Szukacie pomysłu na lekki lunch? Pyszny obiad? Zaskakującą kolację? Dobrze trafiliście. Dzisiaj mamy dla was dziesięć prostych przepisów na zupy z selerem naciowym, które świetnie sprawdzą się na mniejszy i większy głód. Będzie smacznie, czasem klasycznie, a czasem zupełnie nietypowo. Spróbujcie i przekonajcie się sami!

ZUPA NA ZDROWIE

Na pewno nie raz słyszeliście, że zupa to tylko przystawka, niepełne danie, którym nie sposób się najeść. Woda, trochę warzyw, nic konkretnego. Stanowczo nie zgadzamy się z takim poglądem! Dlatego chcielibyśmy trochę zupy odczarować i pokazać wam, że mogą być sycącym, pełnoprawnym posiłkiem. W dodatku – posiłkiem niezwykle zdrowym. Dobrze skomponowana zupa to moc witamin, minerałów, mikro- i makroelementów, jednym słowem wszystkiego, czego potrzebuje nasz organizm, żeby prawidłowo funkcjonować.

Jak więc skomponować zupę? Dobrać odpowiednie składniki? Przede wszystkim postawcie na naturę i jakość, zrezygnujcie ze sztucznych ulepszaczy smaku, maggi, gotowych kostek rosołowych i chemii. Zamiast tego sięgajcie po przyprawy i sezonowe warzywa. My szczególnie polecamy zupy na bazie naszego warzywa do zadań specjalnych – selera naciowego. To prawdziwa witaminowa bomba, źródło między innymi witamin A, C i E, witamin z grupy B, przeciwutleniaczy, magnezu, żelaza oraz potasu. Seler naciowy pomaga regulować ciśnienie krwi, usprawnia pracę serca, zmniejsza poziom złego cholesterolu. Dzięki wysokiej zawartości błonnika na długo zapewnia uczucie sytości i dba o nasz przewód pokarmowy. Do tego jest aromatyczny, wyrazisty w smaku i lekko pikantny, po prostu pyszny.

SELER NACIOWY – SEKRETNY SKŁADNIK UDANEGO BULIONU

To właśnie aromat selera naciowego czyni z niego nieodzowny składnik bulionu – czyli długo warzonego wywaru z warzyw, samych lub z dodatkiem mięsa. Dobry bulion jest podstawą wielu przepisów, warto więc wiedzieć, jak go przygotować, żeby był pełen smaku i wartości odżywczych.

Wbrew pozorom nie jest to zadanie bardzo skomplikowane. Będziecie potrzebować kilku łodyg selera naciowego (im więcej, tym intensywniejszy i bardziej wyrazisty bulion), opalonej lub podpieczonej cebuli, marchewki, pietruszki, pora, czosnku. Wszystkie warzywa należy dokładnie umyć, ale nie obierać, a następnie włożyć do garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Do bulionu dodajemy łyżkę oleju (dzięki niemu smaki lepiej się łączą) oraz ulubione przyprawy: lubczyk, świeże zioła, goździki, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe. Dosalamy sosem sojowym, płatkami drożdżowymi albo pastą z suszonych pomidorów. Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około dwie, trzy godziny. Później już tylko odcedzamy –
i otrzymujemy przepyszny, aromatyczny bulion.

Możemy go potraktować jako bazę do zupy, zamrozić w foliowych woreczkach na później albo po prostu zjeść na świeżo – z makaronem nitkami, marchewką, natką pietruszki i selera naciowego. Prosto, lekko i smacznie.

ZIELONA ZUPA KREM

Do czego użyć domowego bulionu? Na przykład do fantastycznego kremu z selera naciowego, szpinaku i zielonej fasolki. Zupa krem to jeden z najpopularniejszych, a przy tym najzdrowszych trendów współczesnej kuchni. Prostą w przygotowaniu, wykwintną w smaku zupę krem można serwować zarówno podczas eleganckiego obiadu, jak i lekkiego lunchu w przerwie pracy. Idealnie sprawdzi się w diecie osób dbających o linię, sportowców, ale również dzieci. To smaczny sposób na przemycenie do jadłospisu solidnej porcji warzyw i zdrowia.

Oczywiście powyższy przepis możecie dowolnie modyfikować wedle swojego uznania i kulinarnego gustu. Przepyszne zielone zupy kremy zrobicie też na przykład z dodatkiem soczewicy,  ziemniaków albo w pikantnej, orientalnej wersji z curry i kurkumą.

SMAK TRADYCJI

Jeżeli po kremie macie ochotę na coś bardziej klasycznego, najlepszym wyborem będzie tradycyjna polska fasolówka. Choć dzisiaj trochę już zapomniana, zupa fasolowa jest prawdziwym klasykiem. Chyba wszyscy dobrze znamy jej smak z dzieciństwa. Każda gospodyni ma własny, sprawdzony przepis na fasolówkę, czasem w wersji jarskiej, czasem na bulionie z żeberkami, z zasmażką albo pomidorami, zawsze z majerankiem.

My mamy dla was przepis na zupę fasolową z selerem naciowym, wędzonymi śliwkami i boczkiem. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Musicie tylko pamiętać o odpowiednim namoczeniu fasoli: co najmniej dwie godziny, ale nie więcej niż dwanaście. Dzięki temu będzie lekkostrawna i zdrowa dla naszego układu pokarmowego. Warto jak najczęściej włączać ją do swojego jadłospisu – jest świetnym źródłem białka, skrobi i błonnika, który pomaga usuwać z organizmu zbędne produkty przemiany materii. W połączeniu z selerem naciowym stanowi zgrany, zdrowy duet.

Na naszym selerowym Facbooku znajdziecie też przepisy na inne klasyczne, choć podane w nowoczesny sposób zupy, na przykład: żurek, zupę grzybową i rybną.

ZUPA W SAM RAZ NA LATO

Na koniec przygotowaliśmy dla was dwa zdrowe i orzeźwiające przepisy na letnie upały. Kiedy z nieba leje się żar, temperatury sięgają czterdziestu stopni, a nam nie chce się spędzać zbyt wiele czasu w kuchni, z ratunkiem przychodzą chłodniki. Pełne witamin i minerałów, dodadzą energii nawet w najbardziej gorący, duszny dzień.

Naszą pierwszą propozycją w sam raz na lato jest wyśmienity chłodnik z selerem naciowym, rzodkiewką i młodymi buraczkami, czyli botwinką. Tradycyjnie do chłodników dodajemy kefir, zsiadłe mleko lub maślankę, ale jeżeli jesteście weganami albo lubicie eksperymentować z nowymi smakami, możecie sięgnąć po mleko roślinne, na przykład z soi, migdałów czy nerkowców. Botwinkę podajemy z jajkiem na twardo, sowicie posypaną koperkiem i szczypiorkiem. Równie pyszna będzie z salsą z selera, ogórków i awokado. Składniki wystarczy drobno posiekać, skropić sokiem z limonki, doprawić, całość wymieszać, a następnie udekorować zupę.

Z kolei miłośnikom kuchni hiszpańskiej proponujemy przepis na bajecznie proste gazpacho w nietypowym wydaniu – z selera naciowego, papryczki jalapeno, szpinaku i bazylii.Jego przyrządzenie zajmie wam nie więcej niż piętnaście minut. Trzeba zblendować warzywa z odrobiną wody (lub bulionu), oliwą oraz przyprawami. Gotowe! Teraz czas na przyjemności – jedzenie i odpoczywanie.

NIE TYLKO NA PIERWSZE DANIE

Na większy i mniejszy głód, na drugie śniadanie, pożywny obiad, lekkostrawną kolację – zupa zawsze jest dobrym rozwiązaniem. To skoncentrowany zastrzyk energii i cennych składników odżywczych. Sposób na rozgrzanie się w mroźny dzień albo ochłodzenie podczas upału. Świetnie sprawdzi się nie tylko na pierwsze danie.

Spróbujecie?

Kuchnia azjatycka – pyszne i zdrowe przepisy z selerem naciowym w roli głównej

Aromatyczne przyprawy, wyrazisty smak, dużo warzyw, mało tłuszczu, a do tego samo zdrowie – tak w skrócie można scharakteryzować kuchnię azjatycką. To nie tylko jedzenie, ale cała filozofia gotowania, w którą idealnie wpisuje się nasze warzywo do zadań...

Sylwester z selerem naciowym – proste i efektowne przekąski na domowe świętowanie

W tym roku chyba większość z nas spędza Sylwestra w domu. Nie musi to jednak oznaczać nudy – wręcz przeciwnie. Dzięki przekąskom z selerem naciowym wasze świętowanie zyska zupełnie nowy wymiar – będzie ciekawie, wytwornie, smacznie i zdrowo. Tak rozpoczęty...

12 wigilijnych potraw z selerem naciowym – poznaj smak zdrowych świąt

Choinka udekorowana, pierniczki upieczone i polukrowane, prezenty spakowane – zostaje tylko przygotować dwanaście potraw na wigilijny stół. Dzisiaj podpowiemy wam, jak zrobić to szybko, pysznie, a do tego wszystkiego bardzo, bardzo zdrowo. Sprawdźcie nasze...

Zupa krem z selera naciowego

Zupa krem z selera naciowego 4 20 minut Czego potrzebujesz? 2 duże pory 1 pęczek selera naciowego 3 ząbki czosnku 4 łyżki masła klarowanego 2-3 szkl. Wody Do dekoracji: Śmietanka 30% Oliwa z oliwek Usmażony na chrupko bekon lub grzanki...
Sycący dip z kawałkami selera naciowego

Sycący dip z selera naciowego

Sycący dip z kawałkami selera naciowego 4 10 minut plus czas namaczania brak Będziesz potrzebował: 2 selery naciowe (serca), opłukane 50 g wiórków kokosowych 240 ml gorącej wody 5 łyżek chrupiącego masła orzechowego 1 łyżka jasnego sosu...

Surówka z selera naciowego i żurawiny z czarnuszką

Surówka z selera i żurawiny z czarnuszką 10 minut   Czego potrzebujesz? 5 łodyg selera naciowego Garść żurawiny lub rodzynek Pół łyżeczki czarnuszki Łyżkę majonezu z dobrym składem lub Łyżkę jogurtu greckiego wymieszanego z łyżeczką musztardy, solą i...
Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego

Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego

Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego 2 10 minut brak Będziesz potrzebował: 3 pałeczki selera 1 jabłko odmiana Pink Lady 4 rzodkiewki 150 g sera Dolcelatte 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka oliwy z oliwek...

Kluski z selerem naciowym z piekarnika

Kluski z selerem naciowym z piekarnika Prezentujemy prosty i tani przepis 🙂 Wystarczy trochę ziemniaków, pieczarek, cebule i oczywiście seler naciowym. Do tego dodaj trochę ziół i masz gotowy przepis na Kluski z selerem naciowym z piekarnika....

Chłodnik z selera naciowego

Chłodnik selerowy 1 10 minut Czego potrzebujesz? 2 łodygi selera naciowego 1 mały kefir 4 łyżki jogurtu greckiego Garść kopru Garść szczypiorku 1/2 ogórka Ząbek czosnku Kiełki brokuła lub rzodkiewki Sól Pieprz Jak przyrządzić: Kefir, jogurt,...

Stir Fry z selera naciowego i marchewki

Stir Fry z selera i marchewki Czego potrzebujesz? 2 selery naciowe (serca), opłukane 75 g dojrzałego sera cheddar, drobno startego 100 g miękkiego sera 4 łyżki jogurtu greckiego 2 cebulki dymki, drobno posiekane Świeżo zmielony czarny pieprz ...

Kurczak z selerem naciowym w sosie pieprzowym

Kurczak w sosie pieprzowym z selerem 4 35 minut Czego potrzebujesz? 1 kg mięsa kurczaka bez kości (np. Mięso z udek) ½ łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Sól Cebula 2 szklanki posiekanego selera...

Sałatka z granatem i selerem naciowym

Sałatka z granatem i selerem naciowym 1 15 minut Czego potrzebujesz? ananas 3 łodygi selera naciowego nasiona z granatu (1/2) orzechy włoskie (około dwie garście) kwaśne jabłko sok z cytryny ząbek czosnku jogurt naturalny sól i pieprz ziołowy...

Ryba w zalewie octowej z selerem naciowym

Ryba w zalewie octowej z selerem naciowym 4 55 minut Czego potrzebujesz? 1 kg fileta z białej ryby 3 łodygi selera naciowego czerwona cebula zielona papryka marchew jajko mąka szklanka mleka sól i pieprz do smaku olej 4 łyżki octu lub sok z...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close