Seler naciowy coraz częściej gości w naszych kuchniach. Nic dziwnego, to prawdziwa witaminowa bomba. Często seler naciowy chrupie się na surowo, ale fantastycznie sprawdzi się też na ciepło. Wypróbujcie nasze przepisy i przekonajcie się sami!
SELER NACIOWY NA DOBRY POCZĄTEK DNIA
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – dodaje energii, poprawia samopoczucie i pozwala z uśmiechem mierzyć się nawet z najtrudniejszymi zadaniami. Dlatego tak ważne jest, żeby śniadanie było dobrze skomponowane i pełnowartościowe. Niestety, zazwyczaj jemy je w pośpiechu albo w ogóle rezygnujemy z tego posiłku. Nie mamy czasu na przygotowywanie skomplikowanych dań, więc zadowalamy się kawą albo kanapką kupioną w drodze do pracy.
Czas to zmienić! Mamy dla was kilka pomysłów na zdrowe i proste w przygotowaniu śniadania z selerem. Nasze warzywo do zadań specjalnych jest źródłem między innymi witamin A, C i E, witamin z grupy B, przeciwutleniaczy, kwasu foliowego oraz magnezu. Seler naciowy pomaga zmniejszać ciśnienie krwi, budować odporność i… walczyć ze stresem. Na śniadanie nadaje się więc idealnie, na przykład w połączeniu z jajkami, które dostarczą nam pełnowartościowego białka, wysoko przyswajalnego żelaza oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Wbrew pozorom jedzenie jajek wcale nie wpływa negatywnie na poziom naszego cholesterolu, wręcz przeciwnie – uelastycznia naczynia krwionośne, zmniejsza ryzyko zawału oraz udaru. Jajka i seler świetnie komponują się na przykład w orientalnej szakszuce albo na cieście francuskim z dodatkiem suszonych pomidorów i kiełków.
Popularnym pomysłem na śniadanie jest też owsianka. Najczęściej jada się ją na słodko, my zaś chcemy zachęcić was do spróbowania wersji wytrawnej. Trzeba tylko zalać płatki wrzątkiem lub chwilę je podgotować, w zależności od tego, jaką konsystencję i smak lubimy najbardziej. Do tak przygotowanej owsianki dodajemy wedle uznania różne warzywa: podduszonego na patelni selera naciowego, cukinię, pomidorki, rzodkiewkę, szczypiorek, ogórek, całość doprawiamy i skrapiamy oliwą z oliwek lub olejem, na przykład lnianym, sezamowym, z pestek dyni czy winogron.
ENERGIA DO PRACY
Seler naciowy na ciepło to także świetny pomysł na lunch. Po kilku godzinach pracy często zaczyna nam brakować energii – robimy się zmęczeni, senni, spada poziom koncentracji, pracujemy wolniej i mniej efektywnie. Potrzebujemy zastrzyku witamin i minerałów. Jak je sobie zapewnić? Najlepiej przez energetyczny lunch na wynos. Do pudełka można zapakować pokrojone w krążki zielone naleśniki z selerem naciowym. Są bardzo proste w przygotowaniu, kolorowe, już samym wyglądem zachęcają do jedzenia, a do tego smakują fantastycznie – pikantne z zewnątrz, w środku łagodne i kremowe.
Do skomponowania pysznego lunch boxu możemy też wykorzystać wegetariańskie kotlety – dzięki dodatkowi kaszy jęczmiennej będą sycące i szybko dodadzą nam energii. W pracy wystarczy podgrzać je w mikrofalówce. To zdrowa i pożywna alternatywa dla pełnych konserwantów oraz chemii zupek chińskich, szybkich dań typu instant czy kupnych drożdżówek.
W PROSTOCIE SIŁA I SMAK
Ciepło wydobywa z selera naciowego pełną gamę smaków – podkreśla pikantne nuty, łagodzi ostre, nadaje kruchości. Nawet proste dania z selerem naciowym mają niepowtarzalny charakter i nadają się na różne okoliczności, mniej i bardziej wystawne. Na przystawkę na przykład sprawdzi się seler naciowy z nadzieniem z koziego sera. Na obiad – gęsta, kremowa zupa na bazie selera z dodatkiem szpinaku i zielonej fasolki szparagowej, podana z plastrami grillowanego tofu.

Na drugie danie proponujemy z kolei seler duszony na patelni. To danie proste, ale zadziwiające bogactwem smaków. Jak je przygotować? Zaczynamy od dokładnego umycia łodyg, obrania ich z włókien i pokrojenia w kostkę. Następnie rozgrzewamy masło na rondlu z grubym dnem, wrzucamy seler, czosnek przeciśnięty przez praskę, miód i gałkę muszkatołową, wlewamy kilka łyżek bulionu lub mleka, dusimy na małym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany i doprawiamy – tylko solą i pieprzem. Taki duszony seler naciowy możemy zajadać sam (bo jest naprawdę przepyszny!) albo jako dodatek na przykład do kurczaka czy ryby. Możemy też razem z selerem poddusić na patelni inne warzywa: pomidory, młodą marchewkę, cebulę szalotkę, paprykę, posypać posiekanym szczypiorkiem, natką pietruszki i orzechami włoskimi.

POMYSŁY NA OBIAD Z SELEREM NACIOWYM
Warzywne potrawki na ciepło w różnych wydaniach to nasz kolejny pomysł na szybki i zdrowy obiad. Szczególnie polecamy wam przepis na pikantny kociołek z kiełbasą i boczkiem albo – w wersji wegetariańskiej – aromatyczny gulasz z selerem naciowym, bakłażanem, ziemniakami i pomidorami. Różnego rodzaju gulasze to idealne rozwiązanie dla zabieganych – nie wymagają wielu przygotowań i godzin spędzonych w kuchni. Wszystkie składniki wrzucamy do jednego garnka, doprawiamy, mieszamy, pozwalamy przenikać się smakom i aromatom, a później już tylko zajadamy z przyjemnością. Więcej przepisów na tego typu dania znajdziecie na naszym Facebooku i blogu.
Mamy też coś dla fanów bardziej klasycznych, tradycyjnych potraw, podanych w nowy sposób, z ciekawymi połączeniami smakowymi. Jeżeli lubicie pierogi – ruskie, z kapustą i grzybami, twarogiem, mięsem – koniecznie wypróbujcie przepis na nasze pierogi z zielonym groszkiem oraz selerem naciowym.To nowa klasyka! Równie pyszne, a przy tym lekkie i zdrowe będą gołąbki w wersji jarskiej z sosem pomidorowym i nadzieniem z ciecierzycy, ryżu, podsmażonego na patelni selera naciowego oraz cebulki. Na koniec jeszcze jedna klasyczna propozycja na obiad – klopsiki w kremowym sosie doskonałe na co dzień i na większe okazje, na przykład spotkanie ze znajomymi albo randkę. Klopsiki podajemy ze świeżą natką pietruszki, ulubioną kaszą i dobrym winem.

WARZYWA NA ZDROWĄ KOLACJĘ
Co zjeść na kolację? Oczywiście selera naciowego na ciepło! Ostatni posiłek dnia powinien być lekkostrawny i pełen różnorodnych składników odżywczych, dobrze też, żeby bazował na warzywach – w końcu według zaleceń dietetyków powinniśmy ich spożywać przynajmniej pięć porcji dziennie. Dlatego nawet jeżeli dbamy o linię czy chcemy pozbyć się zbędnych kilogramów, rezygnowanie z kolacji nie będzie dobrym rozwiązaniem. Zdestabilizuje pracę naszego organizmu, przestawi go w tryb gromadzenia zapasów, nierzadko też może zakończyć się podjadaniem niezdrowych przekąsek.
Dlatego na kolację proponujemy wam potrawy pełne witamin, kolorowe, ale i lekkie, na przykład sałatkę z pieczonego selera naciowego, batatów, czerwonej cebuli, z dodatkiem owoców granatu. Ta sałatka, jednocześnie pikantna (dzięki selerowi naciowemu) i lekko słodka (za sprawą batatów), naprawdę rozpływa się w ustach. Tak samo jak zapiekane warzywa .My sięgnęliśmy po ziemniaki, pomidory i marchew, ale do piekarnika możecie też wrzucić inne smakołyki: paprykę, cukinię, bakłażany, kalafior, brokuła. Jedno jest pewne – w tym przepisie nie może zabraknąć selera naciowego. Zawarte w nim olejki eteryczne oraz niacyna (witamina PP) działają uspokajająco, koją nerwy i ułatwiają zasypianie.
TO DOPIERO POCZĄTEK
Spodobały się wam nasze pomysły na selera naciowego na ciepło? Koniecznie zaglądajcie na selerowego Facebooka i nasz blog – znajdziecie tutaj dużo więcej ciekawych przepisów na bardzo różne okoliczności i gusta kulinarne. Rozsmakujcie się w selerze naciowym razem z nami.
Smacznego!