25 pomysłów na seler naciowy
Często pytacie, co zrobić z selera naciowego? Do jakich potraw będzie pasował? Jak go przyrządzać? Postanowiliśmy zebrać w jednym miejscu nasze najlepsze przepisy i pokazać wam, że seler naciowy jest bardzo wszechstronnym warzywem. Idealnie sprawdzi się nie tylko w koktajlu, ale też na obiad, kolację, do pracy i na spotkanie z przyjaciółmi. Przekonajcie się sami!
SELER NACIOWY DLA ZDROWIA
O zdrowotnych właściwościach selera naciowego mówi się coraz więcej: jest niskokaloryczny, a więc możemy bez obaw jeść go nawet podczas diety, bogaty w potas, żelazo, kwas foliowy, przeciwutleniacze i witaminy. Dba o nasze kości, odpowiednie funkcjonowanie układów nerwowego, krwionośnego i trawiennego, kondycję skóry oraz włosów. Podsumowując: to prawdziwe warzywo do zadań specjalnych. Warto na stałe wprowadzić je do naszego jadłospisu. W jaki sposób?
1-4 koktajle i napoje z selerem naciowym
Seler naciowy to podstawa zdrowych, smacznych koktajli. Do ich przyrządzania możesz używać zarówno liści, jak i łodyg selera – te warto najpierw obrać z włókien, dzięki czemu będą łagodniejsze w smaku oraz łatwiejsze do zmiksowania. Świetnie smakują same albo w połączeniu z innymi zielonymi warzywami: ogórkiem, szpinakiem, jarmużem, brokułem.
Koniecznie wypróbujcie też orzeźwiające seler lassi z miętą i jogurtem, detoksykujący koktajl na bazie selera naciowego i ananasa oraz pełen słońca miks z truskawkami. My szczególnie polecamy przepis na energetyczne smoothie z jabłkiem, bananem, miodem i kolendrą.
1
ŁAGODNY NAPÓJ
SELER LASSI
Składniki:
1/2 szklanki pokrojonego selera naciowego
½ ogórka
15 listków mięty
1/4 łyżeczki soli
1/2 szkl. jogurtu
1/4 szkl. wody
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Podawać do popicia ostrych potraw.
2
DETOKSYKUJĄCY
KOKTAJL SELEROWY
Składniki:
✅ 1 szkl. świeżego ananasa
✅ 1 zielony ogórek
✅ 2 łodygi selera naciowego
✅ 1 cytryna
✅ 0,5 cm świeżego imbiru
✅ banan
✅ brzoskwinia
Przygotowanie:
Owoce obieramy i kroimy na mniejsze części. Imbir ścieramy na tarce. Blendujemy wszystko na gładką masę. Jeśli zamiast świeżego, dodamy mrożonego banana i brzoskwinie otrzymamy konsystencję shake’a.
3
KOKTAJL
RÓŻOWA PANTERA
Składniki:
✅ 4 łodygi selera
✅ Banan
✅ Garść truskawek
✅ Sok z limonki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Przelać do wysokiej szklanki i ozdobić gałązką melisy.
4
SMOOTHIE
SELEROWE Z KOLENDRĄ
Składniki:
2 łodygi selera
zielone jabłko
banan
szpinak
łyżka miodu
50 ml wody
kolendra
100 g kefiru
Przygotowanie:
Obieramy wszystkie owoce i warzywa, kroimy je na mniejsze kawałki i wrzucamy do sokowirówki. Dodajemy wodę, kolendrę, miód i kefir, by wszystko razem się połączyło.
5 – 7 seler naciowy na śniadanie
Na dobry początek dnia potrzebujemy dobrego śniadania – takiego, które zapewni nam zastrzyk pozytywnej energii. Właśnie dlatego warto sięgać po seler naciowy, który – poza mnóstwem witamin i minerałów – jest źródłem błonnika, na długo zapewniającego uczucie sytości. To niepozorne warzywo korzystnie wpływa również na przewodzenie impulsów nerwowych, pamięć oraz pracę naszego mózgu, więc po pożywnym śniadaniu z selerem naciowym nie będą nam straszne żadne wyzwania.
Rano szybko przygotujecie na przykład seler naciowy, suszone pomidory i jaja sadzone na cieście francuskim. Wystarczy obrać i pokroić łodygi selera naciowego w kostkę, podsmażyć je chwilę na patelni z ulubionymi przyprawami, później przełożyć na wykrojone w dowolny kształt ciasto, dodać suszone pomidory oraz jajka, zapiec, posypać świeżymi kiełkami i jeść z apetytem. Równie prosta w przygotowaniu jest zielona frittata z selerem naciowym i tunezyjska szakszuka. Spróbujecie?
5
SELEROWE ŚNIADANIE
Składniki:
✅ ciasto francuskie
✅ 2 łodygi selera naciowego
✅ 0,5 słoika suszonych pomidorów
✅ sól
✅ pieprz
✅ przyprawa do kuchni włoskiej
✅ oliwa
✅ kiełki
✅ jajka
Przygotowanie:
Ciasto francuskie wykrajamy na dowolny kształt (może to być koło, kwadrat lub serce), zawijamy brzegi, nakłuwamy ciasto widelcem i smarujemy żółtkiem jajka.Na patelni wraz z oliwą podsmażamy seler naciowy, posypując go przyprawą do kuchni włoskiej (smażymy około 10 minut). Wykładamy na ciasto francuskie, zostawiając miejsce na środku. Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na 14 minut. Po upływie czasu wbijamy na środek dwa jajka i dodajemy suszone pomidory – pieczemy do ścięcia się jajek. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i kiełkami.
6
SELEROWA FRITTATA
Składniki:
3-4 łodygi selera
Cebula dymka
Garść szpinaku
Pół zielonej papryki
Łyżka posiekanej natki pietruszki
Pół małej cukinii
2 jajka
2 łyżki prawdziwej fety
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Masło klarowane
Przygotowanie:
Seler oczyścić i odciąć dolną część. Pokroić w cienkie plasterki. Cebule dymkę poszatkować (razem ze szczypiorem). Paprykę i cukinię pokroić w drobną kostkę. Szpinak dobrze wypłukać, zwinąć w rulon i pokroić. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć chwilę warzywa. W międzyczasie rozbełtać jajka z przyprawami. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać jajkami. Posypać pokruszoną fetą. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec aż masa się zetnie, a wierzch lekko przyrumieni.
7
SHAKSHUKA Z SELEREM NACIOWYM
Składniki:
✅ 2 jajka
✅ 2 łodygi selera naciowego
✅ Garść szpinaku
✅ Pół mini sałaty rzymskiej
✅ 1/3 cukinii
✅ Kumin
✅ Sól
✅ Pieprz
✅ Pieprz cayenne
✅ 1 łyżka masła klarowanego
Przygotowanie:
Seler kroimy w cienkie plasterki. Sałatę szatkujemy. Cukinie kroimy w kostkę lub za pomocą temperówki do warzyw robimy z niej makaron. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i podsmażamy na nim warzywa ok. 2 minut, doprawiając je do smaku kuminem, solą, pieprzem i cayenne. Robimy dwa wgłębienia i wbijamy w nie jajka. Czekamy aż białka się zetną (można wstawić patelnię do piekarnika albo przykryć pokrywką, uważając by żółtka nadal były płynne).
8-9 gulasze z selerem naciowym
Mamy dla was tyle fantastycznych przepisów z selerem naciowym, że aż trudno nam zdecydować, które polecić. Jednego jesteśmy pewni – każdy znajdzie coś dla siebie. Fanom gęstych, aromatycznych potraw jednogarnkowych do gustu powinny przypaść gulasze: z selerem naciowym i chorizo albo w wersji wegańskiej – orientalny khoresht karafs.
8
GULASZ Z SELERA NACIOWEGO
Z CHORIZO
Składniki:
✅ 2 łyżki oliwy z oliwek
✅ 6 szalotek
✅ 250 g chorizo
✅ 2 -3 ząbki czosnku
✅ 1 łyżeczka wędzonej papryki
✅ 0,5 główki selera
✅1,5 l bulionu puszka fasoli pinto
✅ 2 liście laurowe sól, pieprz
✅ 1 mały pęczek zielonej pietruszki
Przygotowanie:
W dużym rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić na niej drobno posiekane szalotki. Dodać chorizo pokrojone w cienkie plasterki. Podsmażyć chwilę aż składniki staną się złociste. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, wędzoną paprykę i seler pokrojony w 2 cm plasterki. Smażyć razem minutę aż seler lekko się zarumieni. Zalać bulionem i dusić do miękkości. Na koniec dodać odsączoną fasolkę i włożyć liście laurowe. Gotować razem jeszcze ok. 10 minut . Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Posypać drobno posiekaną zieloną pietruszką. Podawać ze świeżym pieczywem.
9
WEGAŃSKI GULASZ PERSKI
KHORESHT KARAFS
Składniki:
4 porcje
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 cebula
1/2 pęczka selera naciowego
1/2 pęczka świeżej mięty
1 pęczek zielonej pietruszki
1 puszka czerwonej fasoli •
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
Skórka starta z limonki
1 łyżeczka soli
2-3 szkl. wody
Przygotowanie:
Cebule posiekać w drobna kostkę. Seler pokroić w drobne plasterki. Miętę i pietruszki posiekać. Na patelnie wylać oliwę, dodać do niej kurkumę, pieprz i paprykę. Podgrzać razem i dodać cebule. Kiedy się zeszkli dodać seler, fasolę i zieleninę. Przesmażyć chwilę, zalać wodą, dodać sól i skórkę z limonki. Przykryć pokrywka i dusić ok. 40 minut.
10-12 zupy z selerem naciowym
Seler naciowy to też wyśmienite zupy, na przykład wiosenna zupa krem, zupa hamburgerowa i chłodnik.
10
WIOSENNA ZUPA KREM
Składniki:
✅ 6 ziemniaków
✅ 6 łodyg selera naciowego,
✅ włoszczyzna, cebula,
✅ sól, pieprz,
✅ masło,
✅ natka pietruszki.
Przygotowanie:
Na wstępie kroimy w drobną kostkę seler oraz cebulę, rozgrzewamy na patelni 2 łyżki masła i wrzucamy nasze pokrojone warzywa, by nabrały rumianego koloru. Nalewamy wody do ⅓ dużego garnka i gotujemy bulion ze wszystkimi warzywami, również z tymi podsmażonymi. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Gdy warzywa zmiękną wszystko razem blendujemy przy pomocy blendera. Polecamy podawać zupę wraz z grzankami oraz z odrobiną posiekanej natki pietruszki. Smacznego!
11
ZUPA HAMBURGEROWA
Składniki:
✅ 1 kg mielonej wołowiny
✅ 1 drobno posiekana cebula
✅ 4 marchewki pokrojone w kostkę
✅ 3 łodygi selera naciowego pokrojonego w cienkie plasterki
✅ 1 puszka pomidorów bez skórek
✅ 6 szklanek bulionu
✅ 3/4 szkl. ketchupu
✅ 1 liść laurowy
✅1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
✅ 1 łyżeczka pieprzu
✅ 1 łyżeczka czosnku granulowanego
✅ 1/2 łyżeczki suszonego tymianku, sól
Przygotowanie:
Patelnie rozgrzać i wrzucić na nią mięso. Podsmażyć. Kiedy puści tłuszcz wrzucić cebulę i razem zeszklić. Dodać seler i marchewkę i chwilę razem przesmażyć. Zalać bulionem, dodać pomidory, ketchup i przyprawy i dusić razem ok godziny. Podawać z bułką, udekorować odrobiną tartego sera cheddar i plasterkami ogórka konserwowego.
12
CHŁODNIK Z SELEREM NACIOWYM
Składniki:
2 łodygi selera naciowego
ogórek
pęczek rzodkiewki
świeży koperek
zielona cebulka
1 l maślanki
koncentrat buraczany
pieprz i sól do smaku
gotowane jajko
Przygotowanie:
Kroimy warzywa i zieleninę, solimy i pieprzymy według upodobań, zalewamy maślanką, dodajemy 5/6 łyżek koncentratu buraczanego. Podajemy z ugotowanym jajkiem.
13-18 pomysły na obiad z selerem naciowym
Jeżeli lubicie tradycyjne polskie potrawy, koniecznie sprawdźcie nasze przepisy na gołąbki, pierogi z selerem naciowym i groszkiem oraz zielone naleśniki. Seler to wartościowa podstawa dań wegetariańskich – jest pożywny, bardzo sycący, a do tego pełen cennych składników odżywczych, niezbędnych w diecie bezmięsnej. Z myślą o wegetarianach przygotowaliśmy na naszym facebooku specjalny cykl przepisów, w ramach którego prezentujemy przepisy między innymi na kotlety z kaszy jęczmiennej , kaszotto z selerem naciowym czy ruską tartę.
13
GOŁĄBKI Z SELEREM NACIOWYM
Składniki:
✅ 1 młoda kapusta,
✅ 1 puszka ciecierzycy,
✅ 1 saszetka ryżu,
✅ 3 łodygi selera naciowego,
✅ 2 cebule,
✅ 1 marchewka
✅ słoik przecieru pomidorowego,
✅ olej, pęczek koperku, woda, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Dzielimy młodą kapustę na listki, podgotowujemy je w osolonej wodzie przez 1 minutę, ostudzamy. Zlewamy wodę z ciecierzycy i ugniatamy na puree, ryż gotujemy według wskazań na opakowaniu. Seler naciowy oraz cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na oleju, aż do zarumienienia. Wszystkie warzywa, ryż i ciecierzycę mieszamy i doprawiamy według upodobań. Niewielką ilość farszu nakładamy na liście młodej kapusty i dokładnie zawijamy w gołąbka. Wkładamy gołąbki do garnka, zalewamy niewielką ilością wody. Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę, startą marchew oraz posiekany koperek, dodajemy przecier pomidorowy sól i pieprz, chwilę podgotowujemy. Dodajemy sos do gołąbków i gotujemy przez 15-20 minut.
14
SELEROWA FRITTATA
Składniki:
puszka zielonego groszku lub świeżego,
4 łodygi selera naciowego
młoda cebulka
3 łyżki oleju
sól i pieprz
około 300 gram mąki (odrobinę więcej do podsypywania)
150ml letniej wody
1 jajko
1/4 łyżeczki soli do ciasta
Przygotowanie:
Farsz: Zlewamy wodę z groszku i ugniatamy go na gładką masę. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy drobno posiekana cebulkę i seler naciowy – podsmażamy około 15 minut na złocisty kolor. Po wystygnięciu dodajemy do masy z groszku i razem dokładnie mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Ciasto: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy wymieszane jajko z wodą i 1/4 łyżeczki soli. Zagnieść ciasto, aby było gładkie i jednolite. Ciasto nie może kleić się do dłoni, ale musi być miękkie, by dało się rozwałkować. Rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółeczka… Na krążki ciasta nakładamy niewielka ilość farszu i kleimy dokładnie brzegi. Do wrzącej osolonej wody dodajemy 2 łyżki oleju i wrzucamy nasze pierogi do gotowania. Po wypłynięciu pierogów na powierzchnię gotujemy je przez około 3 minuty. Po ugotowaniu polecamy lekko podsmażyć pierogi na maśle lub oleju. Wychodzi około 50 pierogów.
15
ZIELONE NALEŚNIKI Z SELEREM
Składniki:
3 średnie jajka
250 g mąki pszennej
4 łodygi selera naciowego
200 ml wody
2 łyżki oleju
250 ml mleka
Przygotowanie: Seler naciowy, obierz, opłucz i umieść w podłużnym naczyniu. Mleko i wodę wymieszaj w osobnym naczyniu. Część przelej do naczynia z selerem. Przy użyciu ręcznego blendera zmiksuj seler naciowy na gładką masę. Seler przelej do większej miski. Dodaj jajka, olej, resztę mleka z wodą, oraz mąkę. Miksuj całość chwilę do połączenia składników na gładki, rzadkie ciasto. Odstaw na 10 minut. Nagrzej patelnię – najlepiej do naleśników. Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Wylej na patelnię tylko tyle ciasta, by masa przykryła powierzchnię patelni. Naleśniki mają być cienkie. Po 30 sekundach przewracaj na drugą stronę i też odczekaj kolejne 30 sekund do zdjęcia naleśnika z patelni. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania naleśników.
16
KOTLECIKI WEGETARIAŃSKIE Z KASZY JĘCZMIENNEJ
Składniki:
2 saszetki kaszy jęczmiennej,
1 cebula,
4 łodygi selera naciowego,
2 jajka,
2 łyżki masła,
bułka tarta,
sól i pieprz do smaku,
olej
Przygotowanie: Kaszę jęczmienną gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Kroimy cebulkę oraz obrany wcześniej seler. Podsmażamy na maśle, pozostawiając składniki na chwilę pod przykryciem. Gdy wszystkie składniki wystygną mieszamy kaszę oraz podsmażone wcześniej warzywa. Dodajemy dwa jajka, solimy i pieprzymy do smaku. Ręcznie formujemy kotlety mocniej dociskając do siebie składniki i obtaczamy kotlety w bułce tartej. Smażymy na niewielkiej ilości oleju.
17
KASZOTTO
Z SELEREM NACIOWYM
Składniki:
2 łodygi selera naciowego
opakowanie suszonych śliwek
300 dkg pieczarek
1 cebula
białe wytrawne wino
olej,
woda,
sól i pieprz do smaku
saszetka kaszy jęczmiennej
Przygotowanie:
Do garnka wsypujemy kaszę jęczmienną i zalewamy lampką wina, dodajemy umyte posiekane śliwki, drobno pokrojony seler naciowy oraz podsmażone pieczarki i cebulę. Zalewamy szklanką wody,dodajemy sól i pieprz, gotujemy na wolnym ogniu przez 25-30 minut.
18
RUSKA TARTA
Z SELEREM NACIOWYM
Składniki:
seler naciowy – 3 łodygi
ziemniaki – 10 małych sztuk
twaróg – 1/2 kg
jajko – 2 szt
cebula – 1 szt
olej – 2 łyżki
kwaśna śmietana – 1/4 szklanki
śmietanka kremówka – 1/2 szklanki
sól, pieprz – do smaku
koperek – 1 łyżka, posiekany
szczypiorek – 1 łyżka, posiekany
oliwa – 1 łyżka
Ciasto:
mąka pszenna – 250 g
masło – 125 g
woda – ok. 40 ml, zimna
jajko – 1 szt
sól – 1/2 łyżeczki
cukier – 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Z mąki usyp kopczyk, włóż do niego posiekane w kostkę masło, wsyp sól, cukier, wbij jajko. Połącz składniki. Wlej wodę i wymieszaj. Szybko wyrób ciasto odpychając od siebie kilka razy, włóż do woreczka i schłódź w lodówce przez minimum 30 min. Ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm, wyłóż nim formę do tarty. Wstaw do lodówki na 20 min. Na oleju zeszklij drobno posiekaną cebulkę i seler naciowy. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i przepuść przez praskę lub rozgnieść. Dodaj twaróg (również rozdrobniony), wbij jajka, dodaj oba rodzaje śmietany i posiekane zioła. Wszystkie składniki mieszaj dokładnie, aż stworzą jednolitą masę. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Masę wyłóż na ciasto, wierzch skrop oliwą. Piecz w temp. 190 oC, ok. 45 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Sm
19-21 seler naciowy po włosku: pizze i makarony
Macie ochotę na pyszną, włoską pizzę? Zacznijcie od przygotowania ciasta. Tradycyjnie wyrabia się je z drożdży i mąki pszennej typu 00, a potem wypieka w opalanym drewnem piecu. Można jednak użyć innych rodzajów mąk i domowego piekarnika, a jeżeli nie mamy czasu na wyrastanie ciasta, przyrządzić ją w sposób ciekawy i nietypowy… na tortilli. Drugim najważniejszym po cieście składnikiem pizzy jest sos pomidorowy, koniecznie na oliwie z oliwek, doprawiony włoskimi przyprawami: oregano, bazylią, tymiankiem, rozmarynem. Trzecim – dodatki. U nas jest to podsmażany kurczak, cebulka, seler naciowy oraz świeża rukola.
Kuchnia włoska słynie także z makaronów – spaghetti, świderków fusilli, piórek penne, lasagne, wstążek papardelle i tagliatelle. Makarony są dobrą bazą dla prostych, a przy tym bardzo wykwintnych i różnorodnych dań z sosami warzywnymi, mięsem i pesto. To ostanie najczęściej robi się z bazylii, parmezanu i orzeszków pinii (pesto alla genovese) albo suszonych na słońcu pomidorów (pesto alla siciliana). My za to polecamy aromatyczne, pikantne pesto z selera naciowego, rukoli, pietruszki i oliwy z oliwek.
19
PIZZA Z SELEREM NACIOWYM
Składniki:
tortilla
2 laski selera naciowego
pomidorki koktajlowe
½ piersi z kurczaka
ser żółty –
czerwona cebula
4 łyżki passaty pomidorowej
rukola – ulubione przyprawy
sok z cytryny –
oliwa
czosnek
Przygotowanie:
Rozpoczynamy od przygotowania sosu na naszą pizzę. Do miski wrzucamy 4 łyżki passaty pomidorowej, skrapiamy ją odrobiną soku z cytryny i doprawiamy ulubionymi przyprawami, np. oregano i bazylią. Następnie odstawiamy na chwilę, by sos nabrał odpowiedniego aromatu i smaku. Następnie kroimy pierś z kurczaka w malutkie kawałki i obtaczamy je w przyprawie do kurczaka, a następnie podsmażamy na odrobinie oleju. Gdy mięso będzie już gotowe obieramy seler naciowy i kroimy razem z cebulką na malutkie kawałki. Nagrzewamy patelnię i oliwę, do której polecamy dodać odrobinę zgniecionego czosnku. Na nagrzaną patelnię wrzucamy nasze pokrojone warzywa. Gdy seler i cebulka nam się zarumienią smarujemy tortillę naszym sosem, nakładamy kurczaka, podsmażone warzywa i posypujemy startym żółtym serem. Na wierzch naszej pizzy układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. I tak gotową pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika polecamy posypanie pizzy świeżą rukolą
20
PIKANTNY MAKARON Z SELEREM NACIOWYM
Składniki:
3 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
1/2 zielonej papryki
1/2 żółtej papryki
1/2 czerwonej papryki
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 kg piersi z kurczaka
1/2 puszki pomidorów
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka harissy lub drobno posiekanej papryczki chilli
1/2 paczki makaronu Seler pokroić w cienkie plasterki, a cebule i papryki w drobną kostkę.
Przygotowanie:
Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelnie wlać oliwę, wrzucić czosnek oraz cebulę i podsmażyć na małym ogniu. Dodać seler i paprykę. Smażyć razem przez ok. 5 minut. Dodać mięso pokrojone w kostkę i dalej smażyć aż wszystkie składniki będą miękkie. Dodać pomidory z puszki, sól, natkę pietruszki i ostrą pastę. Dusić pod przykryciem około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Makaron ugotować al dente. Odcedzić, przełożyć na głęboki talerz i polać sosem.
21
PESTO Z SELEREM NACIOWYM
Składniki:
4 łodygi selera naciowego
4 łyżki oliwy z oliwek
4 cebulki dymki
1 pęczek pietruszki
1 ząbek czosnku
garść rukoli
½ łyżeczki kurkumy
5 gram orzechów pinii
pieprz czarny
sól
ulubiony makaron
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa, natkę pietruszki, czosnek, rukolę, dymki i seler drobno posiekać i wrzucić do blendera, dorzucając następująco orzechy, oliwę i przyprawy. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, następnie dodajemy pesto z selera i dokładnie mieszamy, można podawać w towarzystwie zielonych oliwek i rukoli.
22-25 seler naciowy na większy i mniejszy głód
Na kolację proponujemy domowy chleb z hummusem albo sałatkę z selera naciowego i trzech rodzajów fasoli. Sałatki to w ogóle wdzięczny temat i pole do kulinarnych eksperymentów. Łatwo modyfikować podstawowy przepis, dodając do łodyg i liści selera naciowego ulubione warzywa, dressingi, owoce, orzechy albo grzanki.
Seler naciowy w słupkach to też świetny pomysł na przekąskę do pracy, film i spotkanie z przyjaciółmi. W ramach przystawki na imprezie podaj na przykład pieczony seler naciowy nadziewany kozim serem albo wytrawne babeczki z selerem naciowym.
22
CHLEB Z SELEREM NACIOWYM
Składniki:
4 łodygi selera naciowego
2 cebule
1 kg mąki
2 łyżeczki soli
2 stołowe łyżki oliwy
600 ml ciepłej wody
3 x 7g suchych drożdży
150g sera
jajko
Przygotowanie:
Do naszego chleba gotujemy przez 30 minut 4 łodygi selera naciowego w osolonej wodzie, w tym samym czasie siekamy na drobno zieloną cebulę, rozgrzewamy patelnię z oliwą i wrzucamy cebulę do zarumienienia… Mieszamy mąkę z drożdżami, solą i dodajemy wody, mieszamy przez 10 minut ciasto, dodajemy wystudzoną cebulę i drobno posiekany seler oraz starty ser i wszystko łączymy ze sobą do uzyskania spójnej masy podsypując mąką. Wykładamy ciasto do posmarowanej masłem formy lub dwóch w zależności od wielkości. Zostawiamy na 40 minut ciasto, aby urosło. Smarujemy górę roztrzepanym jajkiem. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Gdy ciasto już nam urośnie wstawiamy formę do piekarnika na 30-45 minut. Podczas pieczenia sprawdzamy metodą suchego patyka.
23
SAŁATKA Z FASOLI Z SELEREM NACIOWYM
Składniki:
1 puszka białej fasoli
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka drobnej fasoli, np. flażoletka lub pinto
1 pęczek selera naciowego (z liśćmi)
1 czerwona papryka
1 szkl. suszonej żurawiny (opcjonalnie)
3 ząbki czosnku
1/4 szkl. oleju rzepakowego lub oliwy
3 łyżeczki octu balsamicznego
2 łyżeczki płynnego miodu sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Odcedzić fasole i przełożyć je do dużej miski. Seler i paprykę posiekać w drobną kostkę. Dodać do fasoli. Czosnek przecisnąć przez praskę do osobnej miseczki i wymieszać go z olejem, octem, miodem, solą i pieprzem. Polać sałatkę, wymieszać dokładnie i odstawić do lodówki na minimum godzinę. Podawać schłodzoną posypaną żurawiną (opcjonalnie). Sałatka może stać w lodówce tydzień czasu.
24
PIECZONY SELER NACIOWY Z KOZIM SEREM
Składniki:
100 g koziego sera
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki suszonej bazylii
5 łodyg selera naciowego
Sól do smaku.
Przygotowanie:
W miseczce wymieszać ser z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i bazylią. Łodygi selera przekroić na pół i napełnić serowym nadzieniem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i posypać odrobiną soli. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Seler musi zrobić się miękki, ale być nadal chrupiący.
25
WYTRAWNE BABECZKI Z SELEREM NACIOWYM
Składniki:
Ciasto:
300 gram mąki
200 gram zimnego masła
2 żółtka
sól
pieprz
Nadzienie:
100 gram kaszy gryczanej (białej)
2 łyżki majonezu
łodyga selera naciowego
ogórek kiszony
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, posiekane masło i żółtko – szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na 40 minut. Po upływie czasu wyjąć i rozwałkować ciasto na około 2 mm. Następnie wylepiamy nasze foremki do babeczek ciastem i wkładamy je do rozgrzanego piekarnika o temp. 190 stopni na 10-15 min. Nadzienie: Kaszę gotujemy i zostawiamy do ostudzenia, seler naciowy obieramy, myjemy i drobno siekamy. Drobno kroimy ogórek kiszony, wszystko wrzucamy do kaszy i mieszamy ze sobą, następnie dodajemy majonez, sól i pieprz według upodobań. Ostudzone nasze babeczki nadziewamy nadzieniem i dekorujemy według upodobań.
to tylko część możliwości
Lekka przekąska, koktajl, pożywna zupa, sałata, danie główne – seler naciowy pasuje wszędzie. To nie tylko zdrowy dodatek do wielu dań, ale przede wszystkim ich podstawa, niezbędny składnik, który nadaje charakteru i wyjątkowego smaku nawet najzwyklejszym potrawom. Mamy nadzieję, że zachęciliśmy was do eksperymentowania i próbowania selera naciowego – w różnych wydaniach, na różne okoliczności, tak jak lubicie najbardziej. Na naszym profilu na facebooku i instagramie regularnie pojawiają się nowe przepisy z selerem naciowym i nie tylko. Zapraszamy do obserwowania