Kilka słów o selerze naciowym prosto od Pani Pauliny Ihnatowicz.

Pani Paulina jest dietetykiem ze specjalnością dietetyki klinicznej oraz sportowej. Ukończyła studia licencjackie i magisterskie na kierunku Dietetyka w Collegium Medicum UMK Bydgoszcz. Prowadzi Facebook oraz Instagram edukując w interesujący sposób swoich obserwatorów. Pani Paulina dziś opowie nam jakie korzyści dla zdrowia niesie za sobą spożywanie selera naciowego. Przekonajcie się sami!

Seler naciowy jako superfood

Superfood to grupa produktów żywnościowych, które wywierają wyjątkowo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Nie bez powodu seler naciowy można zaliczyć do tej grupy. W tych niepozornych zielonych liściach oraz łodygach znajduje się prawdziwa bomba witamin, składników mineralnych oraz bioaktywnych związków, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, co czyni go jednym z bardziej bogatoodżywczych warzyw.

To chrupiące i smaczne warzywo doskonale wpływa na nasz wzrok! Zawarty w nim beta-karoten, czyli tak zwana prowitamina A odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie siatkówki naszych oczu oraz chroni plamkę żółtą przed działaniem wolnych rodników.     Dlatego spożywanie selera będzie doskonałym remedium na schorzenia związane z narządem wzroku, takie jak kurza ślepota, zaćma, czy zespół suchego oka. Doskonale sprawdzi  się też w stanach przeciążenia oczu na skutek częstego korzystania z urządzeń elektrycznych, jak telefon, telewizor, czy komputer. W selerze znajduje się również barwnik o nazwie luteina. Związek ten podobnie jak beta-karoten odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie plamki żółtej w siatkówce oka, a ponadto chroni nasze oczy przed działaniem światła, zwłaszcza niebieskiego emitowanego przez urządzenia elektryczne, które jest dla nas szczególnie niekorzystne.

Kiedy temperatury na dworze wzrastają częściej wystawiamy się na światło słoneczne, a nasza skóra narażona jest na szkodliwe działanie promieni UV. W tym okresie warto włączyć do diety koktajle z dodatkiem selera naciowego, które dzięki zawartości beta-karotenu będą nas chronić przed niebezpiecznymi skutkami kąpieli słonecznych, takimi jak nowotwory skóry oraz przedwczesne starzenie. Związek ten wspomaga również proces opalania nadając skórze pięknego kolorytu, więc to idealne warzywo na lato!

Selerem naciowym w szczególności powinny zainteresować się panie. A to dlatego, że jego składniki świetnie wpływają na skórę! Jak już wcześniej wspomniałam, beta-karoten nadaje  jej ładnego kolorytu, ale na tym jego zalety się nie kończą. Zawarta w selerze naciowym witamina C wspomaga syntezę kolagenu, który odpowiada za jędrność oraz sprężystość naszej skóry, a dodatkowo zwiększa jej nawilżenie. Jako antyoksydant zwalcza wolne rodniki i podobnie jak beta-karoten zapobiega starzeniu się skóry. Dlatego zdecydowanie lepszym pomysłem od kupowania kolejnego i niekoniecznie skutecznego kremu będzie przekąska  w postaci smacznego hummusu z dodatkiem selera, bo jak wiadomo lepiej działać od środka.

Anemia to częsta przypadłość, zwłaszcza u kobiet ciężarnych, ale nie tylko one zmagają się z tym problemem. Jej przyczyną najczęściej jest zmniejszona produkcja czerwonych krwinek lub obniżony poziom hemoglobiny, na przykład na skutek niedoborów żywieniowych. W efekcie skóra oraz śluzówki stają się blade, pojawia się uczucie braku sił oraz wyczerpania, a włosy stają się łamliwe, suche i wypadają garściami. Warto wtedy spożywać produkty bogate w żelazo, takie jak podroby, czerwone mięso, żółtko jaja, buraki, orzechy, ale również zielone warzywa oraz liście, jak natka pietruszki, jarmuż i szpinak. Świetnie sprawdzi się tu również seler naciowy, który oprócz żelaza zawiera także kwas foliowy oraz witaminę K – bardzo ważne składniki dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu krwionośnego!

Kwas foliowy jest niezbędny w procesach krwiotwórczych – foliany są wbudowywane w erytroblasty, czyli komórki macierzyste czerwonych krwinek, a ponadto odpowiadają za wzrost i rozwój wszystkich komórek w naszym organizmie. Warto wiedzieć, że kwas foliowy jest podatny na działanie wysokiej temperatury, więc w przypadku anemii lepszym pomysłem będzie spożywanie selera naciowego w postaci surowej. Natomiast witamina K uczestniczy w procesach krzepnięcia i hamuje krwawienia, które czasami bywają przyczyną rozwoju niedokrwistości. Dodatkowo zawarta w selerze naciowym witamina C zwiększa wchłanianie żelaza, również tego w postaci niehemowej, czyniąc go łatwiej przyswajalnym.

Choroby nowotworowe to plaga naszych czasów. Wzrost zachorowań z roku na rok wzrasta a to często przyczyna nieprawidłowego stylu życia, w tym mocno przetworzonej diety bogatej w cukry proste oraz tłuszcze trans. Dieta ogrywa więc kluczową rolę w profilaktyce nowotworów. Warto wspomnieć, że seler naciowy jest szczególnie zasobny w apigeninę – związek zaliczany do grupy flawonoidów, który znany jest z silnych właściwości przeciwnowotworowych dzięki swoim zdolnościom do nasilania autofagii.

Omawiając zalety selera naciowego nie sposób nie wspomnieć o tym co go wyróżnia. Mowa tu o związku chemicznym o nazwie 3-n-butyloftalid, który czyni to warzywo prawdziwym superfood dla osób z chorobami układu sercowo-naczyniowego! Związek ten wpływa korzystnie na układ krążenia poprzez obniżanie ciśnienia tętniczego krwi, ale również redukuje poziom trójglicerydów oraz tak zwanego „złego” cholesterolu LDL. Z tego powodu chrupanie selera świetnie sprawdzi się u osób mających problem z nieprawidłowym lipidogramem.

Tak więc seler naciowy jest jednym z bardziej bogato odżywczych warzyw które warto wprowadzić do swojej diety 🙂

 

Zbilansowana dieta – czyli jaka? Zasady zdrowego odżywiania z selerem naciowym

Chcecie zrzucić zbędne kilogramy? Czuć się dobrze i lekko w swoim ciele? Mieć energię do działania? Możecie osiągnąć to wszystko bez głodówek, wyrzeczeń i restrykcyjnego liczenia kalorii. Wystarczy, że wasz codzienny jadłospis będzie zbilansowany - tylko i...

7 pomysłów na zapiekanki z selerem naciowym. Przepisy na zdrowy i pyszny obiad

Zapiekanka to chyba jedna z najwdzięczniejszych w przygotowaniu potraw – nie wymaga wielu godzin w kuchni, a potrafi zachwycić bogactwem smaków i różnorodnością. Każdy kraj ma na nią swój własny, sprawdzony sposób – we Włoszech zapiekanki najczęściej...

Zdrowy grill? To możliwe! Przepisy na grilla z selerem naciowym

Warzywa podpiekane, nadziewane, marynowane, do tego szaszłyki, sosy domowej roboty, desery owocowe – na grillu przyrządzicie wiele zdrowych, a przy tym pysznych potraw. W dodatku zrobicie to szybko, łatwo i przyjemnie. Nie wierzycie?  Wypróbujcie nasze...

Pikantny makaron z selerem naciowym i kurczakiem

Pikantny makaron z selerem i kurczakiem 2 30 minut Czego potrzebujesz? 3 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1/2 zielonej papryki 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 kg piersi z kurczaka 1/2...

Chłodnik z selera naciowego

Chłodnik selerowy 1 10 minut Czego potrzebujesz? 2 łodygi selera naciowego 1 mały kefir 4 łyżki jogurtu greckiego Garść kopru Garść szczypiorku 1/2 ogórka Ząbek czosnku Kiełki brokuła lub rzodkiewki Sól Pieprz Jak przyrządzić: Kefir, jogurt,...
Zupa Sweetheart z szalotki, boczku i szałwi

Zupa Sweetheart z selera naciowego, szalotki, boczku i szałwi

Zupa Sweetheart z szalotki, boczku i szałwii Jest to wspaniała zupa przygotowywana z szerokiej gamy całorocznych warzyw. Idealna podawana jest na gorąco z pieczywem czosnkowym lub grzankami. Serwując to danie jako przystawkę, możesz dodać trochę ryżu do...

Chrupiąca sałatka z selerem naciowym i jabłkiem

Chrupiąca sałatka z selerem naciowym i jabłkiem 4 10 minut Czego potrzebujesz? 4 szklanki posiekanego selera naciowego 1 średnie jabłko pokrojone w kostkę 2 szkl. rzodkiewek pokrojonych w cienkie plasterki 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w...

Zielona shakshuka z selerem naciowym

Zielona shakshuka 2 10 minut Czego potrzebujesz? 2 jajka 2 łodygi selera naciowego Garść szpinaku Pół mini sałaty rzymskiej 1/3 cukinii Kumin Sól Pieprz Pieprz cayenne 1 łyżkę masła klarowanego Jak przyrządzić: Seler kroimy w cienkie plasterki....
Dip o smaku sera Cheddar z kawałkami selera naciowego

Serowy dip z selerem naciowym

Dip o smaku sera Cheddar z kawałkami selera naciowego 4 - 6 10 minut brak Będziesz potrzebował: 2 selery naciowe (serca), opłukane 75 g dojrzałego sera cheddar, drobno startego 100 g miękkiego sera 4 łyżki jogurtu greckiego 2 cebulki dymki,...

Fasolada- grecka zupa z selerem naciowym i fasolą

Fasolada- grecka zupa z fasoli i selera 4 30 minut Czego potrzebujesz? Oliwę z oliwek 1 dużą cebula 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 ząbki czosnku 4 łodygi selera naciowego 1 łyżeczkę oregano 1 listek laurowy 4 szkl. bulionu 3 puszki...

Orkiszowe naleśniki z selerem naciowym

Orkiszowe naleśniki z serem 2 20 minut Będziesz potrzebował NALEŚNIKI 0,5 szklanki mąki orkiszowej 1 łyżeczka suszonej papryki 1 jajko ½ szklanki wody szczypta soli olej do smażenia NADZIENIE ½ czerwonej cebuli 1 marchewka ½ pora 1 pietruszka 2...

Warzywa w ajvarze z selerem i kaszą

Warzywa w ajvarze z selerem i kaszą 1 30 15 Będziesz potrzebował: Oliwa z oliwek 4g Cukinia 112g Papryka czerwona 75g Seler naciowy 90 Ajvar 175 Kasza orkiszowa 50 Jak przyrządzić: Kasze ugotuj wg przepisu na opakowaniu Warzywa wyszoruj, nie...

Ryba po tajsku z selerem naciowym

Ryba po tajsku z selerem 4 35 minut Czego potrzebujesz? 4 filety dorsza lub innej ryby o białym mięsie Garść świeżej bazylii 2 łodygi selera naciowego 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 2 łyżki oliwy Sos: 4 łyżeczki sosu ostrygowego 4 łyżki...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close