Zapiekanka to chyba jedna z najwdzięczniejszych w przygotowaniu potraw – nie wymaga wielu godzin w kuchni, a potrafi zachwycić bogactwem smaków i różnorodnością. Każdy kraj ma na nią swój własny, sprawdzony sposób – we Włoszech zapiekanki najczęściej bazują na makaronach, we Francji na ziemniakach i słodkiej śmietance, w Anglii na warzywach i mięsie. Możliwości jest bez liku, każdy na pewno znajdzie coś w sam raz na swój gust oraz apetyt. My szczególnie upodobaliśmy sobie przepyszne, lekkie i jednocześnie pożywne zapiekanki z selerem naciowym w roli głównej. Dlaczego?

Po pierwsze – ze względu na walory smakowe. Już na surowo seler naciowy jest przepyszny: wyrazisty, lekko słony, pikantny, pełen charakteru. Pieczenie wydobywa z niego pełnię aromatu, podkreśla głębię i bogactwo smaków, po prostu zachwyca. Po drugie i nie mniej ważne – ze względu na zdrowie. Nasze warzywo do zadań specjalnych jest bowiem prawdziwą witaminową bombą. To źródło między innymi witamin A, C i E, witamin z grupy B, przeciwutleniaczy, kwasu foliowego oraz wielu minerałów, niezbędnych dla właściwego funkcjonowania organizmu. Seler naciowy dba o nasze serce, mózg oraz dobre samopoczucie. Regularnie spożywany pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu, poprawia odporność, nawilża, detoksykuje i oczyszcza organizm. Jest najlepszym przyjacielem osób dbających o linię – ma w sobie mnóstwo wody, witamin, mikro- i makroelementów, za to bardzo mało kalorii. Zobaczcie, co pysznego możecie z nim przyrządzić.

ZAPIEKANKA W ŚRÓDZIEMNOMORSKIM KLIMACIE

Na początek naszej kulinarnej podróży mamy dla was dwa proste przepisy na zapiekanki z selerem naciowym i bakłażanem – w śródziemnomorskim klimacie w sam raz na piękną, letnią pogodę i obiad serwowany na tarasie, w cieniu parasola. Bakłażan, tak jak seler naciowy, jest niskokaloryczny i aż po skórkę napakowany cennymi składnikami odżywczymi. Znajdziemy w nim na przykład potas, wapń i magnez, czyli minerały, które odgrywają niebagatelną rolę w regulowaniu pracy układu nerwowego. Bakłażan jest też świetnym źródłem błonnika, na długo więc zapewni nam energię do działania.

Koniecznie sprawdźcie, jak smakuje zapieczony razem z selerem naciowym, sosem pomidorowym, dojrzewającą szynką i parmezanem w tradycyjnej włoskiej zapiekance – parmigianie.Jej przygotowanie jest bajecznie proste. Zaczynamy od obrania łodyg selera z włókien, następnie kroimy bakłażana w cienkie paski, na patelni podsmażamy szynkę (lub boczek), a później warzywa. W drugim rondlu dusimy pomidory na oliwie, z dodatkiem czosnku i przypraw. Później już tylko układamy warzywa, szynkę i sos warstwami w naczyniu żaroodpornym – każdą warstwę posypujemy serem. Zapiekamy około dwudziestu minut na piękny, rumiany kolor.

Jeżeli to połączenie smaków przypadło wam do gustu, koniecznie wypróbujcie też przepis na grecką musakę, czyli zapiekankę z bakłażanem, selerem naciowym i mięsem mielonym. Sekret udanej musaki tkwi w odpowiednim przygotowaniu bakłażana. Przed smażeniem bakłażan kroimy w plastry, oprószamy solą i odstawiamy w chłodne miejsce – w ten sposób pozbywamy się goryczki i nadmiaru wilgoci. Po godzinie bakłażana opłukujemy i smażymy na oleju, samego albo w panierce z mąki, jajka lub bułki tartej. Panierka izoluje warzywo od tłuszczu, na koniec potrawa jest więc lżejsza i mniej kaloryczna. Na koniec przekładamy bakłażana nadzieniem z podsmażonego mięsa, selera naciowego i innych ulubionych warzyw (na przykład papryki, pomidorów czy cukini). Musakę polewamy jogurtem, posypujemy serem oraz ziołami, zapiekamy i zajadamy ze smakiem.
PO WŁOSKU Z MAKARONEM

Zostańmy jeszcze na chwilę w śródziemnomorskich klimatach – i skosztujmy przepysznej włoskiej lazanii. Możemy ją przyrządzać na wiele różnych sposobów, z mięsem lub bez, z pomidorami, szpinakiem szparagami, cukinią, innymi słowy – tak jak lubimy.

W swojej najbardziej tradycyjnej formie lazania to prostokątne płaty makaronu przekładane sosem bolońskim i beszamelem. Do tego pierwszego będziecie potrzebować drobno posiekanej cebuli, selera naciowego, startej marchewki oraz mięsa mielonego. Najpierw podsmażamy warzywa, później dodajemy mięso, na koniec dolewamy bulion, wino i passatę pomidorową. Całość doprawiamy i dusimy pod przykryciem przez dwie godziny. W międzyczasie przygotowujemy beszamel: do rozgrzanego masła dodajemy mąkę i smażymy, cały czas mieszając. Gotowe! Teraz wystarczy ułożyć składniki warstwami w naczyniu żaroodpornym, zapiec i cieszyć się smakiem klasycznej lazanii po bolońsku.

Potrawę możecie też przygotować w wersji wegetariańskiej – z soczewicą zamiast mięsa mielonego. Będzie równie pożywnie, smacznie i zdrowo, szczególnie jeśli lazanię podacie z orzeźwiającym selerowym smoothie.

A MOŻE ZIEMNIAKI?

Z Włoch podróżujemy do Francji – ojczyzny gratin dauphinois, czyli zapiekanki z ziemniakami, śmietanką i serem. Do tego dania ziemniaki obiera się i kroi na bardzo cieniutkie plastry – można to zrobić za pomocą malaksera albo tarki. Następnie układa się je ciasno w naczyniu żaroodpornym, oprósza solą i gałką muszkatołową, zalewa sosem i zapieka na złoty kolor. To oczywiście tylko podstawowy przepis – możemy modyfikować go wedle uznania, dodając do ziemniaków inne warzywa: selera, bataty, marchewkę czy buraki. Ważne tylko, żeby wszystkie było pokrojone na cieniutkie plastry. Zapiekanka gratin świetnie smakuje sama, a jeszcze lepiej – w towarzystwie lekkich, kolorowych sałatek z sezonowych warzyw, na przykład selera naciowego i groszku cukrowego albo kalarepy.

Zapiekankę z ziemniakami i selerem naciowym znajdziemy również w kuchni angielskiej. Cottage pie, inaczej zapiekanka wiejska albo pasterska, składa się z dwóch warstw – pożywnej potrawki z mięsa, warzyw korzeniowych i selera naciowego, na którą nakładamy puchatą pierzynkę z purée. Potrawkę przygotowujemy tak jak gulasz: długo dusząc seler naciowy, marchewkę, cebulę i mięso (a w wersji wegetariańskiej soczewicę, tofu albo soję) z przecierem pomidorowym. Gotową potrawkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy purée i posypujemy startym cheddarem. Proponujemy od razu przygotować większą porcję, bo zapiekanka pasterska znika z talerzy w mgnieniu oka, a fantastycznie smakuje również drugiego i  trzeciego dnia.

ZAPIEKANKI NA SZYBKO

Na koniec mamy dla was trochę inną zapiekankę – w sam raz na kolację, imprezę z przyjaciółmi albo przekąskę dla małych niejadków. Mowa tu o… bagietce z warzywami. Klasyczny farsz z podsmażanych pieczarek, cebulki i selera naciowego można zastąpić na przykład szpinakiem i serem feta, papryką, cukinią, oliwkami, szynką albo grillowanym kurczakiem. Opcji mamy wiele, ale jedno jest pewne – taka zapiekanka smakuje wyśmienicie, zwłaszcza z domowymi sosami. My polecamy truskawkowo-selerowy ketchup  albo dip ze szczypiorkiem i czosnkiem.

Na naszym Facebooku znajdziecie też przepis na rewelacyjną bagietkę nadziewaną selerem naciowym, pomidorami i serem. Zajrzyjcie, spróbujcie i zakochajcie się w zdrowej kuchni.

ZDROWIE NA TALERZU

Nasza mała kulinarna podróż dobiegła końca, przynajmniej na dzisiaj. Mamy nadzieję, że narobiliśmy wam apetytu na więcej – smakowania, próbowania nowych przepisów i połączeń, świadomego wybierania tego, co jeść i czym karmić organizm. Dobra, zdrowa kuchnia nie musi być przecież nudna, jednostajna czy nieciekawa, wręcz przeciwnie – to wszystko, co najlepsze, prosto z natury na nasze talerze.

Smacznego!

Seler Naciowy – wegetariański składnik doskonały

Warzywa zamiast mięsa, czyli źródła białka w kuchni roślinnej – przepisy z selerem naciowym Czy dieta wegetariańska może być bogata w białko? Pełnowartościowa? Zdrowa? Jeżeli też zadajecie sobie te pytania, dobrze trafiliście. Dzisiaj wspólnie poszukamy odpowiedzi,...

Wiosenne przywitanie z brokułem Bimi®

Wiosna jest doskonałym momentem na wprowadzenie do naszej diety nowych elementów - doskonałą propozycją jest zielony znajomy selera naciowego - brokuł Bimi® Powszechnie wiadomo, że brokuł jest jednym z najzdrowszych warzyw, które można dodać do swojej diety. Brokuł...

Co sztuczna inteligencja mówi nam o Selerze Naciowym?

Sztuczna Inteligencja (AI) ma ogromny wpływ na nasze życie, zarówno w dziedzinach prywatnych, jak i zawodowych.  Rozwój nowych technologii.AI jest jednym z głównych motorów napędowych rozwoju nowych technologii, takich jak autonomiczne pojazdy czy robotyka. Dzięki...

Zupa krem z selera naciowego

Zupa krem z selera naciowego 4 20 minut Czego potrzebujesz? 2 duże pory 1 pęczek selera naciowego 3 ząbki czosnku 4 łyżki masła klarowanego 2-3 szkl. Wody Do dekoracji: Śmietanka 30% Oliwa z oliwek Usmażony na chrupko bekon lub grzanki...

Spring rolls z selerem naciowym z sosem z masła orzechowego

Spring rolls z sosem z masła orzechowego 1 20 minut Czego potrzebujesz? 4 arkusze papieru ryżowego 1/2 marchewki 2 łodygi selera naciowego szczypiorek 1/2 ogórka Garść liści sałaty i szpinaku 1/2 papryki Sos: 2 łyżeczki miodu 4 łyżeczki masła...

Smoothie z selerem naciowym „Różowa Pantera”

Smoothie Różowa Pantera 1 5 minut Czego potrzebujesz? 4 łodygi selera Banan Garść truskawek Sok z limonki Jak przyrządzić: Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Przelać do wysokiej szklanki i ozdobić gałązką...

Ryba w marynowanych warzywach z selerem naciowym

Ryba w marynowanych warzywach z selerem naciowym 2 10 minut + odstawić na godzinę do zamarynowania   15-20 minut Będziesz potrzebował: 1 kg filetów z ryby 2 cebule czerwone Mix papryki (czerwona, żółta i zielona) 3 łodygi selera naciowego...

Warzywa w ajvarze z selerem i kaszą

Warzywa w ajvarze z selerem i kaszą 1 30 15 Będziesz potrzebował: Oliwa z oliwek 4g Cukinia 112g Papryka czerwona 75g Seler naciowy 90 Ajvar 175 Kasza orkiszowa 50 Jak przyrządzić: Kasze ugotuj wg przepisu na opakowaniu Warzywa wyszoruj, nie...

Zielona shakshuka z selerem naciowym

Zielona shakshuka 2 10 minut Czego potrzebujesz? 2 jajka 2 łodygi selera naciowego Garść szpinaku Pół mini sałaty rzymskiej 1/3 cukinii Kumin Sól Pieprz Pieprz cayenne 1 łyżkę masła klarowanego Jak przyrządzić: Seler kroimy w cienkie plasterki....

Dip z selera naciowego

Dip z selera naciowego 2 15 minut Będziesz potrzebował: 2 porcje 3 łodygi selera naciowego kawałek zielonego ogórka sól, pieprz małe opakowanie jogurtu greckiego Jak przyrządzić: Seler naciowy oraz ogórka oczyszczamy. Kroimy na mniejsze...

Roladki selerowe

Roladki selerowe 4 30 minut Czego potrzebujesz? tuńczyk w zalewie 1 opakowanie tortilli 2 łodygi selera naciowego 3 opakowania serka topionego śmietankowego 1 lub 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia mleko (opcjonalnie) Jak przyrządzić: Na...
Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego

Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego

Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego 2 10 minut brak Będziesz potrzebował: 3 pałeczki selera 1 jabłko odmiana Pink Lady 4 rzodkiewki 150 g sera Dolcelatte 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka oliwy z oliwek...
Dip o smaku sera Cheddar z kawałkami selera naciowego

Serowy dip z selerem naciowym

Dip o smaku sera Cheddar z kawałkami selera naciowego 4 - 6 10 minut brak Będziesz potrzebował: 2 selery naciowe (serca), opłukane 75 g dojrzałego sera cheddar, drobno startego 100 g miękkiego sera 4 łyżki jogurtu greckiego 2 cebulki dymki,...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close