Garść nasion, łyżeczka pikantnej pasty, miarka wyrazistego sosu, dobrej jakości olej, nietypowy ocet albo szczypta zielonego proszku z alg – tyle wystarczy, żeby w prosty sposób odmienić oblicze każdej potrawy, urozmaicić jej smak i aromat, a przy tym naładować solidną dawka zdrowia. Nie wierzycie? W takim razie wypróbujcie razem z nami najmodniejsze dodatki do dań z selerem naciowym w roli głównej.

SELER NACIOWY JAKO BAZA I DODATEK

Dlaczego właśnie z selerem naciowym? Już tłumaczymy. Nasze warzywo do zadań specjalnych jest od łodyżek aż po liście napakowane cennymi składnikami odżywczymi, w tym między innymi witaminami A, C i E, witaminami z grupy B, przeciwutleniaczami, magnezem, potasem oraz żelazem. Dzięki wysokiej zawartości folianów seler naciowy korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu naczyniowo-sercowego, poprawia pracę serca, chroni przed miażdżycą i zawałami. Ma również działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Wspomaga regenerację mózgu, pamięć, koncentrację oraz komunikację pomiędzy komórkami nerwowymi. Do tego wszystkiego smakuje wyśmienicie, lekko pikantnie, odrobinę słono, zawsze z charakterem.

Na jego bazie przyrządzicie zarówno dodające energii śniadanie, pożywny obiad czy lekką kolację, jak również zdrowe desery, słodkie wypieki, nieszablonowe przekąski do szkoły i pracy. Na tym nie koniec. Choć w naszych przepisach seler naciowy zawsze występuje w roli głównej, może być też ciekawym dodatkiem, który odmieni oblicze dobrze wam znanych potraw. Porcję pokrojonego w kosteczkę selera naciowego polecamy dorzucać do wszystkich sałatek, z kolei nasion i suszonych liści używać jako przypraw na przykład do zup, sosów czy gulaszy. Doprawione w ten sposób dania zyskają wyrazisty, wytrawny smak, niepowtarzalny aromat, a także konkretną dawkę naturalnych witamin i minerałów. Jak jeszcze można szybko i prosto zrewolucjonizować właściwie każde danie? Które dodatki będą nie tylko modne, ale również zdrowe? Dlaczego w przepisach warto zwracać uwagę na bohaterów drugiego planu? Przekonajcie się razem z nami.

CHRUPIĄCE NASIONA, PESTKI I ORZECHY

To chyba najpopularniejsze dodatki do różnego rodzaju dań – szczególnie zup i sałatek. Na sklepowych półkach znajdziemy całe bogactwo orzechów, pestek, nasion, a nawet ich specjalnie skomponowanych mieszanek. Zamiast jednak korzystać z gotowych posypek, warto przygotować własną. Można do niej wykorzystać na przykład nasiona: selera, słonecznika, szałwii hiszpańskiej, babki płesznik, siemienia lnianego. Nasiona szałwii hiszpańskiej, bardziej znane jako nasiona chia, obniżają poziom złego cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych, słonecznik wspiera tarczycę, babka płesznik jest źródłem witalnego błonnika, z kolei w siemieniu lnianym znajdziemy między innymi lignany – hormony roślinne z grupy fitoestrogenów. Lignany zmniejszają ryzyko wystąpienia osteoporozy, poprawiają profil lipidowy i chronią przed nowotworami.

Do domowej roboty posypki proponujemy dodać jeszcze pestki dyni, ziarna sezamu oraz posiekane orzechy, na przykład włoskie, laskowe, ziemne, pekan, nerkowce czy migdały, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, białka, błonnik, witaminy, składniki mineralne, fitosterole oraz bioaktywne związki chemiczne. Dzięki nim orzechy zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, cukrzycy, nadwagi czy otyłości. Razem z nasionami stworzą super zdrową mieszankę, idealną na przykład do posypania śniadaniowej owsianki, ulubionych kanapek, owocowego smoothie bowla albo zupy kremu. Posypka doda też smaku i zdrowia każdej sałatce – my polecamy ją zwłaszcza do chrupiącej sałatki z selerem naciowym, jesiennej sałatki z makaronem  albo optymistycznie pomarańczowej sałatki z pieczonymi batatami .

OLEJE I OCTY DLA LEPSZEGO SMAKU

Skoro już o sałatkach mowa – świetnym dodatkiem do nich będą też octy oraz oleje roślinne. Te drugie są najlepszym źródłem tłuszczy w diecie. Poza klasycznym olejem słonecznikowym czy rzepakowym do dyspozycji mamy też inne, super zdrowe, tłoczone na zimno oleje roślinne. Tłoczenie na zimno pozwala w  pełni zachować moc występujących w olejach bioaktywnych składników, zwłaszcza fitosteroli, tokoferoli, kwasów tłuszczowych oraz związków fenolowych. Fitosterole, czyli sterole roślinne, obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Tokoferole wymiatają z organizmu wolne rodniki i wspierają odporność. Niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 regulują pracę układu sercowo-naczyniowego. Z kolei związki fenolowe chronią komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.

Na zimno oleje tłoczy się między innymi z lnu, konopi, ogórecznika, ostropestu, czarnuszki czy pestek czarnej porzeczki. Ten ostatni ma aromatyczny zapach i lekko owocowy smak, który w sałatce świetnie komponuje się z gorzką sałatą i pikantnym selerem naciowym. W oleju lnianym dominują nuty orzechowe, olej konopny jest bardziej korzenny, olej z ogórecznika pięknie pachnie ziołami, olej z ostropestu zachwyca delikatnością, olej z czarnuszki jest za to bardziej intensywny, ostrzejszy. W zależności od tego, którego użyjemy do dressingu, ta sama sałatka będzie smakowała zupełnie inaczej.

Do dressingu niezbędny jest też ocet. To naturalny probiotyk, źródło odporności, świetne uzupełnienie każdej diety. Ocet działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie, obniża poziom cukru we krwi, wspomaga profilaktykę cukrzycową, poprawia pracę serca, walczy z wolnymi rodnikami. Jego właściwości prozdrowotne doceniali już starożytni Babilończycy, Egipcjanie oraz Grecy. Hipokrates polecał go zwłaszcza na dolegliwości brzuszne, gorączkę, stany zapalne i problemy z oddychaniem. Współczesne badania potwierdzają prozdrowotne właściwości octu.

W zależności od sposobu produkcji octy dzielimy na: zwierzęce (na przykład miodowy, serwatkowy), roślinne (ryżowy, cebulowy, pomidorowy) oraz owocowe (malinowy, jabłkowy, winny, balsamiczny – ten ostatni powstaje z zagęszczonego moszczu winogronowego). Popularny, dobrze znany ocet jabłkowy wykorzystujemy chociażby w naszym przepisie na sałatkę z ciecierzycą i selerem naciowym, ocet winny przydaje się podczas przygotowywania sycylijskiej caponaty, a octu balsamicznego możemy użyć do klasycznej francuskiej zupy cebulowej.

Ocet ryżowy jest z kolei bardzo popularny w kuchniach Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej. Ma łagodny, lekko słodki, wielowarstwowy smak. Japończycy używają głównie białego i czerwonego octu ryżowego, barwionego drożdżami. Chińczycy za to preferują ocet wytwarzany z czarnego, kleistego ryżu. Każdy rodzaj octu ryżowego dobrze sprawdzi się w przepisach inspirowanych tradycyjną kuchnią azjatycką – my dodajemy go na przykład do wołowiny po koreańsku albo wietnamskiej sałatki z selerem naciowym.

ORIENTALNE PASTY I SOSY

W kuchni azjatyckiej – zwłaszcza zaś tajlandzkiej – do potraw dodaje się też przeróżne pasty. Na sklepowych półkach królują między innymi ostro-kwaśne pasty tom kha i tom yum, najczęściej wykorzystywane jako bazy do zup. Jeszcze większą popularnością cieszą się pasty curry – zielona, ostra i świeża w smaku dzięki dodatkowi trawy cytrynowej, czerwona z dzikim kardamonem, wreszcie najłagodniejsza z nich wszystkich żółta, doprawiona kurkumą, kuminem oraz kolendrą. Możecie ją dodawać do mięs, tofu, ryżu i makaronu, na przykład do zielonej tajskiej zupy z krewetkami albo ryżowej potrawki z kurczakiem.

Warto też zwrócić uwagę na pasty miso i tahini. Miso powstaje z fermentowanej soi, czasami łączonej z ryżem oraz jęczmieniem, tahini – z sezamu. Smakuje orzechowo, odrobinę gorzko, wytrawnie. Tahini z miso łączymy na przykład w przepisie na kultowy japoński ramen.

Na liście składników w tym przepisie znajdziecie jeszcze sosy sriracha i sojowy. Ten pierwszy jest bardzo ostry, pikantny, wręcz gryzący. Powstaje ze zmiażdżonych w moździerzu (lub zmiksowanych w blenderze) papryczek chilli w towarzystwie czosnku, cukru, octu, przecieru pomidorowego oraz oleju sezamowego. Dodaje potrawom pikanterii i wyrazistości. Z kolei sos sojowy zapewnia im pełnię piątego smaku – tak zwanego umami. Pasuje nie tylko do dań kuchni azjatyckiej, ale też do tradycyjnej kuchni polskiej, na przykład do warzywnego bulionu.

SPROSZKOWANE ROŚLINY NA ZDROWIE

Na koniec zostawiliśmy sobie najbardziej niepozorną, a przy tym super zdrową kategorię dodatków do potraw. Mowa o sproszkowanych roślinach, głównie algach, takich jak spirulina i chlorella, ale też roślinach lądowych, na przykład młodym jęczmieniu, pszenicy, liściach herbaty matcha, korzeniach macy i ashwagandhy, które w ostatnich latach zyskują coraz większą popularność. Całkiem słusznie.

Algi to prawdziwe bogactwo bioaktywnych składników odżywczych – znajdziemy w nich chlorofil, cenne aminokwasy, antyoksydanty oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki nim algi doskonale oczyszczają organizm, usuwają z niego metale ciężkie, dodają energii, polepszają nastrój i samopoczucie. Młody, zielony jęczmień ma silne właściwości przeciwutleniające. Pszenica działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie i przeciwzapalnie. Matcha pomaga zmniejszyć stężenie złego cholesterolu we krwi. Korzeń macy od tysiącleci stanowi podstawę diety w krajach Ameryki Południowej. Znajdziemy w nim między innymi błonnik, aminokwasy i fitohormony. Z kolei pochodząca z Indii ashwagandha zaliczana jest do adaptogenów, czyli naturalnych związków chemicznych, dzięki którym organizm lepiej radzi sobie ze stresem i szybciej dostosowuje się do zmiennych warunków środowiska.

Wystarczy łyżeczka takiego roślinnego proszku, żeby znacząco wzbogacić jadłospis i dodać do niego codzienną porcję zdrowia. Roślinne proszki możemy łączyć z wodą, mlekiem, ulubionym sokiem, najlepiej zaś – z różnego rodzaju koktajlami. W tej roli szczególnie polecamy: zielone smoothie z selerem naciowym, żółty koktajl detoksykujący  oraz różowy miks z truskawkami. Dobrym pomysłem będzie też dosypanie spiruliny do szpinakowych naleśników, macy do śniadaniowych gofrów  albo młodego jęczmienia do roślinnych placuszków.

BAZA PRZEPISÓW I POMYSŁÓW NA NIESZABLONOWE DANIA

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na naszym selerowym Facebooku. Mamy nadzieję, że zachęciliśmy was do eksperymentowania z nimi, własnych modyfikacji, poszukiwania nowych smaków, przede wszystkim zaś zwracania uwagi na bohaterów drugiego planu, na te z pozoru nieznaczące dodatki, które w ostatecznym rozrachunku mogą całkowicie odmienić oblicze każdej potrawy. Spróbujcie wszystkich i dajcie znać, które najbardziej przypadły wam do gustu.

Smacznego!

ŹRÓDŁA:

  • Seler naciowy – dlaczego warto po niego sięgać, https://dietetycy.org.pl/seler-naciowy-dlaczego-warto-po-niego-siegac/
  • Słonecznik. Jakie właściwości posiadają nasiona słonecznika?, https://dietetycy.org.pl/slonecznik/
  • Nasiona chia, https://dietetycy.org.pl/nasiona-chia/
  • Babka płesznik – błonnik witalny, https://dietetycy.org.pl/blonnik-witalny/
  • Siemię lniane – właściwości, przeciwwskazania i sposób przygotowania, https://dietetycy.org.pl/siemie-lniane-wlasciwosci-2/
  • Zalety jedzenia orzechów. Jak orzechy wspierają zdrowie, https://dietetycy.org.pl/korzysci-zdrowotne-jedzenia-orzechow/
  • Oleje tłoczone na zimno. Dlaczego oleje zimnotłoczone są zdrowsze?, https://dietetycy.org.pl/oleje-tloczone-na-zimno/
  • Rodzaje octu i sposoby jego produkcji, https://dietetycy.org.pl/ocet-rodzaje/
  • Algi – cud natury, https://dietetycy.org.pl/algi-cud-natury/
  • Młody jęczmień i jego wpływ na zdrowie, https://dietetycy.org.pl/mlody-jeczmien-jego-wplyw-na-zdrowie/

Ashwagandha – krótka historia, https://dietetycy.org.pl/ashwagandha-krotka-historia/

Rissotto z groszkiem i selerem naciowym

Rissotto z groszkiem i selerem naciowym

Curry z soczewicy z selerem naciowym

Curry z soczewicy z selerem naciowym

Zupa kukurydziana Locro

Zupa kukurydziana Locro

Comida por quilo

Comida por quilo

Krewetki po tajsku z selerem naciowym

Krewetki po tajsku z selerem naciowym

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

Kurczak z brzoskwinią i ryżem

Kurczak z brzoskwinią i ryżem

Placuszki fiskekaker

Placuszki fiskekaker

Kartoffelsalat

Kartoffelsalat

Roladki z tortilli z selerem naciowym

Roladki z tortilli z selerem naciowym

Shake owocowo-warzywny

Shake owocowo-warzywny

Makaron z sosem bolońskim – z selerem naciowym

Makaron z sosem bolońskim – z selerem naciowym

Szwedzkie klopsiki z selerem naciowym

Szwedzkie klopsiki z selerem naciowym

Sałatka grecka z grillowanym kurczakiem

Sałatka grecka z grillowanym kurczakiem

Naleśniki po bretońsku z selerem naciowym

Naleśniki po bretońsku z selerem naciowym

Grzanki z włoskim soffritto

Grzanki z włoskim soffritto

Warzywne placuszki

Warzywne placuszki

Surówka z młodej kapusty, marchewki i selera

Surówka z młodej kapusty, marchewki i selera

Pierogi z kaszą gryczną, twarogiem i selerem

Pierogi z kaszą gryczną, twarogiem i selerem

Halibut pieczony z porem i selerem naciowym

Halibut pieczony z porem i selerem naciowym

Wege gulasz z cieciorki, fasoli i selera naciowego

Wege gulasz z cieciorki, fasoli i selera naciowego

Kotlety ziemniaczane z selerem naciowym

Kotlety ziemniaczane z selerem naciowym

Schab w sosie własnym z selerem naciowym

Schab w sosie własnym z selerem naciowym

Tarta warzywna z serem mozzarella

Tarta warzywna z serem mozzarella

Fit sałatka z selera naciowego

Fit sałatka z selera naciowego

Canneloni z selerem naciowym

Canneloni z selerem naciowym

Sałatka z selera naciowego i tuńczyka

Sałatka z selera naciowego i tuńczyka

Roladki z ogórka z selerem naciowym (wege)

Roladki z ogórka z selerem naciowym (wege)

Polędwiczki z kurczaka w sosie warzywnym

Polędwiczki z kurczaka w sosie warzywnym

Pieczona biała kiełbasa z selerem naciowym

Pieczona biała kiełbasa z selerem naciowym

Jajka faszerowane z selerem naciowym

Jajka faszerowane z selerem naciowym

Pieczone klopsiki z indyka z selerem i szpinakiem

Pieczone klopsiki z indyka z selerem i szpinakiem

Omlet z brukselką, selerem, porem i serem pleśniowym

Omlet z brukselką, selerem, porem i serem pleśniowym

Zielony makaron ze śmietanowym sosem z brokułem i selerem

Zielony makaron ze śmietanowym sosem z brokułem i selerem

Pieczeń drobiowa z jajkiem i selerem naciowym

Pieczeń drobiowa z jajkiem i selerem naciowym

wegetariańskie gołąbki (nadziewane kaszą z selerem i kalafiorem)

wegetariańskie gołąbki (nadziewane kaszą z selerem i kalafiorem)

Sałatka z sałaty rzymskiej, selera, zielonych jabłek i pistacji z sosem miodowym

Sałatka z sałaty rzymskiej, selera, zielonych jabłek i pistacji z sosem miodowym

Zielona zupa krem z cukinii i selera naciowego

Zielona zupa krem z cukinii i selera naciowego

Pizza walentynkowa

Pizza walentynkowa

Sałatka z makaronem pełnoziarnistym

Sałatka z makaronem pełnoziarnistym

Tartaletki z karmelizowaną cebulą, boczkiem, serem i selerem naciowym

Tartaletki z karmelizowaną cebulą, boczkiem, serem i selerem naciowym

Risotto z owocami morza

Risotto z owocami morza

Muszle makaronowe nadziewane serami, szpinakiem i selerem naciowym

Muszle makaronowe nadziewane serami, szpinakiem i selerem naciowym

Shoarma z ciecierzycy z surówką z selera

Shoarma z ciecierzycy z surówką z selera

Dorsz po śródziemnomorsku

Dorsz po śródziemnomorsku

Zielona lasagne 4 sery w stylu zero waste

Zielona lasagne 4 sery w stylu zero waste

Bulion w stylu zero waste

Bulion w stylu zero waste

Sajgonki w stylu zero waste

Sajgonki w stylu zero waste

Zupa porowo-selerowa w stylu zero waste

Zupa porowo-selerowa w stylu zero waste

Stir-fry w stylu zero waste

Stir-fry w stylu zero waste

„Bałwanki” babeczki marchewkowo-selerowe z pozostałości po przygotowaniu soku

„Bałwanki” babeczki marchewkowo-selerowe z pozostałości po przygotowaniu soku

Karnawałowa sałatka z selerem naciowym i ananasem nawidelcu.pl

Karnawałowa sałatka z selerem naciowym i ananasem nawidelcu.pl

Dwuwarstwowe jogurtowo-warzywne shoty

Dwuwarstwowe jogurtowo-warzywne shoty

Domowy barszcz z uszkami

Domowy barszcz z uszkami

Dorsz zapiekany pod aromatyczną kruszonką

Dorsz zapiekany pod aromatyczną kruszonką

Warzywny pasztet z selera naciowego

Warzywny pasztet z selera naciowego

Burgerki Reniferki

Burgerki Reniferki

Fit selerowo-owocowe brownie

Fit selerowo-owocowe brownie

Frytki z batatów na bogato

Frytki z batatów na bogato

Jesienny wegański poke bowl z selerem naciowym

Jesienny wegański poke bowl z selerem naciowym

Jesienna wegańska sałatka z pieczonym jabłkiem i roślinnym serem

Jesienna wegańska sałatka z pieczonym jabłkiem i roślinnym serem

Wegańskie chilli z dyni i selera naciowego

Wegańskie chilli z dyni i selera naciowego

Owsiane placuszki z marchewką i selerem naciowym

Owsiane placuszki z marchewką i selerem naciowym

Halloweenowe przekąski z selerem naciowym

Halloweenowe przekąski z selerem naciowym

Gofrowe potworki z selerem naciowym

Gofrowe potworki z selerem naciowym

Kotleciki rybne z salsą z selera naciowego i rzodkiewki

Kotleciki rybne z salsą z selera naciowego i rzodkiewki

Frytki z batata na bogato

Frytki z batata na bogato

Croissant z łososiem i selerem naciowym

Croissant z łososiem i selerem naciowym

Croque madame z szynką, selerem naciowymi szpinakiem

Croque madame z szynką, selerem naciowymi szpinakiem

Wegańska musaka z selerem naciowym

Wegańska musaka z selerem naciowym

Sałatka z selerem naciowym i pomarańczą od @gotuje_bo_lubie_fit

Sałatka z selerem naciowym i pomarańczą od @gotuje_bo_lubie_fit

Wegańskie wytrawne mufffiny

Wegańskie wytrawne mufffiny

Zupa cebulowo-selerowa

Zupa cebulowo-selerowa

Makaron w kremowym sosie z buraków i selera

Makaron w kremowym sosie z buraków i selera

Grzybowo-selerowy Bourguignon

Grzybowo-selerowy Bourguignon

Delikatna zupa krem z selerem naciowym

Delikatna zupa krem z selerem naciowym

Jesienna sałatka z dynią, selerem i kozim serem

Jesienna sałatka z dynią, selerem i kozim serem

Sałatka Waldorf z selerem naciowym od Lifemenagerka.pl

Sałatka Waldorf z selerem naciowym od Lifemenagerka.pl

Bigos z jarmużu, selera naciowego i dyni

Bigos z jarmużu, selera naciowego i dyni

Dynia piżmowa nadziewana selerem naciowym

Dynia piżmowa nadziewana selerem naciowym

Zupa marchewkowo- selerowa

Zupa marchewkowo- selerowa

Makaron z sosem serowo- selerowym

Makaron z sosem serowo- selerowym

Smoothie bowl z selera naciowego na mleku migdałowym

Smoothie bowl z selera naciowego na mleku migdałowym

Leczo z selerem naciowym

Leczo z selerem naciowym

Gofry bez mąki z sałatką z selera naciowego i jajkiem w koszulce

Gofry bez mąki z sałatką z selera naciowego i jajkiem w koszulce

Tofu po koreańsku z kimchi z selera naciowego

Tofu po koreańsku z kimchi z selera naciowego

Smoothie kokosowo-selerowe

Smoothie kokosowo-selerowe

Fit wrapy z różowym hummusem z selera naciowego i buraków

Fit wrapy z różowym hummusem z selera naciowego i buraków

Sałatka śródziemnomorska z selerem naciowym

Sałatka śródziemnomorska z selerem naciowym

Zupa rybna z selerem naciowym

Zupa rybna z selerem naciowym

Buddha bowl z selerem naciowym

Buddha bowl z selerem naciowym

Rozgrzewająca zupa z selera naciowego i kalafiora z kurkumą i imbirem

Rozgrzewająca zupa z selera naciowego i kalafiora z kurkumą i imbirem

Kalafiorowe wege „skrzydełka” Buffalo

Kalafiorowe wege „skrzydełka” Buffalo

Tacos z szarpanym kurczakiem, guacamole + salsa z selera naciowego

Tacos z szarpanym kurczakiem, guacamole + salsa z selera naciowego

Zupa pomidorowa z selerem, soczewicą i brukselką

Zupa pomidorowa z selerem, soczewicą i brukselką

Zupa krem z selera naciowego i kapusty

Zupa krem z selera naciowego i kapusty

Zupa dyniowo-selerowa

Zupa dyniowo-selerowa

Makaron w kremowym sosie grzybowo- selerowym

Makaron w kremowym sosie grzybowo- selerowym

Kaszotto z selerem naciowym, jarmużem i burakiem

Kaszotto z selerem naciowym, jarmużem i burakiem

Tosty z selerem naciowym na 4 sposoby

Tosty z selerem naciowym na 4 sposoby

Kopytka z chorizo i selerem naciowym

Kopytka z chorizo i selerem naciowym

Zielone wrapy z selerem naciowym

Zielone wrapy z selerem naciowym

Selerowo-limonkowa granita

Selerowo-limonkowa granita

Zupa minestrone z selerem naciowym

Zupa minestrone z selerem naciowym

Smoothie krwawa Mary z selerem naciowym

Smoothie krwawa Mary z selerem naciowym

Meksykański koktajl krewetkowy z selerem naciowym

Meksykański koktajl krewetkowy z selerem naciowym

Chłodnik litewski z selerem naciowym

Chłodnik litewski z selerem naciowym

Chowder z kukurydzy i selera naciowego

Chowder z kukurydzy i selera naciowego

Kanapka z grillowanym kurczakiem, selerem naciowym, gruszką i niebieskim serem

Kanapka z grillowanym kurczakiem, selerem naciowym, gruszką i niebieskim serem

Falafele z bobu i selera naciowego

Falafele z bobu i selera naciowego

Sałatka z selera naciowego, fasolki szparagowej i młodych ziemniaków

Sałatka z selera naciowego, fasolki szparagowej i młodych ziemniaków

Surówka z selera naciowego i kalarepy

Surówka z selera naciowego i kalarepy

Zupa krem z selera naciowego

Zupa krem z selera naciowego

Krewetki z selerem naciowym

Krewetki z selerem naciowym

Pasta jajeczna z selerem naciowym

Pasta jajeczna z selerem naciowym

Selerowy koktajl detoksykujący

Selerowy koktajl detoksykujący

Faszerowana papryka z selerem naciowym

Faszerowana papryka z selerem naciowym

Hiszpańska tortilla z selerem naciowym (Tortilla de patatas)

Hiszpańska tortilla z selerem naciowym (Tortilla de patatas)

Sałatka sycylijska z selerem naciowym (Insalata di Arance)

Sałatka sycylijska z selerem naciowym (Insalata di Arance)

Ratatuj z selerem naciowym (Ratatouille)

Ratatuj z selerem naciowym (Ratatouille)

Paella z owocami morza i selerem naciowym

Paella z owocami morza i selerem naciowym

Mishkaki z kachumbari z selerem naciowym

Mishkaki z kachumbari z selerem naciowym

Odżdża z selerem naciowym

Odżdża z selerem naciowym

Zanzibarska pizza z selerem naciowym

Zanzibarska pizza z selerem naciowym

Harira z selerem naciowym

Harira z selerem naciowym

Gyros z selerowym sosem tzatzyki

Gyros z selerowym sosem tzatzyki

Bob czorba z selerem naciowym

Bob czorba z selerem naciowym

Klopsiki keftedes z selerem naciowym

Klopsiki keftedes z selerem naciowym

Ćevapčići i ajvar z selera naciowego

Ćevapčići i ajvar z selera naciowego

Pad Thai z krewetkami, tofu i selerem naciowym

Pad Thai z krewetkami, tofu i selerem naciowym

Sałatka wietnamska z selerem naciowym i makaronem

Sałatka wietnamska z selerem naciowym i makaronem

Wołowina po koreańsku z selerem naciowym i pak choi

Wołowina po koreańsku z selerem naciowym i pak choi

Zupa Pho Bo z selerem naciowym

Zupa Pho Bo z selerem naciowym

Tajskie czerwone curry z kurczakiem i selerem naciowym

Tajskie czerwone curry z kurczakiem i selerem naciowym

Amerykańska sałatka ziemniaczana z selerem naciowym

Amerykańska sałatka ziemniaczana z selerem naciowym

Hot-dogi z Chicago + salsa z selera naciowego

Hot-dogi z Chicago + salsa z selera naciowego

Poke bowl z łososiem i selerem naciowym

Poke bowl z łososiem i selerem naciowym

Ryba po tajsku z selerem naciowym

Ryba po tajsku z selerem naciowym

Kurczak w sosie pieprzowym z selerem naciowym

Kurczak w sosie pieprzowym z selerem naciowym

Naciowe Seler Lassi

Naciowe Seler Lassi

Klopsiki w kremowym sosie selerowym

Klopsiki w kremowym sosie selerowym

Pieczony seler naciowy nadziewany kozim serem

Pieczony seler naciowy nadziewany kozim serem

Chrupiąca sałatka z selerem naciowym i jabłkiem

Chrupiąca sałatka z selerem naciowym i jabłkiem

Włoska zupa z selerem naciowym i pulpecikami

Włoska zupa z selerem naciowym i pulpecikami

Burger z kurczaka z salsą z selera naciowego

Burger z kurczaka z salsą z selera naciowego

Spring rolls z selera naciowego + sos z masła orzechowego

Spring rolls z selera naciowego + sos z masła orzechowego

Sałatka tajska z selerem naciowym

Sałatka tajska z selerem naciowym

Fasolada – grecka zupa z fasoli i selera naciowego

Fasolada – grecka zupa z fasoli i selera naciowego

Sałatka z tuńczyka z selerem naciowym i ogórkiem

Sałatka z tuńczyka z selerem naciowym i ogórkiem

Smoothie z selerem naciowym „Różowa Pantera”

Smoothie z selerem naciowym „Różowa Pantera”

Zielona shakshuka z selerem naciowym

Zielona shakshuka z selerem naciowym

Wolnogotowane chow mein z selerem naciowym

Wolnogotowane chow mein z selerem naciowym

Chłodnik z selera naciowego

Chłodnik z selera naciowego

Mojito z selerem naciowym

Mojito z selerem naciowym

Seler naciowy nadziewany na trzy sposoby

Seler naciowy nadziewany na trzy sposoby

Stir Fry z selera naciowego i marchewki

Stir Fry z selera naciowego i marchewki

Surówka z selera naciowego i żurawiny z czarnuszką

Surówka z selera naciowego i żurawiny z czarnuszką

Cheeseeburgerowy chowder z selerem naciowym

Cheeseeburgerowy chowder z selerem naciowym

Seler naciowy i grzyby? Makaron w kremowym sosie grzybowo-selerowym

Seler naciowy i grzyby? Makaron w kremowym sosie grzybowo-selerowym

Choinka z pesto z selera naciowego

Choinka z pesto z selera naciowego

Łosoś pod kolorową pierzynką z selera naciowego

Łosoś pod kolorową pierzynką z selera naciowego

Bezglutenowe wege pierożki z selerem naciowym

Bezglutenowe wege pierożki z selerem naciowym

Wegańskie paszteciki z selerem naciowym i czarną soczewicą

Wegańskie paszteciki z selerem naciowym i czarną soczewicą

Selerowo-cynamonowe ciasteczka

Selerowo-cynamonowe ciasteczka

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close