Macie ochotę na klasyczną kuchnię europejską? Nowatorskie przepisy prosto z Ameryki? Smaki orientu, a może egzotyczne afrykańskie potrawy? Dobrze się składa – dzisiaj bowiem chcielibyśmy was zaprosić na wyjątkową, kulinarną podróż dookoła świata z selerem naciowym w roli przewodnika. Obiecujemy: będzie pysznie, zaskakująco, po prostu wyśmienicie. Gotowi? Ruszamy!

NA POCZĄTEK SELER NACIOWY

Dlaczego z selerem naciowym? Pozwólcie, że wyjaśnimy – nasze warzywo do zadań specjalnych jest źródłem ponad osiemdziesięciu cennych składników odżywczych, w tym między innymi witamin A, C i E, witamin z grupy B, przeciwutleniaczy, kwasu foliowego, magnezu i żelaza. Dzięki wysokiej zawartości wody, soli mineralnych oraz potasu seler naciowy świetnie sprawdza się w lato – nawilża, detoksykuje, przywraca równowagę kwasowo-zasadową, działa niczym naturalny izotonik. Regularnie spożywany obniża poziom złego cholesterolu, dba o prawidłowe ciśnienie krwi, reguluje pracę sera. Ma też pozytywny wpływ na nasz wygląd, nerwy i dobry sen.

Jakby tego było, jest wyrazisty w smaku, lekko pikantny, pełen charakteru. Nic więc dziwnego, że przebojem zdobywa kuchnie na całym świecie. Według niektórych źródeł jest zresztą jednym najstarszych warzyw znanych człowiekowi – jego uprawę prowadzono już dziewięć tysięcy lat temu, głównie w krajach śródziemnomorskich. Dlatego to właśnie od nich rozpoczniemy naszą kulinarną wycieczkę.

ŚRÓDZIEMNOMORSKIE KLIMATY

Dla starożytnych Greków seler naciowy był symbolem zdrowia, siły i kondycji fizycznej. Spleciony w wieniec stanowił nagrodę dla zwycięzców pierwszych olimpiad sportowych. Rzymianie z kolei umieszczali seler naciowy na monetach, doceniali jego właściwości lecznicze i chętnie wykorzystywali w kuchni. Te tradycje pozostały żywe do dzisiaj.

We współczesnej kuchni śródziemnomorskiej seler naciowy najczęściej występuje w towarzystwie innych warzyw i owoców – tak jak w sycylijskiej caponacie. W tym super prostym przepisie łączymy go z mięsistymi bakłażanami, dojrzewającymi na słońcu pomidorami, słonymi oliwkami oraz delikatnie maślanymi orzechami pinii. Każdy z tych składników nie tylko nadaje caponacie smaku, ale też doprawia ją niezbędnymi dla zdrowia składnikami odżywczymi. Bakłażan na przykład jest bogaty w antyoksydanty, spowalnia procesy starzenia się organizmu i wspomaga pracę układu krwionośnego. Pomidory wzmacniają odporność. W orzeszkach piniowych znajdziemy cenne polifenole, z kolei w oliwkach – zdrowe kwasy tłuszczowe omega, które działają przeciwzakrzepowo i antynowotworowo.

Wyrazisty w smaku duet selera naciowego i oliwek jest również podstawą naszej sałatki w śródziemnomorskim stylu. Dla słodyczy i zdrowia dodajemy do niej suszone daktyle, czyli świetne źródło energii, witamin i minerałów. Jeżeli takie słodko-słone połączenie przypadnie wam do gustu, koniecznie wypróbujcie też nasz przepis na włoską sałatkę pomarańczową z selerem naciowym. Będzie idealna do biura, szkoły, na lunch i lekką kolację w letni, upalny dzień.

PODRÓŻE SELERA NACIOWEGO

Znad basenu Morza Śródziemnego seler naciowy zawędrował do kuchni właściwie wszystkich europejskich krajów – jest składnikiem między innymi takich tradycyjnych dań, jak hiszpańska paella, chłodnik litewski, węgierskie leczo, francuskie ratatouille czy brytyjska, pożywana zapiekanka z warzywami i sosem beszamelowym.

Razem z Brytyjczykami wyruszył też za ocean – do Ameryki. W XIX wieku był w Nowym Świecie tak popularny, że kosztował więcej niż kawior. Jedzono go pokrojonego w słupki, doprawionego odrobiną soli i dodawano do Krwawej Mary. Dzisiaj jest ulubionym warzywem gwiazd, bazą zielonych koktajli, zdrowych przekąsek i kultowych potraw. Możemy na przykład dodać go do burgera, wegetariańskich hot dogów i prawdziwie meksykańskich tacos.

Kuchnia amerykańska to także pełne smaków, aromatów i orientalnych przypraw Hawaje. Jedną ze sztandarowych potraw tego regionu jest poke bowl, czyli miska po brzegi wypełniona warzywami, owocami, ryżem, rybami albo – w wersji wegetariańskiej – tofu. W naszym poke bowl główną rolę odgrywa oczywiście seler naciowy – lekko pikantny, pieprzny, wyśmienity. Towarzyszą mu ogórki, fasolka, ananas, mango i awokado. To ostatnie jest źródłem wysokiej jakości białka, kwasu pantotenowego i folianów, potrzebnych naszemu organizmowi do produkcji hormonów szczęścia – serotoniny oraz noradrenaliny. Po takim posiłku będziemy więc nie tylko pełni energii, ale też po prostu szczęśliwi.

SELER NACIOWY W ORIENTALNYM WYDANIU

Więcej orientalnych pyszności i ciekawych połączeń smakowych czeka na nas w Azji. W tutejszych kuchniach – od Wietnamu, przez Tajlandię, Chiny, Koreę, aż do Japonii – prym wiodą warzywa, owoce morza, ryby, aromatyczne przyprawy: imbir, cynamon, curry, kardamon, ostre chilli i wasabi. Azjaci gustują w świeżych, lokalnych składnikach, dobrej jakości produktach, starannym przyrządzaniu potraw. W jedzeniu oraz gotowaniu stawiają na zdrowie, harmonię, życie w zgodzie z naturą i sobą samym. W tę filozofię doskonale wpisuje się seler naciowy.

Przyrządzimy z nim na przykład wietnamską zupę pho. To esencjonalny rosół, bardzo aromatyczny, korzenny i pożywny. Podaje się go z ryżowym makaronem, fasolą mung, papryczką chilli, limonką, świeżą miętą oraz kolendrą. Polecamy go zwłaszcza na wakacyjny lunch.

Na obiad z kolei mamy dla was aż trzy azjatyckie propozycje. Dla zapracowanych – szybkie w przygotowaniu czerwone curry. Dla tych, którzy lubią eksperymentować – trochę słodkie, trochę ostre koreańskie kimchi z selerem naciowym. Dla fanów owoców morza i tofu – tajskie pad thai. Który przepis wybierzecie?

SELER NACIOWY Z WIZYTĄ W AFRYCE

Ostatnim przystankiem w naszej podróży dookoła świata będzie Afryka. Na śniadanie jada się tutaj na przykład odżdżę, czyli jajka sadzone w pomidorach. Ich przygotowanie jest bajecznie proste. Wystarczy zeszklić na maśle drobno pokrojone łodygi selera naciowego oraz młodą cebulkę, doprawić do smaku harrisą, kuminem, pieprzem, wymieszać z pomidorami, wbić jaja i poczekać, aż się zetną. Odżżę serwujemy na gorąco, posypaną świeżą miętą, pietruszką oraz szczypiorkiem.

Równie szybko przyrządzicie harirę. To gęsta, aromatyczna zupa z ciecierzycy, szczególnie popularna w Maroku. Sprzedaje się ją na ulicznych straganach, w rodzinnych lokalach i dużych, luksusowych restauracjach. Nie musicie jednak lecieć aż do Maroka, żeby jej skosztować. Wystarczy nasz przepis, własna, wygodna kuchnia i ulubione składniki. Gwarantujemy dobrą zabawę!

Jeżeli będziecie mieli ochotę na więcej, sięgnijcie też po nasze inne przepisy z Afryki. Na obiad polecamy na przykład pizzę zanzibarską, a na kolację – szaszłyki mishaki z bakłażanową pastą baba ghanoush.

WIĘCEJ KULINARNYCH PODRÓŻY

Na tym kończymy naszą dzisiejszą kulinarną wyprawę – a może dopiero ją zaczynamy? Na selerowym Facebooku znajdziecie więcej przepisów z przeróżnych zakątków świata, z bliska i daleka, na słodko i wytrawnie, dla małych i dużych łasuchów. Wciąż też przygotowujemy dla was nowe – smaki, aromaty, zaskakujące połączenia, przepisy pełne zdrowia.

Spróbujecie wszystkich?

ŹRÓDŁA

Historia i właściwości selera naciowego:

Wartości odżywcze innych produktów:

  • Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, pod red. prof. Dr hab. H. Kunachowicz, Wydawnictwo Lekarskie PZWL
  • Dietetycy, Specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/
  • Serwis Food Data Central, https://fdc.nal.usda.gov/
Tofu po koreańsku z kimchi z selera naciowego

Tofu po koreańsku z kimchi z selera naciowego

Sałatka śródziemnomorska z selerem naciowym

Sałatka śródziemnomorska z selerem naciowym

Buddha bowl z selerem naciowym

Buddha bowl z selerem naciowym

Tacos z szarpanym kurczakiem, guacamole + salsa z selera naciowego

Tacos z szarpanym kurczakiem, guacamole + salsa z selera naciowego

Selerowo-limonkowa granita

Selerowo-limonkowa granita

Smoothie krwawa Mary z selerem naciowym

Smoothie krwawa Mary z selerem naciowym

Meksykański koktajl krewetkowy z selerem naciowym

Meksykański koktajl krewetkowy z selerem naciowym

Chłodnik litewski z selerem naciowym

Chłodnik litewski z selerem naciowym

Surówka z selera naciowego i kalarepy

Surówka z selera naciowego i kalarepy

Pasta jajeczna z selerem naciowym

Pasta jajeczna z selerem naciowym

Hiszpańska tortilla z selerem naciowym (Tortilla de patatas)

Hiszpańska tortilla z selerem naciowym (Tortilla de patatas)

Sałatka sycylijska z selerem naciowym (Insalata di Arance)

Sałatka sycylijska z selerem naciowym (Insalata di Arance)

Ratatuj z selerem naciowym (Ratatouille)

Ratatuj z selerem naciowym (Ratatouille)

Paella z owocami morza i selerem naciowym

Paella z owocami morza i selerem naciowym

Mishkaki z kachumbari z selerem naciowym

Mishkaki z kachumbari z selerem naciowym

Odżdża z selerem naciowym

Odżdża z selerem naciowym

Zanzibarska pizza z selerem naciowym

Zanzibarska pizza z selerem naciowym

Harira z selerem naciowym

Harira z selerem naciowym

Gyros z selerowym sosem tzatzyki

Gyros z selerowym sosem tzatzyki

Bob czorba z selerem naciowym

Bob czorba z selerem naciowym

Klopsiki keftedes z selerem naciowym

Klopsiki keftedes z selerem naciowym

Ćevapčići i ajvar z selera naciowego

Ćevapčići i ajvar z selera naciowego

Pad Thai z krewetkami, tofu i selerem naciowym

Pad Thai z krewetkami, tofu i selerem naciowym

Sałatka wietnamska z selerem naciowym i makaronem

Sałatka wietnamska z selerem naciowym i makaronem

Wołowina po koreańsku z selerem naciowym i pak choi

Wołowina po koreańsku z selerem naciowym i pak choi

Zupa Pho Bo z selerem naciowym

Zupa Pho Bo z selerem naciowym

Tajskie czerwone curry z kurczakiem i selerem naciowym

Tajskie czerwone curry z kurczakiem i selerem naciowym

Amerykańska sałatka ziemniaczana z selerem naciowym

Amerykańska sałatka ziemniaczana z selerem naciowym

Hot-dogi z Chicago + salsa z selera naciowego

Hot-dogi z Chicago + salsa z selera naciowego

Poke bowl z łososiem i selerem naciowym

Poke bowl z łososiem i selerem naciowym

Ryba po tajsku z selerem naciowym

Ryba po tajsku z selerem naciowym

Naciowe Seler Lassi

Naciowe Seler Lassi

Pieczony seler naciowy nadziewany kozim serem

Pieczony seler naciowy nadziewany kozim serem

Spring rolls z selera naciowego + sos z masła orzechowego

Spring rolls z selera naciowego + sos z masła orzechowego

Sałatka tajska z selerem naciowym

Sałatka tajska z selerem naciowym

Fasolada – grecka zupa z fasoli i selera naciowego

Fasolada – grecka zupa z fasoli i selera naciowego

Sałatka z tuńczyka z selerem naciowym i ogórkiem

Sałatka z tuńczyka z selerem naciowym i ogórkiem

Wolnogotowane chow mein z selerem naciowym

Wolnogotowane chow mein z selerem naciowym

Stir Fry z selera naciowego i marchewki

Stir Fry z selera naciowego i marchewki

Cheeseeburgerowy chowder z selerem naciowym

Cheeseeburgerowy chowder z selerem naciowym

Selerowo-cynamonowe ciasteczka

Selerowo-cynamonowe ciasteczka

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close