Męczą cię objawy przesilenia wiosennego? Jeżeli po zimie czujesz zmęczenie, masz problemy z koncentracją, chcesz rozświetlić cerę i po prostu poczuć się lepiej, spróbuj koktajlowego detoksu. W ten sposób dostarczysz organizmowi cennych witamin i z uśmiechem na ustach wejdziesz w nową porę roku.
DETOKS MOŻE BYĆ PRZYJEMNY
W zimie bardzo często w naszej diecie brakuje różnorodności – jemy mniej warzyw oraz owców, mniej też przebywamy na świeżym powietrzu i słońcu. W efekcie jesteśmy bardziej zmęczeni, senni, nawet apatyczni. Właśnie dlatego dietetycy na dobry początek wiosny polecają przeprowadzenie detoksu. To świetny sposób na oczyszczenie organizmu z toksyn, doładowanie go olbrzymią dawką witamin i minerałów, a także wstęp do zdrowszego odżywiania.
Ważne jednak, żeby przeprowadzić go mądrze, bez wyniszczania i zamęczania organizmu. Wiele osób uważa, że oczyszczanie polega na restrykcyjnych głodówkach, tymczasem takie podejście może przynieść więcej szkody niż pożytku. Zniechęci, przełoży się na jeszcze większe zmęczenie, zakończy efektem jojo. Dobry detoks będzie przyjemny, smaczny i doda nam energii. Jak go przeprowadzić?
NA DOBRY POCZĄTEK
Do rozpoczęcia wiosennego odtruwania warto się przygotować. Dzięki temu nasz organizm lepiej poradzi sobie z usuwaniem toksyn. Wystarczy na tydzień przed wprowadzeniem diety oczyszczającej ograniczyć kawę, herbatę słodkie napoje oraz fast foody. Z kolei podczas samego detoksu nasz jadłospis powinien bazować głównie na warzywach (które świetnie odkwaszają), z dodatkiem owoców, pełnych zbóż, oliwy z oliwek, a później także białego mięsa i ryb. Niebagatelną rolę odgrywa odpowiednie nawodnienie organizmu – często sięgaj więc po koktajle oraz soki warzywne. Szczególnie pomogą te z marchewki, buraka czy selera naciowego, który ma ujemy ładunek kaloryczny i jest prawdziwą witaminową bombą.
ZIELONE SOKI I KOKTAJLE
To jeden z najmodniejszych, a przy tym najzdrowszych trendów dietetycznych! Jako baza zielonych soków i koktajli, zwłaszcza tych, których zadaniem jest oczyszczenie oraz odżywienie organizmu, idealnie sprawdza się seler naciowy. Poprawia pracę nerek, ułatwia usuwanie toksyn i zatrzymanych płynów, reguluje pracę przewodu pokarmowego. A to tylko część jego niezwykłych właściwości! Wspomoże też odchudzanie, dostarczy witamin oraz rozświetli cerę. Jak przyrządzać soki z selerem naciowym?
Sok wyciśnięty z łodyg i liści selera naciowego możesz pić sam albo z dodatkami – na przykład cytryną (która wzmocni układ odpornościowy, pozytywnie wpłynie na krążenie, pomoże obniżyć cholesterol i przyspieszy metabolizm), jabłkiem (zawierającym polifenole, czyli naturalne przeciwutleniacze) oraz kiwi (czyli niskokalorycznym, smacznym źródłem witamin i błonnika, bardzo ważnego podczas odchudzania). Szczególnie polecamy orzeźwiającą agua fresca z selera naciowego i ogórka – łatwy w przygotowaniu, pełen witamin napój szybko ugasi pragnienie nawet w najcieplejsze wiosenne dni. Przepis znajdziecie na naszym profilu na Facebooku.
MOC SELERA NACIOWEGO
Seler naciowy to także składnik oczyszczających, a przy tym pożywnych smoothie. Energii na cały dzień doda nam seler zmiksowany w blenderze ze szpinakiem, awokado, kiwi oraz ogórkiem, delikatnie osłodzony sokiem jabłkowym i syropem klonowym. Szpinak jest świetny na anemię, ogórek pozytywnie wpływa na pracę nerek i usuwanie toksyn, a awokado zawiera drogocenne kwasy tłuszczowe z grupy omega, dzięki którym nasz organizm lepiej przyswaja witaminy. W połączeniu z selerem naciowym te warzywa oraz owoce tworzą kompleksowy miks cennych składników – a przy tym smakują fantastycznie!
Fanom zielonych, detoksykujących koktajli powinny też przypaść do gustu te z dodatkiem jarmużu (źródło beta-karotenu, witaminy A i potasu), młodego jęczmienia (wspomagającego odchudzanie), natki pietruszki (która ma trzy razy więcej witaminy C od cytryny) oraz brokułów (na dobry poziom cukru we krwi).
KOLOROWY DETOKS
Oczyszczanie wspomogą również kolorowe koktajle – żółty shake z selerem naciowym, ananasem, imbirem, bananami i brzoskwiniami, różowy koktajl z selera, truskawek i limonki oraz czerwone smoothie z buraka i ananasa. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu i wysokiej zawartości między innymi potasu, żelaza, magnezu i witamin buraki wspomagają usuwanie toksyn, ułatwiają trawienie, regulują cholesterolu oraz sprawdzają się w diecie przeciwmiażdżycowej. Żeby przygotować smoothie najpierw włóż buraka w skórce do garnka, zalej wodą i gotuj, aż będzie miękki (około godziny). Następnie do obranego i pokrojonego w kostkę buraka dodaj ananasa, banana, sok z pomarańczy i odrobinę limonki. Całość zblenduj na gładkie smoothie. Smacznego!
OWOCOWE OCZYSZCZENIE
Miłośnikom owoców polecamy koktajle z cytrusami, szczególnie grejpfrutami. To bardzo niskokaloryczne, zdrowe owoce. Wśród ich super mocy znajduje się przyspieszanie przemiany materii i ułatwianie spalania tłuszczów. Dodatkowo grejpfruty mają zbawienny wpływ na kondycję serca, poziom cholesterolu oraz ciśnienie tętnicze. Do koktajlu z grejpfrutem możesz dodać cytrynę, pomarańczę, marchewkę, imbir albo… selera naciowego. Nasza ulubiona mieszanka to sok z marchewek, selera naciowego i różowego grejpfruta – z dodatkiem łyżki miodu.
Twoją dietę wzbogacą również koktajle z owoców leśnych (źródło antyoksydantów), truskawek (zawarty w nich potas, wapń i magnez odkwaszają organizm) oraz żurawiny (bogata w przeciwutleniacze żurawina zwalcza wolne rodniki i poprawa trawienie).
NAŁADUJ AKUMULATORY
Detoks w zależności od naszych potrzeb może potrwać od około trzech dni do dwóch tygodni. W tym czasie warto zadbać nie tylko o mądrą, pełną dobrych składników dietę, ale też ruch na świeżym powietrzu – na przykład spacer w pierwszych promieniach wiosennego słońca. W ten sposób skutecznie i na długo naładujemy akumulatory! Nie zapomnijmy też o tym, że wiosenne oczyszczanie organizmu to tak naprawdę początek lepszego odżywiania. Pozwoli nam wypracować nowe nawyki jedzeniowe i w efekcie żyć zdrowiej – i szczęśliwiej.