Chyba większości z nas dieta cukrzycowa kojarzy się z ograniczeniami. Wbrew pozorom nie musi być jednak nudna i nieciekawa. Jak więc jeść zdrowo, a przy tym smacznie i różnorodnie? Na co powinni zwracać uwagę diabetycy? Dlaczego warto włączyć seler naciowy do jadłospisu? Dzisiaj odpowiemy wam na te i inne pytania, dorzucimy garść pomysłów, inspiracji oraz przepisów. Gotowi? Zaczynamy!

CUKRZYCA TO NIE WYROK

Cukrzyca jest chorobą metaboliczną. Oznacza to, że organizm diabetyka albo samodzielnie nie wytwarza insuliny (cukrzyca typu I) albo z czasem przestaje na nią prawidłowo reagować (typ II, insulinooporność). Insulina jest nam potrzebna do regulowania poziomu glukozy we krwi.

Częściowo poziom glukozy możemy też kontrolować za pomocą diety. Właśnie dlatego odpowiednie odżywanie odgrywa tak ważną rolę – zbilansowana dieta łagodzi przebieg choroby, zapobiega komplikacjom, poprawia kondycję organizmu, po prostu pozwala czuć się dobrze we własnym ciele i w pełni cieszyć się życiem. Nie zastąpi leków czy konsultacji z lekarzem, ale może znacząco zminimalizować dolegliwości chorobowe.

SELER DLA DIABETYKA

Jak więc dobrze skomponować dietę dla cukrzyka? Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na regularność posiłków, ich różnorodność, sposób przygotowania i jakość, unikać wysoko przetworzonej żywności, niezdrowych tłuszczy oraz słodyczy. Pod tymi względami dieta cukrzyka jest bardzo podobna do dobrze zbilansowanej diety zdrowego człowieka. Tym, co ją wyróżnia, jest wybór produktów o niskim indeksie glikemicznym. Niskim – czyli poniżej 55. Indeks glikemiczny selera naciowego wynosi zaledwie 15!

Seler jest też świetnym źródłem witamin antyoksydacyjnych (A, E, C), witamin z grupy B oraz minerałów (chrom, magnez, mangan, żelazo), które dodatkowo kontrolują poziom cukru we krwi, dbają o prawidłową gospodarkę węglowodanową oraz wspomagają pracę wielu narządów. W połączeniu z niskim indeksem glikemicznym, a także dużą zawartością wody i błonnika, czyni to z selera naciowego prawdziwe warzywo do zadań specjalnych i idealną bazę zdrowej diety dla diabetyków.

NIE TAKI STRASZNY – INDEKS GLIKEMICZNY

Wróćmy jeszcze na chwilę do wspomnianego wyżej indeksu glikemicznego. Do czego właściwie służy? Jak go stosować w praktyce? W dużym skrócie: produkty o wysokim indeksie glikemicznym powodują szybki wzrost stężenia glukozy we krwi, z kolei produkty o niskim indeksie – wolny.

Wysoki indeks glikemiczny ma na przykład chleb pszenny, puree z ziemniaków, chipsy czy żelki. Wszystkie te produkty szybko dodadzą nam energii i równie szybko podniosą poziom cukru. Dla diabetyka to sytuacja bardzo niebezpieczna. Hiperglikemia, czyli przecukrzenie, może się objawiać między innymi problemami z koncentracją, migrenami, zmęczeniem czy problemami ze wzrokiem. W dłuższej perspektywie prowadzi też do ciężkich komplikacji.

Tymczasem produkty o niskim indeksie glikemicznym na długo zapewniają uczucie sytości, nie powodują skoku glukozy we krwi i gwałtownego wyrzutu insuliny. Dieta cukrzycowa powinna się więc opierać w dużej mierze właśnie na nich.

IDEALNY POSIŁEK

Idealny posiłek dla diabetyka łączy produkty o niskim indeksie glikemicznym z trzech grup:

  • warzywa – na przykład seler naciowy, cukinia, bakłażan, kalafior, kapusta, marchew, ogórek, papryka, pomidor, por, szpinak, fasolka szparagowa,
  • źródło białka – w tej roli sprawdzą się ryby, owoce morza, chude mięso, jaja, nabiał, rośliny strączkowe albo tofu,
  • węglowodany – najzdrowiej wybierać pełnoziarniste pieczywo, makaron ugotowany al dente, kaszę pęczak, komosę ryżową, bulgur, kaszę gryczaną, brązowy ryż.

W diecie cukrzycowej nie powinno też zabraknąć owoców, choć należy po nie sięgać z umiarem i traktować raczej jako uzupełnienie, a nie główny składnik posiłków. Wszystko dlatego, że są bogate w cukier – fruktozę. Wśród owoców dobrych dla diabetyków wymienia się między innymi awokado, agrest, borówki, brzoskwinie, jabłka, gruszki, grejpfruty, pomarańcze, truskawki i wiśnie.

PORCJA WARZYW NA ŚNIADANIE…

W znakomitej większości warzywa są niskokaloryczne, bogate w błonnik, który wydłuża trawienie cukrów, mają także niski indeks glikemiczny. Powinny stanowić podstawę każdego posiłku – nie tylko dla diabetyków. Najlepiej jeść je na surowo, gotowane na parze, duszone, zapiekane z niewielką ilością zdrowych tłuszczy, unikać za to długiej obróbki cieplnej, która podnosi indeks glikemiczny. Tyle teorii, teraz przejdźmy do praktyki!

Na śniadanie polecamy na przykład lekki omlet z selerem naciowym, papryką i pomidorami według naszego przepisu. Jego przygotowanie jest bajecznie proste. Wystarczy pokroić warzywa, chwilę poddusić je na patelni, doprawić i zalać roztrzepanymi jajkami. Całość podsmażyć i delikatnie odwrócić. Omlet podawać ze startym chudym serem, liśćmi selera naciowego i zielonym smoothie.

…NA OBIAD I KOLACJĘ

Na zdrowy, diabetyczny obiad sprawdzi się wegański gulasz, pyszny makaron z warzywami albo zupa krem. Wszystkie te potrawy bazują na selerze naciowym i innych warzywach o niskim indeksie glikemicznym, są przyrządzane w zdrowy sposób, nie wymagają wielkich nakładów pracy, wszystkie też są na swój sposób charakterystyczne i wyjątkowe w smaku. Orientalny gulasz, włoski makaron, pikantna zupa – każdy znajdzie coś dla siebie.

Mamy też dla was kilka przepisów na kolację. Co powiecie na przykład na ajvar z kaszą, selerem naciowym, cukinią i papryką albo wiosenną sałatkę z nowalijkami? To moc witamin, smaku i zdrowia w niepozornej miseczce. Więcej fantastycznych, prostych w przygotowaniu i przede wszystkim przepysznych pomysłów na różne posiłki znajdziecie na naszym selerowym Facebooku. Spróbujcie i przekonajcie się sami!

ZDROWA PRZEKĄSKA

Poza głównymi posiłkami diabetycy powinni pamiętać o zdrowych przekąskach – w diecie cukrzycowej zaleca się  w sumie aż od pięciu do siedmiu niewielkich posiłków dziennie, najlepiej w regularnych odstępach i zawsze o tej samej porze. W ten sposób organizm lepiej radzi sobie z utrzymywaniem odpowiedniego, stałego poziomu glukozy we krwi. Pomiędzy większymi posiłkami warto więc zaplanować te mniejsze.

W tej roli dobrze sprawdzą się na przykład roladki selerowe, kotlety z kaszy jęczmiennej albo po prostu surowe warzywa. Wystarczy pokroić w słupki selera naciowego, ogórek, paprykę i marchewkę, a potem zajadać tak, jak lubimy najbardziej – same, bez dodatków, z przyprawami, dipem albo hummusem. To świetna przekąska do domu, pracy, szkoły i na wycieczkę. Zawsze warto mieć ją pod ręką i chrupać na zdrowie.

DLA ZDROWIA

Różnorodna, pyszna, pełna smaków i charakteru – właśnie taka może być dieta diabetyków. Mamy nadzieję, że przekonaliśmy was do spróbowania nowych przepisów i trochę odczarowaliśmy mity narosłe wokół cukrzycy. Zdrowe jedzenie nie musi być nudne, mdłe czy nieciekawe! Co więcej, zdrowe jedzenie jest dla wszystkich. Opisane powyżej zasady żywienia sprawdzą się nie tylko w przypadku diabetyków, ale też i tych osób, które po prostu chcą o siebie zadbać i jak najdłużej cieszyć się dobrą kondycją.

Bądźcie zdrowi i dbajcie o siebie!

Kuchnia azjatycka – pyszne i zdrowe przepisy z selerem naciowym w roli głównej

Aromatyczne przyprawy, wyrazisty smak, dużo warzyw, mało tłuszczu, a do tego samo zdrowie – tak w skrócie można scharakteryzować kuchnię azjatycką. To nie tylko jedzenie, ale cała filozofia gotowania, w którą idealnie wpisuje się nasze warzywo do zadań...

Sylwester z selerem naciowym – proste i efektowne przekąski na domowe świętowanie

W tym roku chyba większość z nas spędza Sylwestra w domu. Nie musi to jednak oznaczać nudy – wręcz przeciwnie. Dzięki przekąskom z selerem naciowym wasze świętowanie zyska zupełnie nowy wymiar – będzie ciekawie, wytwornie, smacznie i zdrowo. Tak rozpoczęty...

12 wigilijnych potraw z selerem naciowym – poznaj smak zdrowych świąt

Choinka udekorowana, pierniczki upieczone i polukrowane, prezenty spakowane – zostaje tylko przygotować dwanaście potraw na wigilijny stół. Dzisiaj podpowiemy wam, jak zrobić to szybko, pysznie, a do tego wszystkiego bardzo, bardzo zdrowo. Sprawdźcie nasze...

Chrupiąca sałatka z selerem naciowym i jabłkiem

Chrupiąca sałatka z selerem naciowym i jabłkiem 4 10 minut Czego potrzebujesz? 4 szklanki posiekanego selera naciowego 1 średnie jabłko pokrojone w kostkę 2 szkl. rzodkiewek pokrojonych w cienkie plasterki 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w...

Fasolada- grecka zupa z selerem naciowym i fasolą

Fasolada- grecka zupa z fasoli i selera 4 30 minut Czego potrzebujesz? Oliwę z oliwek 1 dużą cebula 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 ząbki czosnku 4 łodygi selera naciowego 1 łyżeczkę oregano 1 listek laurowy 4 szkl. bulionu 3 puszki...

Zupa minestrone z selerem naciowym

Zupa minestrone z selerem naciowym Zupa minestrone to nie lada gratka dla wielbicieli warzyw 🥬 Podobno jest jednym z sekretów, czy raczej eliksirów młodości, które pozwalają cieszyć się witalnością mieszkańcom Sardynii. Tak przynajmniej twierdzi Dan...
Dip o smaku sera Cheddar z kawałkami selera naciowego

Serowy dip z selerem naciowym

Dip o smaku sera Cheddar z kawałkami selera naciowego 4 - 6 10 minut brak Będziesz potrzebował: 2 selery naciowe (serca), opłukane 75 g dojrzałego sera cheddar, drobno startego 100 g miękkiego sera 4 łyżki jogurtu greckiego 2 cebulki dymki,...

Chłodnik z selera naciowego

Chłodnik selerowy 1 10 minut Czego potrzebujesz? 2 łodygi selera naciowego 1 mały kefir 4 łyżki jogurtu greckiego Garść kopru Garść szczypiorku 1/2 ogórka Ząbek czosnku Kiełki brokuła lub rzodkiewki Sól Pieprz Jak przyrządzić: Kefir, jogurt,...

Łosoś na puree z selera

Łosoś na puree z selera 2 20 minut Czego potrzebujesz? 1 ziemniak  3 łodygi selera naciowego Biała część małego pora Łyżka masła klarowanego Sól Pieprz Ok. pół szkl. wody 300 g filetów z łososia Skórka z cytryny Jak przyrządzić: Pora, ziemniaka...

Zielony wrap z selerem naciowym

Zielony wrap z selerem naciowym Zieleń to kolor życia i witalności 💚  Wartości te zamknęliśmy w szybkim przepisie na pysznego wrapa. Nie zabrakło w nim selera naciowego 👌 S K Ł A D N I K I:   WRAP ✅ 2 jajka ✅ łyżka dowolnej mąki (może być...

Zielona shakshuka z selerem naciowym

Zielona shakshuka 2 10 minut Czego potrzebujesz? 2 jajka 2 łodygi selera naciowego Garść szpinaku Pół mini sałaty rzymskiej 1/3 cukinii Kumin Sól Pieprz Pieprz cayenne 1 łyżkę masła klarowanego Jak przyrządzić: Seler kroimy w cienkie plasterki....
Steki z tuńczyka ze słodko-kwaśnym selerem naciowym

Steki z tuńczyka z selerem naciowym w sosie słodko-kwaśnym

Steki z tuńczyka ze słodko-kwaśnym selerem naciowym 4 - brak Będziesz potrzebował: 4 świeże steki z tuńczyka 2 selery (serca), opłukane i posiekane 1 średnia cebula, drobno posiekana 2 łyżki oliwy z oliwek 3 posiekane pomidory, bez skórki i...
Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego

Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego

Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego 2 10 minut brak Będziesz potrzebował: 3 pałeczki selera 1 jabłko odmiana Pink Lady 4 rzodkiewki 150 g sera Dolcelatte 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka oliwy z oliwek...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close