Czy wiecie, że w ciągu dnia serce kurczy się prawie sto tysięcy razy i pompuje siedem tysięcy litrów krwi? To najbardziej zapracowany mięsień w całym ciele. Dosłownie napędza organizm, dostarcza paliwa, działa bez przerw i odpoczynku. Możemy mu w tym pomóc – dzięki odpowiednio skomponowanemu jadłospisowi z selerem naciowym w roli głównej. Zobaczcie, jak prosto, łatwo i smacznie zadbać o swoje serce!

PRZEPIS NA ZDROWE SERCE

Czy istnieje przepis na zdrowe serce? Okazuje się, że tak. Znajdziemy go w kuchni śródziemnomorskiej – w aromatycznych, pełnych barw i smaków potrawach z Hiszpanii, Włoch oraz Grecji. Naukowcy odkryli, że mieszkańcy tych krajów o wiele rzadziej zmagają się z nadciśnieniem tętniczym, chorobami naczyniowymi i zawałami serca. Wszystko dzięki diecie opartej w głównej mierze na świeżych warzywach i owocach, takich jak seler naciowy, cukinia, szparagi, szpinak, pomidory czy cytrusy. To właśnie one są źródłem cennych składników odżywczych, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.

Dla przykładu: seler naciowy to prawdziwe warzywo do zadań specjalnych. Znajdziemy w nim między innymi witaminy A, C i E, witaminy z grupy B, przeciwutleniacze, kwas foliowy, magnez, wapń i cynk. Seler w naturalny sposób obniża ciśnienie krwi, zwiększa elastyczność żył, zapewnia równowagę kwasowo-zasadową. Dzięki kumarynom, flawanoidom i glikozydom stymuluje produkcję białych krwinek, reguluje pracę serca, kompleksowo buduje odporność. Pomagają mu w tym inne super warzywa i owoce. Bogata w potas cukinia pozytywnie wpływa na rytm i częstotliwość skurczów serca. Szpinak dostarcza żelaza. Szparagi dodają energii. Pomarańcze, cytryny i limonki chronią przed stanami zapalnymi. Pomidory z kolei zawierają całe mnóstwo likopenu, który zmniejsza ryzyko zawału.

To pierwszy sekret prozdrowotnych właściwości kuchni śródziemnomorskiej. Drugi kryje się w nienasyconych kwasach tłuszczowych omega. Ich źródłem mogą być na przykład oliwki, dobrej jakości oliwa, orzechy, ryby oraz owoce morza. Hiszpanie uwielbiają doradę, Włosi – małże i łososia, Grecy – tuńczyka, okonie, sardynki, krewetki. Zawarte w nich kwasy omega ograniczają poziom złego cholesterolu, odtłuszczają naczynia krwionośne, redukują ryzyko wystąpienia miażdżycy i incydentów wieńcowych. Innymi słowy – wzmacniają serce.

NA DOBRY POCZĄTEK DNIA

Tak jak wzmacnia śniadanie. To najważniejszy posiłek dnia, powinien więc być pożywny, konkretny, różnorodny. Często jednak rezygnujemy z jego przyrządzania, usprawiedliwiając się brakiem czasu, zabieganiem, obowiązkami domowymi albo zawodowymi. Warto to zmienić – dla siebie i dla swojego serca. Zwłaszcza że skomponowanie wartościowego śniadania wcale nie musi być trudne. Żeby to udowodnić, przygotowaliśmy dla was dwa łatwe przepisy. W ich centrum stawiamy duet idealny – z jednej strony pikantny, lekko ostry, wyrazisty seler naciowy, z drugiej sycące kurze jaja, źródło między innymi kwasów tłuszczowych omega-3, choliny i peptydów. Wszystkie te składniki odżywcze mają niebagatelne znaczenie dla zdrowia serca – chronią przed stanami zapalnymi, podwyższonym cholesterolem oraz cukrzycą.

Tyle teorii, przejdźmy do praktyki. Gotowi? W takim razie zacznijmy od pysznej frittaty prosto z Włoch. Do masy jajecznej dodajemy seler naciowy, szpinak, zieloną paprykę, cukinię i prawdziwą fetę, całość obsypujemy świeżo zmieloną gałką muszkatołową i ziołami, serwujemy z pełnoziarnistym pieczywem – dzięki takiej kombinacji składników na pewno rozpoczniecie dzień z energią i uśmiechem na ustach.

Koniecznie wypróbujcie również warzywną tortillę z Hiszpanii. Możecie ją podawać na ciepło na śniadanie – albo schłodzoną i pokrojoną w trójkąty na lunch. Jej wytrawny smak dobrze komponuje się ze słodko-pikantnym ketchupem z truskawek  oraz ostrym selerowym dipem ze szczypiorkiem  Po takim początku dnia może być już tylko lepiej!

CZAS NA OBIAD

Szczególnie gdy na obiad przyrządzicie sobie fantastyczną zupę rybną po grecku  Możecie ją zrobić na dorszu, mintaju, zębaczu albo innej białej rybie, ważne tylko, żeby była świeża. Poznacie to po zapachu (słonym i wodnym), kolorze skrzeli (powinny być ciemnoróżowe), skórze (bez uszkodzeń) oraz fakturze mięsa (świeże ryby są jędrne i elastyczne). Kiedy już zdobędziecie odpowiednią rybę, wystarczy ugotować bulion, najlepiej powoli, bez pośpiechu, żeby uwolnić wszystkie aromaty. Do wywaru dodajcie pokrojone w kostkę ziemniaki, seler naciowy, cukinię, marchewkę oraz przecier pomidorowy. Na koniec doprawcie do smaku sokiem z cytryny i jedzcie z apetytem.

Macie ochotę na więcej? Dobrze się składa, bo w menu dla zdrowego serca czekają na was jeszcze dwa drugie dania do wyboru. Pierwsze to łosoś na zielonym purée z selera naciowego – potrawa elegancka, wykwintna, doskonała tak w prezencji, jak i smaku. Wolicie coś bardziej swojskiego? Nie ma sprawy. Zasmakujcie w naszej lekkiej i zdrowej pizzy z selerem naciowym. Zamiast klasycznego ciasta proponujemy spód z… tortilli. Dzięki temu przygotowanie posiłku staje się wręcz bajecznie proste, a efekt końcowy zachwyca lekkością. Pizza jest chrupka, zdrowa, aż po brzegi wypełniona witaminami, minerałami i warzywami – selerem naciowym, szparagami, oliwkami. Wszystkim, co najlepsze dla serca.

SAŁATKA NA KOLACJĘ

Nie powinniśmy też zapominać o kolacji. Jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania serca i całego organizmu. Jak dowiodły badania prowadzone przez Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (AHA), pomijanie któregokolwiek z posiłków zwiększa ryzyko między innymi chorób układu krążenia, cukrzycy oraz przewlekłych schorzeń cywilizacyjnych. Najlepiej więc jeść trzy do pięciu razy dziennie, regularnie, o stałych porach. Kolację – na około dwie godziny przed snem. Dobrze, żeby była energetyczna, ale lekkostrawna, im bowiem cięższy i bardziej tłusty posiłek, tym mniej spokojny sen. A nasze serce potrzebuje spokojnego snu. Ma wówczas szansę zwolnić, odpocząć i porządnie się zregenerować.

Co mu w tym pomoże? Na przykład nasza przepyszna sałatka sycylijska z selerem naciowym, pomarańczami, oliwkami oraz włoską pietruszką. Słodka i pikantna jednocześnie, soczysta, pełna słonecznych barw i witamin. Mówimy wam – po prostu palce lizać! Przygotujecie ją dosłownie w kwadrans – wystarczy pokroić wszystkie składniki, wymieszać, doprawić i voilà, gotowe! To świetna opcja na szybką, bezproblemową kolację. Tak samo jak super zdrowa sałatka z tuńczykiem  albo śródziemnomorska sałatka z suszonymi owocami  Spróbujcie wszystkich trzech i dajcie znać, która smakowała wam najbardziej!

NAJWAŻNIEJSZY SKŁADNIK

Nasz przepis na zdrowe serce to jednak nie tylko pyszne jedzenie. To również ruch na świeżym powietrzu, rodzinne spacery, zabawa, rozmowy, wspólnie spędzany czas, pozytywne emocje. Potrzebujemy ich równie mocno, co witamin i minerałów. Miłość pobudza wzrost neuronów. Śmiech wspomaga dobry sen i regenerację komórkową. Odczuwanie wdzięczności poprawia odporność organizmu. Z drugiej strony długotrwały stres i życie w ciągłym napięciu może leżeć u podstaw wielu schorzeń, w tym problemów z funkcjonowaniem serca. Nie zapomnijcie więc do swojego jadłospisu dodać najważniejszego składnika – pozytywnych emocji.

Na zdrowie!

Wiosenne przywitanie z brokułem Bimi®

Wiosna jest doskonałym momentem na wprowadzenie do naszej diety nowych elementów - doskonałą propozycją jest zielony znajomy selera naciowego - brokuł Bimi® Powszechnie wiadomo, że brokuł jest jednym z najzdrowszych warzyw, które można dodać do swojej diety. Brokuł...

Co sztuczna inteligencja mówi nam o Selerze Naciowym?

Sztuczna Inteligencja (AI) ma ogromny wpływ na nasze życie, zarówno w dziedzinach prywatnych, jak i zawodowych.  Rozwój nowych technologii.AI jest jednym z głównych motorów napędowych rozwoju nowych technologii, takich jak autonomiczne pojazdy czy robotyka. Dzięki...

Zielony kolega Selera Naciowego – Brokuł Bimi®

Zacznij ten rok od czegoś nietuzinkowego! Spróbuj wyjątkowego dania w którym występuje nasz bliski znajomy i członek warzywnej rodziny - brokuł Bimi® Czym brokuły Bimi® różnią się od tych tradycyjnych? Na pierwszy rzut oka pierwszą z nich jest kształt – podłużny z...

Klopsiki w kremowym sosie z selera naciowego

Klopsiki w kremowym sosie selerowym 2 45 minut Czego potrzebujesz? 375 g mięsa mielonego 1 łyżka bułki tartej 2 ząbki czosnku ½ cebuli 1 łyżka tartego parmezanu ½ szkl. śmietany kremówki 1 jajko 1 mała szalotka 2 łodygi selera naciowego 1...

Zielona frittata z selerem naciowym

Zielona FRITTATA z selerem 2 20 minut Czego potrzebujesz? 3-4 łodygi selera Cebula dymka Garść szpinaku Pół zielonej papryki Łyżka posiekanej natki pietruszki Pół małej cukinii 2 jajka 2 łyżki prawdziwej fety Sól, pieprz, gałka muszkatołowa...

Kurczak z selerem naciowym w sosie pieprzowym

Kurczak w sosie pieprzowym z selerem 4 35 minut Czego potrzebujesz? 1 kg mięsa kurczaka bez kości (np. Mięso z udek) ½ łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Sól Cebula 2 szklanki posiekanego selera...
Sycący dip z kawałkami selera naciowego

Sycący dip z selera naciowego

Sycący dip z kawałkami selera naciowego 4 10 minut plus czas namaczania brak Będziesz potrzebował: 2 selery naciowe (serca), opłukane 50 g wiórków kokosowych 240 ml gorącej wody 5 łyżek chrupiącego masła orzechowego 1 łyżka jasnego sosu...

Lemoniada z selerem naciowym

Lemoniada z selerem naciowym 10 minut Czego potrzebujesz? 2 łodygi selera naciowego 1 jabłko 1 cytryna 1 pomarańcza 1 ogórek  świeża mięta woda mineralna Jak przyrządzić: Wszystkie warzywa i owoce obieramy, wydrążamy pestki z cytryny, jabłka i pomarańczy,...

Ryba po tajsku z selerem naciowym

Ryba po tajsku z selerem 4 35 minut Czego potrzebujesz? 4 filety dorsza lub innej ryby o białym mięsie Garść świeżej bazylii 2 łodygi selera naciowego 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 2 łyżki oliwy Sos: 4 łyżeczki sosu ostrygowego 4 łyżki...

Mojito z selerem naciowym

Selerowe mojito Czego potrzebujesz? 1 łodygę selera naciowego 1/3 ogórka Łyżeczkę brązowego cukru Garść liści świeżej mięty 250 ml wody gazowanej Jak przyrządzić: Selera i ogórka kroimy w plasterki i wrzucamy do wysokiej szklanki. Dodajemy...

Ryba w zalewie octowej z selerem naciowym

Ryba w zalewie octowej z selerem naciowym 4 55 minut Czego potrzebujesz? 1 kg fileta z białej ryby 3 łodygi selera naciowego czerwona cebula zielona papryka marchew jajko mąka szklanka mleka sól i pieprz do smaku olej 4 łyżki octu lub sok z...

Burger z kurczaka i salsa z selera naciowego

Burger z kurczaka z salsą z selera 3 35 minut Czego potrzebujesz? ½ kg mielonego mięsa drobiowego 2 łyżki ostrego sosu chilli 1/4 szkl. drobno posiekanej cebuli 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 jajko 1/2 szkl. bułki tartej 3...

Fasolada- grecka zupa z selerem naciowym i fasolą

Fasolada- grecka zupa z fasoli i selera 4 30 minut Czego potrzebujesz? Oliwę z oliwek 1 dużą cebula 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 ząbki czosnku 4 łodygi selera naciowego 1 łyżeczkę oregano 1 listek laurowy 4 szkl. bulionu 3 puszki...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close