Czy wiecie, że w ciągu dnia serce kurczy się prawie sto tysięcy razy i pompuje siedem tysięcy litrów krwi? To najbardziej zapracowany mięsień w całym ciele. Dosłownie napędza organizm, dostarcza paliwa, działa bez przerw i odpoczynku. Możemy mu w tym pomóc – dzięki odpowiednio skomponowanemu jadłospisowi z selerem naciowym w roli głównej. Zobaczcie, jak prosto, łatwo i smacznie zadbać o swoje serce!
PRZEPIS NA ZDROWE SERCE
Czy istnieje przepis na zdrowe serce? Okazuje się, że tak. Znajdziemy go w kuchni śródziemnomorskiej – w aromatycznych, pełnych barw i smaków potrawach z Hiszpanii, Włoch oraz Grecji. Naukowcy odkryli, że mieszkańcy tych krajów o wiele rzadziej zmagają się z nadciśnieniem tętniczym, chorobami naczyniowymi i zawałami serca. Wszystko dzięki diecie opartej w głównej mierze na świeżych warzywach i owocach, takich jak seler naciowy, cukinia, szparagi, szpinak, pomidory czy cytrusy. To właśnie one są źródłem cennych składników odżywczych, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.
Dla przykładu: seler naciowy to prawdziwe warzywo do zadań specjalnych. Znajdziemy w nim między innymi witaminy A, C i E, witaminy z grupy B, przeciwutleniacze, kwas foliowy, magnez, wapń i cynk. Seler w naturalny sposób obniża ciśnienie krwi, zwiększa elastyczność żył, zapewnia równowagę kwasowo-zasadową. Dzięki kumarynom, flawanoidom i glikozydom stymuluje produkcję białych krwinek, reguluje pracę serca, kompleksowo buduje odporność. Pomagają mu w tym inne super warzywa i owoce. Bogata w potas cukinia pozytywnie wpływa na rytm i częstotliwość skurczów serca. Szpinak dostarcza żelaza. Szparagi dodają energii. Pomarańcze, cytryny i limonki chronią przed stanami zapalnymi. Pomidory z kolei zawierają całe mnóstwo likopenu, który zmniejsza ryzyko zawału.
To pierwszy sekret prozdrowotnych właściwości kuchni śródziemnomorskiej. Drugi kryje się w nienasyconych kwasach tłuszczowych omega. Ich źródłem mogą być na przykład oliwki, dobrej jakości oliwa, orzechy, ryby oraz owoce morza. Hiszpanie uwielbiają doradę, Włosi – małże i łososia, Grecy – tuńczyka, okonie, sardynki, krewetki. Zawarte w nich kwasy omega ograniczają poziom złego cholesterolu, odtłuszczają naczynia krwionośne, redukują ryzyko wystąpienia miażdżycy i incydentów wieńcowych. Innymi słowy – wzmacniają serce.
NA DOBRY POCZĄTEK DNIA
Tak jak wzmacnia śniadanie. To najważniejszy posiłek dnia, powinien więc być pożywny, konkretny, różnorodny. Często jednak rezygnujemy z jego przyrządzania, usprawiedliwiając się brakiem czasu, zabieganiem, obowiązkami domowymi albo zawodowymi. Warto to zmienić – dla siebie i dla swojego serca. Zwłaszcza że skomponowanie wartościowego śniadania wcale nie musi być trudne. Żeby to udowodnić, przygotowaliśmy dla was dwa łatwe przepisy. W ich centrum stawiamy duet idealny – z jednej strony pikantny, lekko ostry, wyrazisty seler naciowy, z drugiej sycące kurze jaja, źródło między innymi kwasów tłuszczowych omega-3, choliny i peptydów. Wszystkie te składniki odżywcze mają niebagatelne znaczenie dla zdrowia serca – chronią przed stanami zapalnymi, podwyższonym cholesterolem oraz cukrzycą.
Tyle teorii, przejdźmy do praktyki. Gotowi? W takim razie zacznijmy od pysznej frittaty prosto z Włoch. Do masy jajecznej dodajemy seler naciowy, szpinak, zieloną paprykę, cukinię i prawdziwą fetę, całość obsypujemy świeżo zmieloną gałką muszkatołową i ziołami, serwujemy z pełnoziarnistym pieczywem – dzięki takiej kombinacji składników na pewno rozpoczniecie dzień z energią i uśmiechem na ustach.
Koniecznie wypróbujcie również warzywną tortillę z Hiszpanii. Możecie ją podawać na ciepło na śniadanie – albo schłodzoną i pokrojoną w trójkąty na lunch. Jej wytrawny smak dobrze komponuje się ze słodko-pikantnym ketchupem z truskawek oraz ostrym selerowym dipem ze szczypiorkiem Po takim początku dnia może być już tylko lepiej!
CZAS NA OBIAD
Szczególnie gdy na obiad przyrządzicie sobie fantastyczną zupę rybną po grecku Możecie ją zrobić na dorszu, mintaju, zębaczu albo innej białej rybie, ważne tylko, żeby była świeża. Poznacie to po zapachu (słonym i wodnym), kolorze skrzeli (powinny być ciemnoróżowe), skórze (bez uszkodzeń) oraz fakturze mięsa (świeże ryby są jędrne i elastyczne). Kiedy już zdobędziecie odpowiednią rybę, wystarczy ugotować bulion, najlepiej powoli, bez pośpiechu, żeby uwolnić wszystkie aromaty. Do wywaru dodajcie pokrojone w kostkę ziemniaki, seler naciowy, cukinię, marchewkę oraz przecier pomidorowy. Na koniec doprawcie do smaku sokiem z cytryny i jedzcie z apetytem.
Macie ochotę na więcej? Dobrze się składa, bo w menu dla zdrowego serca czekają na was jeszcze dwa drugie dania do wyboru. Pierwsze to łosoś na zielonym purée z selera naciowego – potrawa elegancka, wykwintna, doskonała tak w prezencji, jak i smaku. Wolicie coś bardziej swojskiego? Nie ma sprawy. Zasmakujcie w naszej lekkiej i zdrowej pizzy z selerem naciowym. Zamiast klasycznego ciasta proponujemy spód z… tortilli. Dzięki temu przygotowanie posiłku staje się wręcz bajecznie proste, a efekt końcowy zachwyca lekkością. Pizza jest chrupka, zdrowa, aż po brzegi wypełniona witaminami, minerałami i warzywami – selerem naciowym, szparagami, oliwkami. Wszystkim, co najlepsze dla serca.
SAŁATKA NA KOLACJĘ
Nie powinniśmy też zapominać o kolacji. Jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania serca i całego organizmu. Jak dowiodły badania prowadzone przez Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (AHA), pomijanie któregokolwiek z posiłków zwiększa ryzyko między innymi chorób układu krążenia, cukrzycy oraz przewlekłych schorzeń cywilizacyjnych. Najlepiej więc jeść trzy do pięciu razy dziennie, regularnie, o stałych porach. Kolację – na około dwie godziny przed snem. Dobrze, żeby była energetyczna, ale lekkostrawna, im bowiem cięższy i bardziej tłusty posiłek, tym mniej spokojny sen. A nasze serce potrzebuje spokojnego snu. Ma wówczas szansę zwolnić, odpocząć i porządnie się zregenerować.
Co mu w tym pomoże? Na przykład nasza przepyszna sałatka sycylijska z selerem naciowym, pomarańczami, oliwkami oraz włoską pietruszką. Słodka i pikantna jednocześnie, soczysta, pełna słonecznych barw i witamin. Mówimy wam – po prostu palce lizać! Przygotujecie ją dosłownie w kwadrans – wystarczy pokroić wszystkie składniki, wymieszać, doprawić i voilà, gotowe! To świetna opcja na szybką, bezproblemową kolację. Tak samo jak super zdrowa sałatka z tuńczykiem albo śródziemnomorska sałatka z suszonymi owocami Spróbujcie wszystkich trzech i dajcie znać, która smakowała wam najbardziej!
NAJWAŻNIEJSZY SKŁADNIK
Nasz przepis na zdrowe serce to jednak nie tylko pyszne jedzenie. To również ruch na świeżym powietrzu, rodzinne spacery, zabawa, rozmowy, wspólnie spędzany czas, pozytywne emocje. Potrzebujemy ich równie mocno, co witamin i minerałów. Miłość pobudza wzrost neuronów. Śmiech wspomaga dobry sen i regenerację komórkową. Odczuwanie wdzięczności poprawia odporność organizmu. Z drugiej strony długotrwały stres i życie w ciągłym napięciu może leżeć u podstaw wielu schorzeń, w tym problemów z funkcjonowaniem serca. Nie zapomnijcie więc do swojego jadłospisu dodać najważniejszego składnika – pozytywnych emocji.
Na zdrowie!