Masz problemy z cerą? Twoje włosy są kruche, przesuszone i cienkie? Paznokcie łatwo się łamią? W takim razie koniecznie przyjrzyj się swojej diecie. To, co jemy, wpływa nie tylko na nasze zdrowie, kondycję, dobre samopoczucie, ale także na wygląd. Nawet najlepsze i najdroższe kosmetyki nie odżywią skóry, włosów oraz paznokci tak kompleksowo, jak zrobi to seler naciowy. Sprawdźcie nasze porady i przekonajcie się sami!

SELER NACIOWY NA RATUNEK

Dlaczego seler naciowy? W czym tkwi sekret tego – zdawałoby się – niepozornego warzywa? Już wyjaśniamy. Do niedawna jeszcze trochę zapomniany, dzisiaj seler naciowy przebojem wkracza do naszych kuchni, diet i przepisów. Uwielbiają go gwiazdy, polecają dietetycy i lekarze. Jest źródłem ponad osiemdziesięciu cennych składników odżywczych, mikro- i makroelementów, ma niski indeks glikemiczny i niewiele kalorii, świetnie więc sprawdzi się w każdej diecie, także tej cukrzycowej. Wzmacnia serce oraz układ nerwowy, walczy ze złym cholesterolem, detoksykuje i przywraca organizmowi równowagę kwasowo-zasadową.

Na tym jednak nie koniec – dzięki wysokiej zawartości witamin oraz soli mineralnych seler naciowy jest najlepszą „wewnętrzną odżywką” dla naszej skóry, włosów oraz paznokci. Nawilża, wzmacnia, odbudowuje, nadaje cerze promiennego blasku, a włosom siły i gęstości. Dzisiaj podpowiemy wam, jak wprowadzić seler naciowy do jadłospisu i z czym go łączyć, żeby wasza dieta była zdrowa, pyszna, najlepsza dla urody oraz dobrego samopoczucia. Przygotujcie się na solidną dawkę witaminowej wiedzy i garść super smacznych przepisów.

WITAMINY DLA SKÓRY

Zmiany trądzikowe, niedoskonałości, suchość skóry, przedwczesne oznaki starzenia – wszystko to może wynikać z nieodpowiedniej diety. Do prawidłowego funkcjonowania i odbudowy nasza skóra potrzebuje przede wszystkim białek, dobrych tłuszczy, witamin oraz dużo, dużo wody. Seler naciowy składa się z niej aż w dziewięćdziesięciu procentach, jest więc doskonałym nawilżaczem. Nasze warzywo do zadań specjalnych jest też bogate między innymi w witaminy A, C i E oraz witaminy z grupy B, te zaś mają niebagatelne znaczenie dla kondycji skóry.

W jaki sposób działają? Witamina E, czasem nazywana „witaminą młodości”, jest silnym przeciwutleniaczem. To właśnie ona chroni naszą skóry przed uszkodzeniami spowodowanymi działaniem wolnych rodników. Inaczej mówiąc – spowalnia proces starzenia się skóry, poprawia jej elastyczność, a tym samym zapobiega powstawaniu zmarszczek. Przeciwutleniaczami są również witaminy A i C. Ta pierwsza przeciwdziała chorobom skóry oraz reguluje pracę gruczołów łojowych. Druga – stymuluje syntezę kolagenu. Witaminy z grupy B pomagają w leczeniu stanów zapalnych, ułatwiają gojenie się ran i zajad.

Cenne dla skóry witaminy znajdziemy przede wszystkim w owocach i warzywach, w tym w selerze naciowym. Możemy go chrupać na surowo, na przykład z pokrojonymi w słupki marchewkami i pysznym hummusem. Możemy też na jego bazie przyrządzać głęboko nawilżające koktajle, regenerujące skórę od wewnątrz. My szczególnie polecamy dwukolorowe smoothie z selerem naciowym, truskawkami, bananami oraz rzodkiewką. Będzie orzeźwiająco, pikantnie, trochę nietypowo, zawsze zdrowo i smacznie!

NAKARM SWOJE WŁOSY

Dla gęstych, lśniących włosów niezbędne są witaminy z grupy B: kwas foliowy i biotyna. Razem wzmacniają cebulki, mieszki i strukturę włosa, leczą stany zapalne skóry głowy, zapobiegają łupieżowi i łysieniu. Kwas foliowy znajdziemy w selerze naciowym, a biotynę – między innymi w jajach, rybach, produktach pełnoziarnistych oraz orzechach.

Jeżeli więc chcecie odbudować i wzmocnić włosy, w waszym codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć właśnie tych produktów. Skomponujecie z nich zarówno pyszne, lekkie śniadanie, jak i pełnowartościowy obiad czy kolację. Rankiem energii do działania na pewno dodadzą wam sadzone jajka z selerem naciowym i suszonymi pomidorami. Na obiad sprawdzi się ryba po tajsku z selerem naciowym. Na kolację – sałatka z łososiem z pełnoziarnistym pieczywem

Co ważne, każdą z tych potraw przyrządzicie szybko, łatwo i przyjemnie, bez spędzania w kuchni wielu godzin. Nawet na rybę po tajsku będziecie potrzebować zaledwie pół godziny. Jak ją przygotować? Najpierw osuszycie filety z dorsza, oprószycie je z każdej strony solą i pieprzem, a następnie usmażcie na oliwie na złoty kolor. Podczas smażenia wymieszajcie dressing z sosów ostrygowego, sojowego oraz rybnego. Dressing podduście na drugiej patelni z pokrojonymi w plastry łodygami selera naciowego, papryką i czosnkiem. Na koniec dodajcie usmażoną rybę, całość doprawcie do smaku, posypcie świeżymi ziołami i udekorujcie liśćmi selera. Rybę po tajsku możecie serwować z ryżem, kaszą i pieczonymi ziemniaczkami, w sam raz na obiad z przyjaciółmi, romantyczną kolację albo na lunch do pracy.

MINERAŁY NA MOCNE PAZNOKCIE

Seler naciowy jest źródłem nie tylko witamin, ale też minerałów, takich jak wapń, cynk czy żelazo. Niedobór wapnia może powodować łamliwość paznokci. Cynk odpowiada za ich barwę, kondycję i odbudowę. Żelazo wzmacnia strukturę płytki paznokcia, zapobiega łamaniu i rozdwajaniu.

Niezbędne paznokciom minerały znajdziemy w owocach, warzywach, przetworach mlecznych, rybach, chudym mięsie, kaszach i orzechach. Taką skoncentrowaną dawką minerałów dla zdrowych paznokci będzie na przykład pożywna sałatka z selerem naciowym i trzema rodzajami fasoli. Przygotujecie ją dosłownie w kwadrans! Wystarczy odcedzić fasolę z puszki (białą, czerwoną, czarną, inną ulubioną), dodać posiekany seler naciowy, paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, ocet balsamiczny, miód, sól i pieprz. Całość wymieszać, schłodzić w lodówce, podawać z żurawiną i grzankami.

Na naszym selerowym Facebooku znajdziecie więcej takich prostych, a przy tym zdrowych przepisów, na przykład na kotlety z selera i kaszy jęczmiennej, wytrawne galette czy cukinię nadziewaną kurczakiem i selerem naciowym. Każdy znajdzie coś dla siebie – na różne okazje, smaki i przyzwyczajenia, dla fanów tradycji i eksperymentów.

DLA URODY I DLA ZDROWIA

Jesteśmy tym, co jemy – mówi znane przysłowie. Dzięki dobrze zbilansowanej diecie, bogatej w witaminy i minerały możemy poprawić kondycję swojej cery, nadać jej blasku, wzmocnić włosy i paznokcie. W szerszej perspektywie dieta dla urody jest po prostu… dietą dla zdrowia, dla dobrego samopoczucia, ale też dla smaku i przyjemności. Wierzymy, że te wszystkie aspekty da się połączyć w mądrej, ciekawej, przepysznej kuchni.

Podejmiecie wyzwanie?

Witaminy i minerały w diecie – pełne zdrowia przepisy z selerem naciowym

Witaminy, minerały, mikro- i makroelementy – zewsząd słyszymy, że są nam potrzebne, niezbędne, najważniejsze, czy jednak wiemy dlaczego? Gdzie je znaleźć? Jak skomponować pełnowartościowy posiłek? Specjalnie dla was zebraliśmy w jednym miejscu odpowiedzi...

Dieta dla urody, czyli przepisy z selerem naciowym dla pięknej skóry, włosów i paznokci

Masz problemy z cerą? Twoje włosy są kruche, przesuszone i cienkie? Paznokcie łatwo się łamią? W takim razie koniecznie przyjrzyj się swojej diecie. To, co jemy, wpływa nie tylko na nasze zdrowie, kondycję, dobre samopoczucie, ale także na wygląd. Nawet...

10 pomysłów na zupy z selerem naciowym. Zdrowe przepisy na każdą okazję

Szukacie pomysłu na lekki lunch? Pyszny obiad? Zaskakującą kolację? Dobrze trafiliście. Dzisiaj mamy dla was dziesięć prostych przepisów na zupy z selerem naciowym, które świetnie sprawdzą się na mniejszy i większy głód. Będzie smacznie, czasem klasycznie,...

Orkiszowe naleśniki z selerem naciowym

Orkiszowe naleśniki z serem 2 20 minut Będziesz potrzebował NALEŚNIKI 0,5 szklanki mąki orkiszowej 1 łyżeczka suszonej papryki 1 jajko ½ szklanki wody szczypta soli olej do smażenia NADZIENIE ½ czerwonej cebuli 1 marchewka ½ pora 1 pietruszka 2...

Włoska zupa z pulpecikami i selerem naciowym

Włoska zupa z pulpecikami 4 35 minut Czego potrzebujesz? Pulpeciki 1 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 1/2 szkl. Bułki tartej 1 łyżeczka suszonej pietruszki 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano 1 jajko 1/2 szkl. tartego...
Rzodkiewkowa Krwawa Mary

Rzodkiewkowa Krwawa Mary z selerem naciowym

Rzodkiewkowa Krwawa Mary Przepyszny przepis na Krwawą Mary z pałeczkami selera. Przepis można modyfikować według uznania. Dodatek w postaci rzodkiewki, zanurzonej w soku z limonki, stanowi naprawdę ciekawą alternatywę dla klasycznego drinka. 4 5 minut brak...

Łosoś na puree z selera

Łosoś na puree z selera 2 20 minut Czego potrzebujesz? 1 ziemniak  3 łodygi selera naciowego Biała część małego pora Łyżka masła klarowanego Sól Pieprz Ok. pół szkl. wody 300 g filetów z łososia Skórka z cytryny Jak przyrządzić: Pora, ziemniaka...

Zielona frittata z selerem naciowym

Zielona FRITTATA z selerem 2 20 minut Czego potrzebujesz? 3-4 łodygi selera Cebula dymka Garść szpinaku Pół zielonej papryki Łyżka posiekanej natki pietruszki Pół małej cukinii 2 jajka 2 łyżki prawdziwej fety Sól, pieprz, gałka muszkatołowa...

Nadziewany seler naciowy na 3 sposoby

Seler nadziewany na 3 sposoby Aby przyrządzić te pyszne i szybkie przekąski potrzebujesz przede wszystkim pęczek selera naciowego. Poniżej znajdziesz trzy warianty smakowe.   *To danie można modyfikować wedle tego co masz akurat w swojej kuchni!  Jeżeli...

Faszerowana papryka z selerem naciowym

Faszerowana papryka 4 1 godzina Czego potrzebujesz? • 4 średnie papryki • 20g masła • 2 łodygi selera naciowego • 1 drobno posiekany por • 2 ząbki czosnku • 3 łyżeczki mielonego kuminu • 1 łyżeczka mielonej kolendry • 1 łyżeczka słodkiej...

Zielona shakshuka z selerem naciowym

Zielona shakshuka 2 10 minut Czego potrzebujesz? 2 jajka 2 łodygi selera naciowego Garść szpinaku Pół mini sałaty rzymskiej 1/3 cukinii Kumin Sól Pieprz Pieprz cayenne 1 łyżkę masła klarowanego Jak przyrządzić: Seler kroimy w cienkie plasterki....

Zupa krem z selera naciowego

Zupa krem z selera naciowego 4 20 minut Czego potrzebujesz? 2 duże pory 1 pęczek selera naciowego 3 ząbki czosnku 4 łyżki masła klarowanego 2-3 szkl. Wody Do dekoracji: Śmietanka 30% Oliwa z oliwek Usmażony na chrupko bekon lub grzanki...

Krewetki z selerem naciowym

Krewetki z selerem naciowym 4 30 minut Czego potrzebujesz? • 2 łyżki oleju • 1 szkl. Cebuli pokrojonej w drobną kostkę • 1 szkl. Posiekanego selera • 1 szkl. Papryki pokrojonej w kostkę • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę • 1 łyżeczka...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close