Masz problemy z cerą? Twoje włosy są kruche, przesuszone i cienkie? Paznokcie łatwo się łamią? W takim razie koniecznie przyjrzyj się swojej diecie. To, co jemy, wpływa nie tylko na nasze zdrowie, kondycję, dobre samopoczucie, ale także na wygląd. Nawet najlepsze i najdroższe kosmetyki nie odżywią skóry, włosów oraz paznokci tak kompleksowo, jak zrobi to seler naciowy. Sprawdźcie nasze porady i przekonajcie się sami!

SELER NACIOWY NA RATUNEK

Dlaczego seler naciowy? W czym tkwi sekret tego – zdawałoby się – niepozornego warzywa? Już wyjaśniamy. Do niedawna jeszcze trochę zapomniany, dzisiaj seler naciowy przebojem wkracza do naszych kuchni, diet i przepisów. Uwielbiają go gwiazdy, polecają dietetycy i lekarze. Jest źródłem ponad osiemdziesięciu cennych składników odżywczych, mikro- i makroelementów, ma niski indeks glikemiczny i niewiele kalorii, świetnie więc sprawdzi się w każdej diecie, także tej cukrzycowej. Wzmacnia serce oraz układ nerwowy, walczy ze złym cholesterolem, detoksykuje i przywraca organizmowi równowagę kwasowo-zasadową.

Na tym jednak nie koniec – dzięki wysokiej zawartości witamin oraz soli mineralnych seler naciowy jest najlepszą „wewnętrzną odżywką” dla naszej skóry, włosów oraz paznokci. Nawilża, wzmacnia, odbudowuje, nadaje cerze promiennego blasku, a włosom siły i gęstości. Dzisiaj podpowiemy wam, jak wprowadzić seler naciowy do jadłospisu i z czym go łączyć, żeby wasza dieta była zdrowa, pyszna, najlepsza dla urody oraz dobrego samopoczucia. Przygotujcie się na solidną dawkę witaminowej wiedzy i garść super smacznych przepisów.

WITAMINY DLA SKÓRY

Zmiany trądzikowe, niedoskonałości, suchość skóry, przedwczesne oznaki starzenia – wszystko to może wynikać z nieodpowiedniej diety. Do prawidłowego funkcjonowania i odbudowy nasza skóra potrzebuje przede wszystkim białek, dobrych tłuszczy, witamin oraz dużo, dużo wody. Seler naciowy składa się z niej aż w dziewięćdziesięciu procentach, jest więc doskonałym nawilżaczem. Nasze warzywo do zadań specjalnych jest też bogate między innymi w witaminy A, C i E oraz witaminy z grupy B, te zaś mają niebagatelne znaczenie dla kondycji skóry.

W jaki sposób działają? Witamina E, czasem nazywana „witaminą młodości”, jest silnym przeciwutleniaczem. To właśnie ona chroni naszą skóry przed uszkodzeniami spowodowanymi działaniem wolnych rodników. Inaczej mówiąc – spowalnia proces starzenia się skóry, poprawia jej elastyczność, a tym samym zapobiega powstawaniu zmarszczek. Przeciwutleniaczami są również witaminy A i C. Ta pierwsza przeciwdziała chorobom skóry oraz reguluje pracę gruczołów łojowych. Druga – stymuluje syntezę kolagenu. Witaminy z grupy B pomagają w leczeniu stanów zapalnych, ułatwiają gojenie się ran i zajad.

Cenne dla skóry witaminy znajdziemy przede wszystkim w owocach i warzywach, w tym w selerze naciowym. Możemy go chrupać na surowo, na przykład z pokrojonymi w słupki marchewkami i pysznym hummusem. Możemy też na jego bazie przyrządzać głęboko nawilżające koktajle, regenerujące skórę od wewnątrz. My szczególnie polecamy dwukolorowe smoothie z selerem naciowym, truskawkami, bananami oraz rzodkiewką. Będzie orzeźwiająco, pikantnie, trochę nietypowo, zawsze zdrowo i smacznie!

NAKARM SWOJE WŁOSY

Dla gęstych, lśniących włosów niezbędne są witaminy z grupy B: kwas foliowy i biotyna. Razem wzmacniają cebulki, mieszki i strukturę włosa, leczą stany zapalne skóry głowy, zapobiegają łupieżowi i łysieniu. Kwas foliowy znajdziemy w selerze naciowym, a biotynę – między innymi w jajach, rybach, produktach pełnoziarnistych oraz orzechach.

Jeżeli więc chcecie odbudować i wzmocnić włosy, w waszym codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć właśnie tych produktów. Skomponujecie z nich zarówno pyszne, lekkie śniadanie, jak i pełnowartościowy obiad czy kolację. Rankiem energii do działania na pewno dodadzą wam sadzone jajka z selerem naciowym i suszonymi pomidorami. Na obiad sprawdzi się ryba po tajsku z selerem naciowym. Na kolację – sałatka z łososiem z pełnoziarnistym pieczywem

Co ważne, każdą z tych potraw przyrządzicie szybko, łatwo i przyjemnie, bez spędzania w kuchni wielu godzin. Nawet na rybę po tajsku będziecie potrzebować zaledwie pół godziny. Jak ją przygotować? Najpierw osuszycie filety z dorsza, oprószycie je z każdej strony solą i pieprzem, a następnie usmażcie na oliwie na złoty kolor. Podczas smażenia wymieszajcie dressing z sosów ostrygowego, sojowego oraz rybnego. Dressing podduście na drugiej patelni z pokrojonymi w plastry łodygami selera naciowego, papryką i czosnkiem. Na koniec dodajcie usmażoną rybę, całość doprawcie do smaku, posypcie świeżymi ziołami i udekorujcie liśćmi selera. Rybę po tajsku możecie serwować z ryżem, kaszą i pieczonymi ziemniaczkami, w sam raz na obiad z przyjaciółmi, romantyczną kolację albo na lunch do pracy.
MINERAŁY NA MOCNE PAZNOKCIE

Seler naciowy jest źródłem nie tylko witamin, ale też minerałów, takich jak wapń, cynk czy żelazo. Niedobór wapnia może powodować łamliwość paznokci. Cynk odpowiada za ich barwę, kondycję i odbudowę. Żelazo wzmacnia strukturę płytki paznokcia, zapobiega łamaniu i rozdwajaniu.

Niezbędne paznokciom minerały znajdziemy w owocach, warzywach, przetworach mlecznych, rybach, chudym mięsie, kaszach i orzechach. Taką skoncentrowaną dawką minerałów dla zdrowych paznokci będzie na przykład pożywna sałatka z selerem naciowym i trzema rodzajami fasoli. Przygotujecie ją dosłownie w kwadrans! Wystarczy odcedzić fasolę z puszki (białą, czerwoną, czarną, inną ulubioną), dodać posiekany seler naciowy, paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, ocet balsamiczny, miód, sól i pieprz. Całość wymieszać, schłodzić w lodówce, podawać z żurawiną i grzankami.

Na naszym selerowym Facebooku znajdziecie więcej takich prostych, a przy tym zdrowych przepisów, na przykład na kotlety z selera i kaszy jęczmiennej, wytrawne galette czy cukinię nadziewaną kurczakiem i selerem naciowym. Każdy znajdzie coś dla siebie – na różne okazje, smaki i przyzwyczajenia, dla fanów tradycji i eksperymentów.

DLA URODY I DLA ZDROWIA

Jesteśmy tym, co jemy – mówi znane przysłowie. Dzięki dobrze zbilansowanej diecie, bogatej w witaminy i minerały możemy poprawić kondycję swojej cery, nadać jej blasku, wzmocnić włosy i paznokcie. W szerszej perspektywie dieta dla urody jest po prostu… dietą dla zdrowia, dla dobrego samopoczucia, ale też dla smaku i przyjemności. Wierzymy, że te wszystkie aspekty da się połączyć w mądrej, ciekawej, przepysznej kuchni.

Podejmiecie wyzwanie?

Wiosenne przywitanie z brokułem Bimi®

Wiosna jest doskonałym momentem na wprowadzenie do naszej diety nowych elementów - doskonałą propozycją jest zielony znajomy selera naciowego - brokuł Bimi® Powszechnie wiadomo, że brokuł jest jednym z najzdrowszych warzyw, które można dodać do swojej diety. Brokuł...

Co sztuczna inteligencja mówi nam o Selerze Naciowym?

Sztuczna Inteligencja (AI) ma ogromny wpływ na nasze życie, zarówno w dziedzinach prywatnych, jak i zawodowych.  Rozwój nowych technologii.AI jest jednym z głównych motorów napędowych rozwoju nowych technologii, takich jak autonomiczne pojazdy czy robotyka. Dzięki...

Zielony kolega Selera Naciowego – Brokuł Bimi®

Zacznij ten rok od czegoś nietuzinkowego! Spróbuj wyjątkowego dania w którym występuje nasz bliski znajomy i członek warzywnej rodziny - brokuł Bimi® Czym brokuły Bimi® różnią się od tych tradycyjnych? Na pierwszy rzut oka pierwszą z nich jest kształt – podłużny z...

Lemoniada z selerem naciowym

Lemoniada z selerem naciowym 10 minut Czego potrzebujesz? 2 łodygi selera naciowego 1 jabłko 1 cytryna 1 pomarańcza 1 ogórek  świeża mięta woda mineralna Jak przyrządzić: Wszystkie warzywa i owoce obieramy, wydrążamy pestki z cytryny, jabłka i pomarańczy,...
Zupa Sweetheart z szalotki, boczku i szałwi

Zupa Sweetheart z selera naciowego, szalotki, boczku i szałwi

Zupa Sweetheart z szalotki, boczku i szałwii Jest to wspaniała zupa przygotowywana z szerokiej gamy całorocznych warzyw. Idealna podawana jest na gorąco z pieczywem czosnkowym lub grzankami. Serwując to danie jako przystawkę, możesz dodać trochę ryżu do...

Wegański perski gulasz z selerem naciowym Khoreshte Karafs

Wegański gulasz perski Khoreshte Karafs 4 55 minut Czego potrzebujesz? 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 cebula 1/2 pęczka selera naciowego 1/2 pęczka świeżej mięty 1 pęczek zielonej pietruszki 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2...

Kurczak z selerem naciowym w sosie pieprzowym

Kurczak w sosie pieprzowym z selerem 4 35 minut Czego potrzebujesz? 1 kg mięsa kurczaka bez kości (np. Mięso z udek) ½ łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Sól Cebula 2 szklanki posiekanego selera...

Mojito z selerem naciowym

Selerowe mojito Czego potrzebujesz? 1 łodygę selera naciowego 1/3 ogórka Łyżeczkę brązowego cukru Garść liści świeżej mięty 250 ml wody gazowanej Jak przyrządzić: Selera i ogórka kroimy w plasterki i wrzucamy do wysokiej szklanki. Dodajemy...

Zupa krem z selera naciowego

Zupa krem z selera naciowego 4 20 minut Czego potrzebujesz? 2 duże pory 1 pęczek selera naciowego 3 ząbki czosnku 4 łyżki masła klarowanego 2-3 szkl. Wody Do dekoracji: Śmietanka 30% Oliwa z oliwek Usmażony na chrupko bekon lub grzanki...

Kluski z selerem naciowym z piekarnika

Kluski z selerem naciowym z piekarnika Prezentujemy prosty i tani przepis 🙂 Wystarczy trochę ziemniaków, pieczarek, cebule i oczywiście seler naciowym. Do tego dodaj trochę ziół i masz gotowy przepis na Kluski z selerem naciowym z piekarnika....

Zielony wrap z selerem naciowym

Zielony wrap z selerem naciowym Zieleń to kolor życia i witalności ?  Wartości te zamknęliśmy w szybkim przepisie na pysznego wrapa. Nie zabrakło w nim selera naciowego ? S K Ł A D N I K I:   WRAP ✅ 2 jajka ✅ łyżka dowolnej mąki (może być...
Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej

Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej

Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej 4 - 6 (tworzy 12 pałeczek) 10 minut 20 minut Będziesz potrzebował: 200 g twarożku z ziołami 12 plastrów szynki parmeńskiej seler naciowy Jak przyrządzić: Rozgrzej piekarnik do 190°C Nafaszeruj seler...
Sycący dip z kawałkami selera naciowego

Sycący dip z selera naciowego

Sycący dip z kawałkami selera naciowego 4 10 minut plus czas namaczania brak Będziesz potrzebował: 2 selery naciowe (serca), opłukane 50 g wiórków kokosowych 240 ml gorącej wody 5 łyżek chrupiącego masła orzechowego 1 łyżka jasnego sosu...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close