Chcecie zmienić coś w swoim jadłospisie? Szybko schudnąć? Zadbać o zdrowie? Zastanawiacie się, czy dieta ketogeniczna będzie dla was odpowiednia? W takim razie dobrze trafiliście. Dzisiaj przyjrzymy się bliżej temu wciąż zyskującemu na popularności stylowi odżywiania, sprawdzimy, na czym polega i komu jest polecany. Przetestujemy też kilka keto przepisów z selerem naciowym w roli głównej. Dołączycie do nas?
DIETA KETO – CZYLI O CO WŁAŚCIWIE CHODZI?
Na pewno słyszeliście o diecie ketogenicznej – pokochali ją aktorzy, celebryci oraz sportowcy. Od kilku lat przebojem zdobywa restauracje, programy kulinarne, nasze kuchnie i podniebienia. Na czym polega? W dużym skrócie: na jedzeniu zdrowych tłuszczy! W większości klasycznych stylów odżywiania posiłki bazują na węglowodanach, w diecie keto – węglowodany ograniczamy do niezbędnego minimum. W ten sposób wprowadzamy się w stan ketozy: nasz organizm zamiast pobierać energię z glukozy (cukru), zaczyna czerpać ją z tłuszczu nagromadzonego w tkankach.
To jeden z najefektywniejszych sposobów na pozbycie się zbędnych kilogramów – ale nie tylko. Dieta ketogeniczna zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych chorób lub łagodzi ich przebieg. Pomaga w leczeniu epilepsji, Alzheimera i Parkinsona, hamuje rozrost komórek rakowych, obniża poziom cukru we krwi i niebezpieczne wyrzuty insuliny. Dodaje energii, sprawia, że czujemy się lekko i zdrowo. Nie jest jednak polecana osobom z chorobami nerek, wątroby oraz trzustki. Stosowana w nieodpowiedni sposób może prowadzić do zaburzeń koncentracji, rozregulowania układu pokarmowego i gospodarki hormonalnej. Dlatego przed przejściem na dietę keto skonsultujcie się z lekarzem lub dietetykiem – a kiedy już to zrobicie, wypróbujcie wszystkie keto przepisy z selerem naciowym.
SELER NACIOWY W DIECIE KETOGENICZNEJ
Dlaczego właśnie z selerem naciowym? To proste – nasze warzywo do zadań specjalnych jest źródłem ponad osiemdziesięciu cennych składników odżywczych, w tym między innymi witamin A, C i E, witamin z grupy B, przeciwutleniaczy, magnezu, sodu oraz potasu. Dzięki temu wprowadza do tłuszczowej diety ketogenicznej lekkość i niezbędne dla zdrowia składniki odżywcze. Na przykład witaminy z grupy B chronią wątrobę przed toksynami i wspomagają jej regenerację. Magnez dodaje energii, reguluje poziom glukozy, korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Sód i potas zapobiegają bardzo częstemu w diecie keto odwodnieniu organizmu. Na tym nie koniec. Seler naciowy poprawia pracę układu pokarmowego, wzmacnia serce, koi nerwy, a przy tym – smakuje po prostu wyśmienicie, lekko pikantnie, z charakterem.
W naszych keto przepisach będą towarzyszyć mu inne super zdrowe warzywa: bogata w antyoksydanty papryka, pełne antyutleniaczy pomidory, świetny na detoks ogórek, do tego szpinak, jarmuż, cukinia i szparagi. Za źródła zdrowych tłuszczy posłużą z kolei: ryby, oleje, awokado, masło orzechowe, jogurty, białe sery. W przepisach keto nie znajdziecie za to: różnego rodzaju kasz, ryżu, roślin strączkowych, ziemniaków, pieczywa, słodyczy i wysoko przetworzonej żywności. Stawiamy tylko na naturalne składniki i najlepszy smak. Zresztą – przekonajcie się sami!
ŚNIADANIE W STYLU KETO
Zaczynamy od śniadania – nie od dziś bowiem wiadomo, że to najważniejszy posiłek dnia. Zgodnie z głównymi założeniami diety keto powinien w około osiemdziesięciu procentach składać się z tłuszczy. W innych keto wariantach może to być sześćdziesiąt albo siedemdziesiąt procent. Tłuszcze obowiązkowo uzupełniamy o białka i węglowodany, przede wszystkim warzywa.
Trzymając się tych zasad przygotowaliśmy dla was trzy proste i pyszne przepisy. Pierwszy w sam raz na leniwy poranek, kiedy macie ochotę dłużej poleniuchować w łóżku. W taki dzień na śniadanie idealnie sprawdzą się jajeczne muffinki z selerem naciowym. Zrobicie je szybko, łatwo i przyjemnie, a później zabierzecie na wynos do pracy albo spakujecie dzieciom do szkoły. Trochę więcej czasu będziecie potrzebować na przyrządzenie zielonego wrapa z selerem, cukinią, szparagami i szpinakiem. Zapewniamy – warto! Zamiast klasycznej, pszennej mąki użyjcie kokosowej, lnianej albo migdałowej. Wszystkie trzy są dozwolone w diecie keto, a dzięki nim wrap będzie smakował jeszcze lepiej.
Koniecznie spróbujcie też naszego śniadaniowego hitu, czyli wytrawnych gofrów z selerem naciowym. Źródłem zdrowych tłuszczów są w tym przepisie jajka, masło orzechowe oraz serek mascarpone. Dzięki takiemu połączeniu gofry mają niepowtarzalny smak, kremowy, trochę orzechowy, z zaskakującą słodką nutą na koniec. Pieczemy je na intensywnie złoty kolor, podajemy z warzywną sałatką, doprawiamy chilli i sokiem z limonki. To danie bardzo proste, a przy tym efektowne, dobre na co dzień, ale i od święta, kiedy chcecie przyrządzić sobie (lub komuś bliskiemu) coś wyjątkowego.
PRZEPIS NA KETOGENICZNY OBIAD
Dobrym źródłem tłuszczy w diecie keto będzie również mięso – wieprzowina, wołowina, kurczak, różnego rodzaju ryby, zwłaszcza pstrąg, tuńczyk, makrela i łosoś. W tym ostatnim znajdziemy między innymi drogocenne kwasy omega-3 i omega-6, wapń, fosfor, jod, potas oraz witaminy A, B i E, warto więc na stałe włączyć go do swojego jadłospisu. Na pewno pomoże w tym nasz fenomenalny przepis na łososia z selerem naciowym. Jego przygotowanie jest bajecznie proste – wystarczy natrzeć filety solą, pieprzem i skórką pomarańczową, a potem usmażyć na maśle. Apetycznie zarumienionego łososia serwujemy na puree ze zblendowanych warzyw: selera naciowego, pora, brokułów, pietruszki albo szpinaku. Rybę wykorzystujemy też w przepisie na tajską potrawkę z warzywami. Lekko pikantna, orientalna w smaku, na długo zapewni wam uczucie sytości.
Wolicie czerwone mięso? Nie ma sprawy. W kolejce czeka klasyczna karkówka, idealna na niedzielny obiad, rodzinne spotkanie albo obiad do pracy. Koniecznie wypróbujcie też przepis na chorwackie cavapcici, czyli grillowane kotleciki z mięsa wołowo-wieprzowego, podawane z selerowym ajwarem. To nasza wariacja na temat tradycyjnej bałkańskiej pasty z papryki, bakłażanów i pomidorów. Jej sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu warzyw – trzeba je porządnie opalić nad ogniem lub podpiec w piekarniku. Dzięki temu ajvar ma głęboki, słodko-pikantny smak.
KOLACJA W DIECIE KETO
Na koniec mamy dla was trzy propozycje na kolację bogatą w zdrowe tłuszcze. W pierwszym ich źródłem będzie awokado, występujące również pod bardzo urokliwą nazwą „smaczliwki wdzięcznej”. Dzięki wysokiej zawartości między innymi kwasów oleinowego i omega-9 awokado pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, leczy stany zapalne, wspomaga odchudzanie, chroni przed cukrzycą. W naszej śródziemnomorskiej sałatce kremowy, lekko maślany smak awokado doskonale koresponduje ze słonym selerem naciowym i delikatnie słodkimi krewetkami. Tak powstaje kolacja idealna – pożywna, aromatyczna i wyrazista.
Z kolei fanom mięsa drobiowego polecamy naszą lekkostrawną, kolorową pizzę z kurczakiem oraz prostą w przygotowaniu, a przy tym wykwintną w prezencji roladę selerową. Kurczak nadziewany selerem naciowym i serem po prostu rozpływa się w ustach, świetnie smakuje na ciepło, na zimno i następnego dnia, na przykład spakowany do lunchowego pudełka do pracy.
BAZA PRZEPISÓW NA RÓŻNE OKAZJE
Na naszym selerowym Facebooku znajdziecie więcej takich przepisów – smacznych, przemyślanych, dobrze skomponowanych. Mamy nadzieję, że zachęcą was do wypróbowania diety ketogenicznej, a w szerszej perspektywie – do przyjrzenia się swojemu jadłospisowi i zadbania o zdrowie. Nie ma przecież nic cenniejszego.
Dbajcie o siebie ze smakiem!
ŹRÓDŁA:
- Dieta ketogeniczna od podstaw – zasady, wskazania i skutki, Dietetycy.org.pl, Specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/dieta-ketogeniczna-od-podstaw-zasady-wskazania-i-skutki/
- Dieta ketogenna, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/inne/dieta-ketogenna-/
- Dieta ketogeniczna: zasady i przeciwwskazania, Puls Medycyny, https://pulsmedycyny.pl/dieta-ketogeniczna-zasady-i-przeciwwskazania-951544
- Dieta ketogeniczna – poradnik dla początkujących, Dietetyk.edu.pl, https://dietetyk.edu.pl/dieta-ketogeniczna/.
Wartości odżywcze poszczególnych produktów:
- Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, pod red. prof. dr hab. H. Kunachowicz, Wydawnictwo Lekarskie PZWL
- Dietetycy.org.pl, Specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/
- Serwis Food Data Central, https://fdc.nal.usda.gov/.