Obierki, korzenie warzyw, czerstwy chleb, ziemniaki z wczorajszego obiadu. Dla niektórych to resztki, dla nas – pełnowartościowe produkty, z których można przygotować fantastyczne, zaskakujące i bardzo zdrowe potrawy. Nie wierzycie? Sprawdźcie nasze nasze przepisy z selerem naciowym w roli głównej, zasmakujcie w kuchni zero waste i zakochajcie się w gotowaniu bez marnowania.

KRÓTKA POWTÓRKA Z ZERO WASTE

O tym, czym właściwie jest zero waste, dlaczego warto ograniczyć plastik, jak planować zakupy i odpowiednio przechowywać jedzenie pisaliśmy w poprzednim artykule – znajdziecie go na selerowym blogu. Teraz tylko krótko przypomnimy: rocznie na świecie marnuje się prawie półtora miliarda ton żywności. Razem z jedzeniem do śmieci trafia cenna woda, energia, surowce naturalne, czyjaś praca, nasze pieniądze. To zła wiadomość. Dobra jest taka: wspólnie możemy znacząco zmienić te statystyki.

Jak? Już odpowiadamy. Nasze codzienne wybory mają znaczenie, nawet te najdrobniejsze, z pozoru błahe, mogą zrobić dużą różnicę. Warto więc świadomie planować zakupy. Zamiast foliówek używać lnianych toreb. Zwracać uwagę na etykiety, skład, jakość, pochodzenie produktów. Wspierać lokalnych przedsiębiorców i ekologiczne gospodarstwa. Najważniejsze zaś – nie nakładać na siebie i innych presji, nie oceniać, nie licytować się, kto lepiej realizuje ideę zero waste. Każdy może ją wcielać w życie po swojemu i każdy może zrobić coś dobrego – dla planety, środowiska naturalnego, lepszej przyszłości. Na początek wystarczy zmienić jedną rzecz, potem próbować kolejnych, krok po kroku, bez presji, za to z wyrozumiałością i przestrzenią na popełnianie błędów, potknięcia, po prostu uczenie się nowych rzeczy. Takim świetnym pierwszym krokiem może być właśnie gotowanie bez marnowania. Spróbujecie zrobić go razem z nami?

ZERO WASTE Z SELEREM NACIOWYM

Dla nas gotowanie bez marnowania to przede wszystkim eksperymentowanie ze składnikami, formą, smakiem, kreatywność w kuchni, dobra zabawa, samo zdrowie i pyszne potrawy z selerem naciowym w roli głównej. Zapytacie: dlaczego z selerem naciowym? Ponieważ to prawdziwe warzywo do zadań specjalnych. Znajdziecie w nim między innymi witaminy A, C i E, witaminy z grupy B, przeciwutleniacze, magnez, żelazo oraz potas. Dzięki temu ostatniemu seler naciowy przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu, nawilża, detoksykuje, odżywia. Ma działanie neuroprotekcyjne, antybakteryjne i przeciwnowotworowe. Jest orzeźwiający, lekko pikantny, pełen charakteru.

Doskonale wpisuje się też w ideę zero weste – w kuchni możemy bowiem wykorzystać każdą jego część, nie tylko łodygi, ale też nasiona, liście i korzeń. Na bazie nasion przygotujemy pyszny napar, liście przydadzą się do sałatki, a dobrze potraktowany korzeń odwdzięczy się nam świeżymi, delikatnymi pędami, które urozmaicą zupę, sok albo kanapkę. Wbrew pozorom taka domowa uprawa nie jest wcale trudna. Należy odciąć łodygi na wysokości trzech, czterech centymetrów nad linią korzenia, ten zaś umieścić w pojemniku z wodą, postawić na kuchennym parapecie i poczekać. Pierwsze pędy powinny pojawić się już mniej więcej po tygodniu. W podobny sposób możemy wyhodować natkę z marchewki, drobne liście sałaty z jej kłębu, szczypiorek z cebuli oraz czosnku.

NOWE ŻYCIE OBIEREK

Korzenie to nie jedyna część warzyw, którą możemy (a nawet powinniśmy) kreatywnie wykorzystać w kuchni. Na kulinarny warsztat warto wziąć też… niepozorne obierki. To właśnie w nich kryje się najwięcej cennych składników odżywczych! Na przykład skórka ziemniaka ma kilkakrotnie więcej wartości odżywczych niż miąższ, w tym między innymi wapń, jod oraz żelazo. Skórka marchewki to bogactwo karotenoidów – luteiny, likopenu oraz beta-karotenu. Z kolei skórka pietruszki jest źródłem wysokowartościowej witaminy C. Zamiast wyrzucać całe to bogactwo do kosza na śmieci, spróbujcie zrobić domowe, zdrowe chipsy. W tym celu dokładnie umyjcie obierki, skropcie je olejem, doprawcie wedle uznania, wysypcie na blachę i pieczcie do czasu, aż pięknie się zarumienią.

Obierki mogą być też dodatkiem do szybkich domowych placuszków, warzywnych pierożków i spring rollsów. Ich przygotowanie jest bajecznie proste. Wystarczy owinąć w papier ryżowy obierki, pokrojone w słupki końcówki warzyw, wyhodowany z cebuli szczypiorek, świeże pędy selera naciowego, innymi słowy wszystko, co akurat mamy pod ręką. W efekcie powstaje danie proste, szybkie, ale też bardzo efektowne. Idealne na przekąską do pracy, lunch albo kolację, zwłaszcza z dodatkiem domowego dipu oraz hummusu.

Na tym drugie życie obierek się nie kończy. Dzięki nim stworzycie również aromatyczny, bardzo pożywny i w pełni roślinny bulion. Poza klasycznymi przyprawami warto dodać do niego odrobinę oleju, płatki drożdżowe, sos sojowy, kurkumę, a nawet mocno dojrzałego pomidora – dzięki temu będzie miał głęboki, wielowarstwowy smak. Gotujcie go powoli, bez pośpiechu, na małym ogniu, pod pokrywką, a później podawajcie jak rosół: z cieniutkim makaronem, pokrojonym w kostkę selerem naciowym i marchewką. Gwarantujemy – zachwyci nie tylko wegetarian!

WARZYWA I OWOCE ZERO WASTE

Z warzyw często zostają nam nie tylko obierki, ale również nać, liście, wytłoczyny, różnego rodzaju końcówki, porzucone w lodówce kawałki pomidorów, piętki ogórków, resztki włoszczyzny, ziemniaki z obiadu. Innymi słowy – całe bogactwo składników, z których przygotujecie pyszne potrawy. Z liści selera naciowego łatwo i szybko zrobicie na przykład pesto do makaronu. W podobny sposób możecie wykorzystać liście rzodkiewki, buraka, sałaty, kwiaty cukinii, nać marchewki, pietruszkę oraz kolendrę. Zamiast orzechów pinii do pesto dodajcie migdały, nerkowce, pekany, pestki słonecznika albo dyni – w zależności od tego, co akurat zalega wam na kuchennych półkach.

Z „wczorajszych” ziemniaków zróbcie tortillę albo sałatkę w amerykańskim stylu – z pokrojonym w kosteczkę selerem naciowym, ogórkami konserwowymi, cebulą dymką i szczypiorkiem (na przykład z własnej parapetowej uprawy). Z kolei różne resztki warzyw mogą być podstawą pysznego stir-fry po azjatycku. My wykorzystaliśmy: kilka łodyg selera naciowego, zalegającą w lodówce połówkę papryki, kawałek cukinii i kapustę. Dobrze sprawdzą się też: brokuły, kalafior, pomidor, marchew, pietruszka, właściwie wszystko, co wpadnie wam w ręce. Warzywa wystarczy poszatkować, podsmażyć na patelni, dodać makaron, wędzone tofu, przyprawy, a potem już tylko zajadać ze smakiem.

Koniecznie przetestujcie też nasz patent na wytłoczyny, czyli to, co zostaje po wyciskaniu soku z selera naciowego, marchewki oraz jabłek. Na ich bazie upieczecie intensywnie czekoladowe brownie i babeczki z nadzieniem mascarpone. To świetny pomysł na zdrowy deser – dla mniejszych i większych łakomczuchów.

SPOSOBY NA CZERSTWE PIECZYWO

Do kosza na śmieci trafia też czerstwe, suche, stare pieczywo. Z badań przeprowadzonych przez Federację Polskich Banków Żywności wynika, że to właśnie ono najczęściej trafia do naszych koszy na śmieci. Co sekundę wyrzucamy nawet 184 bochenki chleba! Jak temu zaradzić? Przede wszystkim: kupować tylko tyle pieczywa, ile rzeczywiście potrzebujemy.  To dobry plan, ale bądźmy szczerzy, każdemu zdarzy się czasem przynieść do domu trochę za dużo ulubionego chleba z chrupiącą skórką albo obłędnie pachnących, świeżych bułeczek. Na pewno zdarzyło się nam! Nadmiary staramy się więc mrozić albo kreatywnie wykorzystywać w kuchni.

Na przykład suche bułki podsuszamy jeszcze bardziej, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. W ten sposób zaopatrujemy się w najlepszą domową bułkę tartą – świetną do panierowania wegetariańskich kotlecików z kaszy jęczmiennej i selera naciowego. Czerstwą bagietkę zapiekamy i nadziewamy warzywami. Ze starego chleba robimy tosty na śniadanie albo grzanki do zupy. Nie zmarnuje się nawet okruszek!

GOTOWANIE ZERO WASTE W PIGUŁCE

Na koniec zebraliśmy dla was wszystkie pomysły, wskazówki i patenty na kuchnię w stylu zero waste. Dla ułatwienia porady pogrupowaliśmy według kategorii. Na początek:

  • Korzenie warzyw – wyhodujecie z nich szczypiorek, nowe listki i świeże pędy, w sam raz na kanapkę albo do sałatki.
  • Obierki – czyli domowe chipsy, dodatek do sałatki albo podstawa w pełni roślinnego bulionu.
  • Liście i nać – będą doskonałą bazą do pesto.
  • Wytłoczyny – nadają się do domowych słodkości, różnego rodzaju ciasteczek, babeczek, brownie czy muffinów.
  • Wczorajsze ziemniaki – sprawdzą się w sałatce, tortilli, kluskach, kopytkach i zapiekankach.
  • Stare pieczywo – zrobicie z niego tosty, grzanki do zupy albo bułkę tartą.

To oczywiście nie wszystko – na naszym selerowym Facebooku znajdziecie więcej pomysłów i przepisów na gotowanie w stylu zero waste. Mamy nadzieję, że spróbujecie wszystkich – a potem zaczniecie szukać własnych. Dla smaku, dla zdrowia, dla wspaniałej, nieokiełznanej przyrody, która nas otacza.

Smacznego!

ŹRÓDŁA:

  • Nie marnuj jedzenia, Raport Federacji Polskich Banków Żywności, Instytutu Ochrony Środowiska – Państwowego Instytutu Badawczego oraz Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, https://bankizywnosci.pl/wp-content/uploads/2020/10/Raport_NieMarnujJedzenia_2020.pdf
  • Jaka jest skala marnotrawstwa żywności w Polsce? Wyniki badan projektu PROM, Instytut Ochrony Środowiska – Państwowy Instytut Badawczy, https://ios.edu.pl/aktualnosci/jaka-jest-skala-marnotrawstwa-zywnosci-w-polsce-wyniki-badan-projektu-prom/
  • Pieczywo najczęściej wyrzucanym do kosza produktem spożywczym, Portal Spożywczy, https://www.portalspozywczy.pl/zboza/wiadomosci/pieczywo-najczesciej-wyrzucanym-do-kosza-produktem-spozywczym,195486.html
  • Zero waste, czyli jak zrobić coś dobrego z tego, co wyrzucamy do kosza, Dietetycy – specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/zero-waste/
  • Jak wyhodować warzywa z resztek?, Kukbuk, https://kukbuk.pl/artykuly/jak-wyhodowac-warzywa-z-resztek/.

Wartości odżywcze poszczególnych produktów:

  • Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, pod red. prof. dr hab. H. Kunachowicz, Wydawnictwo Lekarskie PZWL
  • Dietetycy – specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/
  • Serwis Food Data Central, https://fdc.nal.usda.gov/.
Polędwiczki z kurczaka w sosie warzywnym

Polędwiczki z kurczaka w sosie warzywnym

Fit sałatka z selera naciowego

Fit sałatka z selera naciowego

Canneloni z selerem naciowym

Canneloni z selerem naciowym

Zielona lasagne 4 sery w stylu zero waste

Zielona lasagne 4 sery w stylu zero waste

Bulion w stylu zero waste

Bulion w stylu zero waste

Sajgonki w stylu zero waste

Sajgonki w stylu zero waste

Zupa porowo-selerowa w stylu zero waste

Zupa porowo-selerowa w stylu zero waste

Stir-fry w stylu zero waste

Stir-fry w stylu zero waste

„Bałwanki” babeczki marchewkowo-selerowe z pozostałości po przygotowaniu soku

„Bałwanki” babeczki marchewkowo-selerowe z pozostałości po przygotowaniu soku

Karnawałowa sałatka z selerem naciowym i ananasem nawidelcu.pl

Karnawałowa sałatka z selerem naciowym i ananasem nawidelcu.pl

Dwuwarstwowe jogurtowo-warzywne shoty

Dwuwarstwowe jogurtowo-warzywne shoty

Domowy barszcz z uszkami

Domowy barszcz z uszkami

Dorsz zapiekany pod aromatyczną kruszonką

Dorsz zapiekany pod aromatyczną kruszonką

Warzywny pasztet z selera naciowego

Warzywny pasztet z selera naciowego

Burgerki Reniferki

Burgerki Reniferki

Fit selerowo-owocowe brownie

Fit selerowo-owocowe brownie

Frytki z batatów na bogato

Frytki z batatów na bogato

Jesienny wegański poke bowl z selerem naciowym

Jesienny wegański poke bowl z selerem naciowym

Jesienna wegańska sałatka z pieczonym jabłkiem i roślinnym serem

Jesienna wegańska sałatka z pieczonym jabłkiem i roślinnym serem

Wegańskie chilli z dyni i selera naciowego

Wegańskie chilli z dyni i selera naciowego

Owsiane placuszki z marchewką i selerem naciowym

Owsiane placuszki z marchewką i selerem naciowym

Halloweenowe przekąski z selerem naciowym

Halloweenowe przekąski z selerem naciowym

Gofrowe potworki z selerem naciowym

Gofrowe potworki z selerem naciowym

Kotleciki rybne z salsą z selera naciowego i rzodkiewki

Kotleciki rybne z salsą z selera naciowego i rzodkiewki

Frytki z batata na bogato

Frytki z batata na bogato

Croissant z łososiem i selerem naciowym

Croissant z łososiem i selerem naciowym

Croque madame z szynką, selerem naciowymi szpinakiem

Croque madame z szynką, selerem naciowymi szpinakiem

Wegańska musaka z selerem naciowym

Wegańska musaka z selerem naciowym

Sałatka z selerem naciowym i pomarańczą od @gotuje_bo_lubie_fit

Sałatka z selerem naciowym i pomarańczą od @gotuje_bo_lubie_fit

Wegańskie wytrawne mufffiny

Wegańskie wytrawne mufffiny

Zupa cebulowo-selerowa

Zupa cebulowo-selerowa

Makaron w kremowym sosie z buraków i selera

Makaron w kremowym sosie z buraków i selera

Grzybowo-selerowy Bourguignon

Grzybowo-selerowy Bourguignon

Delikatna zupa krem z selerem naciowym

Delikatna zupa krem z selerem naciowym

Jesienna sałatka z dynią, selerem i kozim serem

Jesienna sałatka z dynią, selerem i kozim serem

Sałatka Waldorf z selerem naciowym od Lifemenagerka.pl

Sałatka Waldorf z selerem naciowym od Lifemenagerka.pl

Bigos z jarmużu, selera naciowego i dyni

Bigos z jarmużu, selera naciowego i dyni

Dynia piżmowa nadziewana selerem naciowym

Dynia piżmowa nadziewana selerem naciowym

Zupa marchewkowo- selerowa

Zupa marchewkowo- selerowa

Makaron z sosem serowo- selerowym

Makaron z sosem serowo- selerowym

Smoothie bowl z selera naciowego na mleku migdałowym

Smoothie bowl z selera naciowego na mleku migdałowym

Leczo z selerem naciowym

Leczo z selerem naciowym

Gofry bez mąki z sałatką z selera naciowego i jajkiem w koszulce

Gofry bez mąki z sałatką z selera naciowego i jajkiem w koszulce

Tofu po koreańsku z kimchi z selera naciowego

Tofu po koreańsku z kimchi z selera naciowego

Smoothie kokosowo-selerowe

Smoothie kokosowo-selerowe

Fit wrapy z różowym hummusem z selera naciowego i buraków

Fit wrapy z różowym hummusem z selera naciowego i buraków

Sałatka śródziemnomorska z selerem naciowym

Sałatka śródziemnomorska z selerem naciowym

Zupa rybna z selerem naciowym

Zupa rybna z selerem naciowym

Buddha bowl z selerem naciowym

Buddha bowl z selerem naciowym

Rozgrzewająca zupa z selera naciowego i kalafiora z kurkumą i imbirem

Rozgrzewająca zupa z selera naciowego i kalafiora z kurkumą i imbirem

Kalafiorowe wege „skrzydełka” Buffalo

Kalafiorowe wege „skrzydełka” Buffalo

Tacos z szarpanym kurczakiem, guacamole + salsa z selera naciowego

Tacos z szarpanym kurczakiem, guacamole + salsa z selera naciowego

Zupa pomidorowa z selerem, soczewicą i brukselką

Zupa pomidorowa z selerem, soczewicą i brukselką

Zupa krem z selera naciowego i kapusty

Zupa krem z selera naciowego i kapusty

Zupa dyniowo-selerowa

Zupa dyniowo-selerowa

Makaron w kremowym sosie grzybowo- selerowym

Makaron w kremowym sosie grzybowo- selerowym

Kaszotto z selerem naciowym, jarmużem i burakiem

Kaszotto z selerem naciowym, jarmużem i burakiem

Tosty z selerem naciowym na 4 sposoby

Tosty z selerem naciowym na 4 sposoby

Kopytka z chorizo i selerem naciowym

Kopytka z chorizo i selerem naciowym

Zielone wrapy z selerem naciowym

Zielone wrapy z selerem naciowym

Selerowo-limonkowa granita

Selerowo-limonkowa granita

Zupa minestrone z selerem naciowym

Zupa minestrone z selerem naciowym

Smoothie krwawa Mary z selerem naciowym

Smoothie krwawa Mary z selerem naciowym

Meksykański koktajl krewetkowy z selerem naciowym

Meksykański koktajl krewetkowy z selerem naciowym

Chłodnik litewski z selerem naciowym

Chłodnik litewski z selerem naciowym

Chowder z kukurydzy i selera naciowego

Chowder z kukurydzy i selera naciowego

Kanapka z grillowanym kurczakiem, selerem naciowym, gruszką i niebieskim serem

Kanapka z grillowanym kurczakiem, selerem naciowym, gruszką i niebieskim serem

Falafele z bobu i selera naciowego

Falafele z bobu i selera naciowego

Sałatka z selera naciowego, fasolki szparagowej i młodych ziemniaków

Sałatka z selera naciowego, fasolki szparagowej i młodych ziemniaków

Surówka z selera naciowego i kalarepy

Surówka z selera naciowego i kalarepy

Zupa krem z selera naciowego

Zupa krem z selera naciowego

Krewetki z selerem naciowym

Krewetki z selerem naciowym

Pasta jajeczna z selerem naciowym

Pasta jajeczna z selerem naciowym

Selerowy koktajl detoksykujący

Selerowy koktajl detoksykujący

Faszerowana papryka z selerem naciowym

Faszerowana papryka z selerem naciowym

Hiszpańska tortilla z selerem naciowym (Tortilla de patatas)

Hiszpańska tortilla z selerem naciowym (Tortilla de patatas)

Sałatka sycylijska z selerem naciowym (Insalata di Arance)

Sałatka sycylijska z selerem naciowym (Insalata di Arance)

Ratatuj z selerem naciowym (Ratatouille)

Ratatuj z selerem naciowym (Ratatouille)

Paella z owocami morza i selerem naciowym

Paella z owocami morza i selerem naciowym

Mishkaki z kachumbari z selerem naciowym

Mishkaki z kachumbari z selerem naciowym

Odżdża z selerem naciowym

Odżdża z selerem naciowym

Zanzibarska pizza z selerem naciowym

Zanzibarska pizza z selerem naciowym

Harira z selerem naciowym

Harira z selerem naciowym

Gyros z selerowym sosem tzatzyki

Gyros z selerowym sosem tzatzyki

Bob czorba z selerem naciowym

Bob czorba z selerem naciowym

Klopsiki keftedes z selerem naciowym

Klopsiki keftedes z selerem naciowym

Ćevapčići i ajvar z selera naciowego

Ćevapčići i ajvar z selera naciowego

Pad Thai z krewetkami, tofu i selerem naciowym

Pad Thai z krewetkami, tofu i selerem naciowym

Sałatka wietnamska z selerem naciowym i makaronem

Sałatka wietnamska z selerem naciowym i makaronem

Wołowina po koreańsku z selerem naciowym i pak choi

Wołowina po koreańsku z selerem naciowym i pak choi

Zupa Pho Bo z selerem naciowym

Zupa Pho Bo z selerem naciowym

Tajskie czerwone curry z kurczakiem i selerem naciowym

Tajskie czerwone curry z kurczakiem i selerem naciowym

Amerykańska sałatka ziemniaczana z selerem naciowym

Amerykańska sałatka ziemniaczana z selerem naciowym

Hot-dogi z Chicago + salsa z selera naciowego

Hot-dogi z Chicago + salsa z selera naciowego

Poke bowl z łososiem i selerem naciowym

Poke bowl z łososiem i selerem naciowym

Ryba po tajsku z selerem naciowym

Ryba po tajsku z selerem naciowym

Kurczak w sosie pieprzowym z selerem naciowym

Kurczak w sosie pieprzowym z selerem naciowym

Naciowe Seler Lassi

Naciowe Seler Lassi

Klopsiki w kremowym sosie selerowym

Klopsiki w kremowym sosie selerowym

Pieczony seler naciowy nadziewany kozim serem

Pieczony seler naciowy nadziewany kozim serem

Chrupiąca sałatka z selerem naciowym i jabłkiem

Chrupiąca sałatka z selerem naciowym i jabłkiem

Włoska zupa z selerem naciowym i pulpecikami

Włoska zupa z selerem naciowym i pulpecikami

Burger z kurczaka z salsą z selera naciowego

Burger z kurczaka z salsą z selera naciowego

Spring rolls z selera naciowego + sos z masła orzechowego

Spring rolls z selera naciowego + sos z masła orzechowego

Sałatka tajska z selerem naciowym

Sałatka tajska z selerem naciowym

Fasolada – grecka zupa z fasoli i selera naciowego

Fasolada – grecka zupa z fasoli i selera naciowego

Sałatka z tuńczyka z selerem naciowym i ogórkiem

Sałatka z tuńczyka z selerem naciowym i ogórkiem

Smoothie z selerem naciowym „Różowa Pantera”

Smoothie z selerem naciowym „Różowa Pantera”

Zielona shakshuka z selerem naciowym

Zielona shakshuka z selerem naciowym

Wolnogotowane chow mein z selerem naciowym

Wolnogotowane chow mein z selerem naciowym

Chłodnik z selera naciowego

Chłodnik z selera naciowego

Mojito z selerem naciowym

Mojito z selerem naciowym

Seler naciowy nadziewany na trzy sposoby

Seler naciowy nadziewany na trzy sposoby

Stir Fry z selera naciowego i marchewki

Stir Fry z selera naciowego i marchewki

Surówka z selera naciowego i żurawiny z czarnuszką

Surówka z selera naciowego i żurawiny z czarnuszką

Cheeseeburgerowy chowder z selerem naciowym

Cheeseeburgerowy chowder z selerem naciowym

Seler naciowy i grzyby? Makaron w kremowym sosie grzybowo-selerowym

Seler naciowy i grzyby? Makaron w kremowym sosie grzybowo-selerowym

Choinka z pesto z selera naciowego

Choinka z pesto z selera naciowego

Łosoś pod kolorową pierzynką z selera naciowego

Łosoś pod kolorową pierzynką z selera naciowego

Bezglutenowe wege pierożki z selerem naciowym

Bezglutenowe wege pierożki z selerem naciowym

Wegańskie paszteciki z selerem naciowym i czarną soczewicą

Wegańskie paszteciki z selerem naciowym i czarną soczewicą

Selerowo-cynamonowe ciasteczka

Selerowo-cynamonowe ciasteczka

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close