Bilety kupione, walizka spakowana, lista miejsc, które warto zwiedzić – gotowa. Zanim wyruszysz w podróż nie zapomnij o małym co nieco na ząb. Czym kierować się przyrządzając zdrowy i lekkostrawny prowiant?

Wiemy doskonale, że w przedwyjazdowej gorączce każda chwila jest na wagę złota. Całe szczęście przyrządzenie zdrowych przekąsek nie powinno pochłonąć więcej niż 15 minut. Zanim uznasz, że to o kwadrans za dużo i posiłek na stacji benzynowej będzie lepszym wyjściem, przekalkuluj sobie to raz jeszcze. Nawet mistrzowi w serwowaniu hot dogów musisz dać kilka minut. Nie zakładaj też, że pomysł kupna jedzenia przy okazji tankowania jest aż tak oryginalny. Dorzuć więc kilka kolejnych minut na stanie w kolejce.

Kwadrans dla żołądka

Tyle z matematyki. Teraz skupmy się na najważniejszym, czyli tym, co zjesz. Przekąska – mimo, że z definicji to, coś niewielkiego – ma dla funkcjonowania naszego organizmu duże znaczenie. Wartość odżywcza i jakość produktów serwowanych w przydrożnych lokalach są raczej wątpliwe. Dodatkowo, jeśli sięgniesz po fast food pamiętaj, że to bomba kaloryczna. Niewielki hot dog ma w sobie przeszło 400 kcal!

Po pierwsze – zrób to sam

Tymczasem planując zdrowe, podróżne menu wystarczy kierować się pięcioma prostymi zasadami. Po pierwsze, przygotuj prowiant w domu.

Czemu jest to tak istotne? Samodzielne przygotowywanie przekąsek na podróż to pełna kontrola nad ich składem. Nikt z nas przecież nie dodaje do dań konserwantów lub wzmacniaczy smaku, a tych nie brakuje w „gotowcach”. Poza tym sami oceniamy jakość produktów, po które sięgamy. Widzimy czy są nadal świeże i przetrwają kilka godzin w aucie bądź autokarze.

Dla osób dbających o dietę istotne jest także to, że w trakcie przygotowywania posiłku decydują o jego rozmiarze i proporcjach poszczególnych składników. Dzięki temu nic się nie marnuje, a danie jest skomponowane na miarę.

Po drugie – niech będzie lekko

Posiłki jedzone w podróży powinny być lekkostrawne. Tę cechę posiadają warzywa, choć nie wszystkie. Bez obaw sięgajmy po sałatę, pomidora, selera naciowego czy pieczonego buraka. Zrezygnujmy natomiast z papryki, kapusty, surowej cebuli oraz rzodkiewek.

Lekkie dla żołądka są także owoce – najlepiej pozbawione skórki, np. w formie musu. Składnikiem wielu zdrowych diet są orzechy. Mimo to unikajmy jedzenia ich w dużych ilościach podczas podróży, ponieważ nasz żołądek musi się solidnie napracować, aby je strawić. Zapomnijmy też o tłustych serach i wszystkim, co smażone.

Po trzecie – nie utrudniaj

Istotne jest nie tylko to, czym wypełnimy nasz lunch box, ale i forma dania. Musi być ono łatwe do zjedzenia. Zupę zostawmy ryzykantom albo planującym czyszczenie tapicerki. Bezpieczniejszym rozwiązaniem będą pokrojone w słupki marchewki lub kawałki selera naciowego, w ducie z domowym hummusem lub prostym dipem na bazie gęstego jogurtu greckiego.

W trasie doskonale sprawdzą się też tortille, np. z przyrządzoną na parze rybą i warzywami. Placki kukurydziane możemy zastąpić naleśnikiem z mąki orkiszowej lub jaglanej. Co ważne, możemy je przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce.

A może sałatka? Jak najbardziej! Zabierając ją w podróż dressingu użyj bezpośrednio przed jedzeniem. Ten prosty patent uchroni warzywa przed zwiędnięciem. Wcześniej sos przechowuj w małym słoiczku.

Po czwarte – wartościowo

Batonik czy chipsy – co prawda na bardzo krótko – zagłuszą głód, ale to przede wszystkich puste kalorie. Nie znajdziemy w nich witamin czy innych wartościowych składników, które decydują o tym, jak funkcjonuje nasze ciało. Słodycz wafelka zastąp bananem lub jabłkiem, a chrupkość chipsów – zdrowo chrupiącą łodygą selera naciowego, która dodatkowo nawodni twój organizm.

Po piąte – smacznie

Ma być wartościowo, lekko, ale i smacznie! Nie ma sensu zaczynać wakacji od katowania się daniami, których nie lubimy, nawet jeśli są najzdrowsze na świecie. Przekąski skomponujmy z dobrych jakościowo, smakujących nam produktów, doprawmy ulubionymi ziołami i delektujmy się ich smakiem.

Jak seler naciowy wspomaga odchudzanie / blog Selerlove

Marzy ci się zrzucanie zbędnych kilogramów? Chcesz czuć się lżej, zdrowiej, po prostu lepiej? Jedz seler naciowy! To prawdziwa bomba witaminowa, warzywo do zadań specjalnych, któremu niestraszne najtrudniejsze nawet wyzwania. Z nim twoje życie będzie...

Seler naciowy na wiosnę – dieta na przesilenie wiosenne

Po zimie często jesteśmy zmęczeni, osłabieni i podatni na infekcje. Czasem mamy suchą skórę, łamliwe paznokcie albo matowe włosy. Wszystko to wynika z zimowej diety, ubogiej w świeże warzywa i owoce. Na wiosnę warto więc oczyścić organizm, zregenerować się...

Wigilia z selerem naciowym, czyli jak zjeść pysznie i zdrowo w święta

Seler naciowy to warzywo o wszechstronnym zastosowaniu. Podczas wigilijnej wieczerzy również może odgrywać niezwykle istotną rolę. Dlaczego warto zadbać o jego obecność na świątecznym stole i jakie cenne składniki znajdziecie w tym zielonym warzywie? Już...

Smoothie z selerem naciowym „Różowa Pantera”

Smoothie Różowa Pantera 1 5 minut Czego potrzebujesz? 4 łodygi selera Banan Garść truskawek Sok z limonki Jak przyrządzić: Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Przelać do wysokiej szklanki i ozdobić gałązką...

Śledzie w śmietanie z selerem naciowym

Śledzie w śmietanie z selerem naciowym 2 25 minut Czego potrzebujesz? 500 ml kwaśnej śmietany 8 filetów śledziowych matias 2 łodygi selera naciowego 3 jabłka 2 cebule 2 łyżki cukru 1 łyżeczka chrzanu sok z cytryny sól i pieprz do smaku Jak...

Klopsiki w kremowym sosie z selera naciowego

Klopsiki w kremowym sosie selerowym 2 45 minut Czego potrzebujesz? 375 g mięsa mielonego 1 łyżka bułki tartej 2 ząbki czosnku ½ cebuli 1 łyżka tartego parmezanu ½ szkl. śmietany kremówki 1 jajko 1 mała szalotka 2 łodygi selera naciowego 1...

Ryba w marynowanych warzywach z selerem naciowym

Ryba w marynowanych warzywach z selerem naciowym 2 10 minut + odstawić na godzinę do zamarynowania   15-20 minut Będziesz potrzebował: 1 kg filetów z ryby 2 cebule czerwone Mix papryki (czerwona, żółta i zielona) 3 łodygi selera naciowego...

Makaron w kremowym sosie grzybowo-selerowym

Makaron w kremowym sosie grzybowo-selerowym Praktycznie od końca sierpnia w lasach zaczynają pojawiać się grzyby. To nie lada gratka dla amatorów leśnych aromatów. ?? Sposobów na ich przyrządzenie jest mnóstwo. My polecamy Waszej uwadze nasz...

Zielony wrap z selerem naciowym

Zielony wrap z selerem naciowym Zieleń to kolor życia i witalności ?  Wartości te zamknęliśmy w szybkim przepisie na pysznego wrapa. Nie zabrakło w nim selera naciowego ? S K Ł A D N I K I:   WRAP ✅ 2 jajka ✅ łyżka dowolnej mąki (może być...

Surówka z selera naciowego i żurawiny z czarnuszką

Surówka z selera i żurawiny z czarnuszką 10 minut   Czego potrzebujesz? 5 łodyg selera naciowego Garść żurawiny lub rodzynek Pół łyżeczki czarnuszki Łyżkę majonezu z dobrym składem lub Łyżkę jogurtu greckiego wymieszanego z łyżeczką musztardy, solą i...

Jesienna sałatka makaronowa z selerem naciowym, orzechami i winogronami

Jesienna sałatka makaronowa z selerem naciowym, orzechami i winogronami 4 20 minut Czego potrzebujesz? 1/2 opakowania makaronu kokardki 3 szkl. mięsa z pieczonego kurczaka (lub filet usmażony w ulubionych przyprawach) 1 szkl. czerwonych...

Zupa krem z selera naciowego

Zupa krem z selera naciowego 4 20 minut Czego potrzebujesz? 2 duże pory 1 pęczek selera naciowego 3 ząbki czosnku 4 łyżki masła klarowanego 2-3 szkl. Wody Do dekoracji: Śmietanka 30% Oliwa z oliwek Usmażony na chrupko bekon lub grzanki...

Burger z kurczaka i salsa z selera naciowego

Burger z kurczaka z salsą z selera 3 35 minut Czego potrzebujesz? ½ kg mielonego mięsa drobiowego 2 łyżki ostrego sosu chilli 1/4 szkl. drobno posiekanej cebuli 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 jajko 1/2 szkl. bułki tartej 3...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close