Seler naciowy cieszy się coraz większą popularnością. Bardzo słusznie! To najlepszy wspomagasz diety, bomba witaminowa, warzywo do zadań specjalnych. Zastanawiasz się jak przyrządzić seler naciowy? Do czego nadają się liście, a do czego łodygi selera naciowego? Specjalnie dla ciebie przygotowaliśmy kompleksowy poradnik.
ZACZYNAMY OD ZAKUPÓW
Najlepszy i najsmaczniejszy jest świeży seler naciowy. Dlatego podczas zakupów zwróć szczególną uwagę na wygląd liści oraz łodyg. Wybieraj seler o zwartej główce, z czystymi, nieuszkodzonymi, niezbyt grubymi łodygami. Powinny być twarde, liście zaś jędrne i zielone – kolor oznacza więcej witamin oraz cennych składników mineralnych. Im ciemniejsze warzywo, tym bardziej będzie wyraziste, pikantne i aromatyczne. Jeżeli więc wolisz łagodniejszą gamę smakową, sięgnij po selera o jasnozielonych łodygach.
Na szczęście dla naszego zdrowia seler naciowy jest łatwo dostępny. Znajdziesz go we wszystkich najpopularniejszych marketach. Co ciekawe, jest zbierany ręcznie, z pomocą specjalnego noża, a następnie selekcjonowany, pakowany i transportowany w ściśle kontrolowanej temperaturze. Wszystko po to, by na nasze talerze, do sałatek, soków, przekąsek i chrupania, trafił jak najszybciej i był jak najsmaczniejszy!
CZY SELER NACIOWY TRZEBA OBIERAĆ?
Łodygi selera warto obrać z łyka – będą delikatniejsze, bardziej chrupkie i smaczne. Obieranie z łyka może brzmieć jak skomplikowany proces… Jednak w rzeczywistości to bajecznie proste. Najpierw odetnij łodygi na wysokości centymetra lub dwóch powyżej korzenia, umyj je pod bieżącą wodą, usuń brud i zanieczyszczenia. Następnie złap nożem brzeg łodygi i pociągnij – w ten sposób pozbędziesz się włókien. Możesz też przełamać ją w pół, wówczas łyko bardzo ładnie oddzieli się od łodygi. Tak przygotowany seler naciowy jest gotowy na wszystko – do gotowania, chrupania i pomagania w codziennym zdrowym odżywianiu.
ŁODYGI DO CHRUPANIA…
Wewnętrzne łodygi najlepiej nadają się do chrupania na surowo. Razem z pokrojonymi w słupki marchewkami, ogórkami i papryką będą świetną, niskokaloryczną przekąską w pracy, a w połączeniu ze smakowitymi dipami sprawdzą się jako przekąska podczas filmu, na imprezę albo jako wykwintna przystawka. Urozmaicą każdą sałatkę, dodając jej charakteru i aromatu. Możesz je również faszerować – serem, twarożkiem, salsą, masłem orzechowym. Spróbuj na przykład naszego przepisu na fenomenalny seler naciowy nadziewany kozim serem – wyrazisty, chrupki, po prostu przepyszny!
Skład na medal
Jednak nie tylko chcący zrzucić zbędne kilogramy powinni zaprzyjaźnić się z tym produktem. Wpisanie go na stałe do diety wyjdzie na zdrowie każdemu. To dlatego, że seler naciowy skrywa w sobie moc witamin, między innymi A, C i E oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo jest bogaty w składniki mineralne, takie jak magnez, potas, wapń, cynk, fosfor i żelazo.
Do walki z nadciśnieniem i obrzękami
Seler naciowy jest dobrym źródłem potasu (320 mg w 100 g) – substancji niezbędnej w profilaktyce nadciśnienia, na które choruje ponad 10 milionów Polaków.
Co więcej, seler naciowy zawiera również sód, który w duecie z potasem wspomaga usuwanie wody z organizmu, a tym samym zmniejsza ryzyko uciążliwych obrzęków.
Pomaga okiełznać stres
W dzisiejszych czasach stres nieustannie towarzyszy większości z nas. I choć w małych dawkach działa on mobilizująco, to w nadmiarze ma destrukcyjny wpływ na organizm. Okazuje się, że wzbogacenie diety o seler naciowy działa kojąco na nerwy. Odpowiadają za to zawarte w warzywie olejki eteryczne oraz mająca właściwości uspokajające niacyna (zwana też witaminą PP). Lekarze polecają serwować seler naciowy na kolację, ponieważ ułatwia on zasypianie.
JAK PRZYRZĄDZIĆ SELER NACIOWY?
Zewnętrze łodygi selera naciowego są grubsze i bardziej aromatyczne, dlatego warto wykorzystywać je do gotowania. Z selerem naciowym można sporządzić pożywną zupę, placuszki selerowe albo zdrowe, sycące danie z kaszy pęczak, jarmużu i pokrojonej w kosteczkę, podsmażonej piersi kurczaka. Posiekany seler i czosnek przyrumień na oliwie, dodaj kaszę pęczak, tymianek, wino i zagotuj. Następnie dolej wody z sosem sojowym, dopraw solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i trzymaj pod przykryciem przez dziesięć minut. Na koniec dodaj kurczaka, rodzynki, ostrą papryczkę bez pestek oraz jarmuż i duś przez kwadrans. Smacznego!
LIŚCIE JAKO PRZYPRAWA
Dużo osób myśli, że liście selera naciowego nie nadają się do jedzenia. Wręcz przeciwnie! Można i powinno się je spożywać, ponieważ zawierają wartości odżywcze, które poprawiają elastyczność i działanie naszych naczyń krwionośnych, niwelują stany zapalne i oczyszczają organizm. Liści selera naciowego możemy używać do przeróżnych soków, napojów oraz smoothie. W roli bazy i dodatku do koktajli dobrze sprawdzą się też surowe łodygi selera! Poza tym liście to smaczny składnik sałatek, tak jak jarmuż czy szpinak.
Liście selera naciowego to również… najlepsza przyprawa. Dzięki zawartości minerałów mają lekko słony smak, jednak w przeciwieństwie do soli kuchennej są zdrowe. Podczas gdy sól przyczynia się do nadciśnienia tętniczego, substancje zawarte w selerze naciowym rozluźniają mięśnie gładkie i regulują przepływ krwi, a w efekcie pomagają nam zachować zdrowe serce. Przyprawę z liści selera możesz samodzielnie sporządzić w domu. Wystarczy, że najpierw wysuszysz liście w przewiewnym ciepłym miejscu. Następnie rozdrobnij je i przechowuj w szczelnie zamykanych słojach. Przyprawę dodawaj do potraw na koniec gotowania. Susz z liści selera naciowego możesz też przez cały rok wykorzystywać do warzenia zdrowotnych, orzeźwiających naparów, wspomagających dietę i korzystnie wpływających na wygląd skóry oraz włosów.
AROMATYCZNE NASIONA
W roli przyprawy albo składnika naparów można też używać nasion selera naciowego, które znajdziesz w dobrych sklepach ziołowych i ekologicznych. Taki napar korzystnie wpływa na trawienie, poprawia pracę jelit i przynosi ulgę podczas niestrawności czy zgagi. Tradycyjnie w ziołolecznictwie wspomaga się nim leczenie bólu stawów oraz pije na uspokojenie. Wysoka zawartość olejków eterycznych sprawia, że nasiona selera naciowego są bardzo aromatyczne i smaczne.
SELER NACIOWY NA PÓŹNIEJ?
Jeżeli nie wykorzystasz całego selera naciowego, możesz spokojnie przechowywać go w lodówce, w otwartej lub perforowanej torebce foliowej. Dobrym rozwiązaniem jest też owinięcie selera naciowego w lekko wilgotny kuchenny ręcznik. Seler naciowy jest jednym z tych warzyw, które długo zachowują świeżość i dobrze się przechowują. Dlatego nie musisz się bać, że warzywo się zmarnuje! Możesz używać go po trochu, do różnych dań, przekąsek i soków. Musimy jednak przyznać, że w naszej lodówce seler nigdy nie leży zbyt długo. Jest po prostu zbyt pyszny. Chrupiemy go na potęgę!