Marzy ci się zrzucanie zbędnych kilogramów? Chcesz czuć się lżej, zdrowiej, po prostu lepiej? Jedz seler naciowy! To prawdziwa bomba witaminowa, warzywo do zadań specjalnych, któremu niestraszne najtrudniejsze nawet wyzwania. Z nim twoje życie będzie smaczniejsze i bardziej fit.
NA DOBRY POCZĄTEK – DETOKS
Drogę ku zdrowemu odżywianiu warto zacząć od oczyszczenia organizmu. W tym celu odstaw szkodliwe, pełne pustych kalorii oraz sztucznych składników produkty, takie jak chipsy, ciastka i batoniki. Sięgnij za to po warzywa i owoce, pij także dużo wody, żeby wypłukać z organizmu toksyny. Oczyszczenie doskonale wspomoże seler naciowy – dzięki zawartości olejków eterycznych ułatwi trawienie, pobudzi przemianę materii, odkwasi organizm oraz zlikwiduje obrzęki. Swoje detoksykacyjne zadanie najlepiej spełni w połączeniu z jabłkiem lub ogórkiem.
Jabłka przyspieszają trawienie oraz poprawiają przemianę materii. Zawierają błonnik i pektyny – składniki odpowiedzialne za wiązanie i usuwanie toksyn z naszych organizmów. Ogórek z kolei, jako silnie zasadotwórcze warzywo, ułatwi nam pozbycie się nadmiaru wody, zadziała moczopędnie i zredukuje obrzęki. Z selera naciowego, jabłka i ogórka możesz przygotować pyszny, detoksykacyjny koktajl, w sam raz na początek dnia – wystarczy zmiksować warzywa i owoce z dodatkiem wody, soku z cytryny oraz kilku kropel oleju lnianego. Smacznego!
JEDZ I TRAĆ KILOGRAMY
Podstawą każdej dobrze zbilansowanej, zdrowej diety są warzywa – pełne witamin i minerałów, nietuczące, odżywcze. To po nie powinniśmy sięgać, gdy chcemy zgubić zbędne kilogramy. W diecie odchudzającej najlepiej sprawdzą się warzywa o niskim indeksie glikemicznym (po ich zjedzeniu poziom glukozy w twojej krwi będzie spadał powoli, dzięki czemu unikniesz napadów wilczego głodu i na dłużej zachowasz uczucie sytości) oraz o ujemnym bilansie energetycznym, czyli takie z dużą zawartością wody i błonnika (energia potrzebna do ich spalenia jest większa od liczby kalorii, które dostarczają).
Niski indeks glikemiczny (IG 15) mają na przykład: papryka, kapusta, cukinia, pomidory, szpinak i seler naciowy – nasze warzywo do zadań specjalnych. Seler jest też bogaty w błonnik, zawiera dużo wody i dostarczy twojemu organizmowi tylko około trzynastu kalorii na sto gram, możesz więc jeść go bez ograniczeń, a przy tym wciąż chudnąć. Chrupki i lekko pikantny w smaku, bardzo aromatyczny, świetnie nadaje się na przekąski pomiędzy posiłkami, do soków, sałatek i jako dodatek do głównych dań.
SELEROWE SMAKOŁYKI
Poza wspomnianymi już wcześniej jabłkami i ogórkiem, seler naciowy będzie też świetnie pasował do smoothie oraz koktajlów na przykład z kiwi i jarmużem (soczyście zielony, wyrazisty smak), grapefruitem i marchewką (bardzo oczyszczający) czy ananasem, bananem i syropem klonowym (dla miłośników słodyczy). Na większy głód warto przygotować sobie surówkę z koprem włoskim, selerem naciowym i orzechami włoskimi albo chrupiącą sałatkę z selerem naciowym, jabłkiem i żurawiną.
Seler naciowy poleca się także na pożywne, dietetyczne obiady. Jest świetny do zup – na przykład do gęstego i aromatycznego kremu, na który przepis znajdziesz na naszym Facebooku. Idealnie sprawdzi się również w daniach głównych, takich jak caponata, czyli sycylijskie danie z bakłażanami, pomidorami i oliwkami. Wykonanie tej potrawy jest bajecznie proste: podsmaż na oliwie pokrojonego w kostki, odsączonego bakłażana, dodaj posiekaną cebulę i selera naciowego, a także obrane ze skórki, rozdrobnione pomidory, dopraw octem i świeżo zmielonym pieprzem, a następnie duś pod przykryciem przez kwadrans. Na koniec dodaj oliwki i kapary. Podawaj posypane bazylią. Pycha!
DIETA I NIE TYLKO
Wspomaganie odchudzania to nie jedyna supermoc selera naciowego. To niepozorne warzywo według naukowców ma w sobie aż osiemdziesiąt sześć cennych składników – w tym na przykład witaminy B, E i PP, beta-karoten, potas cynk oraz fosfor. Zawiera też tyule samo wapnia co mleko! Dzięki temu nie tylko przyczyni się do zrzucenia zbędnych kilogramów, ale też korzystnie wpłynie na zdrowie i urodę, poprawi kondycję skóry i włosów, a także pomoże zmniejszyć poziom złego cholesterolu.
TRWAŁE EFEKTY
Zaczynając dietę, za cel stawiamy sobie utratę zbędnych kilogramów – i to na stałe. Dlatego warto podejść do odchudzania w sposób kompleksowy, nie jako do czasowego rozwiązania, po którym wrócimy do złych nawyków, ale jako do trwałej zmiany na lepsze. Jeżeli chcesz osiągnąć spektakularne wyniki, nie musisz narzucać sobie restrykcyjnych ograniczeń czy całkowicie wykluczać z jadłospisu konkretnych produktów. Głodówki i drastyczne diety dadzą bardzo krótkotrwałe efekty.
O wiele lepiej zadziała sukcesywne, stopniowe zmienianie złych nawyków na te dobre – najpierw zrezygnuj ze słodyczy, później włącz do menu warzywa i owoce, czytaj etykiety, wybieraj dobrej jakości produkty, zacznij spacerować albo uprawiać sport. Zadbaj o to, by zawsze mieć pod ręką wodę i zdrowe przekąski, na przykład batoniki musli albo pokrojone w słupki warzywa do chrupania – marchewkę, paprykę, seler naciowy, kalarepę, ogórka. W ten sposób schudniesz szybko, zdrowo i na stałe. Powodzenia!