Każdy z nas ma swoje smaki dzieciństwa, ulubione potrawy, produkty, połączenia. To właśnie w pierwszych latach życia uczymy się, co i jak jeść, w tym czasie kształtuje się nasz gust oraz kulinarne nawyki. Dlatego tak ważne jest, żeby już od małego pokazywać dzieciom, że zdrowa kuchnia może być też ciekawa, kolorowa, przepyszna. Jak to zrobić? Mamy dla was kilka porad i przepisów na warzywne dania z selerem naciowym, które zasmakują nawet największym niejadkom!

CZYM SKORUPKA ZA MŁODU NASIĄKNIE…

Specjaliści są zgodni: zdrowe żywienie w przypadku dzieci jest szczególnie istotne. Wspomaga prawidłowy rozwój, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych takich jak otyłość, cukrzyca typu drugiego, miażdżyca, alergia czy osteoporoza, a do tego na całe życie programuje w nas dobre nawyki i preferencje kulinarne. Maluch, który je warzywa, wyrośnie na dorosłego, który chętnie je spożywa.

Warzywa warto dodać do swojej diety, ponieważ są ważnym źródłem witamin (zwłaszcza witaminy C i prowitaminy A), substancji przeciwzapalnych, błonnika oraz minerałów. Seler naciowy, nasze warzywo do zadań specjalnych, ma aż osiemdziesiąt sześć cennych dla zdrowia składników odżywczych, w tym między innymi kwas foliowy, magnez, potas, sód oraz wapń. Jak przekonać do selera naciowego i innych warzyw nasze pociechy? W jaki sposób rozszerzać dietę dziecka? I na co zwrócić uwagę? Już podpowiadamy!

SELER JAKO SUPERBOHATER

Pierwsze warzywa, oczywiście po konsultacji z lekarzem, możemy wprowadzić do jadłospisu naszej pociechy już po siedemnastym tygodniu życia. Rozszerzanie menu dobrze rozpocząć właśnie od warzyw, nie zaś od znacznie słodszych owoców. Maluchy na ogół nie od razu przekonują się do nowych potraw, ale nie ma w tym nic złego! Cierpliwie pokazujmy im faktury, zapachy, łączmy smaki, a przy tym po prostu dobrze bawmy się w kuchni. Kilkulatków warto na przykład zaangażować w zakupy, wybieranie warzyw oraz wspólne gotowanie, które urozmaicimy opowieściami o fantastycznych warzywach, codziennie walczących z chorobami, złymi bakteriami i wirusami.

W jaki sposób warzywa walczą z chorobami? Oczywiście za pomocą swoich supermocy! Tajną bronią marchewki jest beta-karoten, który wzmacnia odporność i poprawia wzrok. Brokuły są bogate w przeciwutleniacze, bardzo ważne w profilaktyce nowotworowej. Z kolei seler naciowy to prawdziwy superbohater, który w swoim arsenale ma moc witamin oraz minerałów. Seler wspomaga układ nerwowy, układ krwionośny oraz pracę mózgu, walczy z infekcjami i pomaga nam smacznie spać.

KUCHENNE REWOLUCJE

Dzięki opowieściom i zabawnym historyjkom pokażemy dzieciom, że warzywa są fajne, zdrowe, kolorowe, a do tego można z nich przygotować naprawdę ciekawe potrawy. Z jarmużu, batatów, buraków, pietruszki albo liści selera naciowego upieczemy nawet… domowe chipsy! Z selera naciowego zrobimy również pizzę, warzywne burgery oraz frytki czyli potrawy, którym nie oprze się żaden niejadek.

Ciekawość jest tutaj słowem kluczem – nudny, bezbarwny, mdły posiłek, choćby był bardzo zdrowy, nie przypadnie do gustu żadnemu dziecku, tak samo zresztą jak i dorosłemu. Dlatego na znaczeniu zyskuje sposób podania, estetyka, zabawa w wymyślanie interesujących nazw dla nowych potraw, eksperymentowanie z formą. Jak przełożyć tę teorię na praktykę? Spróbujcie na przykład zamiast ryżu zaserwować niejadkowi kulki z niespodzianką  na drugie śniadanie do szkoły spakować kolorowe, śmieszne spring rollsy  a na podwieczorek podać pyszne placuszki z selerem naciowym zobaczycie, że wasze dziecko będzie zachwycone!

CZAS NA DESER

Solidną dawkę witamin dostarczymy też naszemu dziecku w różnego rodzaju sokach, koktajlach oraz smoothie. My szczególnie polecamy różowy koktajl z truskawkami, żółte smoothie z ananasem, ogórkiem i imbirem albo zielone z bananem, szpinakiem i selerem naciowym. Do tego na deser nadziewane jabłuszka  oraz nasze ulubione pączki ze śliwek węgierek, twarogu i lekko pikantnego selera naciowego, który nada całości niepowtarzalnego charakteru. Macie ochotę na więcej? Koniecznie sprawdźcie inne przepisy z naszego selerowego Facebooka – przygotowaliśmy dla was dania na każdą okazję i każdy apetyt.

SPOSÓB NA NIEJADKA

Podsumowując: nie ma jednego sposobu na przekonanie dziecka, że warzywa są smaczne. Na pewno trzeba próbować, rozmawiać, pytać – dlaczego to danie ci nie odpowiada? Jak możemy je poprawić? Czy następnym razem ugotujemy coś wspólnie? Pozwólmy maluchowi decydować, wybierać, smakować. Nie zmuszajmy go do jedzenia i nigdy w tajemnicy nie „przemycajmy” warzyw do posiłków – w ten sposób tylko wyślemy dziecku sygnał, że z warzywami coś jest bardzo nie tak, skoro trzeba je ukrywać. Osiągniemy więc skutek zupełnie odwrotny od zamierzonego.

Co więc powinniśmy robić? Przede wszystkim dawajmy dobry przykład – i jak najczęściej sięgajmy po warzywa oraz owce. Dzieci uczą się od dorosłych, szczególnie od swoich najbliższych, przejmują postawy i nawyki rodziców. Nie możemy oczekiwać od naszej pociechy, że będzie jadła warzywa, skoro sami od nich stronimy. Planowanie jadłospisu dziecka jest zatem świetnym punktem wyjścia do szerszej refleksji nad tym, jak się odżywiamy, na co zwracamy uwagę, co jest dla nas ważne – i jakie wartości, wzorce zachowań oraz sposoby myślenia chcemy przekazać temu małemu, niezwykłemu człowiekowi, za którego jesteśmy odpowiedzialni.

Postawmy na zdrowie nasze i naszych dzieci.

Wiosenne przywitanie z brokułem Bimi®

Wiosna jest doskonałym momentem na wprowadzenie do naszej diety nowych elementów - doskonałą propozycją jest zielony znajomy selera naciowego - brokuł Bimi® Powszechnie wiadomo, że brokuł jest jednym z najzdrowszych warzyw, które można dodać do swojej diety. Brokuł...

Co sztuczna inteligencja mówi nam o Selerze Naciowym?

Sztuczna Inteligencja (AI) ma ogromny wpływ na nasze życie, zarówno w dziedzinach prywatnych, jak i zawodowych.  Rozwój nowych technologii.AI jest jednym z głównych motorów napędowych rozwoju nowych technologii, takich jak autonomiczne pojazdy czy robotyka. Dzięki...

Zielony kolega Selera Naciowego – Brokuł Bimi®

Zacznij ten rok od czegoś nietuzinkowego! Spróbuj wyjątkowego dania w którym występuje nasz bliski znajomy i członek warzywnej rodziny - brokuł Bimi® Czym brokuły Bimi® różnią się od tych tradycyjnych? Na pierwszy rzut oka pierwszą z nich jest kształt – podłużny z...

Klopsiki w kremowym sosie z selera naciowego

Klopsiki w kremowym sosie selerowym 2 45 minut Czego potrzebujesz? 375 g mięsa mielonego 1 łyżka bułki tartej 2 ząbki czosnku ½ cebuli 1 łyżka tartego parmezanu ½ szkl. śmietany kremówki 1 jajko 1 mała szalotka 2 łodygi selera naciowego 1...

Ryba w marynowanych warzywach z selerem naciowym

Ryba w marynowanych warzywach z selerem naciowym 2 10 minut + odstawić na godzinę do zamarynowania   15-20 minut Będziesz potrzebował: 1 kg filetów z ryby 2 cebule czerwone Mix papryki (czerwona, żółta i zielona) 3 łodygi selera naciowego...

Koktajl meksykański z krewetek

Koktajl meksykański z krewetek Koktajle to świetna opcja na szybkie i pożywne przekąski. Jeśli jeszcze odwołują się one do wspomnień związanych z podróżami, otrzymujemy idealny przepis na sierpniowe danie selerowe. ? Tak jest w przypadku...

Wolnogotowane Chow Mein z selerem naciowym

Wolnogotowane Chow mein 2 10 minut 60 minut Czego potrzebujesz? 1 łyżeczkę oleju Filet z kurczaka 4 marchewki 4 cebulki dymki 3 łodygi selera naciowego 1 szklankę bulionu 1 łyżeczkę cukru 1/3 szkl. sosu sojowego 1/4 płatków chilli 1/4 łyżeczki...

Łosoś na puree z selera

Łosoś na puree z selera 2 20 minut Czego potrzebujesz? 1 ziemniak  3 łodygi selera naciowego Biała część małego pora Łyżka masła klarowanego Sól Pieprz Ok. pół szkl. wody 300 g filetów z łososia Skórka z cytryny Jak przyrządzić: Pora, ziemniaka...

Sałatka tajska z selerem naciowym

Sałatka tajska 1 10 minut Czego potrzebujesz? 4 łodygi selera naciowego 1 łodyga cebuli dymki lub ½ czerwonej cebuli ½ papryczki chilli Garść liści kolendry 1 mała marchewka Garść orzeszków ziemnych Sos: 1 łyżka oleju ryżowego 1 łyżka soku z...

Chłodnik z selera naciowego

Chłodnik selerowy 1 10 minut Czego potrzebujesz? 2 łodygi selera naciowego 1 mały kefir 4 łyżki jogurtu greckiego Garść kopru Garść szczypiorku 1/2 ogórka Ząbek czosnku Kiełki brokuła lub rzodkiewki Sól Pieprz Jak przyrządzić: Kefir, jogurt,...

Ryba w zalewie octowej z selerem naciowym

Ryba w zalewie octowej z selerem naciowym 4 55 minut Czego potrzebujesz? 1 kg fileta z białej ryby 3 łodygi selera naciowego czerwona cebula zielona papryka marchew jajko mąka szklanka mleka sól i pieprz do smaku olej 4 łyżki octu lub sok z...
Salsa pomidorowo-selerowa

Salsa pomidorowo-selerowa

Salsa pomidorowo-selerowa Seler jest idealnym warzywem do przygotowywania różnego rodzaju dipów, a dzięki swoim naturalnym wyżłobieniom świetnie sprawdzają się do nabierania sosów,  Przed podaniem dzieciom: zmniejsz ilość lub całkowicie zrezygnuj z chili....

Sałatka z selerem naciowym i buraczkami

Sałatka z selerem naciowym i buraczkami 2 25 minut Czego potrzebujesz? 3 łodygi selera naciowego 2 buraczki (nieduże) łosoś wędzony na zimno jajko gotowane kiwi pieprz i sól do smaku sok z cytryny oliwa Jak przyrządzić: Buraczki myjemy,...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close