Kluski z selerem naciowym z piekarnika

Prezentujemy prosty i tani przepis 🙂 Wystarczy trochę ziemniaków, pieczarek, cebule i oczywiście seler naciowym. Do tego dodaj trochę ziół i masz gotowy przepis na Kluski z selerem naciowym z piekarnika.

Będziesz potrzebował:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 300 gramów pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 300 gramów mąki
  • Olej
  • Przecier pomidorowy
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • Szczypta ziół prowansalskich
  • Koperek
  • Woda

Jak przyrządzić:

  • Obieramy i gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzamy i ugniatamy na gładką masę.
  • Cebulę i jedną łodygę selera obieramy i kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni.
  • Do naszych podsmażonych warzyw, dodajemy obrane, pokrojone pieczarki, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i czekamy, aż się zarumienią.

Zalewa:

  • Na oleju podsmażamy drugą cebulę oraz resztę selera naciowego, dodajemy dwie łyżki przecieru pomidorowego, jedną szklankę wody oraz zioła, cukier, sól, pieprz i gotujemy ok. 1 minuty.

Ciasto:

  • Do ziemniaków dodajemy mąkę oraz pół szklanki oleju.
  • Na stole rozwałkowujemy ciasto, wykładamy podsmażone pieczarki z selerem i zwijamy ciasto w rulonik. Następnie ostrym nożem przecinamy rulonik z nadzieniem na równe części. Układamy ciasto w żaroodpornym naczyniu, zalewamy zalewą i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na 25 minut.

Zobacz więcej przepisów

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close