Kluski z selerem naciowym z piekarnika
Prezentujemy prosty i tani przepis 🙂 Wystarczy trochę ziemniaków, pieczarek, cebule i oczywiście seler naciowym. Do tego dodaj trochę ziół i masz gotowy przepis na Kluski z selerem naciowym z piekarnika.
Będziesz potrzebował:
- 0,5 kg ziemniaków
- 300 gramów pieczarek
- 2 cebule
- 3 łodygi selera naciowego
- 300 gramów mąki
- Olej
- Przecier pomidorowy
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka cukru
- Szczypta ziół prowansalskich
- Koperek
- Woda
Jak przyrządzić:
- Obieramy i gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzamy i ugniatamy na gładką masę.
- Cebulę i jedną łodygę selera obieramy i kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni.
- Do naszych podsmażonych warzyw, dodajemy obrane, pokrojone pieczarki, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i czekamy, aż się zarumienią.
Zalewa:
- Na oleju podsmażamy drugą cebulę oraz resztę selera naciowego, dodajemy dwie łyżki przecieru pomidorowego, jedną szklankę wody oraz zioła, cukier, sól, pieprz i gotujemy ok. 1 minuty.
Ciasto:
- Do ziemniaków dodajemy mąkę oraz pół szklanki oleju.
- Na stole rozwałkowujemy ciasto, wykładamy podsmażone pieczarki z selerem i zwijamy ciasto w rulonik. Następnie ostrym nożem przecinamy rulonik z nadzieniem na równe części. Układamy ciasto w żaroodpornym naczyniu, zalewamy zalewą i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na 25 minut.
Zobacz więcej przepisów