Koktajl meksykański z krewetek
Koktajle to świetna opcja na szybkie i pożywne przekąski. Jeśli jeszcze odwołują się one do wspomnień związanych z podróżami, otrzymujemy idealny przepis na sierpniowe danie selerowe. ?
Tak jest w przypadku koktajlu meksykańskiego z krewetek. Wyrazisty smak i niebanalny wygląd – czyż nie jest to zestawienie idealne? ?
S K Ł A D N I K I:
SALSA:
✅ 6 dojrzałych pomidorów pokrojonych w kostkę
✅ 3/4 szklanki awokado pokrojone w kostkę
✅ 3/4 szklanki pokrojonego w kostkę ogórka
✅ 1/3 szklanki pokrojonego w kostkę selera naciowego
✅ 1/3 szklanki drobno pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli
✅ 1/2 szklanki drobno pokrojonej w kostkę papryczki jalapeno
✅ 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
✅ 2 łyżki posiekanej natki kolendry
KREWETKI
✅ 250 g oczyszczonych krewetek
✅ 1/4 szklanki oleju rzepakowego
✅ 1/2 łyżeczki soli
✅ 1/2 łyżeczki chili w proszku
✅ 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
✅ 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
✅ 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
Porcje:
2
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
15 minut

PRZYGOTOWANIE

? Składniki salsy mieszamy ze sobą.
? Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
? Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Krewetki dobrze osuszamy papierowym ręcznikiem. Posypujemy przyprawami.
? Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony.
? Salsę nakładamy do dużych kieliszków. Na wierzch układamy usmażone krewetki. Ozdabiamy limonką i świeżą kolendrą.
❄️ Krewetki można również wymieszać z salsą i podawać razem schłodzone.

Zobacz więcej przepisów