Koktajl meksykański z krewetek

Koktajle to świetna opcja na szybkie i pożywne przekąski. Jeśli jeszcze odwołują się one do wspomnień związanych z podróżami, otrzymujemy idealny przepis na sierpniowe danie selerowe. ?

Tak jest w przypadku koktajlu meksykańskiego z krewetek. Wyrazisty smak i niebanalny wygląd – czyż nie jest to zestawienie idealne? ?

S K Ł A D N I K I:

 

SALSA:


 6 dojrzałych pomidorów pokrojonych w kostkę
 3/4 szklanki awokado pokrojone w kostkę
 3/4 szklanki pokrojonego w kostkę ogórka
 1/3 szklanki pokrojonego w kostkę selera naciowego
 1/3 szklanki drobno pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli
 1/2 szklanki drobno pokrojonej w kostkę papryczki jalapeno
 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
 2 łyżki posiekanej natki kolendry

 

 

KREWETKI

 

 250 g oczyszczonych krewetek
 1/4 szklanki oleju rzepakowego
 1/2 łyżeczki soli
 1/2 łyżeczki chili w proszku
 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
 1/4 łyżeczki czosnku w proszku

Porcje:

2

 

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

15 minut

PRZYGOTOWANIE

?  Składniki salsy mieszamy ze sobą.

? Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

? Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Krewetki dobrze osuszamy papierowym ręcznikiem. Posypujemy przyprawami.

? Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony.

? Salsę nakładamy do dużych kieliszków. Na wierzch układamy usmażone krewetki. Ozdabiamy limonką i świeżą kolendrą.

❄️ Krewetki można również wymieszać z salsą i podawać razem schłodzone.

Zobacz więcej przepisów

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close