Zielony seler naciowy, czerwona papryka, pomarańczowa dynia, fioletowy bakłażan – kolory warzyw mają olbrzymie znaczenie. Każdy z nich oznacza bogactwo innych składników odżywczych, przeciwutleniaczy, witamin oraz mikro – i makroelementów. Im więcej kolorów na naszym talerzu, tym lepiej, zdrowiej, a do tego po prostu smaczniej. Wypróbujcie nasze przepisy i przekonajcie się sami!

PIĘĆ PORCJI ZDROWIA

Naukowcy są zgodni: to właśnie warzywa i owoce odgrywają kluczową rolę w naszej diecie. Codziennie powinniśmy spożywać minimum pięć porcji – w ten sposób zapewnimy sobie dobre samopoczucie, kondycję i prawidłową wagę, ograniczymy ryzyko rozwoju nowotworów, zaburzeń układu krążenia, miażdżycy, cukrzycy oraz wielu innych chorób cywilizacyjnych. Wystarczy do każdego posiłku dodać porcję warzyw i owoców. Dobrze, żeby były sezonowe, różnorodne, z każdej grupy kolorystycznej – wówczas będziemy mieli pewność, że dostarczamy organizmowi wszystkiego, czego potrzebujemy.

Zastanawiacie się, jakie właściwości mają poszczególne warzywa i owoce? Na co zwrócić uwagę? Jak skomponować barwny, pożywny, a do tego przepyszny posiłek? Już podpowiadamy!

ZIELONY NA START

Zielone warzywa i owoce są jednymi z naszych ulubionych – w końcu zielony seler naciowy to prawdziwa witaminowa bomba, warzywo do zadań specjalnych, które pomaga w odchudzaniu, dba o układ nerwowy i zdrowe serce, a jakby tego było mało, jest bardzo smaczny, łatwy w przygotowaniu, wszechstronny. Doskonale współgra w kuchni z innymi zielonymi roślinami, na przykład brokułami, jarmużem, szparagami, kiwi albo awokado. Z selera naciowego, jabłka i szpinaku zrobimy zielone smoothie a z selera  naciowego i groszku – pierogi jak u babci.

Po zielone warzywa warto sięgać jak najczęściej – swój kolor zawdzięczają chlorofilowi, który między innymi oczyszcza organizm z toksyn, chroni przed wolnymi rodnikami i uszkodzeniami komórek. To również doskonałe źródło kwasu foliowego, wspomagającego pracę czerwonych krwinek, mózgu, żołądka, wątroby, trzustki oraz jelit.

CZERWONY – KOLOR DŁUGOWIECZNOŚCI

Papryka, pomidory, wiśnie, truskawki, żurawina, granaty, czyli czerwone warzywa i owoce, charakteryzują się wysoką zawartością flawanoidów, polifenoli oraz likopenu – związków, które spowalniają procesy starzenia się komórek, walczą ze złym cholesterolem i poprawiają naszą wrażliwość na działanie insuliny. Czerwone warzywa i owoce wpływają pozytywnie na pamięć oraz hamują rozwój demencji. Dla zdrowia można i trzeba łączyć je z zielonymi roślinami – my robimy tak na przykład w naszym przepisie na czerwoną paprykę nadziewaną soczewicą i selerem naciowym. Spróbujecie?

FIOLETOWY: PROFILAKTYKA NOWOTWOROWA

Antyoksydanty zawarte w ciemnofioletowych roślinach, takich jak bakłażan, burak czy winogrona, zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory. Mają też dobry wpływ na nasz wzrok, kondycję skóry oraz odporność. W zimie z bakłażanów przygotujemy rozgrzewające, lekko pikantne roladki, a w lecie nic nie będzie smakowało lepiej od orzeźwiającego, pięknie fioletowego chłodnika z botwinką, selerem naciowym i rzodkiewką.

ŻÓŁTY I POMARAŃCZOWY NA ZDROWIE

Żółte oraz pomarańczowe warzywa zawierają duże dawki karotenoid – naturalnych przeciwutleniaczy, które nie tylko odpowiadają za ich intensywny kolor, ale również działają przeciwnowotworowo, obniżają poziom złego cholesterolu oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Poza tym marchew, dynie, pomarańcze, mango czy brzoskwinie są jednymi z najlepszych źródeł witaminy C, magnezu oraz cynku. Co warto przyrządzić z żółtych i pomarańczowych warzyw? My szczególnie polecamy gulasz z selerem naciowym i marchewką, gęstą zupę krem z dynią piżmową albo oczyszczający koktajl z ananasa, brzoskwini, banana i selera.

BUDUJEMY ODPORNOŚĆ – BIAŁE WARZYWA

Cebula, czosnek, pietruszka, cykoria, por – to najpopularniejsze białe warzywa, dostępne praktycznie cały rok, trochę niepozorne, a jednak bardzo zdrowe i potrzebne w każdej dobrze zbilansowanej diecie. Działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Znajdziemy w nich moc flawanoidów i allicyn, które wzmocnią naszą odporność i obniżą poziom cholesterolu we krwi. Idealnie nadają się do jesiennych i zimowych zup  oraz gulaszy, takich jak na przykład perski khoresht karafs z selerem naciowym, cebulą, pietruszką, fasolą i miętą.

Świetnym pomysłem będą też różnego rodzaju sałatki – to łatwy sposób na to, by na naszym talerzu znalazły się warzywa i owoce w każdym kolorze. Jak przygotować najlepszą sałatkę? Zacznijcie od wyboru bazy (może być szpinak, rukola, mieszanka sałat), następnie dodajcie ulubione warzywa (na przykład seler naciowy, pomidory, paprykę, cukinię, bakłażana), węglowodany (w tej roli dobrze sprawdzi się kasza albo ryż), białko (czyli jaja, mięso albo rośliny strączkowe), trochę zdrowego tłuszczu (dobrej jakości oliwa z oliwek, olej lniany, orzechy) oraz owoce (ich słodycz przełamie smak sałatki).

Spróbujcie na przykład naszych fenomenalnych sałatek z selerem naciowym i dynią, pieczonymi batatami, awokado, trzema rodzajami fasoli, albo rzodkiewką i groszkiem.

Smacznego, kolorowego i zdrowego jedzenia!

Seler Naciowy – wegetariański składnik doskonały

Warzywa zamiast mięsa, czyli źródła białka w kuchni roślinnej – przepisy z selerem naciowym Czy dieta wegetariańska może być bogata w białko? Pełnowartościowa? Zdrowa? Jeżeli też zadajecie sobie te pytania, dobrze trafiliście. Dzisiaj wspólnie poszukamy odpowiedzi,...

Wiosenne przywitanie z brokułem Bimi®

Wiosna jest doskonałym momentem na wprowadzenie do naszej diety nowych elementów - doskonałą propozycją jest zielony znajomy selera naciowego - brokuł Bimi® Powszechnie wiadomo, że brokuł jest jednym z najzdrowszych warzyw, które można dodać do swojej diety. Brokuł...

Co sztuczna inteligencja mówi nam o Selerze Naciowym?

Sztuczna Inteligencja (AI) ma ogromny wpływ na nasze życie, zarówno w dziedzinach prywatnych, jak i zawodowych.  Rozwój nowych technologii.AI jest jednym z głównych motorów napędowych rozwoju nowych technologii, takich jak autonomiczne pojazdy czy robotyka. Dzięki...

Jesienna chrupiąca sałatka z selerem naciowym, jabłkiem i żurawiną

Jesienna chrupiąca sałatka z selerem, jabłkiem i żurawiną Czego potrzebujesz? Paczka świeżego szpinaku łodygi selera naciowego 3/4 szkl. żurawiny zielony grejpfrut lub 2 mandarynki 1 duże chrupiące jabłko 1 łyżeczka soku z cytryny 1/3 szkl....

Jesienna sałatka makaronowa z selerem naciowym, orzechami i winogronami

Jesienna sałatka makaronowa z selerem naciowym, orzechami i winogronami 4 20 minut Czego potrzebujesz? 1/2 opakowania makaronu kokardki 3 szkl. mięsa z pieczonego kurczaka (lub filet usmażony w ulubionych przyprawach) 1 szkl. czerwonych...

Faszerowana papryka z selerem naciowym

Faszerowana papryka 4 1 godzina Czego potrzebujesz? • 4 średnie papryki • 20g masła • 2 łodygi selera naciowego • 1 drobno posiekany por • 2 ząbki czosnku • 3 łyżeczki mielonego kuminu • 1 łyżeczka mielonej kolendry • 1 łyżeczka słodkiej...
Salsa pomidorowo-selerowa

Salsa pomidorowo-selerowa

Salsa pomidorowo-selerowa Seler jest idealnym warzywem do przygotowywania różnego rodzaju dipów, a dzięki swoim naturalnym wyżłobieniom świetnie sprawdzają się do nabierania sosów,  Przed podaniem dzieciom: zmniejsz ilość lub całkowicie zrezygnuj z chili....
Hummus z buraka i fasolki w towarzystwie kawałków selera naciowego

Hummus z buraka i fasolki do selera naciowego

Hummus z buraka i fasolki w towarzystwie kawałków selera naciowego Połączenie wspaniałego smaku buraka wraz z fasolką w tym pysznym dipie, idealnie komponuje się z chrupiącymi warzywami, takimi jak seler naciowy, marchew czy ogórek. 4 - 6 10 minut brak...

Mojito z selerem naciowym

Selerowe mojito Czego potrzebujesz? 1 łodygę selera naciowego 1/3 ogórka Łyżeczkę brązowego cukru Garść liści świeżej mięty 250 ml wody gazowanej Jak przyrządzić: Selera i ogórka kroimy w plasterki i wrzucamy do wysokiej szklanki. Dodajemy...

Fasolada- grecka zupa z selerem naciowym i fasolą

Fasolada- grecka zupa z fasoli i selera 4 30 minut Czego potrzebujesz? Oliwę z oliwek 1 dużą cebula 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 ząbki czosnku 4 łodygi selera naciowego 1 łyżeczkę oregano 1 listek laurowy 4 szkl. bulionu 3 puszki...

Ryba po tajsku z selerem naciowym

Ryba po tajsku z selerem 4 35 minut Czego potrzebujesz? 4 filety dorsza lub innej ryby o białym mięsie Garść świeżej bazylii 2 łodygi selera naciowego 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 2 łyżki oliwy Sos: 4 łyżeczki sosu ostrygowego 4 łyżki...

Sałatka tajska z selerem naciowym

Sałatka tajska 1 10 minut Czego potrzebujesz? 4 łodygi selera naciowego 1 łodyga cebuli dymki lub ½ czerwonej cebuli ½ papryczki chilli Garść liści kolendry 1 mała marchewka Garść orzeszków ziemnych Sos: 1 łyżka oleju ryżowego 1 łyżka soku z...

Hamburgerowa zupa z selerem naciowym / Selerlove

Zupa hamburgerowa z selerem naciowym 4 1 godzina Czego potrzebujesz? 1 kg mielonej wołowiny 1 drobno posiekana cebula 4 marchewki pokrojone w kostkę 3 łodygi selera naciowego pokrojonego w cienkie plasterki 1 puszka pomidorów bez skórek 6...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close