Zielony seler naciowy, czerwona papryka, pomarańczowa dynia, fioletowy bakłażan – kolory warzyw mają olbrzymie znaczenie. Każdy z nich oznacza bogactwo innych składników odżywczych, przeciwutleniaczy, witamin oraz mikro – i makroelementów. Im więcej kolorów na naszym talerzu, tym lepiej, zdrowiej, a do tego po prostu smaczniej. Wypróbujcie nasze przepisy i przekonajcie się sami!
PIĘĆ PORCJI ZDROWIA
Naukowcy są zgodni: to właśnie warzywa i owoce odgrywają kluczową rolę w naszej diecie. Codziennie powinniśmy spożywać minimum pięć porcji – w ten sposób zapewnimy sobie dobre samopoczucie, kondycję i prawidłową wagę, ograniczymy ryzyko rozwoju nowotworów, zaburzeń układu krążenia, miażdżycy, cukrzycy oraz wielu innych chorób cywilizacyjnych. Wystarczy do każdego posiłku dodać porcję warzyw i owoców. Dobrze, żeby były sezonowe, różnorodne, z każdej grupy kolorystycznej – wówczas będziemy mieli pewność, że dostarczamy organizmowi wszystkiego, czego potrzebujemy.
Zastanawiacie się, jakie właściwości mają poszczególne warzywa i owoce? Na co zwrócić uwagę? Jak skomponować barwny, pożywny, a do tego przepyszny posiłek? Już podpowiadamy!
ZIELONY NA START
Zielone warzywa i owoce są jednymi z naszych ulubionych – w końcu zielony seler naciowy to prawdziwa witaminowa bomba, warzywo do zadań specjalnych, które pomaga w odchudzaniu, dba o układ nerwowy i zdrowe serce, a jakby tego było mało, jest bardzo smaczny, łatwy w przygotowaniu, wszechstronny. Doskonale współgra w kuchni z innymi zielonymi roślinami, na przykład brokułami, jarmużem, szparagami, kiwi albo awokado. Z selera naciowego, jabłka i szpinaku zrobimy zielone smoothie a z selera naciowego i groszku – pierogi jak u babci.
Po zielone warzywa warto sięgać jak najczęściej – swój kolor zawdzięczają chlorofilowi, który między innymi oczyszcza organizm z toksyn, chroni przed wolnymi rodnikami i uszkodzeniami komórek. To również doskonałe źródło kwasu foliowego, wspomagającego pracę czerwonych krwinek, mózgu, żołądka, wątroby, trzustki oraz jelit.

CZERWONY – KOLOR DŁUGOWIECZNOŚCI
Papryka, pomidory, wiśnie, truskawki, żurawina, granaty, czyli czerwone warzywa i owoce, charakteryzują się wysoką zawartością flawanoidów, polifenoli oraz likopenu – związków, które spowalniają procesy starzenia się komórek, walczą ze złym cholesterolem i poprawiają naszą wrażliwość na działanie insuliny. Czerwone warzywa i owoce wpływają pozytywnie na pamięć oraz hamują rozwój demencji. Dla zdrowia można i trzeba łączyć je z zielonymi roślinami – my robimy tak na przykład w naszym przepisie na czerwoną paprykę nadziewaną soczewicą i selerem naciowym. Spróbujecie?
FIOLETOWY: PROFILAKTYKA NOWOTWOROWA
Antyoksydanty zawarte w ciemnofioletowych roślinach, takich jak bakłażan, burak czy winogrona, zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory. Mają też dobry wpływ na nasz wzrok, kondycję skóry oraz odporność. W zimie z bakłażanów przygotujemy rozgrzewające, lekko pikantne roladki, a w lecie nic nie będzie smakowało lepiej od orzeźwiającego, pięknie fioletowego chłodnika z botwinką, selerem naciowym i rzodkiewką.

ŻÓŁTY I POMARAŃCZOWY NA ZDROWIE
Żółte oraz pomarańczowe warzywa zawierają duże dawki karotenoid – naturalnych przeciwutleniaczy, które nie tylko odpowiadają za ich intensywny kolor, ale również działają przeciwnowotworowo, obniżają poziom złego cholesterolu oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej. Poza tym marchew, dynie, pomarańcze, mango czy brzoskwinie są jednymi z najlepszych źródeł witaminy C, magnezu oraz cynku. Co warto przyrządzić z żółtych i pomarańczowych warzyw? My szczególnie polecamy gulasz z selerem naciowym i marchewką, gęstą zupę krem z dynią piżmową albo oczyszczający koktajl z ananasa, brzoskwini, banana i selera.
BUDUJEMY ODPORNOŚĆ – BIAŁE WARZYWA
Cebula, czosnek, pietruszka, cykoria, por – to najpopularniejsze białe warzywa, dostępne praktycznie cały rok, trochę niepozorne, a jednak bardzo zdrowe i potrzebne w każdej dobrze zbilansowanej diecie. Działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Znajdziemy w nich moc flawanoidów i allicyn, które wzmocnią naszą odporność i obniżą poziom cholesterolu we krwi. Idealnie nadają się do jesiennych i zimowych zup oraz gulaszy, takich jak na przykład perski khoresht karafs z selerem naciowym, cebulą, pietruszką, fasolą i miętą.

Świetnym pomysłem będą też różnego rodzaju sałatki – to łatwy sposób na to, by na naszym talerzu znalazły się warzywa i owoce w każdym kolorze. Jak przygotować najlepszą sałatkę? Zacznijcie od wyboru bazy (może być szpinak, rukola, mieszanka sałat), następnie dodajcie ulubione warzywa (na przykład seler naciowy, pomidory, paprykę, cukinię, bakłażana), węglowodany (w tej roli dobrze sprawdzi się kasza albo ryż), białko (czyli jaja, mięso albo rośliny strączkowe), trochę zdrowego tłuszczu (dobrej jakości oliwa z oliwek, olej lniany, orzechy) oraz owoce (ich słodycz przełamie smak sałatki).
Spróbujcie na przykład naszych fenomenalnych sałatek z selerem naciowym i dynią, pieczonymi batatami, awokado, trzema rodzajami fasoli, albo rzodkiewką i groszkiem.
Smacznego, kolorowego i zdrowego jedzenia!