Aromatyczne przyprawy, wyrazisty smak, dużo warzyw, mało tłuszczu, a do tego samo zdrowie – tak w skrócie można scharakteryzować kuchnię azjatycką. To nie tylko jedzenie, ale cała filozofia gotowania, w którą idealnie wpisuje się nasze warzywo do zadań specjalnych – seler naciowy. Zasmakujcie w inspirowanych Azją przepisach i przekonajcie się sami!

FILOZOFIA DOBREGO JEDZENIA

W obszernej definicji kuchni azjatyckiej mieści się kilka różnorodnych, narodowych tradycji kulinarnych – między innymi chińska, japońska czy tajska. Każda ma swoje ulubione składniki, smaki i potrawy, wszystkie jednak spaja azjatycka filozofia. W tej zaś najważniejsza jest równowaga, życie w harmonii z naturą, spokój ducha, zdrowie. Właśnie dlatego w kuchni azjatyckiej tak duży nacisk kładzie się na jakość potraw, proces ich przygotowywania, sposób spożywanie posiłków – celebrowany, uważny, świadomy.

Efekt? Japończycy, a zaraz za nimi Chińczycy są jednymi z najzdrowszych i najdłużej żyjących narodów na świecie. Rzadziej zmagają się z chorobami układu sercowo-naczyniowego, miażdżycą, udarami, zawałami oraz nowotworami. Wszystko dzięki temu, że swój jadłospis opierają w głównej mierze na warzywach – na przykład na selerze naciowym. To prawdziwa witaminowa bomba, źródło ponad osiemdziesięciu cennych składników odżywczych, w tym między innymi witamin A, C i E, witamin z grupy B, kwasu foliowego, magnezu, żelaza i potasu. Seler naciowy jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym. Regularnie spożywany pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, wspiera układ krwionośny, przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu. A do tego wszystkiego – smakuje po prostu wyśmienicie, lekko pikantnie, z charakterem.

W naszych przepisach inspirowanych kuchnią azjatycką będą mu towarzyszyć inne super zdrowe i pyszne warzywa. Na przykład fasola, która ma działanie przeciwutleniające – spowalnia procesy starzenia się organizmu i niszczenie komórek. Kalafior poprawia funkcje poznawcze, uczenie się i pamięć. Dynia wzmacnia nasz układ odpornościowy. Jarmuż ma właściwości antynowotworowe. Papryczki chili ułatwiają trawienie. Jesteście ciekawi, co można wyczarować z tych składników? W takim razie – zaczynajmy!

KUCHNIA CHIŃSKA, CZYLI PEŁNA RÓWNOWAGA

Liczy sobie kilka tysięcy lat – jest więc jedną z najstarszych znanych nam tradycji kulinarnych. U jej podstaw leży filozofia Yin i Yang. Wszyscy na pewno o niej słyszeliście, ale czy wiecie, co oznacza naprawdę, w praktyce? W dużym skrócie: to dążenie do równowagi ze sobą samym, innymi, naturą. To regionalne, sezonowe warzywa, bogactwo aromatów, jadłospis budowany w oparciu o potrzeby zdrowotne oraz pory roku. W kuchni chińskiej zimą jadamy potrawy rozgrzewające, latem zaś – przyjemnie schładzające organizm. Smak słony uzupełniamy słodkim, a kwaśny – ostrym. Stosujemy mało soli i cukru, ale dużo przypraw, te najbardziej charakterystyczne dla Państwa Środka to między innymi imbir, pieprz syczuański, ocet ryżowy, pasta chili, sosy ostrygowy, sojowy, hoisin (czyli gęsty sos śliwkowy, słodko-pikantny, lekko czosnkowy).

W kuchni chińskiej właściwie w każdym posiłku znajdziemy warzywa – w przeróżnej formie. Trafiają do zup, wywarów, sosów, sajgonek oraz pierogów – dania tradycyjnego i bardzo lubianego przez mieszkańców Państwa Środka. Legendy mówią, że to właśnie w Chinach wynaleziono pierogi. Później sztukę ich lepienia przejęły ludy żyjące na stepach, a w ślad za nimi – Europejczycy. Dzisiaj w Chinach pierogi przyrządza się na kilkanaście sposobów – od nadziewanych kapustą i mięsem jiaozi, przez chrupiące guo tie z krewetkami, aż po warzywne dim sun (czasem nazywane również pierożkami wonton).

Wszystkie robi się na bazie bardzo cieniutkiego ciasta, a następnie smaży na głębokim oleju lub gotuje na parze, w specjalnym bambusowym koszyczku. Zainspirowani tą kulinarną tradycją przygotowaliśmy dla was prosty przepis na pierożki z selerem naciowym w papierze ryżowym. Pierożki możecie jeść same, z sosem hoisin albo naszym ulubionym dipem czosnkowym.

SYCZUAŃSKIE PRZYSMAKI NA OSTRO

Pierogi to oczywiście nie wszystko, co może nam zaoferować kuchnia chińska. W każdym z ośmiu regionów Państwa Środka znajdziemy fantastyczne, różnorodne i przede wszystkim zdrowe przepisy. Pod tym względem chyba najbardziej wyróżnia się kuchnia syczuańska – bardzo pikantna, pieprzna, wyrazista tak jak seler naciowy.

Kucharze syczuańscy uwielbiają łączyć warzywa z mięsem i ostrymi przyprawami, szczególnie papryką chili. Doskonale widać to w naszym pomyśle na wołowinę po syczuańsku. To danie bardzo wykwintne, świetnie prezentujące się na stole, a przy tym łatwe w przygotowaniu. Wystarczy podsmażyć wołowinę w woku (dobrze sprawdzi się też duża patelnia lub garnek z grubym dnem), dodać pastę z bobu, chilli, imbir, sos sojowy, ocet ryżowy, sól i pieprz (najlepiej syczuański, korzenny i cytrusowy w smaku). Kiedy mięso zmięknie, dorzućcie do woka pokrojonego w kosteczkę selera naciowego. Całość potrzymajcie jeszcze chwilę na ogniu, a potem podawajcie z ryżem. Będzie ostro!

Koneserom pikantnych smaków do gustu z pewnością przypadnie też zupa kalafiorowo-selerowa. Doprawiamy ją mleczkiem kokosowym, chilli, kolendrą i kurkumą – taka zupa nie tylko świetnie rozgrzewa, ale też podnosi odporność organizmu. Jakby tego było mało – jest przepyszna, kremowa za sprawą kalafiora, wyrazista dzięki selerowi naciowemu.

JAPOŃSKA SZTUKA PIĘKNEGO JEDZENIA

Maksymalna prostota, najlepsze składniki, wyrafinowany sposób podania – to cechy charakterystyczne kuchni japońskiej, jednej z zaledwie trzech narodowych tradycji kulinarnych docenionych przez ONZ i wpisanych na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego. (Pozostałe dwie to: kuchnia francuska i meksykańska).

Na czym polega wyjątkowość japońskich potraw? W przeważającej mierze bazują na ryżu (czyli świetnym źródle białka i węglowodanów złożonych, energii w czystej postaci) oraz słonowodnych rybach (bogatych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza omega-3). Oba te składniki znajdziemy w najpopularniejszym japońskim daniu – sushi. Przyrządza się je na tysiące sposobów, w różnych kształtach i smakach, zawsze z marynowanego ryżu, z dodatkiem ryb, skorupiaków, wodorostów, grzybów oraz warzyw. Jednym z prostszych w przygotowaniu rodzajów sushi są futomaki, czyli grube rolki z minimum czterema składnikami. My do takiego zestawu polecamy wodorosty, ryż, łososia oraz pikantne łodyżki selera naciowego. Futomaki rolujemy, kroimy na plasterki, a potem już tylko zajadamy ze smakiem – każdy kawałek maczając w ulubionym sosie.

Jednak kuchnia japońska to nie tylko ryby i ryż, ale też olbrzymie bogactwo warzyw. Japończycy szczególnie upodobali sobie fasolę oraz dynię. Przygotowaliśmy dla was dwa przepisy, wykorzystujące te kulinarne inspiracje. Pierwszy na sałatkę z trzema rodzajami fasoli drugi – na wegetariański bigos z dynią, jarmużem i selerem naciowym. Obie potrawy świetnie sprawdzą się w na różne okazje – na lunch, obiad, kolację albo przekąskę do pracy.

KUCHNIA TAJSKA – CZAS NA CURRY!

Na koniec mamy dla was jeszcze pomysł na curry – czyli popisowe danie kuchni tajskiej. Ta zaś łączy harmonię z przyjemność jedzenia. Według Tajów potrawy powinny być aromatyczne, łatwe w przygotowaniu, wypełnione wszystkimi pięcioma najważniejszymi smakami: ostrym, słodkim, gorzkim, kwaśnym i słonym. Dokładnie tak jest w przypadku curry – nie przyprawy, ale pełnoprawnego dania, gęstego sosu z warzywami, podawanego na przykład z ryżem.

Narobiliśmy wam apetytu? W takim razie koniecznie przyrządźcie sobie czerwone curry z selerem naciowym i kurczakiem. Ostre za sprawą papryki, słodkie od mleczka kokosowego, odrobinę gorzkie od sosu rybnego, kwaśne od soku z limonki, naturalnie słone za sprawą selera naciowego – to naprawdę idealne połączenie. Na naszym Facebooku znajdziecie też zieloną zupę curry  i wiele innych przepisów – z Azji i całego świata.

PODRÓŻE KSZTAŁCĄ, TAKŻE TE KULINARNE

Kuchnia azjatycka stawia na jakość produktów, ich smak, odpowiednie przyrządzenie i podanie, uczy uważności, celebrowania chwili. To nie tylko sposób odżywiania, ale cały styl życia, filozofia jedzenia. Wiele możemy z niej zaczerpnąć, zainspirować się, eksperymentować – dla smaku, ale też dla zdrowia. To ono jest przecież najważniejsze.

Spróbujecie?

Dieta dla serca – pyszne i zdrowe przepisy z selerem naciowym

Czy wiecie, że w ciągu dnia serce kurczy się prawie sto tysięcy razy i pompuje siedem tysięcy litrów krwi? To najbardziej zapracowany mięsień w całym ciele. Dosłownie napędza organizm, dostarcza paliwa, działa bez przerw i odpoczynku. Możemy mu w tym pomóc...

Zakochani w selerze naciowym – najlepsze przepisy na Walentynki

W tym roku zapewne spędzacie Walentynki w domu – we dwoje, kameralnie, nastrojowo. To wspaniała okazja, żeby wypróbować nowe przepisy, poeksperymentować, przyrządzić dla siebie i bliskiej osoby coś wyjątkowego i niecodziennego. Najlepiej – z selerem...

Azjatyckie sposoby na zdrowie – proste i pyszne przepisy z selerem naciowym w roli głównej

Czy wiedzieliście, że seler naciowy jest naturalnym prebiotykiem? Chili ma właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne? Kurkuma zmniejsza ryzyko zawału i udaru? Granat walczy z komórkami nowotworowymi? Prozdrowotne właściwości warzyw, owoców i przypraw są...

Chrupiąca sałatka z selerem naciowym i jabłkiem

Chrupiąca sałatka z selerem naciowym i jabłkiem 4 10 minut Czego potrzebujesz? 4 szklanki posiekanego selera naciowego 1 średnie jabłko pokrojone w kostkę 2 szkl. rzodkiewek pokrojonych w cienkie plasterki 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w...
Rzodkiewkowa Krwawa Mary

Rzodkiewkowa Krwawa Mary z selerem naciowym

Rzodkiewkowa Krwawa Mary Przepyszny przepis na Krwawą Mary z pałeczkami selera. Przepis można modyfikować według uznania. Dodatek w postaci rzodkiewki, zanurzonej w soku z limonki, stanowi naprawdę ciekawą alternatywę dla klasycznego drinka. 4 5 minut brak...
Zupa Sweetheart z szalotki, boczku i szałwi

Zupa Sweetheart z selera naciowego, szalotki, boczku i szałwi

Zupa Sweetheart z szalotki, boczku i szałwii Jest to wspaniała zupa przygotowywana z szerokiej gamy całorocznych warzyw. Idealna podawana jest na gorąco z pieczywem czosnkowym lub grzankami. Serwując to danie jako przystawkę, możesz dodać trochę ryżu do...

Pieczony seler naciowy nadziewany kozim serem

Pieczony seler naciowy nadziewany kozim serem 4 35 minut Czego potrzebujesz? 100 g koziego sera 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki suszonej bazylii 5 łodyg selera naciowego Sól do smaku Jak przyrządzić: W miseczce wymieszać ser z czosnkiem...

Kurczak z selerem naciowym w sosie pieprzowym

Kurczak w sosie pieprzowym z selerem 4 35 minut Czego potrzebujesz? 1 kg mięsa kurczaka bez kości (np. Mięso z udek) ½ łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Sól Cebula 2 szklanki posiekanego selera...

Wegański perski gulasz z selerem naciowym Khoreshte Karafs

Wegański gulasz perski Khoreshte Karafs 4 55 minut Czego potrzebujesz? 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 cebula 1/2 pęczka selera naciowego 1/2 pęczka świeżej mięty 1 pęczek zielonej pietruszki 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2...
Hummus z buraka i fasolki w towarzystwie kawałków selera naciowego

Hummus z buraka i fasolki do selera naciowego

Hummus z buraka i fasolki w towarzystwie kawałków selera naciowego Połączenie wspaniałego smaku buraka wraz z fasolką w tym pysznym dipie, idealnie komponuje się z chrupiącymi warzywami, takimi jak seler naciowy, marchew czy ogórek. 4 - 6 10 minut brak...

Sałatka z selerem naciowym

Sałatka z selerem naciowym 20 minut 2 Czego potrzebujesz? Sałatka: ½ szkl. zielonego groszku (mrożonego lub z puszki) ½ szkl. fasolki flażoletki 2 łodygi selera naciowego 1/2 szklanki kukurydzy (mrożonej lub z puszki) ½ czerwonej papryki ½...

Stir Fry z selera naciowego i marchewki

Stir Fry z selera i marchewki Czego potrzebujesz? 2 selery naciowe (serca), opłukane 75 g dojrzałego sera cheddar, drobno startego 100 g miękkiego sera 4 łyżki jogurtu greckiego 2 cebulki dymki, drobno posiekane Świeżo zmielony czarny pieprz ...

Pikantny makaron z selerem naciowym i kurczakiem

Pikantny makaron z selerem i kurczakiem 2 30 minut Czego potrzebujesz? 3 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1/2 zielonej papryki 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 kg piersi z kurczaka 1/2...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close