Aromatyczne przyprawy, wyrazisty smak, dużo warzyw, mało tłuszczu, a do tego samo zdrowie – tak w skrócie można scharakteryzować kuchnię azjatycką. To nie tylko jedzenie, ale cała filozofia gotowania, w którą idealnie wpisuje się nasze warzywo do zadań specjalnych – seler naciowy. Zasmakujcie w inspirowanych Azją przepisach i przekonajcie się sami!

FILOZOFIA DOBREGO JEDZENIA

W obszernej definicji kuchni azjatyckiej mieści się kilka różnorodnych, narodowych tradycji kulinarnych – między innymi chińska, japońska czy tajska. Każda ma swoje ulubione składniki, smaki i potrawy, wszystkie jednak spaja azjatycka filozofia. W tej zaś najważniejsza jest równowaga, życie w harmonii z naturą, spokój ducha, zdrowie. Właśnie dlatego w kuchni azjatyckiej tak duży nacisk kładzie się na jakość potraw, proces ich przygotowywania, sposób spożywanie posiłków – celebrowany, uważny, świadomy.

Efekt? Japończycy, a zaraz za nimi Chińczycy są jednymi z najzdrowszych i najdłużej żyjących narodów na świecie. Rzadziej zmagają się z chorobami układu sercowo-naczyniowego, miażdżycą, udarami, zawałami oraz nowotworami. Wszystko dzięki temu, że swój jadłospis opierają w głównej mierze na warzywach – na przykład na selerze naciowym. To prawdziwa witaminowa bomba, źródło ponad osiemdziesięciu cennych składników odżywczych, w tym między innymi witamin A, C i E, witamin z grupy B, kwasu foliowego, magnezu, żelaza i potasu. Seler naciowy jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym. Regularnie spożywany pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, wspiera układ krwionośny, przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu. A do tego wszystkiego – smakuje po prostu wyśmienicie, lekko pikantnie, z charakterem.

W naszych przepisach inspirowanych kuchnią azjatycką będą mu towarzyszyć inne super zdrowe i pyszne warzywa. Na przykład fasola, która ma działanie przeciwutleniające – spowalnia procesy starzenia się organizmu i niszczenie komórek. Kalafior poprawia funkcje poznawcze, uczenie się i pamięć. Dynia wzmacnia nasz układ odpornościowy. Jarmuż ma właściwości antynowotworowe. Papryczki chili ułatwiają trawienie. Jesteście ciekawi, co można wyczarować z tych składników? W takim razie – zaczynajmy!

KUCHNIA CHIŃSKA, CZYLI PEŁNA RÓWNOWAGA

Liczy sobie kilka tysięcy lat – jest więc jedną z najstarszych znanych nam tradycji kulinarnych. U jej podstaw leży filozofia Yin i Yang. Wszyscy na pewno o niej słyszeliście, ale czy wiecie, co oznacza naprawdę, w praktyce? W dużym skrócie: to dążenie do równowagi ze sobą samym, innymi, naturą. To regionalne, sezonowe warzywa, bogactwo aromatów, jadłospis budowany w oparciu o potrzeby zdrowotne oraz pory roku. W kuchni chińskiej zimą jadamy potrawy rozgrzewające, latem zaś – przyjemnie schładzające organizm. Smak słony uzupełniamy słodkim, a kwaśny – ostrym. Stosujemy mało soli i cukru, ale dużo przypraw, te najbardziej charakterystyczne dla Państwa Środka to między innymi imbir, pieprz syczuański, ocet ryżowy, pasta chili, sosy ostrygowy, sojowy, hoisin (czyli gęsty sos śliwkowy, słodko-pikantny, lekko czosnkowy).

W kuchni chińskiej właściwie w każdym posiłku znajdziemy warzywa – w przeróżnej formie. Trafiają do zup, wywarów, sosów, sajgonek oraz pierogów – dania tradycyjnego i bardzo lubianego przez mieszkańców Państwa Środka. Legendy mówią, że to właśnie w Chinach wynaleziono pierogi. Później sztukę ich lepienia przejęły ludy żyjące na stepach, a w ślad za nimi – Europejczycy. Dzisiaj w Chinach pierogi przyrządza się na kilkanaście sposobów – od nadziewanych kapustą i mięsem jiaozi, przez chrupiące guo tie z krewetkami, aż po warzywne dim sun (czasem nazywane również pierożkami wonton).

Wszystkie robi się na bazie bardzo cieniutkiego ciasta, a następnie smaży na głębokim oleju lub gotuje na parze, w specjalnym bambusowym koszyczku. Zainspirowani tą kulinarną tradycją przygotowaliśmy dla was prosty przepis na pierożki z selerem naciowym w papierze ryżowym. Pierożki możecie jeść same, z sosem hoisin albo naszym ulubionym dipem czosnkowym.

SYCZUAŃSKIE PRZYSMAKI NA OSTRO

Pierogi to oczywiście nie wszystko, co może nam zaoferować kuchnia chińska. W każdym z ośmiu regionów Państwa Środka znajdziemy fantastyczne, różnorodne i przede wszystkim zdrowe przepisy. Pod tym względem chyba najbardziej wyróżnia się kuchnia syczuańska – bardzo pikantna, pieprzna, wyrazista tak jak seler naciowy.

Kucharze syczuańscy uwielbiają łączyć warzywa z mięsem i ostrymi przyprawami, szczególnie papryką chili. Doskonale widać to w naszym pomyśle na wołowinę po syczuańsku. To danie bardzo wykwintne, świetnie prezentujące się na stole, a przy tym łatwe w przygotowaniu. Wystarczy podsmażyć wołowinę w woku (dobrze sprawdzi się też duża patelnia lub garnek z grubym dnem), dodać pastę z bobu, chilli, imbir, sos sojowy, ocet ryżowy, sól i pieprz (najlepiej syczuański, korzenny i cytrusowy w smaku). Kiedy mięso zmięknie, dorzućcie do woka pokrojonego w kosteczkę selera naciowego. Całość potrzymajcie jeszcze chwilę na ogniu, a potem podawajcie z ryżem. Będzie ostro!

Koneserom pikantnych smaków do gustu z pewnością przypadnie też zupa kalafiorowo-selerowa. Doprawiamy ją mleczkiem kokosowym, chilli, kolendrą i kurkumą – taka zupa nie tylko świetnie rozgrzewa, ale też podnosi odporność organizmu. Jakby tego było mało – jest przepyszna, kremowa za sprawą kalafiora, wyrazista dzięki selerowi naciowemu.

JAPOŃSKA SZTUKA PIĘKNEGO JEDZENIA

Maksymalna prostota, najlepsze składniki, wyrafinowany sposób podania – to cechy charakterystyczne kuchni japońskiej, jednej z zaledwie trzech narodowych tradycji kulinarnych docenionych przez ONZ i wpisanych na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego. (Pozostałe dwie to: kuchnia francuska i meksykańska).

Na czym polega wyjątkowość japońskich potraw? W przeważającej mierze bazują na ryżu (czyli świetnym źródle białka i węglowodanów złożonych, energii w czystej postaci) oraz słonowodnych rybach (bogatych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza omega-3). Oba te składniki znajdziemy w najpopularniejszym japońskim daniu – sushi. Przyrządza się je na tysiące sposobów, w różnych kształtach i smakach, zawsze z marynowanego ryżu, z dodatkiem ryb, skorupiaków, wodorostów, grzybów oraz warzyw. Jednym z prostszych w przygotowaniu rodzajów sushi są futomaki, czyli grube rolki z minimum czterema składnikami. My do takiego zestawu polecamy wodorosty, ryż, łososia oraz pikantne łodyżki selera naciowego. Futomaki rolujemy, kroimy na plasterki, a potem już tylko zajadamy ze smakiem – każdy kawałek maczając w ulubionym sosie.

Jednak kuchnia japońska to nie tylko ryby i ryż, ale też olbrzymie bogactwo warzyw. Japończycy szczególnie upodobali sobie fasolę oraz dynię. Przygotowaliśmy dla was dwa przepisy, wykorzystujące te kulinarne inspiracje. Pierwszy na sałatkę z trzema rodzajami fasoli drugi – na wegetariański bigos z dynią, jarmużem i selerem naciowym. Obie potrawy świetnie sprawdzą się w na różne okazje – na lunch, obiad, kolację albo przekąskę do pracy.

KUCHNIA TAJSKA – CZAS NA CURRY!

Na koniec mamy dla was jeszcze pomysł na curry – czyli popisowe danie kuchni tajskiej. Ta zaś łączy harmonię z przyjemność jedzenia. Według Tajów potrawy powinny być aromatyczne, łatwe w przygotowaniu, wypełnione wszystkimi pięcioma najważniejszymi smakami: ostrym, słodkim, gorzkim, kwaśnym i słonym. Dokładnie tak jest w przypadku curry – nie przyprawy, ale pełnoprawnego dania, gęstego sosu z warzywami, podawanego na przykład z ryżem.

Narobiliśmy wam apetytu? W takim razie koniecznie przyrządźcie sobie czerwone curry z selerem naciowym i kurczakiem. Ostre za sprawą papryki, słodkie od mleczka kokosowego, odrobinę gorzkie od sosu rybnego, kwaśne od soku z limonki, naturalnie słone za sprawą selera naciowego – to naprawdę idealne połączenie. Na naszym Facebooku znajdziecie też zieloną zupę curry  i wiele innych przepisów – z Azji i całego świata.

PODRÓŻE KSZTAŁCĄ, TAKŻE TE KULINARNE

Kuchnia azjatycka stawia na jakość produktów, ich smak, odpowiednie przyrządzenie i podanie, uczy uważności, celebrowania chwili. To nie tylko sposób odżywiania, ale cały styl życia, filozofia jedzenia. Wiele możemy z niej zaczerpnąć, zainspirować się, eksperymentować – dla smaku, ale też dla zdrowia. To ono jest przecież najważniejsze.

Spróbujecie?

Domowa spiżarnia z selerem naciowym – czyli jak zachować na dłużej smaki lata i jesieni

W przydomowych ogródkach, na działkach, balkonach, pobliskich targach oraz sklepowych półkach powoli kończy się sezon na świeże, lokalne warzywa i owoce. My jednak mamy patent na to, żeby cieszyć się nimi jak najdłużej. Wystarczy odrobina czasu, kilka sprawdzonych...

Bohaterowie drugiego planu – czyli zdrowe dodatki do dań z selerem naciowym

Garść nasion, łyżeczka pikantnej pasty, miarka wyrazistego sosu, dobrej jakości olej, nietypowy ocet albo szczypta zielonego proszku z alg – tyle wystarczy, żeby w prosty sposób odmienić oblicze każdej potrawy, urozmaicić jej smak i aromat, a przy tym naładować...

Naukowe podejście do gotowania czyli foodpairing – wywiad z Martą Szumiatą

„Nauka na talerzu” to projekt Marty Szumiaty - zajmuje się naukowym podejściem do gotowania i nowatorską techniką foodpairingu Seler naciowy mimo swoich niezliczonych zalet i cennych właściwości odżywczych ma dosyć specyficzny smak – nie wszystkim przypada do gustu i...
Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej

Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej

Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej 4 - 6 (tworzy 12 pałeczek) 10 minut 20 minut Będziesz potrzebował: 200 g twarożku z ziołami 12 plastrów szynki parmeńskiej seler naciowy Jak przyrządzić: Rozgrzej piekarnik do 190°C Nafaszeruj seler...

Zielony wrap z selerem naciowym

Zielony wrap z selerem naciowym Zieleń to kolor życia i witalności 💚  Wartości te zamknęliśmy w szybkim przepisie na pysznego wrapa. Nie zabrakło w nim selera naciowego 👌 S K Ł A D N I K I:   WRAP ✅ 2 jajka ✅ łyżka dowolnej mąki (może być...

Selerowy detoks – koktajl z selerem naciowym / Selerlove

Selerowy detoks 1 10 minut Czego potrzebujesz? 1 szkl. świeżego ananasa 1 zielony ogórek 2 łodygi selera naciowego 1 cytryna 0,5 cm świeżego imbiru banan 1 brzoskwinia Jak przyrządzić: Owoce obieramy i kroimy na mniejsze części. Imbir ścieramy...

Śledzie w śmietanie z selerem naciowym

Śledzie w śmietanie z selerem naciowym 2 25 minut Czego potrzebujesz? 500 ml kwaśnej śmietany 8 filetów śledziowych matias 2 łodygi selera naciowego 3 jabłka 2 cebule 2 łyżki cukru 1 łyżeczka chrzanu sok z cytryny sól i pieprz do smaku Jak...

Lemoniada z selerem naciowym

Lemoniada z selerem naciowym 10 minut Czego potrzebujesz? 2 łodygi selera naciowego 1 jabłko 1 cytryna 1 pomarańcza 1 ogórek  świeża mięta woda mineralna Jak przyrządzić: Wszystkie warzywa i owoce obieramy, wydrążamy pestki z cytryny, jabłka i pomarańczy,...

Klopsiki w kremowym sosie z selera naciowego

Klopsiki w kremowym sosie selerowym 2 45 minut Czego potrzebujesz? 375 g mięsa mielonego 1 łyżka bułki tartej 2 ząbki czosnku ½ cebuli 1 łyżka tartego parmezanu ½ szkl. śmietany kremówki 1 jajko 1 mała szalotka 2 łodygi selera naciowego 1...

Chłodnik z selera naciowego

Chłodnik selerowy 1 10 minut Czego potrzebujesz? 2 łodygi selera naciowego 1 mały kefir 4 łyżki jogurtu greckiego Garść kopru Garść szczypiorku 1/2 ogórka Ząbek czosnku Kiełki brokuła lub rzodkiewki Sól Pieprz Jak przyrządzić: Kefir, jogurt,...

Dip z selera naciowego

Dip z selera naciowego 2 15 minut Będziesz potrzebował: 2 porcje 3 łodygi selera naciowego kawałek zielonego ogórka sól, pieprz małe opakowanie jogurtu greckiego Jak przyrządzić: Seler naciowy oraz ogórka oczyszczamy. Kroimy na mniejsze...

Burger z kurczaka i salsa z selera naciowego

Burger z kurczaka z salsą z selera 3 35 minut Czego potrzebujesz? ½ kg mielonego mięsa drobiowego 2 łyżki ostrego sosu chilli 1/4 szkl. drobno posiekanej cebuli 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 jajko 1/2 szkl. bułki tartej 3...

Sałatka z selerem naciowym

Sałatka z selerem naciowym 20 minut 2 Czego potrzebujesz? Sałatka: ½ szkl. zielonego groszku (mrożonego lub z puszki) ½ szkl. fasolki flażoletki 2 łodygi selera naciowego 1/2 szklanki kukurydzy (mrożonej lub z puszki) ½ czerwonej papryki ½...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close