Na czym polega kuchnia pięciu przemian? Dlaczego zyskuje coraz większą popularność? Czy stosowanie się do jej zasad jest trudne i czasochłonne? Dzisiaj odpowiemy na te i inne pytania. Dzięki pysznym przepisom z selerem naciowym pokażemy wam w praktyce, jak wygląda kuchnia pięciu przemian i dlaczego warto się nią zainteresować. Zasmakujcie razem z nami w zdrowym odżywianiu!

KUCHNIA PIĘCIU PRZEMIAN – Z CZYM TO SIĘ JE?

Swoje źródła kuchnia pięciu przemian ma w wielowiekowej tradycji chińskiej. To zdrowe odżywianie, ale też o wiele, wiele więcej – życie w zgodzie z cyklem natury, wybieranie sezonowych, lokalnych produktów, stawianie na różnorodność, dążenie do wewnętrznej harmonii. Według Chińczyków cały wszechświat jest ze sobą powiązany i odpowiednio zbilansowany – po jednej porze roku następuje druga, przyroda ma swój rytm i zamknięty cykl. Jeżeli chcemy zachować zdrowie, dobre samopoczucie oraz siły, powinniśmy funkcjonować w ramach tego cyklu, stać się jego częścią, prowadzić dialog z naturą, dbać o nią, nie niszczyć.

Jak widzicie, za kuchnią pięciu przemian stoi cała rozbudowana filozofia, tutaj zarysowana w dość dużym skrócie. To również konkretna wiedza i praktyka – w końcu Chińczycy są jednym z najzdrowszych i najbardziej długowiecznych narodów na świecie. Wszystko dzięki tradycyjnej medycynie ludowej i powiązanej z nią kuchni pięciu przemian. Czym jednak są te tajemniczo brzmiące przemiany? Jaki mają na nas wpływ? Dlaczego powinniśmy opierać o nie swój jadłospis? Już tłumaczymy! Przemiany to nic innego, jak… pory roku. Chińczycy wyróżniają ich pięć: wiosnę, lato, późne lato, jesień oraz zimę. Do każdej dodatkowo przyporządkowują reprezentujący ją żywioł i smak. Na tej podstawie robią zakupy, gotują oraz spożywają posiłki.

WAŻNE ZASADY

Poza podporządkowaniem jadłospisu cyklowi natury, kuchnia pięciu przemian trzyma się kilku ważnych zasad – na tyle uniwersalnych, że świetnie sprawdzą się w żywieniu każdej osoby, która dba o swoje zdrowie.

Po pierwsze: Chińczycy zalecają wyeliminowanie z diety cukru, mleka i sztucznie przetworzonych produktów. Im naturalniej jemy, tym lepiej dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Po drugie: podkreślają, że zdrowe odżywianie to regularne odżywianie. Powinniśmy więc spożywać kilka mniejszych posiłków dziennie, nie częściej niż co trzy godziny, ostatni zaś – najpóźniej około siedemnastej lub osiemnastej. Nie możemy też zapominać o porządnym odpoczynku i wygospodarowaniu sobie czasu na sen. Po trzecie: budowa ludzkiego układu trawiennego jest najbardziej zbliżona do budowy układu pokarmowego roślinożerców. Oznacza to, że produkty roślinne powinny stanowić blisko 90 proc. naszej diety.

SIŁA WARZYW DLA TWOJEGO ZDROWIA

W tym względzie zachodni specjaliści zgadzają się z chińską tradycją i doświadczeniem. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) to właśnie warzywa i owoce powinny stanowić podstawę jadłospisu, są bowiem najlepszym, naturalnym źródłem potrzebnych nam składników odżywczych.  Dla przykładu: w pomidorach znajdziemy likopen, czyli związek o działaniu przeciwutleniającym. Jedzenie pomidorów zmniejsza ryzyko zawału serca, wzmacnia odporność i chroni przed szkodliwym wpływem promieni słonecznych. Marchew, dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu, dba o kondycję naszej skóry i prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Cukinia pomaga w walce z cukrzycą, bakłażan obniża poziom złego cholesterolu, a papryka poprawia trawienie.

Nie da się zaprzeczyć – warzywa to samo zdrowie. Jednym z najzdrowszych z pewnością jest seler naciowy. Nasze warzywo do zadań specjalnych to źródło między innymi witamin A, C i E, witamin z grupy B, kwasu foliowego, magnezu, potasu, wapnia oraz żelaza. Seler naciowy detoksykuje organizm, przywraca równowagę kwasowo-zasadową, dba o serce, nerwy i płuca. Poleca się go sportowcom, cukrzykom, przyszłym mamom, osobom, które chciałyby zrzucić zbędne kilogramy, ogólnie – wszystkim, którzy cenią sobie zdrowie i dobry smak.

PIĘĆ ŻYWIOŁÓW I PIĘĆ SMAKÓW

Jeżeli o smakach mowa… Tak jak wspomnieliśmy wyżej, w chińskiej filozofii każda pora roku powiązana jest z konkretnym żywiołem i smakiem. Wiosna to drzewo i smak kwaśny, lato – ogień i smak gorzki, późne lato – ziemia i smak słodki, jesień – metal i smak ostry, wreszcie zima – woda i smak słony. Na pierwszy rzut oka ten system klasyfikacji może się wydawać dość skomplikowany, ale zachęcamy – nie zrażajcie się! W sieci znajdziecie specjalne narzędzia i interaktywne tabele, w których z łatwością sprawdzicie przynależność danego produktu do pory roku, żywiołu oraz smaku.

Stąd już tylko krok do skomponowania zdrowego, zbilansowanego posiłku. Zgodnie z tradycją pięciu przemian u jego podstaw leżą produkty sezonowe i lokalne – to znaczy te, które są dostępne w naszej strefie klimatycznej. Jesienią będzie to na przykład seler naciowy, szalotka, por, jarmuż, kalafior, kalarepa, grzyby, brązowy ryż, różne rodzaje kasz oraz ostre przyprawy (chili, curry, goździki, imbir, pieprz). W związku z tym, że cała filozofia pięciu przemian opiera się na zachowaniu równowagi i dopełnianiu cyklu, podczas gotowania bazę z jesiennych produktów uzupełniamy o produkty innych przemian, najlepiej w kolejności następujących po sobie pór roku.

Opierając się na tych zasadach, przygotowaliśmy dla was trzy przepisy, idealne na jesienne chłody. Pierwszy z nich to super szybki i super pyszny makaron w sosie grzybowo-selerowym . Drugi – wytrawne kaszotto z suszonymi śliwkami i winem, doskonałe na co dzień i od święta, na przykład na romantyczną kolację albo obiad ze znajomymi. Trzecia propozycja to wyrazisty, rozgrzewający kurczak z selerem naciowym w sosie pieprzowym.

JEDZENIE PEŁNE ENERGII

Jesienią i zimą kuchnia pięciu przemian bazuje na takich przepisach – przyjemnie ostrych, rozgrzewających od środka, zapewniających siłę do działania. Latem z kolei stawia na orzeźwienie i ochłodzenie organizmu. Dlatego podczas przygotowywania posiłków powinniśmy zwracać baczną uwagę również na temperaturę produktów, a właściwie – ich energię. Ta zaś może być: gorąca, ciepła, neutralna, chłodna i zimna.

Dobór składników do konkretnej potrawy zależy od pory roku i potrzeb naszego organizmu, czyli na przykład od tego, czy jesteśmy zmarzluchami, czy może zawsze jest nam odrobinę za ciepło. Najlepiej bazować na produktach neutralnych, w razie potrzeby uzupełniając je o składniki ciepłe lub chłodne, w zmiennych proporcjach. Choć więc seler naciowy jest warzywem związanym z jesienią i przemianą metalu, świetnie sprawdzi się też w daniach wiosennych i letnich, jako składnik chłodzący, nawilżający oraz oczyszczający organizm.

W takiej roli możecie spotkać go w sałatce śródziemnomorskiej, fantastycznym chłodniku z botwinką albo zielonym gazpacho ze szpinakiem i papryką.

To oczywiście tylko kilka kulinarnych propozycji – więcej znajdziecie na naszym selerowym Facebooku. Będzie smacznie, różnorodnie, zawsze zdrowo. Spróbujecie?

DLA CIEBIE, DLA TWOICH BLISKICH, DLA PRZYRODY

Bardzo was do tego zachęcamy, bo ostatecznie kuchnia pięciu przemian – choć z pozoru tak egzotyczna i odmienna od naszej – bazuje na uniwersalnych regułach. Żyj w zgodzie z naturą. Sięgaj po sezonowe, lokalne produkty. Słuchaj potrzeb swojego ciała. Innymi słowy: wybieraj to, co najlepsze dla ciebie, twoich bliskich i przyrody, która was otacza. To podstawowa zasada każdej dobrej kuchni, bez względu na szerokość geograficzną – jeść pysznie, ale też mądrze i zdrowo.

Smacznego!

Smaczna dieta z selerem naciowym. Co zrobić, żeby odchudzanie nie było nudne?

Czy dieta może być smaczna? Zwykle kojarzy nam się z wyrzeczeniami, restrykcjami, odmawianiem sobie przyjemności, jedzeniem nieciekawych i nudnych potraw. Dzisiaj chcielibyśmy wam pokazać, że zdrowe odżywienie nie tylko może, ale wręcz powinno być smaczne...

Kuchnia pięciu przemian z selerem naciowym w roli głównej – dla zdrowia i równowagi

Na czym polega kuchnia pięciu przemian? Dlaczego zyskuje coraz większą popularność? Czy stosowanie się do jej zasad jest trudne i czasochłonne? Dzisiaj odpowiemy na te i inne pytania. Dzięki pysznym przepisom z selerem naciowym pokażemy wam w praktyce, jak...

10 powodów dla których warto wprowadzić selera naciowego do swojej diety już dziś !

Wpis powstał dzięki uprzejmości Pani Sylwii prowadzącej bloga kulinarnego Ostra na słodko. Pani Sylwia jest uczestniczką V edycji MasterChef Polska, autorką kilkuset publikacji w czasopismach kobiecych. Kilkukrotnie wystąpiła w telewizji, m.in. w programie...

Stir Fry z selera naciowego i marchewki

Stir Fry z selera i marchewki Czego potrzebujesz? 2 selery naciowe (serca), opłukane 75 g dojrzałego sera cheddar, drobno startego 100 g miękkiego sera 4 łyżki jogurtu greckiego 2 cebulki dymki, drobno posiekane Świeżo zmielony czarny pieprz ...

Zupa krem z selera naciowego

Zupa krem z selera naciowego 4 20 minut Czego potrzebujesz? 2 duże pory 1 pęczek selera naciowego 3 ząbki czosnku 4 łyżki masła klarowanego 2-3 szkl. Wody Do dekoracji: Śmietanka 30% Oliwa z oliwek Usmażony na chrupko bekon lub grzanki...

Sałatka tajska z selerem naciowym

Sałatka tajska 1 10 minut Czego potrzebujesz? 4 łodygi selera naciowego 1 łodyga cebuli dymki lub ½ czerwonej cebuli ½ papryczki chilli Garść liści kolendry 1 mała marchewka Garść orzeszków ziemnych Sos: 1 łyżka oleju ryżowego 1 łyżka soku z...

Seler Lassi – koktajl z selera naciowego

Seler Lassi 2 5 minut Czego potrzebujesz? 1/2 szklanki pokrojonego selera naciowego ½ ogórka 15 listków mięty 1/4 łyżeczki soli 1/2 szkl. jogurtu 1/4 szkl. wody Jak przyrządzić: Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką...

Ryba w zalewie octowej z selerem naciowym

Ryba w zalewie octowej z selerem naciowym 4 55 minut Czego potrzebujesz? 1 kg fileta z białej ryby 3 łodygi selera naciowego czerwona cebula zielona papryka marchew jajko mąka szklanka mleka sól i pieprz do smaku olej 4 łyżki octu lub sok z...

Orkiszowe naleśniki z selerem naciowym

Orkiszowe naleśniki z serem 2 20 minut Będziesz potrzebował NALEŚNIKI 0,5 szklanki mąki orkiszowej 1 łyżeczka suszonej papryki 1 jajko ½ szklanki wody szczypta soli olej do smażenia NADZIENIE ½ czerwonej cebuli 1 marchewka ½ pora 1 pietruszka 2...

Selerowy detoks – koktajl z selerem naciowym / Selerlove

Selerowy detoks 1 10 minut Czego potrzebujesz? 1 szkl. świeżego ananasa 1 zielony ogórek 2 łodygi selera naciowego 1 cytryna 0,5 cm świeżego imbiru banan 1 brzoskwinia Jak przyrządzić: Owoce obieramy i kroimy na mniejsze części. Imbir ścieramy...
Hummus z buraka i fasolki w towarzystwie kawałków selera naciowego

Hummus z buraka i fasolki do selera naciowego

Hummus z buraka i fasolki w towarzystwie kawałków selera naciowego Połączenie wspaniałego smaku buraka wraz z fasolką w tym pysznym dipie, idealnie komponuje się z chrupiącymi warzywami, takimi jak seler naciowy, marchew czy ogórek. 4 - 6 10 minut brak...

Mojito z selerem naciowym

Selerowe mojito Czego potrzebujesz? 1 łodygę selera naciowego 1/3 ogórka Łyżeczkę brązowego cukru Garść liści świeżej mięty 250 ml wody gazowanej Jak przyrządzić: Selera i ogórka kroimy w plasterki i wrzucamy do wysokiej szklanki. Dodajemy...

Zielona shakshuka z selerem naciowym

Zielona shakshuka 2 10 minut Czego potrzebujesz? 2 jajka 2 łodygi selera naciowego Garść szpinaku Pół mini sałaty rzymskiej 1/3 cukinii Kumin Sól Pieprz Pieprz cayenne 1 łyżkę masła klarowanego Jak przyrządzić: Seler kroimy w cienkie plasterki....

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close