Gęsty gulasz, pożywny ragoût, aromatyczny khoresh – potrawy jednogarnkowe świetnie sprawdzą się na zdrowy, a przy tym bardzo sycący obiad. Możemy je przyrządzać na wiele różnych sposobów, z mięsem, warzywami, roślinami strączkowymi, w wersji łagodnej lub pikantnej. Spróbujcie naszych przepisów i przekonajcie się sami!
TAJEMNY SKŁADNIK GULASZU
Kiedy tylko za oknem robi się mroźno, wyciągamy z szafy duży garnek i zabieramy się za gotowanie gulaszu. Też tak macie? Czasami dodajemy do niego same warzywa, innym razem kaszę albo tofu. Według nas bardzo ważnym składnikiem jest też seler naciowy – aromatyczny, lekko pikantny, chrupki, od łodygi aż po liście wypełniony cennymi składnikami odżywczymi. To właśnie on nadaje potrawie niepowtarzalnego aromatu.
Warto wspomnieć, że seler naciowy jest również świetnym źródłem między innymi witamin A, C, E oraz witamin z grupy B, przeciwutleniaczy, kwasu foliowego, magnezu i potasu. Oczyszcza organizm, obniża poziom cholesterolu, wspomaga profilaktykę przeciwnowotworową, pobudza naturalne mechanizmy odpornościowe organizmu. Dzięki niemu żadna infekcja nie będzie nam straszna! Zastanawiacie się, w jakich potrawach jednogarnkowych seler sprawdzi się najlepiej? Na co zwrócić uwagę podczas gotowania? Już odpowiadamy!
Z WĘGIER DO POLSKI
Gulasz przywędrował do nas z Węgier. Tradycyjnie przygotowuje się go z mięsa, warzyw korzeniowych, ziemniaków i cebuli. Swój ostry smak zawdzięcza mielonej papryce – to najbardziej charakterystyczna przyprawa kuchni węgierskiej. Może być słodka, ostra i wędzona. W gulaszu świetnie podkreśla walory mięsa, jego wegetariańskich odpowiedników (tofu, tempeh, seiten), roślin strączkowych (fasola, soczewica, ciecierzyca, groch) oraz warzyw (świetnym dodatkiem do gulaszu będzie seler naciowy, marchew, bakłażan, cukinia).
Co zrobić, kiedy już wybierzemy ulubione składniki? Przyrządzanie gulaszu powinniśmy zacząć od zeszklenia cebuli i podduszenia jej w garnku z garścią przypraw – papryką, kminkiem, pieprzem, szczyptą soli oraz cukru. Do cebuli dodajemy pokrojony w kostkę seler naciowy, warzywa, mięso lub jego zamienniki, całość chwilę smażymy, a następnie zalewamy bulionem (na przykład z dodatkiem wina, whisky, sosu sojowego) i gotujemy do miękkości. Na naszym Facebooku znajdziecie dokładny przepis na gulasz z chorizo oraz kolorowy gulasz warzywny. Można go udekorować świeżymi listkami selera naciowego, podać z bagietką i zielonym smoothie na deser. Spróbujecie?
FRANCUSKIE PRZEPISY
Jednogarnkowe potrawy w sam raz na zimę znajdziemy także w tradycjach kulinarnych innych krajów. Francuzi, słynący z wykwintnych, eleganckich potraw, w mroźne dni często sięgają na przykład po ragoût, czyli potrawkę z duszonego mięsa i warzyw. Przygotowuje się ją w dwóch wariantach. Brązowe ragoût swój charakterystyczny smak zawdzięcza wcześniejszemu przyrumienieniu składników na patelni. Z kolei białe ragoût jest zagęszczane śmietaną i zasmażką, przez co w konsystencji przypomina beszamel. Tajemnicą udanego ragoût jest odpowiednio długie, powolne duszenie potrawy na małym ogniu – tak żeby wszystkie smaki i aromaty mogły się połączyć. W dawnych przepisach mowa nawet o całym dniu gotowania!
My mamy dla was znacznie szybszy i zdrowszy, a przy tym równie smaczny przepis na jarskie ragoût z selerem naciowym, warzywami korzeniowymi oraz pomidorami. Wystarczy podsmażyć na oliwie pokrojoną cebulę, seler, pora i starte na grubych oczkach marchewki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, passatę, posiekane pomidory oraz szklankę czerwonego, wytrawnego wina. Po tym, jak warzywa zmiękną, a wino odparuje, do ragoût wlewamy bulion i gotujemy, od czasu do czasu mieszając. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i świeżymi ziołami. Warzywne ragoût jemy z pieczywem, ryżem, kaszą lub makaronem. Łatwo możemy też zmienić jarską potrawę w potrawę z mięsem – wystarczy dorzucić do garnka na przykład pokrojonego w kostkę, doprawionego i podsmażonego kurczaka.
ALE MEKSYK, CZYLI PIKANTNIE I KOLOROWO
Kuchnia meksykańska najczęściej kojarzy nam się z tortillą, burritos i tacos – choć poszukiwaczom pysznych potraw ma do zaoferowania o wiele więcej. To przede wszystkim miks dwóch kuchni: indiańskiej (bazującej na słodkich ziemniakach, egzotycznych owocach, czekoladzie, kukurydzy, fasoli, chili) oraz hiszpańskiej (wołowina, drób, ryż, wino). Jedną z klasycznych meksykańskich potraw jest jednogarnkowe chili con carne (z fasolą i mięsem, dobrze sprawdzi się chociażby drobno siekana wołowina) albo chili sin carne (w wersji jarskiej).
Przygotowanie chili, tak jak gulaszu czy ragoût, rozpoczynamy od podsmażenia i podduszenia na patelni cebuli, selera naciowego, marchewki, pomidorów, mięsa lub jego jarskich odpowiedników – na przykład tofu, tempeh, wegańskich kiełbasek itp. Seler naciowy jest tutaj kluczowym składnikiem! Podbija pikantność potrawy, a do tego pomaga w trawieniu. Następnie dodajemy fasolę (może być biała, czerwona, pinto, nerkowa) oraz ostre, intensywne przyprawy – paprykę, świeżo zmielony czarny pieprz, kmin, cynamon, ocet balsamiczny, sos sojowy oraz cukier trzcinowy. Koneserom głębokich, ciekawych smaków proponujemy też doprawienie chili con carne gorzką czekoladą. Zapewniamy – będzie przepysznie.
SELER W WERSJI ORIENTALNEJ
Odwiedziliśmy już Węgry, Francję, Meksyk – na koniec zostawiliśmy sobie Bliski Wschód. Kuchnia tego rejonu pełna jest aromatycznych, ciężkich przypraw korzennych, kolorów, ciekawych połączeń smaków oraz faktur. Duże znaczenie odgrywają w niej warzywa (zwłaszcza bakłażan, cukinia, papryka), owoce (na przykład granaty, figi i cytryny) oraz rośliny strączkowe (ciecierzyca, soczewica, bób, groch). W Iranie składniki te w różnych konfiguracjach chętnie jada się w khoresh, czyli pożywnym, jednogarnkowym daniu, podobnym do gulaszu.
Khoresh występuje w wielu rodzajach i odmianach, w tym w pysznym wariancie z naszym warzywem do zadań specjalnych – selerem naciowym. Khoresh z selerem to potrawa nie tylko sycąca, ale i prosta w wykonaniu. Na początek pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy na oliwie z dodatkiem kurkumy, pieprzu oraz papryki. Następnie dodajemy seler w plasterkach, czerwoną fasolę, liście mięty oraz pęczek posiekanej pietruszki, zalewamy wodą, doprawiamy i dusimy przez około czterdzieści minut. Khoresh karafs podajemy skropiony sokiem z limonki i posypany świeżymi ziołami.
JEDEN GARNEK – DUŻO ZDROWIA
Mamy nadzieję, że przekonaliśmy was do próbowania i eksperymentowania z potrawami jednogarnkowymi. Są zdrowe, proste w przygotowaniu, rozgrzewające, w sam raz na zimę. Dzięki dodatkowi selera naciowego poprawiają naszą odporność, dostarczają witamin i energii. Smacznego!