Czy potrawy wielkanocne mogą być zdrowe? Jak najbardziej. Dzisiaj podpowiemy wam, jak w nowy sposób spojrzeć na tradycyjne świąteczne potrawy i wprowadzić na stół całą masę kolorów oraz wiosny. Gotowi? W takim razie zaczynamy. Jedzcie i świętujcie na zdrowie!

ZAMIENIANIE JEST SMACZNE

Pierwsza rada: sięgaj po zdrowe zamienniki. Zamiast cukru używaj naturalnego miodu, syropu z agawy, stewii albo ksylitolu. Śmietanę możesz zastąpić jogurtem naturalnym, a mąkę w ciastach – kaszą jaglaną (nada wypiekom ciekawy, charakterystyczny smak). Warto też doprawiać dania pieprzem, papryką i ziołami (które podkręcają przemianę materii), za to ograniczyć niezdrową sól – jej rolę świetnie spełni seler naciowy. Z ususzonych i rozdrobnionych liści selera możesz w łatwy sposób przygotować przyprawę, która nada niepowtarzalnego smaku wielu potrawom. Pamiętaj tylko, żeby selerowy susz trzymać w szczelnie zamkniętym słoiku. Dzięki temu zachowasz jego aromat na dłużej.

ZDROWY MAJONEZ

W Wielkanoc jednym z głównych i najważniejszych dodatków do potraw jest majonez. Jeżeli zdecydujesz się przygotować go samodzielnie w domu, będziesz mieć pewność, że nie zawiera niepotrzebnych konserwantów, ulepszaczy smaku i nadmiaru pustych kalorii. Wystarczy, że zmiksujesz na wolnych obrotach jajko z dodatkiem oleju, musztardy, soku z cytryny, pieprzu i szczypty soli.

Możesz też pokusić się o ukręcenie wegańskiego majonezu z mleka sojowego, tofu, orzechów nerkowca, fasoli lub aquafaby, czyli… zalewy, która zostaje po cieciorce  w słoiku albo puszce. Aquafaba jest niskokaloryczna, dostarcza antyoksydantów i witamin z grupy B, a do tego nie zawiera glutenu. Jak przygotować taki majonez? Zblenduj aquafabę z płatkami drożdżowymi, octem lub sokiem z cytryny, musztardą, czarną solą, olejem i syropem z agawy. Płatki drożdżowe dodadzą majonezowi serowego, a czarna sól jajecznego posmaku. Miłośnicy nietypowych połączeń mogą na tej bazie tworzyć majonezy smakowe – na przykład z dodatkiem czosnku, rozmarynu, selera naciowego albo suszonych pomidorów.

JAJKO W NOWEJ ODSŁONIE

Domowy majonez doskonale wzbogaci faszerowane na różne sposoby jajka – nadzienie może być z cukinią, rzodkiewką i szczypiorkiem (kwintesencja wiosny), guacamole (doprawione chili i limonką) czy caprese (z mozzarellą, pomidorami oraz bazylią). Jako dodatek do farszu dobrze nadaje się także nasze warzywo do zadań specjalnych – pełen witamin i minerałów, wspomagający odchudzanie seler naciowy. Przypomnijmy, że wśród jego super mocy znajduje się między innymi oczyszczanie organizmu z toksyn, poprawianie trawienia, a także kondycji skóry i włosów. Na wielkanocny stół może trafić na przykład w jajach nadziewanych pastą z selera naciowego, tuńczyka, sera żółtego i ostrej papryki. Zdrowo, pysznie i pikantnie!
Dobrym uzupełnieniem wielkanocnego menu będzie także pasta jajeczna. Do przygotowania podstawowej wersji wystarczą jajka, majonez (lub jogurt), sól oraz pieprz. To idealny punkt wyjścia do dalszych eksperymentów i łączenia smaków. Szczególnie polecamy pastę jajeczną z drobno posiekanymi łodygami selera naciowego oraz pęczkiem szczypiorku (przepis). Do pasty możemy też dodać oliwki, wędzonego łososia, twaróg, mascarpone, fetę, awokado, rzeżuchę… Podsumowując – wszystko to, co lubimy najbardziej.

PLACUSZKI I MUFFINY

Zdrową, ciekawą i wiosennie kolorową alternatywą są jajeczne muffiny. Wystarczy roztrzepać w misce jajka z czosnkiem, solą i pieprzem, a następnie dodać barwne, pełne witamin i cennych składników odżywczych warzywa – pomidory, brokuły, szpinak, cukinię, seler, por. Masę jajeczną z wybranymi dodatkami należy potem wlać do kokilek albo silikonowych foremek do muffinów i zapiekać przez około piętnaście minut. Podawać posypane szczypiorkiem, najlepiej na ciepło, choć również po wystudzeniu smakują wybornie.

TRADYCJA I NOWOCZESNOŚĆ

Na wielkanocnym stole nie może oczywiście zabraknąć żuru. Mówi się, że jego charakterystyczny, kwaśny smak jest jednym z wyznaczników polskiej kuchni. Przygotowanie żuru trzeba zacząć od zmieszania mąki razowej lub owsianej, letniej wody, czosnku i soli. Po trzech, czterech dniach otrzymujemy zakwas, który następnie gotujemy razem z bulionem warzywnym, a potem doprawiamy do smaku.
To oczywiście tylko podstawowa wersja – każda gospodyni ma swoje własne tradycje i przepisy. Do żuru można dodać pasternak, seler naciowy, kalafior, brokuły albo korzeń chrzanu. Świetnie sprawdzą się też dziko rosnące zioła oraz… różne glony, na przykład wakame. Glony wspomagają odchudzanie, mają dobry wpływ na pracę układu krwionośnego, dostarczają nam witamin i minerałów. Jeżeli chcesz bez wyrzutów sumienia zajadać się zdrowszą, mniej kaloryczną wersją żuru, zrezygnuj z kiełbasy, a bulion przygotuj na samych warzywach. Dodatkowo, zamiast z ziemniakami, podaj zupę z brązowym ryżem, kaszą jaglaną albo gryką.

KOLORY NA WIELKANOCNYM TALERZU

Wielkanoc to także przepyszne sałatki. Będą lekkie i zdrowe, jeżeli użyjesz jogurtu, domowego sosu lub majonezu, świeżych warzyw oraz owoców. Charakteru i smaku doda im awokado, seler naciowy czy granat. Spróbuj na przykład sałatki z awokado, ogórkiem, sałatą i bazylią. Warzywa wymieszaj z sosem z majonezu, oliwy, musztardy oraz… syropu klonowego. To jednocześnie pikantne, wytrawne i odrobinę słodkie połączenie na pewno zawojuje twoje kubki smakowe i żołądek. Polecamy też świąteczny wieniec – sałatkę z jajkiem, selerem naciowym, jabłkiem, żurawiną i ziarnami granatu. Przepis znajdziesz na naszym facebooku.

ZDROWYCH I WESOŁYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH

Kiedy zasiadamy do wielkanocnego stołu, spotykamy się z rodziną, naszymi najbliższymi, życzymy im zdrowych i radosnych świąt. To prosta formułka, za którą kryje się wiele ważnych rzeczy. Warto przekuć ją w rzeczywistość – i naprawdę spędzić święta zdrowo, wesoło, przy smacznych, ale lekkich potrawach, na wspólnych spacerach, po prostu razem. Właśnie tego wam życzymy – na te święta i na co dzień!

Wiosenne przywitanie z brokułem Bimi®

Wiosna jest doskonałym momentem na wprowadzenie do naszej diety nowych elementów - doskonałą propozycją jest zielony znajomy selera naciowego - brokuł Bimi® Powszechnie wiadomo, że brokuł jest jednym z najzdrowszych warzyw, które można dodać do swojej diety. Brokuł...

Co sztuczna inteligencja mówi nam o Selerze Naciowym?

Sztuczna Inteligencja (AI) ma ogromny wpływ na nasze życie, zarówno w dziedzinach prywatnych, jak i zawodowych.  Rozwój nowych technologii.AI jest jednym z głównych motorów napędowych rozwoju nowych technologii, takich jak autonomiczne pojazdy czy robotyka. Dzięki...

Zielony kolega Selera Naciowego – Brokuł Bimi®

Zacznij ten rok od czegoś nietuzinkowego! Spróbuj wyjątkowego dania w którym występuje nasz bliski znajomy i członek warzywnej rodziny - brokuł Bimi® Czym brokuły Bimi® różnią się od tych tradycyjnych? Na pierwszy rzut oka pierwszą z nich jest kształt – podłużny z...

Klopsiki w kremowym sosie z selera naciowego

Klopsiki w kremowym sosie selerowym 2 45 minut Czego potrzebujesz? 375 g mięsa mielonego 1 łyżka bułki tartej 2 ząbki czosnku ½ cebuli 1 łyżka tartego parmezanu ½ szkl. śmietany kremówki 1 jajko 1 mała szalotka 2 łodygi selera naciowego 1...

Pasta jajeczna z selerem naciowym

Pasta jajeczna z selerem 1 10 minut Czego potrzebujesz? 2 jajka na twardo Pół pęczka szczypiorku 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki majonezu (lub 2 łyżki jogurtu greckiego z łyżeczką musztardy Dijon) Sól Pieprz Jak przyrządzić: Jajka, seler i...
Steki z tuńczyka ze słodko-kwaśnym selerem naciowym

Steki z tuńczyka z selerem naciowym w sosie słodko-kwaśnym

Steki z tuńczyka ze słodko-kwaśnym selerem naciowym 4 - brak Będziesz potrzebował: 4 świeże steki z tuńczyka 2 selery (serca), opłukane i posiekane 1 średnia cebula, drobno posiekana 2 łyżki oliwy z oliwek 3 posiekane pomidory, bez skórki i...
Rzodkiewkowa Krwawa Mary

Rzodkiewkowa Krwawa Mary z selerem naciowym

Rzodkiewkowa Krwawa Mary Przepyszny przepis na Krwawą Mary z pałeczkami selera. Przepis można modyfikować według uznania. Dodatek w postaci rzodkiewki, zanurzonej w soku z limonki, stanowi naprawdę ciekawą alternatywę dla klasycznego drinka. 4 5 minut brak...
Zupa Sweetheart z szalotki, boczku i szałwi

Zupa Sweetheart z selera naciowego, szalotki, boczku i szałwi

Zupa Sweetheart z szalotki, boczku i szałwii Jest to wspaniała zupa przygotowywana z szerokiej gamy całorocznych warzyw. Idealna podawana jest na gorąco z pieczywem czosnkowym lub grzankami. Serwując to danie jako przystawkę, możesz dodać trochę ryżu do...
Salsa pomidorowo-selerowa

Salsa pomidorowo-selerowa

Salsa pomidorowo-selerowa Seler jest idealnym warzywem do przygotowywania różnego rodzaju dipów, a dzięki swoim naturalnym wyżłobieniom świetnie sprawdzają się do nabierania sosów,  Przed podaniem dzieciom: zmniejsz ilość lub całkowicie zrezygnuj z chili....

Łosoś na puree z selera

Łosoś na puree z selera 2 20 minut Czego potrzebujesz? 1 ziemniak  3 łodygi selera naciowego Biała część małego pora Łyżka masła klarowanego Sól Pieprz Ok. pół szkl. wody 300 g filetów z łososia Skórka z cytryny Jak przyrządzić: Pora, ziemniaka...
Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego

Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego

Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego 2 10 minut brak Będziesz potrzebował: 3 pałeczki selera 1 jabłko odmiana Pink Lady 4 rzodkiewki 150 g sera Dolcelatte 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka oliwy z oliwek...

Sałatka z tuńczyka, selera naciowego i ogórka

Sałatka z tuńczyka i ogórka 2 10 minut Czego potrzebujesz? Puszka tuńczyka w sosie własnym 2 łodygi selera 1/3 ogórka 1/2 czerwonej cebuli 1/2 limonki 1 łyżka prawdziwego majonezu sól pieprz Jak przyrządzić: Tuńczyka odsączyć z zalewy i...

Surówka z selera naciowego i żurawiny z czarnuszką

Surówka z selera i żurawiny z czarnuszką 10 minut   Czego potrzebujesz? 5 łodyg selera naciowego Garść żurawiny lub rodzynek Pół łyżeczki czarnuszki Łyżkę majonezu z dobrym składem lub Łyżkę jogurtu greckiego wymieszanego z łyżeczką musztardy, solą i...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close