Czy potrawy wielkanocne mogą być zdrowe? Jak najbardziej. Dzisiaj podpowiemy wam, jak w nowy sposób spojrzeć na tradycyjne świąteczne potrawy i wprowadzić na stół całą masę kolorów oraz wiosny. Gotowi? W takim razie zaczynamy. Jedzcie i świętujcie na zdrowie!
ZAMIENIANIE JEST SMACZNE
Pierwsza rada: sięgaj po zdrowe zamienniki. Zamiast cukru używaj naturalnego miodu, syropu z agawy, stewii albo ksylitolu. Śmietanę możesz zastąpić jogurtem naturalnym, a mąkę w ciastach – kaszą jaglaną (nada wypiekom ciekawy, charakterystyczny smak). Warto też doprawiać dania pieprzem, papryką i ziołami (które podkręcają przemianę materii), za to ograniczyć niezdrową sól – jej rolę świetnie spełni seler naciowy. Z ususzonych i rozdrobnionych liści selera możesz w łatwy sposób przygotować przyprawę, która nada niepowtarzalnego smaku wielu potrawom. Pamiętaj tylko, żeby selerowy susz trzymać w szczelnie zamkniętym słoiku. Dzięki temu zachowasz jego aromat na dłużej.
ZDROWY MAJONEZ
W Wielkanoc jednym z głównych i najważniejszych dodatków do potraw jest majonez. Jeżeli zdecydujesz się przygotować go samodzielnie w domu, będziesz mieć pewność, że nie zawiera niepotrzebnych konserwantów, ulepszaczy smaku i nadmiaru pustych kalorii. Wystarczy, że zmiksujesz na wolnych obrotach jajko z dodatkiem oleju, musztardy, soku z cytryny, pieprzu i szczypty soli.
Możesz też pokusić się o ukręcenie wegańskiego majonezu z mleka sojowego, tofu, orzechów nerkowca, fasoli lub aquafaby, czyli… zalewy, która zostaje po cieciorce w słoiku albo puszce. Aquafaba jest niskokaloryczna, dostarcza antyoksydantów i witamin z grupy B, a do tego nie zawiera glutenu. Jak przygotować taki majonez? Zblenduj aquafabę z płatkami drożdżowymi, octem lub sokiem z cytryny, musztardą, czarną solą, olejem i syropem z agawy. Płatki drożdżowe dodadzą majonezowi serowego, a czarna sól jajecznego posmaku. Miłośnicy nietypowych połączeń mogą na tej bazie tworzyć majonezy smakowe – na przykład z dodatkiem czosnku, rozmarynu, selera naciowego albo suszonych pomidorów.
JAJKO W NOWEJ ODSŁONIE
Domowy majonez doskonale wzbogaci faszerowane na różne sposoby jajka – nadzienie może być z cukinią, rzodkiewką i szczypiorkiem (kwintesencja wiosny), guacamole (doprawione chili i limonką) czy caprese (z mozzarellą, pomidorami oraz bazylią). Jako dodatek do farszu dobrze nadaje się także nasze warzywo do zadań specjalnych – pełen witamin i minerałów, wspomagający odchudzanie seler naciowy. Przypomnijmy, że wśród jego super mocy znajduje się między innymi oczyszczanie organizmu z toksyn, poprawianie trawienia, a także kondycji skóry i włosów. Na wielkanocny stół może trafić na przykład w jajach nadziewanych pastą z selera naciowego, tuńczyka, sera żółtego i ostrej papryki. Zdrowo, pysznie i pikantnie!
Dobrym uzupełnieniem wielkanocnego menu będzie także pasta jajeczna. Do przygotowania podstawowej wersji wystarczą jajka, majonez (lub jogurt), sól oraz pieprz. To idealny punkt wyjścia do dalszych eksperymentów i łączenia smaków. Szczególnie polecamy pastę jajeczną z drobno posiekanymi łodygami selera naciowego oraz pęczkiem szczypiorku (przepis). Do pasty możemy też dodać oliwki, wędzonego łososia, twaróg, mascarpone, fetę, awokado, rzeżuchę… Podsumowując – wszystko to, co lubimy najbardziej.
PLACUSZKI I MUFFINY
Zdrową, ciekawą i wiosennie kolorową alternatywą są jajeczne muffiny. Wystarczy roztrzepać w misce jajka z czosnkiem, solą i pieprzem, a następnie dodać barwne, pełne witamin i cennych składników odżywczych warzywa – pomidory, brokuły, szpinak, cukinię, seler, por. Masę jajeczną z wybranymi dodatkami należy potem wlać do kokilek albo silikonowych foremek do muffinów i zapiekać przez około piętnaście minut. Podawać posypane szczypiorkiem, najlepiej na ciepło, choć również po wystudzeniu smakują wybornie.
TRADYCJA I NOWOCZESNOŚĆ
Na wielkanocnym stole nie może oczywiście zabraknąć żuru. Mówi się, że jego charakterystyczny, kwaśny smak jest jednym z wyznaczników polskiej kuchni. Przygotowanie żuru trzeba zacząć od zmieszania mąki razowej lub owsianej, letniej wody, czosnku i soli. Po trzech, czterech dniach otrzymujemy zakwas, który następnie gotujemy razem z bulionem warzywnym, a potem doprawiamy do smaku.
To oczywiście tylko podstawowa wersja – każda gospodyni ma swoje własne tradycje i przepisy. Do żuru można dodać pasternak, seler naciowy, kalafior, brokuły albo korzeń chrzanu. Świetnie sprawdzą się też dziko rosnące zioła oraz… różne glony, na przykład wakame. Glony wspomagają odchudzanie, mają dobry wpływ na pracę układu krwionośnego, dostarczają nam witamin i minerałów. Jeżeli chcesz bez wyrzutów sumienia zajadać się zdrowszą, mniej kaloryczną wersją żuru, zrezygnuj z kiełbasy, a bulion przygotuj na samych warzywach. Dodatkowo, zamiast z ziemniakami, podaj zupę z brązowym ryżem, kaszą jaglaną albo gryką.
KOLORY NA WIELKANOCNYM TALERZU
Wielkanoc to także przepyszne sałatki. Będą lekkie i zdrowe, jeżeli użyjesz jogurtu, domowego sosu lub majonezu, świeżych warzyw oraz owoców. Charakteru i smaku doda im awokado, seler naciowy czy granat. Spróbuj na przykład sałatki z awokado, ogórkiem, sałatą i bazylią. Warzywa wymieszaj z sosem z majonezu, oliwy, musztardy oraz… syropu klonowego. To jednocześnie pikantne, wytrawne i odrobinę słodkie połączenie na pewno zawojuje twoje kubki smakowe i żołądek. Polecamy też świąteczny wieniec – sałatkę z jajkiem, selerem naciowym, jabłkiem, żurawiną i ziarnami granatu. Przepis znajdziesz na naszym facebooku.
ZDROWYCH I WESOŁYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH
Kiedy zasiadamy do wielkanocnego stołu, spotykamy się z rodziną, naszymi najbliższymi, życzymy im zdrowych i radosnych świąt. To prosta formułka, za którą kryje się wiele ważnych rzeczy. Warto przekuć ją w rzeczywistość – i naprawdę spędzić święta zdrowo, wesoło, przy smacznych, ale lekkich potrawach, na wspólnych spacerach, po prostu razem. Właśnie tego wam życzymy – na te święta i na co dzień!