Makaron w kremowym sosie grzybowo-selerowym

Praktycznie od końca sierpnia w lasach zaczynają pojawiać się grzyby. To nie lada gratka dla amatorów leśnych aromatów. ?? Sposobów na ich przyrządzenie jest mnóstwo. My polecamy Waszej uwadze nasz ulubiony przepis. Makaron w kremowym sosie grzybowo-selerowym to pyszna opcja na uczczenie nadchodzącej jesieni. Nic bowiem, tak jak seler naciowy, nie podkreśli smaku leśnych grzybów. ?

SKŁADNIKI:

 Opakowanie makaronu tagliatelle
 1 mała pierś z kurczaka
 2 łodygi selera naciowego
 200 ml śmietanki 30%
 Sól
 Pieprz
 Garść posiekanej natki pietruszki
 3 ząbki czosnku
 1 mała cebula
2 duże świeże borowiki lub garść suszonych
2 łyżki masła klarowanego

Porcje:

3-4

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

około 40 minut

 

PRZYGOTOWANIE

? Mięso kroimy w kostkę i nacieramy solą i pieprzem.

?1 łyżkę masła rozgrzewamy na patelni i obsmażamy mięso – z każdej strony na złoto.

?Cebulkę kroimy w drobną kostkę, seler w plasterki, czosnek przeciskamy przez praskę.

?Na patelnię wrzucamy pozostałą łyżkę masła i dodajemy przygotowane warzywa.

?Smażymy minutę na małym ogniu, ciągle mieszając.

?Wrzucamy pokrojone grzyby (jeśli używamy suszonych namaczamy je wcześniej w wodzie).

?Dusimy wszystko razem pod przykryciem aż do miękkości.

?Zalewamy śmietanką. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i natką pietruszki.

?Dusimy 10 minut pod przykryciem na małym ogniu.

?Podajemy z makaronem ugotowanym al dente.

Zobacz więcej przepisów

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close