Makaron w kremowym sosie grzybowo-selerowym
Praktycznie od końca sierpnia w lasach zaczynają pojawiać się grzyby. To nie lada gratka dla amatorów leśnych aromatów. ?? Sposobów na ich przyrządzenie jest mnóstwo. My polecamy Waszej uwadze nasz ulubiony przepis. Makaron w kremowym sosie grzybowo-selerowym to pyszna opcja na uczczenie nadchodzącej jesieni. Nic bowiem, tak jak seler naciowy, nie podkreśli smaku leśnych grzybów. ?
SKŁADNIKI:
✅ Opakowanie makaronu tagliatelle
✅ 1 mała pierś z kurczaka
✅ 2 łodygi selera naciowego
✅ 200 ml śmietanki 30%
✅ Sól
✅ Pieprz
✅ Garść posiekanej natki pietruszki
✅ 3 ząbki czosnku
✅ 1 mała cebula
✅2 duże świeże borowiki lub garść suszonych
✅2 łyżki masła klarowanego
Porcje:
3-4
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
około 40 minut

PRZYGOTOWANIE

? Mięso kroimy w kostkę i nacieramy solą i pieprzem.
?1 łyżkę masła rozgrzewamy na patelni i obsmażamy mięso – z każdej strony na złoto.
?Cebulkę kroimy w drobną kostkę, seler w plasterki, czosnek przeciskamy przez praskę.
?Na patelnię wrzucamy pozostałą łyżkę masła i dodajemy przygotowane warzywa.
?Smażymy minutę na małym ogniu, ciągle mieszając.
?Wrzucamy pokrojone grzyby (jeśli używamy suszonych namaczamy je wcześniej w wodzie).
?Dusimy wszystko razem pod przykryciem aż do miękkości.
?Zalewamy śmietanką. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i natką pietruszki.
?Dusimy 10 minut pod przykryciem na małym ogniu.
?Podajemy z makaronem ugotowanym al dente.

Zobacz więcej przepisów