Świderki, kokardki, muszelki, czasem podawane wytrawnie, innym razem z nutą słodyczy – makaron możemy jeść na wiele sposobów. Wbrew pozorom nie jest bardzo kaloryczny. Ważne tylko żeby łączyć go z lekkimi sosami. Jak to robić? Z czym będzie się najlepiej komponował? Dzisiaj przygotowaliśmy dla was kilka pomysłów na lekki, zdrowy i pełen smaków obiad z makaronem i selerem naciowym. Będzie pysznie!

NAJLEPSZY MAKARON Z SELEREM NACOWYM

Czy wiecie, że makaron wymyślili Chińczycy? Przygotowywali go z prosa, a nie z pszenicy, która jest bazą dobrze nam dzisiaj znanego, tradycyjnego włoskiego makaronu. Ten zaś narodził się w Neapolu i Genui. Na początku nie jadano go z sosem pomidorowym – na to przepyszne połączenie smaków trzeba było jeszcze trochę poczekać. Co więc można było dodać do makaronu, jeżeli nie pomidory? Wystarczy… Oliwa z oliwek lub masło, trochę parmezanu, przeciśnięty przez praskę czosnek, świeża nać pietruszki i podduszony na patelni seler naciowy. Dzięki niemu ta prosta, bardzo minimalistyczna potrawa nabierze charakteru i odrobiny pikanterii.

Seler tworzy z makaronem świetny duet właśnie dlatego, że jest tak wyrazisty, podkreśla łagodność pozostałych składników i spaja wszystkie smaki w całość. Przy tym – stanowi dawkę skoncentrowanego zdrowia. To źródło całej masy witamin, minerałów i składników odżywczych. Dzięki wysokiej zawartości błonnika seler naciowy dba o nasz przewód pokarmowy, detoksykuje organizm i poprawia metabolizm. Warto włączać go do swojego jadłospisu ponieważ jest ujemy kalorycznie – ma mniej kalorii niż zużywany na jego zjedzenie. W związku z tym idealnie sprawdzi się w diecie osób dbających o linię. Potrawy makaronowe z selerem naciowym będą lekkie, aromatyczne, bardzo sycące.

POMYSŁ NA PESTO

Kolejnym bardzo prostym i bardzo smacznym pomysłem na makaron jest pesto. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. W swoim najbardziej tradycyjnym wariancie to zmiksowane lub utarte w moździerzu liście bazylii, prażone orzeszki piniowe, parmezan, czosnek oraz oliwa z oliwek. Sposobów na pesto jest jednak o wiele więcej – można je przygotować z pietruszki, kolendry, suszonych pomidorów, pieczonej papryki albo selera naciowego. My polecamy wam dwa przepisy na pesto z selerem: z oliwkami  oraz z makaronem cytrynowym.

Tak przyszykowane pesto, bez podgrzewania, łączymy ze świeżo ugotowanym, gorącym makaronem. Najlepiej sprawdzą się kokardki (farfalle), świderki (fusilli) i żłobione rurki (penne rigate) – ze względu na swój kształt będą dobrze „przenosić” sos. Warto bowiem wiedzieć, że różnorodność i wielki wybór makaronów nie wynika tylko ze względów estetycznych. Włosi często powtarzają, że kształt makaronu zależy od potrawy, rodzaju sosu, jego gęstości i innych dodatków!

KLASYKA, CZYLI MAKARON Z SOSEM POMIDOROWYM

Trzeba było wyprawy do Ameryki, żeby Europejczycy poznali smak pomidorów i zaczęli łączyć je z makaronem. Klasyczny, bazowy włoski sos pomidorowy do makaronu to świeże pomidory, czosnek i oliwa, wszystko razem podduszone na patelni, doprawione ziołami, pieprzem, solą i cukrem. Sos już w tej formie jest przepyszny, ale warto z nim poeksperymentować i poszukać smaku, który będzie nam najbardziej pasował. Polecamy dodatek na przykład selera naciowego (źródła między innymi kwasu foliowego, magnezu i potasu), oliwek (zdrowe kwasy tłuszczowe) albo kaparów (bogatych w antyoksydanty). Z takim zestawem warzyw dobrze skomponuje się pancetta, czyli włoski, długo dojrzewający boczek, miękki i delikatny w strukturze, tradycyjnie zwijany w roladę.

Przepis na fantastyczny duszony seler z pomidorami i pancettą znajdziecie na naszym Facebooku. Wypróbujcie go z włoskim, grubym makaronem albo innym ulubionym – my na przykład zdrowym pełnoziarnistym, żytnim czy orkiszowym. Jeżeli lubicie eksperymentować, możecie sięgnąć po makarony koloryzowane szafranem, algami morskimi, purée z buraków albo nawet… czarnym atramentem kałamarnicy! Opcji jest naprawdę bez liku. W sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy makarony, które nie tylko będą pięknie i kolorowo prezentowały się na talerzu, ale też nadadzą naszej potrawie zupełnie nowego charakteru. Warto po nie sięgać, eksperymentować i próbować, a może nawet – pokusić się o przygotowanie własnego, domowego makaronu?

TAJEMNICA SOSU BOLOŃSKIEGO

Spaghetti bolognese to chyba jedna z najbardziej znanych potraw – tymczasem w Bolonii, skąd pochodzi, wcale nie jada się jej w znany nam sposób, z cienkimi, długimi nitkami makaronu. We Włoszech sos bolognese serwuje się z makaronowymi wstążkami tagliatelle, stąd też jego regionalna nazwa – tagliatelle al ragù albo ragùbolognese. Tajemnica sosu bolońskiego tkwi w jego długim gotowaniu (od dwóch do czterech godzin!) i proporcjach składników (przeważają wołowina i boczek). W tym przepisie mięso jest najważniejsze, pomidory i warzywa to dodatek, choć bardzo ważny dla ogólnego smaku – pomidory nadają słodycz, seler naciowy pikanterię, cebula wyrazistość.

Jak więc przyrządzić prawdziwy sos boloński? Zaczynamy od podsmażenia na oliwie drobno pokrojonej cebuli, marchewki oraz dwóch, trzech łodyg selera naciowego, następnie dodajemy mięso mielone, chwilę dusimy, całość podlewamy czerwonym, wytrawnym winem. Czekamy aż sos odparuje i dodajemy passatę. To najważniejszy moment – sos trzeba dusić na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez minimum dwie godziny, aż wszystkie smaki się połączą. Na sam koniec dodajemy trochę soli, pieprzu oraz mleka lub śmietanki (dla kremowej konsystencji). Gotowy sos boloński podajemy z tagliatelle, posypany świeżo startym parmezanem, udekorowany listkami selera naciowego.

CZAS NA MAKARON Z KURCZAKIEM

Jeżeli nie macie ochoty na kilkugodzinne gotowanie sosu bolońskiego, dobrym rozwiązaniem będzie makaron z kurczakiem. Mięso drobiowe jest znacznie chudsze i lżejsze od mięsa wieprzowego, do tego stanowi dobre źródło białka, witaminy PP oraz cynku, który wspomaga układ odpornościowy. Przygotowanie kurczaka jest też bardzo proste.

Mamy dla was dwa przepisy na kurczaka z makaronem. Pierwszy sprawdzi się na obiad – to pikantny makaron z kurczakiem, selerem naciowym i papryką w trzech kolorach. Drugi polecamy na kolację, przekąskę albo lunch do pracy – nasz lekka sałatka makaronowa  to prawdziwe bogactwo smaków: aromatyczny seler naciowy, orzechy włoskie, jabłka, ciemne winogrona, kurczak i makaron.

Według dietetyków kurczak najzdrowszy będzie ugotowaniu lub upieczeniu. Ważny jest też sposób gotowania makaronu – najlepiej al dente. Wbrew obiegowej opinii do wody wcale nie musimy dodawać oleju – i tak będzie utrzymywać się tylko na powierzchni, nie zapobiegnie więc sklejaniu. W tym względzie ważniejsza jest ilość wody oraz jakość samego makaronu. Warto zainwestować w ten o dobrym składzie i poczuć prawdziwą różnicę w smaku. Nie powinniśmy też ugotowanego makronu przelewać zimną wodą. Gorący makaron od razu mieszamy z sosem i podajemy.

ZGRANY DUET: SELER NACIOWY I MAKARON

Nasze warzywo do zadań specjalnych to moc witamin i minerałów – pomaga w diecie, walce z cholesterolem i nerwami. A do tego poprawia kondycję skóry, włosów oraz paznokci. Makaron z kolei jest świetnym źródłem energii. To bogactwo węglowodanów, białka, magnezu, a także skrobi opornej, niezbędnej do właściwego funkcjonowania naszego przewodu pokarmowego. Seler naciowy i makaron tworzą prawdziwie zgrany, zdrowy duet. Wypróbujecie nasze przepisy i przekonajcie się sami.

Smacznego!

Seler Naciowy – wegetariański składnik doskonały

Warzywa zamiast mięsa, czyli źródła białka w kuchni roślinnej – przepisy z selerem naciowym Czy dieta wegetariańska może być bogata w białko? Pełnowartościowa? Zdrowa? Jeżeli też zadajecie sobie te pytania, dobrze trafiliście. Dzisiaj wspólnie poszukamy odpowiedzi,...

Wiosenne przywitanie z brokułem Bimi®

Wiosna jest doskonałym momentem na wprowadzenie do naszej diety nowych elementów - doskonałą propozycją jest zielony znajomy selera naciowego - brokuł Bimi® Powszechnie wiadomo, że brokuł jest jednym z najzdrowszych warzyw, które można dodać do swojej diety. Brokuł...

Co sztuczna inteligencja mówi nam o Selerze Naciowym?

Sztuczna Inteligencja (AI) ma ogromny wpływ na nasze życie, zarówno w dziedzinach prywatnych, jak i zawodowych.  Rozwój nowych technologii.AI jest jednym z głównych motorów napędowych rozwoju nowych technologii, takich jak autonomiczne pojazdy czy robotyka. Dzięki...

Ryba po tajsku z selerem naciowym

Ryba po tajsku z selerem 4 35 minut Czego potrzebujesz? 4 filety dorsza lub innej ryby o białym mięsie Garść świeżej bazylii 2 łodygi selera naciowego 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 2 łyżki oliwy Sos: 4 łyżeczki sosu ostrygowego 4 łyżki...

Zupa minestrone z selerem naciowym

Zupa minestrone z selerem naciowym Zupa minestrone to nie lada gratka dla wielbicieli warzyw ? Podobno jest jednym z sekretów, czy raczej eliksirów młodości, które pozwalają cieszyć się witalnością mieszkańcom Sardynii. Tak przynajmniej twierdzi Dan...
Dip z awokado i kawałkami selera naciowego

Dip z awokado i kawałkami selera naciowego

Dip z awokado i kawałkami selera naciowego 4 10 minut brak Będziesz potrzebował: 1 awokado 3 rzodkiewki ½ cytryny Sól morska i pieprz Seler naciowy Jak przyrządzić: Rozgnieć awokado widelcem i dodaj wyciśnięty sok z cytryny. Drobno posiekaj...

Ryba w zalewie octowej z selerem naciowym

Ryba w zalewie octowej z selerem naciowym 4 55 minut Czego potrzebujesz? 1 kg fileta z białej ryby 3 łodygi selera naciowego czerwona cebula zielona papryka marchew jajko mąka szklanka mleka sól i pieprz do smaku olej 4 łyżki octu lub sok z...

Nadziewany seler naciowy na 3 sposoby

Seler nadziewany na 3 sposoby Aby przyrządzić te pyszne i szybkie przekąski potrzebujesz przede wszystkim pęczek selera naciowego. Poniżej znajdziesz trzy warianty smakowe.   *To danie można modyfikować wedle tego co masz akurat w swojej...

Chrupiąca sałatka z selerem naciowym i jabłkiem

Chrupiąca sałatka z selerem naciowym i jabłkiem 4 10 minut Czego potrzebujesz? 4 szklanki posiekanego selera naciowego 1 średnie jabłko pokrojone w kostkę 2 szkl. rzodkiewek pokrojonych w cienkie plasterki 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w...

Mojito z selerem naciowym

Selerowe mojito Czego potrzebujesz? 1 łodygę selera naciowego 1/3 ogórka Łyżeczkę brązowego cukru Garść liści świeżej mięty 250 ml wody gazowanej Jak przyrządzić: Selera i ogórka kroimy w plasterki i wrzucamy do wysokiej szklanki. Dodajemy...
Steki z tuńczyka ze słodko-kwaśnym selerem naciowym

Steki z tuńczyka z selerem naciowym w sosie słodko-kwaśnym

Steki z tuńczyka ze słodko-kwaśnym selerem naciowym 4 - brak Będziesz potrzebował: 4 świeże steki z tuńczyka 2 selery (serca), opłukane i posiekane 1 średnia cebula, drobno posiekana 2 łyżki oliwy z oliwek 3 posiekane pomidory, bez skórki i...

Włoska zupa z pulpecikami i selerem naciowym

Włoska zupa z pulpecikami 4 35 minut Czego potrzebujesz? Pulpeciki 1 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 1/2 szkl. Bułki tartej 1 łyżeczka suszonej pietruszki 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano 1 jajko 1/2 szkl. tartego...
Sycący dip z kawałkami selera naciowego

Sycący dip z selera naciowego

Sycący dip z kawałkami selera naciowego 4 10 minut plus czas namaczania brak Będziesz potrzebował: 2 selery naciowe (serca), opłukane 50 g wiórków kokosowych 240 ml gorącej wody 5 łyżek chrupiącego masła orzechowego 1 łyżka jasnego sosu...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close