Miso ramen w Japonii, harira w Maroku, włoskie minestrone i ożywcze hiszpańskie gazpacho – to tylko niektóre z najsłynniejszych zup świata. Więcej poznacie podczas naszej dzisiejszej podróży kulinarnej. Wspólnie przemierzymy kilka kontynentów, odwiedzimy bliższe i dalsze kraje, zajrzymy do wielu regionalnych kuchni, żeby poznać sekrety przygotowywania smacznych, zdrowych zup z selerem naciowym w roli głównej. Dołączycie do nas?

KRÓTKA HISTORIA ZUPY

To prawdopodobnie najstarsze danie w historii ludzkości. Już neandertalczycy gotowali zupy, choć nie mieli jeszcze garnków i ceramiki – wystarczył wydrążony przez wodę kamień, worek ze skóry albo wgłębienie wykopane w ziemi. Dzięki temu mogli nie tylko znacząco urozmaicić swoją dietę, na przykład o rośliny strączkowe oraz korzeniowe, ale też zadbać o chorych i starych członków plemienia, którzy nie radzili sobie z twardszymi, ciężkostrawnymi posiłkami. Po tysiącach lat zupa nadal jest podstawą prawdziwie zdrowego jadłospisu. Serwuje się ją właściwie na każdym kontynencie, na tysiące różnych sposobów, na słodko i wytrawnie, na ciepło albo zimno, na śniadanie, obiad oraz kolację.

Z zupą wiążą się też przeróżne tradycje i obyczaje. W Azji na przykład panuje przekonanie, że zupa ma walory lecznicze, często więc podaje się ją przy przeziębieniu. W niektórych regionach Chin treściwy, pełen aromatu bulion, gotowany nawet przez kilka dni lub tygodni, jest tradycyjnym prezentem ślubnym. Ma zapewnić parze młodej zdrowie, pomyślność i szczęśliwe życie. W Japonii przy zupie powinniśmy siorbać i mlaskać, żeby wyrazić uznanie dla jej smaku oraz talentów kucharza. W Europie wręcz przeciwnie – takie zachowanie byłoby olbrzymim nietaktem! Według zasad savoir vivre’u w Anglii zupę nabiera się bokiem łyżki, we Francji dla odmiany samym dzióbkiem. Na koniec zaś talerza nie przechyla się w ogóle, a jeżeli już, to raczej od siebie – zwyczaj ten podobno wprowadzono na początku dziewiętnastego wieku w wojsku. Wszystko po to, żeby podczas jazdy konnej kawalerzyści nie wylewali sobie zup na mundury. Bez względu na to, jak serwujemy i jemy zupy jedno jest pewne – są łatwe w przygotowaniu, pożywne, bardzo różnorodne, a przy tym super zdrowe. Zwłaszcza gdy powstają na bazie selera naciowego.

NAJLEPSZY BULION Z SELEREM NACIOWYM

Dlaczego seler naciowy? Już tłumaczymy! Nasze warzywo do zadań specjalnych jest źródłem mnóstwa cennych składników odżywczych, w tym między innymi witamin A, C i E, witamin z grupy B, przeciwutleniaczy, magnezu, potasu oraz żelaza. Zawiera również poliacetyleny, czyli związki chemiczne o działaniu przeciwnowotworowym, przeciwzapalnym i przeciwzakrzepowym. Regularnie stosowany seler naciowy podnosi odporność organizmu, obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu, przywraca równowagę kwasowo-zasadową, wspomaga procesy uczenia się i zapamiętywania. Ma też dobroczynny wpływ na naszą skórę, włosy oraz paznokcie. Do tego wszystkiego smakuje wyśmienicie – naturalnie słono, lekko pikantnie, z charakterem.

Wszystko to czyni z selera naciowego niezastąpiony składnik domowego bulionu , na przykład takiego w duchu zero weste, ale nie tylko. Poza warzywami warto dorzucić do niego świeże zioła (dla aromatu), dolać olej (żeby połączyć mnogość oddzielnych aromatów w jeden) oraz sos sojowy (bogaty w umami, czyli piąty smak, mięsisty, wielowarstwowy, bardzo głęboki). Tak przygotowany bulion będzie świetną bazą dla wielu zup z różnych zakątków świata.

ZUPY ZE SŁONECZNEGO BASENU MORZA ŚRÓDZIEMNEGO

Naszą dzisiejszą podróż kulinarną zaczynamy w Europie Zachodniej, a konkretnie – w aromatycznej, pełnej kolorów i smaków Hiszpanii. To stąd wywodzą się idealne na upał chłodniki: kultowe gazpacho, podobne do niego w smaku salmojero, ajo blanco ze zmielonych migdałów czy rybne marmitako. Najbardziej popularne jest gazpacho z Andaluzji – tradycyjnie przygotowuje się je na bazie bardzo dojrzałych, słodkich pomidorów, do których dodaje się miąższ chleba oraz oliwę z oliwek. Ten podstawowy przepis ma oczywiście wiele modyfikacji i wariantów: można gazpacho urozmaicić czosnkiem, pomarańczami albo truskawkami, można też w ogóle zrezygnować z pomidorów i postawić na zielone warzywa. Właśnie tak robimy w naszym przepisie na gazpacho z selerem naciowym, ogórkiem, szpinakiem, papryką i jalapeno. W efekcie powstaje zupa orzeźwiająca, przyjemnie pikantna, idealna na gorący dzień.

Zupę w sam raz na lato znajdziemy też we Włoszech. Minestrone, bo to o niej mowa, najczęściej powstaje na bazie bulionu z fasoli i sezonowych warzyw: pomidorów, papryki, cukinii, brokułów, selera naciowego, kapusty, innymi słowy tego, co akurat znajdziecie na sklepowych półkach albo w swojej lodówce. Bazowy przepis można, a nawet trzeba modyfikować w zależności od pór roku i własnych upodobań. My na przykład do minestrone dodajemy kolorowy makaron, ale równie dobrze sprawdzą się młode ziemniaczki, drobny ryż, domowe grzanki, szczypta parmezanu albo łyżeczka zielonego pesto, które podkreśli smak fasolowego bulionu. Fasola odgrywa też niebagatelną rolę w fasoladzie, czyli tradycyjnej zupie kuchni greckiej. Najlepiej podawać ją na ciepło, z oliwą z oliwek, cytryną i świeżą natką pietruszki.

ZUPY Z BARWNEGO BLISKIEGO WSCHODU

Więcej przepisów na pyszne, aromatyczne, wręcz bajecznie kolorowe zupy czeka na nas po drugiej stronie basenu Morza Śródziemnego – w Maroku, Tunezji, Libii, Indii, Arabii i innych krajach Bliskiego Wschodu. Królują tutaj przyprawy korzenne, świeże zioła, pikantna papryka, dojrzałe pomidory, bakłażany, cukinie oraz rośliny strączkowe, szczególnie ciecierzyca i soczewica. Ta pierwsza jest bogata w wysokiej jakości białko, węglowodany złożone, aminokwasy oraz antyoksydanty. Dzięki temu reguluje pracę serca, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, poprawia trawienie, wpływa korzystnie na kondycję skóry, włosów oraz paznokci. Soczewica z kolei oczyszcza wątrobę z toksyn, reguluje cukier we krwi i wzmacnia układ krążenia.

Razem tworzą prawdziwie smakowity duet – czego dowodem niech będzie harira, tradycyjna zupa kuchni berberyjskiej, w Maroku serwowana zarówno na ulicznych straganach, w małych jadłodajniach i lokalnych bistrach, jak też w dużych, luksusowych restauracjach. Czasami podaje się ją z cienkimi nitkami makaronu, innym razem z ryżem, semoliną albo ziemniakami. Dla smaku można dodać do niej daktyle, sok z limonki i cynamon. Bez względu jednak na szczegóły zawsze jest słodka od dojrzałych pomidorów, pikantna dzięki selerowi naciowemu, pachnąca kuminem i kolendrą, po prostu przepyszna. W Tunezji podobną potrawę nazywa się lablabi. W Libii zupa z soczewicą w roli głównej to szorba adas, w Indiach – pożywny, gesty i aromatyczny dal. W naszym przepisie doprawiamy go typowo bliskowschodnimi przyprawami: żółtą kurkumą, korzennym w smaku imbirem, ostrym chilli, cytrusową kolendrą i delikatnie słodkim mlekiem kokosowym.

ZUPY W PIKANTNYM AZJATYCKIM STYLU

Mleko kokosowe wykorzystujemy również w klasycznej tajskiej zupie curry. Jest ostra, słodko-kwaśna, prosta w przygotowaniu, czyli dokładnie taka, jak cała kuchnia tajska. Z jednej strony można w niej dostrzec wpływy indyjskich tradycji kulinarnych, z drugiej – chińskich. Do tego połączenia różnych smaków Tajlandczycy dorzucili też coś od siebie: wspomniane wyżej mleko kokosowe, galangal (tajski imbir), trawę cytrynową, liście limonki kaffir oraz sos rybny. W kuchni tajskiej popularnym dodatkiem do zup są różnego rodzaju ryżowe makarony, kurczak, krewetki oraz – w wersji wegetariańskiej – marynowane i smażone tofu.

Dla fanów kuchni roślinnej mamy też przepis na japońską zupę miso ramen. To jedno z najbardziej znanych na całym świecie dań kuchni azjatyckiej. Tradycyjnie przygotowuje się je na bazie bulionu z drobiu, wołowiny, wieprzowiny lub ryb, zapewniamy jednak, że równie dobrze sprawdzi się bulion warzywny. Wystarczy dodać do niego na przykład specjalny ramenowy makaron, wodorosty nori, jajko na miękko, kapustę pak choi, kiełki fasoli mung, pędy bambusa i sezamową pastę tahini. Bardzo podobnie, a przy tym zupełnie inaczej, smakuje flagowe danie kuchni wietnamskiej – czyli zupa pho. Różnica tkwi w szczegółach. Do ramenu potrzebujemy makaronu z mąki pszennej, zaś do zupy pho – z ryżu. Bulion pho jest też lżejszy, anyżowy w smaku, mniej tłusty, obowiązkowo doprawiony imbirem i czosnkiem. My serwujemy go z pociętym w kosteczkę selerem naciowym, papryczką chilli, limonką i świeżymi listkami mięty.

ZUPY Z SELEREM NACIOWYM Z CAŁEGO ŚWIATA

To oczywiście nie wszystko. Na naszym selerowym Facebooku znajdziecie więcej przepisów na przepyszne zupy. Niektóre pochodzą z bliska, właściwie zza między, jak chłodnik litewski czy barszcz ukraiński. Inne pełnymi garściami czerpią z odległych kultur, tradycji, smaków, ewoluują i zmieniają się na przestrzeni wieków.

Chowder na przykład zawędrował z Anglii do Australii, Nowej Zelandii i Ameryki, gdzie przygotowuje się go nie tylko z rybami jak w oryginalnym, wyjściowym przepisie, ale też cheesburgerami albo kukurydzą. W Finlandii jada się lohiketto z łososiem.  Holendrzy mają swoją słynną zupę grochową snert, a Bułgarzy – fasolową, pożywną i pikantną bob czorbę. To jednak dopiero początek. Zaglądajcie na naszego Facebooka, odkrywajcie nowe przepisy, próbujcie, eksperymentujcie i bawcie się dobrze.

Smacznego!

 

ŹRÓDŁA:

Wartości odżywcze poszczególnych produktów:

  • Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, pod red. prof. dr hab. H. Kunachowicz, Wydawnictwo Lekarskie PZWL
  • Dietetycy – specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/
  • Serwis Food Data Central, https://fdc.nal.usda.gov/.

 

 

Rissotto z groszkiem i selerem naciowym

Rissotto z groszkiem i selerem naciowym

Curry z soczewicy z selerem naciowym

Curry z soczewicy z selerem naciowym

Zupa kukurydziana Locro

Zupa kukurydziana Locro

Comida por quilo

Comida por quilo

Krewetki po tajsku z selerem naciowym

Krewetki po tajsku z selerem naciowym

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

Kurczak z brzoskwinią i ryżem

Kurczak z brzoskwinią i ryżem

Placuszki fiskekaker

Placuszki fiskekaker

Kartoffelsalat

Kartoffelsalat

Roladki z tortilli z selerem naciowym

Roladki z tortilli z selerem naciowym

Shake owocowo-warzywny

Shake owocowo-warzywny

Makaron z sosem bolońskim – z selerem naciowym

Makaron z sosem bolońskim – z selerem naciowym

Szwedzkie klopsiki z selerem naciowym

Szwedzkie klopsiki z selerem naciowym

Sałatka grecka z grillowanym kurczakiem

Sałatka grecka z grillowanym kurczakiem

Naleśniki po bretońsku z selerem naciowym

Naleśniki po bretońsku z selerem naciowym

Grzanki z włoskim soffritto

Grzanki z włoskim soffritto

Warzywne placuszki

Warzywne placuszki

Surówka z młodej kapusty, marchewki i selera

Surówka z młodej kapusty, marchewki i selera

Pierogi z kaszą gryczną, twarogiem i selerem

Pierogi z kaszą gryczną, twarogiem i selerem

Halibut pieczony z porem i selerem naciowym

Halibut pieczony z porem i selerem naciowym

Wege gulasz z cieciorki, fasoli i selera naciowego

Wege gulasz z cieciorki, fasoli i selera naciowego

Kotlety ziemniaczane z selerem naciowym

Kotlety ziemniaczane z selerem naciowym

Schab w sosie własnym z selerem naciowym

Schab w sosie własnym z selerem naciowym

Tarta warzywna z serem mozzarella

Tarta warzywna z serem mozzarella

Fit sałatka z selera naciowego

Fit sałatka z selera naciowego

Canneloni z selerem naciowym

Canneloni z selerem naciowym

Sałatka z selera naciowego i tuńczyka

Sałatka z selera naciowego i tuńczyka

Roladki z ogórka z selerem naciowym (wege)

Roladki z ogórka z selerem naciowym (wege)

Polędwiczki z kurczaka w sosie warzywnym

Polędwiczki z kurczaka w sosie warzywnym

Pieczona biała kiełbasa z selerem naciowym

Pieczona biała kiełbasa z selerem naciowym

Jajka faszerowane z selerem naciowym

Jajka faszerowane z selerem naciowym

Pieczone klopsiki z indyka z selerem i szpinakiem

Pieczone klopsiki z indyka z selerem i szpinakiem

Omlet z brukselką, selerem, porem i serem pleśniowym

Omlet z brukselką, selerem, porem i serem pleśniowym

Zielony makaron ze śmietanowym sosem z brokułem i selerem

Zielony makaron ze śmietanowym sosem z brokułem i selerem

Pieczeń drobiowa z jajkiem i selerem naciowym

Pieczeń drobiowa z jajkiem i selerem naciowym

wegetariańskie gołąbki (nadziewane kaszą z selerem i kalafiorem)

wegetariańskie gołąbki (nadziewane kaszą z selerem i kalafiorem)

Sałatka z sałaty rzymskiej, selera, zielonych jabłek i pistacji z sosem miodowym

Sałatka z sałaty rzymskiej, selera, zielonych jabłek i pistacji z sosem miodowym

Zielona zupa krem z cukinii i selera naciowego

Zielona zupa krem z cukinii i selera naciowego

Pizza walentynkowa

Pizza walentynkowa

Sałatka z makaronem pełnoziarnistym

Sałatka z makaronem pełnoziarnistym

Tartaletki z karmelizowaną cebulą, boczkiem, serem i selerem naciowym

Tartaletki z karmelizowaną cebulą, boczkiem, serem i selerem naciowym

Risotto z owocami morza

Risotto z owocami morza

Muszle makaronowe nadziewane serami, szpinakiem i selerem naciowym

Muszle makaronowe nadziewane serami, szpinakiem i selerem naciowym

Shoarma z ciecierzycy z surówką z selera

Shoarma z ciecierzycy z surówką z selera

Dorsz po śródziemnomorsku

Dorsz po śródziemnomorsku

Zielona lasagne 4 sery w stylu zero waste

Zielona lasagne 4 sery w stylu zero waste

Bulion w stylu zero waste

Bulion w stylu zero waste

Sajgonki w stylu zero waste

Sajgonki w stylu zero waste

Zupa porowo-selerowa w stylu zero waste

Zupa porowo-selerowa w stylu zero waste

Stir-fry w stylu zero waste

Stir-fry w stylu zero waste

„Bałwanki” babeczki marchewkowo-selerowe z pozostałości po przygotowaniu soku

„Bałwanki” babeczki marchewkowo-selerowe z pozostałości po przygotowaniu soku

Karnawałowa sałatka z selerem naciowym i ananasem nawidelcu.pl

Karnawałowa sałatka z selerem naciowym i ananasem nawidelcu.pl

Dwuwarstwowe jogurtowo-warzywne shoty

Dwuwarstwowe jogurtowo-warzywne shoty

Domowy barszcz z uszkami

Domowy barszcz z uszkami

Dorsz zapiekany pod aromatyczną kruszonką

Dorsz zapiekany pod aromatyczną kruszonką

Warzywny pasztet z selera naciowego

Warzywny pasztet z selera naciowego

Burgerki Reniferki

Burgerki Reniferki

Fit selerowo-owocowe brownie

Fit selerowo-owocowe brownie

Frytki z batatów na bogato

Frytki z batatów na bogato

Jesienny wegański poke bowl z selerem naciowym

Jesienny wegański poke bowl z selerem naciowym

Jesienna wegańska sałatka z pieczonym jabłkiem i roślinnym serem

Jesienna wegańska sałatka z pieczonym jabłkiem i roślinnym serem

Wegańskie chilli z dyni i selera naciowego

Wegańskie chilli z dyni i selera naciowego

Owsiane placuszki z marchewką i selerem naciowym

Owsiane placuszki z marchewką i selerem naciowym

Halloweenowe przekąski z selerem naciowym

Halloweenowe przekąski z selerem naciowym

Gofrowe potworki z selerem naciowym

Gofrowe potworki z selerem naciowym

Kotleciki rybne z salsą z selera naciowego i rzodkiewki

Kotleciki rybne z salsą z selera naciowego i rzodkiewki

Frytki z batata na bogato

Frytki z batata na bogato

Croissant z łososiem i selerem naciowym

Croissant z łososiem i selerem naciowym

Croque madame z szynką, selerem naciowymi szpinakiem

Croque madame z szynką, selerem naciowymi szpinakiem

Wegańska musaka z selerem naciowym

Wegańska musaka z selerem naciowym

Sałatka z selerem naciowym i pomarańczą od @gotuje_bo_lubie_fit

Sałatka z selerem naciowym i pomarańczą od @gotuje_bo_lubie_fit

Wegańskie wytrawne mufffiny

Wegańskie wytrawne mufffiny

Zupa cebulowo-selerowa

Zupa cebulowo-selerowa

Makaron w kremowym sosie z buraków i selera

Makaron w kremowym sosie z buraków i selera

Grzybowo-selerowy Bourguignon

Grzybowo-selerowy Bourguignon

Delikatna zupa krem z selerem naciowym

Delikatna zupa krem z selerem naciowym

Jesienna sałatka z dynią, selerem i kozim serem

Jesienna sałatka z dynią, selerem i kozim serem

Sałatka Waldorf z selerem naciowym od Lifemenagerka.pl

Sałatka Waldorf z selerem naciowym od Lifemenagerka.pl

Bigos z jarmużu, selera naciowego i dyni

Bigos z jarmużu, selera naciowego i dyni

Dynia piżmowa nadziewana selerem naciowym

Dynia piżmowa nadziewana selerem naciowym

Zupa marchewkowo- selerowa

Zupa marchewkowo- selerowa

Makaron z sosem serowo- selerowym

Makaron z sosem serowo- selerowym

Smoothie bowl z selera naciowego na mleku migdałowym

Smoothie bowl z selera naciowego na mleku migdałowym

Leczo z selerem naciowym

Leczo z selerem naciowym

Gofry bez mąki z sałatką z selera naciowego i jajkiem w koszulce

Gofry bez mąki z sałatką z selera naciowego i jajkiem w koszulce

Tofu po koreańsku z kimchi z selera naciowego

Tofu po koreańsku z kimchi z selera naciowego

Smoothie kokosowo-selerowe

Smoothie kokosowo-selerowe

Fit wrapy z różowym hummusem z selera naciowego i buraków

Fit wrapy z różowym hummusem z selera naciowego i buraków

Sałatka śródziemnomorska z selerem naciowym

Sałatka śródziemnomorska z selerem naciowym

Zupa rybna z selerem naciowym

Zupa rybna z selerem naciowym

Buddha bowl z selerem naciowym

Buddha bowl z selerem naciowym

Rozgrzewająca zupa z selera naciowego i kalafiora z kurkumą i imbirem

Rozgrzewająca zupa z selera naciowego i kalafiora z kurkumą i imbirem

Kalafiorowe wege „skrzydełka” Buffalo

Kalafiorowe wege „skrzydełka” Buffalo

Tacos z szarpanym kurczakiem, guacamole + salsa z selera naciowego

Tacos z szarpanym kurczakiem, guacamole + salsa z selera naciowego

Zupa pomidorowa z selerem, soczewicą i brukselką

Zupa pomidorowa z selerem, soczewicą i brukselką

Zupa krem z selera naciowego i kapusty

Zupa krem z selera naciowego i kapusty

Zupa dyniowo-selerowa

Zupa dyniowo-selerowa

Makaron w kremowym sosie grzybowo- selerowym

Makaron w kremowym sosie grzybowo- selerowym

Kaszotto z selerem naciowym, jarmużem i burakiem

Kaszotto z selerem naciowym, jarmużem i burakiem

Tosty z selerem naciowym na 4 sposoby

Tosty z selerem naciowym na 4 sposoby

Kopytka z chorizo i selerem naciowym

Kopytka z chorizo i selerem naciowym

Zielone wrapy z selerem naciowym

Zielone wrapy z selerem naciowym

Selerowo-limonkowa granita

Selerowo-limonkowa granita

Zupa minestrone z selerem naciowym

Zupa minestrone z selerem naciowym

Smoothie krwawa Mary z selerem naciowym

Smoothie krwawa Mary z selerem naciowym

Meksykański koktajl krewetkowy z selerem naciowym

Meksykański koktajl krewetkowy z selerem naciowym

Chłodnik litewski z selerem naciowym

Chłodnik litewski z selerem naciowym

Chowder z kukurydzy i selera naciowego

Chowder z kukurydzy i selera naciowego

Kanapka z grillowanym kurczakiem, selerem naciowym, gruszką i niebieskim serem

Kanapka z grillowanym kurczakiem, selerem naciowym, gruszką i niebieskim serem

Falafele z bobu i selera naciowego

Falafele z bobu i selera naciowego

Sałatka z selera naciowego, fasolki szparagowej i młodych ziemniaków

Sałatka z selera naciowego, fasolki szparagowej i młodych ziemniaków

Surówka z selera naciowego i kalarepy

Surówka z selera naciowego i kalarepy

Zupa krem z selera naciowego

Zupa krem z selera naciowego

Krewetki z selerem naciowym

Krewetki z selerem naciowym

Pasta jajeczna z selerem naciowym

Pasta jajeczna z selerem naciowym

Selerowy koktajl detoksykujący

Selerowy koktajl detoksykujący

Faszerowana papryka z selerem naciowym

Faszerowana papryka z selerem naciowym

Hiszpańska tortilla z selerem naciowym (Tortilla de patatas)

Hiszpańska tortilla z selerem naciowym (Tortilla de patatas)

Sałatka sycylijska z selerem naciowym (Insalata di Arance)

Sałatka sycylijska z selerem naciowym (Insalata di Arance)

Ratatuj z selerem naciowym (Ratatouille)

Ratatuj z selerem naciowym (Ratatouille)

Paella z owocami morza i selerem naciowym

Paella z owocami morza i selerem naciowym

Mishkaki z kachumbari z selerem naciowym

Mishkaki z kachumbari z selerem naciowym

Odżdża z selerem naciowym

Odżdża z selerem naciowym

Zanzibarska pizza z selerem naciowym

Zanzibarska pizza z selerem naciowym

Harira z selerem naciowym

Harira z selerem naciowym

Gyros z selerowym sosem tzatzyki

Gyros z selerowym sosem tzatzyki

Bob czorba z selerem naciowym

Bob czorba z selerem naciowym

Klopsiki keftedes z selerem naciowym

Klopsiki keftedes z selerem naciowym

Ćevapčići i ajvar z selera naciowego

Ćevapčići i ajvar z selera naciowego

Pad Thai z krewetkami, tofu i selerem naciowym

Pad Thai z krewetkami, tofu i selerem naciowym

Sałatka wietnamska z selerem naciowym i makaronem

Sałatka wietnamska z selerem naciowym i makaronem

Wołowina po koreańsku z selerem naciowym i pak choi

Wołowina po koreańsku z selerem naciowym i pak choi

Zupa Pho Bo z selerem naciowym

Zupa Pho Bo z selerem naciowym

Tajskie czerwone curry z kurczakiem i selerem naciowym

Tajskie czerwone curry z kurczakiem i selerem naciowym

Amerykańska sałatka ziemniaczana z selerem naciowym

Amerykańska sałatka ziemniaczana z selerem naciowym

Hot-dogi z Chicago + salsa z selera naciowego

Hot-dogi z Chicago + salsa z selera naciowego

Poke bowl z łososiem i selerem naciowym

Poke bowl z łososiem i selerem naciowym

Ryba po tajsku z selerem naciowym

Ryba po tajsku z selerem naciowym

Kurczak w sosie pieprzowym z selerem naciowym

Kurczak w sosie pieprzowym z selerem naciowym

Naciowe Seler Lassi

Naciowe Seler Lassi

Klopsiki w kremowym sosie selerowym

Klopsiki w kremowym sosie selerowym

Pieczony seler naciowy nadziewany kozim serem

Pieczony seler naciowy nadziewany kozim serem

Chrupiąca sałatka z selerem naciowym i jabłkiem

Chrupiąca sałatka z selerem naciowym i jabłkiem

Włoska zupa z selerem naciowym i pulpecikami

Włoska zupa z selerem naciowym i pulpecikami

Burger z kurczaka z salsą z selera naciowego

Burger z kurczaka z salsą z selera naciowego

Spring rolls z selera naciowego + sos z masła orzechowego

Spring rolls z selera naciowego + sos z masła orzechowego

Sałatka tajska z selerem naciowym

Sałatka tajska z selerem naciowym

Fasolada – grecka zupa z fasoli i selera naciowego

Fasolada – grecka zupa z fasoli i selera naciowego

Sałatka z tuńczyka z selerem naciowym i ogórkiem

Sałatka z tuńczyka z selerem naciowym i ogórkiem

Smoothie z selerem naciowym „Różowa Pantera”

Smoothie z selerem naciowym „Różowa Pantera”

Zielona shakshuka z selerem naciowym

Zielona shakshuka z selerem naciowym

Wolnogotowane chow mein z selerem naciowym

Wolnogotowane chow mein z selerem naciowym

Chłodnik z selera naciowego

Chłodnik z selera naciowego

Mojito z selerem naciowym

Mojito z selerem naciowym

Seler naciowy nadziewany na trzy sposoby

Seler naciowy nadziewany na trzy sposoby

Stir Fry z selera naciowego i marchewki

Stir Fry z selera naciowego i marchewki

Surówka z selera naciowego i żurawiny z czarnuszką

Surówka z selera naciowego i żurawiny z czarnuszką

Cheeseeburgerowy chowder z selerem naciowym

Cheeseeburgerowy chowder z selerem naciowym

Seler naciowy i grzyby? Makaron w kremowym sosie grzybowo-selerowym

Seler naciowy i grzyby? Makaron w kremowym sosie grzybowo-selerowym

Choinka z pesto z selera naciowego

Choinka z pesto z selera naciowego

Łosoś pod kolorową pierzynką z selera naciowego

Łosoś pod kolorową pierzynką z selera naciowego

Bezglutenowe wege pierożki z selerem naciowym

Bezglutenowe wege pierożki z selerem naciowym

Wegańskie paszteciki z selerem naciowym i czarną soczewicą

Wegańskie paszteciki z selerem naciowym i czarną soczewicą

Selerowo-cynamonowe ciasteczka

Selerowo-cynamonowe ciasteczka

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close