Co jedzą peskatarianie i czym się różnią od wegetarian? Jak działa fleksitarianizm? Dlaczego klimatarianizm zdobywa coraz więcej zwolenników? Dzisiaj wspólnie poszukamy odpowiedzi na te i inne pytania, poznamy najnowsze kulinarne trendy, popularne diety oraz pyszne przepisy z selerem naciowym w roli głównej. Przygotujcie się na eksplozję smaków i aromatów. Zaczynamy!

ZDROWIE, EKOLOGIA I SELER NACIOWY

Jemy coraz bardziej świadomie. Badania przeprowadzone przez grupę Mintel dowodzą, że w kuchni zwracamy uwagę przede wszystkim na naturalność składników, z chęcią sięgamy po warzywa i owoce, komponujemy nasze codzienne menu w oparciu witaminy oraz minerały, ograniczamy niepotrzebne konserwanty, cukry, sól, szkodliwe tłuszcze. Podsumowując: patrzymy na jedzenie zupełnie inaczej niż jeszcze kilka lat temu. Popularność zyskują diety roślinne, ekologiczne, przyjazne naturze i całej planecie. W ten nowy sposób myślenia i jedzenia świetnie wpisuje się nasze warzywo do zadań specjalnych. Dlaczego? Już tłumaczymy!

Seler naciowy jest źródłem ponad osiemdziesięciu cennych składników odżywczych, w tym między innymi witamin A, C i E, witamin z grupy B, przeciwutleniaczy, magnezu, potasu oraz żelaza. Dzięki wysokiej zawartości wody, soli mineralnych i błonnika seler naciowy na długo zapewnia uczucie sytości, detoksykuje, nawilża, przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Regularnie spożywany może ograniczyć ryzyko wystąpienia miażdżycy, chorób serca, udarów, zaburzeń neurologicznych i niektórych nowotworów. Jest ekologiczny w uprawie, prosty w przyrządzeniu, niezwykły w smaku. Doskonale więc uzupełnia współczesne kulinarne trendy – takie jak wegatarianizm, peskatarianizm, fleksitarianizm oraz klimatarianizm.

KUCHNIA ROŚLINNA NA TOPIE

Wegetarianizm to trend wprawdzie nie najnowszy – ale za to wciąż zyskujący na popularności, szczególnie wśród młodych osób. Z raportu „Wegetarianie i mięsożercy pod lupą” wynika, że już średnio co trzeci Polak jada roślinnie, w grupie wiekowej od osiemnastu do dwudziestu pięciu lat ten odsetek jest jeszcze wyższy. Za zmianą kulinarnych przyzwyczajeń i rosnącym zainteresowaniem kuchnią wegetariańską stoi z jednej strony troska o własne zdrowie, z drugiej – o środowisko naturalne. Produkcja mięsa odpowiada bowiem za znaczną część światowej emisji gazów cieplarnianych, zanieczyszczenie rzek, oceanów, gleb. Zużywa ogromne ilości wody i prądu. Prowadzi do wylesiania oraz zaniku bioróżnorodności.

Równie niekorzystnie wpływa na nas samych. Według specjalistów z Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem, która działa w strukturach Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), wysokoprzetworzone mięso jest tak samo kancerogenne jak papierosy albo azbest. Spożywane w dużych ilościach może prowadzić do rozwoju niektórych rodzajów nowotworów, chorób serca oraz cukrzycy typu drugiego. Z kolei ograniczenie mięsa w diecie pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu, wysokie ciśnienie krwi i poziom cukru.

Tyle teorii, czas na praktykę. Przygotowaliśmy dla was cztery wegetariańskie przepisy, idealne na początek przygody z kuchnią roślinną. Na śniadanie proponujemy pożywne, aromatyczne muffinki z selerem naciowym, na lunch – orientalną zupę z soczewicą, na obiad – warzywny gulasz, na kolację – roślinne hot dogi. Te ostatnie są naszą zdrową wariacją na temat klasycznego fast foodu. W przepisie wykorzystujemy pełnoziarniste bułki, roślinne kiełbaski i całe mnóstwo warzyw, w tym oczywiście seler naciowy. Wierzymy, że takie połączenie przekona do siebie nawet największych sceptyków kuchni w pełni roślinnej.

PESKATARIANIZM, CZYLI RYBY I OWOCE MORZA

Jeżeli jednak nie wyobrażacie sobie posiłku bez mięsa, a przy tym chcecie zadbać o swoje zdrowie i ograniczyć negatywny wpływ na środowisko naturalne, spróbujcie diety peskatariańskiej. Jej nazwa pochodzi od połączenia włoskiego słówka „pesce” (czyli „ryba”) oraz dobrze znanego wszystkim „wegetarianizmu”. Jak więc można się domyślić, kuchnia peskatariańska bazuje na roślinach, dopuszcza jednak spożywanie ryb i owoców morza. Ważne tylko, żeby pochodziły ze sprawdzonych, ekologicznych źródeł. Podczas zakupów rozpoznacie je po niebieskim certyfikacie zrównoważonego rybołówstwa MSC oraz zielonym certyfikacie zrównoważonej hodowli ASC. Takie ryby nie są zanieczyszczone plastikiem. Mogą być za to doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które działają przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo i antynowotowrowo, regulują ciśnienie, obniżają poziom trójglicerydów we krwi, chronią serce, układ nerwowy oraz mózg.

Najwięcej kwasów tłuszczowych omega-3 znajdziecie w łososiu. Możecie z niego przygotować na przykład hawajskie poke bowl, czyli miskę pełną ryżu, ryb, warzyw i owoców. Do naszej wrzucamy – poza soczystym, wyrazistym w smaku łososiem – chrupki seler naciowy, kremowe awokado, pokrojone w plastry ogórki, zieloną cebulkę, fasolkę edamame, słodki ananas i mango. Całość doprawiamy do smaku sosem sojowym, olejem z prażonego sezamu, natką kolendry, solą i pieprzem. Powyższy przepis możecie dowolnie modyfikować – dodajcie do poke bowla na przykład marynowany imbir, plasterki tofu, grzyby shitake, wodorosty nori albo krewetki.

Z tymi ostatnimi przyrządzicie również fantastyczne tajskie pad thai, hiszpańską paellę oraz kreolską jambalayę. Wszystkie bazują na połączeniu ryżu, warzyw i owoców morza, są szybkie w przygotowaniu i bardzo uniwersalne – sprawdzą się na lunch do pracy, obiad, kolację, na co dzień i na specjalne okoliczności.

FLEKSITARIANIZM ALBO „ELASTYCZNY WEGETARIANIZM”

Skoro już o specjalnych okolicznościach mowa – kolejnym silnym trendem w dietetyce jest fleksitarianizm, nazywany również „elastycznym wegetarianizmem”. Fleksitarianie jedzą głównie produkty roślinne: orzechy, owoce, warzywa, roślin strączkowe, różnego rodzaju zamienniki mięsa, na przykład tofu albo tempeh. Samo mięso ograniczają, nie eliminują go jednak całkowicie z jadłospisu. Sięgają po nie we wspomnianych wcześniej specjalnych okolicznościach, na przykład w restauracji, podczas rodzinnego obiadu, na wycieczce, od czasu do czasu. To dieta bardzo wygodna, praktyczna i zdrowa. Nie wymaga wielu wyrzeczeń, pozwala wprowadzać zmiany stopniowo, zachęca do eksperymentowania, szukania nowych rozwiązań i próbowania swoich sił w kuchni roślinnej – bez żadnej presji.

Doskonale sprawdzą się w niej wszystkie zaprezentowane powyżej potrawy. Na tym jednak nie koniec. Dla uzupełnienia waszego „elastycznego” menu przygotowaliśmy jeszcze dwa proste przepisy z kurczakiem – białe mięso jest bowiem dużo zdrowsze od czerwonego, lżejsze, w produkcji mniej obciążające dla środowiska. Dobrze też łączy się z selerem naciowym i innymi warzywami. Tak jak w pikantnych tacos albo naszej fenomenalnej faszerowanej cukinii. Jej przygotowanie jest bajecznie proste. Wystarczy, że ugotujecie pierś kurczaka, rozdrobnicie ją, połączycie z sosem chili i pokrojonym w kosteczkę selerem naciowym. Kiedy już to zrobicie, musicie przeciąć cukinię wzdłuż, wydrążyć łyżką pestki, wgłębienie napełnić farszem i posypać niebieskim serem pleśniowym. Tak przygotowaną cukinię upieczcie pod przykryciem, aż zmięknie, a ser apetycznie się zarumieni. Gotową danie podawajcie na ciepło lub zimno, ze świeżymi ziołami, sałatkami i ulubionymi sosami, na przykład z dipem selerowym albo truskawkowym keczupem.

KLIMATARIANIZM, CZYLI DIETA PLANETARNA

Ostatni na liście naszych nowinek i kulinarnych trendów jest klimatarianizm – czyli dieta, w której na pierwszym miejscu stoi dobro planety. W komponowaniu jadłospisu klimatarianie kierują się głównie pochodzeniem składników, sposobem ich produkcji, jakością, wymiarem etycznym. Skrupulatnie sprawdzają, jaką drogę dany produkt musiał przebyć, żeby trafić na ich talerz. Wybierają produkty sezonowe, lokalne, z gospodarstw ekologicznych, żeby jak najbardziej zmniejszyć swój ślad węglowy. Sami też na tym korzystają. Żywność wytworzona bliżej naszego miejsca zamieszkania jest zazwyczaj zdrowsza od tej sprowadzanej z dalekich krajów, nie potrzebuje bowiem konserwantów i chemii do przedłużenia trwałości. Dlatego jesienią klimatarianie zamiast po awokado, banany czy mango sięgną po polskie dynie, marchew, buraki, kapustę, grzyby, seler naciowy.

Co można ugotować z takich składników? Na przykład kremową zupę z kapusty, dynię nadziewaną grzybami, kaszotto z burakami albo kolorowy bigos. Znajdziecie w nim słodką dynię hokkaido, pikantny jarmuż i lekko słony seler naciowy. Według nas to połączenie idealne. Spróbujecie i przekonajcie się sami!

KUCHNIA PRZYSZŁOŚCI

Nowych trendów w dietetyce jest wiele, ale wszystkie łączy jedno – świadomość. Swoich potrzeb, zdrowia, otaczającego nas świata, wpływu, jaki mamy na środowisko naturalne. To dobry kierunek na przyszłość. Pozwala na eksperymentowanie, próbowanie nowych smaków, szukanie najlepszej dla siebie drogi.

Jaka będzie wasza?

ŹRÓDŁA:

  • Rodzaje wegetarianizmu, Dietetycy. Specjalisty portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/rodzaje-wegetarianizmu/
  • Korzyści i zagrożenia stosowania diety wegetariańskiej, Dietetycy. Specjalisty portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/korzysci-i-zagrozenia-stosowania-diety-wegetarianskiej/
  • Spożycie mięsa i jego wpływ na zdrowie i środowisko, Otwarte Klatki, https://www.otwarteklatki.pl/blog/spozycie-miesa-i-jego-wplyw-na-zdrowie-i-srodowisko
  • Felksitarianizm – gdy nie możesz żyć bez mięsa, Dietetycy. Specjalisty portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/fleksitarianizm/
  • Dieta fleksitariańska, czyli… elastyczny wegetarianizm, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/dieta-fleksitarianska-czyli-elastyczny-wegetarianizm/
  • Klimatarianizm, czyli dieta dla klimatu, Dietetycy. Specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/klimatarianizm/
  • Trendy żywieniowe 2022, rozmowa z dr Agatą Gaździńską, https://twojstyl.pl/artykul/trendy-dietetyczne-2022-dieta-planetarna-to-optymalny-sposob-odzywiania-i-oddech-dla-planety,aid,2824
  • Badania grupy Mintel: Polak na zakupach, https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/polak-na-zakupach-naturalny-sklad-produktu-zaczyna-odgrywac-kluczowe-znaczenie/qkb03k5
  • Raport „Wegetarianie i mięsożercy pod lupą”, https://www.maczfit.pl/blog/wegetarianski-ranking-miast/

Wartości odżywcze poszczególnych produktów:

  • Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, pod red. prof. dr hab. H. Kunachowicz, Wydawnictwo Lekarskie PZWL
  • Dietetycy. Specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/
Zielona lasagne 4 sery w stylu zero waste

Zielona lasagne 4 sery w stylu zero waste

Bulion w stylu zero waste

Bulion w stylu zero waste

Sajgonki w stylu zero waste

Sajgonki w stylu zero waste

Zupa porowo-selerowa w stylu zero waste

Zupa porowo-selerowa w stylu zero waste

Stir-fry w stylu zero waste

Stir-fry w stylu zero waste

„Bałwanki” babeczki marchewkowo-selerowe z pozostałości po przygotowaniu soku

„Bałwanki” babeczki marchewkowo-selerowe z pozostałości po przygotowaniu soku

Karnawałowa sałatka z selerem naciowym i ananasem nawidelcu.pl

Karnawałowa sałatka z selerem naciowym i ananasem nawidelcu.pl

Dwuwarstwowe jogurtowo-warzywne shoty

Dwuwarstwowe jogurtowo-warzywne shoty

Domowy barszcz z uszkami

Domowy barszcz z uszkami

Dorsz zapiekany pod aromatyczną kruszonką

Dorsz zapiekany pod aromatyczną kruszonką

Warzywny pasztet z selera naciowego

Warzywny pasztet z selera naciowego

Burgerki Reniferki

Burgerki Reniferki

Fit selerowo-owocowe brownie

Fit selerowo-owocowe brownie

Frytki z batatów na bogato

Frytki z batatów na bogato

Jesienny wegański poke bowl z selerem naciowym

Jesienny wegański poke bowl z selerem naciowym

Jesienna wegańska sałatka z pieczonym jabłkiem i roślinnym serem

Jesienna wegańska sałatka z pieczonym jabłkiem i roślinnym serem

Wegańskie chilli z dyni i selera naciowego

Wegańskie chilli z dyni i selera naciowego

Owsiane placuszki z marchewką i selerem naciowym

Owsiane placuszki z marchewką i selerem naciowym

Halloweenowe przekąski z selerem naciowym

Halloweenowe przekąski z selerem naciowym

Gofrowe potworki z selerem naciowym

Gofrowe potworki z selerem naciowym

Kotleciki rybne z salsą z selera naciowego i rzodkiewki

Kotleciki rybne z salsą z selera naciowego i rzodkiewki

Frytki z batata na bogato

Frytki z batata na bogato

Croissant z łososiem i selerem naciowym

Croissant z łososiem i selerem naciowym

Croque madame z szynką, selerem naciowymi szpinakiem

Croque madame z szynką, selerem naciowymi szpinakiem

Wegańska musaka z selerem naciowym

Wegańska musaka z selerem naciowym

Sałatka z selerem naciowym i pomarańczą od @gotuje_bo_lubie_fit

Sałatka z selerem naciowym i pomarańczą od @gotuje_bo_lubie_fit

Wegańskie wytrawne mufffiny

Wegańskie wytrawne mufffiny

Zupa cebulowo-selerowa

Zupa cebulowo-selerowa

Makaron w kremowym sosie z buraków i selera

Makaron w kremowym sosie z buraków i selera

Grzybowo-selerowy Bourguignon

Grzybowo-selerowy Bourguignon

Delikatna zupa krem z selerem naciowym

Delikatna zupa krem z selerem naciowym

Jesienna sałatka z dynią, selerem i kozim serem

Jesienna sałatka z dynią, selerem i kozim serem

Sałatka Waldorf z selerem naciowym od Lifemenagerka.pl

Sałatka Waldorf z selerem naciowym od Lifemenagerka.pl

Bigos z jarmużu, selera naciowego i dyni

Bigos z jarmużu, selera naciowego i dyni

Dynia piżmowa nadziewana selerem naciowym

Dynia piżmowa nadziewana selerem naciowym

Zupa marchewkowo- selerowa

Zupa marchewkowo- selerowa

Makaron z sosem serowo- selerowym

Makaron z sosem serowo- selerowym

Smoothie bowl z selera naciowego na mleku migdałowym

Smoothie bowl z selera naciowego na mleku migdałowym

Leczo z selerem naciowym

Leczo z selerem naciowym

Gofry bez mąki z sałatką z selera naciowego i jajkiem w koszulce

Gofry bez mąki z sałatką z selera naciowego i jajkiem w koszulce

Tofu po koreańsku z kimchi z selera naciowego

Tofu po koreańsku z kimchi z selera naciowego

Smoothie kokosowo-selerowe

Smoothie kokosowo-selerowe

Fit wrapy z różowym hummusem z selera naciowego i buraków

Fit wrapy z różowym hummusem z selera naciowego i buraków

Sałatka śródziemnomorska z selerem naciowym

Sałatka śródziemnomorska z selerem naciowym

Zupa rybna z selerem naciowym

Zupa rybna z selerem naciowym

Buddha bowl z selerem naciowym

Buddha bowl z selerem naciowym

Rozgrzewająca zupa z selera naciowego i kalafiora z kurkumą i imbirem

Rozgrzewająca zupa z selera naciowego i kalafiora z kurkumą i imbirem

Kalafiorowe wege „skrzydełka” Buffalo

Kalafiorowe wege „skrzydełka” Buffalo

Tacos z szarpanym kurczakiem, guacamole + salsa z selera naciowego

Tacos z szarpanym kurczakiem, guacamole + salsa z selera naciowego

Zupa pomidorowa z selerem, soczewicą i brukselką

Zupa pomidorowa z selerem, soczewicą i brukselką

Zupa krem z selera naciowego i kapusty

Zupa krem z selera naciowego i kapusty

Zupa dyniowo-selerowa

Zupa dyniowo-selerowa

Makaron w kremowym sosie grzybowo- selerowym

Makaron w kremowym sosie grzybowo- selerowym

Kaszotto z selerem naciowym, jarmużem i burakiem

Kaszotto z selerem naciowym, jarmużem i burakiem

Tosty z selerem naciowym na 4 sposoby

Tosty z selerem naciowym na 4 sposoby

Kopytka z chorizo i selerem naciowym

Kopytka z chorizo i selerem naciowym

Zielone wrapy z selerem naciowym

Zielone wrapy z selerem naciowym

Selerowo-limonkowa granita

Selerowo-limonkowa granita

Zupa minestrone z selerem naciowym

Zupa minestrone z selerem naciowym

Smoothie krwawa Mary z selerem naciowym

Smoothie krwawa Mary z selerem naciowym

Meksykański koktajl krewetkowy z selerem naciowym

Meksykański koktajl krewetkowy z selerem naciowym

Chłodnik litewski z selerem naciowym

Chłodnik litewski z selerem naciowym

Chowder z kukurydzy i selera naciowego

Chowder z kukurydzy i selera naciowego

Kanapka z grillowanym kurczakiem, selerem naciowym, gruszką i niebieskim serem

Kanapka z grillowanym kurczakiem, selerem naciowym, gruszką i niebieskim serem

Falafele z bobu i selera naciowego

Falafele z bobu i selera naciowego

Sałatka z selera naciowego, fasolki szparagowej i młodych ziemniaków

Sałatka z selera naciowego, fasolki szparagowej i młodych ziemniaków

Surówka z selera naciowego i kalarepy

Surówka z selera naciowego i kalarepy

Zupa krem z selera naciowego

Zupa krem z selera naciowego

Krewetki z selerem naciowym

Krewetki z selerem naciowym

Pasta jajeczna z selerem naciowym

Pasta jajeczna z selerem naciowym

Selerowy koktajl detoksykujący

Selerowy koktajl detoksykujący

Faszerowana papryka z selerem naciowym

Faszerowana papryka z selerem naciowym

Hiszpańska tortilla z selerem naciowym (Tortilla de patatas)

Hiszpańska tortilla z selerem naciowym (Tortilla de patatas)

Sałatka sycylijska z selerem naciowym (Insalata di Arance)

Sałatka sycylijska z selerem naciowym (Insalata di Arance)

Ratatuj z selerem naciowym (Ratatouille)

Ratatuj z selerem naciowym (Ratatouille)

Paella z owocami morza i selerem naciowym

Paella z owocami morza i selerem naciowym

Mishkaki z kachumbari z selerem naciowym

Mishkaki z kachumbari z selerem naciowym

Odżdża z selerem naciowym

Odżdża z selerem naciowym

Zanzibarska pizza z selerem naciowym

Zanzibarska pizza z selerem naciowym

Harira z selerem naciowym

Harira z selerem naciowym

Gyros z selerowym sosem tzatzyki

Gyros z selerowym sosem tzatzyki

Bob czorba z selerem naciowym

Bob czorba z selerem naciowym

Klopsiki keftedes z selerem naciowym

Klopsiki keftedes z selerem naciowym

Ćevapčići i ajvar z selera naciowego

Ćevapčići i ajvar z selera naciowego

Pad Thai z krewetkami, tofu i selerem naciowym

Pad Thai z krewetkami, tofu i selerem naciowym

Sałatka wietnamska z selerem naciowym i makaronem

Sałatka wietnamska z selerem naciowym i makaronem

Wołowina po koreańsku z selerem naciowym i pak choi

Wołowina po koreańsku z selerem naciowym i pak choi

Zupa Pho Bo z selerem naciowym

Zupa Pho Bo z selerem naciowym

Tajskie czerwone curry z kurczakiem i selerem naciowym

Tajskie czerwone curry z kurczakiem i selerem naciowym

Amerykańska sałatka ziemniaczana z selerem naciowym

Amerykańska sałatka ziemniaczana z selerem naciowym

Hot-dogi z Chicago + salsa z selera naciowego

Hot-dogi z Chicago + salsa z selera naciowego

Poke bowl z łososiem i selerem naciowym

Poke bowl z łososiem i selerem naciowym

Ryba po tajsku z selerem naciowym

Ryba po tajsku z selerem naciowym

Kurczak w sosie pieprzowym z selerem naciowym

Kurczak w sosie pieprzowym z selerem naciowym

Naciowe Seler Lassi

Naciowe Seler Lassi

Klopsiki w kremowym sosie selerowym

Klopsiki w kremowym sosie selerowym

Pieczony seler naciowy nadziewany kozim serem

Pieczony seler naciowy nadziewany kozim serem

Chrupiąca sałatka z selerem naciowym i jabłkiem

Chrupiąca sałatka z selerem naciowym i jabłkiem

Włoska zupa z selerem naciowym i pulpecikami

Włoska zupa z selerem naciowym i pulpecikami

Burger z kurczaka z salsą z selera naciowego

Burger z kurczaka z salsą z selera naciowego

Spring rolls z selera naciowego + sos z masła orzechowego

Spring rolls z selera naciowego + sos z masła orzechowego

Sałatka tajska z selerem naciowym

Sałatka tajska z selerem naciowym

Fasolada – grecka zupa z fasoli i selera naciowego

Fasolada – grecka zupa z fasoli i selera naciowego

Sałatka z tuńczyka z selerem naciowym i ogórkiem

Sałatka z tuńczyka z selerem naciowym i ogórkiem

Smoothie z selerem naciowym „Różowa Pantera”

Smoothie z selerem naciowym „Różowa Pantera”

Zielona shakshuka z selerem naciowym

Zielona shakshuka z selerem naciowym

Wolnogotowane chow mein z selerem naciowym

Wolnogotowane chow mein z selerem naciowym

Chłodnik z selera naciowego

Chłodnik z selera naciowego

Mojito z selerem naciowym

Mojito z selerem naciowym

Seler naciowy nadziewany na trzy sposoby

Seler naciowy nadziewany na trzy sposoby

Stir Fry z selera naciowego i marchewki

Stir Fry z selera naciowego i marchewki

Surówka z selera naciowego i żurawiny z czarnuszką

Surówka z selera naciowego i żurawiny z czarnuszką

Cheeseeburgerowy chowder z selerem naciowym

Cheeseeburgerowy chowder z selerem naciowym

Seler naciowy i grzyby? Makaron w kremowym sosie grzybowo-selerowym

Seler naciowy i grzyby? Makaron w kremowym sosie grzybowo-selerowym

Choinka z pesto z selera naciowego

Choinka z pesto z selera naciowego

Łosoś pod kolorową pierzynką z selera naciowego

Łosoś pod kolorową pierzynką z selera naciowego

Bezglutenowe wege pierożki z selerem naciowym

Bezglutenowe wege pierożki z selerem naciowym

Wegańskie paszteciki z selerem naciowym i czarną soczewicą

Wegańskie paszteciki z selerem naciowym i czarną soczewicą

Selerowo-cynamonowe ciasteczka

Selerowo-cynamonowe ciasteczka

Dieta dla sportowców. Przepisy z selerem naciowym dla aktywnych

Prawidłowe odżywianie jest dla sportowców niemal tak samo ważne, jak wysiłek fizyczny. Każdą dietę opracowuje się indywidualnie, w zależności od dyscypliny, natężenia treningów i oczekiwanych rezultatów. Zobaczcie nasze propozycje pysznych dań dla...

Wegetarianizm i seler naciowy w kuchniach świata

Pierożki samosa, zupa miso, tofu, pakora, falafel i hummus – to tylko niektóre z przepysznych bezmięsnych potraw z różnych zakątków świata, kultur oraz tradycji kulinarnych. Dzisiaj w ramach naszego nowego cyklu wegetariańskiego zapraszamy was w niezwykłą...

7 pomysłów na zapiekanki z selerem naciowym. Przepisy na zdrowy i pyszny obiad

Zapiekanka to chyba jedna z najwdzięczniejszych w przygotowaniu potraw – nie wymaga wielu godzin w kuchni, a potrafi zachwycić bogactwem smaków i różnorodnością. Każdy kraj ma na nią swój własny, sprawdzony sposób – we Włoszech zapiekanki najczęściej...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close