W upalne dni nasz organizm traci więcej wody, soli mineralnych, mikro i makroelementów. Niedobory możemy uzupełnić, sięgając po domowej roboty soki, koktajle albo wody smakowe z selerem naciowym. To świetne źródło między innymi potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Sprawdź nasze pomysły na orzeźwiające napoje!

NATURALNE ELEKTROLITY

Dietetycy mówią, że każdego dnia powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi przynajmniej dwa litry płynów. W upały – nawet więcej. Szczególnie polecana jest woda (średnio lub wysokozmineralizowana), soki warzywne, warzywno-owocowe, koktajle oraz smoothie, bogate w witaminy, składniki odżywcze i elektrolity: sód, potas, wapń, magnez. Elektrolity odpowiadają za regulowanie gospodarki wodnej organizmu i przewodzenie impulsów nerwowych, są niezbędne dla właściwego funkcjonowania naszego mózgu, serca oraz mięśni.

Elektrolity znajdziemy na przykład w soku z selera naciowego. Nasze warzywo do zadań specjalnych to między innymi źródło potasu, przeciwutleniaczy, witaminy C oraz kwasu foliowego. Dzięki wysokiej zawartości wody i błonnika seler naciowy doskonale gasi pragnienie, a do tego zaspokaja głód i na długo zapewnia uczucie sytości. Wytrawny, lekko pikantny sok z selera naciowego będzie świetnie smakował zarówno sam, jak i z dodatkami: sokiem z pomidorów, ogórkami, jabłkiem, imbirem albo cytryną.

PORCJA WARZYW

W gorące dni często nie mamy apetytu i jemy mniej. Dobrym rozwiązaniem tego problemu są orzeźwiające, a przy tym pożywne i sycące koktajle oraz smoothie. To zdrowa, lekka przekąska w sam raz na lato. Zwłaszcza że według najnowszej, uaktualnionej przez specjalistów piramidy żywieniowej podstawę naszego jadłospisu powinny stanowić właśnie warzywa i owoce, spożywane na przykład w postaci soków. W ten sposób nie tylko uzupełniamy płyny w organizmie, ale też dostarczamy sobie mnóstwa cennych substancji mineralnych i bioaktywnych. Co ważne, domowej roboty koktajle nie zawierają substancji konserwujących, barwników czy sztucznych dodatków.

Jak przygotować taki orzeźwiający, pożywny koktajl? Wystarczy zblendować kilka plastrów ananasa, ogórek, dwie obrane łodygi selera naciowego, banana, brzoskwinię, sok z jednej cytryny, starty świeży imbir – i cieszyć się niepowtarzalnym smakiem. Cały przepis na żółty koktajl z ananasem i selerem naciowym znajdziesz na selerowym facebooku. Koniecznie wypróbuj też nasze pomysły na soczyście zielone smoothie z selera naciowego, jabłka i kolendry oraz różowy miks truskawek, limonki i selera naciowego.

DOOKOŁA ŚWIATA

Pomysłów na orzeźwiające i pożywne napoje możemy również szukać w kuchniach świata: w Hiszpanii podczas upałów popularna jest horchata (z cibory jadalnej, wody i cukru), w Egipcie karkade (herbata z hibiskusu), w Turcji aryan (napój na bazie kefiru), w Indiach zaś lassi (ze zmiksowanego na gładko jogurtu, wody i ostrych przypraw). Tradcyjne lassi przyrządza się na słono i ostro, jednak w Europie i Stanach Zjednoczonych coraz większą popularność zyskują jego słodkie wariacje – z mango, wodą różaną, cytrusami albo truskawkami.

Lubisz zdrowe słodkości? Na pewno przypadnie ci do gustu mango lassi (z obranego ze skórki, pokrojonego i zmiksowanego mango z dodatkiem gęstego jogurtu, wody, syropu klonowego, cukru i kardamonu) albo lassi truskawkowe (z kefiru, mleka kokosowego, miodu, lodu i truskawek). My jednak najbardziej lubimy tradycyjne, pikantne chilli lassi albo seler lassi z młodymi ogórkami oraz listkami mięty.

WODY SMAKOWE

Z kolei z Meksyku pochodzi agua fresca, czyli po prostu „świeża woda” z różnymi owocowymi i warzywnymi dodatkami. Pyszne agua fresca sporządzimy na przykład z selera naciowego, wody kokosowej i limonek, ogórków, agrestu, melonów czy arbuzów.

Agua fresca w przygotowaniu jest trochę podobna do naszych klasycznych lemoniad – większość przepisów wymaga zagotowania syropu z wody i cukru. Jeżeli nie masz ochoty w ciepły dzień stać przy kuchence, spróbuj przyrządzić domową wodę smakową. To zdrowszy i smaczniejszy odpowiednik kolorowych napojów ze sklepu. Co więcej – taka domowa woda smakowa jest bardzo prosta w wykonaniu. Wystarczy drobno pokroić ulubione warzywa, owoce i zioła, zalać je wodą i wstawić do lodówki na kilka lub kilkanaście godzin. Gotowe!

SELER NACIOWY NA ORZEŹWIENIE

Jakich składników użyć do domowej wody smakowej? Na przykład cytrusów, arbuza, winogron, jagód, miodów, różnych ziół i herbat. Wbrew pozorom wody smakowe możemy też przyrządzać na wytrawnie – z warzyw, imbiru i intensywnych przypraw. W tej wersji będą jeszcze bardziej orzeźwiające! Nie wierzysz? Skosztuj wody smakowej z selera naciowego, gruszek, cytryny i rozmarynu. Warzywa i owoce pokrój w plastry, zalej wodą mineralną i wstaw do lodówki. Pij po schłodzeniu.

CZEGO UNIKAĆ?

Domowe soki z warzyw, koktajle, smoothie i wody smakowe pomogą nam przetrwać najgorsze upały – orzeźwią, odżywią i dodadzą energii do działania. W gorące dni powinniśmy za to unikać alkoholu (rozszerza naczynia krwionośne i zmniejsza wydolność układu krążeniowego), kawy (podnosi ciśnienie i wypłukuje z organizmu potas), mocnej herbaty (zawarta w niej teina działa bardzo podobnie do kofeiny), coca-coli oraz napojów energetycznych (zaburzają naszą gospodarkę gospodarkę wodno-elektrolitową). Podczas wysokich temperatur warto też unikać zbyt silnej ekspozycji na słońce i po prostu uważać – na siebie i na innych.

Nie dajcie się upałom!

 

Jednogarnkowe dania z selerem naciowym – pomysł na szybki i zdrowy obiad

W tym roku wiosna nas nie rozpieszcza. Ciągłe zmiany pogody, skoki ciśnienia, duże różnice temperatur – wszystko to sprawia, że jesteśmy bardziej podatni na infekcje, łatwiej się męczymy i dekoncentrujemy. Pomóc może dieta bogata w sezonowe warzywa....

Przepis na Wielkanoc – świąteczne potrawy z selerem naciowym

W tym roku Wielkanoc spędzamy w specyficzny sposób – często w mniejszym gronie, z dala od rodziny. To trudna sytuacja, tym bardziej warto zadbać, żeby świąteczne śniadanie było wyjątkowe, pyszne i przede wszystkim zdrowe. Możemy wam w tym pomóc. Spróbujcie...

Kuchnia bałkańska – czyli pyszne, domowe jedzenie z selerem naciowym w roli głównej

Wyrazisty smak, bogactwo aromatów, różnorodność – to tylko trzy najważniejsze cechy kuchni bałkańskiej. Mieszkańcy tego regionu uwielbiają wspólne gotowanie, mocne przyprawy i dobrej jakości lokalne produkty. Takie jak nasze warzywo do zadań specjalnych –...

Seler Lassi – koktajl z selera naciowego

Seler Lassi 2 5 minut Czego potrzebujesz? 1/2 szklanki pokrojonego selera naciowego ½ ogórka 15 listków mięty 1/4 łyżeczki soli 1/2 szkl. jogurtu 1/4 szkl. wody Jak przyrządzić: Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką...

Wegański perski gulasz z selerem naciowym Khoreshte Karafs

Wegański gulasz perski Khoreshte Karafs 4 55 minut Czego potrzebujesz? 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 cebula 1/2 pęczka selera naciowego 1/2 pęczka świeżej mięty 1 pęczek zielonej pietruszki 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2...
Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej

Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej

Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej 4 - 6 (tworzy 12 pałeczek) 10 minut 20 minut Będziesz potrzebował: 200 g twarożku z ziołami 12 plastrów szynki parmeńskiej seler naciowy Jak przyrządzić: Rozgrzej piekarnik do 190°C Nafaszeruj seler...

Warzywa w ajvarze z selerem i kaszą

Warzywa w ajvarze z selerem i kaszą 1 30 15 Będziesz potrzebował: Oliwa z oliwek 4g Cukinia 112g Papryka czerwona 75g Seler naciowy 90 Ajvar 175 Kasza orkiszowa 50 Jak przyrządzić: Kasze ugotuj wg przepisu na opakowaniu Warzywa wyszoruj, nie...
Salsa pomidorowo-selerowa

Salsa pomidorowo-selerowa

Salsa pomidorowo-selerowa Seler jest idealnym warzywem do przygotowywania różnego rodzaju dipów, a dzięki swoim naturalnym wyżłobieniom świetnie sprawdzają się do nabierania sosów,  Przed podaniem dzieciom: zmniejsz ilość lub całkowicie zrezygnuj z chili....

Dip z selera naciowego

Dip z selera naciowego 2 15 minut Będziesz potrzebował: 2 porcje 3 łodygi selera naciowego kawałek zielonego ogórka sól, pieprz małe opakowanie jogurtu greckiego Jak przyrządzić: Seler naciowy oraz ogórka oczyszczamy. Kroimy na mniejsze...
Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego

Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego

Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego 2 10 minut brak Będziesz potrzebował: 3 pałeczki selera 1 jabłko odmiana Pink Lady 4 rzodkiewki 150 g sera Dolcelatte 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka oliwy z oliwek...

Sałatka z tuńczyka, selera naciowego i ogórka

Sałatka z tuńczyka i ogórka 2 10 minut Czego potrzebujesz? Puszka tuńczyka w sosie własnym 2 łodygi selera 1/3 ogórka 1/2 czerwonej cebuli 1/2 limonki 1 łyżka prawdziwego majonezu sól pieprz Jak przyrządzić: Tuńczyka odsączyć z zalewy i...

Zupa minestrone z selerem naciowym

Zupa minestrone z selerem naciowym Zupa minestrone to nie lada gratka dla wielbicieli warzyw 🥬 Podobno jest jednym z sekretów, czy raczej eliksirów młodości, które pozwalają cieszyć się witalnością mieszkańcom Sardynii. Tak przynajmniej twierdzi Dan...

Wolnogotowane Chow Mein z selerem naciowym

Wolnogotowane Chow mein 2 10 minut 60 minut Czego potrzebujesz? 1 łyżeczkę oleju Filet z kurczaka 4 marchewki 4 cebulki dymki 3 łodygi selera naciowego 1 szklankę bulionu 1 łyżeczkę cukru 1/3 szkl. sosu sojowego 1/4 płatków chilli 1/4 łyżeczki...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close