W upalne dni nasz organizm traci więcej wody, soli mineralnych, mikro i makroelementów. Niedobory możemy uzupełnić, sięgając po domowej roboty soki, koktajle albo wody smakowe z selerem naciowym. To świetne źródło między innymi potasu, wapnia, magnezu i żelaza. Sprawdź nasze pomysły na orzeźwiające napoje!
NATURALNE ELEKTROLITY
Dietetycy mówią, że każdego dnia powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi przynajmniej dwa litry płynów. W upały – nawet więcej. Szczególnie polecana jest woda (średnio lub wysokozmineralizowana), soki warzywne, warzywno-owocowe, koktajle oraz smoothie, bogate w witaminy, składniki odżywcze i elektrolity: sód, potas, wapń, magnez. Elektrolity odpowiadają za regulowanie gospodarki wodnej organizmu i przewodzenie impulsów nerwowych, są niezbędne dla właściwego funkcjonowania naszego mózgu, serca oraz mięśni.
Elektrolity znajdziemy na przykład w soku z selera naciowego. Nasze warzywo do zadań specjalnych to między innymi źródło potasu, przeciwutleniaczy, witaminy C oraz kwasu foliowego. Dzięki wysokiej zawartości wody i błonnika seler naciowy doskonale gasi pragnienie, a do tego zaspokaja głód i na długo zapewnia uczucie sytości. Wytrawny, lekko pikantny sok z selera naciowego będzie świetnie smakował zarówno sam, jak i z dodatkami: sokiem z pomidorów, ogórkami, jabłkiem, imbirem albo cytryną.

PORCJA WARZYW
W gorące dni często nie mamy apetytu i jemy mniej. Dobrym rozwiązaniem tego problemu są orzeźwiające, a przy tym pożywne i sycące koktajle oraz smoothie. To zdrowa, lekka przekąska w sam raz na lato. Zwłaszcza że według najnowszej, uaktualnionej przez specjalistów piramidy żywieniowej podstawę naszego jadłospisu powinny stanowić właśnie warzywa i owoce, spożywane na przykład w postaci soków. W ten sposób nie tylko uzupełniamy płyny w organizmie, ale też dostarczamy sobie mnóstwa cennych substancji mineralnych i bioaktywnych. Co ważne, domowej roboty koktajle nie zawierają substancji konserwujących, barwników czy sztucznych dodatków.
Jak przygotować taki orzeźwiający, pożywny koktajl? Wystarczy zblendować kilka plastrów ananasa, ogórek, dwie obrane łodygi selera naciowego, banana, brzoskwinię, sok z jednej cytryny, starty świeży imbir – i cieszyć się niepowtarzalnym smakiem. Cały przepis na żółty koktajl z ananasem i selerem naciowym znajdziesz na selerowym facebooku. Koniecznie wypróbuj też nasze pomysły na soczyście zielone smoothie z selera naciowego, jabłka i kolendry oraz różowy miks truskawek, limonki i selera naciowego.
DOOKOŁA ŚWIATA
Pomysłów na orzeźwiające i pożywne napoje możemy również szukać w kuchniach świata: w Hiszpanii podczas upałów popularna jest horchata (z cibory jadalnej, wody i cukru), w Egipcie karkade (herbata z hibiskusu), w Turcji aryan (napój na bazie kefiru), w Indiach zaś lassi (ze zmiksowanego na gładko jogurtu, wody i ostrych przypraw). Tradcyjne lassi przyrządza się na słono i ostro, jednak w Europie i Stanach Zjednoczonych coraz większą popularność zyskują jego słodkie wariacje – z mango, wodą różaną, cytrusami albo truskawkami.
Lubisz zdrowe słodkości? Na pewno przypadnie ci do gustu mango lassi (z obranego ze skórki, pokrojonego i zmiksowanego mango z dodatkiem gęstego jogurtu, wody, syropu klonowego, cukru i kardamonu) albo lassi truskawkowe (z kefiru, mleka kokosowego, miodu, lodu i truskawek). My jednak najbardziej lubimy tradycyjne, pikantne chilli lassi albo seler lassi z młodymi ogórkami oraz listkami mięty.

WODY SMAKOWE
Z kolei z Meksyku pochodzi agua fresca, czyli po prostu „świeża woda” z różnymi owocowymi i warzywnymi dodatkami. Pyszne agua fresca sporządzimy na przykład z selera naciowego, wody kokosowej i limonek, ogórków, agrestu, melonów czy arbuzów.
Agua fresca w przygotowaniu jest trochę podobna do naszych klasycznych lemoniad – większość przepisów wymaga zagotowania syropu z wody i cukru. Jeżeli nie masz ochoty w ciepły dzień stać przy kuchence, spróbuj przyrządzić domową wodę smakową. To zdrowszy i smaczniejszy odpowiednik kolorowych napojów ze sklepu. Co więcej – taka domowa woda smakowa jest bardzo prosta w wykonaniu. Wystarczy drobno pokroić ulubione warzywa, owoce i zioła, zalać je wodą i wstawić do lodówki na kilka lub kilkanaście godzin. Gotowe!

SELER NACIOWY NA ORZEŹWIENIE
Jakich składników użyć do domowej wody smakowej? Na przykład cytrusów, arbuza, winogron, jagód, miodów, różnych ziół i herbat. Wbrew pozorom wody smakowe możemy też przyrządzać na wytrawnie – z warzyw, imbiru i intensywnych przypraw. W tej wersji będą jeszcze bardziej orzeźwiające! Nie wierzysz? Skosztuj wody smakowej z selera naciowego, gruszek, cytryny i rozmarynu. Warzywa i owoce pokrój w plastry, zalej wodą mineralną i wstaw do lodówki. Pij po schłodzeniu.
CZEGO UNIKAĆ?
Domowe soki z warzyw, koktajle, smoothie i wody smakowe pomogą nam przetrwać najgorsze upały – orzeźwią, odżywią i dodadzą energii do działania. W gorące dni powinniśmy za to unikać alkoholu (rozszerza naczynia krwionośne i zmniejsza wydolność układu krążeniowego), kawy (podnosi ciśnienie i wypłukuje z organizmu potas), mocnej herbaty (zawarta w niej teina działa bardzo podobnie do kofeiny), coca-coli oraz napojów energetycznych (zaburzają naszą gospodarkę gospodarkę wodno-elektrolitową). Podczas wysokich temperatur warto też unikać zbyt silnej ekspozycji na słońce i po prostu uważać – na siebie i na innych.
Nie dajcie się upałom!