Pomaga dbać o linię, przyspiesza metabolizm, dodaje skórze blasku, zmniejsza stres, zapobiega osteoporozie, a na dodatek jest afrodyzjakiem! Nic dziwnego, że to jedno z ulubionych warzyw osób prowadzących zdrowy styl życia. Co jeszcze kryje w sobie seler naciowy?
Urozmaicą śniadanie, lunch i kolację, są zdrowe, smaczne oraz niezwykle łatwe w przygotowaniu. Można je jeść z pełnoziarnistym chlebem, grzankami, słupkami warzyw, domowymi chipsami albo krakersami. Jeżeli macie ochotę na pyszne pasty, sosy i dipy, dobrze trafiliście. Dzisiaj podpowiemy wam, jak je przygotowywać i z czym łączyć.
POMYSŁ NA KANAPKĘ
Zacznijmy od past – dzięki nim kanapki już nigdy nie będą nudne! To świetna opcja na śniadanie, lunch do pracy lub dla naszych pociech do szkoły. Możesz wybierać z wielu pomysłów i przepisów. Jednym z najbardziej popularnych i lubianych jest ten na pastę jajeczną. Ugotowane na twardo jajka wystarczy obrać, pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce, wymieszać z domowym, lekkim majonezem (dobrze sprawdzi się też na przykład jogurt naturalny czy serek mascarpone), a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Tę podstawową wersję pasty jajecznej możesz wzbogacać o ulubione warzywa – szczypiorek, seler naciowy [link do przepisu: https://www.facebook.com/pg/nacioweselerlove/photos/?tab=album&album_id=309075239893630], suszone pomidory czy awokado. Wszystko to, co smakuje ci najbardziej.
WARZYWNE INSPIRACJE: SELER NACIOWY
Seler naciowy może być nie tylko dodatkiem do pasty jajecznej, ale i bazą dla wielu innych, ciekawych przepisów. To warzywo do zadań specjalnych, które pomaga w diecie, dba o nasze zdrowie, promienną cerę i dobre samopoczucie, a przy tym jest najzwyczajniej w świecie pyszne, chrupkie oraz aromatyczne. Właśnie dlatego świetnie sprawdzi się w pastach kanapkowych – na przykład smakowitej paście z twarożkiem. Jak ją przygotować? Najpierw oczyść łodygi selera z włókien i posiekaj je drobno. Następnie rozgnieć widelcem twarożek, dodaj awokado (lub kilka łyżek jogurtu), seler naciowy, sól, pieprz i odrobinę soku z cytryny. Całość wymieszaj, posyp szczypiorkiem i jedz na zdrowie. Seler naciowy to także idealny składnik dipów i hummusów – o czym opowiemy już za chwilę.
Zdrowe pasty kanapkowe zrobimy również z soczewicy oraz pestek dyni (będzie aromatycznie), czerwonej fasoli, suszonych pomidorów i mięty (pożywnie), bobu (wiosennie) albo pieczonej papryki z orzechami włoskimi (pikantnie). Ciekawą opcją jest pasta serowa, czyli tradycyjna bawarska obazda – z sera camembert, serka śmietankowego i masła. Co ważne, każdy z tych przepisów pasuje zarówno do kanapek, jak i do rozmaitych przekąsek, na przykład pokrojonego w słupki selera naciowego, marchewki i ogórka.
FASOLA W NOWYM WYDANIU
Czym jeszcze urozmaicić kanapkę? Fanom nietypowych, zdrowych pomysłów w kuchni polecamy… smalec wegetariański. Przygotujesz go na bazie zmiksowanej na kremową konsystencję białej fasoli, doprawionej do smaku sosem sojowym, majerankiem, lubczykiem i jałowcem. Do tak przygotowanej pasty należy dodać podduszone na patelni jabłka i cebulę. To właśnie dzięki nim nasz smalec nabierze charakterystycznego, lekko słodkiego smaku. Jeżeli zastąpisz jabłko posiekanymi suszonymi śliwkami, smalec będzie bardziej wyrazisty i wędzony. Tak przyrządzoną pastę najlepiej podawać schłodzoną, z razowym, ciemnym chlebem na zakwasie i kiszonymi ogórkami.
ORIENTALNE SMAKI – HUMMUS
Na wiele różnych sposobów w kuchni wykorzystasz też hummus. Ten bliskowschodni przysmak będzie pasował między innymi do pieczywa oraz świeżych warzyw. Klasyczny hummus to zblendowana na gładko ciecierzyca, pasta tahini, czosnek i sok z cytryny. Serwuje się go polanego oliwą extra virgine i posypanego do wyboru: zmieloną słodką papryką, pieprzem, orzeszkami piniowymi albo zatarem (specjalną mieszanką przypraw, w skład której wchodzi sumak, prażone ziarna sezamu i zielone zioła).
Nic też nie stoi na przeszkodzie, żeby dalej modyfikować przepis i tworzyć kolorowe, smaczne oraz zaskakujące warianty hummusu – z fetą, cukinią, pomidorami, batatami, marchewką, burakiem, rzodkiewką, szpinakiem lub genialny hummus z selerem naciowym i szczypiorkiem.
BAKŁAŻANY I SEZAM
Kolejny specjał kuchni orientalnej to baba ghanoush, czyli pasta lub dip z bakłażanów i sezamu. Tajemnica smaku baba ghanoush kryje się w odpowiednim przygotowaniu bakłażanów – muszą być dojrzałe, najlepiej uwędzone lub bezpośrednio pieczone nad ogniem, ale dobrze zadziała też grillowanie. Im mocniej opalone bakłażany, tym lepszy, słodszy i bardziej dymny smak będzie miała nasza baba ghanoush. Po upieczeniu miąższ bakłażanów drobno posiekaj, pozbądź się nadmiaru soku, połącz z czosnkiem, pastą tahini, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i oliwą. Gotowe!
Do baba ghanoush możesz też dodać kmin rzymski, pietruszkę, drobno pokrojonego selera naciowego, ogórka, czarne porzeczki, owoce granatu lub gęsty jogurt naturalny. Pasta najlepiej smakuje z kawałkiem ulubionego pieczywa albo warzywami pociętymi w słupki.
ZIELONE GUACAMOLE
Z Bliskiego Wschodu przenosimy się do Meksyku, żeby skosztować pikantnego i orzeźwiającego guacamole. To idealny dodatek do kanapek, pełnoziarnistej tortilli, wafli ryżowych albo kukurydzianych przekąsek. Przyrządzanie guacamole jest bardzo proste – wystarczy rozetrzeć miąższ awokado, dodać sok z limonki i szczyptę soli. Ważne tylko, żeby wybrać świeży, zielony, pozbawiony plam i dojrzały owoc – powinien być na tyle miękki, żeby po naciśnięciu palcem łatwo się odkształcał. Z guacamole warto eksperymentować i bawić się smakami. Pomidory? Papryka? Oliwki? Arbuz albo syrop klonowy? Możliwości jest bez liku – sprawdź je wszystkie i znajdź swoje ulubione połączenie.
DIPY I DOMOWE PRZEKĄSKI
W zdrowej, urozmaiconej diecie nie może też zabraknąć dipów. My szczególnie polecamy te lekkie i aromatyczne, przygotowywane na bazie jogurtu naturalnego i doprawiane wyrazistymi przyprawami. Tutaj także, jak i w pozostałych proponowanych przez nas przepisach, z jogurtem możesz zblendować ulubione składniki: pomidory bez skórki i świeżą bazylię (dip pomidorowy), szpinak i karczochy (dip zielony) albo czosnek, oregano, cząber i lubczyk (dip ziołowy). Koniecznie sprawdź również przepis na nasz dip selerowy ze szczypiorkiem.
Z czym jeść dipy? Na przykład z pokrojonymi w słupki warzywami. Marchew jest bogata w beta-karoten, który wzmacnia odporność i poprawia kondycję cery, świeża papryka ma więcej witaminy C niż cytryna, ogórek zawiera przeciwutleniacze, a seler naciowy to skondensowany zastrzyk witamin i minerałów. Możesz więc bez wyrzutów sumienia chrupać warzywa z dipami – zarówno w pracy, w domu, przy filmie, jak i na imprezie. Do dipów dobrze pasować będą również upieczone samodzielnie chipsy warzywne (z buraków, jarmużu i pietruszki) albo krakersy z pestek słonecznika, dyni, siemienia lnianego, sezamu oraz płatków owsianych. Pełnowartościowe, zdrowe i chrupkie domowe krakersy zadowolą gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Smacznego!