Pomaga dbać o linię, przyspiesza metabolizm, dodaje skórze blasku, zmniejsza stres, zapobiega osteoporozie, a na dodatek jest afrodyzjakiem! Nic dziwnego, że to jedno z ulubionych warzyw osób prowadzących zdrowy styl życia. Co jeszcze kryje w sobie seler naciowy?

Urozmaicą śniadanie, lunch i kolację, są zdrowe, smaczne oraz niezwykle łatwe w przygotowaniu. Można je jeść z pełnoziarnistym chlebem, grzankami, słupkami warzyw, domowymi chipsami albo krakersami. Jeżeli macie ochotę na pyszne pasty, sosy i dipy, dobrze trafiliście. Dzisiaj podpowiemy wam, jak je przygotowywać i z czym łączyć.

POMYSŁ NA KANAPKĘ

Zacznijmy od past – dzięki nim kanapki już nigdy nie będą nudne! To świetna opcja na śniadanie, lunch do pracy lub dla naszych pociech do szkoły. Możesz wybierać z wielu pomysłów i przepisów. Jednym z najbardziej popularnych i lubianych jest ten na pastę jajeczną. Ugotowane na twardo jajka wystarczy obrać, pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce, wymieszać z domowym, lekkim majonezem (dobrze sprawdzi się też na przykład jogurt naturalny czy serek mascarpone), a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

Tę podstawową wersję pasty jajecznej możesz wzbogacać o ulubione warzywa – szczypiorek, seler naciowy [link do przepisu: https://www.facebook.com/pg/nacioweselerlove/photos/?tab=album&album_id=309075239893630], suszone pomidory czy awokado. Wszystko to, co smakuje ci najbardziej.

WARZYWNE INSPIRACJE: SELER NACIOWY

Seler naciowy może być nie tylko dodatkiem do pasty jajecznej, ale i bazą dla wielu innych, ciekawych przepisów. To warzywo do zadań specjalnych, które pomaga w diecie, dba o nasze zdrowie, promienną cerę i dobre samopoczucie, a przy tym jest najzwyczajniej w świecie pyszne, chrupkie oraz aromatyczne. Właśnie dlatego świetnie sprawdzi się w pastach kanapkowych – na przykład smakowitej paście z twarożkiem. Jak ją przygotować? Najpierw oczyść łodygi selera z włókien i posiekaj je drobno. Następnie rozgnieć widelcem twarożek, dodaj awokado (lub kilka łyżek jogurtu), seler naciowy, sól, pieprz i odrobinę soku z cytryny. Całość wymieszaj, posyp szczypiorkiem i jedz na zdrowie. Seler naciowy to także idealny składnik dipów i hummusów – o czym opowiemy już za chwilę.

Zdrowe pasty kanapkowe zrobimy również z soczewicy oraz pestek dyni (będzie aromatycznie), czerwonej fasoli, suszonych pomidorów i mięty (pożywnie), bobu (wiosennie) albo pieczonej papryki z orzechami włoskimi (pikantnie). Ciekawą opcją jest pasta serowa, czyli tradycyjna bawarska obazda – z sera camembert, serka śmietankowego i masła. Co ważne, każdy z tych przepisów pasuje zarówno do kanapek, jak i do rozmaitych przekąsek, na przykład pokrojonego w słupki selera naciowego, marchewki i ogórka.

FASOLA W NOWYM WYDANIU

Czym jeszcze urozmaicić kanapkę? Fanom nietypowych, zdrowych pomysłów w kuchni polecamy… smalec wegetariański. Przygotujesz go na bazie zmiksowanej na kremową konsystencję białej fasoli, doprawionej do smaku sosem sojowym, majerankiem, lubczykiem i jałowcem. Do tak przygotowanej pasty należy dodać podduszone na patelni jabłka i cebulę. To właśnie dzięki nim nasz smalec nabierze charakterystycznego, lekko słodkiego smaku. Jeżeli zastąpisz jabłko posiekanymi suszonymi śliwkami, smalec będzie bardziej wyrazisty i wędzony. Tak przyrządzoną pastę najlepiej podawać schłodzoną, z razowym, ciemnym chlebem na zakwasie i kiszonymi ogórkami.

ORIENTALNE SMAKI – HUMMUS

Na wiele różnych sposobów w kuchni wykorzystasz też hummus. Ten bliskowschodni przysmak będzie pasował między innymi do pieczywa oraz świeżych warzyw. Klasyczny hummus to zblendowana na gładko ciecierzyca, pasta tahini, czosnek i sok z cytryny. Serwuje się go polanego oliwą extra virgine i posypanego do wyboru: zmieloną słodką papryką, pieprzem, orzeszkami piniowymi albo zatarem (specjalną mieszanką przypraw, w skład której wchodzi sumak, prażone ziarna sezamu i zielone zioła).

Nic też nie stoi na przeszkodzie, żeby dalej modyfikować przepis i tworzyć kolorowe, smaczne oraz zaskakujące warianty hummusu – z fetą, cukinią, pomidorami, batatami, marchewką, burakiem, rzodkiewką, szpinakiem lub genialny hummus z selerem naciowym i szczypiorkiem

BAKŁAŻANY I SEZAM

Kolejny specjał kuchni orientalnej to baba ghanoush, czyli pasta lub dip z bakłażanów i sezamu. Tajemnica smaku baba ghanoush kryje się w odpowiednim przygotowaniu bakłażanów – muszą być dojrzałe, najlepiej uwędzone lub bezpośrednio pieczone nad ogniem, ale dobrze zadziała też grillowanie. Im mocniej opalone bakłażany, tym lepszy, słodszy i bardziej dymny smak będzie miała nasza baba ghanoush. Po upieczeniu miąższ bakłażanów drobno posiekaj, pozbądź się nadmiaru soku, połącz z czosnkiem, pastą tahini, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i oliwą. Gotowe!

Do baba ghanoush możesz też dodać kmin rzymski, pietruszkę, drobno pokrojonego selera naciowego, ogórka, czarne porzeczki, owoce granatu lub gęsty jogurt naturalny. Pasta najlepiej smakuje z kawałkiem ulubionego pieczywa albo warzywami pociętymi w słupki.

ZIELONE GUACAMOLE

Z Bliskiego Wschodu przenosimy się do Meksyku, żeby skosztować pikantnego i orzeźwiającego guacamole. To idealny dodatek do kanapek, pełnoziarnistej tortilli, wafli ryżowych albo kukurydzianych przekąsek. Przyrządzanie guacamole jest bardzo proste – wystarczy rozetrzeć miąższ awokado, dodać sok z limonki i szczyptę soli. Ważne tylko, żeby wybrać świeży, zielony, pozbawiony plam i dojrzały owoc – powinien być na tyle miękki, żeby po naciśnięciu palcem łatwo się odkształcał. Z guacamole warto eksperymentować i bawić się smakami. Pomidory? Papryka? Oliwki? Arbuz albo syrop klonowy? Możliwości jest bez liku – sprawdź je wszystkie i znajdź swoje ulubione połączenie.

DIPY I DOMOWE PRZEKĄSKI

W zdrowej, urozmaiconej diecie nie może też zabraknąć dipów. My szczególnie polecamy te lekkie i aromatyczne, przygotowywane na bazie jogurtu naturalnego i doprawiane wyrazistymi przyprawami. Tutaj także, jak i w pozostałych proponowanych przez nas przepisach, z jogurtem możesz zblendować ulubione składniki: pomidory bez skórki i świeżą bazylię (dip pomidorowy), szpinak i karczochy (dip zielony) albo czosnek, oregano, cząber i lubczyk (dip ziołowy). Koniecznie sprawdź również przepis na nasz dip selerowy ze szczypiorkiem.

Z czym jeść dipy? Na przykład z pokrojonymi w słupki warzywami. Marchew jest bogata w beta-karoten, który wzmacnia odporność i poprawia kondycję cery, świeża papryka ma więcej witaminy C niż cytryna, ogórek zawiera przeciwutleniacze, a seler naciowy to skondensowany zastrzyk witamin i minerałów. Możesz więc bez wyrzutów sumienia chrupać warzywa z dipami – zarówno w pracy, w domu, przy filmie, jak i na imprezie. Do dipów dobrze pasować będą również upieczone samodzielnie chipsy warzywne (z buraków, jarmużu i pietruszki) albo krakersy z pestek słonecznika, dyni, siemienia lnianego, sezamu oraz płatków owsianych. Pełnowartościowe, zdrowe i chrupkie domowe krakersy zadowolą gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Smacznego!

Jednogarnkowe dania z selerem naciowym – pomysł na szybki i zdrowy obiad

W tym roku wiosna nas nie rozpieszcza. Ciągłe zmiany pogody, skoki ciśnienia, duże różnice temperatur – wszystko to sprawia, że jesteśmy bardziej podatni na infekcje, łatwiej się męczymy i dekoncentrujemy. Pomóc może dieta bogata w sezonowe warzywa....

Przepis na Wielkanoc – świąteczne potrawy z selerem naciowym

W tym roku Wielkanoc spędzamy w specyficzny sposób – często w mniejszym gronie, z dala od rodziny. To trudna sytuacja, tym bardziej warto zadbać, żeby świąteczne śniadanie było wyjątkowe, pyszne i przede wszystkim zdrowe. Możemy wam w tym pomóc. Spróbujcie...

Kuchnia bałkańska – czyli pyszne, domowe jedzenie z selerem naciowym w roli głównej

Wyrazisty smak, bogactwo aromatów, różnorodność – to tylko trzy najważniejsze cechy kuchni bałkańskiej. Mieszkańcy tego regionu uwielbiają wspólne gotowanie, mocne przyprawy i dobrej jakości lokalne produkty. Takie jak nasze warzywo do zadań specjalnych –...
Hummus z buraka i fasolki w towarzystwie kawałków selera naciowego

Hummus z buraka i fasolki do selera naciowego

Hummus z buraka i fasolki w towarzystwie kawałków selera naciowego Połączenie wspaniałego smaku buraka wraz z fasolką w tym pysznym dipie, idealnie komponuje się z chrupiącymi warzywami, takimi jak seler naciowy, marchew czy ogórek. 4 - 6 10 minut brak...

Sałatka z granatem i selerem naciowym

Sałatka z granatem i selerem naciowym 1 15 minut Czego potrzebujesz? ananas 3 łodygi selera naciowego nasiona z granatu (1/2) orzechy włoskie (około dwie garście) kwaśne jabłko sok z cytryny ząbek czosnku jogurt naturalny sól i pieprz ziołowy...

Sałatka z tuńczyka, selera naciowego i ogórka

Sałatka z tuńczyka i ogórka 2 10 minut Czego potrzebujesz? Puszka tuńczyka w sosie własnym 2 łodygi selera 1/3 ogórka 1/2 czerwonej cebuli 1/2 limonki 1 łyżka prawdziwego majonezu sól pieprz Jak przyrządzić: Tuńczyka odsączyć z zalewy i...

Orkiszowe naleśniki z selerem naciowym

Orkiszowe naleśniki z serem 2 20 minut Będziesz potrzebował NALEŚNIKI 0,5 szklanki mąki orkiszowej 1 łyżeczka suszonej papryki 1 jajko ½ szklanki wody szczypta soli olej do smażenia NADZIENIE ½ czerwonej cebuli 1 marchewka ½ pora 1 pietruszka 2...

Koktajl meksykański z krewetek

Koktajl meksykański z krewetek Koktajle to świetna opcja na szybkie i pożywne przekąski. Jeśli jeszcze odwołują się one do wspomnień związanych z podróżami, otrzymujemy idealny przepis na sierpniowe danie selerowe. 👌 Tak jest w przypadku...
Dip z awokado i kawałkami selera naciowego

Dip z awokado i kawałkami selera naciowego

Dip z awokado i kawałkami selera naciowego 4 10 minut brak Będziesz potrzebował: 1 awokado 3 rzodkiewki ½ cytryny Sól morska i pieprz Seler naciowy Jak przyrządzić: Rozgnieć awokado widelcem i dodaj wyciśnięty sok z cytryny. Drobno posiekaj...

Wegański perski gulasz z selerem naciowym Khoreshte Karafs

Wegański gulasz perski Khoreshte Karafs 4 55 minut Czego potrzebujesz? 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 cebula 1/2 pęczka selera naciowego 1/2 pęczka świeżej mięty 1 pęczek zielonej pietruszki 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2...

Krewetki z selerem naciowym

Krewetki z selerem naciowym 4 30 minut Czego potrzebujesz? • 2 łyżki oleju • 1 szkl. Cebuli pokrojonej w drobną kostkę • 1 szkl. Posiekanego selera • 1 szkl. Papryki pokrojonej w kostkę • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę • 1 łyżeczka...

Ryba po tajsku z selerem naciowym

Ryba po tajsku z selerem 4 35 minut Czego potrzebujesz? 4 filety dorsza lub innej ryby o białym mięsie Garść świeżej bazylii 2 łodygi selera naciowego 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 2 łyżki oliwy Sos: 4 łyżeczki sosu ostrygowego 4 łyżki...

Lemoniada z selerem naciowym

Lemoniada z selerem naciowym 10 minut Czego potrzebujesz? 2 łodygi selera naciowego 1 jabłko 1 cytryna 1 pomarańcza 1 ogórek  świeża mięta woda mineralna Jak przyrządzić: Wszystkie warzywa i owoce obieramy, wydrążamy pestki z cytryny, jabłka i pomarańczy,...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close