Pomaga dbać o linię, przyspiesza metabolizm, dodaje skórze blasku, zmniejsza stres, zapobiega osteoporozie, a na dodatek jest afrodyzjakiem! Nic dziwnego, że to jedno z ulubionych warzyw osób prowadzących zdrowy styl życia. Co jeszcze kryje w sobie seler naciowy?

Urozmaicą śniadanie, lunch i kolację, są zdrowe, smaczne oraz niezwykle łatwe w przygotowaniu. Można je jeść z pełnoziarnistym chlebem, grzankami, słupkami warzyw, domowymi chipsami albo krakersami. Jeżeli macie ochotę na pyszne pasty, sosy i dipy, dobrze trafiliście. Dzisiaj podpowiemy wam, jak je przygotowywać i z czym łączyć.

POMYSŁ NA KANAPKĘ

Zacznijmy od past – dzięki nim kanapki już nigdy nie będą nudne! To świetna opcja na śniadanie, lunch do pracy lub dla naszych pociech do szkoły. Możesz wybierać z wielu pomysłów i przepisów. Jednym z najbardziej popularnych i lubianych jest ten na pastę jajeczną. Ugotowane na twardo jajka wystarczy obrać, pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce, wymieszać z domowym, lekkim majonezem (dobrze sprawdzi się też na przykład jogurt naturalny czy serek mascarpone), a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.

Tę podstawową wersję pasty jajecznej możesz wzbogacać o ulubione warzywa – szczypiorek, seler naciowy [link do przepisu: https://www.facebook.com/pg/nacioweselerlove/photos/?tab=album&album_id=309075239893630], suszone pomidory czy awokado. Wszystko to, co smakuje ci najbardziej.

WARZYWNE INSPIRACJE: SELER NACIOWY

Seler naciowy może być nie tylko dodatkiem do pasty jajecznej, ale i bazą dla wielu innych, ciekawych przepisów. To warzywo do zadań specjalnych, które pomaga w diecie, dba o nasze zdrowie, promienną cerę i dobre samopoczucie, a przy tym jest najzwyczajniej w świecie pyszne, chrupkie oraz aromatyczne. Właśnie dlatego świetnie sprawdzi się w pastach kanapkowych – na przykład smakowitej paście z twarożkiem. Jak ją przygotować? Najpierw oczyść łodygi selera z włókien i posiekaj je drobno. Następnie rozgnieć widelcem twarożek, dodaj awokado (lub kilka łyżek jogurtu), seler naciowy, sól, pieprz i odrobinę soku z cytryny. Całość wymieszaj, posyp szczypiorkiem i jedz na zdrowie. Seler naciowy to także idealny składnik dipów i hummusów – o czym opowiemy już za chwilę.

Zdrowe pasty kanapkowe zrobimy również z soczewicy oraz pestek dyni (będzie aromatycznie), czerwonej fasoli, suszonych pomidorów i mięty (pożywnie), bobu (wiosennie) albo pieczonej papryki z orzechami włoskimi (pikantnie). Ciekawą opcją jest pasta serowa, czyli tradycyjna bawarska obazda – z sera camembert, serka śmietankowego i masła. Co ważne, każdy z tych przepisów pasuje zarówno do kanapek, jak i do rozmaitych przekąsek, na przykład pokrojonego w słupki selera naciowego, marchewki i ogórka.

FASOLA W NOWYM WYDANIU

Czym jeszcze urozmaicić kanapkę? Fanom nietypowych, zdrowych pomysłów w kuchni polecamy… smalec wegetariański. Przygotujesz go na bazie zmiksowanej na kremową konsystencję białej fasoli, doprawionej do smaku sosem sojowym, majerankiem, lubczykiem i jałowcem. Do tak przygotowanej pasty należy dodać podduszone na patelni jabłka i cebulę. To właśnie dzięki nim nasz smalec nabierze charakterystycznego, lekko słodkiego smaku. Jeżeli zastąpisz jabłko posiekanymi suszonymi śliwkami, smalec będzie bardziej wyrazisty i wędzony. Tak przyrządzoną pastę najlepiej podawać schłodzoną, z razowym, ciemnym chlebem na zakwasie i kiszonymi ogórkami.

ORIENTALNE SMAKI – HUMMUS

Na wiele różnych sposobów w kuchni wykorzystasz też hummus. Ten bliskowschodni przysmak będzie pasował między innymi do pieczywa oraz świeżych warzyw. Klasyczny hummus to zblendowana na gładko ciecierzyca, pasta tahini, czosnek i sok z cytryny. Serwuje się go polanego oliwą extra virgine i posypanego do wyboru: zmieloną słodką papryką, pieprzem, orzeszkami piniowymi albo zatarem (specjalną mieszanką przypraw, w skład której wchodzi sumak, prażone ziarna sezamu i zielone zioła).

Nic też nie stoi na przeszkodzie, żeby dalej modyfikować przepis i tworzyć kolorowe, smaczne oraz zaskakujące warianty hummusu – z fetą, cukinią, pomidorami, batatami, marchewką, burakiem, rzodkiewką, szpinakiem lub genialny hummus z selerem naciowym i szczypiorkiem

BAKŁAŻANY I SEZAM

Kolejny specjał kuchni orientalnej to baba ghanoush, czyli pasta lub dip z bakłażanów i sezamu. Tajemnica smaku baba ghanoush kryje się w odpowiednim przygotowaniu bakłażanów – muszą być dojrzałe, najlepiej uwędzone lub bezpośrednio pieczone nad ogniem, ale dobrze zadziała też grillowanie. Im mocniej opalone bakłażany, tym lepszy, słodszy i bardziej dymny smak będzie miała nasza baba ghanoush. Po upieczeniu miąższ bakłażanów drobno posiekaj, pozbądź się nadmiaru soku, połącz z czosnkiem, pastą tahini, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i oliwą. Gotowe!

Do baba ghanoush możesz też dodać kmin rzymski, pietruszkę, drobno pokrojonego selera naciowego, ogórka, czarne porzeczki, owoce granatu lub gęsty jogurt naturalny. Pasta najlepiej smakuje z kawałkiem ulubionego pieczywa albo warzywami pociętymi w słupki.

ZIELONE GUACAMOLE

Z Bliskiego Wschodu przenosimy się do Meksyku, żeby skosztować pikantnego i orzeźwiającego guacamole. To idealny dodatek do kanapek, pełnoziarnistej tortilli, wafli ryżowych albo kukurydzianych przekąsek. Przyrządzanie guacamole jest bardzo proste – wystarczy rozetrzeć miąższ awokado, dodać sok z limonki i szczyptę soli. Ważne tylko, żeby wybrać świeży, zielony, pozbawiony plam i dojrzały owoc – powinien być na tyle miękki, żeby po naciśnięciu palcem łatwo się odkształcał. Z guacamole warto eksperymentować i bawić się smakami. Pomidory? Papryka? Oliwki? Arbuz albo syrop klonowy? Możliwości jest bez liku – sprawdź je wszystkie i znajdź swoje ulubione połączenie.

DIPY I DOMOWE PRZEKĄSKI

W zdrowej, urozmaiconej diecie nie może też zabraknąć dipów. My szczególnie polecamy te lekkie i aromatyczne, przygotowywane na bazie jogurtu naturalnego i doprawiane wyrazistymi przyprawami. Tutaj także, jak i w pozostałych proponowanych przez nas przepisach, z jogurtem możesz zblendować ulubione składniki: pomidory bez skórki i świeżą bazylię (dip pomidorowy), szpinak i karczochy (dip zielony) albo czosnek, oregano, cząber i lubczyk (dip ziołowy). Koniecznie sprawdź również przepis na nasz dip selerowy ze szczypiorkiem.

Z czym jeść dipy? Na przykład z pokrojonymi w słupki warzywami. Marchew jest bogata w beta-karoten, który wzmacnia odporność i poprawia kondycję cery, świeża papryka ma więcej witaminy C niż cytryna, ogórek zawiera przeciwutleniacze, a seler naciowy to skondensowany zastrzyk witamin i minerałów. Możesz więc bez wyrzutów sumienia chrupać warzywa z dipami – zarówno w pracy, w domu, przy filmie, jak i na imprezie. Do dipów dobrze pasować będą również upieczone samodzielnie chipsy warzywne (z buraków, jarmużu i pietruszki) albo krakersy z pestek słonecznika, dyni, siemienia lnianego, sezamu oraz płatków owsianych. Pełnowartościowe, zdrowe i chrupkie domowe krakersy zadowolą gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Smacznego!

Wiosenne przywitanie z brokułem Bimi®

Wiosna jest doskonałym momentem na wprowadzenie do naszej diety nowych elementów - doskonałą propozycją jest zielony znajomy selera naciowego - brokuł Bimi® Powszechnie wiadomo, że brokuł jest jednym z najzdrowszych warzyw, które można dodać do swojej diety. Brokuł...

Co sztuczna inteligencja mówi nam o Selerze Naciowym?

Sztuczna Inteligencja (AI) ma ogromny wpływ na nasze życie, zarówno w dziedzinach prywatnych, jak i zawodowych.  Rozwój nowych technologii.AI jest jednym z głównych motorów napędowych rozwoju nowych technologii, takich jak autonomiczne pojazdy czy robotyka. Dzięki...

Zielony kolega Selera Naciowego – Brokuł Bimi®

Zacznij ten rok od czegoś nietuzinkowego! Spróbuj wyjątkowego dania w którym występuje nasz bliski znajomy i członek warzywnej rodziny - brokuł Bimi® Czym brokuły Bimi® różnią się od tych tradycyjnych? Na pierwszy rzut oka pierwszą z nich jest kształt – podłużny z...

Włoska zupa z pulpecikami i selerem naciowym

Włoska zupa z pulpecikami 4 35 minut Czego potrzebujesz? Pulpeciki 1 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 1/2 szkl. Bułki tartej 1 łyżeczka suszonej pietruszki 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano 1 jajko 1/2 szkl. tartego...

Zielona shakshuka z selerem naciowym

Zielona shakshuka 2 10 minut Czego potrzebujesz? 2 jajka 2 łodygi selera naciowego Garść szpinaku Pół mini sałaty rzymskiej 1/3 cukinii Kumin Sól Pieprz Pieprz cayenne 1 łyżkę masła klarowanego Jak przyrządzić: Seler kroimy w cienkie plasterki....

Dip z selera naciowego

Dip z selera naciowego 2 15 minut Będziesz potrzebował: 2 porcje 3 łodygi selera naciowego kawałek zielonego ogórka sól, pieprz małe opakowanie jogurtu greckiego Jak przyrządzić: Seler naciowy oraz ogórka oczyszczamy. Kroimy na mniejsze...

Ryba w zalewie octowej z selerem naciowym

Ryba w zalewie octowej z selerem naciowym 4 55 minut Czego potrzebujesz? 1 kg fileta z białej ryby 3 łodygi selera naciowego czerwona cebula zielona papryka marchew jajko mąka szklanka mleka sól i pieprz do smaku olej 4 łyżki octu lub sok z...
Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego

Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego

Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego 2 10 minut brak Będziesz potrzebował: 3 pałeczki selera 1 jabłko odmiana Pink Lady 4 rzodkiewki 150 g sera Dolcelatte 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka oliwy z oliwek...
Rzodkiewkowa Krwawa Mary

Rzodkiewkowa Krwawa Mary z selerem naciowym

Rzodkiewkowa Krwawa Mary Przepyszny przepis na Krwawą Mary z pałeczkami selera. Przepis można modyfikować według uznania. Dodatek w postaci rzodkiewki, zanurzonej w soku z limonki, stanowi naprawdę ciekawą alternatywę dla klasycznego drinka. 4 5 minut brak...
Zupa Sweetheart z szalotki, boczku i szałwi

Zupa Sweetheart z selera naciowego, szalotki, boczku i szałwi

Zupa Sweetheart z szalotki, boczku i szałwii Jest to wspaniała zupa przygotowywana z szerokiej gamy całorocznych warzyw. Idealna podawana jest na gorąco z pieczywem czosnkowym lub grzankami. Serwując to danie jako przystawkę, możesz dodać trochę ryżu do...
Dip z awokado i kawałkami selera naciowego

Dip z awokado i kawałkami selera naciowego

Dip z awokado i kawałkami selera naciowego 4 10 minut brak Będziesz potrzebował: 1 awokado 3 rzodkiewki ½ cytryny Sól morska i pieprz Seler naciowy Jak przyrządzić: Rozgnieć awokado widelcem i dodaj wyciśnięty sok z cytryny. Drobno posiekaj...

Sałatka z selerem naciowym i buraczkami

Sałatka z selerem naciowym i buraczkami 2 25 minut Czego potrzebujesz? 3 łodygi selera naciowego 2 buraczki (nieduże) łosoś wędzony na zimno jajko gotowane kiwi pieprz i sól do smaku sok z cytryny oliwa Jak przyrządzić: Buraczki myjemy,...

Burger z kurczaka i salsa z selera naciowego

Burger z kurczaka z salsą z selera 3 35 minut Czego potrzebujesz? ½ kg mielonego mięsa drobiowego 2 łyżki ostrego sosu chilli 1/4 szkl. drobno posiekanej cebuli 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 jajko 1/2 szkl. bułki tartej 3...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close