Szukasz pomysłu na nieszablonowe, a przy tym zdrowe kanapki? Zastanawiasz się, czym zastąpić masło oraz margarynę? Chcesz jeść więcej warzyw i być bardziej eko? W takim razie jesteś w dobrym miejscu. Dzisiaj podpowiemy ci, jak przyrządzać pyszne wegetariańskie pasztety i smarowidła do chleba.

PASZTET Z SELEREM NACIOWYM

Pasztet warzywny jest świetną alternatywą dla swojego tradycyjnego pierwowzoru. Zdrowy, pełen witamin, aromatyczny, a do tego całkiem prosty w przygotowaniu – z pewnością zawojuje stoły i serca nie tylko wegetarian. Roślinne pasztety możemy piec na przykład z różnego rodzaju kasz (to jedne z najlepszych źródeł błonnika oraz innych cennych składników odżywczych), strączków (fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, soja) oraz ulubionych warzyw (dynia, cukinia, bakłażan, pieczony kalafior).

Szczególnie polecamy prosty w wykonaniu i niezapomniany w smaku zielony pasztet z soczewicy oraz selera naciowego. Masz ochotę spróbować? Zacznij od ugotowania na miękko soczewicy i marchwi. Później odcedź je, zmiksuj, dodaj zeszkloną na oliwie cebulkę oraz surowego, pokrojonego w kostkę, pikantnego selera naciowego. Całość wymieszaj, dopraw do smaku i przełóż do podłużnej blaszki. Zapiekaj przez około pięćdziesiąt minut w 190 stopniach Celsjusza. Gotowe!

Fanom nietypowych smaków powinny też przypaść do gustu wegańskie odpowiedniki tradycyjnych past kanapkowych, takie jak pasta bezjajeczna (z ciecierzycy, soli kala namak, czarnego pieprzu i płatków drożdżowych), twarożek rośliny (zmielone na gładko orzechy nerkowca, sok z cytryny, mleko sojowe), twarożek z tofu (zakwaszony sokiem z kiszonej kapusty), wegetariański smalec (fasola zmiksowana z majerankiem, lubczykiem i „skwarkami” z jabłka) albo bezmięsny paprykarz (ostry, pikantny, idealny do chleba na zakwasie).

Do przygotowania tego ostatniego będziesz potrzebować ugotowanej kaszy jaglanej, podduszonej na patelni cebuli, selera naciowego i startej na grubych oczkach marchewki, przecieru pomidorowego oraz przypraw. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać i odstawić na chwilę do lodówki do stężenia – a potem zajadać się wegetariańskim paprykarzem na zdrowie.

WITAMINOWA BOMBA

Taki pasztet to prawdziwa witaminowa bomba: soczewica zawiera mnóstwo białka i jest bardzo dobrym zamiennikiem mięsa, marchew dostarczy nam witaminy C oraz beta-karotenu, a seler naciowy to świetne źródło między innymi potasu (wspierającego funkcjonowanie układu nerwowego), przeciwutleniaczy (które spowalniają proces starzenia się oraz chronią przed nowotworami), a także wapnia (niezbędnego dla zdrowia i siły naszych kości).

Pasztet z selera naciowego i soczewicy można podawać z bukietem sałat i pomidorami, na chlebie, zabrać ze sobą do pracy w lunchboxie albo… pokroić w grube plastry, obtoczyć w jajku i panierce, podsmażyć i zjeść na obiad. Będzie zdrowo i pożywnie.

WARZYWNE PASTY DO CHLEBA

Domowa pasta do chleba to najlepszy pomysł na ciekawe kanapki i bezproblemowy sposób na rozszerzenie naszego jadłospisu o warzywa. Jeżeli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z pastami kanapkowymi, koniecznie wypróbuj sprawdzone, swojskie klasyki: twarożek ze szczypiorkiem albo pastę jajeczną z selerem naciowym według naszego pomysłu.

KANAPKA W WYDANIU ORIENTALNYM

Co powiecie na kanapkę w stylu orientalnym? W takiej roli sprawdzi się libański hummus z ciecierzycy i sezamowej pasty tahini, tradycyjnie podawany z olivą extra virgine, posypany słodką papryką oraz pietruszką. Z hummusem warto eksperymentować, bawić się nowymi połączeniami smaków i modyfikować podstawowy przepis, do ciecierzycy dodając na przykład bób, buraki, suszone pomidory albo nasze warzywo do zadań specjalnych – seler naciowy.

Z bliskowschodniej kuchni pochodzi też pyszna baba ghanoush, czyli pasta z aromatycznych, opiekanych nad ogniem bakłażanów, tahini, czosnku, soku z cytryny i pestek granatu do podania. Baba ghanoush, tak jak i hummus, możemy jeść nie tylko z pieczywem czy chlebkami pita, ale też z pokrojonymi w słupki warzywami: marchewką, ogórkiem, selerem naciowym i papryką.

Jeżeli z kolei lubicie paprykę, koniecznie wypróbujcie przepisy na syryjską muhammarę (trochę słodka, trochę ostra i kremowa pasta z papryki oraz orzechów włoskich), grecką htipiti (papryka, ser feta, chilli) albo gęstą, pochodzącą z Bałkanów lutenicę (pasta przyrządzana na bazie pieczonej papryki, marchwi, pomidorów oraz kminu).

CZYM SMAROWAĆ CHLEB?

Do dobrych past kanapkowych i warzywnych pasztetów potrzeba dobrego chleba – zdrowszy będzie ten ciemniejszy: razowy, żytni, pełnoziarnisty, orkiszowy, na bazie kasz lub na zakwasie. Warto kupować go w sprawdzonych piekarniach albo przygotowywać samodzielnie w domu, na przykład według naszego przepisu na prosty chleb z selerem naciowym.

Ważne jest też to, czym chleb smarujemy. Zamiast masła czy margaryny w wersji wegańskiej warto sięgnąć po między innymi olej kokosowy, rozgnieciony miąższ awokado, guacamole, musztardę, chrzan albo przecier pomidorowy. Na tak posmarowaną razową kromkę możemy nałożyć roślinny pasztet, grillowane boczniaki, mozzarellę, plastry tofu i ulubione warzywa, a potem posypać karmelizowanym selerem naciowym (z tego przepisu).

Smacznego!

Wiosenne przywitanie z brokułem Bimi®

Wiosna jest doskonałym momentem na wprowadzenie do naszej diety nowych elementów - doskonałą propozycją jest zielony znajomy selera naciowego - brokuł Bimi® Powszechnie wiadomo, że brokuł jest jednym z najzdrowszych warzyw, które można dodać do swojej diety. Brokuł...

Co sztuczna inteligencja mówi nam o Selerze Naciowym?

Sztuczna Inteligencja (AI) ma ogromny wpływ na nasze życie, zarówno w dziedzinach prywatnych, jak i zawodowych.  Rozwój nowych technologii.AI jest jednym z głównych motorów napędowych rozwoju nowych technologii, takich jak autonomiczne pojazdy czy robotyka. Dzięki...

Zielony kolega Selera Naciowego – Brokuł Bimi®

Zacznij ten rok od czegoś nietuzinkowego! Spróbuj wyjątkowego dania w którym występuje nasz bliski znajomy i członek warzywnej rodziny - brokuł Bimi® Czym brokuły Bimi® różnią się od tych tradycyjnych? Na pierwszy rzut oka pierwszą z nich jest kształt – podłużny z...

Hamburgerowa zupa z selerem naciowym / Selerlove

Zupa hamburgerowa z selerem naciowym 4 1 godzina Czego potrzebujesz? 1 kg mielonej wołowiny 1 drobno posiekana cebula 4 marchewki pokrojone w kostkę 3 łodygi selera naciowego pokrojonego w cienkie plasterki 1 puszka pomidorów bez skórek 6...

Sałatka z tuńczyka, selera naciowego i ogórka

Sałatka z tuńczyka i ogórka 2 10 minut Czego potrzebujesz? Puszka tuńczyka w sosie własnym 2 łodygi selera 1/3 ogórka 1/2 czerwonej cebuli 1/2 limonki 1 łyżka prawdziwego majonezu sól pieprz Jak przyrządzić: Tuńczyka odsączyć z zalewy i...

Jesienna sałatka makaronowa z selerem naciowym, orzechami i winogronami

Jesienna sałatka makaronowa z selerem naciowym, orzechami i winogronami 4 20 minut Czego potrzebujesz? 1/2 opakowania makaronu kokardki 3 szkl. mięsa z pieczonego kurczaka (lub filet usmażony w ulubionych przyprawach) 1 szkl. czerwonych...

Makaron w kremowym sosie grzybowo-selerowym

Makaron w kremowym sosie grzybowo-selerowym Praktycznie od końca sierpnia w lasach zaczynają pojawiać się grzyby. To nie lada gratka dla amatorów leśnych aromatów. ?? Sposobów na ich przyrządzenie jest mnóstwo. My polecamy Waszej uwadze nasz...

Sałatka tajska z selerem naciowym

Sałatka tajska 1 10 minut Czego potrzebujesz? 4 łodygi selera naciowego 1 łodyga cebuli dymki lub ½ czerwonej cebuli ½ papryczki chilli Garść liści kolendry 1 mała marchewka Garść orzeszków ziemnych Sos: 1 łyżka oleju ryżowego 1 łyżka soku z...

Ryba w zalewie octowej z selerem naciowym

Ryba w zalewie octowej z selerem naciowym 4 55 minut Czego potrzebujesz? 1 kg fileta z białej ryby 3 łodygi selera naciowego czerwona cebula zielona papryka marchew jajko mąka szklanka mleka sól i pieprz do smaku olej 4 łyżki octu lub sok z...

Spring rolls z selerem naciowym z sosem z masła orzechowego

Spring rolls z sosem z masła orzechowego 1 20 minut Czego potrzebujesz? 4 arkusze papieru ryżowego 1/2 marchewki 2 łodygi selera naciowego szczypiorek 1/2 ogórka Garść liści sałaty i szpinaku 1/2 papryki Sos: 2 łyżeczki miodu 4 łyżeczki masła...

Selerowy detoks – koktajl z selerem naciowym / Selerlove

Selerowy detoks 1 10 minut Czego potrzebujesz? 1 szkl. świeżego ananasa 1 zielony ogórek 2 łodygi selera naciowego 1 cytryna 0,5 cm świeżego imbiru banan 1 brzoskwinia Jak przyrządzić: Owoce obieramy i kroimy na mniejsze części. Imbir ścieramy...

Zielona shakshuka z selerem naciowym

Zielona shakshuka 2 10 minut Czego potrzebujesz? 2 jajka 2 łodygi selera naciowego Garść szpinaku Pół mini sałaty rzymskiej 1/3 cukinii Kumin Sól Pieprz Pieprz cayenne 1 łyżkę masła klarowanego Jak przyrządzić: Seler kroimy w cienkie plasterki....

Chłodnik z selera naciowego

Chłodnik selerowy 1 10 minut Czego potrzebujesz? 2 łodygi selera naciowego 1 mały kefir 4 łyżki jogurtu greckiego Garść kopru Garść szczypiorku 1/2 ogórka Ząbek czosnku Kiełki brokuła lub rzodkiewki Sól Pieprz Jak przyrządzić: Kefir, jogurt,...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close