Szukasz pomysłu na nieszablonowe, a przy tym zdrowe kanapki? Zastanawiasz się, czym zastąpić masło oraz margarynę? Chcesz jeść więcej warzyw i być bardziej eko? W takim razie jesteś w dobrym miejscu. Dzisiaj podpowiemy ci, jak przyrządzać pyszne wegetariańskie pasztety i smarowidła do chleba.

PASZTET Z SELEREM NACIOWYM

Pasztet warzywny jest świetną alternatywą dla swojego tradycyjnego pierwowzoru. Zdrowy, pełen witamin, aromatyczny, a do tego całkiem prosty w przygotowaniu – z pewnością zawojuje stoły i serca nie tylko wegetarian. Roślinne pasztety możemy piec na przykład z różnego rodzaju kasz (to jedne z najlepszych źródeł błonnika oraz innych cennych składników odżywczych), strączków (fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, soja) oraz ulubionych warzyw (dynia, cukinia, bakłażan, pieczony kalafior).

Szczególnie polecamy prosty w wykonaniu i niezapomniany w smaku zielony pasztet z soczewicy oraz selera naciowego. Masz ochotę spróbować? Zacznij od ugotowania na miękko soczewicy i marchwi. Później odcedź je, zmiksuj, dodaj zeszkloną na oliwie cebulkę oraz surowego, pokrojonego w kostkę, pikantnego selera naciowego. Całość wymieszaj, dopraw do smaku i przełóż do podłużnej blaszki. Zapiekaj przez około pięćdziesiąt minut w 190 stopniach Celsjusza. Gotowe!

Fanom nietypowych smaków powinny też przypaść do gustu wegańskie odpowiedniki tradycyjnych past kanapkowych, takie jak pasta bezjajeczna (z ciecierzycy, soli kala namak, czarnego pieprzu i płatków drożdżowych), twarożek rośliny (zmielone na gładko orzechy nerkowca, sok z cytryny, mleko sojowe), twarożek z tofu (zakwaszony sokiem z kiszonej kapusty), wegetariański smalec (fasola zmiksowana z majerankiem, lubczykiem i „skwarkami” z jabłka) albo bezmięsny paprykarz (ostry, pikantny, idealny do chleba na zakwasie).

Do przygotowania tego ostatniego będziesz potrzebować ugotowanej kaszy jaglanej, podduszonej na patelni cebuli, selera naciowego i startej na grubych oczkach marchewki, przecieru pomidorowego oraz przypraw. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać i odstawić na chwilę do lodówki do stężenia – a potem zajadać się wegetariańskim paprykarzem na zdrowie.

WITAMINOWA BOMBA

Taki pasztet to prawdziwa witaminowa bomba: soczewica zawiera mnóstwo białka i jest bardzo dobrym zamiennikiem mięsa, marchew dostarczy nam witaminy C oraz beta-karotenu, a seler naciowy to świetne źródło między innymi potasu (wspierającego funkcjonowanie układu nerwowego), przeciwutleniaczy (które spowalniają proces starzenia się oraz chronią przed nowotworami), a także wapnia (niezbędnego dla zdrowia i siły naszych kości).

Pasztet z selera naciowego i soczewicy można podawać z bukietem sałat i pomidorami, na chlebie, zabrać ze sobą do pracy w lunchboxie albo… pokroić w grube plastry, obtoczyć w jajku i panierce, podsmażyć i zjeść na obiad. Będzie zdrowo i pożywnie.

WARZYWNE PASTY DO CHLEBA

Domowa pasta do chleba to najlepszy pomysł na ciekawe kanapki i bezproblemowy sposób na rozszerzenie naszego jadłospisu o warzywa. Jeżeli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z pastami kanapkowymi, koniecznie wypróbuj sprawdzone, swojskie klasyki: twarożek ze szczypiorkiem albo pastę jajeczną z selerem naciowym według naszego pomysłu.

KANAPKA W WYDANIU ORIENTALNYM

Co powiecie na kanapkę w stylu orientalnym? W takiej roli sprawdzi się libański hummus z ciecierzycy i sezamowej pasty tahini, tradycyjnie podawany z olivą extra virgine, posypany słodką papryką oraz pietruszką. Z hummusem warto eksperymentować, bawić się nowymi połączeniami smaków i modyfikować podstawowy przepis, do ciecierzycy dodając na przykład bób, buraki, suszone pomidory albo nasze warzywo do zadań specjalnych – seler naciowy.

Z bliskowschodniej kuchni pochodzi też pyszna baba ghanoush, czyli pasta z aromatycznych, opiekanych nad ogniem bakłażanów, tahini, czosnku, soku z cytryny i pestek granatu do podania. Baba ghanoush, tak jak i hummus, możemy jeść nie tylko z pieczywem czy chlebkami pita, ale też z pokrojonymi w słupki warzywami: marchewką, ogórkiem, selerem naciowym i papryką.

Jeżeli z kolei lubicie paprykę, koniecznie wypróbujcie przepisy na syryjską muhammarę (trochę słodka, trochę ostra i kremowa pasta z papryki oraz orzechów włoskich), grecką htipiti (papryka, ser feta, chilli) albo gęstą, pochodzącą z Bałkanów lutenicę (pasta przyrządzana na bazie pieczonej papryki, marchwi, pomidorów oraz kminu).

CZYM SMAROWAĆ CHLEB?

Do dobrych past kanapkowych i warzywnych pasztetów potrzeba dobrego chleba – zdrowszy będzie ten ciemniejszy: razowy, żytni, pełnoziarnisty, orkiszowy, na bazie kasz lub na zakwasie. Warto kupować go w sprawdzonych piekarniach albo przygotowywać samodzielnie w domu, na przykład według naszego przepisu na prosty chleb z selerem naciowym.

Ważne jest też to, czym chleb smarujemy. Zamiast masła czy margaryny w wersji wegańskiej warto sięgnąć po między innymi olej kokosowy, rozgnieciony miąższ awokado, guacamole, musztardę, chrzan albo przecier pomidorowy. Na tak posmarowaną razową kromkę możemy nałożyć roślinny pasztet, grillowane boczniaki, mozzarellę, plastry tofu i ulubione warzywa, a potem posypać karmelizowanym selerem naciowym (z tego przepisu).

Smacznego!

Pomysł na roślinny obiad – wege przepisy z selerem naciowym

Dopiero zaczynacie swoją przygodę z roślinną kuchnią? Zastanawiacie się, jak skomponować zdrowy, pożywny obiad? Lubicie posiłki pełne warzyw, smaków i aromatów? W takim razie dobrze trafiliście. Dzisiaj przygotowaliśmy dla was zbiór praktycznych porad, inspiracji oraz...

Selerlove w Myślęcinku – Jarmark Kujawsko-Pomorski 2021

Co roku w podbydgoskim Myślęcinku odbywa się Jarmark kujawsko-pomorski - impreza łącząca lokalne smaki, rękodzieło i regionalne akcenty. 12.09.2021 r. odbyła się kolejna edycja, na której pojawia się również nasza selerowa strefa. Nie zabrakło również ludowych tańców,...

Seler naciowy i „Smaki Dziedzictwa” pod Mysią Wieżą w Kruszwicy – EDD 2021

Europejskie Dni Dziedzictwa odbywają się w Polsce już od 29 lat! Tegoroczna inauguracja miała miejsce 11.09.2021r. w Kruszwicy, pod legendarną Mysią Wieżą. Hasło przewodnie wydarzenia to  "Smaki Dziedzictwa", a częścią wydarzenia były Targi Produktów Regionalnych...

Selerowy detoks – koktajl z selerem naciowym / Selerlove

Selerowy detoks 1 10 minut Czego potrzebujesz? 1 szkl. świeżego ananasa 1 zielony ogórek 2 łodygi selera naciowego 1 cytryna 0,5 cm świeżego imbiru banan 1 brzoskwinia Jak przyrządzić: Owoce obieramy i kroimy na mniejsze części. Imbir ścieramy...

Sałatka z selerem naciowym

Sałatka z selerem naciowym 20 minut 2 Czego potrzebujesz? Sałatka: ½ szkl. zielonego groszku (mrożonego lub z puszki) ½ szkl. fasolki flażoletki 2 łodygi selera naciowego 1/2 szklanki kukurydzy (mrożonej lub z puszki) ½ czerwonej papryki ½...

Warzywa w ajvarze z selerem i kaszą

Warzywa w ajvarze z selerem i kaszą 1 30 15 Będziesz potrzebował: Oliwa z oliwek 4g Cukinia 112g Papryka czerwona 75g Seler naciowy 90 Ajvar 175 Kasza orkiszowa 50 Jak przyrządzić: Kasze ugotuj wg przepisu na opakowaniu Warzywa wyszoruj, nie...

Jesienna chrupiąca sałatka z selerem naciowym, jabłkiem i żurawiną

Jesienna chrupiąca sałatka z selerem, jabłkiem i żurawiną Czego potrzebujesz? Paczka świeżego szpinaku łodygi selera naciowego 3/4 szkl. żurawiny zielony grejpfrut lub 2 mandarynki 1 duże chrupiące jabłko 1 łyżeczka soku z cytryny 1/3 szkl....
Rzodkiewkowa Krwawa Mary

Rzodkiewkowa Krwawa Mary z selerem naciowym

Rzodkiewkowa Krwawa Mary Przepyszny przepis na Krwawą Mary z pałeczkami selera. Przepis można modyfikować według uznania. Dodatek w postaci rzodkiewki, zanurzonej w soku z limonki, stanowi naprawdę ciekawą alternatywę dla klasycznego drinka. 4 5 minut brak...

Ryba po tajsku z selerem naciowym

Ryba po tajsku z selerem 4 35 minut Czego potrzebujesz? 4 filety dorsza lub innej ryby o białym mięsie Garść świeżej bazylii 2 łodygi selera naciowego 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 2 łyżki oliwy Sos: 4 łyżeczki sosu ostrygowego 4 łyżki...

Włoska zupa z pulpecikami i selerem naciowym

Włoska zupa z pulpecikami 4 35 minut Czego potrzebujesz? Pulpeciki 1 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 1/2 szkl. Bułki tartej 1 łyżeczka suszonej pietruszki 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano 1 jajko 1/2 szkl. tartego...

Koktajl meksykański z krewetek

Koktajl meksykański z krewetek Koktajle to świetna opcja na szybkie i pożywne przekąski. Jeśli jeszcze odwołują się one do wspomnień związanych z podróżami, otrzymujemy idealny przepis na sierpniowe danie selerowe. 👌 Tak jest w przypadku...
Steki z tuńczyka ze słodko-kwaśnym selerem naciowym

Steki z tuńczyka z selerem naciowym w sosie słodko-kwaśnym

Steki z tuńczyka ze słodko-kwaśnym selerem naciowym 4 - brak Będziesz potrzebował: 4 świeże steki z tuńczyka 2 selery (serca), opłukane i posiekane 1 średnia cebula, drobno posiekana 2 łyżki oliwy z oliwek 3 posiekane pomidory, bez skórki i...

Stir Fry z selera naciowego i marchewki

Stir Fry z selera i marchewki Czego potrzebujesz? 2 selery naciowe (serca), opłukane 75 g dojrzałego sera cheddar, drobno startego 100 g miękkiego sera 4 łyżki jogurtu greckiego 2 cebulki dymki, drobno posiekane Świeżo zmielony czarny pieprz ...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close