Największy plus naleśników i pierogów? Można je przygotowywać na setki różnych sposobów – na słodko, słono, orientalnie, nietypowo, z ulubionymi warzywami i oczywiście z selerem naciowym. To idealny pomysł na zdrowy, pełen witamin obiad, kolację we dwoje, przyjęcie czy przekąskę do pracy. Wypróbuj nasze przepisy!

JAK ZROBIĆ IDEALNE CIASTO NA NALEŚNIKI?

Pyszne, delikatne ciasto naleśnikowe i ulubiony farsz: ser, powidła, warzywa. Oto smak dzieciństwa, kuchni naszych mam i babć, najlepszej z najlepszych. Sekret tkwi w dobrze przygotowanym cieście – do klasycznych naleśników potrzebujesz tylko wody, mleka, mąki, jaj, oleju i szczypty soli. Ciasto powinno być lejące i gładkie. Po wyrobieniu trzeba odstawić je na kwadrans lub pół godziny, żeby odpoczęło i lekko zgęstniało, a potem smażyć na mocno rozgrzanej patelni.

KOLOROWE NALEŚNIKI

W Europie najczęściej jemy naleśniki z mąki pszennej, w Rosji delektujemy się plackami gryczanymi, w Azji ryżowymi, w Ameryce Południowej kukurydzianymi, a w Indiach naleśnikami z ciecierzycy. Ciasto wyrobimy nie tylko na mleku, ale również na maślance, kefirze, piwie, wodzie gazowanej, a nawet soku. Dzięki dodatkowi buraków, marchwi, koncentratu pomidorowego, szafranu, szpinaku albo selera naciowego możemy zabarwiać naleśniki na fantazyjne kolory, a przy tym podbijać ich smak i wartości odżywcze.

ZIELONE NALEŚNIKI Z SELEREM NACIOWM

Nasze ulubione, soczyście zielone naleśniki z selerem naciowym to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Seler naciowy pomaga oczyszczać organizm, wspiera układ krwionośny i nerwowy, poprawia kondycję skóry oraz włosów, a do tego wszystkiego – smakuje po prostu obłędnie! Naleśniki z selerem naciowym według naszego przepisu wystarczy posmarować na przykład serkiem mascarpone, zawinąć w ruloniki, posypać szczypiorkiem i jeść na zdrowie.

WARZYWNY FARSZ

Farsz do naleśników możesz też przygotować na przykład z suszonych pomidorów i sera cheddar (w sam raz na wykwintną kolację we dwoje), z mozzarelli i bazylii (à la sałatka caprese), ze szpinaku i fety (takie naleśniki najlepiej smakują po zapieczeniu) albo z sera białego, awokado oraz selera naciowego (delikatne i pikantne jednocześnie).

Jak przygotować taki farsz do naleśników? Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, łyżką wyjmij miąższ, rozgnieć go widelcem, posyp solą i pieprzem, wymieszaj z pokrojonym w kosteczkę selerem naciowym, oliwą z oliwek, orzeszkami pinii oraz bazylią. Na ciepłe naleśniki nakładaj najpierw farsz z awokado i selera, a potem posypuj pokruszonym i doprawionym do smaku serem białym. Zawijaj w ruloniki albo składaj w koperty i podawaj posypane świeżymi ziołami. Smacznego!

NALEŚNIKI I PIEROGI W KUCHNIACH ŚWIATA

Wiele inspirujących przepisów na naleśniki znajdziemy też w innych krajach i kręgach kulturowych. We Francji z ciasta z dodatkiem cydru smaży się cienkie, delikatne crepes, w Indiach z mąki ryżowej powstają dosa, Rosjanie specjalizują się w przyrządzaniu gryczanych blin, mieszkańcy Etiopii na zakwasie chlebowym przygotowują indżera, a Irlandczycy chwalą się swoimi ziemniaczanymi boxtami.

Równie światową potrawą są nasze swojskie pierogi. Według historyków przywędrowały do Polski w XIII wieku – prawdopodobnie z Chin, w których do dzisiaj jada się pyszne wontony oraz jiaozi. W Hiszpanii możemy z kolei skosztować pikantnych, nadziewanych warzywami lub serem empanades, we Włoszech małych pierożków ravioli oraz tortellini, w Gruzji zaś wypełnionych bulionem chinkali. Choć nam i tak najbardziej smakują klasyczne pierogi ruskie!

NAJLEPSZE PIEROGI RUSKIE

Ciasto do pierogów wyrabiamy ręcznie lub mikserem z mąki, oleju, gorącej wody oraz odrobiny soli. W konsystencji powinno być miękkie, elastyczne i wytrzymałe, tak żeby łatwo odchodziło od ręki, dawało się wałkować, a później sklejać i gotować. Nadzienie do klasycznych ruskich pierogów przygotowujemy z ugotowanych ziemniaków, cebulki oraz białego sera (w wersji wegańskiej – tofu lub innego fermentowanego sera roślinnego). Gotujemy partiami po kilka minut, aż pierogi wypłyną i zrobią się miękkie.

Pierogi ruskie świetnie smakują z podsmażoną na złoto cebulką, kwaśną śmietaną, roztopionym masłem albo dipem ze szczypiorkiem i czosnkiem według tego przepisu z selerowego facebooka.

PIEROGI Z SELEREM NACIOWYM

Naszą kolejną pyszną propozycją na obiad są pierogi z marchewką oraz selerem naciowym. Ich przygotowanie jest bajecznie proste: warzywa myjemy, obieramy, drobno kroimy, doprawiamy, smażymy na oliwie do miękkości i faszerujemy pierogi. To bardzo zdrowe i smaczne danie. Nadzienie do pierogów możemy też przygotować z podduszonej na patelni cukinii, porów, selera naciowego oraz koziego sera – będzie pikantnie i bardzo wytrawnie.

Z czego jeszcze przygotować farsz do pierogów? Na przykład z kaszy gryczanej i twarogu lub kaszy jaglanej, pieczarek oraz sera. Kasze to samo zdrowie, warto więc, żeby jak najczęściej gościły na naszych stołach – są źródłem między innymi błonnika, żelaza, fosforu, potasu i witamin z grupy B. Jedząc kasze, poprawiamy swoją odporność i przemianę materii. Do nadziania pierogów możemy też użyć kapusty z grzybami (tradycyjnie, w sam raz na wigilijny stół), pieczonej dyni i parmezanu (zestawienie idealne na jesień), szpinaku i bobu (na wiosnę), soczewicy i tofu (dzięki wysokiej zawartości białka to będzie bardzo pożywny posiłek) albo buraków i sera ricotta (buraki dostarczą nam porządną dawkę cennych przeciwutleniaczy oraz kwasu foliowego).

 

NALEŚNIKI CZY PIEROGI?

Bardziej lubicie naleśniki czy pierogi? Nam trudno zdecydować. Oba pomysły na obiad są niezwykle smaczne, proste w przygotowaniu, bardzo zdrowe, pełne warzyw, witamin i minerałów. Naleśniki i pierogi możemy podawać na wiele różnych sposobów i z różnymi farszami, bawić się smakami, łączyć klasykę z nowoczesnością, wprowadzać do swojej kuchni nowe smaki i poznawać tradycje kulinarne z całego globu. To świetna przygoda. Mamy nadzieję, że zachęciliśmy was do eksperymentowania!

Seler Naciowy – wegetariański składnik doskonały

Warzywa zamiast mięsa, czyli źródła białka w kuchni roślinnej – przepisy z selerem naciowym Czy dieta wegetariańska może być bogata w białko? Pełnowartościowa? Zdrowa? Jeżeli też zadajecie sobie te pytania, dobrze trafiliście. Dzisiaj wspólnie poszukamy odpowiedzi,...

Wiosenne przywitanie z brokułem Bimi®

Wiosna jest doskonałym momentem na wprowadzenie do naszej diety nowych elementów - doskonałą propozycją jest zielony znajomy selera naciowego - brokuł Bimi® Powszechnie wiadomo, że brokuł jest jednym z najzdrowszych warzyw, które można dodać do swojej diety. Brokuł...

Co sztuczna inteligencja mówi nam o Selerze Naciowym?

Sztuczna Inteligencja (AI) ma ogromny wpływ na nasze życie, zarówno w dziedzinach prywatnych, jak i zawodowych.  Rozwój nowych technologii.AI jest jednym z głównych motorów napędowych rozwoju nowych technologii, takich jak autonomiczne pojazdy czy robotyka. Dzięki...

Zupa krem z selera naciowego

Zupa krem z selera naciowego 4 20 minut Czego potrzebujesz? 2 duże pory 1 pęczek selera naciowego 3 ząbki czosnku 4 łyżki masła klarowanego 2-3 szkl. Wody Do dekoracji: Śmietanka 30% Oliwa z oliwek Usmażony na chrupko bekon lub grzanki...

Hamburgerowa zupa z selerem naciowym / Selerlove

Zupa hamburgerowa z selerem naciowym 4 1 godzina Czego potrzebujesz? 1 kg mielonej wołowiny 1 drobno posiekana cebula 4 marchewki pokrojone w kostkę 3 łodygi selera naciowego pokrojonego w cienkie plasterki 1 puszka pomidorów bez skórek 6...
Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej

Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej

Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej 4 - 6 (tworzy 12 pałeczek) 10 minut 20 minut Będziesz potrzebował: 200 g twarożku z ziołami 12 plastrów szynki parmeńskiej seler naciowy Jak przyrządzić: Rozgrzej piekarnik do 190°C Nafaszeruj seler...

Sałatka z selerem naciowym i buraczkami

Sałatka z selerem naciowym i buraczkami 2 25 minut Czego potrzebujesz? 3 łodygi selera naciowego 2 buraczki (nieduże) łosoś wędzony na zimno jajko gotowane kiwi pieprz i sól do smaku sok z cytryny oliwa Jak przyrządzić: Buraczki myjemy,...

Sałatka z granatem i selerem naciowym

Sałatka z granatem i selerem naciowym 1 15 minut Czego potrzebujesz? ananas 3 łodygi selera naciowego nasiona z granatu (1/2) orzechy włoskie (około dwie garście) kwaśne jabłko sok z cytryny ząbek czosnku jogurt naturalny sól i pieprz ziołowy...

Faszerowana papryka z selerem naciowym

Faszerowana papryka 4 1 godzina Czego potrzebujesz? • 4 średnie papryki • 20g masła • 2 łodygi selera naciowego • 1 drobno posiekany por • 2 ząbki czosnku • 3 łyżeczki mielonego kuminu • 1 łyżeczka mielonej kolendry • 1 łyżeczka słodkiej...

Makaron w kremowym sosie grzybowo-selerowym

Makaron w kremowym sosie grzybowo-selerowym Praktycznie od końca sierpnia w lasach zaczynają pojawiać się grzyby. To nie lada gratka dla amatorów leśnych aromatów. ?? Sposobów na ich przyrządzenie jest mnóstwo. My polecamy Waszej uwadze nasz...

Kurczak z selerem naciowym w sosie pieprzowym

Kurczak w sosie pieprzowym z selerem 4 35 minut Czego potrzebujesz? 1 kg mięsa kurczaka bez kości (np. Mięso z udek) ½ łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Sól Cebula 2 szklanki posiekanego selera...

Łosoś na puree z selera

Łosoś na puree z selera 2 20 minut Czego potrzebujesz? 1 ziemniak  3 łodygi selera naciowego Biała część małego pora Łyżka masła klarowanego Sól Pieprz Ok. pół szkl. wody 300 g filetów z łososia Skórka z cytryny Jak przyrządzić: Pora, ziemniaka...

Zupa minestrone z selerem naciowym

Zupa minestrone z selerem naciowym Zupa minestrone to nie lada gratka dla wielbicieli warzyw ? Podobno jest jednym z sekretów, czy raczej eliksirów młodości, które pozwalają cieszyć się witalnością mieszkańcom Sardynii. Tak przynajmniej twierdzi Dan...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close