Największy plus naleśników i pierogów? Można je przygotowywać na setki różnych sposobów – na słodko, słono, orientalnie, nietypowo, z ulubionymi warzywami i oczywiście z selerem naciowym. To idealny pomysł na zdrowy, pełen witamin obiad, kolację we dwoje, przyjęcie czy przekąskę do pracy. Wypróbuj nasze przepisy!
JAK ZROBIĆ IDEALNE CIASTO NA NALEŚNIKI?
Pyszne, delikatne ciasto naleśnikowe i ulubiony farsz: ser, powidła, warzywa. Oto smak dzieciństwa, kuchni naszych mam i babć, najlepszej z najlepszych. Sekret tkwi w dobrze przygotowanym cieście – do klasycznych naleśników potrzebujesz tylko wody, mleka, mąki, jaj, oleju i szczypty soli. Ciasto powinno być lejące i gładkie. Po wyrobieniu trzeba odstawić je na kwadrans lub pół godziny, żeby odpoczęło i lekko zgęstniało, a potem smażyć na mocno rozgrzanej patelni.
KOLOROWE NALEŚNIKI
W Europie najczęściej jemy naleśniki z mąki pszennej, w Rosji delektujemy się plackami gryczanymi, w Azji ryżowymi, w Ameryce Południowej kukurydzianymi, a w Indiach naleśnikami z ciecierzycy. Ciasto wyrobimy nie tylko na mleku, ale również na maślance, kefirze, piwie, wodzie gazowanej, a nawet soku. Dzięki dodatkowi buraków, marchwi, koncentratu pomidorowego, szafranu, szpinaku albo selera naciowego możemy zabarwiać naleśniki na fantazyjne kolory, a przy tym podbijać ich smak i wartości odżywcze.

ZIELONE NALEŚNIKI Z SELEREM NACIOWM
Nasze ulubione, soczyście zielone naleśniki z selerem naciowym to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Seler naciowy pomaga oczyszczać organizm, wspiera układ krwionośny i nerwowy, poprawia kondycję skóry oraz włosów, a do tego wszystkiego – smakuje po prostu obłędnie! Naleśniki z selerem naciowym według naszego przepisu wystarczy posmarować na przykład serkiem mascarpone, zawinąć w ruloniki, posypać szczypiorkiem i jeść na zdrowie.
WARZYWNY FARSZ
Farsz do naleśników możesz też przygotować na przykład z suszonych pomidorów i sera cheddar (w sam raz na wykwintną kolację we dwoje), z mozzarelli i bazylii (à la sałatka caprese), ze szpinaku i fety (takie naleśniki najlepiej smakują po zapieczeniu) albo z sera białego, awokado oraz selera naciowego (delikatne i pikantne jednocześnie).
Jak przygotować taki farsz do naleśników? Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, łyżką wyjmij miąższ, rozgnieć go widelcem, posyp solą i pieprzem, wymieszaj z pokrojonym w kosteczkę selerem naciowym, oliwą z oliwek, orzeszkami pinii oraz bazylią. Na ciepłe naleśniki nakładaj najpierw farsz z awokado i selera, a potem posypuj pokruszonym i doprawionym do smaku serem białym. Zawijaj w ruloniki albo składaj w koperty i podawaj posypane świeżymi ziołami. Smacznego!
NALEŚNIKI I PIEROGI W KUCHNIACH ŚWIATA
Wiele inspirujących przepisów na naleśniki znajdziemy też w innych krajach i kręgach kulturowych. We Francji z ciasta z dodatkiem cydru smaży się cienkie, delikatne crepes, w Indiach z mąki ryżowej powstają dosa, Rosjanie specjalizują się w przyrządzaniu gryczanych blin, mieszkańcy Etiopii na zakwasie chlebowym przygotowują indżera, a Irlandczycy chwalą się swoimi ziemniaczanymi boxtami.
Równie światową potrawą są nasze swojskie pierogi. Według historyków przywędrowały do Polski w XIII wieku – prawdopodobnie z Chin, w których do dzisiaj jada się pyszne wontony oraz jiaozi. W Hiszpanii możemy z kolei skosztować pikantnych, nadziewanych warzywami lub serem empanades, we Włoszech małych pierożków ravioli oraz tortellini, w Gruzji zaś wypełnionych bulionem chinkali. Choć nam i tak najbardziej smakują klasyczne pierogi ruskie!

NAJLEPSZE PIEROGI RUSKIE
Ciasto do pierogów wyrabiamy ręcznie lub mikserem z mąki, oleju, gorącej wody oraz odrobiny soli. W konsystencji powinno być miękkie, elastyczne i wytrzymałe, tak żeby łatwo odchodziło od ręki, dawało się wałkować, a później sklejać i gotować. Nadzienie do klasycznych ruskich pierogów przygotowujemy z ugotowanych ziemniaków, cebulki oraz białego sera (w wersji wegańskiej – tofu lub innego fermentowanego sera roślinnego). Gotujemy partiami po kilka minut, aż pierogi wypłyną i zrobią się miękkie.
Pierogi ruskie świetnie smakują z podsmażoną na złoto cebulką, kwaśną śmietaną, roztopionym masłem albo dipem ze szczypiorkiem i czosnkiem według tego przepisu z selerowego facebooka.
PIEROGI Z SELEREM NACIOWYM
Naszą kolejną pyszną propozycją na obiad są pierogi z marchewką oraz selerem naciowym. Ich przygotowanie jest bajecznie proste: warzywa myjemy, obieramy, drobno kroimy, doprawiamy, smażymy na oliwie do miękkości i faszerujemy pierogi. To bardzo zdrowe i smaczne danie. Nadzienie do pierogów możemy też przygotować z podduszonej na patelni cukinii, porów, selera naciowego oraz koziego sera – będzie pikantnie i bardzo wytrawnie.
Z czego jeszcze przygotować farsz do pierogów? Na przykład z kaszy gryczanej i twarogu lub kaszy jaglanej, pieczarek oraz sera. Kasze to samo zdrowie, warto więc, żeby jak najczęściej gościły na naszych stołach – są źródłem między innymi błonnika, żelaza, fosforu, potasu i witamin z grupy B. Jedząc kasze, poprawiamy swoją odporność i przemianę materii. Do nadziania pierogów możemy też użyć kapusty z grzybami (tradycyjnie, w sam raz na wigilijny stół), pieczonej dyni i parmezanu (zestawienie idealne na jesień), szpinaku i bobu (na wiosnę), soczewicy i tofu (dzięki wysokiej zawartości białka to będzie bardzo pożywny posiłek) albo buraków i sera ricotta (buraki dostarczą nam porządną dawkę cennych przeciwutleniaczy oraz kwasu foliowego).
NALEŚNIKI CZY PIEROGI?
Bardziej lubicie naleśniki czy pierogi? Nam trudno zdecydować. Oba pomysły na obiad są niezwykle smaczne, proste w przygotowaniu, bardzo zdrowe, pełne warzyw, witamin i minerałów. Naleśniki i pierogi możemy podawać na wiele różnych sposobów i z różnymi farszami, bawić się smakami, łączyć klasykę z nowoczesnością, wprowadzać do swojej kuchni nowe smaki i poznawać tradycje kulinarne z całego globu. To świetna przygoda. Mamy nadzieję, że zachęciliśmy was do eksperymentowania!
