Pikantny makaron z selerem i kurczakiem

Porcje:

2

Czas przygotowania:

30 minut

Czego potrzebujesz?

  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 kg piersi z kurczaka
  • 1/2 puszki pomidorów
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka harissy lub drobno posiekanej papryczki chilli
  • 1/2 paczki makaronu

Jak przyrządzić:

  • Seler pokroić w cienkie plasterki, a cebule i papryki w drobną kostkę.
  • Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelnie wlać oliwę, wrzucić czosnek oraz cebulę i podsmażyć na małym ogniu.
  • Dodać seler i paprykę. Smażyć razem przez ok. 5 minut.
  • Dodać mięso pokrojone w kostkę i dalej smażyć aż wszystkie składniki będą miękkie.
  • Dodać pomidory z puszki, sól, natkę pietruszki i ostrą pastę.
  • Dusić pod przykryciem około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Makaron ugotować al dente.
  • Odcedzić, przełożyć na głęboki talerz i polać sosem.

Zobacz więcej przepisów

Tarty warzywne z selerem naciowym i nie tylko

Tarty warzywne z selerem naciowym - to prawdziwa gratka dla fanów zdrowego odżywiania, smaku natury oraz sezonowych warzyw w kuchni. Tarty są idealne na obiad, nieformalne spotkania ze znajomymi, elegancką kolację dla dwojga, na przekąskę i lunch. Świetnie...

Zdrowy grill? To możliwe! Przepisy na grilla z selerem naciowym

Warzywa podpiekane, nadziewane, marynowane, do tego szaszłyki, sosy domowej roboty, desery owocowe – na grillu przyrządzicie wiele zdrowych, a przy tym pysznych potraw. W dodatku zrobicie to szybko, łatwo i przyjemnie. Nie wierzycie?  Wypróbujcie nasze...

Przepisy na jesień – co zrobić z dyni i selera naciowego?

Przyszła jesień, a wraz z nią pierwsze chłody, przeziębienia i zmęczenie. Jak z nimi walczyć? Przede wszystkim za pomocą energetycznego, kolorowego menu, wykorzystującego sezonowe warzywa, takie jak dynia czy seler naciowy. Rozgrzewające zupy, łatwe w...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close