Pikantny makaron z selerem i kurczakiem

Porcje:

2

Czas przygotowania:

30 minut

Czego potrzebujesz?

  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 kg piersi z kurczaka
  • 1/2 puszki pomidorów
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka harissy lub drobno posiekanej papryczki chilli
  • 1/2 paczki makaronu

Jak przyrządzić:

  • Seler pokroić w cienkie plasterki, a cebule i papryki w drobną kostkę.
  • Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelnie wlać oliwę, wrzucić czosnek oraz cebulę i podsmażyć na małym ogniu.
  • Dodać seler i paprykę. Smażyć razem przez ok. 5 minut.
  • Dodać mięso pokrojone w kostkę i dalej smażyć aż wszystkie składniki będą miękkie.
  • Dodać pomidory z puszki, sól, natkę pietruszki i ostrą pastę.
  • Dusić pod przykryciem około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Makaron ugotować al dente.
  • Odcedzić, przełożyć na głęboki talerz i polać sosem.

Zobacz więcej przepisów

Seler naciowy na dobry sen i stres – odpowiednia dieta

Kiedy doskwiera ci bezsenność, znużenie i stres, przyjrzyj się swojemu jadłospisowi. Winna może być nieodpowiednia dieta. Wszystko dlatego, że pozbawiony witamin oraz minerałów organizm jest bardziej podatny na zmęczenie i nerwy. Dzisiaj podpowiemy wam,...

Chłodnik z selerem naciowym oraz zupy warzywne na lato

Zaczęły się upały, a wraz z nimi sezon na chłodniki oraz lekkie zupy. To idealny sposób na pożywny, pełen witamin, a przy tym orzeźwiający obiad. Łatwe w przygotowaniu, podawane na wytrawnie, ostro lub słodko, warzywne zupy świetnie sprawdzą się wtedy,...

Lekkie i zdrowe potrawy na Wielkanoc z selerem naciowym

Czy potrawy wielkanocne mogą być zdrowe? Jak najbardziej. Dzisiaj podpowiemy wam, jak w nowy sposób spojrzeć na tradycyjne świąteczne potrawy i wprowadzić na stół całą masę kolorów oraz wiosny. Gotowi? W takim razie zaczynamy. Jedzcie i świętujcie na...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close