Pikantny makaron z selerem i kurczakiem

Porcje:

2

Czas przygotowania:

30 minut

Czego potrzebujesz?

  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 kg piersi z kurczaka
  • 1/2 puszki pomidorów
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka harissy lub drobno posiekanej papryczki chilli
  • 1/2 paczki makaronu

Jak przyrządzić:

  • Seler pokroić w cienkie plasterki, a cebule i papryki w drobną kostkę.
  • Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelnie wlać oliwę, wrzucić czosnek oraz cebulę i podsmażyć na małym ogniu.
  • Dodać seler i paprykę. Smażyć razem przez ok. 5 minut.
  • Dodać mięso pokrojone w kostkę i dalej smażyć aż wszystkie składniki będą miękkie.
  • Dodać pomidory z puszki, sól, natkę pietruszki i ostrą pastę.
  • Dusić pod przykryciem około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Makaron ugotować al dente.
  • Odcedzić, przełożyć na głęboki talerz i polać sosem.

Zobacz więcej przepisów

Pomysł na seler naciowy: wegeburgery i kotlety z warzyw

Roślinne kotlety to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych obiadów. Podawane „po miejsku” w bułce, klasycznie z ziemniaczkami i ulubionymi surówkami, doskonałe do pracy, na piknik oraz dla małych niejadków – burgery i kotlety z warzyw stają się coraz...

Witaminy i minerały w diecie – pełne zdrowia przepisy z selerem naciowym

Witaminy, minerały, mikro- i makroelementy – zewsząd słyszymy, że są nam potrzebne, niezbędne, najważniejsze, czy jednak wiemy dlaczego? Gdzie je znaleźć? Jak skomponować pełnowartościowy posiłek? Specjalnie dla was zebraliśmy w jednym miejscu odpowiedzi...

10 pomysłów na zupy z selerem naciowym. Zdrowe przepisy na każdą okazję

Szukacie pomysłu na lekki lunch? Pyszny obiad? Zaskakującą kolację? Dobrze trafiliście. Dzisiaj mamy dla was dziesięć prostych przepisów na zupy z selerem naciowym, które świetnie sprawdzą się na mniejszy i większy głód. Będzie smacznie, czasem klasycznie,...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close