Pikantny makaron z selerem i kurczakiem

Porcje:

2

Czas przygotowania:

30 minut

Czego potrzebujesz?

  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 kg piersi z kurczaka
  • 1/2 puszki pomidorów
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka harissy lub drobno posiekanej papryczki chilli
  • 1/2 paczki makaronu

Jak przyrządzić:

  • Seler pokroić w cienkie plasterki, a cebule i papryki w drobną kostkę.
  • Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelnie wlać oliwę, wrzucić czosnek oraz cebulę i podsmażyć na małym ogniu.
  • Dodać seler i paprykę. Smażyć razem przez ok. 5 minut.
  • Dodać mięso pokrojone w kostkę i dalej smażyć aż wszystkie składniki będą miękkie.
  • Dodać pomidory z puszki, sól, natkę pietruszki i ostrą pastę.
  • Dusić pod przykryciem około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Makaron ugotować al dente.
  • Odcedzić, przełożyć na głęboki talerz i polać sosem.

Zobacz więcej przepisów

z cyklu wege: Przekąski z selera naciowego i inne wegetariańskie propozycje na wakacje

Wędrówka górskimi szlakami, zwiedzanie zabytków, bliższe i dalsze wycieczki, odpoczynek na plaży, kąpiele słoneczne – bez względu na to, jak spędzacie urlop, z pewnością przydadzą się wam pyszne, pożywne przekąski. Dzięki nim na dłużej zachowacie siły i z...

Lekkie i zdrowe potrawy na Wielkanoc z selerem naciowym

Czy potrawy wielkanocne mogą być zdrowe? Jak najbardziej. Dzisiaj podpowiemy wam, jak w nowy sposób spojrzeć na tradycyjne świąteczne potrawy i wprowadzić na stół całą masę kolorów oraz wiosny. Gotowi? W takim razie zaczynamy. Jedzcie i świętujcie na...

Najlepsza domowa pizza z selerem naciowym

Jaką pizzę lubicie najbardziej? Włoską, na cieniutkim i chrupkim spodzie? Puszystą amerykańską? Z sosami czy oliwą? Możliwości jest wiele, każda równie smaczna i kusząca. Dzisiaj zdradzimy wam nasze pomysły na wspaniałą domową pizzę – z selerem naciowym i...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close