Zastanawiacie się, jak skomponować dobrze zbilansowany, a przy tym smaczny posiłek? Z których grup produktów powinien się składać? Co warto do niego dodać? Dobrze trafiliście. Dzisiaj przygotowaliśmy dla was praktyczne kompendium wiedzy na temat zasad zdrowego odżywiania oraz kilka naprawdę fenomenalnych przepisów z selerem naciowym w roli głównej. Przekonajcie się sami!
W POSZUKIWANIU ZASAD ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Nie od dziś wiadomo, że dieta ma olbrzymi wpływ na nasze zdrowie. Z tej prostej prawdy zdawał sobie sprawę już Hipokrates, według którego najlepszym lekarstwem na choroby było właśnie odpowiednio dobrane pożywienie. Na podobnym założeniu opiera się licząca ponad dwa i pół tysiąca lat tradycyjna medycyna chińska. Kładzie się w niej duży nacisk na profilaktykę prozdrowotną, harmonię składników i różnorodność w diecie. Te intuicje z czasem potwierdziły liczne badania naukowe. Na ich bazie specjaliści zaczęli tworzyć różnego rodzaju dietetyczne standardy, przewodniki po dietach i kompleksowe zbiory zaleceń medycznych. Najpopularniejszym z nich jest z pewnością dobrze wam znana piramida żywieniowa.
Pierwszą taką piramidę wydał w 1992 roku Amerykański Departament Rolnictwa (ang. U.S. Department of Agriculture, USDA). Co ciekawe, w jej podstawie umieszczono produkty zbożowe, takie jak pieczywo, makaron czy ryż. Dopiero późniejsze badania udowodniły, że o wiele lepszą bazą zdrowego menu są warzywa i owoce – zboża zaś, choć bardzo ważne w diecie, nie powinny jej dominować. W 2005 roku do podstawy piramidy dodano jeszcze aktywność fizyczną, uprawianie sportów oraz ruch na świeżym powietrzu. W ten sposób powstała piramida zbliżona do tej, którą znamy dzisiaj. Jej polski odpowiednik zawdzięczamy Instytutowi Żywności i Żywienia (IŻŻ, część Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – PIB). Ostatnia, najnowsza i najbardziej aktualna wersja piramidy została opublikowana przez IŻŻ w 2016 roku. Co w niej znajdziemy?

PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA I AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ
Jak widzicie, już nazwa piramidy podkreśla wagę aktywności fizycznej – rozumianej nie tylko jako wyczynowe, intensywne uprawianie sportu, ale też spacery, ruch na świeżym powietrzu czy szeroko pojmowany styl życia. To pierwszy z fundamentów, na którym budujemy długotrwałą odporność, siłę fizyczną, wytrzymałość, kondycję, po prostu zdrowie. Drugim są warzywa i owoce. Ich znaczenie w diecie podkreśla również Światowa Organizacja Zdrowia (ang. WHO, World Health Organization). Z przeprowadzonych przez nią badań jasno wynika, że spożywanie minimum czterystu gram (czyli słynnych pięciu porcji) warzyw i owoców dziennie zmniejsza ryzyko zachorowania na przykład na cukrzycę oraz choroby sercowo-naczyniowe. Warzywa i owoce pomagają spowolnić proces starzenia się organizmu, zapobiegają chorobom neurodegeneracyjnym, są najlepszym źródłem naturalnych składników odżywczych, witamin i minerałów.
Dla przykładu – w selerze naciowym znajdziemy między innymi witaminy A, C i E, witaminy z grupy B, przeciwutleniacze, magnez, żelazo oraz potas. Dzięki wysokiej zawartości folianów nasze warzywo do zadań specjalnych może zapobiegać miażdżycy, uczestniczyć w procesie tworzenia się nowych komórek i wspierać syntezę kwasów nukleinowych. Jest też nieocenionym wsparciem dla serca: obniża ciśnienie, reguluje poziom złego cholesterolu, zwiększa elastyczność żył, stymuluje produkcję czerwonych i białych krwinek. Na tym nie koniec – seler naciowy smakuje wprost wyśmienicie, lekko pikantnie, z charakterem. W naszych przepisach łączymy go na przykład z pełnymi likopenu pomidorami, słynącą z beta-karotenu marchewką albo brokułem bogatym w przeciwnowotworowy sulforafan.
Właśnie ze względu na swoje super właściwości prozdrowotne warzywa i owoce stanowią podstawę piramidy żywieniowej. Na wyższych poziomach uszeregowano kolejne grupy produktów – poczynając od tych, których mamy jeść więcej, a kończąc na tych, których udział w diecie powinien być minimalny. Po warzywach i owocach najważniejszą grupą są produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste: ciemne pieczywo, grube kasze, mąki razowe, płatki zbożowe oraz otręby. Zapewniają nam solidną dawkę witamin, minerałów oraz błonnika, który doskonale reguluje pracę jelit i na długo zapewnia uczucie sytości. Dalej znajdują się kolejne grupy produktów: mleko i jego przetwory (jogurty naturalne, niesłodzone, kefiry, maślanki, twaróg, ser żółty), pełnowartościowe źródła białka (rośliny strączkowe, jaja, ryby, chude mięso), wreszcie – zdrowe tłuszcze (na przykład tłoczone na zimno oleje roślinne, orzechy, nasiona i pestki).
Dzięki piramidzie wiemy zatem, które grupy produktów powinny się znaleźć w naszym codziennym jadłospisie. Pozostaje pytanie: w jakich proporcjach?
TALERZ ZDROWIA NA ŚNIADANIE
Na to pytanie specjaliści postanowili odpowiedzieć za pomocą tzw. talerza zdrowego żywienia (w wersji ang. „MyPlate” od USDA oraz „Healthy Eating Plate” od Harvardzkiej Szkoły Zdrowia Publicznego). To wizualne przedstawienie tego, jak powinien wyglądać nasz posiłek i z jakich dokładnie produktów należy go skomponować. Na pewno nie będzie dla was zaskoczeniem, kiedy dowiecie się, że najwięcej miejsca, bo aż połowę talerza zapełniają warzywa i owoce, z przewagą tych pierwszych, najlepiej w kontrastowych kolorach. Nie tylko ze względów estetycznych, choć i te mają znaczenie. Przede wszystkim chodzi jednak o zdrowie – różne kolory oznaczają bowiem różne składniki odżywcze. W ten sposób talerz zdrowego żywienia w praktyce realizuje zalecenia z specjalistów ze Światowej Organizacji Zdrowia. Podkreślają oni, że warzywa i owoce powinny stanowić bazą każdego posiłku. Najlepiej żeby były świeże, sezonowe, lokalne i jak najbardziej różnorodne. Warzywa i owoce to jednak nie wszystko. Jedną ćwiartkę talerza zdrowia przeznaczamy też na pełnoziarniste produkty zbożowe, drugą zaś – na białka i tłuszcze.
Tyle teorii, czas na praktykę, a konkretnie – na zdrowe śniadanie skomponowane według powyższych zasad. Fanom słodkości na dobry początek dnia polecamy selerowe gofry z bananem, sałatkę śniadaniową z owocami albo smoothie bowl z dodatkiem ulubionej granoli. Na wytrawnie mamy dla was warzywne tosty na pełnoziarnistym pieczywie, odżywczy zielony wrap oraz szybką w przygotowaniu wytrawną tortillę. Możecie ją pokroić w apetyczne trójkąty, spakować do pudełka i zabrać ze sobą na wynos – do pracy, szkoły albo na wycieczkę, na szybki i pyszny lunch.


DOBRZE SKOMPONOWANY OBIAD
Na lunch albo pierwsze obiadowe danie dobrze sprawdzą się też zupy, na przykład sopa de mani, czyli zupa fistaszkowa inspirowana tradycyjną kuchnią boliwijską. Jej głównymi składnikami są oczywiście warzywa: seler naciowy, marchewka, młoda cebula i czosnek. Dawkę zdrowego błonnika zapewnia dodatek pełnoziarnistego makaronu, źródłem pełnowartościowego białka jest groszek, a zdrowych tłuszczy roślinnych – orzeszki ziemne oraz odrobina masła orzechowego. W ten sposób powstaje zupa idealna, gęsta, pożywna i aromatyczna. Jeżeli lubicie tego typu kuchenne eksperymenty i kulinarne podróże koniecznie wypróbujcie też nasze przepisy na: meksykańską zupę z kukurydzą, kartoflankę z Ekwadoru albo pikantną harirę prosto z Maroka.
Na drugie danie polecamy z kolei brazylijskie comida por quilo. To „jedzenie na wagę”, do wyboru, do koloru, kilka różnych posiłków w jednym, cała różnorodność smaków oraz aromatów, z których możecie dowolnie komponować obiad. W naszym comida por quilo znajdziecie warzywny ragout, sos pomidorowy, pieczone ziemniaki i ryż. Ten ostatni jest bogaty nie tylko w błonnik, ale też białko oraz wielonienasycone i jednonasycone kwasy tłuszczowe. Pomaga regulować poziom cukru we krwi, oczyszcza organizm z toksyn, nie zawiera glutenu, zapewnia uczucie sytości, a przy tym nie tuczy.
Dobrym źródłem błonnika będą też różnego rodzaju kasze. Gryczana działa silnie antyoksydacyjnie, jęczmienna zmniejsza ryzyko zakrzepów żylnych, a jaglana poprawia stan włosów, skóry, paznokci oraz stawów. Na zdrowy i szybki obiad możecie poddusić ją na patelni razem z warzywami, zjeść z roślinnym gulaszem albo ulepić z niej wege kotlety. Idealnie sprawdzą się na klasyczny obiad z młodymi ziemniaczkami i surówką z selera naciowego.
LEKKA KOLACJA NA ZDROWIE
Cała moc świeżych warzyw z selerem naciowym na czele, makaron pełnoziarnisty jako źródło błonnika, bogaty w białko tuńczyk oraz zdrowe kwasy tłuszczowe z nasion słonecznika – oto nasz przepis na dobrze zbilansowaną, szybką w przygotowaniu, idealną na kolację sałatkę. W wersji wege źródłem białka w sałatce mogą być rośliny strączkowe: podnoszący odporność bób, łagodzący skutki stresu groch, działająca antyoksydacyjnie fasola, korzystnie wpływająca na pracę mózgu soja, kluczowa dla metabolizmu soczewica albo wspomagająca trawienie ciecierzyca. Tę ostatnią wykorzystujemy na przykład w przepisie na roślinną shoarmę. Jeżeli zależy wam na zdrowym, wzorcowym białku, na kolację dobrze sprawdzi się też sałatka z jajkiem albo greckim serem feta.
Ważne tylko, żeby dodać do niej odrobinę zdrowych tłuszczy – na przykład oliwę albo oleje roślinne, które skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Dobre tłuszcze to także orzechy i nasiona, prawdziwe bomby zdrowia, pełne między innymi przeciwutleniaczy, karotenów, resweratolu czy luteiny. Za ich sprawą orzechy i nasiona mają silne właściwości antynowotworowe, działają jak tarcza przeciwko zawałom serca, chorobom neurodegeneracyjnym, infekcjom wirusowym oraz grzybicznym. Wystarczy dosypać garść do sałatki i chrupać z przyjemnością.
CIEKAWOSTKI I PRZEPISY Z SELEREM NACIOWYM
O tym, jak jeszcze w prosty sposób dodać więcej zdrowia do każdego posiłku opowiemy już niedługo. Tymczasem zapraszamy na naszego selerowego Facebooka – znajdziecie na nim mnóstwo ciekawostek, porad, przede wszystkim zaś doskonale skomponowanych przepisów na śniadanie, obiad i kolację, na lunch i podwieczorek, na szybką przekąskę i zdrowy deser.
Smacznego!
ŹRÓDŁA:
- Zmiany Piramidy Żywienia na przestrzeni lat, Dietetycy – specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/zmiany-piramidy-zywienia-na-przestrzeni-lat/
- Harvardzka Piramida Zdrowego Żywienia, Dietetycy – specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/harvardzka-piramida-zdrowego-zywienia/
- Piramida Żywieniowa – opis i grafika, Dietetycy – specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/piramida-zywieniowa-2017-opisem/
- Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/piramida-zdrowego-zywienia-i-aktywnosci-fizycznej-dla-osob-doroslych-2/
- Talerz zdrowego żywienia, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/talerz-zdrowego-zywienia/
- Talerz zdrowego żywienia i zalecenia, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2022/06/Talerz-zdrowego-zywienia-i-zalecenia.pdf
- Wiem, że dobrze jem – talerz zdrowego żywienia w praktyce, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/wiem-ze-dobrze-jem-talerz-zdrowego-zywienia-w-praktyce/
- Talerz zdrowia: zalecenia zdrowego żywienia PZH 2020, Dietetycy – specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/talerz-zdrowia-zalecenia-zdrowego-zywienia-pzh/
- Nowe zalecenia żywieniowe podane na talerzu, Współczesna dietetyka, https://www.wspolczesnadietetyka.pl/nowosci-w-zywnosci/nowe-zalecenia-zywieniowe-podane-na-talerzu
- Światowa Organizacja Zdrowia zaleca jedzenie owoców i warzyw, Krok do zdrowia, https://krokdozdrowia.com/swiatowa-organizacja-zdrowia-zaleca-jedzenie-owocow-i-warzyw/
- 5 porcji zdrowia – rola warzyw i owoców w zdrowej, zbilansowanej diecie, http://5porcji.pl/
- Kompendium wiedzy: błonnik, Dietetycy – specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/blonnik/
- Kasza – królowa polskich stołów, Dietetycy – specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/kasza/
- Źródła białka w diecie, Dietetycy – specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/zrodlo-bialka-diecie/
- Zdrowe tłuszcze w diecie, Dietetycy – specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/zdrowe-tluszcze-w-diecie/
- Seler naciowy – dlaczego warto po niego sięgać?, Dietetycy – specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/seler-naciowy-dlaczego-warto-po-niego-siegac/
- Seler – warzywo, które warto pokochać. Właściwości i wartości odżywcze, Dietetycy – specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/seler/.