Jaką pizzę lubicie najbardziej? Włoską, na cieniutkim i chrupkim spodzie? Puszystą amerykańską? Z sosami czy oliwą? Możliwości jest wiele, każda równie smaczna i kusząca. Dzisiaj zdradzimy wam nasze pomysły na wspaniałą domową pizzę – z selerem naciowym i nie tylko.

TROCHĘ HISTORII: PIZZA BIANCO

Chyba wszyscy wiedzą, że pizza narodziła się we Włoszech, a konkretnie – Neapolu. Początkowo jednak wcale nie przyrządzano jej w najpopularniejszy obecnie sposób, czyli z sosem pomidorowym. Pizzę bianco, czyli po prostu białą, podawano tylko z gruboziarnistą solą, oliwą oraz rozmarynem. Dlatego tak ważne było przygotowanie odpowiedniego ciasta – wilgotnego, miękkiego i aromatycznego, o wysokiej hydracji (co oznacza prawie taką samą zawartość wody i mąki).

Pizza bianco stawia na prostotę, najlepszej jakości składniki, a także wyraziste, oszczędne dodatki. Na koniec pieczenia, żeby podbić smak, możemy posypać ją odrobiną startego parmezanu i rukolą. Dobrze sprawdzi się też szpinak, szparagi albo pikantny seler naciowy. Nasze warzywo do zadań specjalnych będzie nie tylko smacznym, ale i zdrowym dodatkiem do każdej pizzy. To witaminowa bomba i wspomagacz odchudzania. Jest naturalnym źródłem między innymi przeciwutleniaczy, kwasu foliowego, magnezu, potasu oraz sodu. Dba o naszą odporność, samopoczucie, dobry sen i urodę.

Jaką pizzę lubicie najbardziej? Włoską, na cieniutkim i chrupkim spodzie? Puszystą amerykańską? Z sosami czy oliwą? Możliwości jest wiele, każda równie smaczna i kusząca. Dzisiaj zdradzimy wam nasze pomysły na wspaniałą domową pizzę – z selerem naciowym i nie tylko.

TROCHĘ HISTORII: PIZZA BIANCO

Chyba wszyscy wiedzą, że pizza narodziła się we Włoszech, a konkretnie – Neapolu. Początkowo jednak wcale nie przyrządzano jej w najpopularniejszy obecnie sposób, czyli z sosem pomidorowym. Pizzę bianco, czyli po prostu białą, podawano tylko z gruboziarnistą solą, oliwą oraz rozmarynem. Dlatego tak ważne było przygotowanie odpowiedniego ciasta – wilgotnego, miękkiego i aromatycznego, o wysokiej hydracji (co oznacza prawie taką samą zawartość wody i mąki).

Pizza bianco stawia na prostotę, najlepszej jakości składniki, a także wyraziste, oszczędne dodatki. Na koniec pieczenia, żeby podbić smak, możemy posypać ją odrobiną startego parmezanu i rukolą. Dobrze sprawdzi się też szpinak, szparagi albo pikantny seler naciowy. Nasze warzywo do zadań specjalnych będzie nie tylko smacznym, ale i zdrowym dodatkiem do każdej pizzy. To witaminowa bomba i wspomagacz odchudzania. Jest naturalnym źródłem między innymi przeciwutleniaczy, kwasu foliowego, magnezu, potasu oraz sodu. Dba o naszą odporność, samopoczucie, dobry sen i urodę.

NAJLEPSZE CIASTO NA PIZZĘ

Najlepsze – czyli właściwie jakie? Niektórzy preferują cienkie i chrupkie, inni grube, jeszcze inni wolą eksperymentować, wciąż próbować czegoś nowego. Nie ma więc jednego, idealnego dla wszystkich przepisu na ciasto do pizzy. Na pewno warto zacząć od klasyki, czyli włoskiej pizzy na cienkim spodzie z mąki typu 00, czyli bardzo drobno zmielonej. Poza mąką do ciasta będziemy potrzebować jeszcze drożdży (najlepiej świeżych), cukru, soli, wody oraz oliwy z oliwek (ewentualnie innego tłuszczu). Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy lub wyrabiamy mikserem, zostawiamy do wyrośnięcia (w zależności od przepisu i ilości drożdży na godzinę lub nawet całą dobę), a potem już tylko dodajemy ulubione składniki i pieczemy.

Puszyste ciasto otrzymamy z kolei z mąk typu od 500 do 650. O co właściwie chodzi z typami mąk? W niższych do przemiału trafia oczyszczona, wewnętrzna część ziarna, w wyższych – ziarno z łuską. W ten sposób powstają mąki pełnoziarniste, razowe (typ 2000), z dużą zawartością cennych składników odżywczych i minerałów. Jeżeli więc chcemy, żeby nasza domowa pizza była jak najzdrowsza, przygotujmy ją właśnie z mąki z pełnego przemiału. Możemy też dodać do niej semolinę (mąka z pszenicy durum), dzięki której ciasto zyska głęboki kolor i zapach. Ciekawą opcją dla tych, którzy lubią nietypowe smaki i rozwiązania będą mąki bezglutenowe z różnych kasz: gryczanej, kukurydzianej, ryżowej, jaglanej.

PIZZA W WERSJI FIT

Wbrew pozorom pizza może być bardzo zdrowym, pełnowartościowym i bogatym w witaminy posiłkiem. W wersji fit warto postawić na cienkie, pełnoziarniste ciasto, lekki ser (na przykład mozzarellę) i dużo warzyw. Co więcej, z warzyw możemy zrobić również… pyszny spód do pizzy. Na przykład z kalafiora (zblendowanego lub startego na grubych oczkach tarki, wymieszanego ze zmielonymi płatkami owsianymi, jajkiem, serem oraz przyprawami), cukinii (z dodatkiem zdrowych otrębów) albo marchewki (z siemieniem lnianym).

PRZEPIS NA KLASYCZNY SOS POMIDOROWY

Dobra pizza potrzebuje dobrego sosu. Na ciasto najczęściej nakładamy klasyczny pomidorowy – w lecie ze świeżych, aromatycznych pomidorów, na przykład malinowych albo bawolich serc, w zimie idealnie sprawdzą się te z puszki. Kroimy je w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodajemy szczyptę soli, pieprzu, cukru oraz suszone oregano i bazylię. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy pod pokrywką przez kwadrans, aż wszystkie smaki ładnie się połączą.

OLIWA, PESTO I KARMELIZOWANY SELER NACIOWY

We Włoszech taką pizzę przy podaniu lekko skrapia się oliwą – naturalną albo smakową z gałązkami rozmarynu, skórką cytryny, suszonymi pomidorami, chili, kolorowym pieprzem czy liśćmi laurowymi. W Polsce pizzę lubimy jeść z sosami, na przykład dipem czosnkowym z selerem naciowym. Żeby go przygotować, potrzebujecie dosłownie dziesięciu minut. Wystarczy drobno posiekać szczypiorek, łodygi selera i kilka ząbków czosnku, dodać śmietany lub gęstego jogurtu, trochę sosu tabasco oraz sól do smaku. Potem całość wymieszać i zostawić na chwilę do przegryzienia w lodówce.

Jakich jeszcze sosów możemy użyć do pizzy? Zachęcamy was do kulinarnych eksperymentów z pizzą i… zielonym pesto – smakuje wybornie również z makaronem albo na kanapce. Z takim pesto upieczecie wytrawną, pikantną i aromatyczną pizzę na rodzinny obiad, romantyczną kolację we dwoje albo na spotkanie z przyjaciółmi. Możecie dodać do niej brokuły, rukolę, gorgonzolę oraz karmelizowany seler naciowy.

PIZZA Z SELEREM NACIOWYM

Szczególnie polecamy wam świetny przepis na szybką pizzę w wersji light – w sam raz w sytuacji, w której chcemy zjeść zdrowo, a nie mamy czasu na długie przygotowywanie ciasta. W tej wersji za spód posłuży nam ulubiona tortilla. Nakładamy na nią sos pomidorowy, podsmażanego kurczaka, pokrojone w kosteczkę łodygi selera naciowego, cebulkę oraz ser. Zapiekamy w 180 stopniach Celsjusza przez dziesięć minut i podajemy posypane świeżą rukolą.  

PRZEPIS

Składniki:
✅ tortilla (jako spód)
✅ 2 laski selera naciowego
✅  pomidorki koktajlowe
✅ ½ piersi z kurczaka
✅  ser żółty
✅  czerwona cebula
✅ 4 łyżki passaty pomidorowej
✅  rukola – ulubione przyprawy
✅  sok z cytryny
✅ oliwa
✅ czosnek

Przygotowanie:
Rozpoczynamy od przygotowania sosu na naszą pizzę. Do miski wrzucamy 4 łyżki passaty pomidorowej, skrapiamy ją odrobiną soku z cytryny i doprawiamy ulubionymi przyprawami, np. oregano i bazylią. Następnie odstawiamy na chwilę, by sos nabrał odpowiedniego aromatu i smaku. Następnie kroimy pierś z kurczaka w malutkie kawałki i obtaczamy je w przyprawie do kurczaka, a następnie podsmażamy na odrobinie oleju. Gdy mięso będzie już gotowe obieramy seler naciowy i kroimy razem z cebulką na malutkie kawałki. Nagrzewamy patelnię i oliwę, do której polecamy dodać odrobinę zgniecionego czosnku. Na nagrzaną patelnię wrzucamy nasze pokrojone warzywa. Gdy seler i cebulka nam się zarumienią smarujemy tortillę naszym sosem, nakładamy kurczaka, podsmażone warzywa i posypujemy startym żółtym serem. Na wierzch naszej pizzy układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. I tak gotową pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika polecamy posypanie pizzy świeżą rukolą

Wiosenne przywitanie z brokułem Bimi®

Wiosna jest doskonałym momentem na wprowadzenie do naszej diety nowych elementów - doskonałą propozycją jest zielony znajomy selera naciowego - brokuł Bimi® Powszechnie wiadomo, że brokuł jest jednym z najzdrowszych warzyw, które można dodać do swojej diety. Brokuł...

Co sztuczna inteligencja mówi nam o Selerze Naciowym?

Sztuczna Inteligencja (AI) ma ogromny wpływ na nasze życie, zarówno w dziedzinach prywatnych, jak i zawodowych.  Rozwój nowych technologii.AI jest jednym z głównych motorów napędowych rozwoju nowych technologii, takich jak autonomiczne pojazdy czy robotyka. Dzięki...

Zielony kolega Selera Naciowego – Brokuł Bimi®

Zacznij ten rok od czegoś nietuzinkowego! Spróbuj wyjątkowego dania w którym występuje nasz bliski znajomy i członek warzywnej rodziny - brokuł Bimi® Czym brokuły Bimi® różnią się od tych tradycyjnych? Na pierwszy rzut oka pierwszą z nich jest kształt – podłużny z...

Jesienna sałatka makaronowa z selerem naciowym, orzechami i winogronami

Jesienna sałatka makaronowa z selerem naciowym, orzechami i winogronami 4 20 minut Czego potrzebujesz? 1/2 opakowania makaronu kokardki 3 szkl. mięsa z pieczonego kurczaka (lub filet usmażony w ulubionych przyprawach) 1 szkl. czerwonych...
Sycący dip z kawałkami selera naciowego

Sycący dip z selera naciowego

Sycący dip z kawałkami selera naciowego 4 10 minut plus czas namaczania brak Będziesz potrzebował: 2 selery naciowe (serca), opłukane 50 g wiórków kokosowych 240 ml gorącej wody 5 łyżek chrupiącego masła orzechowego 1 łyżka jasnego sosu...

Selerowy detoks – koktajl z selerem naciowym / Selerlove

Selerowy detoks 1 10 minut Czego potrzebujesz? 1 szkl. świeżego ananasa 1 zielony ogórek 2 łodygi selera naciowego 1 cytryna 0,5 cm świeżego imbiru banan 1 brzoskwinia Jak przyrządzić: Owoce obieramy i kroimy na mniejsze części. Imbir ścieramy...

Ryba w marynowanych warzywach z selerem naciowym

Ryba w marynowanych warzywach z selerem naciowym 2 10 minut + odstawić na godzinę do zamarynowania   15-20 minut Będziesz potrzebował: 1 kg filetów z ryby 2 cebule czerwone Mix papryki (czerwona, żółta i zielona) 3 łodygi selera naciowego...
Rzodkiewkowa Krwawa Mary

Rzodkiewkowa Krwawa Mary z selerem naciowym

Rzodkiewkowa Krwawa Mary Przepyszny przepis na Krwawą Mary z pałeczkami selera. Przepis można modyfikować według uznania. Dodatek w postaci rzodkiewki, zanurzonej w soku z limonki, stanowi naprawdę ciekawą alternatywę dla klasycznego drinka. 4 5 minut brak...

Pikantny makaron z selerem naciowym i kurczakiem

Pikantny makaron z selerem i kurczakiem 2 30 minut Czego potrzebujesz? 3 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1/2 zielonej papryki 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 kg piersi z kurczaka 1/2...

Kurczak z selerem naciowym w sosie pieprzowym

Kurczak w sosie pieprzowym z selerem 4 35 minut Czego potrzebujesz? 1 kg mięsa kurczaka bez kości (np. Mięso z udek) ½ łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Sól Cebula 2 szklanki posiekanego selera...

Jesienna chrupiąca sałatka z selerem naciowym, jabłkiem i żurawiną

Jesienna chrupiąca sałatka z selerem, jabłkiem i żurawiną Czego potrzebujesz? Paczka świeżego szpinaku łodygi selera naciowego 3/4 szkl. żurawiny zielony grejpfrut lub 2 mandarynki 1 duże chrupiące jabłko 1 łyżeczka soku z cytryny 1/3 szkl....

Zielona frittata z selerem naciowym

Zielona FRITTATA z selerem 2 20 minut Czego potrzebujesz? 3-4 łodygi selera Cebula dymka Garść szpinaku Pół zielonej papryki Łyżka posiekanej natki pietruszki Pół małej cukinii 2 jajka 2 łyżki prawdziwej fety Sól, pieprz, gałka muszkatołowa...

Włoska zupa z pulpecikami i selerem naciowym

Włoska zupa z pulpecikami 4 35 minut Czego potrzebujesz? Pulpeciki 1 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 1/2 szkl. Bułki tartej 1 łyżeczka suszonej pietruszki 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano 1 jajko 1/2 szkl. tartego...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close