Jaką pizzę lubicie najbardziej? Włoską, na cieniutkim i chrupkim spodzie? Puszystą amerykańską? Z sosami czy oliwą? Możliwości jest wiele, każda równie smaczna i kusząca. Dzisiaj zdradzimy wam nasze pomysły na wspaniałą domową pizzę – z selerem naciowym i nie tylko.

TROCHĘ HISTORII: PIZZA BIANCO

Chyba wszyscy wiedzą, że pizza narodziła się we Włoszech, a konkretnie – Neapolu. Początkowo jednak wcale nie przyrządzano jej w najpopularniejszy obecnie sposób, czyli z sosem pomidorowym. Pizzę bianco, czyli po prostu białą, podawano tylko z gruboziarnistą solą, oliwą oraz rozmarynem. Dlatego tak ważne było przygotowanie odpowiedniego ciasta – wilgotnego, miękkiego i aromatycznego, o wysokiej hydracji (co oznacza prawie taką samą zawartość wody i mąki).

Pizza bianco stawia na prostotę, najlepszej jakości składniki, a także wyraziste, oszczędne dodatki. Na koniec pieczenia, żeby podbić smak, możemy posypać ją odrobiną startego parmezanu i rukolą. Dobrze sprawdzi się też szpinak, szparagi albo pikantny seler naciowy. Nasze warzywo do zadań specjalnych będzie nie tylko smacznym, ale i zdrowym dodatkiem do każdej pizzy. To witaminowa bomba i wspomagacz odchudzania. Jest naturalnym źródłem między innymi przeciwutleniaczy, kwasu foliowego, magnezu, potasu oraz sodu. Dba o naszą odporność, samopoczucie, dobry sen i urodę.

Jaką pizzę lubicie najbardziej? Włoską, na cieniutkim i chrupkim spodzie? Puszystą amerykańską? Z sosami czy oliwą? Możliwości jest wiele, każda równie smaczna i kusząca. Dzisiaj zdradzimy wam nasze pomysły na wspaniałą domową pizzę – z selerem naciowym i nie tylko.

TROCHĘ HISTORII: PIZZA BIANCO

Chyba wszyscy wiedzą, że pizza narodziła się we Włoszech, a konkretnie – Neapolu. Początkowo jednak wcale nie przyrządzano jej w najpopularniejszy obecnie sposób, czyli z sosem pomidorowym. Pizzę bianco, czyli po prostu białą, podawano tylko z gruboziarnistą solą, oliwą oraz rozmarynem. Dlatego tak ważne było przygotowanie odpowiedniego ciasta – wilgotnego, miękkiego i aromatycznego, o wysokiej hydracji (co oznacza prawie taką samą zawartość wody i mąki).

Pizza bianco stawia na prostotę, najlepszej jakości składniki, a także wyraziste, oszczędne dodatki. Na koniec pieczenia, żeby podbić smak, możemy posypać ją odrobiną startego parmezanu i rukolą. Dobrze sprawdzi się też szpinak, szparagi albo pikantny seler naciowy. Nasze warzywo do zadań specjalnych będzie nie tylko smacznym, ale i zdrowym dodatkiem do każdej pizzy. To witaminowa bomba i wspomagacz odchudzania. Jest naturalnym źródłem między innymi przeciwutleniaczy, kwasu foliowego, magnezu, potasu oraz sodu. Dba o naszą odporność, samopoczucie, dobry sen i urodę.

NAJLEPSZE CIASTO NA PIZZĘ

Najlepsze – czyli właściwie jakie? Niektórzy preferują cienkie i chrupkie, inni grube, jeszcze inni wolą eksperymentować, wciąż próbować czegoś nowego. Nie ma więc jednego, idealnego dla wszystkich przepisu na ciasto do pizzy. Na pewno warto zacząć od klasyki, czyli włoskiej pizzy na cienkim spodzie z mąki typu 00, czyli bardzo drobno zmielonej. Poza mąką do ciasta będziemy potrzebować jeszcze drożdży (najlepiej świeżych), cukru, soli, wody oraz oliwy z oliwek (ewentualnie innego tłuszczu). Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy lub wyrabiamy mikserem, zostawiamy do wyrośnięcia (w zależności od przepisu i ilości drożdży na godzinę lub nawet całą dobę), a potem już tylko dodajemy ulubione składniki i pieczemy.

Puszyste ciasto otrzymamy z kolei z mąk typu od 500 do 650. O co właściwie chodzi z typami mąk? W niższych do przemiału trafia oczyszczona, wewnętrzna część ziarna, w wyższych – ziarno z łuską. W ten sposób powstają mąki pełnoziarniste, razowe (typ 2000), z dużą zawartością cennych składników odżywczych i minerałów. Jeżeli więc chcemy, żeby nasza domowa pizza była jak najzdrowsza, przygotujmy ją właśnie z mąki z pełnego przemiału. Możemy też dodać do niej semolinę (mąka z pszenicy durum), dzięki której ciasto zyska głęboki kolor i zapach. Ciekawą opcją dla tych, którzy lubią nietypowe smaki i rozwiązania będą mąki bezglutenowe z różnych kasz: gryczanej, kukurydzianej, ryżowej, jaglanej.

PIZZA W WERSJI FIT

Wbrew pozorom pizza może być bardzo zdrowym, pełnowartościowym i bogatym w witaminy posiłkiem. W wersji fit warto postawić na cienkie, pełnoziarniste ciasto, lekki ser (na przykład mozzarellę) i dużo warzyw. Co więcej, z warzyw możemy zrobić również… pyszny spód do pizzy. Na przykład z kalafiora (zblendowanego lub startego na grubych oczkach tarki, wymieszanego ze zmielonymi płatkami owsianymi, jajkiem, serem oraz przyprawami), cukinii (z dodatkiem zdrowych otrębów) albo marchewki (z siemieniem lnianym).

PRZEPIS NA KLASYCZNY SOS POMIDOROWY

Dobra pizza potrzebuje dobrego sosu. Na ciasto najczęściej nakładamy klasyczny pomidorowy – w lecie ze świeżych, aromatycznych pomidorów, na przykład malinowych albo bawolich serc, w zimie idealnie sprawdzą się te z puszki. Kroimy je w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodajemy szczyptę soli, pieprzu, cukru oraz suszone oregano i bazylię. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy pod pokrywką przez kwadrans, aż wszystkie smaki ładnie się połączą.

OLIWA, PESTO I KARMELIZOWANY SELER NACIOWY

We Włoszech taką pizzę przy podaniu lekko skrapia się oliwą – naturalną albo smakową z gałązkami rozmarynu, skórką cytryny, suszonymi pomidorami, chili, kolorowym pieprzem czy liśćmi laurowymi. W Polsce pizzę lubimy jeść z sosami, na przykład dipem czosnkowym z selerem naciowym. Żeby go przygotować, potrzebujecie dosłownie dziesięciu minut. Wystarczy drobno posiekać szczypiorek, łodygi selera i kilka ząbków czosnku, dodać śmietany lub gęstego jogurtu, trochę sosu tabasco oraz sól do smaku. Potem całość wymieszać i zostawić na chwilę do przegryzienia w lodówce.

Jakich jeszcze sosów możemy użyć do pizzy? Zachęcamy was do kulinarnych eksperymentów z pizzą i… zielonym pesto – smakuje wybornie również z makaronem albo na kanapce. Z takim pesto upieczecie wytrawną, pikantną i aromatyczną pizzę na rodzinny obiad, romantyczną kolację we dwoje albo na spotkanie z przyjaciółmi. Możecie dodać do niej brokuły, rukolę, gorgonzolę oraz karmelizowany seler naciowy.

PIZZA Z SELEREM NACIOWYM

Szczególnie polecamy wam świetny przepis na szybką pizzę w wersji light – w sam raz w sytuacji, w której chcemy zjeść zdrowo, a nie mamy czasu na długie przygotowywanie ciasta. W tej wersji za spód posłuży nam ulubiona tortilla. Nakładamy na nią sos pomidorowy, podsmażanego kurczaka, pokrojone w kosteczkę łodygi selera naciowego, cebulkę oraz ser. Zapiekamy w 180 stopniach Celsjusza przez dziesięć minut i podajemy posypane świeżą rukolą.  

PRZEPIS

Składniki:
✅ tortilla (jako spód)
✅ 2 laski selera naciowego
✅  pomidorki koktajlowe
✅ ½ piersi z kurczaka
✅  ser żółty
✅  czerwona cebula
✅ 4 łyżki passaty pomidorowej
✅  rukola – ulubione przyprawy
✅  sok z cytryny
✅ oliwa
✅ czosnek

Przygotowanie:
Rozpoczynamy od przygotowania sosu na naszą pizzę. Do miski wrzucamy 4 łyżki passaty pomidorowej, skrapiamy ją odrobiną soku z cytryny i doprawiamy ulubionymi przyprawami, np. oregano i bazylią. Następnie odstawiamy na chwilę, by sos nabrał odpowiedniego aromatu i smaku. Następnie kroimy pierś z kurczaka w malutkie kawałki i obtaczamy je w przyprawie do kurczaka, a następnie podsmażamy na odrobinie oleju. Gdy mięso będzie już gotowe obieramy seler naciowy i kroimy razem z cebulką na malutkie kawałki. Nagrzewamy patelnię i oliwę, do której polecamy dodać odrobinę zgniecionego czosnku. Na nagrzaną patelnię wrzucamy nasze pokrojone warzywa. Gdy seler i cebulka nam się zarumienią smarujemy tortillę naszym sosem, nakładamy kurczaka, podsmażone warzywa i posypujemy startym żółtym serem. Na wierzch naszej pizzy układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. I tak gotową pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika polecamy posypanie pizzy świeżą rukolą

Pomysł na roślinny obiad – wege przepisy z selerem naciowym

Dopiero zaczynacie swoją przygodę z roślinną kuchnią? Zastanawiacie się, jak skomponować zdrowy, pożywny obiad? Lubicie posiłki pełne warzyw, smaków i aromatów? W takim razie dobrze trafiliście. Dzisiaj przygotowaliśmy dla was zbiór praktycznych porad, inspiracji oraz...

Selerlove w Myślęcinku – Jarmark Kujawsko-Pomorski 2021

Co roku w podbydgoskim Myślęcinku odbywa się Jarmark kujawsko-pomorski - impreza łącząca lokalne smaki, rękodzieło i regionalne akcenty. 12.09.2021 r. odbyła się kolejna edycja, na której pojawia się również nasza selerowa strefa. Nie zabrakło również ludowych tańców,...

Seler naciowy i „Smaki Dziedzictwa” pod Mysią Wieżą w Kruszwicy – EDD 2021

Europejskie Dni Dziedzictwa odbywają się w Polsce już od 29 lat! Tegoroczna inauguracja miała miejsce 11.09.2021r. w Kruszwicy, pod legendarną Mysią Wieżą. Hasło przewodnie wydarzenia to  "Smaki Dziedzictwa", a częścią wydarzenia były Targi Produktów Regionalnych...
Rzodkiewkowa Krwawa Mary

Rzodkiewkowa Krwawa Mary z selerem naciowym

Rzodkiewkowa Krwawa Mary Przepyszny przepis na Krwawą Mary z pałeczkami selera. Przepis można modyfikować według uznania. Dodatek w postaci rzodkiewki, zanurzonej w soku z limonki, stanowi naprawdę ciekawą alternatywę dla klasycznego drinka. 4 5 minut brak...

Burger z kurczaka i salsa z selera naciowego

Burger z kurczaka z salsą z selera 3 35 minut Czego potrzebujesz? ½ kg mielonego mięsa drobiowego 2 łyżki ostrego sosu chilli 1/4 szkl. drobno posiekanej cebuli 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 jajko 1/2 szkl. bułki tartej 3...

Makaron w kremowym sosie grzybowo-selerowym

Makaron w kremowym sosie grzybowo-selerowym Praktycznie od końca sierpnia w lasach zaczynają pojawiać się grzyby. To nie lada gratka dla amatorów leśnych aromatów. 🌲🌲 Sposobów na ich przyrządzenie jest mnóstwo. My polecamy Waszej uwadze nasz...
Dip o smaku sera Cheddar z kawałkami selera naciowego

Serowy dip z selerem naciowym

Dip o smaku sera Cheddar z kawałkami selera naciowego 4 - 6 10 minut brak Będziesz potrzebował: 2 selery naciowe (serca), opłukane 75 g dojrzałego sera cheddar, drobno startego 100 g miękkiego sera 4 łyżki jogurtu greckiego 2 cebulki dymki,...

Sałatka z granatem i selerem naciowym

Sałatka z granatem i selerem naciowym 1 15 minut Czego potrzebujesz? ananas 3 łodygi selera naciowego nasiona z granatu (1/2) orzechy włoskie (około dwie garście) kwaśne jabłko sok z cytryny ząbek czosnku jogurt naturalny sól i pieprz ziołowy...

Koktajl meksykański z krewetek

Koktajl meksykański z krewetek Koktajle to świetna opcja na szybkie i pożywne przekąski. Jeśli jeszcze odwołują się one do wspomnień związanych z podróżami, otrzymujemy idealny przepis na sierpniowe danie selerowe. 👌 Tak jest w przypadku...

Wegański perski gulasz z selerem naciowym Khoreshte Karafs

Wegański gulasz perski Khoreshte Karafs 4 55 minut Czego potrzebujesz? 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 cebula 1/2 pęczka selera naciowego 1/2 pęczka świeżej mięty 1 pęczek zielonej pietruszki 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2...

Nadziewany seler naciowy na 3 sposoby

Seler nadziewany na 3 sposoby Aby przyrządzić te pyszne i szybkie przekąski potrzebujesz przede wszystkim pęczek selera naciowego. Poniżej znajdziesz trzy warianty smakowe.   *To danie można modyfikować wedle tego co masz akurat w swojej...

Chrupiąca sałatka z selerem naciowym i jabłkiem

Chrupiąca sałatka z selerem naciowym i jabłkiem 4 10 minut Czego potrzebujesz? 4 szklanki posiekanego selera naciowego 1 średnie jabłko pokrojone w kostkę 2 szkl. rzodkiewek pokrojonych w cienkie plasterki 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w...

Pieczony seler naciowy nadziewany kozim serem

Pieczony seler naciowy nadziewany kozim serem 4 35 minut Czego potrzebujesz? 100 g koziego sera 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki suszonej bazylii 5 łodyg selera naciowego Sól do smaku Jak przyrządzić: W miseczce wymieszać ser z czosnkiem...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close