Jaką pizzę lubicie najbardziej? Włoską, na cieniutkim i chrupkim spodzie? Puszystą amerykańską? Z sosami czy oliwą? Możliwości jest wiele, każda równie smaczna i kusząca. Dzisiaj zdradzimy wam nasze pomysły na wspaniałą domową pizzę – z selerem naciowym i nie tylko.

TROCHĘ HISTORII: PIZZA BIANCO

Chyba wszyscy wiedzą, że pizza narodziła się we Włoszech, a konkretnie – Neapolu. Początkowo jednak wcale nie przyrządzano jej w najpopularniejszy obecnie sposób, czyli z sosem pomidorowym. Pizzę bianco, czyli po prostu białą, podawano tylko z gruboziarnistą solą, oliwą oraz rozmarynem. Dlatego tak ważne było przygotowanie odpowiedniego ciasta – wilgotnego, miękkiego i aromatycznego, o wysokiej hydracji (co oznacza prawie taką samą zawartość wody i mąki).

Pizza bianco stawia na prostotę, najlepszej jakości składniki, a także wyraziste, oszczędne dodatki. Na koniec pieczenia, żeby podbić smak, możemy posypać ją odrobiną startego parmezanu i rukolą. Dobrze sprawdzi się też szpinak, szparagi albo pikantny seler naciowy. Nasze warzywo do zadań specjalnych będzie nie tylko smacznym, ale i zdrowym dodatkiem do każdej pizzy. To witaminowa bomba i wspomagacz odchudzania. Jest naturalnym źródłem między innymi przeciwutleniaczy, kwasu foliowego, magnezu, potasu oraz sodu. Dba o naszą odporność, samopoczucie, dobry sen i urodę.

Jaką pizzę lubicie najbardziej? Włoską, na cieniutkim i chrupkim spodzie? Puszystą amerykańską? Z sosami czy oliwą? Możliwości jest wiele, każda równie smaczna i kusząca. Dzisiaj zdradzimy wam nasze pomysły na wspaniałą domową pizzę – z selerem naciowym i nie tylko.

TROCHĘ HISTORII: PIZZA BIANCO

Chyba wszyscy wiedzą, że pizza narodziła się we Włoszech, a konkretnie – Neapolu. Początkowo jednak wcale nie przyrządzano jej w najpopularniejszy obecnie sposób, czyli z sosem pomidorowym. Pizzę bianco, czyli po prostu białą, podawano tylko z gruboziarnistą solą, oliwą oraz rozmarynem. Dlatego tak ważne było przygotowanie odpowiedniego ciasta – wilgotnego, miękkiego i aromatycznego, o wysokiej hydracji (co oznacza prawie taką samą zawartość wody i mąki).

Pizza bianco stawia na prostotę, najlepszej jakości składniki, a także wyraziste, oszczędne dodatki. Na koniec pieczenia, żeby podbić smak, możemy posypać ją odrobiną startego parmezanu i rukolą. Dobrze sprawdzi się też szpinak, szparagi albo pikantny seler naciowy. Nasze warzywo do zadań specjalnych będzie nie tylko smacznym, ale i zdrowym dodatkiem do każdej pizzy. To witaminowa bomba i wspomagacz odchudzania. Jest naturalnym źródłem między innymi przeciwutleniaczy, kwasu foliowego, magnezu, potasu oraz sodu. Dba o naszą odporność, samopoczucie, dobry sen i urodę.

NAJLEPSZE CIASTO NA PIZZĘ

Najlepsze – czyli właściwie jakie? Niektórzy preferują cienkie i chrupkie, inni grube, jeszcze inni wolą eksperymentować, wciąż próbować czegoś nowego. Nie ma więc jednego, idealnego dla wszystkich przepisu na ciasto do pizzy. Na pewno warto zacząć od klasyki, czyli włoskiej pizzy na cienkim spodzie z mąki typu 00, czyli bardzo drobno zmielonej. Poza mąką do ciasta będziemy potrzebować jeszcze drożdży (najlepiej świeżych), cukru, soli, wody oraz oliwy z oliwek (ewentualnie innego tłuszczu). Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy lub wyrabiamy mikserem, zostawiamy do wyrośnięcia (w zależności od przepisu i ilości drożdży na godzinę lub nawet całą dobę), a potem już tylko dodajemy ulubione składniki i pieczemy.

Puszyste ciasto otrzymamy z kolei z mąk typu od 500 do 650. O co właściwie chodzi z typami mąk? W niższych do przemiału trafia oczyszczona, wewnętrzna część ziarna, w wyższych – ziarno z łuską. W ten sposób powstają mąki pełnoziarniste, razowe (typ 2000), z dużą zawartością cennych składników odżywczych i minerałów. Jeżeli więc chcemy, żeby nasza domowa pizza była jak najzdrowsza, przygotujmy ją właśnie z mąki z pełnego przemiału. Możemy też dodać do niej semolinę (mąka z pszenicy durum), dzięki której ciasto zyska głęboki kolor i zapach. Ciekawą opcją dla tych, którzy lubią nietypowe smaki i rozwiązania będą mąki bezglutenowe z różnych kasz: gryczanej, kukurydzianej, ryżowej, jaglanej.

PIZZA W WERSJI FIT

Wbrew pozorom pizza może być bardzo zdrowym, pełnowartościowym i bogatym w witaminy posiłkiem. W wersji fit warto postawić na cienkie, pełnoziarniste ciasto, lekki ser (na przykład mozzarellę) i dużo warzyw. Co więcej, z warzyw możemy zrobić również… pyszny spód do pizzy. Na przykład z kalafiora (zblendowanego lub startego na grubych oczkach tarki, wymieszanego ze zmielonymi płatkami owsianymi, jajkiem, serem oraz przyprawami), cukinii (z dodatkiem zdrowych otrębów) albo marchewki (z siemieniem lnianym).

PRZEPIS NA KLASYCZNY SOS POMIDOROWY

Dobra pizza potrzebuje dobrego sosu. Na ciasto najczęściej nakładamy klasyczny pomidorowy – w lecie ze świeżych, aromatycznych pomidorów, na przykład malinowych albo bawolich serc, w zimie idealnie sprawdzą się te z puszki. Kroimy je w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodajemy szczyptę soli, pieprzu, cukru oraz suszone oregano i bazylię. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy pod pokrywką przez kwadrans, aż wszystkie smaki ładnie się połączą.

OLIWA, PESTO I KARMELIZOWANY SELER NACIOWY

We Włoszech taką pizzę przy podaniu lekko skrapia się oliwą – naturalną albo smakową z gałązkami rozmarynu, skórką cytryny, suszonymi pomidorami, chili, kolorowym pieprzem czy liśćmi laurowymi. W Polsce pizzę lubimy jeść z sosami, na przykład dipem czosnkowym z selerem naciowym. Żeby go przygotować, potrzebujecie dosłownie dziesięciu minut. Wystarczy drobno posiekać szczypiorek, łodygi selera i kilka ząbków czosnku, dodać śmietany lub gęstego jogurtu, trochę sosu tabasco oraz sól do smaku. Potem całość wymieszać i zostawić na chwilę do przegryzienia w lodówce.

Jakich jeszcze sosów możemy użyć do pizzy? Zachęcamy was do kulinarnych eksperymentów z pizzą i… zielonym pesto – smakuje wybornie również z makaronem albo na kanapce. Z takim pesto upieczecie wytrawną, pikantną i aromatyczną pizzę na rodzinny obiad, romantyczną kolację we dwoje albo na spotkanie z przyjaciółmi. Możecie dodać do niej brokuły, rukolę, gorgonzolę oraz karmelizowany seler naciowy.

PIZZA Z SELEREM NACIOWYM

Szczególnie polecamy wam świetny przepis na szybką pizzę w wersji light – w sam raz w sytuacji, w której chcemy zjeść zdrowo, a nie mamy czasu na długie przygotowywanie ciasta. W tej wersji za spód posłuży nam ulubiona tortilla. Nakładamy na nią sos pomidorowy, podsmażanego kurczaka, pokrojone w kosteczkę łodygi selera naciowego, cebulkę oraz ser. Zapiekamy w 180 stopniach Celsjusza przez dziesięć minut i podajemy posypane świeżą rukolą.  

PRZEPIS

Składniki:
✅ tortilla (jako spód)
✅ 2 laski selera naciowego
✅  pomidorki koktajlowe
✅ ½ piersi z kurczaka
✅  ser żółty
✅  czerwona cebula
✅ 4 łyżki passaty pomidorowej
✅  rukola – ulubione przyprawy
✅  sok z cytryny
✅ oliwa
✅ czosnek

Przygotowanie:
Rozpoczynamy od przygotowania sosu na naszą pizzę. Do miski wrzucamy 4 łyżki passaty pomidorowej, skrapiamy ją odrobiną soku z cytryny i doprawiamy ulubionymi przyprawami, np. oregano i bazylią. Następnie odstawiamy na chwilę, by sos nabrał odpowiedniego aromatu i smaku. Następnie kroimy pierś z kurczaka w malutkie kawałki i obtaczamy je w przyprawie do kurczaka, a następnie podsmażamy na odrobinie oleju. Gdy mięso będzie już gotowe obieramy seler naciowy i kroimy razem z cebulką na malutkie kawałki. Nagrzewamy patelnię i oliwę, do której polecamy dodać odrobinę zgniecionego czosnku. Na nagrzaną patelnię wrzucamy nasze pokrojone warzywa. Gdy seler i cebulka nam się zarumienią smarujemy tortillę naszym sosem, nakładamy kurczaka, podsmażone warzywa i posypujemy startym żółtym serem. Na wierzch naszej pizzy układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. I tak gotową pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika polecamy posypanie pizzy świeżą rukolą

Kolacja z selerem naciowym – przepisy i inspiracje

Szukacie pomysłu na zdrową kolację? Co można, a czego stanowczo nie wolno? Kiedy najlepiej ją jeść? Dzisiaj obalimy kilka mitów i podzielimy się z wami pomysłami na zdrową, lekką oraz smaczną kolację z selerem naciowym. Dzięki naszym przepisom zadbacie o...

Najlepsza domowa pizza z selerem naciowym

Jaką pizzę lubicie najbardziej? Włoską, na cieniutkim i chrupkim spodzie? Puszystą amerykańską? Z sosami czy oliwą? Możliwości jest wiele, każda równie smaczna i kusząca. Dzisiaj zdradzimy wam nasze pomysły na wspaniałą domową pizzę – z selerem naciowym i...

25 pomysłów na seler naciowy / przepisy

25 pomysłów na seler naciowy   Często pytacie, co zrobić z selera naciowego? Do jakich potraw będzie pasował? Jak go przyrządzać? Postanowiliśmy zebrać w jednym miejscu nasze najlepsze przepisy i pokazać wam, że seler naciowy jest bardzo wszechstronnym...

Fasolada- grecka zupa z selerem naciowym i fasolą

Fasolada- grecka zupa z fasoli i selera 4 30 minut Czego potrzebujesz? Oliwę z oliwek 1 dużą cebula 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 ząbki czosnku 4 łodygi selera naciowego 1 łyżeczkę oregano 1 listek laurowy 4 szkl. bulionu 3 puszki...
Steki z tuńczyka ze słodko-kwaśnym selerem naciowym

Steki z tuńczyka z selerem naciowym w sosie słodko-kwaśnym

Steki z tuńczyka ze słodko-kwaśnym selerem naciowym 4 - brak Będziesz potrzebował: 4 świeże steki z tuńczyka 2 selery (serca), opłukane i posiekane 1 średnia cebula, drobno posiekana 2 łyżki oliwy z oliwek 3 posiekane pomidory, bez skórki i...
Hummus z buraka i fasolki w towarzystwie kawałków selera naciowego

Hummus z buraka i fasolki do selera naciowego

Hummus z buraka i fasolki w towarzystwie kawałków selera naciowego Połączenie wspaniałego smaku buraka wraz z fasolką w tym pysznym dipie, idealnie komponuje się z chrupiącymi warzywami, takimi jak seler naciowy, marchew czy ogórek. 4 - 6 10 minut brak...
Zupa Sweetheart z szalotki, boczku i szałwi

Zupa Sweetheart z selera naciowego, szalotki, boczku i szałwi

Zupa Sweetheart z szalotki, boczku i szałwii Jest to wspaniała zupa przygotowywana z szerokiej gamy całorocznych warzyw. Idealna podawana jest na gorąco z pieczywem czosnkowym lub grzankami. Serwując to danie jako przystawkę, możesz dodać trochę ryżu do...

Jesienna chrupiąca sałatka z selerem naciowym, jabłkiem i żurawiną

Jesienna chrupiąca sałatka z selerem, jabłkiem i żurawiną Czego potrzebujesz? Paczka świeżego szpinaku łodygi selera naciowego 3/4 szkl. żurawiny zielony grejpfrut lub 2 mandarynki 1 duże chrupiące jabłko 1 łyżeczka soku z cytryny 1/3 szkl....
Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego

Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego

Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego 2 10 minut brak Będziesz potrzebował: 3 pałeczki selera 1 jabłko odmiana Pink Lady 4 rzodkiewki 150 g sera Dolcelatte 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka oliwy z oliwek...

Zielona shakshuka z selerem naciowym

Zielona shakshuka 2 10 minut Czego potrzebujesz? 2 jajka 2 łodygi selera naciowego Garść szpinaku Pół mini sałaty rzymskiej 1/3 cukinii Kumin Sól Pieprz Pieprz cayenne 1 łyżkę masła klarowanego Jak przyrządzić: Seler kroimy w cienkie plasterki....

Kurczak z selerem naciowym w sosie pieprzowym

Kurczak w sosie pieprzowym z selerem 4 35 minut Czego potrzebujesz? 1 kg mięsa kurczaka bez kości (np. Mięso z udek) ½ łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Sól Cebula 2 szklanki posiekanego selera...

Stir Fry z selera naciowego i marchewki

Stir Fry z selera i marchewki Czego potrzebujesz? 2 selery naciowe (serca), opłukane 75 g dojrzałego sera cheddar, drobno startego 100 g miękkiego sera 4 łyżki jogurtu greckiego 2 cebulki dymki, drobno posiekane Świeżo zmielony czarny pieprz ...

Sałatka tajska z selerem naciowym

Sałatka tajska 1 10 minut Czego potrzebujesz? 4 łodygi selera naciowego 1 łodyga cebuli dymki lub ½ czerwonej cebuli ½ papryczki chilli Garść liści kolendry 1 mała marchewka Garść orzeszków ziemnych Sos: 1 łyżka oleju ryżowego 1 łyżka soku z...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close