Jaką pizzę lubicie najbardziej? Włoską, na cieniutkim i chrupkim spodzie? Puszystą amerykańską? Z sosami czy oliwą? Możliwości jest wiele, każda równie smaczna i kusząca. Dzisiaj zdradzimy wam nasze pomysły na wspaniałą domową pizzę – z selerem naciowym i nie tylko.

TROCHĘ HISTORII: PIZZA BIANCO

Chyba wszyscy wiedzą, że pizza narodziła się we Włoszech, a konkretnie – Neapolu. Początkowo jednak wcale nie przyrządzano jej w najpopularniejszy obecnie sposób, czyli z sosem pomidorowym. Pizzę bianco, czyli po prostu białą, podawano tylko z gruboziarnistą solą, oliwą oraz rozmarynem. Dlatego tak ważne było przygotowanie odpowiedniego ciasta – wilgotnego, miękkiego i aromatycznego, o wysokiej hydracji (co oznacza prawie taką samą zawartość wody i mąki).

Pizza bianco stawia na prostotę, najlepszej jakości składniki, a także wyraziste, oszczędne dodatki. Na koniec pieczenia, żeby podbić smak, możemy posypać ją odrobiną startego parmezanu i rukolą. Dobrze sprawdzi się też szpinak, szparagi albo pikantny seler naciowy. Nasze warzywo do zadań specjalnych będzie nie tylko smacznym, ale i zdrowym dodatkiem do każdej pizzy. To witaminowa bomba i wspomagacz odchudzania. Jest naturalnym źródłem między innymi przeciwutleniaczy, kwasu foliowego, magnezu, potasu oraz sodu. Dba o naszą odporność, samopoczucie, dobry sen i urodę.

Jaką pizzę lubicie najbardziej? Włoską, na cieniutkim i chrupkim spodzie? Puszystą amerykańską? Z sosami czy oliwą? Możliwości jest wiele, każda równie smaczna i kusząca. Dzisiaj zdradzimy wam nasze pomysły na wspaniałą domową pizzę – z selerem naciowym i nie tylko.

TROCHĘ HISTORII: PIZZA BIANCO

Chyba wszyscy wiedzą, że pizza narodziła się we Włoszech, a konkretnie – Neapolu. Początkowo jednak wcale nie przyrządzano jej w najpopularniejszy obecnie sposób, czyli z sosem pomidorowym. Pizzę bianco, czyli po prostu białą, podawano tylko z gruboziarnistą solą, oliwą oraz rozmarynem. Dlatego tak ważne było przygotowanie odpowiedniego ciasta – wilgotnego, miękkiego i aromatycznego, o wysokiej hydracji (co oznacza prawie taką samą zawartość wody i mąki).

Pizza bianco stawia na prostotę, najlepszej jakości składniki, a także wyraziste, oszczędne dodatki. Na koniec pieczenia, żeby podbić smak, możemy posypać ją odrobiną startego parmezanu i rukolą. Dobrze sprawdzi się też szpinak, szparagi albo pikantny seler naciowy. Nasze warzywo do zadań specjalnych będzie nie tylko smacznym, ale i zdrowym dodatkiem do każdej pizzy. To witaminowa bomba i wspomagacz odchudzania. Jest naturalnym źródłem między innymi przeciwutleniaczy, kwasu foliowego, magnezu, potasu oraz sodu. Dba o naszą odporność, samopoczucie, dobry sen i urodę.

NAJLEPSZE CIASTO NA PIZZĘ

Najlepsze – czyli właściwie jakie? Niektórzy preferują cienkie i chrupkie, inni grube, jeszcze inni wolą eksperymentować, wciąż próbować czegoś nowego. Nie ma więc jednego, idealnego dla wszystkich przepisu na ciasto do pizzy. Na pewno warto zacząć od klasyki, czyli włoskiej pizzy na cienkim spodzie z mąki typu 00, czyli bardzo drobno zmielonej. Poza mąką do ciasta będziemy potrzebować jeszcze drożdży (najlepiej świeżych), cukru, soli, wody oraz oliwy z oliwek (ewentualnie innego tłuszczu). Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy lub wyrabiamy mikserem, zostawiamy do wyrośnięcia (w zależności od przepisu i ilości drożdży na godzinę lub nawet całą dobę), a potem już tylko dodajemy ulubione składniki i pieczemy.

Puszyste ciasto otrzymamy z kolei z mąk typu od 500 do 650. O co właściwie chodzi z typami mąk? W niższych do przemiału trafia oczyszczona, wewnętrzna część ziarna, w wyższych – ziarno z łuską. W ten sposób powstają mąki pełnoziarniste, razowe (typ 2000), z dużą zawartością cennych składników odżywczych i minerałów. Jeżeli więc chcemy, żeby nasza domowa pizza była jak najzdrowsza, przygotujmy ją właśnie z mąki z pełnego przemiału. Możemy też dodać do niej semolinę (mąka z pszenicy durum), dzięki której ciasto zyska głęboki kolor i zapach. Ciekawą opcją dla tych, którzy lubią nietypowe smaki i rozwiązania będą mąki bezglutenowe z różnych kasz: gryczanej, kukurydzianej, ryżowej, jaglanej.

PIZZA W WERSJI FIT

Wbrew pozorom pizza może być bardzo zdrowym, pełnowartościowym i bogatym w witaminy posiłkiem. W wersji fit warto postawić na cienkie, pełnoziarniste ciasto, lekki ser (na przykład mozzarellę) i dużo warzyw. Co więcej, z warzyw możemy zrobić również… pyszny spód do pizzy. Na przykład z kalafiora (zblendowanego lub startego na grubych oczkach tarki, wymieszanego ze zmielonymi płatkami owsianymi, jajkiem, serem oraz przyprawami), cukinii (z dodatkiem zdrowych otrębów) albo marchewki (z siemieniem lnianym).

PRZEPIS NA KLASYCZNY SOS POMIDOROWY

Dobra pizza potrzebuje dobrego sosu. Na ciasto najczęściej nakładamy klasyczny pomidorowy – w lecie ze świeżych, aromatycznych pomidorów, na przykład malinowych albo bawolich serc, w zimie idealnie sprawdzą się te z puszki. Kroimy je w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodajemy szczyptę soli, pieprzu, cukru oraz suszone oregano i bazylię. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy pod pokrywką przez kwadrans, aż wszystkie smaki ładnie się połączą.

OLIWA, PESTO I KARMELIZOWANY SELER NACIOWY

We Włoszech taką pizzę przy podaniu lekko skrapia się oliwą – naturalną albo smakową z gałązkami rozmarynu, skórką cytryny, suszonymi pomidorami, chili, kolorowym pieprzem czy liśćmi laurowymi. W Polsce pizzę lubimy jeść z sosami, na przykład dipem czosnkowym z selerem naciowym. Żeby go przygotować, potrzebujecie dosłownie dziesięciu minut. Wystarczy drobno posiekać szczypiorek, łodygi selera i kilka ząbków czosnku, dodać śmietany lub gęstego jogurtu, trochę sosu tabasco oraz sól do smaku. Potem całość wymieszać i zostawić na chwilę do przegryzienia w lodówce.

Jakich jeszcze sosów możemy użyć do pizzy? Zachęcamy was do kulinarnych eksperymentów z pizzą i… zielonym pesto – smakuje wybornie również z makaronem albo na kanapce. Z takim pesto upieczecie wytrawną, pikantną i aromatyczną pizzę na rodzinny obiad, romantyczną kolację we dwoje albo na spotkanie z przyjaciółmi. Możecie dodać do niej brokuły, rukolę, gorgonzolę oraz karmelizowany seler naciowy.

PIZZA Z SELEREM NACIOWYM

Szczególnie polecamy wam świetny przepis na szybką pizzę w wersji light – w sam raz w sytuacji, w której chcemy zjeść zdrowo, a nie mamy czasu na długie przygotowywanie ciasta. W tej wersji za spód posłuży nam ulubiona tortilla. Nakładamy na nią sos pomidorowy, podsmażanego kurczaka, pokrojone w kosteczkę łodygi selera naciowego, cebulkę oraz ser. Zapiekamy w 180 stopniach Celsjusza przez dziesięć minut i podajemy posypane świeżą rukolą.  

PRZEPIS

Składniki:
✅ tortilla (jako spód)
✅ 2 laski selera naciowego
✅  pomidorki koktajlowe
✅ ½ piersi z kurczaka
✅  ser żółty
✅  czerwona cebula
✅ 4 łyżki passaty pomidorowej
✅  rukola – ulubione przyprawy
✅  sok z cytryny
✅ oliwa
✅ czosnek

Przygotowanie:
Rozpoczynamy od przygotowania sosu na naszą pizzę. Do miski wrzucamy 4 łyżki passaty pomidorowej, skrapiamy ją odrobiną soku z cytryny i doprawiamy ulubionymi przyprawami, np. oregano i bazylią. Następnie odstawiamy na chwilę, by sos nabrał odpowiedniego aromatu i smaku. Następnie kroimy pierś z kurczaka w malutkie kawałki i obtaczamy je w przyprawie do kurczaka, a następnie podsmażamy na odrobinie oleju. Gdy mięso będzie już gotowe obieramy seler naciowy i kroimy razem z cebulką na malutkie kawałki. Nagrzewamy patelnię i oliwę, do której polecamy dodać odrobinę zgniecionego czosnku. Na nagrzaną patelnię wrzucamy nasze pokrojone warzywa. Gdy seler i cebulka nam się zarumienią smarujemy tortillę naszym sosem, nakładamy kurczaka, podsmażone warzywa i posypujemy startym żółtym serem. Na wierzch naszej pizzy układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. I tak gotową pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika polecamy posypanie pizzy świeżą rukolą

Seler Naciowy – wegetariański składnik doskonały

Warzywa zamiast mięsa, czyli źródła białka w kuchni roślinnej – przepisy z selerem naciowym Czy dieta wegetariańska może być bogata w białko? Pełnowartościowa? Zdrowa? Jeżeli też zadajecie sobie te pytania, dobrze trafiliście. Dzisiaj wspólnie poszukamy odpowiedzi,...

Wiosenne przywitanie z brokułem Bimi®

Wiosna jest doskonałym momentem na wprowadzenie do naszej diety nowych elementów - doskonałą propozycją jest zielony znajomy selera naciowego - brokuł Bimi® Powszechnie wiadomo, że brokuł jest jednym z najzdrowszych warzyw, które można dodać do swojej diety. Brokuł...

Co sztuczna inteligencja mówi nam o Selerze Naciowym?

Sztuczna Inteligencja (AI) ma ogromny wpływ na nasze życie, zarówno w dziedzinach prywatnych, jak i zawodowych.  Rozwój nowych technologii.AI jest jednym z głównych motorów napędowych rozwoju nowych technologii, takich jak autonomiczne pojazdy czy robotyka. Dzięki...
Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej

Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej

Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej 4 - 6 (tworzy 12 pałeczek) 10 minut 20 minut Będziesz potrzebował: 200 g twarożku z ziołami 12 plastrów szynki parmeńskiej seler naciowy Jak przyrządzić: Rozgrzej piekarnik do 190°C Nafaszeruj seler...

Pasta jajeczna z selerem naciowym

Pasta jajeczna z selerem 1 10 minut Czego potrzebujesz? 2 jajka na twardo Pół pęczka szczypiorku 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki majonezu (lub 2 łyżki jogurtu greckiego z łyżeczką musztardy Dijon) Sól Pieprz Jak przyrządzić: Jajka, seler i...
Dip z awokado i kawałkami selera naciowego

Dip z awokado i kawałkami selera naciowego

Dip z awokado i kawałkami selera naciowego 4 10 minut brak Będziesz potrzebował: 1 awokado 3 rzodkiewki ½ cytryny Sól morska i pieprz Seler naciowy Jak przyrządzić: Rozgnieć awokado widelcem i dodaj wyciśnięty sok z cytryny. Drobno posiekaj...

Faszerowana papryka z selerem naciowym

Faszerowana papryka 4 1 godzina Czego potrzebujesz? • 4 średnie papryki • 20g masła • 2 łodygi selera naciowego • 1 drobno posiekany por • 2 ząbki czosnku • 3 łyżeczki mielonego kuminu • 1 łyżeczka mielonej kolendry • 1 łyżeczka słodkiej...

Chrupiąca sałatka z selerem naciowym i jabłkiem

Chrupiąca sałatka z selerem naciowym i jabłkiem 4 10 minut Czego potrzebujesz? 4 szklanki posiekanego selera naciowego 1 średnie jabłko pokrojone w kostkę 2 szkl. rzodkiewek pokrojonych w cienkie plasterki 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w...

Nadziewany seler naciowy na 3 sposoby

Seler nadziewany na 3 sposoby Aby przyrządzić te pyszne i szybkie przekąski potrzebujesz przede wszystkim pęczek selera naciowego. Poniżej znajdziesz trzy warianty smakowe.   *To danie można modyfikować wedle tego co masz akurat w swojej...

Orkiszowe naleśniki z selerem naciowym

Orkiszowe naleśniki z serem 2 20 minut Będziesz potrzebował NALEŚNIKI 0,5 szklanki mąki orkiszowej 1 łyżeczka suszonej papryki 1 jajko ½ szklanki wody szczypta soli olej do smażenia NADZIENIE ½ czerwonej cebuli 1 marchewka ½ pora 1 pietruszka 2...

Zupa krem z selera naciowego

Zupa krem z selera naciowego 4 20 minut Czego potrzebujesz? 2 duże pory 1 pęczek selera naciowego 3 ząbki czosnku 4 łyżki masła klarowanego 2-3 szkl. Wody Do dekoracji: Śmietanka 30% Oliwa z oliwek Usmażony na chrupko bekon lub grzanki...

Śledzie w śmietanie z selerem naciowym

Śledzie w śmietanie z selerem naciowym 2 25 minut Czego potrzebujesz? 500 ml kwaśnej śmietany 8 filetów śledziowych matias 2 łodygi selera naciowego 3 jabłka 2 cebule 2 łyżki cukru 1 łyżeczka chrzanu sok z cytryny sól i pieprz do smaku Jak...
Rzodkiewkowa Krwawa Mary

Rzodkiewkowa Krwawa Mary z selerem naciowym

Rzodkiewkowa Krwawa Mary Przepyszny przepis na Krwawą Mary z pałeczkami selera. Przepis można modyfikować według uznania. Dodatek w postaci rzodkiewki, zanurzonej w soku z limonki, stanowi naprawdę ciekawą alternatywę dla klasycznego drinka. 4 5 minut brak...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close