Szukacie pomysłu na szybki obiad? Lunch do pracy? Zdrową przekąskę dla dziecka? W każdej z tych ról świetnie sprawdzą się placki – danie najprostsze z możliwych, przygotowywane na całym świecie w setkach odmian i wariantów, we wszystkich smakach i konfiguracjach. My szczególnie polecamy wam placki z selerem naciowym w roli głównej. Będzie pysznie, zaskakująco, zdrowo. Przekonajcie się sami!

KRÓTKA HISTORIA PLACKÓW

Niektórzy twierdzą, że wymyślono je już w starożytnym Rzymie. Inni – że w Chinach, Florencji, Francji. Tak czy inaczej, placki są znane od wieków na całym niemal świecie, choć w bardzo różnych formach. Najczęściej przygotowuje się je na bazie mąki, jaj (niekiedy ubitych na pianę) oraz wody (innym razem mleka, maślanki, kefiru, piwa, soku).

Kiedyś smażono je lub pieczono – na ruszcie, kamieniu, rozgrzanym metalu, a nawet na dużych liściach. Dzisiaj do wyboru mamy całe bogactwo składników i przepisów – od kolorowych naleśników, przez bogato nadziewane wrapy, a na plackach warzywnych skończywszy. Jak się w tym zorientować? W czym tkwi tajemnica najlepszych placków? Na co zwrócić uwagę? Specjalnie dla was sporządziliśmy krótki przewodnik, z którego dowiecie się, jak przygotować pyszne, a do tego zdrowe placki z selerem naciowym w roli głównej. Gotowi? Zaczynajmy!

WARZYWA DLA SMAKU I ZDROWIA

Dlaczego z selerem naciowym? Po pierwsze – ze względu na niepowtarzalny smak. Lekko pikantny, wyrazisty, pełen charakteru seler naciowy wspaniale komponuje się z różnego rodzaju naleśnikami, plackami czy wrapami. Po drugie – jest nie tylko pyszny, ale też bardzo, bardzo zdrowy. To prawdziwe warzywo do zadań specjalnych, źródło ponad osiemdziesięciu cennych składników odżywczych, w tym między innymi witamin A, C i E, witamin z grupy B, przeciwutleniaczy, kwasu foliowego, magnezu, potasu, wapnia oraz żelaza. W praktyce regularne jedzenie selera oznacza zdrowsze serce, zwiększoną odporność, lepszą kondycję i samopoczucie.

Niebagatelny wpływ na nasze zdrowie mają też inne warzywa i owoce, które możemy wykorzystać do przyrządzania placków. Szpinak na przykład posiada właściwości antynowotworowe. Cukinia odkwasza organizm, przeciwdziała opuchliznom i wspiera w odchudzaniu. Szparagi są źródłem roślinnych steroli, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Beta-karoten zawarty w marchwi nie tylko osłania skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV, ale również wspomaga prawidłowe funkcjonowanie oczu i przyspiesza gojenie ran. Dynia zwalcza wirusy i pasożyty, pomidory mają działanie przeciwutleniające, a jabłka – zmniejszają ryzyko między innymi zawału, miażdżycy oraz udaru.

Nic więc dziwnego, że Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca jak najczęstsze spożywanie warzyw i owoców – w minimum pięciu porcjach dziennie. Wbrew pozorom to wcale nie jest trudne. Zobaczcie sami!

PŁASKI JAK NALEŚNIK

Są znane i lubiane chyba w każdym zakątku globu. Można je jeść samodzielnie lub z nadzieniem, zrolowane, złożone w kwadrat, trójkącik albo krokieta, innymi słowy – tak jak lubimy najbardziej. Przepisy się różnią, ale co do jednego zawsze są zgodne – naleśniki powinny być płaskie. Delikatne i cieniutkie jak papier francuskie crêpes podaje się z likierem pomarańczowym. Rosyjskie kruche bliny z mąki gryczanej najlepiej smakują ze śmietaną, kawiorem i śledziem. Indyjskie dosa powstają na bazie sfermentowanej mąki ryżowej i fasoli. W Wenezueli ciasto naleśnikowe robi się ze zmielonych ziaren kukurydzy, w Argentynie – z ciecierzycy, w Etiopii – z teffu, czyli lekko kwaśnej mąki abissyńskiej.

Ciekawym dodatkiem do ciasta są też naturalne barwniki – sok z marchwi, buraki, koncentrat pomidorowy, szafran, kurkuma albo… seler naciowy. Dzięki temu ostatniemu naleśniki zyskają piękny, zielony kolor i wyrazisty smak. Ich przygotowanie jest bajecznie proste – wystarczy zblendować seler na gładką masę, a potem połączyć go z pozostałymi składnikami. Jeżeli chcecie, żeby naleśniki były puszyste, do ciasta dodajcie wody gazowanej – spulchni je, podniesie i nada porowatej faktury. Potem zostanie już tylko smażenie – małymi porcjami, na mocno rozgrzanej patelni.

Takie zielone naleśniki można posmarować mascarpone, serkiem śmietankowym albo hummusem, obsypać posiekanym w kostkę ogórkiem, rzodkiewką, papryką, zawinąć w rulonik i pokroić na mniejsze, wygodne do jedzenia roladki. Te zaś idealnie pasują do pudełka lunchowego, które wszędzie zabierzemy ze sobą – na szybką przekąskę, do pracy albo dla małego niejadka do szkoły

WRAP, CZYLI JESZCZE WIĘCEJ NADZIENIA

Naleśniki faszeruje się na tysiące różnych sposobów, w zależności od upodobań i okoliczności. Na drugie śniadanie doskonale sprawdzi się na przykład nadzienie z zapiekanych warzyw. Na pożywny obiad nafaszerujcie naleśniki kaszą bulgur i grzybami . Z kolei na elegancką, uroczystą kolację z przyjaciółmi wybierzcie nadzienie z szarpanym, marynowanym kurczakiem z salsą i guacamole.

Osobom, które zawsze są w biegu i potrzebują dużo energii, polecamy za to zielony wrap  z nadzieniem z selera naciowego, cukinii, szpinaku oraz szparagów. Jego przygotowanie zajmie wam nie więcej niż piętnaście minut. Zacznijcie od drobnego pokrojenia warzyw, potem wrzućcie je na patelnię z grubym dnem, doprawcie do smaku i podsmażajcie przez kilka minut. Gotowy farsz zawińcie w zielony naleśnik lub – jeżeli bardzo się wam spieszy – w tortillę. Wrap podawajcie na ciepło, posypany świeżymi ziołami.

PLACKI PEŁNE WARZYW

Warzywa można wykorzystać nie tylko do farszu, ale też do samego ciasta, tak jak w klasycznych plackach ziemniaczanych. W Polsce jadamy je na słodko i wytrawnie, na przykład z gulaszem, sosem pieczarkowym albo bryndzą. Każdy ma swoje ulubione połączenie smaków i na pewno nie raz, nie dwa braliście udział w sporze dotyczącym tego, czy lepiej podać placki z cukrem, czy może z kwaśną śmietaną. (My stawiamy na śmietanę!) Bez względu jednak na dodatki, bazowe składniki pozostają te same: tarte ziemniaki, mąka pszenna, jaja, przyprawy.

Zamiast ziemniaków warto czasem sięgnąć po inne warzywa: cukinię, marchewkę, dynię albo seler naciowy. Placuszki z naszym warzywem do zadań specjalnych wyróżniają się lekko pikantnym, pełnym charakteru smakiem. Jeżeli lubicie eksperymentować, do ciasta z liśćmi selera naciowego dodajcie pokruszony ser feta, twaróg, kawałki jabłka lub wędzone śliwki. Takie placuszki możecie zjeść całkiem same albo z dodatkami: dipem selerowo-czosnkowym, słodkim ketchupem z truskawek i lekką warzywną sałatką.

ZDROWE ZNACZY SMACZNE

Na naszym Facebooku znajdziecie więcej zaskakujących, pysznych, a przy tym łatwych w przygotowaniu przepisów – na placki, naleśniki, wrapy, ale też mnóstwo innych potraw. Wszystkie łączy jedno – przekonanie, że zdrowa kuchnia nie musi być nudna, czasochłonna, trudna w przygotowaniu. Wręcz przeciwnie! Wierzymy, że można jeść ciekawie i zdrowo jednocześnie, żbawić smakami, szukać ulubionych połączeń, gotować i jeść z przyjemnością.

Spróbujecie?

Zielony kolega Selera Naciowego – Brokuł Bimi®

Zacznij ten rok od czegoś nietuzinkowego! Spróbuj wyjątkowego dania w którym występuje nasz bliski znajomy i członek warzywnej rodziny - brokuł Bimi® Czym brokuły Bimi® różnią się od tych tradycyjnych? Na pierwszy rzut oka pierwszą z nich jest kształt – podłużny z...

Seler naciowy na odporność – smaczne i zdrowe przepisy na różne okazje

Nadeszła jesień – a wraz z nią słota, deszcz, wiatr, mniej słońca i więcej infekcji. Tylko czy rzeczywiście infekcje są nieodłączną częścią tej pory roku? Według nas nie! Dieta z selerem naciowym w roli głównej pomoże wam zbudować odporność przed zimą, doda energii,...

Dwanaście wigilijnych potraw z selerem naciowym – pomysły i przepisy na święta

Szukacie kulinarnych inspiracji na święta? Dobrze się składa, dzisiaj mamy bowiem dla was dwanaście (a nawet trochę więcej) najlepszych przepisów z selerem naciowym w sam raz na Wigilię. Wszystkie szybkie w przygotowaniu, przepyszne, a do tego zdrowe. Spróbujcie i...

Klopsiki w kremowym sosie z selera naciowego

Klopsiki w kremowym sosie selerowym 2 45 minut Czego potrzebujesz? 375 g mięsa mielonego 1 łyżka bułki tartej 2 ząbki czosnku ½ cebuli 1 łyżka tartego parmezanu ½ szkl. śmietany kremówki 1 jajko 1 mała szalotka 2 łodygi selera naciowego 1...
Salsa pomidorowo-selerowa

Salsa pomidorowo-selerowa

Salsa pomidorowo-selerowa Seler jest idealnym warzywem do przygotowywania różnego rodzaju dipów, a dzięki swoim naturalnym wyżłobieniom świetnie sprawdzają się do nabierania sosów,  Przed podaniem dzieciom: zmniejsz ilość lub całkowicie zrezygnuj z chili....
Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego

Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego

Sałatka z selera naciowego, rzodkiewki, jabłka i sera pleśniowego 2 10 minut brak Będziesz potrzebował: 3 pałeczki selera 1 jabłko odmiana Pink Lady 4 rzodkiewki 150 g sera Dolcelatte 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka oliwy z oliwek...

Pieczony seler naciowy nadziewany kozim serem

Pieczony seler naciowy nadziewany kozim serem 4 35 minut Czego potrzebujesz? 100 g koziego sera 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki suszonej bazylii 5 łodyg selera naciowego Sól do smaku Jak przyrządzić: W miseczce wymieszać ser z czosnkiem...

Mojito z selerem naciowym

Selerowe mojito Czego potrzebujesz? 1 łodygę selera naciowego 1/3 ogórka Łyżeczkę brązowego cukru Garść liści świeżej mięty 250 ml wody gazowanej Jak przyrządzić: Selera i ogórka kroimy w plasterki i wrzucamy do wysokiej szklanki. Dodajemy...

Jesienna chrupiąca sałatka z selerem naciowym, jabłkiem i żurawiną

Jesienna chrupiąca sałatka z selerem, jabłkiem i żurawiną Czego potrzebujesz? Paczka świeżego szpinaku łodygi selera naciowego 3/4 szkl. żurawiny zielony grejpfrut lub 2 mandarynki 1 duże chrupiące jabłko 1 łyżeczka soku z cytryny 1/3 szkl....

Selerowy detoks – koktajl z selerem naciowym / Selerlove

Selerowy detoks 1 10 minut Czego potrzebujesz? 1 szkl. świeżego ananasa 1 zielony ogórek 2 łodygi selera naciowego 1 cytryna 0,5 cm świeżego imbiru banan 1 brzoskwinia Jak przyrządzić: Owoce obieramy i kroimy na mniejsze części. Imbir ścieramy...

Ryba w zalewie octowej z selerem naciowym

Ryba w zalewie octowej z selerem naciowym 4 55 minut Czego potrzebujesz? 1 kg fileta z białej ryby 3 łodygi selera naciowego czerwona cebula zielona papryka marchew jajko mąka szklanka mleka sól i pieprz do smaku olej 4 łyżki octu lub sok z...

Śledzie w śmietanie z selerem naciowym

Śledzie w śmietanie z selerem naciowym 2 25 minut Czego potrzebujesz? 500 ml kwaśnej śmietany 8 filetów śledziowych matias 2 łodygi selera naciowego 3 jabłka 2 cebule 2 łyżki cukru 1 łyżeczka chrzanu sok z cytryny sól i pieprz do smaku Jak...

Spring rolls z selerem naciowym z sosem z masła orzechowego

Spring rolls z sosem z masła orzechowego 1 20 minut Czego potrzebujesz? 4 arkusze papieru ryżowego 1/2 marchewki 2 łodygi selera naciowego szczypiorek 1/2 ogórka Garść liści sałaty i szpinaku 1/2 papryki Sos: 2 łyżeczki miodu 4 łyżeczki masła...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close