Szukacie pomysłu na szybki obiad? Lunch do pracy? Zdrową przekąskę dla dziecka? W każdej z tych ról świetnie sprawdzą się placki – danie najprostsze z możliwych, przygotowywane na całym świecie w setkach odmian i wariantów, we wszystkich smakach i konfiguracjach. My szczególnie polecamy wam placki z selerem naciowym w roli głównej. Będzie pysznie, zaskakująco, zdrowo. Przekonajcie się sami!

KRÓTKA HISTORIA PLACKÓW

Niektórzy twierdzą, że wymyślono je już w starożytnym Rzymie. Inni – że w Chinach, Florencji, Francji. Tak czy inaczej, placki są znane od wieków na całym niemal świecie, choć w bardzo różnych formach. Najczęściej przygotowuje się je na bazie mąki, jaj (niekiedy ubitych na pianę) oraz wody (innym razem mleka, maślanki, kefiru, piwa, soku).

Kiedyś smażono je lub pieczono – na ruszcie, kamieniu, rozgrzanym metalu, a nawet na dużych liściach. Dzisiaj do wyboru mamy całe bogactwo składników i przepisów – od kolorowych naleśników, przez bogato nadziewane wrapy, a na plackach warzywnych skończywszy. Jak się w tym zorientować? W czym tkwi tajemnica najlepszych placków? Na co zwrócić uwagę? Specjalnie dla was sporządziliśmy krótki przewodnik, z którego dowiecie się, jak przygotować pyszne, a do tego zdrowe placki z selerem naciowym w roli głównej. Gotowi? Zaczynajmy!

WARZYWA DLA SMAKU I ZDROWIA

Dlaczego z selerem naciowym? Po pierwsze – ze względu na niepowtarzalny smak. Lekko pikantny, wyrazisty, pełen charakteru seler naciowy wspaniale komponuje się z różnego rodzaju naleśnikami, plackami czy wrapami. Po drugie – jest nie tylko pyszny, ale też bardzo, bardzo zdrowy. To prawdziwe warzywo do zadań specjalnych, źródło ponad osiemdziesięciu cennych składników odżywczych, w tym między innymi witamin A, C i E, witamin z grupy B, przeciwutleniaczy, kwasu foliowego, magnezu, potasu, wapnia oraz żelaza. W praktyce regularne jedzenie selera oznacza zdrowsze serce, zwiększoną odporność, lepszą kondycję i samopoczucie.

Niebagatelny wpływ na nasze zdrowie mają też inne warzywa i owoce, które możemy wykorzystać do przyrządzania placków. Szpinak na przykład posiada właściwości antynowotworowe. Cukinia odkwasza organizm, przeciwdziała opuchliznom i wspiera w odchudzaniu. Szparagi są źródłem roślinnych steroli, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Beta-karoten zawarty w marchwi nie tylko osłania skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV, ale również wspomaga prawidłowe funkcjonowanie oczu i przyspiesza gojenie ran. Dynia zwalcza wirusy i pasożyty, pomidory mają działanie przeciwutleniające, a jabłka – zmniejszają ryzyko między innymi zawału, miażdżycy oraz udaru.

Nic więc dziwnego, że Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca jak najczęstsze spożywanie warzyw i owoców – w minimum pięciu porcjach dziennie. Wbrew pozorom to wcale nie jest trudne. Zobaczcie sami!

PŁASKI JAK NALEŚNIK

Są znane i lubiane chyba w każdym zakątku globu. Można je jeść samodzielnie lub z nadzieniem, zrolowane, złożone w kwadrat, trójkącik albo krokieta, innymi słowy – tak jak lubimy najbardziej. Przepisy się różnią, ale co do jednego zawsze są zgodne – naleśniki powinny być płaskie. Delikatne i cieniutkie jak papier francuskie crêpes podaje się z likierem pomarańczowym. Rosyjskie kruche bliny z mąki gryczanej najlepiej smakują ze śmietaną, kawiorem i śledziem. Indyjskie dosa powstają na bazie sfermentowanej mąki ryżowej i fasoli. W Wenezueli ciasto naleśnikowe robi się ze zmielonych ziaren kukurydzy, w Argentynie – z ciecierzycy, w Etiopii – z teffu, czyli lekko kwaśnej mąki abissyńskiej.

Ciekawym dodatkiem do ciasta są też naturalne barwniki – sok z marchwi, buraki, koncentrat pomidorowy, szafran, kurkuma albo… seler naciowy. Dzięki temu ostatniemu naleśniki zyskają piękny, zielony kolor i wyrazisty smak. Ich przygotowanie jest bajecznie proste – wystarczy zblendować seler na gładką masę, a potem połączyć go z pozostałymi składnikami. Jeżeli chcecie, żeby naleśniki były puszyste, do ciasta dodajcie wody gazowanej – spulchni je, podniesie i nada porowatej faktury. Potem zostanie już tylko smażenie – małymi porcjami, na mocno rozgrzanej patelni.

Takie zielone naleśniki można posmarować mascarpone, serkiem śmietankowym albo hummusem, obsypać posiekanym w kostkę ogórkiem, rzodkiewką, papryką, zawinąć w rulonik i pokroić na mniejsze, wygodne do jedzenia roladki. Te zaś idealnie pasują do pudełka lunchowego, które wszędzie zabierzemy ze sobą – na szybką przekąskę, do pracy albo dla małego niejadka do szkoły

WRAP, CZYLI JESZCZE WIĘCEJ NADZIENIA

Naleśniki faszeruje się na tysiące różnych sposobów, w zależności od upodobań i okoliczności. Na drugie śniadanie doskonale sprawdzi się na przykład nadzienie z zapiekanych warzyw. Na pożywny obiad nafaszerujcie naleśniki kaszą bulgur i grzybami . Z kolei na elegancką, uroczystą kolację z przyjaciółmi wybierzcie nadzienie z szarpanym, marynowanym kurczakiem z salsą i guacamole.

Osobom, które zawsze są w biegu i potrzebują dużo energii, polecamy za to zielony wrap  z nadzieniem z selera naciowego, cukinii, szpinaku oraz szparagów. Jego przygotowanie zajmie wam nie więcej niż piętnaście minut. Zacznijcie od drobnego pokrojenia warzyw, potem wrzućcie je na patelnię z grubym dnem, doprawcie do smaku i podsmażajcie przez kilka minut. Gotowy farsz zawińcie w zielony naleśnik lub – jeżeli bardzo się wam spieszy – w tortillę. Wrap podawajcie na ciepło, posypany świeżymi ziołami.

PLACKI PEŁNE WARZYW

Warzywa można wykorzystać nie tylko do farszu, ale też do samego ciasta, tak jak w klasycznych plackach ziemniaczanych. W Polsce jadamy je na słodko i wytrawnie, na przykład z gulaszem, sosem pieczarkowym albo bryndzą. Każdy ma swoje ulubione połączenie smaków i na pewno nie raz, nie dwa braliście udział w sporze dotyczącym tego, czy lepiej podać placki z cukrem, czy może z kwaśną śmietaną. (My stawiamy na śmietanę!) Bez względu jednak na dodatki, bazowe składniki pozostają te same: tarte ziemniaki, mąka pszenna, jaja, przyprawy.

Zamiast ziemniaków warto czasem sięgnąć po inne warzywa: cukinię, marchewkę, dynię albo seler naciowy. Placuszki z naszym warzywem do zadań specjalnych wyróżniają się lekko pikantnym, pełnym charakteru smakiem. Jeżeli lubicie eksperymentować, do ciasta z liśćmi selera naciowego dodajcie pokruszony ser feta, twaróg, kawałki jabłka lub wędzone śliwki. Takie placuszki możecie zjeść całkiem same albo z dodatkami: dipem selerowo-czosnkowym, słodkim ketchupem z truskawek i lekką warzywną sałatką.

ZDROWE ZNACZY SMACZNE

Na naszym Facebooku znajdziecie więcej zaskakujących, pysznych, a przy tym łatwych w przygotowaniu przepisów – na placki, naleśniki, wrapy, ale też mnóstwo innych potraw. Wszystkie łączy jedno – przekonanie, że zdrowa kuchnia nie musi być nudna, czasochłonna, trudna w przygotowaniu. Wręcz przeciwnie! Wierzymy, że można jeść ciekawie i zdrowo jednocześnie, żbawić smakami, szukać ulubionych połączeń, gotować i jeść z przyjemnością.

Spróbujecie?

Dieta dla serca – pyszne i zdrowe przepisy z selerem naciowym

Czy wiecie, że w ciągu dnia serce kurczy się prawie sto tysięcy razy i pompuje siedem tysięcy litrów krwi? To najbardziej zapracowany mięsień w całym ciele. Dosłownie napędza organizm, dostarcza paliwa, działa bez przerw i odpoczynku. Możemy mu w tym pomóc...

Zakochani w selerze naciowym – najlepsze przepisy na Walentynki

W tym roku zapewne spędzacie Walentynki w domu – we dwoje, kameralnie, nastrojowo. To wspaniała okazja, żeby wypróbować nowe przepisy, poeksperymentować, przyrządzić dla siebie i bliskiej osoby coś wyjątkowego i niecodziennego. Najlepiej – z selerem...

Azjatyckie sposoby na zdrowie – proste i pyszne przepisy z selerem naciowym w roli głównej

Czy wiedzieliście, że seler naciowy jest naturalnym prebiotykiem? Chili ma właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne? Kurkuma zmniejsza ryzyko zawału i udaru? Granat walczy z komórkami nowotworowymi? Prozdrowotne właściwości warzyw, owoców i przypraw są...

Chrupiąca sałatka z selerem naciowym i jabłkiem

Chrupiąca sałatka z selerem naciowym i jabłkiem 4 10 minut Czego potrzebujesz? 4 szklanki posiekanego selera naciowego 1 średnie jabłko pokrojone w kostkę 2 szkl. rzodkiewek pokrojonych w cienkie plasterki 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w...

Zielona frittata z selerem naciowym

Zielona FRITTATA z selerem 2 20 minut Czego potrzebujesz? 3-4 łodygi selera Cebula dymka Garść szpinaku Pół zielonej papryki Łyżka posiekanej natki pietruszki Pół małej cukinii 2 jajka 2 łyżki prawdziwej fety Sól, pieprz, gałka muszkatołowa...

Zupa krem z selera naciowego

Zupa krem z selera naciowego 4 20 minut Czego potrzebujesz? 2 duże pory 1 pęczek selera naciowego 3 ząbki czosnku 4 łyżki masła klarowanego 2-3 szkl. Wody Do dekoracji: Śmietanka 30% Oliwa z oliwek Usmażony na chrupko bekon lub grzanki...
Zupa Sweetheart z szalotki, boczku i szałwi

Zupa Sweetheart z selera naciowego, szalotki, boczku i szałwi

Zupa Sweetheart z szalotki, boczku i szałwii Jest to wspaniała zupa przygotowywana z szerokiej gamy całorocznych warzyw. Idealna podawana jest na gorąco z pieczywem czosnkowym lub grzankami. Serwując to danie jako przystawkę, możesz dodać trochę ryżu do...

Kurczak z selerem naciowym w sosie pieprzowym

Kurczak w sosie pieprzowym z selerem 4 35 minut Czego potrzebujesz? 1 kg mięsa kurczaka bez kości (np. Mięso z udek) ½ łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Sól Cebula 2 szklanki posiekanego selera...

Klopsiki w kremowym sosie z selera naciowego

Klopsiki w kremowym sosie selerowym 2 45 minut Czego potrzebujesz? 375 g mięsa mielonego 1 łyżka bułki tartej 2 ząbki czosnku ½ cebuli 1 łyżka tartego parmezanu ½ szkl. śmietany kremówki 1 jajko 1 mała szalotka 2 łodygi selera naciowego 1...

Warzywa w ajvarze z selerem i kaszą

Warzywa w ajvarze z selerem i kaszą 1 30 15 Będziesz potrzebował: Oliwa z oliwek 4g Cukinia 112g Papryka czerwona 75g Seler naciowy 90 Ajvar 175 Kasza orkiszowa 50 Jak przyrządzić: Kasze ugotuj wg przepisu na opakowaniu Warzywa wyszoruj, nie...

Jesienna sałatka makaronowa z selerem naciowym, orzechami i winogronami

Jesienna sałatka makaronowa z selerem naciowym, orzechami i winogronami 4 20 minut Czego potrzebujesz? 1/2 opakowania makaronu kokardki 3 szkl. mięsa z pieczonego kurczaka (lub filet usmażony w ulubionych przyprawach) 1 szkl. czerwonych...

Sałatka tajska z selerem naciowym

Sałatka tajska 1 10 minut Czego potrzebujesz? 4 łodygi selera naciowego 1 łodyga cebuli dymki lub ½ czerwonej cebuli ½ papryczki chilli Garść liści kolendry 1 mała marchewka Garść orzeszków ziemnych Sos: 1 łyżka oleju ryżowego 1 łyżka soku z...
Sycący dip z kawałkami selera naciowego

Sycący dip z selera naciowego

Sycący dip z kawałkami selera naciowego 4 10 minut plus czas namaczania brak Będziesz potrzebował: 2 selery naciowe (serca), opłukane 50 g wiórków kokosowych 240 ml gorącej wody 5 łyżek chrupiącego masła orzechowego 1 łyżka jasnego sosu...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close