Szukacie pomysłu na szybki obiad? Lunch do pracy? Zdrową przekąskę dla dziecka? W każdej z tych ról świetnie sprawdzą się placki – danie najprostsze z możliwych, przygotowywane na całym świecie w setkach odmian i wariantów, we wszystkich smakach i konfiguracjach. My szczególnie polecamy wam placki z selerem naciowym w roli głównej. Będzie pysznie, zaskakująco, zdrowo. Przekonajcie się sami!

KRÓTKA HISTORIA PLACKÓW

Niektórzy twierdzą, że wymyślono je już w starożytnym Rzymie. Inni – że w Chinach, Florencji, Francji. Tak czy inaczej, placki są znane od wieków na całym niemal świecie, choć w bardzo różnych formach. Najczęściej przygotowuje się je na bazie mąki, jaj (niekiedy ubitych na pianę) oraz wody (innym razem mleka, maślanki, kefiru, piwa, soku).

Kiedyś smażono je lub pieczono – na ruszcie, kamieniu, rozgrzanym metalu, a nawet na dużych liściach. Dzisiaj do wyboru mamy całe bogactwo składników i przepisów – od kolorowych naleśników, przez bogato nadziewane wrapy, a na plackach warzywnych skończywszy. Jak się w tym zorientować? W czym tkwi tajemnica najlepszych placków? Na co zwrócić uwagę? Specjalnie dla was sporządziliśmy krótki przewodnik, z którego dowiecie się, jak przygotować pyszne, a do tego zdrowe placki z selerem naciowym w roli głównej. Gotowi? Zaczynajmy!

WARZYWA DLA SMAKU I ZDROWIA

Dlaczego z selerem naciowym? Po pierwsze – ze względu na niepowtarzalny smak. Lekko pikantny, wyrazisty, pełen charakteru seler naciowy wspaniale komponuje się z różnego rodzaju naleśnikami, plackami czy wrapami. Po drugie – jest nie tylko pyszny, ale też bardzo, bardzo zdrowy. To prawdziwe warzywo do zadań specjalnych, źródło ponad osiemdziesięciu cennych składników odżywczych, w tym między innymi witamin A, C i E, witamin z grupy B, przeciwutleniaczy, kwasu foliowego, magnezu, potasu, wapnia oraz żelaza. W praktyce regularne jedzenie selera oznacza zdrowsze serce, zwiększoną odporność, lepszą kondycję i samopoczucie.

Niebagatelny wpływ na nasze zdrowie mają też inne warzywa i owoce, które możemy wykorzystać do przyrządzania placków. Szpinak na przykład posiada właściwości antynowotworowe. Cukinia odkwasza organizm, przeciwdziała opuchliznom i wspiera w odchudzaniu. Szparagi są źródłem roślinnych steroli, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Beta-karoten zawarty w marchwi nie tylko osłania skórę przed szkodliwym promieniowaniem UV, ale również wspomaga prawidłowe funkcjonowanie oczu i przyspiesza gojenie ran. Dynia zwalcza wirusy i pasożyty, pomidory mają działanie przeciwutleniające, a jabłka – zmniejszają ryzyko między innymi zawału, miażdżycy oraz udaru.

Nic więc dziwnego, że Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca jak najczęstsze spożywanie warzyw i owoców – w minimum pięciu porcjach dziennie. Wbrew pozorom to wcale nie jest trudne. Zobaczcie sami!

PŁASKI JAK NALEŚNIK

Są znane i lubiane chyba w każdym zakątku globu. Można je jeść samodzielnie lub z nadzieniem, zrolowane, złożone w kwadrat, trójkącik albo krokieta, innymi słowy – tak jak lubimy najbardziej. Przepisy się różnią, ale co do jednego zawsze są zgodne – naleśniki powinny być płaskie. Delikatne i cieniutkie jak papier francuskie crêpes podaje się z likierem pomarańczowym. Rosyjskie kruche bliny z mąki gryczanej najlepiej smakują ze śmietaną, kawiorem i śledziem. Indyjskie dosa powstają na bazie sfermentowanej mąki ryżowej i fasoli. W Wenezueli ciasto naleśnikowe robi się ze zmielonych ziaren kukurydzy, w Argentynie – z ciecierzycy, w Etiopii – z teffu, czyli lekko kwaśnej mąki abissyńskiej.

Ciekawym dodatkiem do ciasta są też naturalne barwniki – sok z marchwi, buraki, koncentrat pomidorowy, szafran, kurkuma albo… seler naciowy. Dzięki temu ostatniemu naleśniki zyskają piękny, zielony kolor i wyrazisty smak. Ich przygotowanie jest bajecznie proste – wystarczy zblendować seler na gładką masę, a potem połączyć go z pozostałymi składnikami. Jeżeli chcecie, żeby naleśniki były puszyste, do ciasta dodajcie wody gazowanej – spulchni je, podniesie i nada porowatej faktury. Potem zostanie już tylko smażenie – małymi porcjami, na mocno rozgrzanej patelni.

Takie zielone naleśniki można posmarować mascarpone, serkiem śmietankowym albo hummusem, obsypać posiekanym w kostkę ogórkiem, rzodkiewką, papryką, zawinąć w rulonik i pokroić na mniejsze, wygodne do jedzenia roladki. Te zaś idealnie pasują do pudełka lunchowego, które wszędzie zabierzemy ze sobą – na szybką przekąskę, do pracy albo dla małego niejadka do szkoły

WRAP, CZYLI JESZCZE WIĘCEJ NADZIENIA

Naleśniki faszeruje się na tysiące różnych sposobów, w zależności od upodobań i okoliczności. Na drugie śniadanie doskonale sprawdzi się na przykład nadzienie z zapiekanych warzyw. Na pożywny obiad nafaszerujcie naleśniki kaszą bulgur i grzybami . Z kolei na elegancką, uroczystą kolację z przyjaciółmi wybierzcie nadzienie z szarpanym, marynowanym kurczakiem z salsą i guacamole.

Osobom, które zawsze są w biegu i potrzebują dużo energii, polecamy za to zielony wrap  z nadzieniem z selera naciowego, cukinii, szpinaku oraz szparagów. Jego przygotowanie zajmie wam nie więcej niż piętnaście minut. Zacznijcie od drobnego pokrojenia warzyw, potem wrzućcie je na patelnię z grubym dnem, doprawcie do smaku i podsmażajcie przez kilka minut. Gotowy farsz zawińcie w zielony naleśnik lub – jeżeli bardzo się wam spieszy – w tortillę. Wrap podawajcie na ciepło, posypany świeżymi ziołami.

PLACKI PEŁNE WARZYW

Warzywa można wykorzystać nie tylko do farszu, ale też do samego ciasta, tak jak w klasycznych plackach ziemniaczanych. W Polsce jadamy je na słodko i wytrawnie, na przykład z gulaszem, sosem pieczarkowym albo bryndzą. Każdy ma swoje ulubione połączenie smaków i na pewno nie raz, nie dwa braliście udział w sporze dotyczącym tego, czy lepiej podać placki z cukrem, czy może z kwaśną śmietaną. (My stawiamy na śmietanę!) Bez względu jednak na dodatki, bazowe składniki pozostają te same: tarte ziemniaki, mąka pszenna, jaja, przyprawy.

Zamiast ziemniaków warto czasem sięgnąć po inne warzywa: cukinię, marchewkę, dynię albo seler naciowy. Placuszki z naszym warzywem do zadań specjalnych wyróżniają się lekko pikantnym, pełnym charakteru smakiem. Jeżeli lubicie eksperymentować, do ciasta z liśćmi selera naciowego dodajcie pokruszony ser feta, twaróg, kawałki jabłka lub wędzone śliwki. Takie placuszki możecie zjeść całkiem same albo z dodatkami: dipem selerowo-czosnkowym, słodkim ketchupem z truskawek i lekką warzywną sałatką.

ZDROWE ZNACZY SMACZNE

Na naszym Facebooku znajdziecie więcej zaskakujących, pysznych, a przy tym łatwych w przygotowaniu przepisów – na placki, naleśniki, wrapy, ale też mnóstwo innych potraw. Wszystkie łączy jedno – przekonanie, że zdrowa kuchnia nie musi być nudna, czasochłonna, trudna w przygotowaniu. Wręcz przeciwnie! Wierzymy, że można jeść ciekawie i zdrowo jednocześnie, żbawić smakami, szukać ulubionych połączeń, gotować i jeść z przyjemnością.

Spróbujecie?

Seler Naciowy – wegetariański składnik doskonały

Warzywa zamiast mięsa, czyli źródła białka w kuchni roślinnej – przepisy z selerem naciowym Czy dieta wegetariańska może być bogata w białko? Pełnowartościowa? Zdrowa? Jeżeli też zadajecie sobie te pytania, dobrze trafiliście. Dzisiaj wspólnie poszukamy odpowiedzi,...

Wiosenne przywitanie z brokułem Bimi®

Wiosna jest doskonałym momentem na wprowadzenie do naszej diety nowych elementów - doskonałą propozycją jest zielony znajomy selera naciowego - brokuł Bimi® Powszechnie wiadomo, że brokuł jest jednym z najzdrowszych warzyw, które można dodać do swojej diety. Brokuł...

Co sztuczna inteligencja mówi nam o Selerze Naciowym?

Sztuczna Inteligencja (AI) ma ogromny wpływ na nasze życie, zarówno w dziedzinach prywatnych, jak i zawodowych.  Rozwój nowych technologii.AI jest jednym z głównych motorów napędowych rozwoju nowych technologii, takich jak autonomiczne pojazdy czy robotyka. Dzięki...

Pasta jajeczna z selerem naciowym

Pasta jajeczna z selerem 1 10 minut Czego potrzebujesz? 2 jajka na twardo Pół pęczka szczypiorku 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki majonezu (lub 2 łyżki jogurtu greckiego z łyżeczką musztardy Dijon) Sól Pieprz Jak przyrządzić: Jajka, seler i...
Steki z tuńczyka ze słodko-kwaśnym selerem naciowym

Steki z tuńczyka z selerem naciowym w sosie słodko-kwaśnym

Steki z tuńczyka ze słodko-kwaśnym selerem naciowym 4 - brak Będziesz potrzebował: 4 świeże steki z tuńczyka 2 selery (serca), opłukane i posiekane 1 średnia cebula, drobno posiekana 2 łyżki oliwy z oliwek 3 posiekane pomidory, bez skórki i...
Sycący dip z kawałkami selera naciowego

Sycący dip z selera naciowego

Sycący dip z kawałkami selera naciowego 4 10 minut plus czas namaczania brak Będziesz potrzebował: 2 selery naciowe (serca), opłukane 50 g wiórków kokosowych 240 ml gorącej wody 5 łyżek chrupiącego masła orzechowego 1 łyżka jasnego sosu...

Ryba w zalewie octowej z selerem naciowym

Ryba w zalewie octowej z selerem naciowym 4 55 minut Czego potrzebujesz? 1 kg fileta z białej ryby 3 łodygi selera naciowego czerwona cebula zielona papryka marchew jajko mąka szklanka mleka sól i pieprz do smaku olej 4 łyżki octu lub sok z...
Dip z awokado i kawałkami selera naciowego

Dip z awokado i kawałkami selera naciowego

Dip z awokado i kawałkami selera naciowego 4 10 minut brak Będziesz potrzebował: 1 awokado 3 rzodkiewki ½ cytryny Sól morska i pieprz Seler naciowy Jak przyrządzić: Rozgnieć awokado widelcem i dodaj wyciśnięty sok z cytryny. Drobno posiekaj...
Zupa Sweetheart z szalotki, boczku i szałwi

Zupa Sweetheart z selera naciowego, szalotki, boczku i szałwi

Zupa Sweetheart z szalotki, boczku i szałwii Jest to wspaniała zupa przygotowywana z szerokiej gamy całorocznych warzyw. Idealna podawana jest na gorąco z pieczywem czosnkowym lub grzankami. Serwując to danie jako przystawkę, możesz dodać trochę ryżu do...
Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej

Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej

Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej 4 - 6 (tworzy 12 pałeczek) 10 minut 20 minut Będziesz potrzebował: 200 g twarożku z ziołami 12 plastrów szynki parmeńskiej seler naciowy Jak przyrządzić: Rozgrzej piekarnik do 190°C Nafaszeruj seler...

Zielona shakshuka z selerem naciowym

Zielona shakshuka 2 10 minut Czego potrzebujesz? 2 jajka 2 łodygi selera naciowego Garść szpinaku Pół mini sałaty rzymskiej 1/3 cukinii Kumin Sól Pieprz Pieprz cayenne 1 łyżkę masła klarowanego Jak przyrządzić: Seler kroimy w cienkie plasterki....

Spring rolls z selerem naciowym z sosem z masła orzechowego

Spring rolls z sosem z masła orzechowego 1 20 minut Czego potrzebujesz? 4 arkusze papieru ryżowego 1/2 marchewki 2 łodygi selera naciowego szczypiorek 1/2 ogórka Garść liści sałaty i szpinaku 1/2 papryki Sos: 2 łyżeczki miodu 4 łyżeczki masła...

Smoothie z selerem naciowym „Różowa Pantera”

Smoothie Różowa Pantera 1 5 minut Czego potrzebujesz? 4 łodygi selera Banan Garść truskawek Sok z limonki Jak przyrządzić: Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Przelać do wysokiej szklanki i ozdobić gałązką...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close