Roślinne kotlety to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych obiadów. Podawane „po miejsku” w bułce, klasycznie z ziemniaczkami i ulubionymi surówkami, doskonałe do pracy, na piknik oraz dla małych niejadków – burgery i kotlety z warzyw stają się coraz bardziej popularne, nie tylko wśród wegetarian. To także świetny pomysł na seler naciowy. Sprawdź nasze pomysły i przepisy!

MODA NA WEGEBURGERY

W większych i mniejszych miastach kwitnie moda na knajpki z burgerami roślinnymi – z kaszy, soczewicy, cieciorki, fasoli, batatów, szpinaku, jarmużu, bakłażanów, cukinii czy selera naciowego. Możliwości są właściwie nieograniczone, każdy więc znajdzie coś dla siebie. Warzywne kotlety serwowane w chrupiącej bułce, z sosami, świeżymi surówkami i frytkami to prawdziwy hit tego sezonu. Jednak żeby zjeść pysznego wegeburgera nie musisz wcale wychodzić z domu. Jak przygotować wegeburgera w domowym zaciszu? Podpowiadamy: ugotuj kaszę jęczmienną, podsmaż na maśle posiekaną cebulkę i selera naciowego, połącz składniki, dodaj jajka i dopraw do smaku. Z tak powstałej masy uformuj płaskie kotleciki, obtocz je w bułce tartej, podsmaż lub zapiecz.

WEGEBURGER – POMYSŁ NA SELER NACIOWY

Wspominaliśmy też, że to świetny pomysł na seler naciowy – cały przepis na pyszne i pożywne kotlety z selerem naciowym znajdziesz na naszym facebooku. Podawaj w świeżej bułce, z sałatą, pomidorem ogórkiem kiszonym, domowym sosem BBQ z suszonych śliwek oraz frytkami z selera naciowego.

WARZYWA NA ZDROWIE

Takie wegeburgery to samo zdrowie: kasza jest bogata w błonnik, aminokwasy i mikroelementy, a seler naciowy to prawdziwa witaminowa bomba, warzywo do zadań specjalnych, które wspiera nas w diecie, pozytywnie wpływa na pracę układów krwionośnego oraz nerwowego, a do tego dba o kondycję skóry, włosów i paznokci. Żeby burgery były pożywne, pełne witamin, minerałów i energii, warto przyrządzać je właśnie na bazie kasz lub roślin strączkowych. Świetnie będzie smakował na przykład burger z buraków i fasoli (na wytrawnie), kaszy jaglanej i jarmużu (na szybko) albo batata, marchewki, sezamu oraz imbiru (w orientalnym stylu).

Burgery możemy smażyć lub piec w piekarniku – w tej drugiej opcji będą bardziej chrupkie i lekkostrawne. Ważny jest też dobór bułki, najlepiej domowej albo ze sprawdzonej piekarni, dodatek świeżych warzyw oraz sosów. Lepiej postawić na te bez chemii i przygotować coś samodzielnie w domu – chutney ananasowy, majonez z fasoli, guacamole albo dip jogurtowy z selera naciowego.

TRADYCYJNY OBIAD W NOWYM WYDANIU

Roślinne kotlety sprawdzą się też w klasycznym połączeniu z młodymi ziemniakami, mizerią czy smażonymi buraczkami. To idealny sposób na urozmaicenie niedzielnych obiadów oraz wprowadzenie do jadłospisu większej ilości warzyw – bo zdrowe jedzenie wcale nie musi być nudne!

 

Poza burgerami z kasz i strączków, koniecznie spróbujcie soczystych medalionów z bakłażana oraz „steków” z kalafiora. Medaliony to tak naprawdę grube plastry bakłażana obtoczone w jajku (lub wegańskim żelu z siemienia lnianego) i panierce, doprawione, a następnie podsmażone na złocisto na dobrej jakości oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia. „Steki” przygotujemy w podobny sposób – z lekko podgotowanego na parze kalafiora. Panierować i smażyć warto również inne ulubione warzywa: cukinię, selera czy brokuły. To bardzo prosta, szybka i tania opcja na oryginalny obiad.

KLOPSIKI I SPAGHETTI W WERSJI WEGE

Szukacie innych pomysłów na wegetariański obiad? Co w takim razie powiecie na wyśmienite spaghetti bolognese z klopsikami z tofu? Wystarczy zmiksować w blenderze pokrojone tofu, bułkę tartą, sos sojowy, musztardę, paprykę wędzoną oraz kilka świeżych listków rozmarynu, masę doprawić do smaku, uformować małe pulpety i usmażyć. Gotowe! Przepis można łatwo zmodyfikować – dodając do masy na przykład suszone pomidory, masło orzechowe, szpinak albo drobno pokrojony seler naciowy. Do klopsików będziemy jeszcze potrzebować sosu: w garnku z grubym dnem podduszamy na oliwie rozdrobnioną cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę i selera naciowego, dodajemy świeże pomidory bez skórki, passatę i koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i oregano, gotujemy pod przykryciem przez około pół godziny. Klopsiki podajemy z sosem i ulubionym makaronem.

NA OBIAD, DO PRACY I DLA DZIECI

Wegeburgery i kotlety z warzyw smakują niesamowicie, a jakby tego było mało – są też zdrowe, proste w przygotowaniu, tanie, pełne witamin, minerałów i składników odżywczych. Możemy je jeść „po miejsku” w bułce, tak jak w najmodniejszych knajpach, klasycznie do obiadu, z ziemniakami i surówkami, z makaronem, podsumowując – na całe mnóstwo różnych sposobów. Łatwo je też zapakować naszym pociechom do szkolnego plecaka albo zabrać ze sobą w lunchboksie do pracy, na piknik czy wakacyjną wycieczkę. „Na wynos” świetnie sprawdzi się na przykład jeden z naszych ulubionych przepisów na kotleciki selerowe. Poszatkowane liście selera naciowego mieszamy z ciastem z mąki i jajka, dodajemy cebulkę, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową, smażymy na złoty kolor. Gwarantujemy niezapomniany smak i apetyt na więcej naszych przepisów z selerem. Smacznego!

Miska pełna zdrowia – czyli przepisy na surówki, sałatki i bowl z selerem naciowym

Szukacie pomysłów na szybkie, łatwe w przygotowaniu, zdrowe posiłki w sam raz na lato? Dobrze trafiliście. Dzisiaj bowiem postanowiliśmy zebrać dla was w jednym miejscu przepisy na sałatki, surówki i bowle z selerem naciowym w roli głównej. Przygotujcie się na...

Najsłynniejsze zupy świata – proste i zdrowe przepisy na zupy z selerem naciowym

Miso ramen w Japonii, harira w Maroku, włoskie minestrone i ożywcze hiszpańskie gazpacho – to tylko niektóre z najsłynniejszych zup świata. Więcej poznacie podczas naszej dzisiejszej podróży kulinarnej. Wspólnie przemierzymy kilka kontynentów, odwiedzimy bliższe i...

Seler naciowy i inne superfoods – zobacz, jakie produkty warto włączyć do zdrowej diety

Seler naciowy, burak, ciecierzyca, owoce jagodowe, nasiona i orzechy – to tylko niektóre z coraz bardziej popularnych na całym świecie superfoods. Do tej kategorii zaliczamy produkty pełne naturalnego zdrowia, bioaktywnych składników odżywczych, witamin oraz...

Zupa krem z selera naciowego

Zupa krem z selera naciowego 4 20 minut Czego potrzebujesz? 2 duże pory 1 pęczek selera naciowego 3 ząbki czosnku 4 łyżki masła klarowanego 2-3 szkl. Wody Do dekoracji: Śmietanka 30% Oliwa z oliwek Usmażony na chrupko bekon lub grzanki...
Zupa Sweetheart z szalotki, boczku i szałwi

Zupa Sweetheart z selera naciowego, szalotki, boczku i szałwi

Zupa Sweetheart z szalotki, boczku i szałwii Jest to wspaniała zupa przygotowywana z szerokiej gamy całorocznych warzyw. Idealna podawana jest na gorąco z pieczywem czosnkowym lub grzankami. Serwując to danie jako przystawkę, możesz dodać trochę ryżu do...

Makaron w kremowym sosie grzybowo-selerowym

Makaron w kremowym sosie grzybowo-selerowym Praktycznie od końca sierpnia w lasach zaczynają pojawiać się grzyby. To nie lada gratka dla amatorów leśnych aromatów. 🌲🌲 Sposobów na ich przyrządzenie jest mnóstwo. My polecamy Waszej uwadze nasz...

Wolnogotowane Chow Mein z selerem naciowym

Wolnogotowane Chow mein 2 10 minut 60 minut Czego potrzebujesz? 1 łyżeczkę oleju Filet z kurczaka 4 marchewki 4 cebulki dymki 3 łodygi selera naciowego 1 szklankę bulionu 1 łyżeczkę cukru 1/3 szkl. sosu sojowego 1/4 płatków chilli 1/4 łyżeczki...
Rzodkiewkowa Krwawa Mary

Rzodkiewkowa Krwawa Mary z selerem naciowym

Rzodkiewkowa Krwawa Mary Przepyszny przepis na Krwawą Mary z pałeczkami selera. Przepis można modyfikować według uznania. Dodatek w postaci rzodkiewki, zanurzonej w soku z limonki, stanowi naprawdę ciekawą alternatywę dla klasycznego drinka. 4 5 minut brak...

Sałatka z selerem naciowym

Sałatka z selerem naciowym 20 minut 2 Czego potrzebujesz? Sałatka: ½ szkl. zielonego groszku (mrożonego lub z puszki) ½ szkl. fasolki flażoletki 2 łodygi selera naciowego 1/2 szklanki kukurydzy (mrożonej lub z puszki) ½ czerwonej papryki ½...

Łosoś na puree z selera

Łosoś na puree z selera 2 20 minut Czego potrzebujesz? 1 ziemniak  3 łodygi selera naciowego Biała część małego pora Łyżka masła klarowanego Sól Pieprz Ok. pół szkl. wody 300 g filetów z łososia Skórka z cytryny Jak przyrządzić: Pora, ziemniaka...

Nadziewany seler naciowy na 3 sposoby

Seler nadziewany na 3 sposoby Aby przyrządzić te pyszne i szybkie przekąski potrzebujesz przede wszystkim pęczek selera naciowego. Poniżej znajdziesz trzy warianty smakowe.   *To danie można modyfikować wedle tego co masz akurat w swojej...
Salsa pomidorowo-selerowa

Salsa pomidorowo-selerowa

Salsa pomidorowo-selerowa Seler jest idealnym warzywem do przygotowywania różnego rodzaju dipów, a dzięki swoim naturalnym wyżłobieniom świetnie sprawdzają się do nabierania sosów,  Przed podaniem dzieciom: zmniejsz ilość lub całkowicie zrezygnuj z chili....

Sałatka z tuńczyka, selera naciowego i ogórka

Sałatka z tuńczyka i ogórka 2 10 minut Czego potrzebujesz? Puszka tuńczyka w sosie własnym 2 łodygi selera 1/3 ogórka 1/2 czerwonej cebuli 1/2 limonki 1 łyżka prawdziwego majonezu sól pieprz Jak przyrządzić: Tuńczyka odsączyć z zalewy i...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close