Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Jeżeli będzie dobrze zbilansowany, doda nam energii, dostarczy niezbędnych składników odżywczych, pomoże  utrzymać koncentrację, po prostu sprawi, że poczujemy się fantastycznie. Dlatego warto wstać chwilę wcześniej i jeszcze przed pracą przygotować proste, zdrowe oraz pożywne śniadanie. Dzisiaj podpowiemy wam, jak to zrobić – w wersji wegetariańskiej wykorzystując przy tym pożywny seler naciowy!

ŚNIADANIOWE ZASADY – CO JEŚĆ, ŻEBY SIĘ NAJEŚĆ?

Niby wszyscy wiemy, że śniadanie to podstawa, jednak w praktyce nierzadko zdarza się nam o tym zapominać. Nie mamy czasu, wolimy dłużej pospać albo nie jesteśmy głodni – w efekcie rozpoczynamy dzień bez energii, zmęczeni i rozdrażnieni. Brak śniadania przekłada się również na zmniejszoną koncentrację, senność, częstsze podjadanie, osłabienie organizmu, podatność na infekcje, a nawet… przybieranie na wadze. Poranna głodówka wcale nie pomaga w diecie, wręcz przeciwnie!

Jak więc jeść, żeby się najeść? Śniadanie najlepiej spożywać około godziny lub dwóch po przebudzeniu. Powinno składać się w dużej mierze ze świeżych, sezonowych warzyw. W tej roli świetnie sprawdzą się na przykład pełne witamin pomidory albo seler naciowy – nasze warzywo do zadań specjalnych oczyści organizm z toksyn, nawilży, odżywi, zadba o dobry wygląd skóry i jeszcze lepsze samopoczucie. Mądrze skomponowane śniadaniowe menu będzie też zawierać pełnowartościowe białko (jaja, przetwory mleczne, rośliny strączkowe), produkty zbożowe (kasze, płatki owsiane, pieczywo razowe), orzechy i nasiona (źródło dobrych kwasów tłuszczowych).

JAJKO W NOWEJ ODSŁONIE

Szukasz pomysłu na szybkie, a przy tym zdrowe i sycące śniadanie? W takim razie polecamy jajecznicę, omlety, frittatę i inne smakołyki na bazie jajek. To doskonałe źródło fosfolipidów, tłuszczów nasyconych, antyoksydantów oraz witamin A, D, E, K, witamin z grupy B, wapnia, cynku, fosforu, potasu, selenu i żelaza.

Jaja to oczywiście klasyczna jajecznica z ulubionymi dodatkami: pomidorkami koktajlowymi, szpinakiem, szczypiorkiem czy pokrojonym w kosteczkę selerem naciowym. Masę jajeczną z warzywami możesz nie tylko podsmażyć, ale i zapiec w kokilkach lub foremkach do muffinów – to proty sposób na urozmaicenie i odświeżenie tradycyjnej jajecznicy. Spróbuj też przyrządzić puszysty, lekki omlet, na przykład z duszonymi porami, papryką oraz awokado, albo frittatę, czyli włoską wersję omletu, zapiekaną w naczyniu żaroodpornym. Na naszym facebooku znajdziesz przepis na najlepszą zieloną frittatę – z selerem naciowym, cukinią oraz fetą. Z kolei fanom orientalnych smaków i kuchennych eksperymentów szczególnie powinien spodobać się nasz pomysł na szakszukę, czyli jajka smażone w warzywach. Smacznego!

POŻYWNY SELER NACIOWY… W OWSIANCE?

Dobrym pomysłem na śniadanie są też płatki owsiane – bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega, witaminy, minerały, antyoksydanty oraz błonnik, który chroni nasz przewód pokarmowy, obniża poziom złego cholesterolu, oczyszcza organizm i reguluje poziom glukozy we krwi. Najczęściej płatki jemy na słodko, ugotowane na mleku, z bakaliami, orzechami i owocami, chociaż doskonale smakują również w wersji wytrawnej. W tym wariancie przygotowujemy je na wodzie, doprawiamy szczyptą soli, a potem dorzucamy ulubione dodatki: starty na tarce świeży ogórek i łodygi selera naciowego (pikantnie, chrupko, bardzo zdrowo), pokrojony w kostkę pomidor, oliwki i ser feta (w stylu śródziemnomorskim) albo drobno posiekaną rzodkiewkę, szczypiorek i kiełki (wersja wiosenna).

W ten sam sposób – na wytrawnie – możemy też przygotować jaglankę. Kasza jaglana oczyszcza organizm z toksyn, jest odżywcza i sycąca, a do tego bogata między innymi w żelazo. Do jaglanki lub owsianki dosyp garść dobroczynnych ziaren i nasion, takich jak na przykład sezam, siemię lniane, pestki dyni, słonecznik czy nasiona chia. To nieocenione źródło witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

TOFUCZNICA – DLA WEGAN I NIE TYLKO

Weganie mogą zamiast jajecznicy zjeść równie pyszną i pożywną… tofucznicę. Wystarczy rozgrzać na patelni olej roślinny, odsączyć tofu, pokruszyć je w palcach, chwilę podsmażać, a potem doprawić – koniecznie płatkami drożdżowymi i czarną solą, które dodadzą tofucznicy jajecznego, intensywnego aromatu. Podawana ze szczypiorkiem, szparagami albo jarmużem będzie smakowała wyśmienicie.

Takie śniadanie idealnie uzupełni zielone smoothie z selera naciowego, szpinaku i jabłka  albo energetyczny, żółty shake z ananasa, brzoskwini, banana i selera. To przepis na dzień pełen energii i uśmiechu.

CODZIENNA NIECODZIENNA KANAPKA

Najpopularniejszym chyba śniadaniem są… kanapki. Będą zdrowe i pożywne, jeżeli zwrócimy uwagę na jakość chleba – zamiast pszennego lepiej postawić na pieczywo razowe, pełnoziarniste albo żytnie. Możesz je kupić w sprawdzonej piekarni albo samodzielnie przygotować w domu. Przygodę z domowymi wypiekami warto rozpocząć na przykład od naszego prostego i szybkiego przepisu na chleb z selerem naciowym.

Równie ważne jest to, czym posmarujemy chleb – my polecamy lekką pastę jajeczną z selerem albo prosty, a przy tym efektowny smakowo hummus . Na górę takiej kanapki małóż pokrojone w plastry pomidory, awokado, ogórki, bazylię i inne ulubione składniki.

Pasty do kanapek przygotujemy też między innymi z soczewicy, nerkowców, bobu, buraków, różnych pestek i orzechów, suszonych pomidorów i śliwek, dyni, marchewki albo fasoli. Z tej ostatniej łatwo zrobić wegetariański „smalec”. Wystarczy zmiksować ugotowaną białą fasolę, dodać podsmażoną cebulkę i jabłka, doprawić do smaku sosem sojowym, majerankiem, lubczykiem, jałowcem – i gotowe. Z taką pastą warzywną żadna kanapka nie będzie nudna.

DOBRE ŚNIADANIE = ENERGIA NA CAŁY DZIEŃ

Mamy nadzieję, że przekonaliśmy was do tego, że rano warto wstać chwilę wcześniej i zjeść coś pysznego – dzięki temu zyskacie energię na cały dzień i żadne zadanie nie będzie wam straszne. Jedzcie śniadania na zdrowie!

Domowa spiżarnia z selerem naciowym – czyli jak zachować na dłużej smaki lata i jesieni

W przydomowych ogródkach, na działkach, balkonach, pobliskich targach oraz sklepowych półkach powoli kończy się sezon na świeże, lokalne warzywa i owoce. My jednak mamy patent na to, żeby cieszyć się nimi jak najdłużej. Wystarczy odrobina czasu, kilka sprawdzonych...

Bohaterowie drugiego planu – czyli zdrowe dodatki do dań z selerem naciowym

Garść nasion, łyżeczka pikantnej pasty, miarka wyrazistego sosu, dobrej jakości olej, nietypowy ocet albo szczypta zielonego proszku z alg – tyle wystarczy, żeby w prosty sposób odmienić oblicze każdej potrawy, urozmaicić jej smak i aromat, a przy tym naładować...

Naukowe podejście do gotowania czyli foodpairing – wywiad z Martą Szumiatą

„Nauka na talerzu” to projekt Marty Szumiaty - zajmuje się naukowym podejściem do gotowania i nowatorską techniką foodpairingu Seler naciowy mimo swoich niezliczonych zalet i cennych właściwości odżywczych ma dosyć specyficzny smak – nie wszystkim przypada do gustu i...

Stir Fry z selera naciowego i marchewki

Stir Fry z selera i marchewki Czego potrzebujesz? 2 selery naciowe (serca), opłukane 75 g dojrzałego sera cheddar, drobno startego 100 g miękkiego sera 4 łyżki jogurtu greckiego 2 cebulki dymki, drobno posiekane Świeżo zmielony czarny pieprz ...

Burger z kurczaka i salsa z selera naciowego

Burger z kurczaka z salsą z selera 3 35 minut Czego potrzebujesz? ½ kg mielonego mięsa drobiowego 2 łyżki ostrego sosu chilli 1/4 szkl. drobno posiekanej cebuli 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 jajko 1/2 szkl. bułki tartej 3...
Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej

Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej

Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej 4 - 6 (tworzy 12 pałeczek) 10 minut 20 minut Będziesz potrzebował: 200 g twarożku z ziołami 12 plastrów szynki parmeńskiej seler naciowy Jak przyrządzić: Rozgrzej piekarnik do 190°C Nafaszeruj seler...

Zielony wrap z selerem naciowym

Zielony wrap z selerem naciowym Zieleń to kolor życia i witalności 💚  Wartości te zamknęliśmy w szybkim przepisie na pysznego wrapa. Nie zabrakło w nim selera naciowego 👌 S K Ł A D N I K I:   WRAP ✅ 2 jajka ✅ łyżka dowolnej mąki (może być...
Steki z tuńczyka ze słodko-kwaśnym selerem naciowym

Steki z tuńczyka z selerem naciowym w sosie słodko-kwaśnym

Steki z tuńczyka ze słodko-kwaśnym selerem naciowym 4 - brak Będziesz potrzebował: 4 świeże steki z tuńczyka 2 selery (serca), opłukane i posiekane 1 średnia cebula, drobno posiekana 2 łyżki oliwy z oliwek 3 posiekane pomidory, bez skórki i...

Surówka z selera naciowego i żurawiny z czarnuszką

Surówka z selera i żurawiny z czarnuszką 10 minut   Czego potrzebujesz? 5 łodyg selera naciowego Garść żurawiny lub rodzynek Pół łyżeczki czarnuszki Łyżkę majonezu z dobrym składem lub Łyżkę jogurtu greckiego wymieszanego z łyżeczką musztardy, solą i...
Dip o smaku sera Cheddar z kawałkami selera naciowego

Serowy dip z selerem naciowym

Dip o smaku sera Cheddar z kawałkami selera naciowego 4 - 6 10 minut brak Będziesz potrzebował: 2 selery naciowe (serca), opłukane 75 g dojrzałego sera cheddar, drobno startego 100 g miękkiego sera 4 łyżki jogurtu greckiego 2 cebulki dymki,...

Pasta jajeczna z selerem naciowym

Pasta jajeczna z selerem 1 10 minut Czego potrzebujesz? 2 jajka na twardo Pół pęczka szczypiorku 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki majonezu (lub 2 łyżki jogurtu greckiego z łyżeczką musztardy Dijon) Sól Pieprz Jak przyrządzić: Jajka, seler i...

Mojito z selerem naciowym

Selerowe mojito Czego potrzebujesz? 1 łodygę selera naciowego 1/3 ogórka Łyżeczkę brązowego cukru Garść liści świeżej mięty 250 ml wody gazowanej Jak przyrządzić: Selera i ogórka kroimy w plasterki i wrzucamy do wysokiej szklanki. Dodajemy...

Chłodnik z selera naciowego

Chłodnik selerowy 1 10 minut Czego potrzebujesz? 2 łodygi selera naciowego 1 mały kefir 4 łyżki jogurtu greckiego Garść kopru Garść szczypiorku 1/2 ogórka Ząbek czosnku Kiełki brokuła lub rzodkiewki Sól Pieprz Jak przyrządzić: Kefir, jogurt,...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close