Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Jeżeli będzie dobrze zbilansowany, doda nam energii, dostarczy niezbędnych składników odżywczych, pomoże  utrzymać koncentrację, po prostu sprawi, że poczujemy się fantastycznie. Dlatego warto wstać chwilę wcześniej i jeszcze przed pracą przygotować proste, zdrowe oraz pożywne śniadanie. Dzisiaj podpowiemy wam, jak to zrobić – w wersji wegetariańskiej wykorzystując przy tym pożywny seler naciowy!

ŚNIADANIOWE ZASADY – CO JEŚĆ, ŻEBY SIĘ NAJEŚĆ?

Niby wszyscy wiemy, że śniadanie to podstawa, jednak w praktyce nierzadko zdarza się nam o tym zapominać. Nie mamy czasu, wolimy dłużej pospać albo nie jesteśmy głodni – w efekcie rozpoczynamy dzień bez energii, zmęczeni i rozdrażnieni. Brak śniadania przekłada się również na zmniejszoną koncentrację, senność, częstsze podjadanie, osłabienie organizmu, podatność na infekcje, a nawet… przybieranie na wadze. Poranna głodówka wcale nie pomaga w diecie, wręcz przeciwnie!

Jak więc jeść, żeby się najeść? Śniadanie najlepiej spożywać około godziny lub dwóch po przebudzeniu. Powinno składać się w dużej mierze ze świeżych, sezonowych warzyw. W tej roli świetnie sprawdzą się na przykład pełne witamin pomidory albo seler naciowy – nasze warzywo do zadań specjalnych oczyści organizm z toksyn, nawilży, odżywi, zadba o dobry wygląd skóry i jeszcze lepsze samopoczucie. Mądrze skomponowane śniadaniowe menu będzie też zawierać pełnowartościowe białko (jaja, przetwory mleczne, rośliny strączkowe), produkty zbożowe (kasze, płatki owsiane, pieczywo razowe), orzechy i nasiona (źródło dobrych kwasów tłuszczowych).

JAJKO W NOWEJ ODSŁONIE

Szukasz pomysłu na szybkie, a przy tym zdrowe i sycące śniadanie? W takim razie polecamy jajecznicę, omlety, frittatę i inne smakołyki na bazie jajek. To doskonałe źródło fosfolipidów, tłuszczów nasyconych, antyoksydantów oraz witamin A, D, E, K, witamin z grupy B, wapnia, cynku, fosforu, potasu, selenu i żelaza.

Jaja to oczywiście klasyczna jajecznica z ulubionymi dodatkami: pomidorkami koktajlowymi, szpinakiem, szczypiorkiem czy pokrojonym w kosteczkę selerem naciowym. Masę jajeczną z warzywami możesz nie tylko podsmażyć, ale i zapiec w kokilkach lub foremkach do muffinów – to proty sposób na urozmaicenie i odświeżenie tradycyjnej jajecznicy. Spróbuj też przyrządzić puszysty, lekki omlet, na przykład z duszonymi porami, papryką oraz awokado, albo frittatę, czyli włoską wersję omletu, zapiekaną w naczyniu żaroodpornym. Na naszym facebooku znajdziesz przepis na najlepszą zieloną frittatę – z selerem naciowym, cukinią oraz fetą. Z kolei fanom orientalnych smaków i kuchennych eksperymentów szczególnie powinien spodobać się nasz pomysł na szakszukę, czyli jajka smażone w warzywach. Smacznego!

POŻYWNY SELER NACIOWY… W OWSIANCE?

Dobrym pomysłem na śniadanie są też płatki owsiane – bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega, witaminy, minerały, antyoksydanty oraz błonnik, który chroni nasz przewód pokarmowy, obniża poziom złego cholesterolu, oczyszcza organizm i reguluje poziom glukozy we krwi. Najczęściej płatki jemy na słodko, ugotowane na mleku, z bakaliami, orzechami i owocami, chociaż doskonale smakują również w wersji wytrawnej. W tym wariancie przygotowujemy je na wodzie, doprawiamy szczyptą soli, a potem dorzucamy ulubione dodatki: starty na tarce świeży ogórek i łodygi selera naciowego (pikantnie, chrupko, bardzo zdrowo), pokrojony w kostkę pomidor, oliwki i ser feta (w stylu śródziemnomorskim) albo drobno posiekaną rzodkiewkę, szczypiorek i kiełki (wersja wiosenna).

W ten sam sposób – na wytrawnie – możemy też przygotować jaglankę. Kasza jaglana oczyszcza organizm z toksyn, jest odżywcza i sycąca, a do tego bogata między innymi w żelazo. Do jaglanki lub owsianki dosyp garść dobroczynnych ziaren i nasion, takich jak na przykład sezam, siemię lniane, pestki dyni, słonecznik czy nasiona chia. To nieocenione źródło witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

TOFUCZNICA – DLA WEGAN I NIE TYLKO

Weganie mogą zamiast jajecznicy zjeść równie pyszną i pożywną… tofucznicę. Wystarczy rozgrzać na patelni olej roślinny, odsączyć tofu, pokruszyć je w palcach, chwilę podsmażać, a potem doprawić – koniecznie płatkami drożdżowymi i czarną solą, które dodadzą tofucznicy jajecznego, intensywnego aromatu. Podawana ze szczypiorkiem, szparagami albo jarmużem będzie smakowała wyśmienicie.

Takie śniadanie idealnie uzupełni zielone smoothie z selera naciowego, szpinaku i jabłka  albo energetyczny, żółty shake z ananasa, brzoskwini, banana i selera. To przepis na dzień pełen energii i uśmiechu.

CODZIENNA NIECODZIENNA KANAPKA

Najpopularniejszym chyba śniadaniem są… kanapki. Będą zdrowe i pożywne, jeżeli zwrócimy uwagę na jakość chleba – zamiast pszennego lepiej postawić na pieczywo razowe, pełnoziarniste albo żytnie. Możesz je kupić w sprawdzonej piekarni albo samodzielnie przygotować w domu. Przygodę z domowymi wypiekami warto rozpocząć na przykład od naszego prostego i szybkiego przepisu na chleb z selerem naciowym.

Równie ważne jest to, czym posmarujemy chleb – my polecamy lekką pastę jajeczną z selerem albo prosty, a przy tym efektowny smakowo hummus . Na górę takiej kanapki małóż pokrojone w plastry pomidory, awokado, ogórki, bazylię i inne ulubione składniki.

Pasty do kanapek przygotujemy też między innymi z soczewicy, nerkowców, bobu, buraków, różnych pestek i orzechów, suszonych pomidorów i śliwek, dyni, marchewki albo fasoli. Z tej ostatniej łatwo zrobić wegetariański „smalec”. Wystarczy zmiksować ugotowaną białą fasolę, dodać podsmażoną cebulkę i jabłka, doprawić do smaku sosem sojowym, majerankiem, lubczykiem, jałowcem – i gotowe. Z taką pastą warzywną żadna kanapka nie będzie nudna.

DOBRE ŚNIADANIE = ENERGIA NA CAŁY DZIEŃ

Mamy nadzieję, że przekonaliśmy was do tego, że rano warto wstać chwilę wcześniej i zjeść coś pysznego – dzięki temu zyskacie energię na cały dzień i żadne zadanie nie będzie wam straszne. Jedzcie śniadania na zdrowie!

10 pomysłów na zupy z selerem naciowym. Zdrowe przepisy na każdą okazję

Szukacie pomysłu na lekki lunch? Pyszny obiad? Zaskakującą kolację? Dobrze trafiliście. Dzisiaj mamy dla was dziesięć prostych przepisów na zupy z selerem naciowym, które świetnie sprawdzą się na mniejszy i większy głód. Będzie smacznie, czasem klasycznie,...

Czas na dietę! Przepisy z selerem naciowym na dobry początek odchudzania

Chcecie zrzucić zbędne kilogramy? Poczuć się lepiej we własnym ciele? Zadbać o zdrowie, kondycję i samopoczucie? Dzisiaj podpowiemy wam, jak skutecznie rozpocząć odchudzanie, na co zwrócić uwagę i dlaczego warto planować codzienny jadłospis. Dzięki naszym...

Dieta cukrzycowa. Zdrowe przepisy z selerem naciowym dla diabetyków

Chyba większości z nas dieta cukrzycowa kojarzy się z ograniczeniami. Wbrew pozorom nie musi być jednak nudna i nieciekawa. Jak więc jeść zdrowo, a przy tym smacznie i różnorodnie? Na co powinni zwracać uwagę diabetycy? Dlaczego warto włączyć seler naciowy...
Steki z tuńczyka ze słodko-kwaśnym selerem naciowym

Steki z tuńczyka z selerem naciowym w sosie słodko-kwaśnym

Steki z tuńczyka ze słodko-kwaśnym selerem naciowym 4 - brak Będziesz potrzebował: 4 świeże steki z tuńczyka 2 selery (serca), opłukane i posiekane 1 średnia cebula, drobno posiekana 2 łyżki oliwy z oliwek 3 posiekane pomidory, bez skórki i...
Sycący dip z kawałkami selera naciowego

Sycący dip z selera naciowego

Sycący dip z kawałkami selera naciowego 4 10 minut plus czas namaczania brak Będziesz potrzebował: 2 selery naciowe (serca), opłukane 50 g wiórków kokosowych 240 ml gorącej wody 5 łyżek chrupiącego masła orzechowego 1 łyżka jasnego sosu...

Łosoś na puree z selera

Łosoś na puree z selera 2 20 minut Czego potrzebujesz? 1 ziemniak  3 łodygi selera naciowego Biała część małego pora Łyżka masła klarowanego Sól Pieprz Ok. pół szkl. wody 300 g filetów z łososia Skórka z cytryny Jak przyrządzić: Pora, ziemniaka...

Sałatka z tuńczyka, selera naciowego i ogórka

Sałatka z tuńczyka i ogórka 2 10 minut Czego potrzebujesz? Puszka tuńczyka w sosie własnym 2 łodygi selera 1/3 ogórka 1/2 czerwonej cebuli 1/2 limonki 1 łyżka prawdziwego majonezu sól pieprz Jak przyrządzić: Tuńczyka odsączyć z zalewy i...

Surówka z selera naciowego i żurawiny z czarnuszką

Surówka z selera i żurawiny z czarnuszką 10 minut   Czego potrzebujesz? 5 łodyg selera naciowego Garść żurawiny lub rodzynek Pół łyżeczki czarnuszki Łyżkę majonezu z dobrym składem lub Łyżkę jogurtu greckiego wymieszanego z łyżeczką musztardy, solą i...
Zupa Sweetheart z szalotki, boczku i szałwi

Zupa Sweetheart z selera naciowego, szalotki, boczku i szałwi

Zupa Sweetheart z szalotki, boczku i szałwii Jest to wspaniała zupa przygotowywana z szerokiej gamy całorocznych warzyw. Idealna podawana jest na gorąco z pieczywem czosnkowym lub grzankami. Serwując to danie jako przystawkę, możesz dodać trochę ryżu do...
Dip z awokado i kawałkami selera naciowego

Dip z awokado i kawałkami selera naciowego

Dip z awokado i kawałkami selera naciowego 4 10 minut brak Będziesz potrzebował: 1 awokado 3 rzodkiewki ½ cytryny Sól morska i pieprz Seler naciowy Jak przyrządzić: Rozgnieć awokado widelcem i dodaj wyciśnięty sok z cytryny. Drobno posiekaj...

Śledzie w śmietanie z selerem naciowym

Śledzie w śmietanie z selerem naciowym 2 25 minut Czego potrzebujesz? 500 ml kwaśnej śmietany 8 filetów śledziowych matias 2 łodygi selera naciowego 3 jabłka 2 cebule 2 łyżki cukru 1 łyżeczka chrzanu sok z cytryny sól i pieprz do smaku Jak...

Krewetki z selerem naciowym

Krewetki z selerem naciowym 4 30 minut Czego potrzebujesz? • 2 łyżki oleju • 1 szkl. Cebuli pokrojonej w drobną kostkę • 1 szkl. Posiekanego selera • 1 szkl. Papryki pokrojonej w kostkę • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę • 1 łyżeczka...

Spring rolls z selerem naciowym z sosem z masła orzechowego

Spring rolls z sosem z masła orzechowego 1 20 minut Czego potrzebujesz? 4 arkusze papieru ryżowego 1/2 marchewki 2 łodygi selera naciowego szczypiorek 1/2 ogórka Garść liści sałaty i szpinaku 1/2 papryki Sos: 2 łyżeczki miodu 4 łyżeczki masła...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close