Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Jeżeli będzie dobrze zbilansowany, doda nam energii, dostarczy niezbędnych składników odżywczych, pomoże  utrzymać koncentrację, po prostu sprawi, że poczujemy się fantastycznie. Dlatego warto wstać chwilę wcześniej i jeszcze przed pracą przygotować proste, zdrowe oraz pożywne śniadanie. Dzisiaj podpowiemy wam, jak to zrobić – w wersji wegetariańskiej wykorzystując przy tym pożywny seler naciowy!

ŚNIADANIOWE ZASADY – CO JEŚĆ, ŻEBY SIĘ NAJEŚĆ?

Niby wszyscy wiemy, że śniadanie to podstawa, jednak w praktyce nierzadko zdarza się nam o tym zapominać. Nie mamy czasu, wolimy dłużej pospać albo nie jesteśmy głodni – w efekcie rozpoczynamy dzień bez energii, zmęczeni i rozdrażnieni. Brak śniadania przekłada się również na zmniejszoną koncentrację, senność, częstsze podjadanie, osłabienie organizmu, podatność na infekcje, a nawet… przybieranie na wadze. Poranna głodówka wcale nie pomaga w diecie, wręcz przeciwnie!

Jak więc jeść, żeby się najeść? Śniadanie najlepiej spożywać około godziny lub dwóch po przebudzeniu. Powinno składać się w dużej mierze ze świeżych, sezonowych warzyw. W tej roli świetnie sprawdzą się na przykład pełne witamin pomidory albo seler naciowy – nasze warzywo do zadań specjalnych oczyści organizm z toksyn, nawilży, odżywi, zadba o dobry wygląd skóry i jeszcze lepsze samopoczucie. Mądrze skomponowane śniadaniowe menu będzie też zawierać pełnowartościowe białko (jaja, przetwory mleczne, rośliny strączkowe), produkty zbożowe (kasze, płatki owsiane, pieczywo razowe), orzechy i nasiona (źródło dobrych kwasów tłuszczowych).

JAJKO W NOWEJ ODSŁONIE

Szukasz pomysłu na szybkie, a przy tym zdrowe i sycące śniadanie? W takim razie polecamy jajecznicę, omlety, frittatę i inne smakołyki na bazie jajek. To doskonałe źródło fosfolipidów, tłuszczów nasyconych, antyoksydantów oraz witamin A, D, E, K, witamin z grupy B, wapnia, cynku, fosforu, potasu, selenu i żelaza.

Jaja to oczywiście klasyczna jajecznica z ulubionymi dodatkami: pomidorkami koktajlowymi, szpinakiem, szczypiorkiem czy pokrojonym w kosteczkę selerem naciowym. Masę jajeczną z warzywami możesz nie tylko podsmażyć, ale i zapiec w kokilkach lub foremkach do muffinów – to proty sposób na urozmaicenie i odświeżenie tradycyjnej jajecznicy. Spróbuj też przyrządzić puszysty, lekki omlet, na przykład z duszonymi porami, papryką oraz awokado, albo frittatę, czyli włoską wersję omletu, zapiekaną w naczyniu żaroodpornym. Na naszym facebooku znajdziesz przepis na najlepszą zieloną frittatę – z selerem naciowym, cukinią oraz fetą. Z kolei fanom orientalnych smaków i kuchennych eksperymentów szczególnie powinien spodobać się nasz pomysł na szakszukę, czyli jajka smażone w warzywach. Smacznego!

POŻYWNY SELER NACIOWY… W OWSIANCE?

Dobrym pomysłem na śniadanie są też płatki owsiane – bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega, witaminy, minerały, antyoksydanty oraz błonnik, który chroni nasz przewód pokarmowy, obniża poziom złego cholesterolu, oczyszcza organizm i reguluje poziom glukozy we krwi. Najczęściej płatki jemy na słodko, ugotowane na mleku, z bakaliami, orzechami i owocami, chociaż doskonale smakują również w wersji wytrawnej. W tym wariancie przygotowujemy je na wodzie, doprawiamy szczyptą soli, a potem dorzucamy ulubione dodatki: starty na tarce świeży ogórek i łodygi selera naciowego (pikantnie, chrupko, bardzo zdrowo), pokrojony w kostkę pomidor, oliwki i ser feta (w stylu śródziemnomorskim) albo drobno posiekaną rzodkiewkę, szczypiorek i kiełki (wersja wiosenna).

W ten sam sposób – na wytrawnie – możemy też przygotować jaglankę. Kasza jaglana oczyszcza organizm z toksyn, jest odżywcza i sycąca, a do tego bogata między innymi w żelazo. Do jaglanki lub owsianki dosyp garść dobroczynnych ziaren i nasion, takich jak na przykład sezam, siemię lniane, pestki dyni, słonecznik czy nasiona chia. To nieocenione źródło witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

TOFUCZNICA – DLA WEGAN I NIE TYLKO

Weganie mogą zamiast jajecznicy zjeść równie pyszną i pożywną… tofucznicę. Wystarczy rozgrzać na patelni olej roślinny, odsączyć tofu, pokruszyć je w palcach, chwilę podsmażać, a potem doprawić – koniecznie płatkami drożdżowymi i czarną solą, które dodadzą tofucznicy jajecznego, intensywnego aromatu. Podawana ze szczypiorkiem, szparagami albo jarmużem będzie smakowała wyśmienicie.

Takie śniadanie idealnie uzupełni zielone smoothie z selera naciowego, szpinaku i jabłka  albo energetyczny, żółty shake z ananasa, brzoskwini, banana i selera. To przepis na dzień pełen energii i uśmiechu.

CODZIENNA NIECODZIENNA KANAPKA

Najpopularniejszym chyba śniadaniem są… kanapki. Będą zdrowe i pożywne, jeżeli zwrócimy uwagę na jakość chleba – zamiast pszennego lepiej postawić na pieczywo razowe, pełnoziarniste albo żytnie. Możesz je kupić w sprawdzonej piekarni albo samodzielnie przygotować w domu. Przygodę z domowymi wypiekami warto rozpocząć na przykład od naszego prostego i szybkiego przepisu na chleb z selerem naciowym.

Równie ważne jest to, czym posmarujemy chleb – my polecamy lekką pastę jajeczną z selerem albo prosty, a przy tym efektowny smakowo hummus . Na górę takiej kanapki małóż pokrojone w plastry pomidory, awokado, ogórki, bazylię i inne ulubione składniki.

Pasty do kanapek przygotujemy też między innymi z soczewicy, nerkowców, bobu, buraków, różnych pestek i orzechów, suszonych pomidorów i śliwek, dyni, marchewki albo fasoli. Z tej ostatniej łatwo zrobić wegetariański „smalec”. Wystarczy zmiksować ugotowaną białą fasolę, dodać podsmażoną cebulkę i jabłka, doprawić do smaku sosem sojowym, majerankiem, lubczykiem, jałowcem – i gotowe. Z taką pastą warzywną żadna kanapka nie będzie nudna.

DOBRE ŚNIADANIE = ENERGIA NA CAŁY DZIEŃ

Mamy nadzieję, że przekonaliśmy was do tego, że rano warto wstać chwilę wcześniej i zjeść coś pysznego – dzięki temu zyskacie energię na cały dzień i żadne zadanie nie będzie wam straszne. Jedzcie śniadania na zdrowie!

Przepisy z selerem naciowym kuchni amerykańskiej

Lekkie jajeczne muffinki na śniadanie, makaron z serem na obiad, kolacja w hawajskim stylu – kuchnia amerykańska ma nam do zaoferowania całe bogactwo smaków i aromatów. Wbrew obiegowym opiniom może też być bardzo zdrowa – zwłaszcza w naszym inspirującym, selerowym...

Roślinne burgery z selerem naciowym – proste i szybkie przepisy

Soczysty burger w bułce, frytki, shake – oto klasyczny, amerykański zestaw, któremu wprost nie sposób się oprzeć. Zwłaszcza, gdy rolę główną gra w nim roślinny kotlet z selerem naciowym. Według nas smakuje jeszcze lepiej od tradycyjnego. Nie musicie jednak wierzyć na...

Kuchnia afrykańska z selerem naciowym – wybierz się w kulinarną podróż

Naturalne składniki, prostota przygotowania, bogactwo smaków i aromatów – to podstawowe cechy kuchni afrykańskiej, w Polsce niezbyt jeszcze znanej i popularnej. Całkiem niesłusznie! Możecie się o tym przekonać, wyruszając z nami w podróż pełną przygód i...

Spring rolls z selerem naciowym z sosem z masła orzechowego

Spring rolls z sosem z masła orzechowego 1 20 minut Czego potrzebujesz? 4 arkusze papieru ryżowego 1/2 marchewki 2 łodygi selera naciowego szczypiorek 1/2 ogórka Garść liści sałaty i szpinaku 1/2 papryki Sos: 2 łyżeczki miodu 4 łyżeczki masła...

Kotlety kapuściane z selerem naciowym

Kotlety kapuściane z selerem naciowym 2 30 minut Czego potrzebujesz? 0,5 kg kapusty 3 łodygi selera naciowego 1/2 szklanki kaszy manny 1 cebula 3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku przecier pomidorowy bułka tarta sól i pieprz do smaku przyprawa do...

Zupa krem z selera naciowego

Zupa krem z selera naciowego 4 20 minut Czego potrzebujesz? 2 duże pory 1 pęczek selera naciowego 3 ząbki czosnku 4 łyżki masła klarowanego 2-3 szkl. Wody Do dekoracji: Śmietanka 30% Oliwa z oliwek Usmażony na chrupko bekon lub grzanki...

Chłodnik z selera naciowego

Chłodnik selerowy 1 10 minut Czego potrzebujesz? 2 łodygi selera naciowego 1 mały kefir 4 łyżki jogurtu greckiego Garść kopru Garść szczypiorku 1/2 ogórka Ząbek czosnku Kiełki brokuła lub rzodkiewki Sól Pieprz Jak przyrządzić: Kefir, jogurt,...
Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej

Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej

Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej 4 - 6 (tworzy 12 pałeczek) 10 minut 20 minut Będziesz potrzebował: 200 g twarożku z ziołami 12 plastrów szynki parmeńskiej seler naciowy Jak przyrządzić: Rozgrzej piekarnik do 190°C Nafaszeruj seler...

Chrupiąca sałatka z selerem naciowym i jabłkiem

Chrupiąca sałatka z selerem naciowym i jabłkiem 4 10 minut Czego potrzebujesz? 4 szklanki posiekanego selera naciowego 1 średnie jabłko pokrojone w kostkę 2 szkl. rzodkiewek pokrojonych w cienkie plasterki 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w...

Hamburgerowa zupa z selerem naciowym / Selerlove

Zupa hamburgerowa z selerem naciowym 4 1 godzina Czego potrzebujesz? 1 kg mielonej wołowiny 1 drobno posiekana cebula 4 marchewki pokrojone w kostkę 3 łodygi selera naciowego pokrojonego w cienkie plasterki 1 puszka pomidorów bez skórek 6...

Selerowy detoks – koktajl z selerem naciowym / Selerlove

Selerowy detoks 1 10 minut Czego potrzebujesz? 1 szkl. świeżego ananasa 1 zielony ogórek 2 łodygi selera naciowego 1 cytryna 0,5 cm świeżego imbiru banan 1 brzoskwinia Jak przyrządzić: Owoce obieramy i kroimy na mniejsze części. Imbir ścieramy...

Mojito z selerem naciowym

Selerowe mojito Czego potrzebujesz? 1 łodygę selera naciowego 1/3 ogórka Łyżeczkę brązowego cukru Garść liści świeżej mięty 250 ml wody gazowanej Jak przyrządzić: Selera i ogórka kroimy w plasterki i wrzucamy do wysokiej szklanki. Dodajemy...

Klopsiki w kremowym sosie z selera naciowego

Klopsiki w kremowym sosie selerowym 2 45 minut Czego potrzebujesz? 375 g mięsa mielonego 1 łyżka bułki tartej 2 ząbki czosnku ½ cebuli 1 łyżka tartego parmezanu ½ szkl. śmietany kremówki 1 jajko 1 mała szalotka 2 łodygi selera naciowego 1...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close