Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Jeżeli będzie dobrze zbilansowany, doda nam energii, dostarczy niezbędnych składników odżywczych, pomoże  utrzymać koncentrację, po prostu sprawi, że poczujemy się fantastycznie. Dlatego warto wstać chwilę wcześniej i jeszcze przed pracą przygotować proste, zdrowe oraz pożywne śniadanie. Dzisiaj podpowiemy wam, jak to zrobić – w wersji wegetariańskiej wykorzystując przy tym pożywny seler naciowy!

ŚNIADANIOWE ZASADY – CO JEŚĆ, ŻEBY SIĘ NAJEŚĆ?

Niby wszyscy wiemy, że śniadanie to podstawa, jednak w praktyce nierzadko zdarza się nam o tym zapominać. Nie mamy czasu, wolimy dłużej pospać albo nie jesteśmy głodni – w efekcie rozpoczynamy dzień bez energii, zmęczeni i rozdrażnieni. Brak śniadania przekłada się również na zmniejszoną koncentrację, senność, częstsze podjadanie, osłabienie organizmu, podatność na infekcje, a nawet… przybieranie na wadze. Poranna głodówka wcale nie pomaga w diecie, wręcz przeciwnie!

Jak więc jeść, żeby się najeść? Śniadanie najlepiej spożywać około godziny lub dwóch po przebudzeniu. Powinno składać się w dużej mierze ze świeżych, sezonowych warzyw. W tej roli świetnie sprawdzą się na przykład pełne witamin pomidory albo seler naciowy – nasze warzywo do zadań specjalnych oczyści organizm z toksyn, nawilży, odżywi, zadba o dobry wygląd skóry i jeszcze lepsze samopoczucie. Mądrze skomponowane śniadaniowe menu będzie też zawierać pełnowartościowe białko (jaja, przetwory mleczne, rośliny strączkowe), produkty zbożowe (kasze, płatki owsiane, pieczywo razowe), orzechy i nasiona (źródło dobrych kwasów tłuszczowych).

JAJKO W NOWEJ ODSŁONIE

Szukasz pomysłu na szybkie, a przy tym zdrowe i sycące śniadanie? W takim razie polecamy jajecznicę, omlety, frittatę i inne smakołyki na bazie jajek. To doskonałe źródło fosfolipidów, tłuszczów nasyconych, antyoksydantów oraz witamin A, D, E, K, witamin z grupy B, wapnia, cynku, fosforu, potasu, selenu i żelaza.

Jaja to oczywiście klasyczna jajecznica z ulubionymi dodatkami: pomidorkami koktajlowymi, szpinakiem, szczypiorkiem czy pokrojonym w kosteczkę selerem naciowym. Masę jajeczną z warzywami możesz nie tylko podsmażyć, ale i zapiec w kokilkach lub foremkach do muffinów – to proty sposób na urozmaicenie i odświeżenie tradycyjnej jajecznicy. Spróbuj też przyrządzić puszysty, lekki omlet, na przykład z duszonymi porami, papryką oraz awokado, albo frittatę, czyli włoską wersję omletu, zapiekaną w naczyniu żaroodpornym. Na naszym facebooku znajdziesz przepis na najlepszą zieloną frittatę – z selerem naciowym, cukinią oraz fetą. Z kolei fanom orientalnych smaków i kuchennych eksperymentów szczególnie powinien spodobać się nasz pomysł na szakszukę, czyli jajka smażone w warzywach. Smacznego!

POŻYWNY SELER NACIOWY… W OWSIANCE?

Dobrym pomysłem na śniadanie są też płatki owsiane – bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega, witaminy, minerały, antyoksydanty oraz błonnik, który chroni nasz przewód pokarmowy, obniża poziom złego cholesterolu, oczyszcza organizm i reguluje poziom glukozy we krwi. Najczęściej płatki jemy na słodko, ugotowane na mleku, z bakaliami, orzechami i owocami, chociaż doskonale smakują również w wersji wytrawnej. W tym wariancie przygotowujemy je na wodzie, doprawiamy szczyptą soli, a potem dorzucamy ulubione dodatki: starty na tarce świeży ogórek i łodygi selera naciowego (pikantnie, chrupko, bardzo zdrowo), pokrojony w kostkę pomidor, oliwki i ser feta (w stylu śródziemnomorskim) albo drobno posiekaną rzodkiewkę, szczypiorek i kiełki (wersja wiosenna).

W ten sam sposób – na wytrawnie – możemy też przygotować jaglankę. Kasza jaglana oczyszcza organizm z toksyn, jest odżywcza i sycąca, a do tego bogata między innymi w żelazo. Do jaglanki lub owsianki dosyp garść dobroczynnych ziaren i nasion, takich jak na przykład sezam, siemię lniane, pestki dyni, słonecznik czy nasiona chia. To nieocenione źródło witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

TOFUCZNICA – DLA WEGAN I NIE TYLKO

Weganie mogą zamiast jajecznicy zjeść równie pyszną i pożywną… tofucznicę. Wystarczy rozgrzać na patelni olej roślinny, odsączyć tofu, pokruszyć je w palcach, chwilę podsmażać, a potem doprawić – koniecznie płatkami drożdżowymi i czarną solą, które dodadzą tofucznicy jajecznego, intensywnego aromatu. Podawana ze szczypiorkiem, szparagami albo jarmużem będzie smakowała wyśmienicie.

Takie śniadanie idealnie uzupełni zielone smoothie z selera naciowego, szpinaku i jabłka  albo energetyczny, żółty shake z ananasa, brzoskwini, banana i selera. To przepis na dzień pełen energii i uśmiechu.

CODZIENNA NIECODZIENNA KANAPKA

Najpopularniejszym chyba śniadaniem są… kanapki. Będą zdrowe i pożywne, jeżeli zwrócimy uwagę na jakość chleba – zamiast pszennego lepiej postawić na pieczywo razowe, pełnoziarniste albo żytnie. Możesz je kupić w sprawdzonej piekarni albo samodzielnie przygotować w domu. Przygodę z domowymi wypiekami warto rozpocząć na przykład od naszego prostego i szybkiego przepisu na chleb z selerem naciowym.

Równie ważne jest to, czym posmarujemy chleb – my polecamy lekką pastę jajeczną z selerem albo prosty, a przy tym efektowny smakowo hummus . Na górę takiej kanapki małóż pokrojone w plastry pomidory, awokado, ogórki, bazylię i inne ulubione składniki.

Pasty do kanapek przygotujemy też między innymi z soczewicy, nerkowców, bobu, buraków, różnych pestek i orzechów, suszonych pomidorów i śliwek, dyni, marchewki albo fasoli. Z tej ostatniej łatwo zrobić wegetariański „smalec”. Wystarczy zmiksować ugotowaną białą fasolę, dodać podsmażoną cebulkę i jabłka, doprawić do smaku sosem sojowym, majerankiem, lubczykiem, jałowcem – i gotowe. Z taką pastą warzywną żadna kanapka nie będzie nudna.

DOBRE ŚNIADANIE = ENERGIA NA CAŁY DZIEŃ

Mamy nadzieję, że przekonaliśmy was do tego, że rano warto wstać chwilę wcześniej i zjeść coś pysznego – dzięki temu zyskacie energię na cały dzień i żadne zadanie nie będzie wam straszne. Jedzcie śniadania na zdrowie!

Nowe diety i kulinarne trendy – na przykładzie przepisów z selerem naciowym

Co jedzą peskatarianie i czym się różnią od wegetarian? Jak działa fleksitarianizm? Dlaczego klimatarianizm zdobywa coraz więcej zwolenników? Dzisiaj wspólnie poszukamy odpowiedzi na te i inne pytania, poznamy najnowsze kulinarne trendy, popularne diety oraz pyszne...

Pomysł na roślinną kolację – pyszne przepisy z selerem naciowym

O której godzinie najlepiej zjeść ostatni posiłek przed snem? Jak go skomponować? Których produktów lepiej unikać ‒ i dlaczego? Wokół kolacji, nie tylko wegetariańskiej, narosło wiele szkodliwych mitów. Dzisiaj rozprawimy się z nimi wszystkimi i na smacznych...

Warzywa zamiast mięsa, czyli źródła białka w kuchni roślinnej – przepisy z selerem naciowym

Warzywa zamiast mięsa, czyli źródła białka w kuchni roślinnej – przepisy z selerem naciowym Czy dieta wegetariańska może być bogata w białko? Pełnowartościowa? Zdrowa? Jeżeli też zadajecie sobie te pytania, dobrze trafiliście. Dzisiaj wspólnie poszukamy odpowiedzi,...

Kurczak z selerem naciowym w sosie pieprzowym

Kurczak w sosie pieprzowym z selerem 4 35 minut Czego potrzebujesz? 1 kg mięsa kurczaka bez kości (np. Mięso z udek) ½ łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Sól Cebula 2 szklanki posiekanego selera...

Lemoniada z selerem naciowym

Lemoniada z selerem naciowym 10 minut Czego potrzebujesz? 2 łodygi selera naciowego 1 jabłko 1 cytryna 1 pomarańcza 1 ogórek  świeża mięta woda mineralna Jak przyrządzić: Wszystkie warzywa i owoce obieramy, wydrążamy pestki z cytryny, jabłka i pomarańczy,...

Pasta jajeczna z selerem naciowym

Pasta jajeczna z selerem 1 10 minut Czego potrzebujesz? 2 jajka na twardo Pół pęczka szczypiorku 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki majonezu (lub 2 łyżki jogurtu greckiego z łyżeczką musztardy Dijon) Sól Pieprz Jak przyrządzić: Jajka, seler i...

Kotlety kapuściane z selerem naciowym

Kotlety kapuściane z selerem naciowym 2 30 minut Czego potrzebujesz? 0,5 kg kapusty 3 łodygi selera naciowego 1/2 szklanki kaszy manny 1 cebula 3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku przecier pomidorowy bułka tarta sól i pieprz do smaku przyprawa do...

Orkiszowe naleśniki z selerem naciowym

Orkiszowe naleśniki z serem 2 20 minut Będziesz potrzebował NALEŚNIKI 0,5 szklanki mąki orkiszowej 1 łyżeczka suszonej papryki 1 jajko ½ szklanki wody szczypta soli olej do smażenia NADZIENIE ½ czerwonej cebuli 1 marchewka ½ pora 1 pietruszka 2...
Hummus z buraka i fasolki w towarzystwie kawałków selera naciowego

Hummus z buraka i fasolki do selera naciowego

Hummus z buraka i fasolki w towarzystwie kawałków selera naciowego Połączenie wspaniałego smaku buraka wraz z fasolką w tym pysznym dipie, idealnie komponuje się z chrupiącymi warzywami, takimi jak seler naciowy, marchew czy ogórek. 4 - 6 10 minut brak...

Dip z selera naciowego

Dip z selera naciowego 2 15 minut Będziesz potrzebował: 2 porcje 3 łodygi selera naciowego kawałek zielonego ogórka sól, pieprz małe opakowanie jogurtu greckiego Jak przyrządzić: Seler naciowy oraz ogórka oczyszczamy. Kroimy na mniejsze...
Steki z tuńczyka ze słodko-kwaśnym selerem naciowym

Steki z tuńczyka z selerem naciowym w sosie słodko-kwaśnym

Steki z tuńczyka ze słodko-kwaśnym selerem naciowym 4 - brak Będziesz potrzebował: 4 świeże steki z tuńczyka 2 selery (serca), opłukane i posiekane 1 średnia cebula, drobno posiekana 2 łyżki oliwy z oliwek 3 posiekane pomidory, bez skórki i...

Wolnogotowane Chow Mein z selerem naciowym

Wolnogotowane Chow mein 2 10 minut 60 minut Czego potrzebujesz? 1 łyżeczkę oleju Filet z kurczaka 4 marchewki 4 cebulki dymki 3 łodygi selera naciowego 1 szklankę bulionu 1 łyżeczkę cukru 1/3 szkl. sosu sojowego 1/4 płatków chilli 1/4 łyżeczki...

Sałatka z tuńczyka, selera naciowego i ogórka

Sałatka z tuńczyka i ogórka 2 10 minut Czego potrzebujesz? Puszka tuńczyka w sosie własnym 2 łodygi selera 1/3 ogórka 1/2 czerwonej cebuli 1/2 limonki 1 łyżka prawdziwego majonezu sól pieprz Jak przyrządzić: Tuńczyka odsączyć z zalewy i...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close