Porcje: 4
Czas przygotowania: 45 minut

Cheeseeburgerowy chowder z selerem naciowym
Chowder cheeseburgerowy to klasyczna zupa kuchni amerykańskiej. Połączenie wołowiny, warzyw, śmietany i sera nikogo nie pozostawi obojętnym. Jeżeli klasyczny cheeseburger w klasycznej formie w bułce się Wam już znudził, to najwyższy czas wypróbować w formie zupy. Oczywiście nasza wersja, jest o zdrowsza od tej zza oceanu, za sprawą selera naciowego.
SKŁADNIKI:
500 g mielonej wołowiny
3/4 szkl. drobno posiekanej cebuli
3/4 szkl. tartej marchewki
3/4 szkl. selera naciowego pokrojonego w kostkę
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka natki pietruszki
4 łyżki masła
3 szklanki bulionu
4 szklanki obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
1/4 szkl. mąki uniwersalnej
2 szkl. tartego sera cheddar
1,5 szkl. mleka
1/4 szkl. kwaśnej śmietany
Sól/ pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Na rozgrzanej patelni podsmaż wołowinę, aż puści tłuszcz.
Dodaj wszystkie warzywa i przyprawy i smaż ciągle mieszając aż wszystkie składniki się zarumienią.
Przełóż do garnka, zalej bulionem i gotuj pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj mąkę i zrób zasmażkę. Dodaj do zupy ciągle mieszając, aż stanie się gęsta.
Gotuj przez 5 minut na małym ogniu.
Dodaj mleko i ser- gotuj do momentu aż ser całkowicie się rozpuści.
Podawaj z kwaśną śmietaną.
Jeśli chcesz by zupa nie była tak kaloryczna, możesz pominąć zasmażkę.