Faszerowana papryka z selerem naciowym
SKŁADNIKI:
4 średnie papryki
20g masła
2 łodygi selera naciowego
1 drobno posiekany por
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki chilli
puszka soczewicy
Puszka pomidorów
1/3 szkl. Posiekanej natki pietruszki
3 łyżeczki oliwy z oliwek
Sól i pieprz do smaku
Pół szkl. wody
PRZYGOTOWANIE
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej por, seler i czosnek. Dodać sól, pieprz i przyprawy. Podsmażyć ok. 2 minuty.
Dodać soczewicę i pomidory. Dusić razem ok. 3 minut. Dodać natkę pietruszki.
Sos powinien się zredukować i mieć dość gęstą konsystencję.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Z papryk odciąć czubek i wyjąć nasiona. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym i napełnić wcześniej przygotowanym farszem.
Przykryć odciętą “czapeczką”. Nalać wody, przykryć folią aluminiową lub pokrywką i piec ok. 30 minut (aż będą miękkie).
Pod koniec pieczenia zdjąć folię i pozwolić się papryce zarumienić.