Odżdża z selerem naciowym
Przepis wprost z rozgrzanej słońcem Afryki. Odżdża to sycąca pomidorowa jajecznica z ostrą nutą.
SKŁADNIKI:
2 łodygi selera naciowego
1 czerwona cebula
2-3 jajka
Łyżka masła
2 ząbki czosnku
2 duże pomidory bez skóry lub 200 ml passaty pomidorowej
1/3- ½ łyżeczki harissy
½ łyżeczki kuminu (kmin rzymski nie kminek)
Sól/ pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Na maśle na małym ogniu zeszklić drobno posiekaną cebulę i seler. Dodać pastę harissa oraz przyprawy i podsmażyć, aż w kuchni zacznie roznosić się zapach.
Dodać pomidory, wymieszać i poddusić, aż smaki się połączą przez ok 4 minuty.
Wbić jajka i smażyć dalej, aż białka się zetną a żółtko nadal pozostanie płynne.
Podawać z pieczywem, posypane świeżą kolendrą, natką pietruszki i szczypiorkiem.