Rozgrzewająca zupa z selera naciowego i kalafiora z kurkumą i imbirem
SKŁADNIKI:
4 szklanki różyczek kalafiora
1 średnia cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane
2 cm świeżego imbiru, obranego i startego
3 dojrzałe pomidory, drobno posiekane
1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę
2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
1 jalapeno, bez nasion i drobno posiekane
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka kuminu w proszku
1 łyżeczka kolendry w proszku
1 łyżeczka kurkumy w proszku
1 szklanka mleka kokosowego
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki posiekanej natki kolendry
sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
W garnku na średnim ogniu rozgrzej oliwę.
Dodaj cebulę i smaż przez 5 minut. Dodaj seler i marchewkę i podsmażaj przez kolejne 5 minut.
Dodaj czosnek, jalapeno i imbir- wymieszaj wszystko dokładnie i dorzuć różyczki kalafiora, pomidory i 4 szklanki wody.
Dodaj zmielony kminek, kurkumę i kolendrę. Wymieszaj dokładnie, przykryj pokrywką i gotuj przez 30 minut na średnim ogniu.
Wlej mleko kokosowe i gotuj jeszcze przez 1 minutę.
Zdejmij z ognia, dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem.
Posyp posiekaną kolendrą.