wegetariańskie gołąbki (nadziewane kaszą z selerem i kalafiorem)
SKŁADNIKI:
1 główka kapusty gołąbkowej
1 mała główka kalafiora
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
½ szklanki kaszy jęczmiennej (do ugotowania)
2 łyżki sosu sojowego
Sól, pieprz
1 jajko
Kilka łyżek „błyskawicznych” płatków owsianych lub bułki tartej
PRZYGOTOWANIE
Z kapusty delikatnie oderwij liście, a następnie krótko obgotuj we wrzątku. Odłóż.
Kalafior ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
Na patelni zeszklij drobno posiekaną cebulę i seler, dodaj różyczki kalafiora. Pod koniec smażenia dopraw sosem sojowym.
W misce połącz ugotowaną kaszę, małe cząstki kalafiora, cebulę, seler, jajko i płatki. Wymieszaj, dopraw do smaku, odstaw na kwadrans, żeby płatki napęczniały.
Farsz zawijaj w liście kapusty.
Gotowe gołąbki ułóż w naczyniu do zapiekania i wstaw do pieca na ok. 45 minut w temp. 180 stopni C.
Gotowe gołąbki możesz podawać np. z sosem pomidorowym lub koperkowym.