Grzybowo-selerowy Bourguignon

Grzybowo-selerowy Bourguignon

Grzybowo-selerowy Bourguignon       Porcje: 4       Czas przygotowania: 60 minut SKŁADNIKI: 250 g szalotek lub małych cebulek 250 g mini marchewek 1 łyżka oleju 850 g małych pieczarek 4 łodygi selera naciowego 4 ząbki czosnku, przetarte 3/4 szklanki czerwonego wina 2...
Bigos z jarmużu, selera naciowego i dyni

Bigos z jarmużu, selera naciowego i dyni

Bigos z jarmużu, selera naciowego i dyni SKŁADNIKI: 1 mała dynia hokaido 2 łodygi selera naciowego 2 garście jarmużu bez łodyg mała cebula 2 ząbki czosnku łyżka masła klarowanego sól, pieprz, rozmaryn szklanka wody laska kiełbasy myśliwskiej (opcjonalnie)...
Zupa marchewkowo- selerowa

Zupa marchewkowo- selerowa

Zupa marchewkowo- selerowa SKŁADNIKI: 3 łodygi selera naciowego 2 duże marchewki Por 2 łyżki masła klarowanego Sól/ pieprz/ gałka muszkatałowa/ chilli 2 szkl. bulionu lub wody PRZYGOTOWANIE Makaron umieść w dużej misce, zalej go wrzątkiem, przykryj pokrywką i zostaw...
Makaron z sosem serowo- selerowym

Makaron z sosem serowo- selerowym

Makaron z sosem serowo- selerowym SKŁADNIKI: 1 szkl. ugotowanego makaronu 3 łodygi selera naciowego 1 duży por Kieliszek białego wina Tymianek ½ szkl. tartego sera cheddar 2 łyżki śmietany kremówki Sól/ pieprz Oliwa PRZYGOTOWANIE Seler i por kroimy w plasterki. Na...
Smoothie bowl z selera naciowego na mleku migdałowym

Smoothie bowl z selera naciowego na mleku migdałowym

Smoothie bowl z selera naciowego na mleku migdałowym SKŁADNIKI: ½ szkl. niesłodzonego mleka migdałowego 2 łodygi selera naciowego 2 daktyle bez pestek 1 szklanka jarmużu bez łodyg 1 łyżka masła orzechowego (lub migdałowego) 1 mrożony banan PRZYGOTOWANIE Banana...
Tofu po koreańsku z kimchi z selera naciowego

Tofu po koreańsku z kimchi z selera naciowego

      Porcje: 2       Czas przygotowania (marynata): 24-48h       Czas gotowania: 30 minut Tofu po koreańsku z kimchi z selera naciowego SKŁADNIKI: 1 opakowanie tofu 2 łyżki sosu sojowego lub tammari, 1/ 2 łyżki syropu klonowego lub miodu  1/ 2 łyżki sosu gochujang  1...
Sałatka śródziemnomorska z selerem naciowym

Sałatka śródziemnomorska z selerem naciowym

Sałatka śródziemnomorska z selerem naciowym SKŁADNIKI: 4 filiżanki selera naciowego 1 szklanka oliwek zielonych 1/3 szklanki czarnych oliwek 2 garści rukoli ½ pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii ½ szkl. suszonych moreli ½...
Buddha bowl z selerem naciowym

Buddha bowl z selerem naciowym

Buddha bowl z selerem naciowym SKŁADNIKI: 6 różyczek kalafiora Buffalo z przepisu Kalafiorowe wege „skrzydełka” Buffalo 1 łodyga selera naciowego pokrojona w kostkę 10 brukselek przekrojonych na pół ½ batata pokrojonego w ćwiartki 5 łyżek gotowanej ciecierzycy (może...
Kalafiorowe wege „skrzydełka” Buffalo

Kalafiorowe wege „skrzydełka” Buffalo

Kalafiorowe wege „skrzydełka” Buffalo SKŁADNIKI: 1 szklanka wody 1 szkl. mąki z ciecierzycy 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 duży kalafior podzielony na małe różyczki 3/4 szkl. ostrego sosu 1 łyżka roztopionego masła 2 łodygi selera naciowego Łagodny dressing...
Zupa pomidorowa z selerem, soczewicą i brukselką

Zupa pomidorowa z selerem, soczewicą i brukselką

Zupa pomidorowa z selerem, soczewicą i brukselką SKŁADNIKI: 1 cebula pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku, posiekane 2 łodygi selera naciowego, posiekane 1 duża marchewka, posiekana 2 szkl. brukselki pokrojonej w ćwiartki 2 łyżeczki chili w proszku 2 łyżeczki kuminu...
Zupa dyniowo-selerowa

Zupa dyniowo-selerowa

Zupa dyniowo-selerowa SKŁADNIKI: ½ dyni hokaido 2 marchewki 4 łodygi selera naciowego Duży por 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki czerwonej lub żółtej pasty curry 2 łyżki masła klarowanego Puszka mleka kokosowego lub śmietanki 30% Szklanka bulionu Sól/ pieprz PRZYGOTOWANIE...
Zielone wrapy z selerem naciowym

Zielone wrapy z selerem naciowym

Zielone wrapy z selerem naciowym SKŁADNIKI: 2 jajka Łyżka dowolnej mąki (może być bezglutenowa) Łyżeczka skrobi Garść szpinaku, jarmużu lub roszponki Farsz: 2 łodygi selera naciowego ½ malej cukinii 3 szparagi Pęczek szczypiorku Garść szpinaku Ząbek czosnku Sól/...
Selerowo-limonkowa granita

Selerowo-limonkowa granita

Selerowo-limonkowa granita SKŁADNIKI: 1 szkl. wody 50 g cukru pudru lub innego „słodzidła” Sok z 4 limonek 2 łodygi selera naciowego. PRZYGOTOWANIE Wodę z cukrem zagotować i odstawić do ostygnięcia. Seler pokroić w plasterki i umieścić w blenderze. Dodać wodę z cukrem...
Zupa minestrone z selerem naciowym

Zupa minestrone z selerem naciowym

Zupa minestrone z selerem naciowym SKŁADNIKI: 2 łyżki oliwy z oliwek 3/4 szklanki cebuli pokrojonej w kostkę 1/2 szklanki pokrojonego selera naciowego 1/2 szklanki marchewki obranej, podzielonej na ćwiartki i pokrojonej w plasterki 2 łyżeczki czosnku sól i pieprz do...
Smoothie krwawa Mary z selerem naciowym

Smoothie krwawa Mary z selerem naciowym

Smoothie krwawa Mary z selerem naciowym SKŁADNIKI: 3 średnie pomidory 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki selera pokrojonego w kostkę (około 2 łodygi) 1/2 średniego awokado 1 łyżka chrzanu 2 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire 10 kropli sosu Tabasco 2 1/2 łyżki...
Chłodnik litewski z selerem naciowym

Chłodnik litewski z selerem naciowym

Chłodnik litewski z selerem naciowym SKŁADNIKI: 1 pęczek botwinki z większymi buraczkami 500 ml bulionu 2 łodygi selera naciowego 400 g kefiru 400 g śmietany 18% 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanego koperku 1 duży ogórek 6 rzodkiewek 1- 2 ząbki czosnku1...
Falafele z bobu i selera naciowego

Falafele z bobu i selera naciowego

Falafele z bobu i selera naciowego SKŁADNIKI: 0,5 kg świeżego bobu 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku Garść drobno posiekanych liści selera naciowego 5 łyżek drobno poszatkowanej świeżej natki kolendry 2-3 łyżki mąki z ciecierzycy lub grochu (może być też każda inna) 2...
Surówka z selera naciowego i kalarepy

Surówka z selera naciowego i kalarepy

Surówka z selera naciowego i kalarepy SKŁADNIKI: kalarepa 1 cebula 2 łyżki cukru pudru lub innego „słodzidła” 3 łyżki octu winnego 4 łodygi selera naciowego 1 łyżka majonezu ½ łyżeczki musztardy Dijon ½ łyżeczki musztardy sarepskiej ½ łyżki drobno posiekanej natki...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close