Jak w praktyce wygląda dieta wegetariańska? Czym się różni od weganizmu? Ile właściwie jest rodzajów kuchni roślinnej? Żeby znaleźć odpowiedzi na te i inne pytania, wyruszymy w prawdziwie kulinarną podróż, spróbujemy przepisów z selerem naciowym z różnych zakątków świata, lepiej poznamy historię wegetarianizmu i będziemy się przy tym pysznie bawić. Dołączycie do nas?
KRÓTKA HISTORIA KUCHNI ROŚLINNEJ
Korzeni kuchni roślinnej możemy szukać już w starożytności, setki lat przed naszą erą. Mięsa nie jadali na przykład: Sokrates, Pitagoras, Platon, wielcy filozofowie, matematycy, a także ich uczniowie. W Indiach i na Bliskim Wschodzie wegetarianizm praktycznie od zawsze stanowił ważną część kultury. Był nie tylko kulinarnym wyborem, ale również, a może nawet przede wszystkim – filozofią, sposobem na życie. U jego podstaw leżała troska o los zwierząt, dobro szeroko pojmowanej natury, dążenie do harmonii. Dietę roślinną uważano za bardziej etyczną, moralną, a przy tym po prostu zdrowszą. Wierzono, że chroni przed chorobami, wydłuża życie, poprawia sprawność umysłową.
Dzisiaj te intuicje potwierdzają badania. Dane zebrane przez Amerykańską Akademię Żywienia i Dietetyki (ADA, ang. Academy of Nutrition and Dietetics) jasno dowodzą, że dieta roślinna ogranicza ryzyko wystąpienia, rozwoju albo ciężkiego przebiegu wielu chorób cywilizacyjnych, między innymi miażdżycy, cukrzycy, udaru, chorób sercowo-naczyniowych, a nawet niektórych nowotworów. Jest też odpowiednia dla osób w każdym wieku, w tym: niemowląt, małych dzieci, matek, kobiet w ciąży, osób starszych oraz zawodowych sportowców. Dodatkowo – jak możemy przeczytać w specjalnym raporcie przygotowanym na zlecenie Organizacji Narodów Zjednoczonych (ONZ) – dieta roślinna jest ważnym narzędziem w walce z globalnym ociepleniem, przyczynia się do ograniczenia emisji szkodliwych gazów, wyjaławiania środowiska naturalnego, zużycia wody, gruntów, paliwa i innych cennych zasobów.
KUCHNIA ROŚLINNA NA WIELE SPOSOBÓW
Nic więc dziwnego, że w ostatnich latach kuchnia roślinna zyskuje coraz większą popularność. Według raportu „Wegetarianie i mięsożercy pod lupą” już co piąty Polak nie je mięsa. Z kolei z danych Instytutu Badań Rynkowych i Społecznych (IBRIS) wynika, że sześćdziesiąt procent z nas rozważa przejście na dietę wegetariańską, a przynajmniej na któryś z jej licznych wariantów. Nie ma bowiem jednej kuchni roślinnej – jest całe mnóstwo możliwości, smaków, aromatów, opcji do wyboru.
Dobra wiadomość jest taka, że wszystkie bazują na warzywach i owocach. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO, ang. World Health Organization) to właśnie one są najlepszym źródłem cennych składników odżywczych. Marchew jest na przykład bogata w karotenoidy: luteinę, zeaksatynę, likopen, alfa-karoten oraz niezbędny dla zdrowia oczu beta-karoten. Szpinak dostarcza nam żelaza. Paprykę aż po skórkę wypełnia witamina C. Dzięki temu wzmacnia odporność organizmu, poprawia krążenie i zapobiega zakrzepom. Cukinia reguluje pracę układu pokarmowego. Pomidory działają przeciwnowotworowo. Jabłka chronią mózg przed niekorzystnymi zmianami wynikającymi z wieku.
Jeszcze więcej prozdrowotnych właściwości ma nasze warzywo do zadań specjalnych. W selerze naciowym znajdziecie między innymi witaminy A, C i E, witaminy z grupy B, przeciwutleniacze, magnez, potas oraz sód. Za sprawą wysokiej zawartości mikro- oraz makroelementów seler nawadnia i przywraca organizmowi równowagę kwasowo-zasadową, obniża ciśnienie krwi, wspiera serce, dba o mózg, koi nerwy. Do tego smakuje wyśmienicie – lekko pikantnie, bardzo wyraziście, zawsze z charakterem. Jak wykorzystać go we wszystkich rodzajach kuchni roślinnej? I czym te rodzaje różnią się od siebie? Już tłumaczymy!
WEGETARIANIZM OD PODSTAW
Kiedy mówimy o wegetarianizmie, najczęściej mamy na myśli laktoowowegetarianizm, który całkowicie eliminuje z diety mięso (w tym oczywiście ryby i owoce morza), dopuszcza jednak spożywanie produktów mlecznych (stąd przedrostek „lakto”) oraz jaj (na co wskazuje przedrostek „owo”). W ten sposób wegetarianie uzupełniają dietę roślinną o całą grupę cennych składników odżywczych. Mleko i jego przetwory są bowiem świetnym źródłem między innymi wapnia, magnezu, potasu, selenu, ryboflawiny oraz witamin z grupy B. W jajach znajdziemy za to wzorcową postać białka – wzorcową, czyli zawierającą komplet aminokwasów endogennych i egzogennych w odpowiednich proporcjach. Dzięki nim jaja dosłownie odżywiają nasz mózg, wspomagają budowę neuronów i komórek glejowych, poprawiają pamięć, zwiększają koncentrację. Są też istotne dla zdrowia oczu, kości, skóry i włosów. Ważne jednak, żeby pochodziły ze sprawdzonych, ekologicznych hodowli, od wolnych kur.
W praktyce oznacza to na przykład omlet z brukselką na śniadanie, pełną koloru i smaku botwinkę na lunch, makaron z serem na obiad i zielone naleśniki na kolację. Swój intensywny, ożywczy kolor naleśniki zawdzięczają selerowi naciowemu, ale możecie też dodać do nich szpinak, jarmuż, liście bazylii, oregano albo miętę. Sprawdzą się na ciepło i zimno, same albo z dodatkami, na przykład posmarowane hummusem i posypane drobno pokrojonymi, świeżymi warzywami.

MLEKO I JAJA W DIECIE WEGETARIAŃSKIEJ
Jednak nie wszyscy wegetarianie jedzą każdy rodzaj nabiału. Dietę roślinną z dodatkiem jaj, ale za to bez mleka i jego przetworów nazywamy owowegetarianizmem. Warzywa uzupełniamy w niej jajami przyrządzanymi na tysiące różnych sposobów, czasami klasycznie, czasami zupełnie zaskakująco. W tym wariancie wegetarianizmu na śniadanie polecamy tradycyjną jajecznicę z selerem naciowym, zieloną frittatę albo tortillę. Ta ostatnia będzie też idealna na lunch, do pracy, szkoły i na wycieczkę, pokrojona w apetyczne trójkąty, serwowana w towarzystwie ulubionej sałatki. Na obiad czekają na was kotlety z kaszy jęczmiennej, a na kolację wiosenna sałatka z młodymi ziemniakami, fasolką i selerem naciowym.
Macie apetyt na więcej? Dobrze się składa. W kolejce czeka na was jeszcze więcej pyszności – i kolejny rodzaj kuchni roślinnej do przetestowania. Laktowegetarianizm wyklucza z diety jaja, za to pełnymi garściami czerpie z prozdrowotnych właściwości mleka i jego przetworów. Kefir jest na przykład źródłem witaminy K, biotyny oraz działającego wyciszająco tryptofanu. Maślanka odkwasza organizm, ułatwia trawienie, reguluje prace układu pokarmowego. Jogurt zawiera łatwo przyswajalne białko, wapń i aminokwasy. Możecie go wykorzystać na przykład do lekkiej sałatki z selerem naciowym, kiwi, bananem i jabłkiem – będzie idealna na śniadanie. Na lunch proponujemy zupę zaprawioną śmietanką, na obiad makaron z brokułami w sosie serowym, wreszcie na kolację – sałatkę z kaszą, warzywami i twarogiem.

WEGANIZM, CZYLI DIETA W PEŁNI ROŚLINNA
Ostatnim punktem naszej dzisiejszej kulinarnej podróży będzie weganizm. Najprościej mówiąc – to dieta tylko i wyłącznie roślinna. Weganie całkowicie wyłączają ze swojego jadłospisu nie tylko mięso, ryby, owoce morza, ale też inne produkty pochodzenia zwierzęcego: mleko i jego przetwory, jaja, miód. Mogłoby się wydawać, że to sporo ograniczeń – my jednak chcielibyśmy wam pokazać, że jest wręcz przeciwnie. Takie podejście otwiera nowe możliwości. Kuchnia wegańska jest niezwykle bogata, różnorodna i pomysłowa. Bazuje na naturalnych, roślinnych tłuszczach oraz źródłach zdrowego, dobrze przyswajalnego białka, takich jak: kasze, orzechy, nasiona, otręby, rośliny strączkowe, zwłaszcza soczewica, ciecierzyca, fasola, groch i soja, z której powstaje tofu i tempeh. Na ich bazie możemy stworzyć pełnowartościowe menu na cały dzień.
Na wegańskie śniadanie serwujemy na przykład słodko-wytrawny bowl z granolą, mlekiem migdałowym, daktylami, bananem, masłem orzechowy, jarmużem i selerem naciowym. Na lunch przygotowaliśmy dla was indyjski dal, czyli orientalną, aromatyczną i bardzo pożywną zupę z czerwonej soczewicy. Doprawiamy ją w stylu bliskowschodnim: kurkumą, gorczycą, kozieradką, kolendrą i mlekiem kokosowym.
Na obiad przenosimy się prosto do Meksyku na chili sin carne. Znajdziecie w nim fasolę, kukurydzę, pomidory oraz seler naciowy w towarzystwie ostrego chili, słodkiego cynamonu i wytrawnych nachosów. Mamy też coś dla miłośników swojskich klimatów: tradycyjny, a jednak zupełnie odmienny wegański gulasz oraz w stu procentach roślinne gołąbki na niedzielny obiad jak u babci. Dzień kończymy lekką sałatką z ciecierzycą oraz kokosowym smoothie.
TO NIE WSZYSTKO
W tym miejscu moglibyśmy zakończyć nasz przegląd głównych rodzajów kuchni roślinnej – warto jednak wspomnieć, że odmian, pododmian, wariacji i pomysłów na dietę bez mięsa jest bez liku. Niektóre są dość radykalne, a przez to niekoniecznie dobre dla naszego zdrowia, tak jak na przykład witarianizm czy frutarianizm. W tym pierwszym dozwolone są tylko surowe, nieprzetworzone produkty pochodzenia roślinnego. W drugim – owoce, warzywa, orzechy i nasiona zdobyte bez uszkodzenia rośliny. To dość duże ograniczenie i ryzyko dla zdrowia, dlatego apelujemy – nie decydujcie się na nie bez konsultacji z lekarzem!
Przygodę z kuchnią roślinną zacznijcie spokojnie, mądrze, z dobrze skomponowanym i zbilansowanym jadłospisem. Wiele zdrowych, bezpiecznych, przede wszystkim zaś sprawdzonych w praktyce przepisów znajdziecie na naszym selerowym Facebooku. Mamy coś na każdą okazję: śniadanie, obiad, kolację, lekką przekąskę, pożywny lunch do pracy, kolorowe drugie śniadanie do szkoły, na mniejszy i większy apetyt, dla tych, którzy kuchnię roślinną znają na wylot i dla tych, którzy dopiero chcieliby jej spróbować. Na pewno warto – dla planety, dla siebie, dla najbliższych.
Jedzcie na zdrowie!

ŹRÓDŁA:
- Historia wegetarianizmu i weganizmu, ProVeg International – międzynarodowa organizacja budująca świadomość żywieniową, https://proveg.com/pl/blog/historia-wegetarianizmu-weganizmu/
- Rodzaje wegetarianizmu. Wszystkie odmiany wegetarianizmu, Dietetycy – Specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/rodzaje-wegetarianizmu/
- Dieta roślinna – od czago zacząć, na co zwrócić uwagę przy kompozycji diety, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/dieta-roslinna-od-czego-zaczac-na-co-zwrocic-uwage-przy-kompozycji-diety/
- Dieta roślinna – ile o niej wiemy?, Dietetycy – Specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/dieta-roslinna-ile-o-niej-wiemy/
- Nowe stanowisko Academy of Nutrition and Dietetics w sprawie diet wegetariańskich, Dietetycy – Specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/nowe-stanowisko-academy-of-nutrition-and-dietetics-w-sprawie-diet-wegetarianskich/
- Raport ONZ: Dieta roślinna narzędziem w walce z globalnym ociepleniem, Roślinnie Jemy, https://roslinniejemy.org/blog/raport-onz-dieta-roslinna-narzedziem-w-walce-z-globalnym-ociepleniem
- Raport: Wegetarianie i mięsożercy pod lupą, https://www.maczfit.pl/blog/wegetarianski-ranking-miast/
- IBRIS: Prawie 60% Polaków deklaruje ograniczenie spożycia mięsa, Roślinnie Jemy, https://roslinniejemy.org/blog/ibris-prawie-60-polakow-deklaruje-ograniczenie-spozycia-miesa?utm_source=facebook&utm_medium=post&utm_campaign=roslinniejemy&utm_term=dlabranzy
- Źródła białka dla wegetarian. Produkty roślinne bogate w białko, Dietetycy – Specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/zrodla-bialka-dla-wegetarian-produkty-roslinne-bogate-w-bialko/
- Tłuszcze w diecie wegetarian. Jak wzbogacić dietę w zdrowe tłuszcze, Dietetycy – Specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/tluszcze-w-diecie-wegetarian/
- Jaja – wartości odżywcze i zastosowanie kulinarne, , Dietetycy – Specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/jaja-wartosci-odzywcze-i-zastosowanie-kulinarne/
- Przetwory mleczne – co wybierać, czego unikać?, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/przetwory-mleczne-co-wybierac-czego-unikac/.
Wartości odżywcze poszczególnych produktów:
- Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, pod red. prof. dr hab. H. Kunachowicz, Wydawnictwo Lekarskie PZWL
- Dietetycy – specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/
- Serwis Food Data Central, https://fdc.nal.usda.gov/.