Jak w praktyce wygląda dieta wegetariańska? Czym się różni od weganizmu? Ile właściwie jest rodzajów kuchni roślinnej? Żeby znaleźć odpowiedzi na te i inne pytania, wyruszymy w prawdziwie kulinarną podróż, spróbujemy przepisów z selerem naciowym z różnych zakątków świata, lepiej poznamy historię wegetarianizmu i będziemy się przy tym pysznie bawić. Dołączycie do nas?

KRÓTKA HISTORIA KUCHNI ROŚLINNEJ

Korzeni kuchni roślinnej możemy szukać już w starożytności, setki lat przed naszą erą. Mięsa nie jadali na przykład: Sokrates, Pitagoras, Platon, wielcy filozofowie, matematycy, a także ich uczniowie. W Indiach i na Bliskim Wschodzie wegetarianizm praktycznie od zawsze stanowił ważną część kultury. Był nie tylko kulinarnym wyborem, ale również, a może nawet przede wszystkim – filozofią, sposobem na życie. U jego podstaw leżała troska o los zwierząt, dobro szeroko pojmowanej natury, dążenie do harmonii. Dietę roślinną uważano za bardziej etyczną, moralną, a przy tym po prostu zdrowszą. Wierzono, że chroni przed chorobami, wydłuża życie, poprawia sprawność umysłową.

Dzisiaj te intuicje potwierdzają badania. Dane zebrane przez Amerykańską Akademię Żywienia i Dietetyki (ADA, ang. Academy of Nutrition and Dietetics) jasno dowodzą, że dieta roślinna ogranicza ryzyko wystąpienia, rozwoju albo ciężkiego przebiegu wielu chorób cywilizacyjnych, między innymi miażdżycy, cukrzycy, udaru, chorób sercowo-naczyniowych, a nawet niektórych nowotworów. Jest też odpowiednia dla osób w każdym wieku, w tym: niemowląt, małych dzieci, matek, kobiet w ciąży, osób starszych oraz zawodowych sportowców. Dodatkowo – jak możemy przeczytać w specjalnym raporcie przygotowanym na zlecenie Organizacji Narodów Zjednoczonych (ONZ) – dieta roślinna jest ważnym narzędziem w walce z globalnym ociepleniem, przyczynia się do ograniczenia emisji szkodliwych gazów, wyjaławiania środowiska naturalnego, zużycia wody, gruntów, paliwa i innych cennych zasobów.

KUCHNIA ROŚLINNA NA WIELE SPOSOBÓW

Nic więc dziwnego, że w ostatnich latach kuchnia roślinna zyskuje coraz większą popularność. Według raportu „Wegetarianie i mięsożercy pod lupą” już co piąty Polak nie je mięsa. Z kolei z danych Instytutu Badań Rynkowych i Społecznych (IBRIS) wynika, że sześćdziesiąt procent z nas rozważa przejście na dietę wegetariańską, a przynajmniej na któryś z jej licznych wariantów. Nie ma bowiem jednej kuchni roślinnej – jest całe mnóstwo możliwości, smaków, aromatów, opcji do wyboru.

Dobra wiadomość jest taka, że wszystkie bazują na warzywach i owocach. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO, ang. World Health Organization) to właśnie one są najlepszym źródłem cennych składników odżywczych. Marchew jest na przykład bogata w karotenoidy: luteinę, zeaksatynę, likopen, alfa-karoten oraz niezbędny dla zdrowia oczu beta-karoten. Szpinak dostarcza nam żelaza. Paprykę aż po skórkę wypełnia witamina C. Dzięki temu wzmacnia odporność organizmu, poprawia krążenie i zapobiega zakrzepom. Cukinia reguluje pracę układu pokarmowego. Pomidory działają przeciwnowotworowo. Jabłka chronią mózg przed niekorzystnymi zmianami wynikającymi z wieku.

Jeszcze więcej prozdrowotnych właściwości ma nasze warzywo do zadań specjalnych. W selerze naciowym znajdziecie między innymi witaminy A, C i E, witaminy z grupy B, przeciwutleniacze, magnez, potas oraz sód. Za sprawą wysokiej zawartości mikro- oraz makroelementów seler nawadnia i przywraca organizmowi równowagę kwasowo-zasadową, obniża ciśnienie krwi, wspiera serce, dba o mózg, koi nerwy. Do tego smakuje wyśmienicie – lekko pikantnie, bardzo wyraziście, zawsze z charakterem. Jak wykorzystać go we wszystkich rodzajach kuchni roślinnej? I czym te rodzaje różnią się od siebie? Już tłumaczymy!

WEGETARIANIZM OD PODSTAW

Kiedy mówimy o wegetarianizmie, najczęściej mamy na myśli laktoowowegetarianizm, który całkowicie eliminuje z diety mięso (w tym oczywiście ryby i owoce morza), dopuszcza jednak spożywanie produktów mlecznych (stąd przedrostek „lakto”) oraz jaj (na co wskazuje przedrostek „owo”). W ten sposób wegetarianie uzupełniają dietę roślinną o całą grupę cennych składników odżywczych. Mleko i jego przetwory są bowiem świetnym źródłem między innymi wapnia, magnezu, potasu, selenu, ryboflawiny oraz witamin z grupy B. W jajach znajdziemy za to wzorcową postać białka – wzorcową, czyli zawierającą komplet aminokwasów endogennych i egzogennych w odpowiednich proporcjach. Dzięki nim jaja dosłownie odżywiają nasz mózg, wspomagają budowę neuronów i komórek glejowych, poprawiają pamięć, zwiększają koncentrację. Są też istotne dla zdrowia oczu, kości, skóry i włosów. Ważne jednak, żeby pochodziły ze sprawdzonych, ekologicznych hodowli, od wolnych kur.

W praktyce oznacza to na przykład omlet z brukselką na śniadanie, pełną koloru i smaku botwinkę na lunch, makaron z serem na obiad i zielone naleśniki na kolację. Swój intensywny, ożywczy kolor naleśniki zawdzięczają selerowi naciowemu, ale możecie też dodać do nich szpinak, jarmuż, liście bazylii, oregano albo miętę. Sprawdzą się na ciepło i zimno, same albo z dodatkami, na przykład posmarowane hummusem i posypane drobno pokrojonymi, świeżymi warzywami.

MLEKO I JAJA W DIECIE WEGETARIAŃSKIEJ

Jednak nie wszyscy wegetarianie jedzą każdy rodzaj nabiału. Dietę roślinną z dodatkiem jaj, ale za to bez mleka i jego przetworów nazywamy owowegetarianizmem. Warzywa uzupełniamy w niej jajami przyrządzanymi na tysiące różnych sposobów, czasami klasycznie, czasami zupełnie zaskakująco. W tym wariancie wegetarianizmu na śniadanie polecamy tradycyjną jajecznicę z selerem naciowym, zieloną frittatę albo tortillę. Ta ostatnia będzie też idealna na lunch, do pracy, szkoły i na wycieczkę, pokrojona w apetyczne trójkąty, serwowana w towarzystwie ulubionej sałatki. Na obiad czekają na was kotlety z kaszy jęczmiennej, a na kolację wiosenna sałatka z młodymi ziemniakami, fasolką i selerem naciowym.

Macie apetyt na więcej? Dobrze się składa. W kolejce czeka na was jeszcze więcej pyszności – i kolejny rodzaj kuchni roślinnej do przetestowania. Laktowegetarianizm wyklucza z diety jaja, za to pełnymi garściami czerpie z prozdrowotnych właściwości mleka i jego przetworów. Kefir jest na przykład źródłem witaminy K, biotyny oraz działającego wyciszająco tryptofanu. Maślanka odkwasza organizm, ułatwia trawienie, reguluje prace układu pokarmowego. Jogurt zawiera łatwo przyswajalne białko, wapń i aminokwasy. Możecie go wykorzystać na przykład do lekkiej sałatki z selerem naciowym, kiwi, bananem i jabłkiem – będzie idealna na śniadanie. Na lunch proponujemy zupę zaprawioną śmietanką, na obiad makaron z brokułami w sosie serowym, wreszcie na kolację – sałatkę z kaszą, warzywami i twarogiem.

WEGANIZM, CZYLI DIETA W PEŁNI ROŚLINNA

Ostatnim punktem naszej dzisiejszej kulinarnej podróży będzie weganizm. Najprościej mówiąc – to dieta tylko i wyłącznie roślinna. Weganie całkowicie wyłączają ze swojego jadłospisu nie tylko mięso, ryby, owoce morza, ale też inne produkty pochodzenia zwierzęcego: mleko i jego przetwory, jaja, miód. Mogłoby się wydawać, że to sporo ograniczeń – my jednak chcielibyśmy wam pokazać, że jest wręcz przeciwnie. Takie podejście otwiera nowe możliwości. Kuchnia wegańska jest niezwykle bogata, różnorodna i pomysłowa. Bazuje na naturalnych, roślinnych tłuszczach oraz źródłach zdrowego, dobrze przyswajalnego białka, takich jak: kasze, orzechy, nasiona, otręby, rośliny strączkowe, zwłaszcza soczewica, ciecierzyca, fasola, groch i soja, z której powstaje tofu i tempeh. Na ich bazie możemy stworzyć pełnowartościowe menu na cały dzień.

Na wegańskie śniadanie serwujemy na przykład słodko-wytrawny bowl z granolą, mlekiem migdałowym, daktylami, bananem, masłem orzechowy, jarmużem i selerem naciowym. Na lunch przygotowaliśmy dla was indyjski dal, czyli orientalną, aromatyczną i bardzo pożywną zupę z czerwonej soczewicy. Doprawiamy ją w stylu bliskowschodnim: kurkumą, gorczycą, kozieradką, kolendrą i mlekiem kokosowym.

Na obiad przenosimy się prosto do Meksyku na chili sin carne. Znajdziecie w nim fasolę, kukurydzę, pomidory oraz seler naciowy w towarzystwie ostrego chili, słodkiego cynamonu i wytrawnych nachosów. Mamy też coś dla miłośników swojskich klimatów: tradycyjny, a jednak zupełnie odmienny wegański gulasz  oraz w stu procentach roślinne gołąbki na niedzielny obiad jak u babci. Dzień kończymy lekką sałatką z ciecierzycą oraz kokosowym smoothie.

TO NIE WSZYSTKO

W tym miejscu moglibyśmy zakończyć nasz przegląd głównych rodzajów kuchni roślinnej – warto jednak wspomnieć, że odmian, pododmian, wariacji i pomysłów na dietę bez mięsa jest bez liku. Niektóre są dość radykalne, a przez to niekoniecznie dobre dla naszego zdrowia, tak jak na przykład witarianizm czy frutarianizm. W tym pierwszym dozwolone są tylko surowe, nieprzetworzone produkty pochodzenia roślinnego. W drugim – owoce, warzywa, orzechy i nasiona zdobyte bez uszkodzenia rośliny. To dość duże ograniczenie i ryzyko dla zdrowia, dlatego apelujemy – nie decydujcie się na nie bez konsultacji z lekarzem!

Przygodę z kuchnią roślinną zacznijcie spokojnie, mądrze, z dobrze skomponowanym i zbilansowanym jadłospisem. Wiele zdrowych, bezpiecznych, przede wszystkim zaś sprawdzonych w praktyce przepisów znajdziecie na naszym selerowym Facebooku. Mamy coś na każdą okazję: śniadanie, obiad, kolację, lekką przekąskę, pożywny lunch do pracy, kolorowe drugie śniadanie do szkoły, na mniejszy i większy apetyt, dla tych, którzy kuchnię roślinną znają na wylot i dla tych, którzy dopiero chcieliby jej spróbować. Na pewno warto – dla planety, dla siebie, dla najbliższych.

Jedzcie na zdrowie!

 

ŹRÓDŁA:

  • Historia wegetarianizmu i weganizmu, ProVeg International – międzynarodowa organizacja budująca świadomość żywieniową, https://proveg.com/pl/blog/historia-wegetarianizmu-weganizmu/
  • Rodzaje wegetarianizmu. Wszystkie odmiany wegetarianizmu, Dietetycy – Specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/rodzaje-wegetarianizmu/
  • Dieta roślinna – od czago zacząć, na co zwrócić uwagę przy kompozycji diety, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/dieta-roslinna-od-czego-zaczac-na-co-zwrocic-uwage-przy-kompozycji-diety/
  • Dieta roślinna – ile o niej wiemy?, Dietetycy – Specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/dieta-roslinna-ile-o-niej-wiemy/
  • Nowe stanowisko Academy of Nutrition and Dietetics w sprawie diet wegetariańskich, Dietetycy – Specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/nowe-stanowisko-academy-of-nutrition-and-dietetics-w-sprawie-diet-wegetarianskich/
  • Raport ONZ: Dieta roślinna narzędziem w walce z globalnym ociepleniem, Roślinnie Jemy, https://roslinniejemy.org/blog/raport-onz-dieta-roslinna-narzedziem-w-walce-z-globalnym-ociepleniem
  • Raport: Wegetarianie i mięsożercy pod lupą, https://www.maczfit.pl/blog/wegetarianski-ranking-miast/
  • IBRIS: Prawie 60% Polaków deklaruje ograniczenie spożycia mięsa, Roślinnie Jemy, https://roslinniejemy.org/blog/ibris-prawie-60-polakow-deklaruje-ograniczenie-spozycia-miesa?utm_source=facebook&utm_medium=post&utm_campaign=roslinniejemy&utm_term=dlabranzy
  • Źródła białka dla wegetarian. Produkty roślinne bogate w białko, Dietetycy – Specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/zrodla-bialka-dla-wegetarian-produkty-roslinne-bogate-w-bialko/
  • Tłuszcze w diecie wegetarian. Jak wzbogacić dietę w zdrowe tłuszcze, Dietetycy – Specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/tluszcze-w-diecie-wegetarian/
  • Jaja – wartości odżywcze i zastosowanie kulinarne, , Dietetycy – Specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/jaja-wartosci-odzywcze-i-zastosowanie-kulinarne/
  • Przetwory mleczne – co wybierać, czego unikać?, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/przetwory-mleczne-co-wybierac-czego-unikac/.

 

Wartości odżywcze poszczególnych produktów:

  • Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, pod red. prof. dr hab. H. Kunachowicz, Wydawnictwo Lekarskie PZWL
  • Dietetycy – specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/
  • Serwis Food Data Central, https://fdc.nal.usda.gov/.

Różne odmiany kuchni roślinnej – przepisy z selerem naciowym

Jak w praktyce wygląda dieta wegetariańska? Czym się różni od weganizmu? Ile właściwie jest rodzajów kuchni roślinnej? Żeby znaleźć odpowiedzi na te i inne pytania, wyruszymy w prawdziwie kulinarną podróż, spróbujemy przepisów z selerem naciowym z różnych zakątków świata, lepiej poznamy historię wegetarianizmu i będziemy się przy tym pysznie bawić....

Święta i sylwester w wersji wege – przepisy z selerem naciowym

Wigilia bez ryby? Sylwester bez mięsa? Czy to w ogóle możliwe? Jak najbardziej! Dzięki naszym praktycznym wskazówkom oraz pysznym przepisom szybko, łatwo i prosto skomponujecie menu, które przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom i weganom. Zobaczcie, jak mogą smakować święta z selerem naciowym w roli głównej. KUCHNIA ROŚLINNA NA ŚWIĘTA Dlaczego właśnie...

Pomysł na roślinną kolację – pyszne przepisy z selerem naciowym

O której godzinie najlepiej zjeść ostatni posiłek przed snem? Jak go skomponować? Których produktów lepiej unikać ‒ i dlaczego? Wokół kolacji, nie tylko wegetariańskiej, narosło wiele szkodliwych mitów. Dzisiaj rozprawimy się z nimi wszystkimi i na smacznych przykładach pokażemy wam, jak przygotować zdrowy, roślinny posiłek na koniec dnia. Co wy na to?...

Warzywa zamiast mięsa, czyli źródła białka w kuchni roślinnej – przepisy z selerem naciowym

Warzywa zamiast mięsa, czyli źródła białka w kuchni roślinnej – przepisy z selerem naciowym Czy dieta wegetariańska może być bogata w białko? Pełnowartościowa? Zdrowa? Jeżeli też zadajecie sobie te pytania, dobrze trafiliście. Dzisiaj wspólnie poszukamy odpowiedzi, sprawdzimy, co warto jeść zamiast mięsa, obalimy kilka mitów i wypróbujemy najlepsze...

Pomysł na roślinny obiad – wege przepisy z selerem naciowym

Dopiero zaczynacie swoją przygodę z roślinną kuchnią? Zastanawiacie się, jak skomponować zdrowy, pożywny obiad? Lubicie posiłki pełne warzyw, smaków i aromatów? W takim razie dobrze trafiliście. Dzisiaj przygotowaliśmy dla was zbiór praktycznych porad, inspiracji oraz przepisów na obiad z selerem naciowym w roli głównej. Przygotujcie noże i widelce –...

Jak zostać wege? Porady i przepisy z selerem naciowym na dobry początek

Chcecie zrezygnować z mięsa, ale nie wiecie, jak się do tego zabrać? Na co zwrócić uwagę? Jak komponować posiłki? Wbrew pozorom to wcale nie jest trudne zadanie. Spróbujcie naszych prostych, pysznych dań z selerem naciowym i zakochajcie się w kuchni roślinnej. Gotowi? Zaczynamy! DLACZEGO WARTO ZOSTAĆ WEGE? Powodów jest wiele: od etycznych, przez...

Wegetariańskie posiłki z selerem naciowym dla sportowców (i nie tylko) – przepisy

Jesteście wegetarianami i lubicie uprawiać sport? Szukacie inspiracji na roślinne posiłki po treningu? A może dopiero rozważacie zmianę diety i zastanawiacie się, jak to wpłynie na wasze zdrowie oraz kondycję? W takim razie dobrze trafiliście. Dzisiaj przyjrzymy się bliżej wegetarianizmowi i wspólnie przetestujemy najlepsze roślinne przepisy z selerem...

Roślinne burgery z selerem naciowym – proste i szybkie przepisy

Soczysty burger w bułce, frytki, shake – oto klasyczny, amerykański zestaw, któremu wprost nie sposób się oprzeć. Zwłaszcza, gdy rolę główną gra w nim roślinny kotlet z selerem naciowym. Według nas smakuje jeszcze lepiej od tradycyjnego. Nie musicie jednak wierzyć na słowo. Spróbujcie sami i zakochajcie się w zdrowym odżywianiu! MAŁY BURGER Z DUŻĄ HISTORIĄ...

Pasztet z selerem naciowym i inne wegetariańskie smarowidła

Szukasz pomysłu na nieszablonowe, a przy tym zdrowe kanapki? Zastanawiasz się, czym zastąpić masło oraz margarynę? Chcesz jeść więcej warzyw i być bardziej eko? W takim razie jesteś w dobrym miejscu. Dzisiaj podpowiemy ci, jak przyrządzać pyszne wegetariańskie pasztety i smarowidła do chleba. PASZTET Z SELEREM NACIOWYM Pasztet warzywny jest...

Pożywny seler naciowy na śniadanie – zdrowe propozycje

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Jeżeli będzie dobrze zbilansowany, doda nam energii, dostarczy niezbędnych składników odżywczych, pomoże  utrzymać koncentrację, po prostu sprawi, że poczujemy się fantastycznie. Dlatego warto wstać chwilę wcześniej i jeszcze przed pracą przygotować proste, zdrowe oraz pożywne śniadanie. Dzisiaj...
Zielona lasagne 4 sery w stylu zero waste

Zielona lasagne 4 sery w stylu zero waste

Bulion w stylu zero waste

Bulion w stylu zero waste

Sajgonki w stylu zero waste

Sajgonki w stylu zero waste

Stir-fry w stylu zero waste

Stir-fry w stylu zero waste

„Bałwanki” babeczki marchewkowo-selerowe z pozostałości po przygotowaniu soku

„Bałwanki” babeczki marchewkowo-selerowe z pozostałości po przygotowaniu soku

Warzywny pasztet z selera naciowego

Warzywny pasztet z selera naciowego

Fit selerowo-owocowe brownie

Fit selerowo-owocowe brownie

Frytki z batatów na bogato

Frytki z batatów na bogato

Jesienny wegański poke bowl z selerem naciowym

Jesienny wegański poke bowl z selerem naciowym

Jesienna wegańska sałatka z pieczonym jabłkiem i roślinnym serem

Jesienna wegańska sałatka z pieczonym jabłkiem i roślinnym serem

Wegańskie chilli z dyni i selera naciowego

Wegańskie chilli z dyni i selera naciowego

Owsiane placuszki z marchewką i selerem naciowym

Owsiane placuszki z marchewką i selerem naciowym

Wegańska musaka z selerem naciowym

Wegańska musaka z selerem naciowym

Wegańskie wytrawne mufffiny

Wegańskie wytrawne mufffiny

Zupa cebulowo-selerowa

Zupa cebulowo-selerowa

Makaron w kremowym sosie z buraków i selera

Makaron w kremowym sosie z buraków i selera

Grzybowo-selerowy Bourguignon

Grzybowo-selerowy Bourguignon

Bigos z jarmużu, selera naciowego i dyni

Bigos z jarmużu, selera naciowego i dyni

Zupa marchewkowo- selerowa

Zupa marchewkowo- selerowa

Makaron z sosem serowo- selerowym

Makaron z sosem serowo- selerowym

Smoothie bowl z selera naciowego na mleku migdałowym

Smoothie bowl z selera naciowego na mleku migdałowym

Tofu po koreańsku z kimchi z selera naciowego

Tofu po koreańsku z kimchi z selera naciowego

Sałatka śródziemnomorska z selerem naciowym

Sałatka śródziemnomorska z selerem naciowym

Buddha bowl z selerem naciowym

Buddha bowl z selerem naciowym

Rozgrzewająca zupa z selera naciowego i kalafiora z kurkumą i imbirem

Rozgrzewająca zupa z selera naciowego i kalafiora z kurkumą i imbirem

Kalafiorowe wege „skrzydełka” Buffalo

Kalafiorowe wege „skrzydełka” Buffalo

Zupa pomidorowa z selerem, soczewicą i brukselką

Zupa pomidorowa z selerem, soczewicą i brukselką

Zupa dyniowo-selerowa

Zupa dyniowo-selerowa

Zielone wrapy z selerem naciowym

Zielone wrapy z selerem naciowym

Selerowo-limonkowa granita

Selerowo-limonkowa granita

Zupa minestrone z selerem naciowym

Zupa minestrone z selerem naciowym

Smoothie krwawa Mary z selerem naciowym

Smoothie krwawa Mary z selerem naciowym

Chłodnik litewski z selerem naciowym

Chłodnik litewski z selerem naciowym

Falafele z bobu i selera naciowego

Falafele z bobu i selera naciowego

Sałatka z selera naciowego, fasolki szparagowej i młodych ziemniaków

Sałatka z selera naciowego, fasolki szparagowej i młodych ziemniaków

Surówka z selera naciowego i kalarepy

Surówka z selera naciowego i kalarepy

Zupa krem z selera naciowego

Zupa krem z selera naciowego

Pasta jajeczna z selerem naciowym

Pasta jajeczna z selerem naciowym

Selerowy koktajl detoksykujący

Selerowy koktajl detoksykujący

Faszerowana papryka z selerem naciowym

Faszerowana papryka z selerem naciowym

Hiszpańska tortilla z selerem naciowym (Tortilla de patatas)

Hiszpańska tortilla z selerem naciowym (Tortilla de patatas)

Sałatka sycylijska z selerem naciowym (Insalata di Arance)

Sałatka sycylijska z selerem naciowym (Insalata di Arance)

Ratatuj z selerem naciowym (Ratatouille)

Ratatuj z selerem naciowym (Ratatouille)

Odżdża z selerem naciowym

Odżdża z selerem naciowym

Bob czorba z selerem naciowym

Bob czorba z selerem naciowym

Sałatka wietnamska z selerem naciowym i makaronem

Sałatka wietnamska z selerem naciowym i makaronem

Amerykańska sałatka ziemniaczana z selerem naciowym

Amerykańska sałatka ziemniaczana z selerem naciowym

Zielona shakshuka z selerem naciowym

Zielona shakshuka z selerem naciowym

Seler naciowy nadziewany na trzy sposoby

Seler naciowy nadziewany na trzy sposoby

Stir Fry z selera naciowego i marchewki

Stir Fry z selera naciowego i marchewki

Surówka z selera naciowego i żurawiny z czarnuszką

Surówka z selera naciowego i żurawiny z czarnuszką

Bezglutenowe wege pierożki z selerem naciowym

Bezglutenowe wege pierożki z selerem naciowym

Wegańskie paszteciki z selerem naciowym i czarną soczewicą

Wegańskie paszteciki z selerem naciowym i czarną soczewicą

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close