Ryba po tajsku z selerem

Porcje:

4

Czas przygotowania:

35 minut

Czego potrzebujesz?

  • 4 filety dorsza lub innej ryby o białym mięsie
  • Garść świeżej bazylii
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki oliwy

Sos:

  • 4 łyżeczki sosu ostrygowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 2 łyżeczki cukru

Jak przyrządzić:

  • Paprykę i seler pokroić w cienkie małe paseczki.
  • Liście bazylii zwinąć w rulonik i cienko poszatkować.
  • Rybę dokładnie osuszyć. Oprószyć z każdej strony solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć na niej filety na złoty kolor.
  • W międzyczasie w miseczce wymieszać składniki sosu. Kiedy ryba będzie gotowa, przełożyć ją do płaskiego średniego naczynia i przykryć folią aluminiową.
  • Na patelnię po rybie wrzucić czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażyć przez kilka sekund.
  • Wlać przygotowany wcześniej sos i doprowadzić do wrzenia.
  • Wrzucić pokrojone warzywa i dusić razem około 3 minut (warzywa muszą być miękkie ale nadal chrupiące). N
  • a sam koniec dodać ¾ posiekanej bazylii i dusić jeszcze minutę.
  • Powstałym sosem zalać usmażoną wcześniej rybę.

* Posypać pozostałą świeżą bazylią. Podawać z ryżem.

Zobacz więcej przepisów

10 pomysłów na zupy z selerem naciowym. Zdrowe przepisy na każdą okazję

Szukacie pomysłu na lekki lunch? Pyszny obiad? Zaskakującą kolację? Dobrze trafiliście. Dzisiaj mamy dla was dziesięć prostych przepisów na zupy z selerem naciowym, które świetnie sprawdzą się na mniejszy i większy głód. Będzie smacznie, czasem klasycznie,...

Zbilansowana dieta – czyli jaka? Zasady zdrowego odżywiania z selerem naciowym

Chcecie zrzucić zbędne kilogramy? Czuć się dobrze i lekko w swoim ciele? Mieć energię do działania? Możecie osiągnąć to wszystko bez głodówek, wyrzeczeń i restrykcyjnego liczenia kalorii. Wystarczy, że wasz codzienny jadłospis będzie zbilansowany - tylko i...

Różne odmiany kuchni roślinnej – przepisy z selerem naciowym

Jak w praktyce wygląda dieta wegetariańska? Czym się różni od weganizmu? Ile właściwie jest rodzajów kuchni roślinnej? Żeby znaleźć odpowiedzi na te i inne pytania, wyruszymy w prawdziwie kulinarną podróż, spróbujemy przepisów z selerem naciowym z różnych zakątków...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close