Ryba po tajsku z selerem

Porcje:

4

Czas przygotowania:

35 minut

Czego potrzebujesz?

  • 4 filety dorsza lub innej ryby o białym mięsie
  • Garść świeżej bazylii
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki oliwy

Sos:

  • 4 łyżeczki sosu ostrygowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 2 łyżeczki cukru

Jak przyrządzić:

  • Paprykę i seler pokroić w cienkie małe paseczki.
  • Liście bazylii zwinąć w rulonik i cienko poszatkować.
  • Rybę dokładnie osuszyć. Oprószyć z każdej strony solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć na niej filety na złoty kolor.
  • W międzyczasie w miseczce wymieszać składniki sosu. Kiedy ryba będzie gotowa, przełożyć ją do płaskiego średniego naczynia i przykryć folią aluminiową.
  • Na patelnię po rybie wrzucić czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażyć przez kilka sekund.
  • Wlać przygotowany wcześniej sos i doprowadzić do wrzenia.
  • Wrzucić pokrojone warzywa i dusić razem około 3 minut (warzywa muszą być miękkie ale nadal chrupiące). N
  • a sam koniec dodać ¾ posiekanej bazylii i dusić jeszcze minutę.
  • Powstałym sosem zalać usmażoną wcześniej rybę.

* Posypać pozostałą świeżą bazylią. Podawać z ryżem.

Zobacz więcej przepisów

Przyprawy i zioła w kuchni. Pomysły na pełne aromatu potrawy z selerem naciowym

Aromatyczne, kolorowe, smaczne, a do tego pełne witamin i minerałów – bez nich nasza kuchnia byłaby po prostu nudna. Przyprawy poprawiają odporność, dbają o układ pokarmowy, działają antybakteryjnie oraz przeciwwirusowo, a do tego pomagają w walce ze...

Dieta cukrzycowa. Zdrowe przepisy z selerem naciowym dla diabetyków

Chyba większości z nas dieta cukrzycowa kojarzy się z ograniczeniami. Wbrew pozorom nie musi być jednak nudna i nieciekawa. Jak więc jeść zdrowo, a przy tym smacznie i różnorodnie? Na co powinni zwracać uwagę diabetycy? Dlaczego warto włączyć seler naciowy...

Naturalny afrodyzjak seler naciowy / blog Selerlove

Madame de Pompadour, faworyta króla Ludwika XV, jedna z najpiękniejszych i najbardziej pożądanych kobiet swojej epoki, jako afrodyzjak wysoko ceniła seler. Casanova co rano zjadał pięćdziesiąt ostryg, polanych jedynie sokiem z cytryny. Napoleon z kolei...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close