Ryba po tajsku z selerem

Porcje:

4

Czas przygotowania:

35 minut

Czego potrzebujesz?

  • 4 filety dorsza lub innej ryby o białym mięsie
  • Garść świeżej bazylii
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki oliwy

Sos:

  • 4 łyżeczki sosu ostrygowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 2 łyżeczki cukru

Jak przyrządzić:

  • Paprykę i seler pokroić w cienkie małe paseczki.
  • Liście bazylii zwinąć w rulonik i cienko poszatkować.
  • Rybę dokładnie osuszyć. Oprószyć z każdej strony solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć na niej filety na złoty kolor.
  • W międzyczasie w miseczce wymieszać składniki sosu. Kiedy ryba będzie gotowa, przełożyć ją do płaskiego średniego naczynia i przykryć folią aluminiową.
  • Na patelnię po rybie wrzucić czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażyć przez kilka sekund.
  • Wlać przygotowany wcześniej sos i doprowadzić do wrzenia.
  • Wrzucić pokrojone warzywa i dusić razem około 3 minut (warzywa muszą być miękkie ale nadal chrupiące). N
  • a sam koniec dodać ¾ posiekanej bazylii i dusić jeszcze minutę.
  • Powstałym sosem zalać usmażoną wcześniej rybę.

* Posypać pozostałą świeżą bazylią. Podawać z ryżem.

Zobacz więcej przepisów

Zielony start z selerem naciowym – kilka słów od Pani Moniki Rzepki

Rozpoczynająca się za chwilę wiosna to świetny moment, by odświeżyć naszą codzienną dietę o więcej surówek, sałatek, soków warzywnych. Doskonałym to tego składnikiem będzie seler naciowy. Znasz? Używasz? Kiedyś za nic nie dałabym się namówić na surówkę ani...

Kuchnia bałkańska – czyli pyszne, domowe jedzenie z selerem naciowym w roli głównej

Wyrazisty smak, bogactwo aromatów, różnorodność – to tylko trzy najważniejsze cechy kuchni bałkańskiej. Mieszkańcy tego regionu uwielbiają wspólne gotowanie, mocne przyprawy i dobrej jakości lokalne produkty. Takie jak nasze warzywo do zadań specjalnych –...

Największa baza przepisów z selerem naciowym / blog Selerlove

Dlaczego seler naciowy? Seler naciowy, choć nie jest do końca znany, ma wiele zalet. W Polsce ilość fanów selera naciowego stale się zwiększa, między innymi poprzez jego całoroczną dostępność oraz specjalizację producentów krajowych. Mało kto zdaje sobie sprawę, ile...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close