Ryba po tajsku z selerem
Porcje:
4
Czas przygotowania:
35 minut
Czego potrzebujesz?
- 4 filety dorsza lub innej ryby o białym mięsie
- Garść świeżej bazylii
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki oliwy
Sos:
- 4 łyżeczki sosu ostrygowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 2 łyżeczki cukru
Jak przyrządzić:
- Paprykę i seler pokroić w cienkie małe paseczki.
- Liście bazylii zwinąć w rulonik i cienko poszatkować.
- Rybę dokładnie osuszyć. Oprószyć z każdej strony solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć na niej filety na złoty kolor.
- W międzyczasie w miseczce wymieszać składniki sosu. Kiedy ryba będzie gotowa, przełożyć ją do płaskiego średniego naczynia i przykryć folią aluminiową.
- Na patelnię po rybie wrzucić czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażyć przez kilka sekund.
- Wlać przygotowany wcześniej sos i doprowadzić do wrzenia.
- Wrzucić pokrojone warzywa i dusić razem około 3 minut (warzywa muszą być miękkie ale nadal chrupiące). N
- a sam koniec dodać ¾ posiekanej bazylii i dusić jeszcze minutę.
- Powstałym sosem zalać usmażoną wcześniej rybę.
* Posypać pozostałą świeżą bazylią. Podawać z ryżem.
Zobacz więcej przepisów