Ryba po tajsku z selerem

Porcje:

4

Czas przygotowania:

35 minut

Czego potrzebujesz?

  • 4 filety dorsza lub innej ryby o białym mięsie
  • Garść świeżej bazylii
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki oliwy

Sos:

  • 4 łyżeczki sosu ostrygowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 2 łyżeczki cukru

Jak przyrządzić:

  • Paprykę i seler pokroić w cienkie małe paseczki.
  • Liście bazylii zwinąć w rulonik i cienko poszatkować.
  • Rybę dokładnie osuszyć. Oprószyć z każdej strony solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć na niej filety na złoty kolor.
  • W międzyczasie w miseczce wymieszać składniki sosu. Kiedy ryba będzie gotowa, przełożyć ją do płaskiego średniego naczynia i przykryć folią aluminiową.
  • Na patelnię po rybie wrzucić czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażyć przez kilka sekund.
  • Wlać przygotowany wcześniej sos i doprowadzić do wrzenia.
  • Wrzucić pokrojone warzywa i dusić razem około 3 minut (warzywa muszą być miękkie ale nadal chrupiące). N
  • a sam koniec dodać ¾ posiekanej bazylii i dusić jeszcze minutę.
  • Powstałym sosem zalać usmażoną wcześniej rybę.

* Posypać pozostałą świeżą bazylią. Podawać z ryżem.

Zobacz więcej przepisów

Kuchnia bałkańska – czyli pyszne, domowe jedzenie z selerem naciowym w roli głównej

Wyrazisty smak, bogactwo aromatów, różnorodność – to tylko trzy najważniejsze cechy kuchni bałkańskiej. Mieszkańcy tego regionu uwielbiają wspólne gotowanie, mocne przyprawy i dobrej jakości lokalne produkty. Takie jak nasze warzywo do zadań specjalnych –...

12 wigilijnych potraw z selerem naciowym – poznaj smak zdrowych świąt

Choinka udekorowana, pierniczki upieczone i polukrowane, prezenty spakowane – zostaje tylko przygotować dwanaście potraw na wigilijny stół. Dzisiaj podpowiemy wam, jak zrobić to szybko, pysznie, a do tego wszystkiego bardzo, bardzo zdrowo. Sprawdźcie nasze...

15 pomysłów na seler naciowy na ciepło. Przepisy na śniadanie, obiad i kolację

Seler naciowy coraz częściej gości w naszych kuchniach. Nic dziwnego, to prawdziwa witaminowa bomba. Często seler naciowy chrupie się na surowo, ale fantastycznie sprawdzi się też na ciepło. Wypróbujcie nasze przepisy i przekonajcie się sami! SELER NACIOWY...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close