Dlaczego tak bardzo potrzebujemy wody? Jaki ma wpływ na nasz organizm? Gdzie i w czym ją znajdziemy? Dzisiaj chcielibyśmy opowiedzieć wam o tym, jak ważna dla zdrowia, samopoczucia, zdolności umysłowych, a nawet wyglądu jest woda. Jej świetnym źródłem w diecie może być nasze warzywo do zadań specjalnych – seler naciowy. Posmakujcie pysznych przepisów i zakochajcie się w zdrowym odżywianiu!

WODA NA DOBRY POCZĄTEK

Kiedy za pomocą sond, kosmicznych łazików i teleskopów dalekiego zasięgu szukamy życia na innych planetach, tak naprawdę szukamy wody – to od niej wszystko się zaczyna. Jest warunkiem nie tylko przetrwania, ale też rozwoju każdej formy życia, od roślin, po zwierzęta i ludzi. To ona napędza nasza ciała niczym najlepszej klasy rakietowe paliwo. Nie wierzycie? W takim razie wspólnie przyjrzyjmy się temu, jak działa ludzki organizm.

Nasze ciała aż w 60 procentach składają się z wody – w niektórych komórkach znajdziemy jej jeszcze więcej, w innych troszkę mniej. Na przykład w płynie mózgowo-rdzeniowym i szpiku kostnym mamy aż 99 procent wody, w osoczu krwi – 85 procent, w mięśniach, płucach, sercu czy mózgu – około 74 procent. Nawet kości składają się w pewnym stopniu z wody! Dodatkowo każdą komórkę naszego ciała otacza tzw. płyn zewnątrzkomórkowy, z którego narządy i tkanki pobierają tlen oraz składniki odżywcze. Wniosek z tego prosty: potrzebujemy wody do życia. To ona kontroluję pracę całego organizmu – jest rozpuszczalnikiem dla witamin, minerałów, hormonów i enzymów, transportuje tlen, chroni narządy wewnętrzne. Odpowiada także za utrzymanie właściwej temperatury ciała oraz równowagi kwasowo-zasadowej.

Odwodnienie w krótkiej perspektywie prowadzi między innymi do obniżenia naszej wydolności psychicznej i fizycznej, zaburzeń pracy mózgu, układów nerwowego, krwionośnego oraz pokarmowego. W dłuższej  – może być zaczątkiem wielu przewlekłych chorób, takich jak nowotwory przewodu pokarmowego czy dolegliwości sercowo-naczyniowe. Właśnie dlatego powinniśmy dbać o to, żeby nasza dieta była bogata w wartościowe źródła wody. Jak to zrobić?

PO PIERWSZE: POSTAW NA WARZYWA I OWOCE

Dorosły człowiek powinien spożywać dziennie około dwóch litrów wody – więcej na przykład w upały, podczas choroby albo aktywności fizycznych. Na szczęście spełnienie tych zaleceń jest łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać. Wodę znajdziemy bowiem we wszystkim, co jemy – szczególnie w warzywach i owocach. Dla przykładu: seler naciowy aż w 95 procentach składa się z wody! Dzięki temu idealnie detoksykuje, odżywia i nawilża organizm od środka. Jakby tego było mało, jest źródłem mnóstwa cennych składników odżywczych: od witamin A, C i E i witamin z grupy B, poprzez przeciwutleniacze, a na minerałach skończywszy. Seler działa jak naturalny izotonik, prawdziwa witaminowa bomba – pomaga zmniejszyć ciśnienie krwi i złego cholesterolu, wspomaga naszą odporność, dba o mózg, serce i płuca. Co więcej – poprawia wygląd skóry, włosów oraz paznokci.

W wodę bogate są również pomidory – źródło likopenu, czyli organicznego związku chemicznego o działaniu antyoksydacyjnym. Regularne jedzenie pomidorów wyraźnie zmniejsza ryzyko zawałów, spowalnia proces starzenia się skóry i osłaniają ją przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Zawarte w ogórkach kukurbitacyny chronią przed nowotworami. Papryka ma więcej witaminy C od cytryny. Szpinak wzmacnia kości. Kalafior może się poszczycić właściwościami przeciwzapalnymi, wspomaga trawienie i oczyszcza organizm ze zbędnych produktów przemiany materii.

Wszystkie wymienione powyżej warzywa i owoce w ponad 90 procentach składają się z wody. Tak samo jak na przykład cukinie, bakłażany, brokuły, arbuzy, truskawki, pomarańcze i wiele, wiele innych. Do tego od samego środka aż po skórkę są wypełnione witaminami, mikro- oraz makroelementami. Nic więc dziwnego, że Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca jedzenie ich przynajmniej pięć razy dziennie. Najłatwiej sięgać po warzywa i owoce na surowo, pokrojone w paski lub cząstki, w roli szybkiej przekąski. Świetnie sprawdzą się też w formie naturalnych soków, koktajli i smoothie.

PO DRUGIE: POKOCHAJ KOKTAJLE I SMOOTHIE

Nie tylko świetnie nawadniają, ale też odżywiają, dodają energii, przywracają organizmowi wewnętrzną równowagę. Można je pić zawsze i wszędzie, na śniadanie i kolację, po treningu albo w przerwie podczas pracy, czyli wtedy, kiedy potrzebujecie sił do działania i doładowania akumulatorów. Wystarczy kilka łyków koktajlu albo smoothie, żeby od razu poczuć się lepiej. W dodatku ich przygotowanie jest wręcz bajecznie proste.

Na przykład przyrządzenie śniadaniowego smoothie z selerem naciowym zajmuje nie więcej niż piętnaście minut. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do kielicha blendera, całość zmiksować na gładką masę, a potem już tylko delektować się smakiem – jednocześnie słodkim i wytrawnym. Połączenie lekko pikantnego selera naciowego i jarmużu, słodkiego mleka migdałowego oraz bananów tworzy przepyszną kompozycję. Dzięki dodatkowi daktyli, masła orzechowego i granoli smoothie jest bardzo pożywne, wysokoenergetyczne, po prostu idealne na początek pełnego wyzwań dnia.

Jeżeli lubicie takie nietypowe zabawy ze smakami, koniecznie wypróbujcie przepis na dwukolorowy koktajl z selerem naciowym, rzodkiewką, szpinakiem i truskawkami albo na rozgrzewające smoothie ze szparagami, imbirem i miętą. Gwarantujemy – będziecie pozytywnie zaskoczeni!

PO TRZECIE: ZASMAKUJ W ZUPACH

Źródłem wody w diecie są nie tylko soki, koktajle czy smoothie, ale też każda inna potrawa – zwłaszcza zupy. Jeżeli macie wrażenie, że pijecie za mało płynów, za rzadko sięgacie po warzywa i owoce, nie dostarczacie sobie odpowiedniej dawki cennych składników odżywczych, dobrym rozwiązaniem będzie wprowadzenie do codziennego menu różnego rodzaju zup.

Jesienią i zimą najlepiej wybierać te gęste, pożywne, przygotowywane na przykład na bazie roślin korzeniowych i strączkowych – fasoli, grochu, cieciorki, soczewicy. Choć niepozorne, rośliny strączkowe są bardzo wartościowym składnikiem diety: pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, chronią układ krążenia, na długo zapewniają energię. Doskonale smakują w połączeniu z ostrym, pełnym charakteru selerem naciowym oraz takimi przyprawami, jak chili, papryka, imbir, kurkuma czy kardamon. My szczególnie polecamy zupy: z soczewicą albo z fasolą i wędzonymi śliwkami.

Z kolei wiosną i latem świetnie sprawdzą się zupy lekkie, podawane na chłodno, z nowalijkami, świeżymi ziołami i ogródkową zieleniną – koperkiem, szczypiorkiem, natką pietruszki, bazylią, oregano. Proste  przygotowaniu i pyszne w jedzeniu, letnie zupy doskonale ochładzają organizm podczas upałów, nawadniają, dodają energii. Tak jak na przykład klasyczny chłodnik z botwinką  albo zielone gazpacho z twistem. Dlaczego z twistem? Ponieważ w naszej wersji zamiast pomidorów w roli głównej występują: seler naciowy, zielona papryka, ogórek i szpinak. Jest pysznie, nieszablonowo, zaskakująco.

Na selerowym Facebooku znajdziecie więcej takich pomysłów na dania wymykające się schematom, tradycyjne i nowoczesne, na większy i mniejszy apetyt. Spróbujecie wszystkich?

ZWYKŁA WODA?

Woda jest zwykła, codzienna, zawsze w zasięgu ręki. Mamy do niej łatwy, prawie nieograniczony dostęp, często więc zapominamy o tym, jak wielką rolę odrywa, jak bardzo jest cenna. To dzięki niej rosną warzywa i owoce. Napędza nasze mózgi, pamięć, pomysły, marzenia. Pompuje krew w żyłach. Odżywia skórę, mięśnie, kości. Dlatego warto dbać o wodę – w diecie, ale też ogólnie, w naszym otoczeniu. Nie marnujmy jej, nie wyrzucajmy jedzenia, kupujmy mądrze, wybierajmy świadomie, w zgodzie z naturą i swoimi potrzebami. Tego wam życzymy.

Pysznego, dobrego życia!

Seler Naciowy – wegetariański składnik doskonały

Warzywa zamiast mięsa, czyli źródła białka w kuchni roślinnej – przepisy z selerem naciowym Czy dieta wegetariańska może być bogata w białko? Pełnowartościowa? Zdrowa? Jeżeli też zadajecie sobie te pytania, dobrze trafiliście. Dzisiaj wspólnie poszukamy odpowiedzi,...

Wiosenne przywitanie z brokułem Bimi®

Wiosna jest doskonałym momentem na wprowadzenie do naszej diety nowych elementów - doskonałą propozycją jest zielony znajomy selera naciowego - brokuł Bimi® Powszechnie wiadomo, że brokuł jest jednym z najzdrowszych warzyw, które można dodać do swojej diety. Brokuł...

Co sztuczna inteligencja mówi nam o Selerze Naciowym?

Sztuczna Inteligencja (AI) ma ogromny wpływ na nasze życie, zarówno w dziedzinach prywatnych, jak i zawodowych.  Rozwój nowych technologii.AI jest jednym z głównych motorów napędowych rozwoju nowych technologii, takich jak autonomiczne pojazdy czy robotyka. Dzięki...

Dip z selera naciowego

Dip z selera naciowego 2 15 minut Będziesz potrzebował: 2 porcje 3 łodygi selera naciowego kawałek zielonego ogórka sól, pieprz małe opakowanie jogurtu greckiego Jak przyrządzić: Seler naciowy oraz ogórka oczyszczamy. Kroimy na mniejsze...

Sałatka z tuńczyka, selera naciowego i ogórka

Sałatka z tuńczyka i ogórka 2 10 minut Czego potrzebujesz? Puszka tuńczyka w sosie własnym 2 łodygi selera 1/3 ogórka 1/2 czerwonej cebuli 1/2 limonki 1 łyżka prawdziwego majonezu sól pieprz Jak przyrządzić: Tuńczyka odsączyć z zalewy i...

Stir Fry z selera naciowego i marchewki

Stir Fry z selera i marchewki Czego potrzebujesz? 2 selery naciowe (serca), opłukane 75 g dojrzałego sera cheddar, drobno startego 100 g miękkiego sera 4 łyżki jogurtu greckiego 2 cebulki dymki, drobno posiekane Świeżo zmielony czarny pieprz ...

Warzywa w ajvarze z selerem i kaszą

Warzywa w ajvarze z selerem i kaszą 1 30 15 Będziesz potrzebował: Oliwa z oliwek 4g Cukinia 112g Papryka czerwona 75g Seler naciowy 90 Ajvar 175 Kasza orkiszowa 50 Jak przyrządzić: Kasze ugotuj wg przepisu na opakowaniu Warzywa wyszoruj, nie...
Dip o smaku sera Cheddar z kawałkami selera naciowego

Serowy dip z selerem naciowym

Dip o smaku sera Cheddar z kawałkami selera naciowego 4 - 6 10 minut brak Będziesz potrzebował: 2 selery naciowe (serca), opłukane 75 g dojrzałego sera cheddar, drobno startego 100 g miękkiego sera 4 łyżki jogurtu greckiego 2 cebulki dymki,...

Zielona shakshuka z selerem naciowym

Zielona shakshuka 2 10 minut Czego potrzebujesz? 2 jajka 2 łodygi selera naciowego Garść szpinaku Pół mini sałaty rzymskiej 1/3 cukinii Kumin Sól Pieprz Pieprz cayenne 1 łyżkę masła klarowanego Jak przyrządzić: Seler kroimy w cienkie plasterki....

Sałatka tajska z selerem naciowym

Sałatka tajska 1 10 minut Czego potrzebujesz? 4 łodygi selera naciowego 1 łodyga cebuli dymki lub ½ czerwonej cebuli ½ papryczki chilli Garść liści kolendry 1 mała marchewka Garść orzeszków ziemnych Sos: 1 łyżka oleju ryżowego 1 łyżka soku z...

Chłodnik z selera naciowego

Chłodnik selerowy 1 10 minut Czego potrzebujesz? 2 łodygi selera naciowego 1 mały kefir 4 łyżki jogurtu greckiego Garść kopru Garść szczypiorku 1/2 ogórka Ząbek czosnku Kiełki brokuła lub rzodkiewki Sól Pieprz Jak przyrządzić: Kefir, jogurt,...

Lemoniada z selerem naciowym

Lemoniada z selerem naciowym 10 minut Czego potrzebujesz? 2 łodygi selera naciowego 1 jabłko 1 cytryna 1 pomarańcza 1 ogórek  świeża mięta woda mineralna Jak przyrządzić: Wszystkie warzywa i owoce obieramy, wydrążamy pestki z cytryny, jabłka i pomarańczy,...

Zielona frittata z selerem naciowym

Zielona FRITTATA z selerem 2 20 minut Czego potrzebujesz? 3-4 łodygi selera Cebula dymka Garść szpinaku Pół zielonej papryki Łyżka posiekanej natki pietruszki Pół małej cukinii 2 jajka 2 łyżki prawdziwej fety Sól, pieprz, gałka muszkatołowa...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close