Dlaczego tak bardzo potrzebujemy wody? Jaki ma wpływ na nasz organizm? Gdzie i w czym ją znajdziemy? Dzisiaj chcielibyśmy opowiedzieć wam o tym, jak ważna dla zdrowia, samopoczucia, zdolności umysłowych, a nawet wyglądu jest woda. Jej świetnym źródłem w diecie może być nasze warzywo do zadań specjalnych – seler naciowy. Posmakujcie pysznych przepisów i zakochajcie się w zdrowym odżywianiu!

WODA NA DOBRY POCZĄTEK

Kiedy za pomocą sond, kosmicznych łazików i teleskopów dalekiego zasięgu szukamy życia na innych planetach, tak naprawdę szukamy wody – to od niej wszystko się zaczyna. Jest warunkiem nie tylko przetrwania, ale też rozwoju każdej formy życia, od roślin, po zwierzęta i ludzi. To ona napędza nasza ciała niczym najlepszej klasy rakietowe paliwo. Nie wierzycie? W takim razie wspólnie przyjrzyjmy się temu, jak działa ludzki organizm.

Nasze ciała aż w 60 procentach składają się z wody – w niektórych komórkach znajdziemy jej jeszcze więcej, w innych troszkę mniej. Na przykład w płynie mózgowo-rdzeniowym i szpiku kostnym mamy aż 99 procent wody, w osoczu krwi – 85 procent, w mięśniach, płucach, sercu czy mózgu – około 74 procent. Nawet kości składają się w pewnym stopniu z wody! Dodatkowo każdą komórkę naszego ciała otacza tzw. płyn zewnątrzkomórkowy, z którego narządy i tkanki pobierają tlen oraz składniki odżywcze. Wniosek z tego prosty: potrzebujemy wody do życia. To ona kontroluję pracę całego organizmu – jest rozpuszczalnikiem dla witamin, minerałów, hormonów i enzymów, transportuje tlen, chroni narządy wewnętrzne. Odpowiada także za utrzymanie właściwej temperatury ciała oraz równowagi kwasowo-zasadowej.

Odwodnienie w krótkiej perspektywie prowadzi między innymi do obniżenia naszej wydolności psychicznej i fizycznej, zaburzeń pracy mózgu, układów nerwowego, krwionośnego oraz pokarmowego. W dłuższej  – może być zaczątkiem wielu przewlekłych chorób, takich jak nowotwory przewodu pokarmowego czy dolegliwości sercowo-naczyniowe. Właśnie dlatego powinniśmy dbać o to, żeby nasza dieta była bogata w wartościowe źródła wody. Jak to zrobić?

PO PIERWSZE: POSTAW NA WARZYWA I OWOCE

Dorosły człowiek powinien spożywać dziennie około dwóch litrów wody – więcej na przykład w upały, podczas choroby albo aktywności fizycznych. Na szczęście spełnienie tych zaleceń jest łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać. Wodę znajdziemy bowiem we wszystkim, co jemy – szczególnie w warzywach i owocach. Dla przykładu: seler naciowy aż w 95 procentach składa się z wody! Dzięki temu idealnie detoksykuje, odżywia i nawilża organizm od środka. Jakby tego było mało, jest źródłem mnóstwa cennych składników odżywczych: od witamin A, C i E i witamin z grupy B, poprzez przeciwutleniacze, a na minerałach skończywszy. Seler działa jak naturalny izotonik, prawdziwa witaminowa bomba – pomaga zmniejszyć ciśnienie krwi i złego cholesterolu, wspomaga naszą odporność, dba o mózg, serce i płuca. Co więcej – poprawia wygląd skóry, włosów oraz paznokci.

W wodę bogate są również pomidory – źródło likopenu, czyli organicznego związku chemicznego o działaniu antyoksydacyjnym. Regularne jedzenie pomidorów wyraźnie zmniejsza ryzyko zawałów, spowalnia proces starzenia się skóry i osłaniają ją przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Zawarte w ogórkach kukurbitacyny chronią przed nowotworami. Papryka ma więcej witaminy C od cytryny. Szpinak wzmacnia kości. Kalafior może się poszczycić właściwościami przeciwzapalnymi, wspomaga trawienie i oczyszcza organizm ze zbędnych produktów przemiany materii.

Wszystkie wymienione powyżej warzywa i owoce w ponad 90 procentach składają się z wody. Tak samo jak na przykład cukinie, bakłażany, brokuły, arbuzy, truskawki, pomarańcze i wiele, wiele innych. Do tego od samego środka aż po skórkę są wypełnione witaminami, mikro- oraz makroelementami. Nic więc dziwnego, że Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca jedzenie ich przynajmniej pięć razy dziennie. Najłatwiej sięgać po warzywa i owoce na surowo, pokrojone w paski lub cząstki, w roli szybkiej przekąski. Świetnie sprawdzą się też w formie naturalnych soków, koktajli i smoothie.

PO DRUGIE: POKOCHAJ KOKTAJLE I SMOOTHIE

Nie tylko świetnie nawadniają, ale też odżywiają, dodają energii, przywracają organizmowi wewnętrzną równowagę. Można je pić zawsze i wszędzie, na śniadanie i kolację, po treningu albo w przerwie podczas pracy, czyli wtedy, kiedy potrzebujecie sił do działania i doładowania akumulatorów. Wystarczy kilka łyków koktajlu albo smoothie, żeby od razu poczuć się lepiej. W dodatku ich przygotowanie jest wręcz bajecznie proste.

Na przykład przyrządzenie śniadaniowego smoothie z selerem naciowym zajmuje nie więcej niż piętnaście minut. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do kielicha blendera, całość zmiksować na gładką masę, a potem już tylko delektować się smakiem – jednocześnie słodkim i wytrawnym. Połączenie lekko pikantnego selera naciowego i jarmużu, słodkiego mleka migdałowego oraz bananów tworzy przepyszną kompozycję. Dzięki dodatkowi daktyli, masła orzechowego i granoli smoothie jest bardzo pożywne, wysokoenergetyczne, po prostu idealne na początek pełnego wyzwań dnia.

Jeżeli lubicie takie nietypowe zabawy ze smakami, koniecznie wypróbujcie przepis na dwukolorowy koktajl z selerem naciowym, rzodkiewką, szpinakiem i truskawkami albo na rozgrzewające smoothie ze szparagami, imbirem i miętą. Gwarantujemy – będziecie pozytywnie zaskoczeni!

PO TRZECIE: ZASMAKUJ W ZUPACH

Źródłem wody w diecie są nie tylko soki, koktajle czy smoothie, ale też każda inna potrawa – zwłaszcza zupy. Jeżeli macie wrażenie, że pijecie za mało płynów, za rzadko sięgacie po warzywa i owoce, nie dostarczacie sobie odpowiedniej dawki cennych składników odżywczych, dobrym rozwiązaniem będzie wprowadzenie do codziennego menu różnego rodzaju zup.

Jesienią i zimą najlepiej wybierać te gęste, pożywne, przygotowywane na przykład na bazie roślin korzeniowych i strączkowych – fasoli, grochu, cieciorki, soczewicy. Choć niepozorne, rośliny strączkowe są bardzo wartościowym składnikiem diety: pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, chronią układ krążenia, na długo zapewniają energię. Doskonale smakują w połączeniu z ostrym, pełnym charakteru selerem naciowym oraz takimi przyprawami, jak chili, papryka, imbir, kurkuma czy kardamon. My szczególnie polecamy zupy: z soczewicą albo z fasolą i wędzonymi śliwkami.

Z kolei wiosną i latem świetnie sprawdzą się zupy lekkie, podawane na chłodno, z nowalijkami, świeżymi ziołami i ogródkową zieleniną – koperkiem, szczypiorkiem, natką pietruszki, bazylią, oregano. Proste  przygotowaniu i pyszne w jedzeniu, letnie zupy doskonale ochładzają organizm podczas upałów, nawadniają, dodają energii. Tak jak na przykład klasyczny chłodnik z botwinką  albo zielone gazpacho z twistem. Dlaczego z twistem? Ponieważ w naszej wersji zamiast pomidorów w roli głównej występują: seler naciowy, zielona papryka, ogórek i szpinak. Jest pysznie, nieszablonowo, zaskakująco.

Na selerowym Facebooku znajdziecie więcej takich pomysłów na dania wymykające się schematom, tradycyjne i nowoczesne, na większy i mniejszy apetyt. Spróbujecie wszystkich?

ZWYKŁA WODA?

Woda jest zwykła, codzienna, zawsze w zasięgu ręki. Mamy do niej łatwy, prawie nieograniczony dostęp, często więc zapominamy o tym, jak wielką rolę odrywa, jak bardzo jest cenna. To dzięki niej rosną warzywa i owoce. Napędza nasze mózgi, pamięć, pomysły, marzenia. Pompuje krew w żyłach. Odżywia skórę, mięśnie, kości. Dlatego warto dbać o wodę – w diecie, ale też ogólnie, w naszym otoczeniu. Nie marnujmy jej, nie wyrzucajmy jedzenia, kupujmy mądrze, wybierajmy świadomie, w zgodzie z naturą i swoimi potrzebami. Tego wam życzymy.

Pysznego, dobrego życia!

Zielony kolega Selera Naciowego – Brokuł Bimi®

Zacznij ten rok od czegoś nietuzinkowego! Spróbuj wyjątkowego dania w którym występuje nasz bliski znajomy i członek warzywnej rodziny - brokuł Bimi® Czym brokuły Bimi® różnią się od tych tradycyjnych? Na pierwszy rzut oka pierwszą z nich jest kształt – podłużny z...

Seler naciowy na odporność – smaczne i zdrowe przepisy na różne okazje

Nadeszła jesień – a wraz z nią słota, deszcz, wiatr, mniej słońca i więcej infekcji. Tylko czy rzeczywiście infekcje są nieodłączną częścią tej pory roku? Według nas nie! Dieta z selerem naciowym w roli głównej pomoże wam zbudować odporność przed zimą, doda energii,...

Dwanaście wigilijnych potraw z selerem naciowym – pomysły i przepisy na święta

Szukacie kulinarnych inspiracji na święta? Dobrze się składa, dzisiaj mamy bowiem dla was dwanaście (a nawet trochę więcej) najlepszych przepisów z selerem naciowym w sam raz na Wigilię. Wszystkie szybkie w przygotowaniu, przepyszne, a do tego zdrowe. Spróbujcie i...

Sałatka tajska z selerem naciowym

Sałatka tajska 1 10 minut Czego potrzebujesz? 4 łodygi selera naciowego 1 łodyga cebuli dymki lub ½ czerwonej cebuli ½ papryczki chilli Garść liści kolendry 1 mała marchewka Garść orzeszków ziemnych Sos: 1 łyżka oleju ryżowego 1 łyżka soku z...

Warzywa w ajvarze z selerem i kaszą

Warzywa w ajvarze z selerem i kaszą 1 30 15 Będziesz potrzebował: Oliwa z oliwek 4g Cukinia 112g Papryka czerwona 75g Seler naciowy 90 Ajvar 175 Kasza orkiszowa 50 Jak przyrządzić: Kasze ugotuj wg przepisu na opakowaniu Warzywa wyszoruj, nie...

Pasta jajeczna z selerem naciowym

Pasta jajeczna z selerem 1 10 minut Czego potrzebujesz? 2 jajka na twardo Pół pęczka szczypiorku 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki majonezu (lub 2 łyżki jogurtu greckiego z łyżeczką musztardy Dijon) Sól Pieprz Jak przyrządzić: Jajka, seler i...
Steki z tuńczyka ze słodko-kwaśnym selerem naciowym

Steki z tuńczyka z selerem naciowym w sosie słodko-kwaśnym

Steki z tuńczyka ze słodko-kwaśnym selerem naciowym 4 - brak Będziesz potrzebował: 4 świeże steki z tuńczyka 2 selery (serca), opłukane i posiekane 1 średnia cebula, drobno posiekana 2 łyżki oliwy z oliwek 3 posiekane pomidory, bez skórki i...

Sałatka z selerem naciowym

Sałatka z selerem naciowym 20 minut 2 Czego potrzebujesz? Sałatka: ½ szkl. zielonego groszku (mrożonego lub z puszki) ½ szkl. fasolki flażoletki 2 łodygi selera naciowego 1/2 szklanki kukurydzy (mrożonej lub z puszki) ½ czerwonej papryki ½...
Hummus z buraka i fasolki w towarzystwie kawałków selera naciowego

Hummus z buraka i fasolki do selera naciowego

Hummus z buraka i fasolki w towarzystwie kawałków selera naciowego Połączenie wspaniałego smaku buraka wraz z fasolką w tym pysznym dipie, idealnie komponuje się z chrupiącymi warzywami, takimi jak seler naciowy, marchew czy ogórek. 4 - 6 10 minut brak...
Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej

Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej

Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej 4 - 6 (tworzy 12 pałeczek) 10 minut 20 minut Będziesz potrzebował: 200 g twarożku z ziołami 12 plastrów szynki parmeńskiej seler naciowy Jak przyrządzić: Rozgrzej piekarnik do 190°C Nafaszeruj seler...

Sałatka z tuńczyka, selera naciowego i ogórka

Sałatka z tuńczyka i ogórka 2 10 minut Czego potrzebujesz? Puszka tuńczyka w sosie własnym 2 łodygi selera 1/3 ogórka 1/2 czerwonej cebuli 1/2 limonki 1 łyżka prawdziwego majonezu sól pieprz Jak przyrządzić: Tuńczyka odsączyć z zalewy i...

Jesienna sałatka makaronowa z selerem naciowym, orzechami i winogronami

Jesienna sałatka makaronowa z selerem naciowym, orzechami i winogronami 4 20 minut Czego potrzebujesz? 1/2 opakowania makaronu kokardki 3 szkl. mięsa z pieczonego kurczaka (lub filet usmażony w ulubionych przyprawach) 1 szkl. czerwonych...

Roladki selerowe

Roladki selerowe 4 30 minut Czego potrzebujesz? tuńczyk w zalewie 1 opakowanie tortilli 2 łodygi selera naciowego 3 opakowania serka topionego śmietankowego 1 lub 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia mleko (opcjonalnie) Jak przyrządzić: Na...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close