ODPORNOŚĆ NA TALERZU
Jeżeli dopadła was jesienna chandra, nie macie sił i ochoty do działania, jesteście osowiali albo często zmagacie się z przeziębieniami, powinniście uważniej przyjrzeć się swojej diecie. Prawdopodobnie brakuje w niej witamin, minerałów i sezonowych warzyw. Dlaczego te ostatnie są tak ważne dla zachowania pełni zdrowia?
Już tłumaczymy – nasze organizmy ściśle współgrają z przyrodą i przemianami, jakie w niej zachodzą. To znaczy, że jadłospis powinniśmy komponować z uwzględnieniem specyfiki poszczególnych pór roku. Najlepiej, żeby jego podstawę zawsze – czy to jesienią i zimą, czy wiosną i latem – stanowiły warzywa. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) to właśnie one są najbardziej wartościowym źródłem składników odżywczych. Nie zastąpią ich żadne suplementy i sztucznie wytwarzane farmaceutyki. Warzywa to samo zdrowie, w naturalnej, pysznej postaci. Warto, żeby trafiały do każdego posiłku, jako główny składnik i jako dodatek.
Dobrze, powiecie, ale po jakie warzywa sięgać jesienią? Co rzeczywiście będzie sezonowe, a co niekoniecznie? Czy jest w ogóle z czego wybierać? Odpowiadamy – oczywiście! Choć to wiosnę i lato kojarzymy z obfitością warzyw, jesień też ma się czym pochwalić. W sklepach, na lokalnych targach i na straganach znajdziecie moc pysznych, sezonowych produktów, dzięki którym zbudujecie swoją odporność przed nadchodzą zimę.
Zaliczają się do nich warzywa dyniowate, czyli patisony, kabaczki, cukinie i oczywiście – jak sama nazwa wskazuje – różne rodzaje dyń, na przykład dynia olbrzymia, piżmowa, makaronowa czy hokkaido. To świetne źródło między innymi kwasów tłuszczowych, mikro- oraz makroelementów. Innym jesiennym warzywem jest bakłażan, zalecany szczególnie w diecie osób o podwyższonym cholesterolu, problemach miażdżycowych i przy chorobach serca. Wspaniale nadaje się do pieczenia, podsmażania i duszenia. Jesień to również bardzo zdrowe warzywa kapustne oraz korzeniowe – pietruszki, marchewki, buraki, bataty, pasternak. Często niesłusznie niedoceniane ze względu na swój niepozorny wygląd, warzywa korzeniowe mają wiele właściwości prozdrowotnych – korzystnie wpływają na trawienie, zabezpieczają organizm przed chorobami, a do tego są smaczne i niskokaloryczne.
Na jesiennym talerzu nie powinno też zabraknąć selera naciowego – nasze warzywo do zadań specjalnych to prawdziwa witaminowa bomba. Znajdziecie w nim ponad osiemdziesiąt cennych składników odżywczych, w tym między innymi witaminy A, C i E oraz witaminy z grupy B, przeciwutleniacze, kwas foliowy, magnez, potas i żelazo. Seler naciowy wspomaga naturalną odporność naszego organizmu, chroni przed infekcjami, zmniejsza ciśnienie krwi i koi nerwy. Jakby tego było mało smakuje po prostu wyśmienicie. Jest wyrazisty, chrupiący, lekko pikantny – dzięki niemu każda potrawa nabiera niepowtarzalnego charakteru.
Jesteście gotowi, żeby spróbować pysznych potraw z selerem naciowym w roli głównej? W takim razie zacznijmy od śniadania – to najważniejszy posiłek dnia, szczególnie jesienią i zimą, gdy potrzebujemy dużo energii. Dlatego zamiast kanapki czy muesli lepiej sięgnąć po coś na ciepło, co rozgrzeje nas od środka i skutecznie obudzi. W tej roli bardzo dobrze sprawdzi się jajecznica z selerem naciowym.Szybka w przygotowaniu, pożywna i zdrowa, na długo zapewni uczucie sytości i pozwoli zmierzyć się nawet z najtrudniejszymi zadaniami w pracy czy szkole.
Jajka są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka i wszystkich najważniejszych aminokwasów, czyli budulca potrzebnego organizmowi do regeneracji, walki z infekcjami, budowania mięśni i kości. W połączeniu z warzywami jajka tworzą więc śniadanie idealne. Jeżeli zasmakowała wam nasza jajecznica i lubicie eksperymentować, koniecznie wypróbujcie też przepis na omlet z zielonym groszkiem i cytryną, jajka sadzone na cieście francuskim albo zieloną szakszukę z selerem naciowym i cukinią.Gwarantujemy – będzie pysznie!
Na drugie śniadania i lekkie obiady polecamy zupy. Pikantne, korzenne i aromatyczne – jesienne zupy są najlepszym sposobem na rozgrzanie się od środka. Niektórzy wolą gęste kremy, inni buliony w stylu azjatyckim albo polskie klasyczne zupy jarzynowe, fasolowe i grzybowe. Na naszym selerowym Facebooku każdy znajdzie coś w sam raz dla siebie.
Macie ochotę na zupę krem? Proszę bardzo – przygotowaliśmy dla was przepis na wyrazisty w smaku krem z selerem naciowym i szpinakiem. Łatwy do zrobienia, pyszny, idealny. A może gustujecie w eksperymentach kulinarnych i egzotycznych przyprawach? W takim razie na pewno zasmakuje wam pikantna zupa z selera naciowego z dodatkiem kurkumy, curry oraz pieprzu.
Jeżeli jednak wolicie bardziej tradycyjne smaki, wypróbujcie nasz przepis na jesienną zupę fasolową albo na najlepszą grzybową z selerem naciowym. Warto bowiem pamiętać, że jesień to nie tylko sezon na warzywa, ale też na grzyby – borowiki, kurki, pieczarki, podgrzybki, boczniaki. Na pewno nie powinno ich zabraknąć w naszym jadłospisie. Są niskokaloryczne, a przy tym wysokoenergetyczne. Poza białkiem znajdziemy w nich ważny dla funkcjonowania naszego przewodu pokarmowego błonnik, a także witaminy, minerały i beta-glukany, czyli związki stymulujące pracę układu immunologicznego.
Z kolei na większy głód, na obiad, kolację, ale też na zdrową przekąskę proponujemy wam dania z selerem naciowym i… kaszą. Znana od setek lat, później trochę zapomniana, dzisiaj przebojem wraca na nasze stoły. Do wyboru mamy jej różne rodzaje. Kasza gryczana reguluje pracę jelit, a także korzystnie wpływa na kondycję układów moczowego oraz sercowo-naczyniowego. Jęczmienna jest źródłem antyoksydantów. Jaglana działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Orkiszowa wzmacnia odporność organizmu, pomaga w walce z przeziębieniem i stanami zapalnymi. Kasza bulgur jest bogata w zdrowe tłuszcze, białko oraz węglowodany.
My najbardziej lubimy ją jeść z selerem naciowym i suszonymi śliwkami albo grzybami i zatarem. A wy?
PIĘKNA POLSKA JESIEŃ
Jesień kojarzy nam się z deszczem, zimnem, coraz krótszymi dniami, podatnością na infekcję. Wszystko to prawda, ale jednocześnie jesień to słonecznie dni, kolorowe liście spadające z drzew, kasztany, długie spacery i warzywa sezonowe, z których możecie przygotowywać pyszne posiłki pełne witamin i minerałów. W sam raz na poprawę odporności. Trzymajcie się tej lepszej strony jesieni.
Jedzcie na zdrowie!