Nadeszła jesień – a wraz z nią słota, deszcz, wiatr, mniej słońca i więcej infekcji. Tylko czy rzeczywiście infekcje są nieodłączną częścią tej pory roku? Według nas nie! Dieta z selerem naciowym w roli głównej pomoże wam zbudować odporność przed zimą, doda energii, poprawi samopoczucie – a przy tym będzie smakować przepysznie. Spróbujcie sami!

ODPORNOŚĆ NA TALERZU

Jeżeli dopadła was jesienna chandra, nie macie sił i ochoty do działania, jesteście osowiali albo często zmagacie się z przeziębieniami, powinniście uważniej przyjrzeć się swojej diecie. Prawdopodobnie brakuje w niej witamin, minerałów i sezonowych warzyw. Dlaczego te ostatnie są tak ważne dla zachowania pełni zdrowia?

Już tłumaczymy – nasze organizmy ściśle współgrają z przyrodą i przemianami, jakie w niej zachodzą. To znaczy, że jadłospis powinniśmy komponować z uwzględnieniem specyfiki poszczególnych pór roku. Najlepiej, żeby jego podstawę zawsze – czy to jesienią i zimą, czy wiosną i latem – stanowiły warzywa. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) to właśnie one są najbardziej wartościowym źródłem składników odżywczych. Nie zastąpią ich żadne suplementy i sztucznie wytwarzane farmaceutyki. Warzywa to samo zdrowie, w naturalnej, pysznej postaci. Warto, żeby trafiały do każdego posiłku, jako główny składnik i jako dodatek.

SEZON NA ZDROWIE, SEZON NA WARZYWA

Dobrze, powiecie, ale po jakie warzywa sięgać jesienią? Co rzeczywiście będzie sezonowe, a co niekoniecznie? Czy jest w ogóle z czego wybierać? Odpowiadamy – oczywiście! Choć to wiosnę i lato kojarzymy z obfitością warzyw, jesień też ma się czym pochwalić. W sklepach, na lokalnych targach i na straganach znajdziecie moc pysznych, sezonowych produktów, dzięki którym zbudujecie swoją odporność przed nadchodzą zimę.

Zaliczają się do nich warzywa dyniowate, czyli patisony, kabaczki, cukinie i oczywiście – jak sama nazwa wskazuje – różne rodzaje dyń, na przykład dynia olbrzymia, piżmowa, makaronowa czy hokkaido. To świetne źródło między innymi kwasów tłuszczowych, mikro- oraz makroelementów. Innym jesiennym warzywem jest bakłażan, zalecany szczególnie w diecie osób o podwyższonym cholesterolu, problemach miażdżycowych i przy chorobach serca. Wspaniale nadaje się do pieczenia, podsmażania i duszenia. Jesień to również bardzo zdrowe warzywa kapustne oraz korzeniowe – pietruszki, marchewki, buraki, bataty, pasternak. Często niesłusznie niedoceniane ze względu na swój niepozorny wygląd, warzywa korzeniowe mają wiele właściwości prozdrowotnych – korzystnie wpływają na trawienie, zabezpieczają organizm przed chorobami, a do tego są smaczne i niskokaloryczne.

Na jesiennym talerzu nie powinno też zabraknąć selera naciowego – nasze warzywo do zadań specjalnych to prawdziwa witaminowa bomba. Znajdziecie w nim ponad osiemdziesiąt cennych składników odżywczych, w tym między innymi witaminy A, C i E oraz witaminy z grupy B, przeciwutleniacze, kwas foliowy, magnez, potas i żelazo. Seler naciowy wspomaga naturalną odporność naszego organizmu, chroni przed infekcjami, zmniejsza ciśnienie krwi i koi nerwy. Jakby tego było mało smakuje po prostu wyśmienicie. Jest wyrazisty, chrupiący, lekko pikantny – dzięki niemu każda potrawa nabiera niepowtarzalnego charakteru.

ŚNIADANIE NA DOBRY POCZĄTEK

Jesteście gotowi, żeby spróbować pysznych potraw z selerem naciowym w roli głównej? W takim razie zacznijmy od śniadania – to najważniejszy posiłek dnia, szczególnie jesienią i zimą, gdy potrzebujemy dużo energii. Dlatego zamiast kanapki czy muesli lepiej sięgnąć po coś na ciepło, co rozgrzeje nas od środka i skutecznie obudzi. W tej roli bardzo dobrze sprawdzi się jajecznica z selerem naciowym.Szybka w przygotowaniu, pożywna i zdrowa, na długo zapewni uczucie sytości i pozwoli zmierzyć się nawet z najtrudniejszymi zadaniami w pracy czy szkole.

Jajka są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka i wszystkich najważniejszych aminokwasów, czyli budulca potrzebnego organizmowi do regeneracji, walki z infekcjami, budowania mięśni i kości. W połączeniu z warzywami jajka tworzą więc śniadanie idealne. Jeżeli zasmakowała wam nasza jajecznica i lubicie eksperymentować, koniecznie wypróbujcie też przepis na omlet z zielonym groszkiem i cytryną, jajka sadzone na cieście francuskim albo zieloną szakszukę z selerem naciowym i cukinią.Gwarantujemy – będzie pysznie!

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA

Na drugie śniadania i lekkie obiady polecamy zupy. Pikantne, korzenne i aromatyczne – jesienne zupy są najlepszym sposobem na rozgrzanie się od środka. Niektórzy wolą gęste kremy, inni buliony w stylu azjatyckim albo polskie klasyczne zupy jarzynowe, fasolowe i grzybowe. Na naszym selerowym Facebooku każdy znajdzie coś w sam raz dla siebie.

Macie ochotę na zupę krem? Proszę bardzo – przygotowaliśmy dla was przepis na wyrazisty w smaku krem z selerem naciowym i szpinakiem. Łatwy do zrobienia, pyszny, idealny. A może gustujecie w eksperymentach kulinarnych i egzotycznych przyprawach? W takim razie na pewno zasmakuje wam pikantna zupa z selera naciowego z dodatkiem kurkumy, curry oraz pieprzu.

Jeżeli jednak wolicie bardziej tradycyjne smaki, wypróbujcie nasz przepis na jesienną zupę fasolową  albo na najlepszą grzybową z selerem naciowym. Warto bowiem pamiętać, że jesień to nie tylko sezon na warzywa, ale też na grzyby – borowiki, kurki, pieczarki, podgrzybki, boczniaki. Na pewno nie powinno ich zabraknąć w naszym jadłospisie. Są niskokaloryczne, a przy tym wysokoenergetyczne. Poza białkiem znajdziemy w nich ważny dla funkcjonowania naszego przewodu pokarmowego błonnik, a także witaminy, minerały i beta-glukany, czyli związki stymulujące pracę układu immunologicznego.

NIE DAJ SOBIE W KASZĘ DMUCHAĆ

Z kolei na większy głód, na obiad, kolację, ale też na zdrową przekąskę proponujemy wam dania z selerem naciowym i… kaszą. Znana od setek lat, później trochę zapomniana, dzisiaj przebojem wraca na nasze stoły. Do wyboru mamy jej różne rodzaje. Kasza gryczana reguluje pracę jelit, a także korzystnie wpływa na kondycję układów moczowego oraz sercowo-naczyniowego. Jęczmienna jest źródłem antyoksydantów. Jaglana działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Orkiszowa wzmacnia odporność organizmu, pomaga w walce z przeziębieniem i stanami zapalnymi. Kasza bulgur jest bogata w zdrowe tłuszcze, białko oraz węglowodany.

My najbardziej lubimy ją jeść z selerem naciowym i suszonymi śliwkami albo grzybami i zatarem. A wy?

PIĘKNA POLSKA JESIEŃ

Jesień kojarzy nam się z deszczem, zimnem, coraz krótszymi dniami, podatnością na infekcję. Wszystko to prawda, ale jednocześnie jesień to słonecznie dni, kolorowe liście spadające z drzew, kasztany, długie spacery i warzywa sezonowe, z których możecie przygotowywać pyszne posiłki pełne witamin i minerałów. W sam raz na poprawę odporności. Trzymajcie się tej lepszej strony jesieni.

Jedzcie na zdrowie!

Smaczna dieta z selerem naciowym. Co zrobić, żeby odchudzanie nie było nudne?

Czy dieta może być smaczna? Zwykle kojarzy nam się z wyrzeczeniami, restrykcjami, odmawianiem sobie przyjemności, jedzeniem nieciekawych i nudnych potraw. Dzisiaj chcielibyśmy wam pokazać, że zdrowe odżywienie nie tylko może, ale wręcz powinno być smaczne...

Kuchnia pięciu przemian z selerem naciowym w roli głównej – dla zdrowia i równowagi

Na czym polega kuchnia pięciu przemian? Dlaczego zyskuje coraz większą popularność? Czy stosowanie się do jej zasad jest trudne i czasochłonne? Dzisiaj odpowiemy na te i inne pytania. Dzięki pysznym przepisom z selerem naciowym pokażemy wam w praktyce, jak...

10 powodów dla których warto wprowadzić selera naciowego do swojej diety już dziś !

Wpis powstał dzięki uprzejmości Pani Sylwii prowadzącej bloga kulinarnego Ostra na słodko. Pani Sylwia jest uczestniczką V edycji MasterChef Polska, autorką kilkuset publikacji w czasopismach kobiecych. Kilkukrotnie wystąpiła w telewizji, m.in. w programie...

Nadziewany seler naciowy na 3 sposoby

Seler nadziewany na 3 sposoby Aby przyrządzić te pyszne i szybkie przekąski potrzebujesz przede wszystkim pęczek selera naciowego. Poniżej znajdziesz trzy warianty smakowe.   *To danie można modyfikować wedle tego co masz akurat w swojej kuchni!  Jeżeli...

Makaron w kremowym sosie grzybowo-selerowym

Makaron w kremowym sosie grzybowo-selerowym Praktycznie od końca sierpnia w lasach zaczynają pojawiać się grzyby. To nie lada gratka dla amatorów leśnych aromatów. 🌲🌲 Sposobów na ich przyrządzenie jest mnóstwo. My polecamy Waszej uwadze nasz...

Sałatka z tuńczyka, selera naciowego i ogórka

Sałatka z tuńczyka i ogórka 2 10 minut Czego potrzebujesz? Puszka tuńczyka w sosie własnym 2 łodygi selera 1/3 ogórka 1/2 czerwonej cebuli 1/2 limonki 1 łyżka prawdziwego majonezu sól pieprz Jak przyrządzić: Tuńczyka odsączyć z zalewy i...

Zupa krem z selera naciowego

Zupa krem z selera naciowego 4 20 minut Czego potrzebujesz? 2 duże pory 1 pęczek selera naciowego 3 ząbki czosnku 4 łyżki masła klarowanego 2-3 szkl. Wody Do dekoracji: Śmietanka 30% Oliwa z oliwek Usmażony na chrupko bekon lub grzanki...

Faszerowana papryka z selerem naciowym

Faszerowana papryka 4 1 godzina Czego potrzebujesz? • 4 średnie papryki • 20g masła • 2 łodygi selera naciowego • 1 drobno posiekany por • 2 ząbki czosnku • 3 łyżeczki mielonego kuminu • 1 łyżeczka mielonej kolendry • 1 łyżeczka słodkiej...

Ryba w marynowanych warzywach z selerem naciowym

Ryba w marynowanych warzywach z selerem naciowym 2 10 minut + odstawić na godzinę do zamarynowania   15-20 minut Będziesz potrzebował: 1 kg filetów z ryby 2 cebule czerwone Mix papryki (czerwona, żółta i zielona) 3 łodygi selera naciowego...

Klopsiki w kremowym sosie z selera naciowego

Klopsiki w kremowym sosie selerowym 2 45 minut Czego potrzebujesz? 375 g mięsa mielonego 1 łyżka bułki tartej 2 ząbki czosnku ½ cebuli 1 łyżka tartego parmezanu ½ szkl. śmietany kremówki 1 jajko 1 mała szalotka 2 łodygi selera naciowego 1...

Lemoniada z selerem naciowym

Lemoniada z selerem naciowym 10 minut Czego potrzebujesz? 2 łodygi selera naciowego 1 jabłko 1 cytryna 1 pomarańcza 1 ogórek  świeża mięta woda mineralna Jak przyrządzić: Wszystkie warzywa i owoce obieramy, wydrążamy pestki z cytryny, jabłka i pomarańczy,...
Rzodkiewkowa Krwawa Mary

Rzodkiewkowa Krwawa Mary z selerem naciowym

Rzodkiewkowa Krwawa Mary Przepyszny przepis na Krwawą Mary z pałeczkami selera. Przepis można modyfikować według uznania. Dodatek w postaci rzodkiewki, zanurzonej w soku z limonki, stanowi naprawdę ciekawą alternatywę dla klasycznego drinka. 4 5 minut brak...

Smoothie z selerem naciowym „Różowa Pantera”

Smoothie Różowa Pantera 1 5 minut Czego potrzebujesz? 4 łodygi selera Banan Garść truskawek Sok z limonki Jak przyrządzić: Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką masę. Przelać do wysokiej szklanki i ozdobić gałązką...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close