Nadeszła jesień – a wraz z nią słota, deszcz, wiatr, mniej słońca i więcej infekcji. Tylko czy rzeczywiście infekcje są nieodłączną częścią tej pory roku? Według nas nie! Dieta z selerem naciowym w roli głównej pomoże wam zbudować odporność przed zimą, doda energii, poprawi samopoczucie – a przy tym będzie smakować przepysznie. Spróbujcie sami!

ODPORNOŚĆ NA TALERZU

Jeżeli dopadła was jesienna chandra, nie macie sił i ochoty do działania, jesteście osowiali albo często zmagacie się z przeziębieniami, powinniście uważniej przyjrzeć się swojej diecie. Prawdopodobnie brakuje w niej witamin, minerałów i sezonowych warzyw. Dlaczego te ostatnie są tak ważne dla zachowania pełni zdrowia?

Już tłumaczymy – nasze organizmy ściśle współgrają z przyrodą i przemianami, jakie w niej zachodzą. To znaczy, że jadłospis powinniśmy komponować z uwzględnieniem specyfiki poszczególnych pór roku. Najlepiej, żeby jego podstawę zawsze – czy to jesienią i zimą, czy wiosną i latem – stanowiły warzywa. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) to właśnie one są najbardziej wartościowym źródłem składników odżywczych. Nie zastąpią ich żadne suplementy i sztucznie wytwarzane farmaceutyki. Warzywa to samo zdrowie, w naturalnej, pysznej postaci. Warto, żeby trafiały do każdego posiłku, jako główny składnik i jako dodatek.

SEZON NA ZDROWIE, SEZON NA WARZYWA

Dobrze, powiecie, ale po jakie warzywa sięgać jesienią? Co rzeczywiście będzie sezonowe, a co niekoniecznie? Czy jest w ogóle z czego wybierać? Odpowiadamy – oczywiście! Choć to wiosnę i lato kojarzymy z obfitością warzyw, jesień też ma się czym pochwalić. W sklepach, na lokalnych targach i na straganach znajdziecie moc pysznych, sezonowych produktów, dzięki którym zbudujecie swoją odporność przed nadchodzą zimę.

Zaliczają się do nich warzywa dyniowate, czyli patisony, kabaczki, cukinie i oczywiście – jak sama nazwa wskazuje – różne rodzaje dyń, na przykład dynia olbrzymia, piżmowa, makaronowa czy hokkaido. To świetne źródło między innymi kwasów tłuszczowych, mikro- oraz makroelementów. Innym jesiennym warzywem jest bakłażan, zalecany szczególnie w diecie osób o podwyższonym cholesterolu, problemach miażdżycowych i przy chorobach serca. Wspaniale nadaje się do pieczenia, podsmażania i duszenia. Jesień to również bardzo zdrowe warzywa kapustne oraz korzeniowe – pietruszki, marchewki, buraki, bataty, pasternak. Często niesłusznie niedoceniane ze względu na swój niepozorny wygląd, warzywa korzeniowe mają wiele właściwości prozdrowotnych – korzystnie wpływają na trawienie, zabezpieczają organizm przed chorobami, a do tego są smaczne i niskokaloryczne.

Na jesiennym talerzu nie powinno też zabraknąć selera naciowego – nasze warzywo do zadań specjalnych to prawdziwa witaminowa bomba. Znajdziecie w nim ponad osiemdziesiąt cennych składników odżywczych, w tym między innymi witaminy A, C i E oraz witaminy z grupy B, przeciwutleniacze, kwas foliowy, magnez, potas i żelazo. Seler naciowy wspomaga naturalną odporność naszego organizmu, chroni przed infekcjami, zmniejsza ciśnienie krwi i koi nerwy. Jakby tego było mało smakuje po prostu wyśmienicie. Jest wyrazisty, chrupiący, lekko pikantny – dzięki niemu każda potrawa nabiera niepowtarzalnego charakteru.

ŚNIADANIE NA DOBRY POCZĄTEK

Jesteście gotowi, żeby spróbować pysznych potraw z selerem naciowym w roli głównej? W takim razie zacznijmy od śniadania – to najważniejszy posiłek dnia, szczególnie jesienią i zimą, gdy potrzebujemy dużo energii. Dlatego zamiast kanapki czy muesli lepiej sięgnąć po coś na ciepło, co rozgrzeje nas od środka i skutecznie obudzi. W tej roli bardzo dobrze sprawdzi się jajecznica z selerem naciowym.Szybka w przygotowaniu, pożywna i zdrowa, na długo zapewni uczucie sytości i pozwoli zmierzyć się nawet z najtrudniejszymi zadaniami w pracy czy szkole.

Jajka są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka i wszystkich najważniejszych aminokwasów, czyli budulca potrzebnego organizmowi do regeneracji, walki z infekcjami, budowania mięśni i kości. W połączeniu z warzywami jajka tworzą więc śniadanie idealne. Jeżeli zasmakowała wam nasza jajecznica i lubicie eksperymentować, koniecznie wypróbujcie też przepis na omlet z zielonym groszkiem i cytryną, jajka sadzone na cieście francuskim albo zieloną szakszukę z selerem naciowym i cukinią.Gwarantujemy – będzie pysznie!

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA

Na drugie śniadania i lekkie obiady polecamy zupy. Pikantne, korzenne i aromatyczne – jesienne zupy są najlepszym sposobem na rozgrzanie się od środka. Niektórzy wolą gęste kremy, inni buliony w stylu azjatyckim albo polskie klasyczne zupy jarzynowe, fasolowe i grzybowe. Na naszym selerowym Facebooku każdy znajdzie coś w sam raz dla siebie.

Macie ochotę na zupę krem? Proszę bardzo – przygotowaliśmy dla was przepis na wyrazisty w smaku krem z selerem naciowym i szpinakiem. Łatwy do zrobienia, pyszny, idealny. A może gustujecie w eksperymentach kulinarnych i egzotycznych przyprawach? W takim razie na pewno zasmakuje wam pikantna zupa z selera naciowego z dodatkiem kurkumy, curry oraz pieprzu.

Jeżeli jednak wolicie bardziej tradycyjne smaki, wypróbujcie nasz przepis na jesienną zupę fasolową  albo na najlepszą grzybową z selerem naciowym. Warto bowiem pamiętać, że jesień to nie tylko sezon na warzywa, ale też na grzyby – borowiki, kurki, pieczarki, podgrzybki, boczniaki. Na pewno nie powinno ich zabraknąć w naszym jadłospisie. Są niskokaloryczne, a przy tym wysokoenergetyczne. Poza białkiem znajdziemy w nich ważny dla funkcjonowania naszego przewodu pokarmowego błonnik, a także witaminy, minerały i beta-glukany, czyli związki stymulujące pracę układu immunologicznego.

NIE DAJ SOBIE W KASZĘ DMUCHAĆ

Z kolei na większy głód, na obiad, kolację, ale też na zdrową przekąskę proponujemy wam dania z selerem naciowym i… kaszą. Znana od setek lat, później trochę zapomniana, dzisiaj przebojem wraca na nasze stoły. Do wyboru mamy jej różne rodzaje. Kasza gryczana reguluje pracę jelit, a także korzystnie wpływa na kondycję układów moczowego oraz sercowo-naczyniowego. Jęczmienna jest źródłem antyoksydantów. Jaglana działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Orkiszowa wzmacnia odporność organizmu, pomaga w walce z przeziębieniem i stanami zapalnymi. Kasza bulgur jest bogata w zdrowe tłuszcze, białko oraz węglowodany.

My najbardziej lubimy ją jeść z selerem naciowym i suszonymi śliwkami albo grzybami i zatarem. A wy?

PIĘKNA POLSKA JESIEŃ

Jesień kojarzy nam się z deszczem, zimnem, coraz krótszymi dniami, podatnością na infekcję. Wszystko to prawda, ale jednocześnie jesień to słonecznie dni, kolorowe liście spadające z drzew, kasztany, długie spacery i warzywa sezonowe, z których możecie przygotowywać pyszne posiłki pełne witamin i minerałów. W sam raz na poprawę odporności. Trzymajcie się tej lepszej strony jesieni.

Jedzcie na zdrowie!

Wiosenne przywitanie z brokułem Bimi®

Wiosna jest doskonałym momentem na wprowadzenie do naszej diety nowych elementów - doskonałą propozycją jest zielony znajomy selera naciowego - brokuł Bimi® Powszechnie wiadomo, że brokuł jest jednym z najzdrowszych warzyw, które można dodać do swojej diety. Brokuł...

Co sztuczna inteligencja mówi nam o Selerze Naciowym?

Sztuczna Inteligencja (AI) ma ogromny wpływ na nasze życie, zarówno w dziedzinach prywatnych, jak i zawodowych.  Rozwój nowych technologii.AI jest jednym z głównych motorów napędowych rozwoju nowych technologii, takich jak autonomiczne pojazdy czy robotyka. Dzięki...

Zielony kolega Selera Naciowego – Brokuł Bimi®

Zacznij ten rok od czegoś nietuzinkowego! Spróbuj wyjątkowego dania w którym występuje nasz bliski znajomy i członek warzywnej rodziny - brokuł Bimi® Czym brokuły Bimi® różnią się od tych tradycyjnych? Na pierwszy rzut oka pierwszą z nich jest kształt – podłużny z...

Sałatka z tuńczyka, selera naciowego i ogórka

Sałatka z tuńczyka i ogórka 2 10 minut Czego potrzebujesz? Puszka tuńczyka w sosie własnym 2 łodygi selera 1/3 ogórka 1/2 czerwonej cebuli 1/2 limonki 1 łyżka prawdziwego majonezu sól pieprz Jak przyrządzić: Tuńczyka odsączyć z zalewy i...
Zupa Sweetheart z szalotki, boczku i szałwi

Zupa Sweetheart z selera naciowego, szalotki, boczku i szałwi

Zupa Sweetheart z szalotki, boczku i szałwii Jest to wspaniała zupa przygotowywana z szerokiej gamy całorocznych warzyw. Idealna podawana jest na gorąco z pieczywem czosnkowym lub grzankami. Serwując to danie jako przystawkę, możesz dodać trochę ryżu do...

Seler Lassi – koktajl z selera naciowego

Seler Lassi 2 5 minut Czego potrzebujesz? 1/2 szklanki pokrojonego selera naciowego ½ ogórka 15 listków mięty 1/4 łyżeczki soli 1/2 szkl. jogurtu 1/4 szkl. wody Jak przyrządzić: Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na gładką...

Kotlety kapuściane z selerem naciowym

Kotlety kapuściane z selerem naciowym 2 30 minut Czego potrzebujesz? 0,5 kg kapusty 3 łodygi selera naciowego 1/2 szklanki kaszy manny 1 cebula 3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku przecier pomidorowy bułka tarta sól i pieprz do smaku przyprawa do...

Faszerowana papryka z selerem naciowym

Faszerowana papryka 4 1 godzina Czego potrzebujesz? • 4 średnie papryki • 20g masła • 2 łodygi selera naciowego • 1 drobno posiekany por • 2 ząbki czosnku • 3 łyżeczki mielonego kuminu • 1 łyżeczka mielonej kolendry • 1 łyżeczka słodkiej...

Kluski z selerem naciowym z piekarnika

Kluski z selerem naciowym z piekarnika Prezentujemy prosty i tani przepis 🙂 Wystarczy trochę ziemniaków, pieczarek, cebule i oczywiście seler naciowym. Do tego dodaj trochę ziół i masz gotowy przepis na Kluski z selerem naciowym z piekarnika....

Sałatka z selerem naciowym

Sałatka z selerem naciowym 20 minut 2 Czego potrzebujesz? Sałatka: ½ szkl. zielonego groszku (mrożonego lub z puszki) ½ szkl. fasolki flażoletki 2 łodygi selera naciowego 1/2 szklanki kukurydzy (mrożonej lub z puszki) ½ czerwonej papryki ½...

Śledzie w śmietanie z selerem naciowym

Śledzie w śmietanie z selerem naciowym 2 25 minut Czego potrzebujesz? 500 ml kwaśnej śmietany 8 filetów śledziowych matias 2 łodygi selera naciowego 3 jabłka 2 cebule 2 łyżki cukru 1 łyżeczka chrzanu sok z cytryny sól i pieprz do smaku Jak...

Zupa minestrone z selerem naciowym

Zupa minestrone z selerem naciowym Zupa minestrone to nie lada gratka dla wielbicieli warzyw ? Podobno jest jednym z sekretów, czy raczej eliksirów młodości, które pozwalają cieszyć się witalnością mieszkańcom Sardynii. Tak przynajmniej twierdzi Dan...

Mojito z selerem naciowym

Selerowe mojito Czego potrzebujesz? 1 łodygę selera naciowego 1/3 ogórka Łyżeczkę brązowego cukru Garść liści świeżej mięty 250 ml wody gazowanej Jak przyrządzić: Selera i ogórka kroimy w plasterki i wrzucamy do wysokiej szklanki. Dodajemy...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close