Właściwości selera naciowego mogą mieć wpływ na ochronę naszego organizmu przed nowotworami. Na pytania związane z profilaktyką antynowotworową odpowiada mgr Magdalena Maciejewska-Cebulak
Jako doświadczony dietetyk onkologiczny proszę powiedzieć co jest najważniejsze w diecie antyrakowej?
W profilaktyce antynowotworowej i zmniejszaniu ryzyka zachorowania na raka dzięki diecie, nie sposób wskazać jednego produktu spożywczego, który uchroni nas przed rozwojem nowotworu. Znając jednak najczęstsze błędy żywieniowe oraz mając świadomość ich negatywnego wpływ na zdrowie, konieczne jest zwiększenie spożycia produktów pochodzenia roślinnego w codziennej diecie, zwłaszcza warzyw i owoców. Niewielkie ich spożycie, a sięganie po produkty wysokoprzetworzone, w połączeniu z brakiem ruchu, stwarza idealne warunki do rozwoju otyłości. Skumulowanie kilku tych czynników zwiększa ryzyko wystąpienia nie tylko chorób nowotworowych, ale także innych chorób dietozależnych, takich jak cukrzyca, nadciśnienie tętnicze czy hipercholesterolemia.
Czy seler naciowy możemy zaliczyć do warzyw, które sprawdzają się w diecie wspierającej profilaktykę nowotworów? Dlaczego?
Jak najbardziej. Seler naciowy jest bardzo odżywczym warzywem, ponieważ dostarcza niewiele kilokalorii (zaledwie 14 kcal w 100g), a jednocześnie dostarcza całe mnóstwo składników odżywczych. Spośród nich można wyróżnić potas, wapń, cynk oraz witaminy (m.in. C, E oraz kwas foliowy). Uwzględnienie go w codziennej diecie odchudzającej będzie sprzyjało utracie masy ciała. A prawidłowy wskaźnik masy ciała (BMI) jest jednym z ważniejszych czynników chroniących przed zachorowaniem na choroby nowotworowe (zwłaszcza raka piersi i raka jelita grubego). Poza tym wysoka zawartość witaminy C sprawia, że jedząc seler naciowy dostarczamy sobie dużej dawki antyoksydantów (czyli przeciwutleniaczy). Ich zadaniem jest ochrona zdrowych komórek przed działaniem wolnych rodników tlenowych, które mogą zapoczątkować rozwój nowotworu.
Jakie jeszcze warzywa/owoce poleciłaby Pani włączyć na stałe do swojej diety?
Polecam większość warzyw i owoców w codziennej diecie. Ogromnie ważne jest, aby dieta była różnorodna, ponieważ wtedy nie jest nudna, a atrakcyjna i tym większa motywacja, aby ją przestrzegać. Nie inaczej jest z warzywami i owocami, różnorodność to podstawa. Aczkolwiek warto brać pod uwagę sezonowość produktu, ponieważ wtedy są one najlepszej jakości i zawierają najwięcej cennych składników odżywczych. W profilaktyce antynowotworowej często wyróżnia się brokuły, kapustę, jarmuż, pomidory, truskawki, maliny czy czerwone winogrona. Oczywiście warto po nie sięgać, ale nie zapominajmy też o innych warzywach i owocach. Jedząc 400g niskoskrobiowych warzyw i owoców każdego dnia, z pewnością wpłynie to korzystnie na nasze zdrowie.
mgr Magdalena Maciejewska-Cebulak
Absolwentka dietetyki Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego i psychologii Uniwersytetu Gdańskiego. Doktorantka w Klinice Onkologii i Radioterapii. Współpracuje ze Szpitalem Morskim im. PCK w Gdyni. Jest również dietetykiem w Fundacji Omealife – Rak piersi nie ogranicza, gdzie realizuje wiele projektów edukacyjnych. Posiada wieloletnie doświadczenie we współpracy indywidualnej z pacjentami zmagającymi się z nadmierną masą ciała, zespołem kompulsywnego objadania się, a także cierpiącymi na choroby dietozależne, schorzenia przewodu pokarmowego oraz chorymi na nowotwory. W pracy indywidualnej zwraca szczególną uwagę na psychologiczny aspekt współpracy z pacjentem. Współautorka książki poświęconej tematyce żywienia w chorobie nowotworowej „Nie daj się rakowi. Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej”. Wykładowca i szkoleniowiec, prowadzi zajęcia dla pacjentów, studentów oraz specjalistów. Stale poszerza swoją wiedzę poprzez czytanie specjalistycznej literatury oraz uczestnictwo w konferencjach i szkoleniach.
dietetykonkologiczny@gmail.com
www.facebook.com/dietetykonkologiczny/