Właściwości selera naciowego mogą mieć wpływ na ochronę naszego organizmu przed nowotworami. Na pytania związane z profilaktyką antynowotworową odpowiada mgr Magdalena Maciejewska-Cebulak

 

Jako doświadczony dietetyk onkologiczny proszę powiedzieć co jest najważniejsze w diecie antyrakowej?

W profilaktyce antynowotworowej i zmniejszaniu ryzyka zachorowania na raka dzięki diecie, nie sposób wskazać jednego produktu spożywczego, który uchroni nas przed rozwojem nowotworu. Znając jednak najczęstsze błędy żywieniowe oraz mając świadomość ich negatywnego wpływ na zdrowie, konieczne jest zwiększenie spożycia produktów pochodzenia roślinnego w codziennej diecie, zwłaszcza warzyw i owoców. Niewielkie ich spożycie, a sięganie po produkty wysokoprzetworzone, w połączeniu z brakiem ruchu, stwarza idealne warunki do rozwoju otyłości. Skumulowanie kilku tych czynników zwiększa ryzyko wystąpienia nie tylko chorób nowotworowych, ale także innych chorób dietozależnych, takich jak cukrzyca, nadciśnienie tętnicze czy hipercholesterolemia.

 

Czy seler naciowy możemy zaliczyć do warzyw, które sprawdzają się w diecie wspierającej profilaktykę nowotworów? Dlaczego?

Jak najbardziej. Seler naciowy jest bardzo odżywczym warzywem, ponieważ dostarcza niewiele kilokalorii (zaledwie 14 kcal w 100g), a jednocześnie dostarcza całe mnóstwo składników odżywczych. Spośród nich można wyróżnić potas, wapń, cynk oraz witaminy (m.in. C, E oraz kwas foliowy). Uwzględnienie go w codziennej diecie odchudzającej będzie sprzyjało utracie masy ciała. A prawidłowy wskaźnik masy ciała (BMI) jest jednym z ważniejszych czynników chroniących przed zachorowaniem na choroby nowotworowe (zwłaszcza raka piersi i raka jelita grubego). Poza tym wysoka zawartość witaminy C sprawia, że jedząc seler naciowy dostarczamy sobie dużej dawki antyoksydantów (czyli przeciwutleniaczy). Ich zadaniem jest ochrona zdrowych komórek przed działaniem wolnych rodników tlenowych, które mogą zapoczątkować rozwój nowotworu.

 

Jakie jeszcze warzywa/owoce poleciłaby Pani włączyć na stałe do swojej diety?

Polecam większość warzyw i owoców w codziennej diecie. Ogromnie ważne jest, aby dieta była różnorodna, ponieważ wtedy nie jest nudna, a atrakcyjna i tym większa motywacja, aby ją przestrzegać. Nie inaczej jest z warzywami i owocami, różnorodność to podstawa. Aczkolwiek warto brać pod uwagę sezonowość produktu, ponieważ wtedy są one najlepszej jakości i zawierają najwięcej cennych składników odżywczych. W profilaktyce antynowotworowej często wyróżnia się brokuły, kapustę, jarmuż, pomidory, truskawki, maliny czy czerwone winogrona. Oczywiście warto po nie sięgać, ale nie zapominajmy też o innych warzywach i owocach. Jedząc 400g niskoskrobiowych warzyw i owoców każdego dnia, z pewnością wpłynie to korzystnie na nasze zdrowie.

mgr Magdalena Maciejewska-Cebulak 

Absolwentka dietetyki Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego i psychologii Uniwersytetu Gdańskiego. Doktorantka w Klinice Onkologii i Radioterapii. Współpracuje ze Szpitalem Morskim im. PCK w Gdyni. Jest również dietetykiem w Fundacji Omealife – Rak piersi nie ogranicza, gdzie realizuje wiele projektów edukacyjnych. Posiada wieloletnie doświadczenie we współpracy indywidualnej z pacjentami zmagającymi się z nadmierną masą ciała, zespołem kompulsywnego objadania się, a także cierpiącymi na choroby dietozależne, schorzenia przewodu pokarmowego oraz chorymi na nowotwory. W pracy indywidualnej zwraca szczególną uwagę na psychologiczny aspekt współpracy z pacjentem. Współautorka książki poświęconej tematyce żywienia w chorobie nowotworowej „Nie daj się rakowi. Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej”. Wykładowca i szkoleniowiec, prowadzi zajęcia dla pacjentów, studentów oraz specjalistów. Stale poszerza swoją wiedzę poprzez czytanie specjalistycznej literatury oraz uczestnictwo w konferencjach i szkoleniach.

www.dietetyk-maciejewska.pl

dietetykonkologiczny@gmail.com

www.facebook.com/dietetykonkologiczny/

 

Wiosenne przywitanie z brokułem Bimi®

Wiosna jest doskonałym momentem na wprowadzenie do naszej diety nowych elementów - doskonałą propozycją jest zielony znajomy selera naciowego - brokuł Bimi® Powszechnie wiadomo, że brokuł jest jednym z najzdrowszych warzyw, które można dodać do swojej diety. Brokuł...

Co sztuczna inteligencja mówi nam o Selerze Naciowym?

Sztuczna Inteligencja (AI) ma ogromny wpływ na nasze życie, zarówno w dziedzinach prywatnych, jak i zawodowych.  Rozwój nowych technologii.AI jest jednym z głównych motorów napędowych rozwoju nowych technologii, takich jak autonomiczne pojazdy czy robotyka. Dzięki...

Zielony kolega Selera Naciowego – Brokuł Bimi®

Zacznij ten rok od czegoś nietuzinkowego! Spróbuj wyjątkowego dania w którym występuje nasz bliski znajomy i członek warzywnej rodziny - brokuł Bimi® Czym brokuły Bimi® różnią się od tych tradycyjnych? Na pierwszy rzut oka pierwszą z nich jest kształt – podłużny z...

Sałatka z selerem naciowym i buraczkami

Sałatka z selerem naciowym i buraczkami 2 25 minut Czego potrzebujesz? 3 łodygi selera naciowego 2 buraczki (nieduże) łosoś wędzony na zimno jajko gotowane kiwi pieprz i sól do smaku sok z cytryny oliwa Jak przyrządzić: Buraczki myjemy,...

Pieczony seler naciowy nadziewany kozim serem

Pieczony seler naciowy nadziewany kozim serem 4 35 minut Czego potrzebujesz? 100 g koziego sera 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki suszonej bazylii 5 łodyg selera naciowego Sól do smaku Jak przyrządzić: W miseczce wymieszać ser z czosnkiem...

Krewetki z selerem naciowym

Krewetki z selerem naciowym 4 30 minut Czego potrzebujesz? • 2 łyżki oleju • 1 szkl. Cebuli pokrojonej w drobną kostkę • 1 szkl. Posiekanego selera • 1 szkl. Papryki pokrojonej w kostkę • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę • 1 łyżeczka...

Selerowy detoks – koktajl z selerem naciowym / Selerlove

Selerowy detoks 1 10 minut Czego potrzebujesz? 1 szkl. świeżego ananasa 1 zielony ogórek 2 łodygi selera naciowego 1 cytryna 0,5 cm świeżego imbiru banan 1 brzoskwinia Jak przyrządzić: Owoce obieramy i kroimy na mniejsze części. Imbir ścieramy...

Nadziewany seler naciowy na 3 sposoby

Seler nadziewany na 3 sposoby Aby przyrządzić te pyszne i szybkie przekąski potrzebujesz przede wszystkim pęczek selera naciowego. Poniżej znajdziesz trzy warianty smakowe.   *To danie można modyfikować wedle tego co masz akurat w swojej...

Dip z selera naciowego

Dip z selera naciowego 2 15 minut Będziesz potrzebował: 2 porcje 3 łodygi selera naciowego kawałek zielonego ogórka sól, pieprz małe opakowanie jogurtu greckiego Jak przyrządzić: Seler naciowy oraz ogórka oczyszczamy. Kroimy na mniejsze...

Pikantny makaron z selerem naciowym i kurczakiem

Pikantny makaron z selerem i kurczakiem 2 30 minut Czego potrzebujesz? 3 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1/2 zielonej papryki 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 kg piersi z kurczaka 1/2...

Zupa minestrone z selerem naciowym

Zupa minestrone z selerem naciowym Zupa minestrone to nie lada gratka dla wielbicieli warzyw ? Podobno jest jednym z sekretów, czy raczej eliksirów młodości, które pozwalają cieszyć się witalnością mieszkańcom Sardynii. Tak przynajmniej twierdzi Dan...

Wegański perski gulasz z selerem naciowym Khoreshte Karafs

Wegański gulasz perski Khoreshte Karafs 4 55 minut Czego potrzebujesz? 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 cebula 1/2 pęczka selera naciowego 1/2 pęczka świeżej mięty 1 pęczek zielonej pietruszki 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2...

Klopsiki w kremowym sosie z selera naciowego

Klopsiki w kremowym sosie selerowym 2 45 minut Czego potrzebujesz? 375 g mięsa mielonego 1 łyżka bułki tartej 2 ząbki czosnku ½ cebuli 1 łyżka tartego parmezanu ½ szkl. śmietany kremówki 1 jajko 1 mała szalotka 2 łodygi selera naciowego 1...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close