Czy dieta może być smaczna? Zwykle kojarzy nam się z wyrzeczeniami, restrykcjami, odmawianiem sobie przyjemności, jedzeniem nieciekawych i nudnych potraw. Dzisiaj chcielibyśmy wam pokazać, że zdrowe odżywienie nie tylko może, ale wręcz powinno być smaczne – dokładnie tak jak pyszna dieta z selerem naciowym w roli głównej. Spróbujcie naszych przepisów i przekonajcie się sami!

SMACZNE – TO ZNACZY JAKIE?

Zacznijmy od podstaw, czyli od tego, skąd właściwie wiemy, że coś jest smaczne? Każdy z nas ma inne kulinarne gusta, przyzwyczajenia, ulubione potrawy, jednak wszyscy odczuwamy przyjemność z jedzenia w podobny sposób – dzięki zmysłowi smaku. Co to oznacza w praktyce? Już tłumaczymy. Dotychczas naukowcom udało się wyodrębnić pięć smaków: słony, słodki, kwaśny, gorzki oraz umami. Ten ostatni, opisywany jako mięsisty i bulionowy, znajdziemy między innymi w pomidorach, bakłażanach, kukurydzy, selerze naciowym, grzybach i serach. Dobrze skomponowana dieta powinna opierać się na wszystkich pięciu smakach, łączyć je i z niczego nie rezygnować.

Zapytacie: jak to możliwe? Odchudzanie to przecież nic innego, jak rezygnowanie z tego, co lubimy najbardziej, odmawianie sobie przyjemności, liczenie kalorii, jedzenie monotonnych posiłków. Nic bardziej mylnego! Na przykładzie przepysznych potraw z selerem naciowym pokażemy wam, że dieta nie musi być nudna.

POSTAWCIE NA WARZYWA

Pierwszą zasadą diety bez nudny jest przyrządzanie potraw na bazie sezonowych owoców i warzyw. W ten sposób unikamy pułapki rutyny. Zimą jemy kiszonki, warzywa kapustne i korzeniowe, wiosną nowalijki, latem cukinię, groszek, bób, jesienią zaś – bakłażany, dynie, kukurydzę, buraki, kalafior, marchewkę oraz seler naciowy. Dzięki temu nasza kuchnia jest różnorodna, ale też bardzo, bardzo zdrowa.

Warzywa są bowiem najlepszym, naturalnym źródłem cennych składników odżywczych. Na przykład seler naciowy ma ich ponad osiemdziesiąt, w tym między innymi witaminy A, C i E, witaminy z grupy B, przeciwutleniacze, kwas foliowy, magnez, żelazo oraz potas. Jest też ujemny kalorycznie, co oznacza, że jedząc go, spalamy więcej kalorii niż spożywamy. Do tego wszystkiego smakuje wyśmienicie, lekko pikantnie, z charakterem. Kukurydza zawiera naturalne kwasy tłuszczowe omega, selen, beta-karoten oraz antyoksydanty. Bakłażan ma właściwości detoksykacyjne, poprawia przemianę materii i obniża poziom złego cholesterolu. Cukinia z kolei pomaga w walce z cukrzycą, a także przywraca naszemu organizmowi równowagę kwasowo-zasadową. Na tym super właściwości warzyw się nie kończą.

UNIKAJCIE MONOTONNI

Co ważne z punktu widzenia ciekawej diety, warzywa można przygotowywać na wiele sposobów, tak żeby ich jedzenie nigdy się nam nie znudziło. Z selera naciowego i opisanych powyżej składników przyrządzimy fantastyczne bakłażanowe piramidki, faszerowaną cukinię  albo słodko-ostrą zupę kukurydzianą.

Każda z tych potraw sprawdzi się, jeżeli chcemy zgubić zbędne kilogramy, każda też jest zupełnie inna. Właśnie w tym tkwi sekret diety, która nie tylko umożliwi zrzucenie zbędnych kilogramów, ale też będzie ciekawa i zdrowa. To zasada druga – unikajcie monotonni. Jednego dnia na obiad zjedzcie zupę, drugiego gulasz, trzeciego makaron, czwartego zapiekankę. Przygotowując sałatkę czasem posiekajcie warzywa w słupki, a innym razem w kostkę. Zwróćcie też uwagę na sposób podania i estetykę potrawy. Jak mówi stare porzekadło – jemy również oczami.

SZUKAJCIE INSPIRACJI

Trzecia zasada – nie ograniczajcie się do jednej czy dwóch ulubionych potraw. Nawet najlepsze danie po czasie może zacząć was nudzić. Co zrobić, żeby tego uniknąć? Świetnym sposobem będzie szukanie inspiracji w kuchniach z różnych regionów świata.

Dajcie szansę słonecznym potrawom śródziemnomorskim, wykwintnym francuskim, orientalnym azjatyckim przyprawom, nietypowym połączeniom smaków i aromatów. Potraktujcie odchudzanie jako pretekst do dobrej zabawy i urządźcie sobie na przykład miesiąc z kuchnią włoską albo tydzień z przepisami prosto z Bliskiego Wschodu.

Na rozgrzewkę przygotowaliśmy dla was kilka aromatycznych, kolorowych przepisów inspirowanych kuchnią azjatycką. Gotowi na kulinarną podróż pełną smaku? W takim razie zaczynamy od perskiego gulaszu khoresht karafs. To propozycja idealna dla wegetarian, ale gwarantujemy, że zasmakuje nie tylko miłośnikom kuchni roślinnej. Koniecznie wypróbujcie też nasze przepisy na aromatyczną rybę z selerem naciowym po tajsku  oraz tabouleh z selerem naciowym. Ten ostatni to specjał prosto z Libanu. Podawany na zimno lub na ciepło, bogato doprawiony zatarem, sumakiem i tymiankiem, tabouleh sprawdzi się zarówno jako samodzielny posiłek, na przykład pożywny lunch w pracy, albo dodatek do obiadu, szczególnie do mięs i ryb. Libańczycy lubią podawać go z oliwą, cytryną i ziarnami granatu. Spróbujecie?

OTWÓRZCIE SIĘ NA NOWE

Kiedy wrócicie z kulinarnej podróży dookoła świata, przyjrzyjcie się bliżej swojemu codziennemu jadłospisowi. To także idealne pole do eksperymentów i zmiany przyzwyczajeń na zdrowsze. Zamiast zwyczajnego mielonego możecie na przykład podać do obiadu kotleciki z warzyw – będzie smacznie, lekkostrawnie, a do tego niesamowicie wręcz smacznie. Takie kotleciki ulepicie z selera naciowego i kaszy jęczmiennej albo bobu i ciecierzycy. Wbrew pozorom ich przygotowanie wcale nie zajmie wam więcej czasu niż przygotowanie klasycznych mielonych. Naprawdę warto spróbować! Na deser zaś polecamy słodko-wytrawne pączki ze śliwkami, twarogiem oraz selerem naciowym. Do ich upieczenia można zaangażować wszystkich członków rodziny, a nawet przyjaciół. Dzięki temu będą smakować jeszcze lepiej!

Narobiliśmy wam apetytu? W takim razie koniecznie zajrzyjcie na naszego selerowego Facebooka. Znajdziecie tam na bieżąco aktualizowaną i odświeżaną bazę przepisów na różne okazje, na co dzień i od święta, na większy i mniejszy głód, w tym także na dietę odchudzającą.

SMACZNE – ZNACZY ZDROWE

Z naszymi pomysłami i przepisami dieta już nigdy nie będzie nudna. Zapomnijcie o restrykcjach, głodzeniu się, odmawianiu sobie przyjemności. W ten sposób może i szybko zrzucicie kilka kilogramów, ale też równie szybko wrócicie do starej wagi, wyniszczając przy tym organizm. My proponujemy wam coś innego – zdrowe i smaczne odżywianie jako styl życia. Wybierajcie sezonowe produkty, szukajcie pełni smaków, bawcie się z tradycją, próbujcie nowych rzeczy, a przy tym wszystkim – spędzajcie czas z bliskimi, razem gotujcie, żyjcie aktywnie, blisko natury. Dzięki temu nie tylko zadbacie o linię, ale też będziecie czuć się fantastycznie w swoim ciele. To jest przecież najważniejsze.

Smacznego!

Wiosenne przywitanie z brokułem Bimi®

Wiosna jest doskonałym momentem na wprowadzenie do naszej diety nowych elementów - doskonałą propozycją jest zielony znajomy selera naciowego - brokuł Bimi® Powszechnie wiadomo, że brokuł jest jednym z najzdrowszych warzyw, które można dodać do swojej diety. Brokuł...

Co sztuczna inteligencja mówi nam o Selerze Naciowym?

Sztuczna Inteligencja (AI) ma ogromny wpływ na nasze życie, zarówno w dziedzinach prywatnych, jak i zawodowych.  Rozwój nowych technologii.AI jest jednym z głównych motorów napędowych rozwoju nowych technologii, takich jak autonomiczne pojazdy czy robotyka. Dzięki...

Zielony kolega Selera Naciowego – Brokuł Bimi®

Zacznij ten rok od czegoś nietuzinkowego! Spróbuj wyjątkowego dania w którym występuje nasz bliski znajomy i członek warzywnej rodziny - brokuł Bimi® Czym brokuły Bimi® różnią się od tych tradycyjnych? Na pierwszy rzut oka pierwszą z nich jest kształt – podłużny z...

Krewetki z selerem naciowym

Krewetki z selerem naciowym 4 30 minut Czego potrzebujesz? • 2 łyżki oleju • 1 szkl. Cebuli pokrojonej w drobną kostkę • 1 szkl. Posiekanego selera • 1 szkl. Papryki pokrojonej w kostkę • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę • 1 łyżeczka...

Sałatka tajska z selerem naciowym

Sałatka tajska 1 10 minut Czego potrzebujesz? 4 łodygi selera naciowego 1 łodyga cebuli dymki lub ½ czerwonej cebuli ½ papryczki chilli Garść liści kolendry 1 mała marchewka Garść orzeszków ziemnych Sos: 1 łyżka oleju ryżowego 1 łyżka soku z...

Burger z kurczaka i salsa z selera naciowego

Burger z kurczaka z salsą z selera 3 35 minut Czego potrzebujesz? ½ kg mielonego mięsa drobiowego 2 łyżki ostrego sosu chilli 1/4 szkl. drobno posiekanej cebuli 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 jajko 1/2 szkl. bułki tartej 3...

Makaron w kremowym sosie grzybowo-selerowym

Makaron w kremowym sosie grzybowo-selerowym Praktycznie od końca sierpnia w lasach zaczynają pojawiać się grzyby. To nie lada gratka dla amatorów leśnych aromatów. ?? Sposobów na ich przyrządzenie jest mnóstwo. My polecamy Waszej uwadze nasz...

Zielony wrap z selerem naciowym

Zielony wrap z selerem naciowym Zieleń to kolor życia i witalności ?  Wartości te zamknęliśmy w szybkim przepisie na pysznego wrapa. Nie zabrakło w nim selera naciowego ? S K Ł A D N I K I:   WRAP ✅ 2 jajka ✅ łyżka dowolnej mąki (może być...

Klopsiki w kremowym sosie z selera naciowego

Klopsiki w kremowym sosie selerowym 2 45 minut Czego potrzebujesz? 375 g mięsa mielonego 1 łyżka bułki tartej 2 ząbki czosnku ½ cebuli 1 łyżka tartego parmezanu ½ szkl. śmietany kremówki 1 jajko 1 mała szalotka 2 łodygi selera naciowego 1...

Zielona frittata z selerem naciowym

Zielona FRITTATA z selerem 2 20 minut Czego potrzebujesz? 3-4 łodygi selera Cebula dymka Garść szpinaku Pół zielonej papryki Łyżka posiekanej natki pietruszki Pół małej cukinii 2 jajka 2 łyżki prawdziwej fety Sól, pieprz, gałka muszkatołowa...

Jesienna chrupiąca sałatka z selerem naciowym, jabłkiem i żurawiną

Jesienna chrupiąca sałatka z selerem, jabłkiem i żurawiną Czego potrzebujesz? Paczka świeżego szpinaku łodygi selera naciowego 3/4 szkl. żurawiny zielony grejpfrut lub 2 mandarynki 1 duże chrupiące jabłko 1 łyżeczka soku z cytryny 1/3 szkl....
Hummus z buraka i fasolki w towarzystwie kawałków selera naciowego

Hummus z buraka i fasolki do selera naciowego

Hummus z buraka i fasolki w towarzystwie kawałków selera naciowego Połączenie wspaniałego smaku buraka wraz z fasolką w tym pysznym dipie, idealnie komponuje się z chrupiącymi warzywami, takimi jak seler naciowy, marchew czy ogórek. 4 - 6 10 minut brak...

Kotlety kapuściane z selerem naciowym

Kotlety kapuściane z selerem naciowym 2 30 minut Czego potrzebujesz? 0,5 kg kapusty 3 łodygi selera naciowego 1/2 szklanki kaszy manny 1 cebula 3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku przecier pomidorowy bułka tarta sól i pieprz do smaku przyprawa do...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close