Czy dieta może być smaczna? Zwykle kojarzy nam się z wyrzeczeniami, restrykcjami, odmawianiem sobie przyjemności, jedzeniem nieciekawych i nudnych potraw. Dzisiaj chcielibyśmy wam pokazać, że zdrowe odżywienie nie tylko może, ale wręcz powinno być smaczne – dokładnie tak jak pyszna dieta z selerem naciowym w roli głównej. Spróbujcie naszych przepisów i przekonajcie się sami!

SMACZNE – TO ZNACZY JAKIE?

Zacznijmy od podstaw, czyli od tego, skąd właściwie wiemy, że coś jest smaczne? Każdy z nas ma inne kulinarne gusta, przyzwyczajenia, ulubione potrawy, jednak wszyscy odczuwamy przyjemność z jedzenia w podobny sposób – dzięki zmysłowi smaku. Co to oznacza w praktyce? Już tłumaczymy. Dotychczas naukowcom udało się wyodrębnić pięć smaków: słony, słodki, kwaśny, gorzki oraz umami. Ten ostatni, opisywany jako mięsisty i bulionowy, znajdziemy między innymi w pomidorach, bakłażanach, kukurydzy, selerze naciowym, grzybach i serach. Dobrze skomponowana dieta powinna opierać się na wszystkich pięciu smakach, łączyć je i z niczego nie rezygnować.

Zapytacie: jak to możliwe? Odchudzanie to przecież nic innego, jak rezygnowanie z tego, co lubimy najbardziej, odmawianie sobie przyjemności, liczenie kalorii, jedzenie monotonnych posiłków. Nic bardziej mylnego! Na przykładzie przepysznych potraw z selerem naciowym pokażemy wam, że dieta nie musi być nudna.

POSTAWCIE NA WARZYWA

Pierwszą zasadą diety bez nudny jest przyrządzanie potraw na bazie sezonowych owoców i warzyw. W ten sposób unikamy pułapki rutyny. Zimą jemy kiszonki, warzywa kapustne i korzeniowe, wiosną nowalijki, latem cukinię, groszek, bób, jesienią zaś – bakłażany, dynie, kukurydzę, buraki, kalafior, marchewkę oraz seler naciowy. Dzięki temu nasza kuchnia jest różnorodna, ale też bardzo, bardzo zdrowa.

Warzywa są bowiem najlepszym, naturalnym źródłem cennych składników odżywczych. Na przykład seler naciowy ma ich ponad osiemdziesiąt, w tym między innymi witaminy A, C i E, witaminy z grupy B, przeciwutleniacze, kwas foliowy, magnez, żelazo oraz potas. Jest też ujemny kalorycznie, co oznacza, że jedząc go, spalamy więcej kalorii niż spożywamy. Do tego wszystkiego smakuje wyśmienicie, lekko pikantnie, z charakterem. Kukurydza zawiera naturalne kwasy tłuszczowe omega, selen, beta-karoten oraz antyoksydanty. Bakłażan ma właściwości detoksykacyjne, poprawia przemianę materii i obniża poziom złego cholesterolu. Cukinia z kolei pomaga w walce z cukrzycą, a także przywraca naszemu organizmowi równowagę kwasowo-zasadową. Na tym super właściwości warzyw się nie kończą.

UNIKAJCIE MONOTONNI

Co ważne z punktu widzenia ciekawej diety, warzywa można przygotowywać na wiele sposobów, tak żeby ich jedzenie nigdy się nam nie znudziło. Z selera naciowego i opisanych powyżej składników przyrządzimy fantastyczne bakłażanowe piramidki, faszerowaną cukinię  albo słodko-ostrą zupę kukurydzianą.

Każda z tych potraw sprawdzi się, jeżeli chcemy zgubić zbędne kilogramy, każda też jest zupełnie inna. Właśnie w tym tkwi sekret diety, która nie tylko umożliwi zrzucenie zbędnych kilogramów, ale też będzie ciekawa i zdrowa. To zasada druga – unikajcie monotonni. Jednego dnia na obiad zjedzcie zupę, drugiego gulasz, trzeciego makaron, czwartego zapiekankę. Przygotowując sałatkę czasem posiekajcie warzywa w słupki, a innym razem w kostkę. Zwróćcie też uwagę na sposób podania i estetykę potrawy. Jak mówi stare porzekadło – jemy również oczami.

SZUKAJCIE INSPIRACJI

Trzecia zasada – nie ograniczajcie się do jednej czy dwóch ulubionych potraw. Nawet najlepsze danie po czasie może zacząć was nudzić. Co zrobić, żeby tego uniknąć? Świetnym sposobem będzie szukanie inspiracji w kuchniach z różnych regionów świata.

Dajcie szansę słonecznym potrawom śródziemnomorskim, wykwintnym francuskim, orientalnym azjatyckim przyprawom, nietypowym połączeniom smaków i aromatów. Potraktujcie odchudzanie jako pretekst do dobrej zabawy i urządźcie sobie na przykład miesiąc z kuchnią włoską albo tydzień z przepisami prosto z Bliskiego Wschodu.

Na rozgrzewkę przygotowaliśmy dla was kilka aromatycznych, kolorowych przepisów inspirowanych kuchnią azjatycką. Gotowi na kulinarną podróż pełną smaku? W takim razie zaczynamy od perskiego gulaszu khoresht karafs. To propozycja idealna dla wegetarian, ale gwarantujemy, że zasmakuje nie tylko miłośnikom kuchni roślinnej. Koniecznie wypróbujcie też nasze przepisy na aromatyczną rybę z selerem naciowym po tajsku  oraz tabouleh z selerem naciowym. Ten ostatni to specjał prosto z Libanu. Podawany na zimno lub na ciepło, bogato doprawiony zatarem, sumakiem i tymiankiem, tabouleh sprawdzi się zarówno jako samodzielny posiłek, na przykład pożywny lunch w pracy, albo dodatek do obiadu, szczególnie do mięs i ryb. Libańczycy lubią podawać go z oliwą, cytryną i ziarnami granatu. Spróbujecie?

OTWÓRZCIE SIĘ NA NOWE

Kiedy wrócicie z kulinarnej podróży dookoła świata, przyjrzyjcie się bliżej swojemu codziennemu jadłospisowi. To także idealne pole do eksperymentów i zmiany przyzwyczajeń na zdrowsze. Zamiast zwyczajnego mielonego możecie na przykład podać do obiadu kotleciki z warzyw – będzie smacznie, lekkostrawnie, a do tego niesamowicie wręcz smacznie. Takie kotleciki ulepicie z selera naciowego i kaszy jęczmiennej albo bobu i ciecierzycy. Wbrew pozorom ich przygotowanie wcale nie zajmie wam więcej czasu niż przygotowanie klasycznych mielonych. Naprawdę warto spróbować! Na deser zaś polecamy słodko-wytrawne pączki ze śliwkami, twarogiem oraz selerem naciowym. Do ich upieczenia można zaangażować wszystkich członków rodziny, a nawet przyjaciół. Dzięki temu będą smakować jeszcze lepiej!

Narobiliśmy wam apetytu? W takim razie koniecznie zajrzyjcie na naszego selerowego Facebooka. Znajdziecie tam na bieżąco aktualizowaną i odświeżaną bazę przepisów na różne okazje, na co dzień i od święta, na większy i mniejszy głód, w tym także na dietę odchudzającą.

SMACZNE – ZNACZY ZDROWE

Z naszymi pomysłami i przepisami dieta już nigdy nie będzie nudna. Zapomnijcie o restrykcjach, głodzeniu się, odmawianiu sobie przyjemności. W ten sposób może i szybko zrzucicie kilka kilogramów, ale też równie szybko wrócicie do starej wagi, wyniszczając przy tym organizm. My proponujemy wam coś innego – zdrowe i smaczne odżywianie jako styl życia. Wybierajcie sezonowe produkty, szukajcie pełni smaków, bawcie się z tradycją, próbujcie nowych rzeczy, a przy tym wszystkim – spędzajcie czas z bliskimi, razem gotujcie, żyjcie aktywnie, blisko natury. Dzięki temu nie tylko zadbacie o linię, ale też będziecie czuć się fantastycznie w swoim ciele. To jest przecież najważniejsze.

Smacznego!

Wiosenne przywitanie z brokułem Bimi®

Wiosna jest doskonałym momentem na wprowadzenie do naszej diety nowych elementów - doskonałą propozycją jest zielony znajomy selera naciowego - brokuł Bimi® Powszechnie wiadomo, że brokuł jest jednym z najzdrowszych warzyw, które można dodać do swojej diety. Brokuł...

Co sztuczna inteligencja mówi nam o Selerze Naciowym?

Sztuczna Inteligencja (AI) ma ogromny wpływ na nasze życie, zarówno w dziedzinach prywatnych, jak i zawodowych.  Rozwój nowych technologii.AI jest jednym z głównych motorów napędowych rozwoju nowych technologii, takich jak autonomiczne pojazdy czy robotyka. Dzięki...

Zielony kolega Selera Naciowego – Brokuł Bimi®

Zacznij ten rok od czegoś nietuzinkowego! Spróbuj wyjątkowego dania w którym występuje nasz bliski znajomy i członek warzywnej rodziny - brokuł Bimi® Czym brokuły Bimi® różnią się od tych tradycyjnych? Na pierwszy rzut oka pierwszą z nich jest kształt – podłużny z...

Jesienna chrupiąca sałatka z selerem naciowym, jabłkiem i żurawiną

Jesienna chrupiąca sałatka z selerem, jabłkiem i żurawiną Czego potrzebujesz? Paczka świeżego szpinaku łodygi selera naciowego 3/4 szkl. żurawiny zielony grejpfrut lub 2 mandarynki 1 duże chrupiące jabłko 1 łyżeczka soku z cytryny 1/3 szkl....

Łosoś na puree z selera

Łosoś na puree z selera 2 20 minut Czego potrzebujesz? 1 ziemniak  3 łodygi selera naciowego Biała część małego pora Łyżka masła klarowanego Sól Pieprz Ok. pół szkl. wody 300 g filetów z łososia Skórka z cytryny Jak przyrządzić: Pora, ziemniaka...

Pasta jajeczna z selerem naciowym

Pasta jajeczna z selerem 1 10 minut Czego potrzebujesz? 2 jajka na twardo Pół pęczka szczypiorku 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki majonezu (lub 2 łyżki jogurtu greckiego z łyżeczką musztardy Dijon) Sól Pieprz Jak przyrządzić: Jajka, seler i...
Dip o smaku sera Cheddar z kawałkami selera naciowego

Serowy dip z selerem naciowym

Dip o smaku sera Cheddar z kawałkami selera naciowego 4 - 6 10 minut brak Będziesz potrzebował: 2 selery naciowe (serca), opłukane 75 g dojrzałego sera cheddar, drobno startego 100 g miękkiego sera 4 łyżki jogurtu greckiego 2 cebulki dymki,...

Śledzie w śmietanie z selerem naciowym

Śledzie w śmietanie z selerem naciowym 2 25 minut Czego potrzebujesz? 500 ml kwaśnej śmietany 8 filetów śledziowych matias 2 łodygi selera naciowego 3 jabłka 2 cebule 2 łyżki cukru 1 łyżeczka chrzanu sok z cytryny sól i pieprz do smaku Jak...

Zupa krem z selera naciowego

Zupa krem z selera naciowego 4 20 minut Czego potrzebujesz? 2 duże pory 1 pęczek selera naciowego 3 ząbki czosnku 4 łyżki masła klarowanego 2-3 szkl. Wody Do dekoracji: Śmietanka 30% Oliwa z oliwek Usmażony na chrupko bekon lub grzanki...

Selerowy detoks – koktajl z selerem naciowym / Selerlove

Selerowy detoks 1 10 minut Czego potrzebujesz? 1 szkl. świeżego ananasa 1 zielony ogórek 2 łodygi selera naciowego 1 cytryna 0,5 cm świeżego imbiru banan 1 brzoskwinia Jak przyrządzić: Owoce obieramy i kroimy na mniejsze części. Imbir ścieramy...

Koktajl meksykański z krewetek

Koktajl meksykański z krewetek Koktajle to świetna opcja na szybkie i pożywne przekąski. Jeśli jeszcze odwołują się one do wspomnień związanych z podróżami, otrzymujemy idealny przepis na sierpniowe danie selerowe. ? Tak jest w przypadku...
Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej

Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej

Wrapy z selera naciowego i szynki parmeńskiej 4 - 6 (tworzy 12 pałeczek) 10 minut 20 minut Będziesz potrzebował: 200 g twarożku z ziołami 12 plastrów szynki parmeńskiej seler naciowy Jak przyrządzić: Rozgrzej piekarnik do 190°C Nafaszeruj seler...

Ryba w marynowanych warzywach z selerem naciowym

Ryba w marynowanych warzywach z selerem naciowym 2 10 minut + odstawić na godzinę do zamarynowania   15-20 minut Będziesz potrzebował: 1 kg filetów z ryby 2 cebule czerwone Mix papryki (czerwona, żółta i zielona) 3 łodygi selera naciowego...

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close