Czy dieta może być smaczna? Zwykle kojarzy nam się z wyrzeczeniami, restrykcjami, odmawianiem sobie przyjemności, jedzeniem nieciekawych i nudnych potraw. Dzisiaj chcielibyśmy wam pokazać, że zdrowe odżywienie nie tylko może, ale wręcz powinno być smaczne – dokładnie tak jak pyszna dieta z selerem naciowym w roli głównej. Spróbujcie naszych przepisów i przekonajcie się sami!
SMACZNE – TO ZNACZY JAKIE?
Zacznijmy od podstaw, czyli od tego, skąd właściwie wiemy, że coś jest smaczne? Każdy z nas ma inne kulinarne gusta, przyzwyczajenia, ulubione potrawy, jednak wszyscy odczuwamy przyjemność z jedzenia w podobny sposób – dzięki zmysłowi smaku. Co to oznacza w praktyce? Już tłumaczymy. Dotychczas naukowcom udało się wyodrębnić pięć smaków: słony, słodki, kwaśny, gorzki oraz umami. Ten ostatni, opisywany jako mięsisty i bulionowy, znajdziemy między innymi w pomidorach, bakłażanach, kukurydzy, selerze naciowym, grzybach i serach. Dobrze skomponowana dieta powinna opierać się na wszystkich pięciu smakach, łączyć je i z niczego nie rezygnować.
Zapytacie: jak to możliwe? Odchudzanie to przecież nic innego, jak rezygnowanie z tego, co lubimy najbardziej, odmawianie sobie przyjemności, liczenie kalorii, jedzenie monotonnych posiłków. Nic bardziej mylnego! Na przykładzie przepysznych potraw z selerem naciowym pokażemy wam, że dieta nie musi być nudna.
POSTAWCIE NA WARZYWA
Pierwszą zasadą diety bez nudny jest przyrządzanie potraw na bazie sezonowych owoców i warzyw. W ten sposób unikamy pułapki rutyny. Zimą jemy kiszonki, warzywa kapustne i korzeniowe, wiosną nowalijki, latem cukinię, groszek, bób, jesienią zaś – bakłażany, dynie, kukurydzę, buraki, kalafior, marchewkę oraz seler naciowy. Dzięki temu nasza kuchnia jest różnorodna, ale też bardzo, bardzo zdrowa.
Warzywa są bowiem najlepszym, naturalnym źródłem cennych składników odżywczych. Na przykład seler naciowy ma ich ponad osiemdziesiąt, w tym między innymi witaminy A, C i E, witaminy z grupy B, przeciwutleniacze, kwas foliowy, magnez, żelazo oraz potas. Jest też ujemny kalorycznie, co oznacza, że jedząc go, spalamy więcej kalorii niż spożywamy. Do tego wszystkiego smakuje wyśmienicie, lekko pikantnie, z charakterem. Kukurydza zawiera naturalne kwasy tłuszczowe omega, selen, beta-karoten oraz antyoksydanty. Bakłażan ma właściwości detoksykacyjne, poprawia przemianę materii i obniża poziom złego cholesterolu. Cukinia z kolei pomaga w walce z cukrzycą, a także przywraca naszemu organizmowi równowagę kwasowo-zasadową. Na tym super właściwości warzyw się nie kończą.
UNIKAJCIE MONOTONNI
Co ważne z punktu widzenia ciekawej diety, warzywa można przygotowywać na wiele sposobów, tak żeby ich jedzenie nigdy się nam nie znudziło. Z selera naciowego i opisanych powyżej składników przyrządzimy fantastyczne bakłażanowe piramidki, faszerowaną cukinię albo słodko-ostrą zupę kukurydzianą.
Każda z tych potraw sprawdzi się, jeżeli chcemy zgubić zbędne kilogramy, każda też jest zupełnie inna. Właśnie w tym tkwi sekret diety, która nie tylko umożliwi zrzucenie zbędnych kilogramów, ale też będzie ciekawa i zdrowa. To zasada druga – unikajcie monotonni. Jednego dnia na obiad zjedzcie zupę, drugiego gulasz, trzeciego makaron, czwartego zapiekankę. Przygotowując sałatkę czasem posiekajcie warzywa w słupki, a innym razem w kostkę. Zwróćcie też uwagę na sposób podania i estetykę potrawy. Jak mówi stare porzekadło – jemy również oczami.
SZUKAJCIE INSPIRACJI
Trzecia zasada – nie ograniczajcie się do jednej czy dwóch ulubionych potraw. Nawet najlepsze danie po czasie może zacząć was nudzić. Co zrobić, żeby tego uniknąć? Świetnym sposobem będzie szukanie inspiracji w kuchniach z różnych regionów świata.
Dajcie szansę słonecznym potrawom śródziemnomorskim, wykwintnym francuskim, orientalnym azjatyckim przyprawom, nietypowym połączeniom smaków i aromatów. Potraktujcie odchudzanie jako pretekst do dobrej zabawy i urządźcie sobie na przykład miesiąc z kuchnią włoską albo tydzień z przepisami prosto z Bliskiego Wschodu.
Na rozgrzewkę przygotowaliśmy dla was kilka aromatycznych, kolorowych przepisów inspirowanych kuchnią azjatycką. Gotowi na kulinarną podróż pełną smaku? W takim razie zaczynamy od perskiego gulaszu khoresht karafs. To propozycja idealna dla wegetarian, ale gwarantujemy, że zasmakuje nie tylko miłośnikom kuchni roślinnej. Koniecznie wypróbujcie też nasze przepisy na aromatyczną rybę z selerem naciowym po tajsku oraz tabouleh z selerem naciowym. Ten ostatni to specjał prosto z Libanu. Podawany na zimno lub na ciepło, bogato doprawiony zatarem, sumakiem i tymiankiem, tabouleh sprawdzi się zarówno jako samodzielny posiłek, na przykład pożywny lunch w pracy, albo dodatek do obiadu, szczególnie do mięs i ryb. Libańczycy lubią podawać go z oliwą, cytryną i ziarnami granatu. Spróbujecie?
OTWÓRZCIE SIĘ NA NOWE
Kiedy wrócicie z kulinarnej podróży dookoła świata, przyjrzyjcie się bliżej swojemu codziennemu jadłospisowi. To także idealne pole do eksperymentów i zmiany przyzwyczajeń na zdrowsze. Zamiast zwyczajnego mielonego możecie na przykład podać do obiadu kotleciki z warzyw – będzie smacznie, lekkostrawnie, a do tego niesamowicie wręcz smacznie. Takie kotleciki ulepicie z selera naciowego i kaszy jęczmiennej albo bobu i ciecierzycy. Wbrew pozorom ich przygotowanie wcale nie zajmie wam więcej czasu niż przygotowanie klasycznych mielonych. Naprawdę warto spróbować! Na deser zaś polecamy słodko-wytrawne pączki ze śliwkami, twarogiem oraz selerem naciowym. Do ich upieczenia można zaangażować wszystkich członków rodziny, a nawet przyjaciół. Dzięki temu będą smakować jeszcze lepiej!
Narobiliśmy wam apetytu? W takim razie koniecznie zajrzyjcie na naszego selerowego Facebooka. Znajdziecie tam na bieżąco aktualizowaną i odświeżaną bazę przepisów na różne okazje, na co dzień i od święta, na większy i mniejszy głód, w tym także na dietę odchudzającą.
SMACZNE – ZNACZY ZDROWE
Z naszymi pomysłami i przepisami dieta już nigdy nie będzie nudna. Zapomnijcie o restrykcjach, głodzeniu się, odmawianiu sobie przyjemności. W ten sposób może i szybko zrzucicie kilka kilogramów, ale też równie szybko wrócicie do starej wagi, wyniszczając przy tym organizm. My proponujemy wam coś innego – zdrowe i smaczne odżywianie jako styl życia. Wybierajcie sezonowe produkty, szukajcie pełni smaków, bawcie się z tradycją, próbujcie nowych rzeczy, a przy tym wszystkim – spędzajcie czas z bliskimi, razem gotujcie, żyjcie aktywnie, blisko natury. Dzięki temu nie tylko zadbacie o linię, ale też będziecie czuć się fantastycznie w swoim ciele. To jest przecież najważniejsze.
Smacznego!